Arbuz: jagoda lub owoc, gdzie i jak rosnie, zawartosc kalorii, jak wybrac, rodzaje, korzysci i szkody

Historia powstania arbuza

W naturze arbuz rosnie w Afryce Srodkowej i Poludniowej na pustyniach: Namib, Sudan, polpustynia Kalahari. Miejsca te uznawane sa za miejsce narodzin tej rosliny. Dzika kolocynta rozprzestrzenila sie na pustyniach Azji Srodkowej, Indii i wystepuje w Australii.

Roslina nie boi sie zadnego upalu, przezywa bez wody, dojrzewa w palacym sloncu przez okolo szesc miesiecy. Przez kilka miesiecy owoce moga lezec oderwane od lodygi. Maly i gorzki w smaku ?kolocynt?, wedlug legendy, niejednokrotnie ratowal podroznych przed pragnieniem. Za te cudowne wlasciwosci zostal udomowiony.

Pojawienie sie nie dzikiego, ale ?hodowanego? arbuza kojarzy sie z Egiptem. Tutaj, podczas badan grobowcow faraonow, znaleziono nasiona i resztki lisci rosliny sprzed okolo 4000 lat.

W kazdym kraju owoc ma swoja nazwe. Slowo ?arbuz? pochodzi z jezyka tatarskiego. I sama kultura wraz z nazwa z Persji. Szlak handlowy w XII wieku przechodzil przez stolice Chazaru Itil (Astrachan). Od tego czasu w tych okolicach uprawiane sa arbuzy.

W Rosji istnieje kilka wersji wygladu arbuza. Najbardziej wiarygodna jest ta, wedlug ktorej z rozkazu cara Aleksieja Michajlowicza przewieziono je z Astrachania do palacu.

Pozniej car Piotr Aleksiejewicz podczas podrozy nad Morze Kaspijskie zobaczyl, jak rosna arbuzy. Wladca chetnie hodowal je w okolicach Moskwy. W tym celu zaprosili ?rzemieslnikow arbuza? z Wolgi. Mimo sprowadzonych do Moskwy nasion i ziemi, nie bylo mozliwosci kultywowania kultury na tym terenie.

Nastepnie nakazano hodowac arbuzy w dolnym biegu Wolgi. W XVII-XVIII wieku uprawiano importowane odmiany tureckie. Ale po pewnym czasie, w 1860 roku, hodowca Efim Grachev wyhodowal odmiany odporne na zimno. Zaczela sie rozwijac uprawa melona. Zaczeli uprawiac arbuzy w poblizu Orenburga, Wladimira, Kurska, Kazania i Moskwy.

Arbuz (Citrullus, lac.) Nalezy do rodziny ?dyni?. Roslina jednoroczna to pnacze pelzajace po ziemi. Cienka, do 3 m dlugosci, kreta lodyga z rzadko rozmieszczonymi duzymi liscmi ma szorstka powierzchnie ze wzgledu na wiele krotkich czulkow.

Roslina ma potezny system korzeniowy, ktory wnika gleboko w ziemie. Korzenie osiagaja szerokosc do 7 m. Dzieki takiemu ulozeniu systemu korzeniowego arbuz przetrwa w suchych obszarach.

W okresie letnim arbuz kwitnie do trzech razy z otwartymi zoltymi kwiatami. Kazdy kwiat ma piec duzych platkow o regularnym ksztalcie. Jajnik powstaje w tej samej ilosci. Owoce sa zwykle okragle lub owalne. Moga rosnac duze i wazyc do 20 kg. Kolor od jasnozielonego do glebokiego ciemnego. W zaleznosci od odmiany skorka owocu moze miec slady jasno- i ciemnozielonego koloru.

Miazsz owocu w zaleznosci od odmiany moze byc:

  • czerwony;
  • rozowy;
  • Pomaranczowy;
  • zolty.

Od stopnia dojrzalosci moze byc gesty lub luzny z duza lub mala liczba duzych lub malych nasion, brazowych lub czarnych, rozproszonych losowo w miazszu owocow.

Tabela

Ta tabela zawiera wartosci odzywcze witamin i mineralow w arbuzie.

Uwaga! RDA to zalecana dzienna dieta.

wskaznik na 100 g
Wartosc odzywcza Procent RDA
energia 30 kcal 1,5%
weglowodany 7,6 g 6%
bialko 0,6 g jeden%
Calkowita zawartosc tluszczu 0,15 g 0,5%
cholesterol 0 mg 0%
Blonnik pokarmowy 0,4 g jeden%
Witaminy
B9 3 ?g jeden%
B3 0,178 mg jeden%
B5 0,221 mg 4,5%
B6 0,045 mg 3,5%
B1 0,033 mg 3%
A 569 jm dziewietnascie%
Z 8,1 mg 13,5%
mi 0,05 mg 0,5%
Elektrolity
sod 1 mg 0%
potas 112 mg 2,5%
mineraly
wapn 7 mg 0,7%
Miedz 42 ?g 4,5%
Zelazo 0,24 mg 3%
magnez 10 mg 2,5%
mangan 0,038 mg 1,5%
cynk 0,10 mg jeden%
Fito-odzywki
Karoten-? 303 mcg
Krypto-ksantyna-? 78 mcg
Luteina Zeaksantyna 8 mikrogramow
Likopen 4532 mcg

Gdzie i jak rosnie arbuz

Wedlug statystyk Organizacji Narodow Zjednoczonych ds. Wyzywienia i Rolnictwa Rosja zajmuje osme miejsce na swiecie pod wzgledem uprawy arbuzow.

Arbuz rosnie na otwartym terenie na polach – ?melon? (perski ?ogrod?, ?ogrod warzywny?) w regionach o cieplym klimacie:

  • obwod rostowski;
  • Saratow;
  • Wolgograd;
  • Terytorium Krasnodaru;
  • Region Stawropola.

Na tych terenach kultura rozwija sie ?sama? bez wiekszego wysilku melonow.

Wybrane odmiany mozna uprawiac w chlodniejszym klimacie:

  • Srodkowa Wolga;
  • Syberia Poludniowa;
  • Ural Poludniowy;
  • Altaj;
  • Jakucja.

W centralnej Rosji: w regionach Tambow i Woronez kultura jest uprawiana nie tylko na otwartym polu, ale takze w szklarniach. Podloze ?wewnetrzne? obejmuje instalacje pionowych kratek, ktore owijaja sie wokol lodygi. W ten sposob oszczedzaja miejsce. Owoce, ktore podczas wzrostu sa ciezkie, zawieszone sa w specjalnie zamocowanych siatkach.

Zawartosc kalorii

Zawartosc kalorii w arbuzie jest niska, pomimo wysokiej zawartosci cukru. Wyjasnia to fakt, ze miazga w 90% sklada sie z wody, ktora nie ma kalorii. Dlatego 100 g swiezego przysmaku zawiera tylko 27 kcal.

Ciekawy! Na swiecie istnieje ponad 1200 odmian arbuza, ktore sa uprawiane w roznych warunkach klimatycznych, co oznacza, ze ??zawieraja nierowna ilosc fruktozy i sacharozy. Srednio 100 g jagod cukru zawiera do 35 kcal.

Podczas obrobki cieplnej zawartosc kalorii w produkcie wzrasta dzieki dodatkowi cukru lub miodu. Tak wiec 100 g jagod w puszkach to 30 kcal, sok – ponad 35 kcal.

Czy moge uzywac do odchudzania?

Arbuz dodaje sie do diety ze wzgledu na niska kalorycznosc:

  • jest stosowany jako podstawa monodiety – podczas gdy dzienna norma przysmaku nie powinna przekraczac 2,5 kg (2000-2500 kcal);
  • miazsz laczy sie z innymi produktami niskokalorycznymi (chleb zytni, piers z kurczaka, cukinia i inne).

Wazny! W pogoni za idealna sylwetka, wyczerpujac sie ?szybkimi? dietami, wielu zapomina, ze ????przy odchudzaniu przydatne substancje sa rowniez ?wymywane? z organizmu. Arbuz nasycony witaminami i mineralami.

Blonnik w skladzie plodu poprawia motoryke zoladka, wspomaga eliminacje toksyn i plynow. Cechy te pozwalaja osobie odchudzajacej sie ?schudnac? kilka kilogramow nadwagi.

Jagody, owoce lub warzywa

Z botanicznego punktu widzenia owoce to soczyste owoce, ktore rosna na drzewach. Zawartosc cukru i slodki smak soczystych owocow nie pozwalaja zaliczyc arbuza do warzyw, chociaz ta wersja jest najczestsza z blednych.

Wedlug klasyfikacji botanicznej arbuz to jagoda. Ta klasa obejmuje soczyste owoce o gestej skorupce i duzej ilosci nasion.

Jednak dzisiaj niektorzy naukowcy kwestionuja bezposrednia przynaleznosc arbuza do tej klasy, nazywajac go ?falszywa? jagoda – ?dynia?. Poniewaz typowa jagoda powinna byc mala, a arbuz jest nie tylko duzy, ale takze nalezy do rodziny ?dyni?.

Mozliwe szkody i przeciwwskazania

Pomimo ogromnych korzysci, arbuz moze szkodzic ludziom. Wynika to z przewleklych chorob lub ostrego przebiegu choroby, gdy uzycie plodu powoduje wyplyw plynu, a wraz z nim lekow. Nadmierne stosowanie jagod w paski powoduje biegunke, wymioty, uczucie ciezkosci w jamie brzusznej, pogarsza ogolny stan osoby.

Wazny! Kupujac, wybierz caly, niepokrojony i niepekniety owoc, poniewaz ze wzgledu na wysoka zawartosc cukru na swiezym powietrzu szybko rozpoczynaja sie procesy fermentacyjne, ktore czesto powoduja zatrucia.

Lista chorob, w ktorych arbuz jest wylaczony z diety lub starannie zjedzony:

  • zaburzenia przewodu zoladkowo-jelitowego, ktorym towarzysza biegunka, skurcze i wymioty;
  • obecnosc duzych kamieni w nerkach i pecherzu: duza ilosc plynu moze wywolac ruch kamieni, co prowadzi do silnego bolu i koniecznosci operacji;
  • naruszenie odplywu moczu, zapalenie okreznicy.

Arbuz moze gromadzic azotany, zwlaszcza jesli jest karmiony chemikaliami przyspieszajacymi dojrzewanie. Podczas jedzenia wczesnych arbuzow (w maju – lipcu) czesto dochodzi do ciezkiego zatrucia tymi substancjami.

Rodzaje arbuzow

Obecnie uprawia sie ponad 1000 rodzajow arbuzow. Wybor odmiany zalezy od terenu i warunkow klimatycznych, w jakich bedzie uprawiana roslina.

Najpopularniejsze odmiany maja dobra smakowitosc i sa sredniej lub duzej wielkosci:

  • Karakul.
    Ta odmiana hodowlana moze byc uprawiana zarowno w cieplym, jak i zimnym klimacie. Okres dojrzewania: 75-90 dni (odmiana srodsezonowa). Duzy okragly owoc z ciemnymi paskami na skorce osiaga wage do 11 kg. Odmiana jest dobrze transportowana i zachowuje swoj smak i wyglad nawet do trzech miesiecy.
  • Blysk.
    Odmiana jest w polowie sezonu. Okres dojrzewania: 75-80 dni. Owoce sredniej wielkosci, ciemnozielone z cienka skorka, wazace do 3 kg. Miazsz czerwony, zwykle z duza iloscia malych czarnych nasion.
  • Prezent od Slonca.
    Odnosi sie do wczesnego dojrzewania. Dojrzewanie trwa 70-75 dni. Srednia waga plodu wynosi okolo 4 kg. Uprawiana jest zarowno na zewnatrz, jak i wewnatrz. Kolor skory: zlocistozolty. Miazsz ma zwykly czerwony kolor.
  • Cherson.
    Odmiana sredniosezonowa o okresie dojrzewania 80-85 dni. Owoce okragle sa zielone z ciemnymi paskami. Miazsz jest czerwony. Arbuz jest dobrze uprawiany na zewnatrz. Srednia waga owocow: 4-6 kg.
  • Wartosc odzywczaWitaminy

    • Witamina A 0,08 mg
    • PP Witamina PP 0,2 mg
    • A (RE) Witamina A (RE) 80 ?g
    • B1 Witamina B1 0,03 mg
    • B2 Witamina B2 0,05 mg
    • B6 Witamina B6 0,07 mg
    • B9 Witamina B9 6,3 ?g
    • C Witamina C 2,5 mg
    • PP Witamina PP (NE) 0,283 mg

    Pierwiastki sladowe

    • Ca Wapn 19,7 mg
    • Mg Magnez 191,6 mg
    • Sod sodowy 21,7 mg
    • K Potas 57,6 mg
    • P Fosfor 5,9 mg
    • Cl chlor 1193,8 mg
    • S siarka 3,6 mg

    Arbuz kwadratowy

    Kwadratowy arbuz zostal po raz pierwszy wyhodowany w Japonii pod koniec XX wieku. Arbuz ?szescienny? nie jest odmiana specjalna. Kazdy rodzaj arbuza umieszczony w specjalnej foremce do wzrostu moze stac sie kwadratowy. Wykonany jest z drewna lub sklejki. W takim przypadku pudelko musi miec sztywne mocowanie. Ze wszystkich stron wykonane sa otwory o rownych, gladkich krawedziach w formie do wentylacji o srednicy do 10 mm. W formie z reguly jedna strona pozostaje zdejmowana, dla wygody usuwania plodu.

    Przez specjalny otwor w pudelku umieszcza sie owoc wielkosci sredniej cebuli. Nastepnie jest w nim trzymany, az w pelni urosnie i nabierze kwadratowego ksztaltu. Owoce, ktore urosly do ??pozadanej wielkosci, wyjmuje sie na slonce, aby nabraly jasnego koloru. Jesli zrobisz pudelko z pleksi, polowa pracy zostanie wykonana.

    Ta forma jest uwazana za wygodna do transportu, przechowywania i serwowania. Dzis takie arbuzy mozna spotkac nie tylko w Japonii. Arbuzy o dogodnych ksztaltach uprawia sie takze w Brazylii i Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

    Jednak kwadratowe arbuzy maja swoje wady: niepelne dojrzewanie, utrata smaku, czeste uszkodzenie skorki arbuza.

    Indeks glikemiczny arbuza

    Pokarmy, ktore moga spozywac diabetycy, musza miec indeks glikemiczny (IG) nie wiekszy niz 50 jednostek. Jedzenie z IG powyzej 70 jest niedopuszczalne, poniewaz prowadzi do gwaltownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, moze powodowac hiperglikemie i zaostrzenie choroby. Sredni poziom ladunku glikemicznego wynosi od 11 do 20 jednostek weglowodanow, a niski ponizej 10. Zdolnosc do spozycia arbuza zalezy od jego kalorycznosci i ladunku glikemicznego. Wazne jest, aby diabetycy nie przekraczali 200 g dziennie.

    • Czy mozna jesc oliwki i oliwki z cukrzyca typu 2?

    Arbuz ma nastepujace cechy:

    • indeks glikemiczny – 75 jednostek;
    • ladunek glikemiczny na 100 g produktu – 4 g weglowodanow;
    • zawartosc kalorii – 38 kcal na 100 g.

    Wskaznik Chleba jest wskaznikiem tego, ile cukru bedzie we krwi po spozyciu zywnosci zawierajacej weglowodany. Jako miare wybrano kawalek chleba o grubosci jednego centymetra i wadze 20 g. Organizm wyda 2 jednostki insuliny na przetworzenie takiego kawalka bez zwiekszania poziomu cukru. Indeks dzienny ma nastepujace znaczenie:

    • dla osob aktywnych fizycznie – 25;
    • z praca siedzaca – 20;
    • z cukrzyca – 15;
    • z otyloscia – 10.

    Arbuz bez pestek

    Arbuzy bez pestek sa efektem efektywnej pracy hodowlanej naukowcow. Znaczacy wklad w powstanie takiego podgatunku wniesli hodowcy japonscy, ktorym w latach 40. ? 50. ubieglego wieku udalo sie wyhodowac arbuza bez nasion. To Japonczycy jako pierwsi otrzymali arbuza, w ktorym nie ma nasion. Po Japonii rozwoj hybrydy arbuza podjely Stany Zjednoczone, Rosja, Izrael, Bulgaria i Wenezuela.

    Gatunek ten ma znaczny spadek liczby nasion w miazszu w porownaniu z innymi odmianami arbuza. Co wiecej, spozywanie takich nasion jest calkiem bezpieczne. W koncu sa jadalne.

    Jesli zwykly arbuz zawiera srednio okolo 400 nasion, to w arbuzach bez pestek liczba ta nie przekracza 40. Ale w niesprzyjajacych warunkach pogodowych niedostateczne podlewanie, uboga gleba i choroby nasion w ?bezpestkowych? hybrydowych arbuzach moga stac sie trudne.

    Wszystkie odmiany arbuzow bez pestek lub slabo rozwiniete sa gatunkami hybrydowymi. Z tym wiaze sie koszt takiego materialu siewnego. Sa drozsze niz zwykle odmiany.

    Arbuzy bez pestek maja bardziej wodnisty i kruchy miazsz. Ponadto zawieraja wielokrotnie wiecej cukru.

    Przeciwwskazania i szkody

    Arbuz to wszechstronny produkt dietetyczny. Nie zaleca sie jednak spozywania go w nastepujacych warunkach:

    • biegunka, kolka, wzdecia;
    • zapalenie trzustki;
    • kamica zolciowa;
    • naruszenie odplywu moczu o dowolnej etymologii;
    • odmiedniczkowe zapalenie nerek;
    • cytrulinemia;
    • alergia.

    Ze wzgledu na wysoki indeks glikemiczny arbuza w cukrzycy mozna jesc tylko w malych dawkach. W pierwszym typie jednorazowo spozywa sie nie wiecej niz 200 g dziennie – 600 g. W drugim typie pojedyncza dawka to 100 g, dzienna dawka to 200-300 g.

    W przypadku zapalenia trzustki arbuz jest zabroniony, poniewaz pacjent nie jest w stanie go strawic z powodu niewystarczajacej produkcji enzymow przez stan zapalny trzustki. Doprowadzi to do wzdec, wzdec, biegunki i pogorszenia pracy gruczolu. Ogorki arbuzowe nie powinny byc spozywane przez pacjentow z dolegliwosciami nerek, nadmiar soli utrudnia prace nerek.

    Jesli nasiona zostaly zjedzone z miazga, nie przejmuj sie, nic zlego sie nie stanie, wyjda z krzeslem.

    Aby arbuzy nie zaszkodzily, kupuje sie je sezonowo ? od ostatniej dekady sierpnia do konca wrzesnia. W tej chwili rolnicy nie oplacaja sie juz faszerowac melona azotanami. W tej chwili melony sa juz zbyt tanie w porownaniu z cena nawozow. Ale przed uzyciem nadal warto sprawdzic obecnosc azotanow: jesli ugniatasz wysokiej jakosci miazge w wodzie, po prostu zmetnieje i nie zmieni koloru na rozowy.

    Kompozycja arbuzowa

    Arbuz ma bogaty i wartosciowy sklad.

    100 gramow arbuza zawiera:

    • Bialko: 0,6 g;
    • Tluszcz: 0,1 g;
    • Weglowodany: 5,8 g
    • Blonnik: 0,4 g;
    • Kwasy organiczne: 0,1 g;
    • Woda: 92,6 gr;
    • Mono- i disacharydy: 5,8 g;
    • Popiol: 0,4 gr.

    Makroelementy:

    • Wapn: 14 mg
    • Magnez: 12 mg
    • Sod: 16 mg
    • Potas: 110 mg
    • Fosfor: 7 mg.

    Witaminy:

    • Witamina PP: 0,2 mg;
    • Beta-karoten: 0,1 mg
    • Witamina A (RE): 17 mcg;
    • Witamina B1 (tiamina): 0,04 mg;
    • Witamina B2 (ryboflawina): 0,06 mg
    • Witamina B6 (pirydoksyna): 0,09 mg
    • Witamina B9 (folian): 8 mcg
    • Witamina C: 7 mg
    • witamina E (TE): 0,1 mg;
    • Witamina PP (ekwiwalent niacyny): 0,3 mg.

    Pierwiastki sladowe:

    • Zelazo: 1 mg.

    Roznorodnosc uzytecznych substancji w skladzie arbuza zapewnia mu szereg przydatnych i leczniczych wlasciwosci.

    Sklad i zastosowanie nasion arbuza

    Sklad nasion arbuza rozni sie od zestawu skladnikow miazszu i skorki. Obejmuje (na 100 gramow):

    • kwas foliowy (B9) – 58 mcg,
    • pirydoksyna (B6) – 0,09 mg,
    • kwas nikotynowy (B3) – 0,35 mg,
    • ryboflawina (B2) – 0,15 mg,
    • tiamina (B1) – 0,2 mg,
    • cynk – 7,3 mg,
    • miedz – 690 mcg,
    • zelazo – 7,3 mg,
    • mangan ? 1,62 mg,
    • sod – do 100 mg (w zaleznosci od odmiany),
    • fosfor – 750 mg,
    • magnez – 500 mg,
    • wapn – 55 mg,
    • aminokwasy (glutamin, arginina, tryptofan, lizyna).

    Nasiona arbuza sa spozywane na surowo (suszone lub swieze) lub prazone. W drugim przypadku obrobka cieplna niszczy czesc skladnikow odzywczych, ale sprawia, ze ??nasiona sa smaczniejsze.

    Do zywienia dietetycznego nasiona arbuza nie sa odpowiednie, ich zawartosc kalorii wynosi 550-600 kcal.

    Nasiona arbuza stosuje sie w leczeniu i profilaktyce:

    • kamica moczowa (usuniecie kwasu moczowego, zwiekszenie zasadowosci moczu),
    • choroby gruczolu krokowego i dysfunkcje seksualne (ze wzgledu na zawartosc cynku i selenu),
    • zaburzenia nerek (z powodu obecnosci zasad i potasu).

    Surowe nasiona arbuza sa uzywane jako srodek czyszczacy (stosowany samodzielnie lub w polaczeniu z innymi skladnikami zlozonych produktow). Oczyszczanie ulatwia obecna w kompozycji semiceluloza (hemiceluloza) z zawartymi w niej polisacharydami nierozpuszczalnymi.

    Tradycyjna medycyna praktykuje stosowanie nasion arbuza jako srodka przeciwrobaczego, dla ktorych nasiona, mielone lub ubijane w mozdzierzu, sa wprowadzane do mleka o niskiej zawartosci tluszczu.

    Zawartosc kalorii w arbuzie

    Zawartosc kalorii w arbuzie na 100 g wynosi srednio 30 Kcal

    … Wskaznik nie jest staly i zalezy od zawartosci wody i sacharozy w owocach. Ich liczba zalezy od warunkow uprawy rosliny.

    Glowne czynniki wplywajace na spozycie kalorii to:

    • miejscowosc;
    • okres dojrzewania;
    • warunki pogodowe i klimatyczne;
    • stopien dojrzalosci.

    Jednak nawet w bardzo slodkim arbuzie wartosc ta nie przekracza 38 Kcal.

    … Ze wzgledu na duza ilosc wody w swoim skladzie i niska kalorycznosc arbuz ?dobrze wspiera? w dni postu i znajduje sie w jadlospisie diety.

    Korzysci zdrowotne arbuza

    Korzysci plynace z dojrzalego i prawidlowo wyhodowanego arbuza sa nieocenione. Miazsz jagod jest niezwykle bogaty w znaczne ilosci kwasu foliowego. Substancja ta moze pozytywnie wplywac na procesy hematopoezy i stabilizuje procesy biochemiczne w organizmie. Odpowiednie zelazo sprawia, ze ??miazga arbuza jest przydatna w leczeniu lub profilaktyce niedokrwistosci z niedoboru zelaza.

    Arbuz bedzie bardzo przydatny zarowno dla kobiet w ciazy, jak i karmiacych piersia, a zwiekszona zawartosc plynow pozytywnie wplywa na laktacje, dobrze zwiekszajac ilosc mleka matki. Bogaty sklad chemiczny pozwala m.in. na zastosowanie arbuzow w diecie osob z nastepujacymi zmianami patologicznymi i schorzeniami:

    • niektore formy cukrzycy;
    • zapalenie stawow i dna moczanowa w remisji;
    • zmiany miazdzycowe;
    • stare i przewlekle formy zapalenia zoladka;
    • choroba pecherzyka zolciowego;
    • choroba watroby;
    • choroby sercowo-naczyniowe;
    • choroba kamicy moczowej;
    • nadcisnienie tetnicze;
    • czeste krwawienia z nosa.

    Miazsz arbuza jest doskonalym srodkiem zolciopednym i moczopednym, a takze sprawdzil sie w zapobieganiu hipowitaminozie. Wiedza, w jakich ilosciach mozna spozywac dojrzala jagode, moze zapobiec rozwojowi wielu chorob.

    Korzysci z arbuza

    Wysoka zawartosc witaminy C i likopenu sprawia, ze ??produkt jest doskonalym antyoksydantem. Bogaty sklad dziala ogolnie wzmacniajaco na caly organizm.

    Do korzystnych wlasciwosci arbuza naleza:

    • usuwanie toksyn i toksyn (oczyszcza organizm);
    • obnizenie poziomu cholesterolu;
    • poprawa funkcjonowania nerek, drog moczowych;
    • przywrocenie ukladu nerwowego;
    • zmniejszenie ryzyka raka;
    • poprawa pracy serca i naczyn krwionosnych;
    • wzmocnienie odpornosci.

    Arbuz jest uwazany za zywnosc funkcjonalna, ktora jest bardzo przydatna przy znacznym wysilku fizycznym. Przecier lub sok z arbuza (500 ml) po treningu dziala tak samo jak odzywka dla sportowcow. Kiedy jesz miazsz arbuzowy, zadza zmniejsza sie, regeneracja jest szybsza.

    U matek karmiacych arbuz zwieksza laktacje, zapewnia szybkie ?przybycie? mleka.

    Arbuz jest nieszkodliwy dla pacjentow z cukrzyca. Usuwa cholesterol, jest przydatny przy dnie moczanowej i miazdzycy.

    Znajdujaca sie w arbuzie fenyloalanina skutecznie zwalcza chorobe Parkinsona i jest polecana osobom starszym.

    Wysoka zawartosc wody zapewnia arbuzowi dzialanie moczopedne. W przypadku choroby nerek zaleca sie spozywanie do 2 kg miazszu arbuza dziennie. W takiej ilosci ?plukuje? nerki, usuwa nawet drobny piasek.

    Korzysci i szkody arbuza

    Przydatne wlasciwosci arbuza:

  • Arbuz doskonale zaspokaja glod i pragnienie, dlatego jest niezastapiony w upalny dzien.
  • Sok z arbuza ma dzialanie moczopedne. Dzieki temu normalizuje prace nerek, likwiduje obrzeki i wspomaga rozpad tkanki tluszczowej.
  • Blonnik miazszu arbuza ma korzystny wplyw na jelita. W tym szybko oczyszcza organizm po wypiciu alkoholu.
  • Miazsz arbuza wzmacnia uklad krazenia, wspomaga odnowe krwi i zwalcza anemie.
  • Nasiona arbuza sa wskazane, jesli w ciele znajduja sie robaki.
  • Gruba skorka arbuza ulozona na czole i skroniach tlumi silny bol glowy.
  • Arbuz ma nie tylko korzystne wlasciwosci, w niektorych przypadkach moze zaszkodzic ludzkiemu organizmowi.

    Szkoda arbuza

    Pomimo wielu przydatnych substancji w skladzie, nie kazdy moze z niego korzystac.

    Arbuz moze byc szkodliwy, gdy:

    • nadmierna opuchlizna;
    • slaba czynnosc nerek (kamienie);

    W duzych ilosciach jagoda jest przeciwwskazana: diabetykom (ze wzgledu na wysoka zawartosc cukru), osobom cierpiacym na choroby nerek (ze wzgledu na wlasciwosci moczopedne).

    Arbuz moze byc szkodliwy, jesli zje sie 2 kg lub wiecej. Duze ilosci potasu w arbuzach moga obnizyc tetno i powodowac arytmie. Arbuzy moga rowniez powodowac wzdecia, biegunke i wzdecia.

    Przydatne i szkodliwe wlasciwosci jagod zaleza bezposrednio od ich jakosci. Kwasny arbuz nie jest zalecany do jedzenia.

    Funkcje dla innych chorob

    W przypadku roznych chorob nalezy rowniez przestrzegac zalecen dotyczacych picia arbuza, jednoczesnie korzystajac z zalecen lekarza.

    Z choroba nerek

    Istnieje metoda usuwania kamieni nerkowych oparta na wykorzystaniu arbuza. Jego istota jest zjedzenie w ciagu tygodnia nieograniczonej ilosci miazszu arbuza, jedzac czarne pieczywo. Wspoldzialanie tych dwoch produktow jest w stanie stopniowo pozbyc sie piasku, a nastepnie kamieni, pod warunkiem, ze te ostatnie nie przekraczaja 3 mm. Lepiej robic to wieczorem, kiedy praca nerek jest zwiekszona. I ulatwi usuwanie kamieni bedac w cieplej wodzie podczas jedzenia arbuza.

    W przeciwnym razie, przy uzyciu jagod w paski, zalecenia sa ograniczone do umiarkowanej ilosci.

    W przypadku dysfunkcji watroby

    W przypadku zapalenia trzustki nalezy wziac pod uwage etap rozwoju choroby. Na poczatkowych etapach mozna jesc arbuza, ale jednoczesnie scisle kontrolowac wielkosc porcji (nie powinna przekraczac 300 gramow dziennie). Nie zaleca sie rowniez uzywania go z pieczywem. W ostatnim stadium choroby arbuz musi byc calkowicie wykluczony z diety.

    Na choroby trzustki

    Jesli funkcjonowanie tarczycy jest zaburzone, lekarze przepisuja diete, ktora obejmuje dzien postu na arbuzie (trzeba go zjesc wtedy 2 kg). W przeciwnym razie nie ma scislych przeciwwskazan, ale nadmierne spozycie miazszu arbuza nikomu nie przyniesie korzysci.

    Jak wybrac arbuza

    Naturalne dojrzewanie arbuzow, niezaleznie od powierzchni, przypada na druga polowe sierpnia. Wczesniej nie zalecano kupowania arbuzow, poniewaz moga zawierac szkodliwe substancje: azotany (saletra). Zatrucie azotanami moze miec powazne konsekwencje dla watroby i przewodu pokarmowego. Dlatego warto kupowac ?sezonowe? arbuzy.

    Aby wybrac dojrzalego arbuza, zaleca sie zwrocenie uwagi na nastepujace cechy produktu:

  • Rozmiar.
    Dojrzaly arbuz jest zawsze duzy.
  • Waga.
    Dojrzaly arbuz mimo duzych rozmiarow jest zawsze lekki. Im lzejszy duzy arbuz, tym bardziej jest dojrzaly.
  • Kolor.
    Arbuz powinien miec jasny kolor z wyraznie zaznaczonym wzorem.
  • Rezonans.
    Po stuknieciu arbuz wydaje dzwieczny, ?przestrzenny? dzwiek – rezonans.
  • Plama gleby.
    Miejsce, w ktorym arbuz lezal na ziemi, jest zawsze jasne. Dojrzaly arbuz ma ciemnopomaranczowa plamke.
  • Ogon.
    Przejscie od ogona do arbuza, a sam ogon musi byc suchy.
  • Twierdza.
    Owoce musza byc ?mocne?, o twardej, nienaruszonej skorce, bez oparzen slonecznych. Aby przetestowac arbuza pod katem ?letargu?, mocno sciska sie go dlonmi, jak pilke.
  • Sklad i zalety arbuza

    Wlasciwosci lecznicze arbuza wynikaja z jego skladu chemicznego, poniewaz zawiera takie substancje jak:

    • likopen karotenoidowy;
    • witaminy C, B1, B3, B6, B9, Pp, beta-karoten;
    • makroelementy potas, krzem, magnez;
    • pierwiastki sladowe rubid, bor, kobalt, zelazo, miedz, srebro;
    • aminokwasy;
    • celuloza;
    • sacharydy
    • pektyny.

    Pomimo imponujacej listy skladnikow odzywczych, arbuz w 90% sklada sie z wody, dzieki czemu szybko opuszcza organizm. Ta jagoda jest idealnym srodkiem moczopednym i delikatnym srodkiem przeczyszczajacym, niespotykanym w owocach i warzywach. Usuwajac nadmiar plynu i zlogow szkodliwych soli, arbuz jednoczesnie nasyca nas uzytecznymi solami potasu, krzemu i magnezu. Poniewaz pierwiastki te lecza tkanke miesniowa i kostna organizmu, ten przysmak jest niezbedny w chorobach ukladu krazenia i stawow.

    Arbuz to nie owoc, ale jagoda, jej owoc nazywa sie dynia

    Magnez wiaze sole kwasu szczawiowego, co zapobiega tworzeniu sie kamieni szczawianu i kwasu moczowego w nerkach. Pierwiastek ten wraz z potasem przywraca rownowage elektrolitowa w przypadku przewleklych zaparc. Magnez obniza cisnienie krwi i pomaga zwalczac stres.

    Znaczna ilosc likopenu karotenoidowego znajduje sie w slodkiej jagodzie. 120 g miazgi to dzienna dieta osoby. Ten przeciwutleniacz odmladza organizm i wzmacnia jego obrone, odpierajac ataki wolnych rodnikow.

    Swoj czerwony kolor arbuz zawdziecza pigmentowemu likopenowi. Ta jagoda jest na 3 miejscu pod wzgledem zawartosci karotenoidow, przed nia sa tylko owoce rozy i guawa.

    Miazsz zawiera witaminy z grupy B oraz zwiazki zasadowe, ktore normalizuja kwasowosc przewodu pokarmowego, stwarzaja dogodne warunki do rozwoju pozytecznej mikroflory i gojenia stanow zapalnych. Ze wzgledu na te wlasciwosci wskazane jest wlaczenie arbuza do diety pacjentow z zapaleniem zoladka. Kwas foliowy jest niezbedny do syntezy i zachowania DNA, jego brak jest niebezpieczny w czasie ciazy.

    Bez miedzi, zelaza i kobaltu normalny proces hematopoezy i metabolizmu jest niemozliwy. Ich brak prowadzi do utraty sil, uposledzenia pamieci i anemii. Srebro, miedz i kwas askorbinowy hamuja zywotna aktywnosc patogenow i dzialaja antyseptycznie. Ponadto substancje te szybko lecza i odbudowuja blony sluzowe.

    Organizm potrzebuje aminokwasu cytruliny, aby nasycic tkanki i komorki tlenem i skladnikami odzywczymi. W zwiazku z tym arbuz jest przydatny w przypadku duzego stresu fizycznego i psychicznego. Substancja ta rozszerza naczynia krwionosne i obniza cisnienie. Blonnik i pektyny poprawiaja trawienie i dzialaja jak sorbenty ? absorbuja toksyny w zoladku i jelitach, dlatego sa stosowane jako dodatkowy srodek w leczeniu zatruc lekami i truciznami, po zabiegach chirurgicznych lub dlugiej chorobie. Substancje pektynowe obnizaja poziom cholesterolu we krwi i sa zalecane przy chorobach serca i naczyn krwionosnych.

    Wsrod sacharydow zawartych w pachnacej jagodzie dominuje glukoza, ktora jest przeksztalcana w energie lub odkladana w watrobie i miesniach w postaci glikogenu. Delektujac sie arbuzem uzupelniamy te rezerwy, co pomaga zlagodzic stan chorob watroby.

    Jak przechowywac arbuza

    Istnieje kilka sposobow na przechowywanie arbuza przez dlugi czas:

  • Utrzymywanie swiezego arbuza.
    W tym celu wybierz odmiany pozno dojrzewajace o grubej skorce o wadze 4-5 kg. Sprzedaz arbuzow odbywa sie we wrzesniu, pazdzierniku. Swieze arbuzy sa przechowywane w chlodnych, ciemnych piwnicach i piwnicach w skrzynkach z piaskiem. W takim przypadku jagody nie powinny stykac sie ze soba. Temperatura w pomieszczeniu magazynowym wynosi od +2?C do +5?C. W tych warunkach arbuzy mozna przechowywac od 2 do 3 miesiecy.
  • Zamrazanie.
    Miazsz arbuzowy pokrojony w kostke i zapakowany w woreczki foliowe mozna zamrozic w zamrazarce. Okres przechowywania miazgi do 12 miesiecy. ?Kostki arbuza? dodaje sie do napojow alkoholowych i bezalkoholowych, koktajli, sokow, napojow owocowych, popsicles.
  • Solenie.
    Male i srednie arbuzy solone sa w calosci w drewnianych kadziach. Przede wszystkim nadaje sie do tego odmiana ?Ogonyok?. Aby zaoszczedzic miejsce, marynowane arbuzy umieszcza sie w beczkach wraz z kapusta lub ogorkami. Nastepnie przykryj drewniana pokrywka i zastosuj ucisk.
  • Marynowanie.
    Pokrojony na kawalki arbuz (niedojrzaly) wraz ze skorka marynujemy w zwyklych szklanych sloikach z przyprawami i zawijamy pod pokrywka.
  • Oprocz konserwowania arbuzow uzywa sie do wyrobu miodu ?nardek?, do przyrzadzania sokow i syropow.

    Arbuzy serwowano na krolewskim stole i byly ulubionym przysmakiem arystokracji. Umiarkowane spozycie wysokiej jakosci dojrzalych arbuzow kupowanych sezonowo wzmocni zdrowie, zwiekszy odpornosc i zachowa mlodosc na dlugie lata.

    Korzysci i szkody z solonych i marynowanych arbuzow

    Arbuz, podobnie jak wiele innych jagod, jest pelen witamin i mineralow. Zawartosc witaminy C, potasu, magnezu, zelaza, a nawet fosforu sprawia, ze ??jest ona uzyteczna i niezbedna do utrzymania organizmu czlowieka w okresie niedoboru witamin. I warto wziac pod uwage, ze arbuz jest calkowicie pozywny, co zachwyci wiele dziewczat i kobiet.

    Pomimo tego, ze jagoda zawiera duza ilosc cukru, moze byc spozywana przez osoby chore na cukrzyce. Wynika to z faktu, ze cukier zawarty w produkcie jest trudnostrawny, wiec wiekszosc trafia do jelit.

    Podczas solenia lub marynowania arbuz traci pewna ilosc skladnikow odzywczych z powodu goracej wody lub duzej ilosci soli. Ale mimo to wiekszosc witamin pozostaje niezmieniona w swoim skladzie.

    Warto wziac pod uwage, ze wielu lekarzy zaleca stosowanie solonych i marynowanych arbuzow, zwlaszcza w przypadku zapalenia zoladka, zapalenia stawow, chorob watroby i zaparc. Nie zapomnij o nadcisnieniu, wysokim poziomie cholesterolu, a nawet anemii. We wszystkich tych przypadkach wlokna arbuza pomagaja zlagodzic objawy i bolesnosc.

    Nalezy zauwazyc zalety arbuza w puszkach dla kamieni i piasku w nerkach. Dzieki sokowi jagoda pomaga usunac piasek i rozbic uformowane kamienie. Ale za pomoca miazszu mozesz pozbyc sie jelit z wszelkiego rodzaju toksycznych substancji lub po prostu je wyczyscic.

    Arbuz jest rowniez spozywany w temperaturze, z grypa, z ARVI lub innymi przeziebieniami. Rowniez sok jagodowy dziala uspokajajaco.

    Nalezy zauwazyc, ze arbuz praktycznie nie szkodzi ludzkiemu cialu. Jedyne, co moze miec wplyw na twoje zdrowie, to niewlasciwa uprawa, dodawanie azotanow i srodkow chemicznych do wzrostu oraz niebezpieczne przechowywanie. Dlatego kupujac jagode, nalezy dokladnie rozwazyc jej wybor.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko