Bezalkoholowy przepis na grzane wino do domowej kuchni

Podstawowe zasady gotowania

Klasyczne grzane wino przygotowuje sie przez podgrzanie wina (najczesciej wytrawnego czerwonego) z przyprawami, owocami, miodem lub cukrem. W ten sam sposob robi sie odpowiednik bezalkoholowy, ale wino zastepuje sie innymi plynami.
Aby uzyskac najbardziej wyrazisty smak i aromat, zastosuj mala sztuczke – podziel przygotowanie napoju na dwa etapy.

  • Aby ugotowac udane grzane wino bezalkoholowe, najpierw przez kilka minut nalezy gotowac przyprawy w rondlu z niewielka iloscia wody (jedna czwarta calkowitej objetosci plynu). Zdejmij z ognia i pozwol mu parzyc pod pokrywka przez 5 minut do godziny. Umozliwi to otwarcie przypraw.
  • Do powstalego pikantnego naparu dodaj cukier lub miod. Mieszaj az do calkowitego rozpuszczenia. Dodaj ?substytut wina? i podgrzej go, w zadnym wypadku nie doprowadzajac go do wrzenia – ryzykujesz uzyskanie zwyklego kompotu.
  • Latwiejszy sposob przygotowania: wymieszaj skladniki i zagotuj, podawaj od razu. Wada tej metody jest mniejsze nasycenie napoju aromatem przypraw.

    Co wziac za podstawe?

    Aby zrobic grzane wino bezalkoholowe w domu, musisz dowiedziec sie, jak je wymienic. Najczesciej uzywany jest sok: bezpieczny zaklad, aby cieszyc sie przyjemnym smakiem z lekka kwaskowatoscia. Prawie kazdy sie nada: wisnia, winogrono, zurawina, jablko, ananas, granat.

    • Wisnia i granat przypadna do gustu milosnikom cierpkiego posmaku.
    • Dzieci uwielbiaja soki ananasowe i jablkowe.
    • Zurawina laczy w sobie zalety i smak.
    • Winogrona to najbardziej tradycyjna alternatywa dla wina.

    Kompozycje grzanego wina bezalkoholowego mozna laczyc. Sprobuj wymieszac rozne soki: sok jablkowy pasuje do soku z bialych winogron, sok z granatow do soku wisniowego. Eksperymentuj, aby znalezc swoja ulubiona kombinacje.

    Czasami grzane wino bazuje na wywaru z czarnej herbaty lub hibiskusa, soku z jagod lub kompocie.

    Wybor przypraw

    Zadnego grzanego wina, w tym wina bezalkoholowego, nie mozna gotowac bez przypraw.

    • Podstawa bukietu jest cynamon i gozdzik. Tworza ?ten sam? smak i aromat grzanego wina.
    • Dodaj imbir, ziele angielskie, kardamon, anyz lub anyz, galke muszkatolowa, lisc laurowy lub skorke z cytryny, aby napoj byl bardziej pikantny.

    Nie trzeba uzywac wielu przypraw – wystarcza dwie lub trzy ulubione. Uzywaj dodatkow ostroznie, poniewaz ich aromat staje sie bardzo mocny po podgrzaniu. Ta wlasciwosc jest szczegolnie wyrazna w anyzu gwiazdkowatym, anyzu i gozdzikach.

    Aby stworzyc wlasny, sprawdzony zestaw przypraw, przeprowadz eksperyment. Zrob kilka wariantow kombinacji wstepnie posiekanych przypraw na talerzu, przygotuj szklanke plynu, ktorej uzyjesz do bazy. Posmakuj szczypte przypraw jedna po drugiej z sokiem. Uzyj najlepszej opcji w gotowaniu.

    • Lyzka miodu zamiast cukru to kolejny sposob na urozmaicenie smaku i aromatu napoju. Pamietaj: surowo zabrania sie podgrzewania miodu powyzej 60 stopni Celsjusza! Lepiej dodac go do pojemnika na sam koniec gotowania.
    • Nuty karmelowe nadaja napojowi rowniez surowy cukier trzcinowy lub kokosowy. W towarzystwie soku ananasowego i strakow wanilii otrzymujesz oryginalny napoj ? zarowno rozgrzewajacy, jak i egzotyczny.

    Owoce i suszone owoce

    To, czy dodac owoce, czy nie, jest kwestia preferencji.

    Plasterki jablek i plasterki pomaranczy (lub skorki pomaranczy, suche lub suszone) to tradycyjne skladniki goracych napojow, z alkoholem lub bez. Do grzanego wina wklada sie rowniez inne owoce: cytryne, gruszki, plastry mandarynki, wisnie itp.

    Czasami do gotowania wykorzystuje sie suszone owoce: rodzynki, suszone morele, suszone jablka i gruszki, czeresnie i sliwki, figi. Suszone owoce dzikiej rozy czesto pomagaja w przygotowaniu zdrowego, bezalkoholowego grzanego wina.

    Przyklady gotowania

    Z sokiem winogronowym

    Ten domowy przepis na grzane wino bezalkoholowe jest uwazany za klasyke.

    Skladniki na 4 porcje:

    • 1 pudelko soku winogronowego;
    • 100-200 ml wody;
    • 1 lyzka. l. starta skorka pomaranczy;
    • 1 lyzka. l. starta skorka z cytryny;
    • garsc rodzynek;
    • 1/2 sredniego jablka, najlepiej kwasnego
    • laska cynamonu;
    • gozdzik – jeden paczek;
    • szczypta galki muszkatolowej;
    • starty korzen imbiru – na czubku noza;
    • szczypta kardamonu;
    • cukier, miod lub inny slodzik do smaku.

    W rondelku gotuj wode z przyprawami przez 3-5 minut. Pozostaw na cieplym piecu na kolejne 10 minut.

    Dodaj sok, owoce i suszone owoce, cukier. Rozgrzej sie, nie doprowadzajac do wrzenia, przez kolejne 5-6 minut.

    Pozwol parzyc przez 15-20 minut. Podawac na goraco.

    Wariant jablkowy

    Przygotowanie grzanego wina jablkowego bedzie wymagalo nastepujacych skladnikow:

    • 1 litr soku jablkowego;
    • pomaranczowy – 1 sredni;
    • skorka z cytryny – lyzeczka;
    • gozdziki – 1-2 paki;
    • cynamon – 2 laski;
    • kardamon – dwa pudelka lub piec ziaren;
    • woda – 100 ml.

    Wszystkie skladniki wlozyc do rondla. Pokroj pomarancze w kostke lub kolka.

    Bez gotowania podgrzej zawartosc do temperatury okolo 70 stopni Celsjusza.

    Przyciemnij na cieplym piecu przez 10-15 minut. W razie potrzeby odcedz i podawaj na goraco.

    Napoj z sokiem wisniowym

    W bezalkoholowym grzanym winie na soku wisniowym nakladaja (na 4 porcje):

    • sok wisniowy – jeden litr;
    • sok jablkowy – 0,2 l;
    • cynamon – dwie laski;
    • suszony mielony imbir – na czubku lyzeczki;
    • gozdziki – 1-2 paki (opcjonalnie).

    Wszystkie skladniki laczy sie w rondlu, podgrzewajac, az pojawia sie pierwsze babelki.

    Wylacz ogien, pozostaw do zaparzenia pod pokrywka na 5-15 minut.

    Filtruj w razie potrzeby. Wlewa sie do szklanek.

    Przepis na sok z granatow

    Skladniki dla 4 osob:

    • sok z granatow – 1 litr;
    • woda – ? szklanki;
    • mandarynka – 1 sztuka;
    • cynamon – szczypta;
    • gozdziki – 1-2 sztuki;
    • imbir – na czubku noza;
    • kardamon – 2 pudelka (otwarte).

    Przyprawy wymieszac w osobnej misce, zalac szklanka wrzacej wody i odstawic na 15 minut. Napiecie.

    Do rondla wlac sok, przyprawiona woda, dodac obrana lub posiekana mandarynki. Wlacz powolny ogien. Rozgrzej napoj do temperatury 70-80 stopni, unikajac wrzenia.

    Podawaj napiete.

    Opcja z czarna herbata

    Skladniki na 4 porcje:

    • herbata czarna, mocno parzona – 0,5 litra;
    • sok wisniowy – 0,2 l;
    • sok jablkowy – 0,2 l;
    • woda – 100 ml;
    • cytryna – kilka kolek;
    • cynamon – 1 laska;
    • rodzynki – kilka sztuk;
    • suszone morele – 4-5 sztuk;
    • miod – 1 lyzeczka.

    Zaparzyc herbate, schlodzic do temperatury pokojowej. Napiecie.

    W rondelku podgrzac wode, przyprawy i suszone owoce. Pozwol parzyc przez 5-7 minut.

    Wlej wszystkie plyny, podgrzej. Dodaj miod, pozostaw na kolejne 5-6 minut. Podczas serwowania nie wyjmuj cytryny z napoju.

    Gotowanie z kompotu

    Skladniki na 4 porcje:

    • mieszanka suszonych owocow na kompot (jablka, suszone sliwki, suszone morele, figi, rodzynki) – 0,5 kg;
    • pomaranczowy – 1 sredni;
    • woda – 2 l;
    • gozdzik – 3-4 paki;
    • cynamon – 1-2 laski;
    • anyz – 5 gwiazdek;
    • pieprz rozowy – kilka groszkow do smaku;
    • cukier trzcinowy do smaku.

    Suszone owoce dokladnie oplucz pod biezaca woda. Umiesc w duzym rondlu, zalej woda i umiesc na najgoretszym palniku.

    Po ugotowaniu zmniejszyc ogien, dodac przyprawy, cukier, plastry pomaranczy. Gotuj na malym ogniu przez 10 minut, nastepnie przykryj i odstaw na pol godziny.

    Odcedz i podawaj na goraco.

    Ogolnie rzecz biorac, istnieje niezliczona ilosc przepisow na bezalkoholowe aromatyczne grzane wino. Mozesz fantazjowac wedlug wlasnych upodoban.

    Grzane wino bezalkoholowe z soku jablkowego

    Dzieciom bardzo przypadla do gustu ta wersja napoju o lagodnym smaku i przyjemnym cytrusowym aromacie. Rowniez sok jablkowy wspomaga trawienie i normalizuje prace ukladu sercowo-naczyniowego.

    Skladniki:

    • sok jablkowy – 1 litr;
    • woda – 100 ml;
    • starta skorka z cytryny – 2 lyzki;
    • starta skorka pomaranczowa – 2 lyzki;
    • rodzynki – 2 lyzki;
    • jablko – polowa owocu;
    • cynamon – 2 laski;
    • gozdzik – 3 paki;
    • ziele angielskie – 4 groch;
    • starta galka muszkatolowa – na czubku noza;
    • mielony imbir – 1 szept;
    • cukier do smaku.

    Poczatkowo grzaniec jablkowy okazuje sie lekki do zamalowania napoju, w drugim etapie mozna dodac 2-3 lyzki dzemu wisniowego lub porzeczkowego.

    Przepis

    1. Wlej wode i sok do 2 litrowego (lub wiekszego) rondla emaliowanego. Zaloz male cieplo. Polowe jablka (bez rdzenia i pestek) pokroic na 6 kawalkow.

    2. Dodaj reszte skladnikow do podgrzanego soku. Gdy pojawia sie pierwsze male babelki, zdejmij patelnie z ognia.

    3. Przykryj pokrywka, pozwol mu parzyc przez 15-20 minut.

    4. Przed podaniem wskazane jest przecedzenie napoju przez gaze.

    Podstawowe wspolne prawdy

  • W procesie przygotowywania bezalkoholowego grzanego wina role wina moze pelnic dowolny puszkowany lub swiezy domowy sok owocowy lub jagodowy. Jesli to nie jest pod reka, sklep zrobi. Rozkoszny aromat i bogaty smak uzyskuje sie, gdy grzane wino przygotowuje sie z winogron, soku zurawinowego lub na bazie wisni lub porzeczki.
  • Bogaty i jasny posmak napoju zalezy bezposrednio od ilosci uzytych rodzajow owocow. Nie daj sie poniesc emocjom i mieszaj wszystko, co przykulo twoja uwage. Doswiadczeni winiarze zalecaja mieszanie 3-5 rodzajow roznych owocow i jagod, aby nie przesycic i nie zepsuc smaku napoju. Owoce cytrusowe, sliwki, jablka, gruszki, swieze jagody doskonale sprawdza sie jako dodatkowe skladniki. Zima suszone owoce pomoga wzbogacic smak i aromat grzanego wina. Doskonale sprawdzaja sie rowniez suszone morele, rodzynki i suszone sliwki.
  • Calkowicie zrezygnuj z przygotowywania napoju w naczyniach aluminiowych – aluminium ulega utlenieniu, produkty utleniania przejda do plynu do gotowania, co doprowadzi do pogorszenia smaku napoju. Uzywaj tylko pojemnikow nierdzewnych lub emaliowanych, najlepiej z grubym dnem.
  • Pamietaj, ze w procesie podgrzewania soku temperatura plynu nie powinna przekraczac 70 stopni. W przeciwnym razie wszystkie lecznicze i korzystne wlasciwosci napoju wyparuja. Ponadto w zadnym wypadku nie doprowadzaj napoju do wrzenia, w przeciwnym razie smak nie bedzie zbyt wyrazisty.
  • Radze zrezygnowac z mielonych przypraw, poniewaz trudno sie ich pozbyc podczas filtrowania plynu, a w przyszlosci moga przypominac o sobie, pojawiajac sie podczas degustacji.
  • Wybierajac przyprawy, kieruj sie wlasnym gustem. Mozesz eksperymentowac i dodawac dowolne przyprawy, ale w zadnym wypadku nie wykluczaj cynamonu i gozdzikow z pikantnego bukietu – to glowne skladniki, ktore tworza charakterystyczny aromat i smak grzanego wina. Czesto uzywa sie przypraw, takich jak galka muszkatolowa, imbir, czarny pieprz, szafran i anyz gwiazdkowaty.
  • Jesli przygotowujesz grzane wino do celow leczniczych, do pikantnej kompozycji dodaj miete, tymianek i melise.
  • Niektorzy winiarze twierdza, ze grzane wino okaze sie bardziej aromatyczne, jesli przyprawy nie ugotujemy w soku, ale dodamy na koncu, po podgrzaniu, a nastepnie odstawimy napoj na 13-15 minut.
  • Radze tez doslodzic grzane wino po nalaniu do kubkow. Niech degustatorzy sami zdecyduja, czy napoj jest wystarczajaco slodki.
  • Niektorzy winiarze zamiast cukru uzywaja miodu. W takim przypadku nie dodawaj go do garnka z przygotowanym napojem, tylko do kubka z gotowym grzanym winem – w trakcie podgrzewania plynu straci swoje uzyteczne wlasciwosci.
  • Jesli uzywasz komercyjnych owocow cytrusowych i owocow, napelnij je wstepnie ciepla woda przez szesc minut, aby pozbyc sie srodka konserwujacego, ktorym powierzchnia owocow jest traktowana, w celu wydluzenia ich trwalosci.
  • Podgrzewanie gotowego grzanego wina jest dopuszczalne, ale niepozadane, poniewaz napoj straci czesc swojego bogatego aromatu. Radze wczesniej ugotowac wymagana ilosc grzanego wina.
  • Przyprawy, ziola i przyprawy do bezalkoholowego grzanego wina

    Gozdzik slynie nie tylko ze swojego aromatu, ale takze ze zdolnosci do zabijania zarazkow, eliminowania przeziebien i poprawiania trawienia.

    Anyz – zmniejsza goraczke i bol. Rozweseli kazdego pacjenta i poprawi jego apetyt.

    WAZNE: Idealne polaczenie smakowe uzyskasz dzieki gozdzikom i kardamonowi. …

    Anyz w grzanym winie orzezwi i odprowadzi upal

    Anyz w grzanym winie orzezwi i odprowadzi upal

    Badian jest niezastapiony, jesli pilnie potrzebujesz odzyskac glos i usunac kaszel. Poprawia trawienie. Milym dodatkiem jest swiezy oddech.

    Imbir – pilnie dodaj do grzanego wina w przypadku hipotermii! To takze prawdziwy magazyn aminokwasow i witamin.

    Pieprz czarny jest uwazany za dobry srodek antyseptyczny.

    Kardamon – bedzie przyjemnym znaleziskiem dla tych, ktorzy potrzebuja jak najlepiej aktywowac mozg. Uporzadkowany zostanie rowniez uklad nerwowy. Przeziebienie odniesie korzysci z jego zdolnosci do stymulacji odkrztuszania i lagodzenia skurczow gardla, ktore wystepuja podczas kaszlu.

    WAZNE: jesli robisz grzane wino kawowe, kardamon zlagodzi dzialanie kofeiny na organizm.

    Kardamon dodany do bezalkoholowego grzanego wina wzmacnia mozg

    Lisc laurowy to nieoczekiwana, ale przydatna przyprawa do grzanego wina. Uwaza sie, ze dziala jako doskonaly katalizator procesow zachodzacych w organizmie. Ponadto liscie laurowe sa skutecznym antybiotykiem.

    Kolendra to dar niebios dla tych, ktorzy potrzebuja poprawy trawienia. Witaminy, zestaw kwasow organicznych, mikro- i makroelementow sprawia, ze napoj bedzie cudem. Rozbudza apetyt.

    Szafran – korzystnie wplywa na prace serca, niweluje bol, uspokaja system nerwowy i doskonale tonizuje.

    WAZNE: Jesli jestes zdecydowany oddac sie napojowi z szafranem, nie dodawaj zadnych innych przypraw ? szafran zdominuje ich smak i aromat.

    Szafran w bezalkoholowym grzanym winie bedzie niezastapiony do rdzeni

    Miod – ogolnie wzmacnia zdrowie, buduje odpornosc. Przy przeziebieniu doskonale lagodzi bol w gardle.

    Suszone owoce – dodaj przyprawy do grzanego wina i wzmocnij uklad odpornosciowy. Zalecane sa daktyle, suszone morele, suszone sliwki, rodzynki, figi.

    Suszone owoce w bezalkoholowym grzanym winie – skarbnica witamin

    Jak zrobic bezalkoholowe grzane wino w domu?

    Nalezy od razu zauwazyc, ze calkiem mozliwe jest samodzielne gotowanie grzanego wina bez czerwonego lub bialego wina. Co wiecej, wcale nie jest to trudne. Oczywiscie procedura ma pewne subtelnosci i niuanse. Aby dowiedziec sie o nich wiecej i samodzielnie ugotowac napoj o niesamowitym smaku, aromacie i zaletach, powinienes zapoznac sie z proponowanym ponizej przepisem krok po kroku ze zdjeciem.

    Jesli wiec zdecydujesz sie gotowac bezalkoholowe grzane wino z sokiem winogronowym (lub innym), to przede wszystkim musisz przygotowac wszystkie niezbedne skladniki. Pomoze Ci to uniknac marnowania czasu i wysilku w przyszlosci. Nastepnie natychmiast wlej czarna herbate szklanka stromego var. Umiesc pokrywke na pojemniku. Pozostaw napoj pod spodem na kwadrans do zaparzenia. W miedzyczasie wez rondel lub chochle z grubym dnem. Nalezy do niego dodac przyprawy, ktore nada grzanemu winu bogaty smak i doskonaly aromat. Wyslij do pojemnika kardamon, gwiazdki anyzu, rodzynki i laski cynamonu umyte wczesniej w kilku wodach. Jablko rowniez nalezy umyc. Owoc kroi sie na dwie polowki, ale potrzebujemy tylko jednej z nich. Powinien byc nadziewany pakami gozdzikow. Obrabiany przedmiot jest rowniez wysylany do masy calkowitej.

    Teraz powinienes wrocic do swiezo zaparzonej herbaty. Powinno byc mocne. Odcedz napoj. Do glownych skladnikow wlewa sie czysty plyn bez naparu. Wysylany jest tam rowniez sok winogronowy (z granatow / malin / wisni itp.). Nawiasem mowiac, do przygotowania bezalkoholowego grzanego wina mozna uzyc dowolnego soku cytrusowego lub jablkowego.

    Uwaga! Do gotowania bezalkoholowego grzanego wina najlepiej jest uzywac soku, ktory wlasnie zostal wycisniety tuz przed uzyciem. Jesli nie ma mozliwosci uzycia swiezego soku, mozesz wziac zapakowany napoj.

    Nastepnie dodaj do mieszanki mielony imbir. Wszystko jest mieszane i wysylane do pieca. Podpalono umiarkowany ogien. Kiedy kompozycja zaczyna sie gotowac, nalezy ja natychmiast zdjac z ognia. Nie mozesz tego ugotowac lub po prostu ugotowac! W przeciwnym razie napoj straci wszystkie swoje zalety.

    Dodaj miod do goracej mieszanki. Naczynie z napojem przykrywa sie pokrywka do zaparzenia napoju.

    Napoj nalezy przefiltrowac przez drobne sitko, aby do kieliszkow dostalo sie wyjatkowo czyste grzane wino bez drobinek, kawalkow owocow i przypraw.

    Pozostaje tylko wlac gotowe, zdrowe i niezwykle aromatyczne grzane wino bez kropli alkoholu do wysokich przezroczystych kieliszkow. Napoj mozesz udekorowac laski cynamonu, plasterki jablka lub suszone plasterki cytrusow. Dobrze byloby posypac brzegi kieliszkow cukrem pudrem.

    Grzane wino bezalkoholowe z cytryna i cynamonem

    Niezwykle przydatny moze byc napoj, ktory zachwyci Cie doskonalym smakiem i aromatem. Aby stworzyc ten magazyn witamin, potrzebujesz:

    • Cytryna – a dokladniej jej skorka
    • Para laski cynamonu
    • Pomaranczowy
    • Woda – okolo 80 ml. i litr soku jablkowego
    • Kardamon – szczypta
    • Wiele pakow gozdzikow
    • Bardzo mala galka muszkatolowa

    Gotowanie jest latwe:

    • Pomarancza jest wczesniej krojona na kawalki
    • Wszystko sklada sie do pojemnika do gotowania grzanego wina
    • Podpalaj, az pojawia sie pierwsze oznaki wrzenia.

    Zdrowe i smaczne grzane wino bezalkoholowe z cytryna i cynamonem
    Wiele osob slyszalo o grzanym winie alkoholowym z dodatkiem soku, ale nie kazdy wie, jak mozna zrobic grzane wino bezalkoholowe lecznicze. Z pewnoscia zachwyci kazdego, kto chce sie rozgrzac w dlugie zimowe wieczory. W nastepnym artykule porozmawiamy o tym, jak przygotowac pyszne napoje bezalkoholowe na swieta Nowego Roku.

    Grzane wino bezalkoholowe w przepisie na powolna kuchenke

    Mozesz przygotowac ten bardzo zdrowy i smaczny napoj w dowolnym naczyniu, ale jesli masz w kuchni takiego asystenta jak multicooker, zrob w nim grzane wino.

    W koncu przepis na gotowanie jest dosc prosty:

  • Dodaj sok winogronowy do miski.
  • Dodaj pokrojone owoce.
  • Dopraw do smaku.
  • Oczywiscie multicooker nie ma takiego trybu jak ?Grzane wino?, wystarczy ustawic tryb grzania na 2 godziny
  • Po zakonczeniu dodaj miod lub cukier do grzanego wina.
  • Tak, ten przepis na robienie grzanego wina jest dluzszy, ale w tym czasie nastepuje powolne, rownomierne podgrzewanie napoju, ujawnia sie caly bukiet przypraw, wiec jesli nie masz sie gdzie spieszyc, zalecamy, abys nadal robil taki pij, uwierz mi, jego smak jest wart czekania. Grzane wino przygotowane wedlug tego przepisu jest bardzo przydatne, witaminowe, jest w stanie chronic przed przeziebieniem i zachwyci niezrownanym smakiem i aromatem. Wprowadzi prawdziwy swiateczny nastroj, a pikantny aromat, bogaty rubinowy kolor stworzy zaskakujaco mila i przytulna atmosfere.

    Ten napoj jest pelen magii, potrafi rozgrzac tez nasze serca… https://www.youtube.com/embed/aQZ5xIrJqW8

    Gotowanie grzanego pomaranczowego wina w powolnej kuchence

    Cytrusowa wersja napoju nie jest tak znajoma jak wersja jablkowa czy winogronowa, ale warto sprobowac. Grzane wino pomaranczowe swietnie sprawdza sie w powolnej kuchence. Wystarczy postepowac zgodnie z prostym przepisem, aby szybko i latwo uzyskac pyszny napoj dla calej rodziny. Bedziesz potrzebowac:

    • sok pomaranczowy – 1 l;
    • woda 100 ml;
    • cukier – 100 g;
    • galka muszkatolowa – na czubku noza,
    • cynamon – szczypta;
    • gozdziki – 2 szt .;
    • imbir – szczypta;
    • kardamon – 2-3 szt .;
    • anyz gwiazdkowaty – 1 szt.

    Sok pomaranczowy laczy sie z woda i cukrem, dodaje sie przyprawy. Wlej mieszanine do miski multicooker, ustaw tryb ?Gotowanie? lub ?Gotowanie? na 5-10 minut. Nastepnie ciecz jest filtrowana. Napoj podawany jest na cieplo lub schlodzony, dekorujac szklanki plastrami swiezej pomaranczy.

    Notatka! Takie grzane wino mozna przygotowac z mieszanki owocow cytrusowych. Wystarcza cytryna, limonka, grejpfrut, sok pomaranczowy. Mozesz przygotowac grzane wino z mieszanki mandarynki i soku z cytryny.

    Grzane wino bezalkoholowe w domu bez soku

    Sa tez przepisy, ktore moga Cie zaskoczyc ? jak to moze byc grzane wino na kawie lub herbacie?

    Sadzac po opiniach osob, ktore przygotowaly takie bezalkoholowe grzane wino w domu, jest to niezwykly, ale bardzo smaczny napoj. Sprobuj, moze ci sie spodoba.

    Grzane wino na hibiskusie

  • Z litrem wrzacej wody warzymy garsc platkow rozy sudanskiej, lyzeczke startego swiezego imbiru, laske cynamonu i trzy cztery gozdziki.
  • Nalegamy przez okolo pol godziny, owijajac naczynia, w ktorych przygotowujesz napoj. Nastepnie dodaj dwie lyzki miodu.
  • Grzane wino na hibiskusie

    Herbata

  • Parzymy dwie szklanki czarnej herbaty i pozwalamy jej sie zaparzyc.
  • Nastepnie wlej dwie szklanki mleka, dwie lyzki cukru, troche startego korzenia imbiru, jeden lub dwa gozdziki, szczypte kardamonu i troche galki muszkatolowej.
  • Podgrzewamy do wrzenia. Lekko ostudzic i przefiltrowac.
  • Grzane wino herbaciane

    Grzane wino kawowe

  • Pokroj pol jablka, pomarancze, cytryne, zalej owoce 250 ml soku z granatow, dodaj pol szklanki cukru. Dodaj laske cynamonu, dwa gozdziki, troche kardamonu, anyz i gotuj na wolnym ogniu.
  • Parzymy 300 ml kawy. Gotowa mieszanke soku, owocow, przypraw rozprowadzamy w kieliszkach do wina do polowy. Uzupelnij kawa i wrzuc kilka nasion granatu.
  • Grzane wino kawowe

    W chlodne dni przyjemnie jest zrobic w domu bezalkoholowe grzane wino wedlug jednego z przepisow Life Reactor. Usiadz w fotelu, obejrzyj swoj ulubiony film i ciesz sie niezwyklym smakiem oryginalnego napoju

    Jeszcze wiecej przepisow na zdrowe i smaczne napoje znajdziesz tutaj.

    https://youtube.com/watch?v=FcWGjhMp6fI%3F

    Grzane wino bezalkoholowe na soku jablkowym z pomarancza

    Jelenayemczuk / pl.depositphotos.com

    Skladniki

    • 500 ml soku jablkowego;
    • 1 pomarancza;
    • 12 pakow gozdzikow;
    • 2 pudelka kardamonu;
    • 2 laski cynamonu;
    • szczypta mielonej galki muszkatolowej;
    • 1 lyzka miodu lub ? ? ? lyzki cukru.

    Przygotowanie

    Przelej sok jablkowy do malego rondla. Pokroj pomarancze na cwiartki, wycisnij troche soku do rondla i dodaj do tego kawalki cytrusow. Dodaj gozdziki, posiekany kardamon, cynamon i galke muszkatolowa. Natychmiast dodaj cukier. Miod nalezy dodac do gotowego grzanego wina lub do szklanek z napojem.

    Podgrzej wszystko na malym ogniu, nie gotujac. Domagaj sie grzanego wina pod pokrywka przez 20 minut lub dluzej. Mozesz owinac garnek czyms cieplym.

    Przed podaniem przecedz napoj przez sitko. Podawac na goraco.

    Rozpieszczaj sie

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko