Bimber jeszcze z kolby: jak zrobic wlasnymi rekami z dojarki lub puszki po mleku

Wykonanie gorzelnika wlasnymi rekami jest najlepszym wyjsciem dla tych, ktorzy uwazaja go za nieuzasadniona inwestycje. Mozesz jednak zrobic bimber jeszcze z kolby, a niezbedne ?szopy?, te sama lodowke, a nawet kolumne rektyfikacyjna – osobno.
Wiele osob w swoich daczach, zwlaszcza w prywatnych domach, ma doskonale zachowane aluminiowe maki na mleko 38 litrow. Byl to najpopularniejszy rozmiar w czasach sowieckich. Byly niedrogie, ale byly (i pozostaja) bardzo praktyczne ze wzgledu na mozliwosc hermetycznego zamkniecia.

I szczerze mowiac, nawet wtedy te puszki aktywnie wykorzystywaly domowe destylatory do wlasnych celow: wkladaly do ??nich zacier i skutecznie destylowaly bimber. Warto zauwazyc, ze dzis wybor jest jeszcze wiekszy: mozesz kolby od 5 do 100 litrow.

Ktora butelke wybrac?

W Europie i Chinach stosuje sie glownie kolby ze stali nierdzewnej. Jest to prawdopodobnie glowny powod, dla ktorego badania medyczne sa mylone z wykorzystaniem aluminium. Podobno podczas interakcji z agresywnym srodowiskiem (czyli zacieru), zwlaszcza po podgrzaniu, utlenia sie. Jednoczesnie uwalniane sa substancje szkodliwe dla ludzi.

Do dzis produkujemy zarowno butelki, jak i garnki aluminiowe.

Odniesienie. Na calym swiecie nie zgloszono ani jednego przypadku zatrucia zwiazanego z uzywaniem aluminiowych naczyn kuchennych. Oznacza to, ze wnioski naukowcow sa tylko teoretyczne.

Jednak dla osob obawiajacych sie materialu istnieje alternatywa – kolba ze stali nierdzewnej. Produkowane sa w Chinach i krajach europejskich i tutaj sprzedawane.

Uwaga

… Aby zaoszczedzic pieniadze, mozesz samodzielnie wypisac butelke o wymaganym rozmiarze z Chin za posrednictwem stron internetowych, na przyklad tego samego Aliexpressa.

Chociaz europejskie sa znacznie lepszej jakosci. Ale po co wiec oszukiwac glowe, skoro za pieniadze zaplacone za europejska fiolke wciaz mozna miec calkiem przyzwoity rosyjski bimber.

Korzysci z puszek na mleko

Butelki na mleko, nawet te, ktore maja juz wiele lat, maja wiele zalet w porownaniu z innymi produktami nadajacymi sie na kostke:

  • jest to prawie gotowa kostka, ktora wymaga minimalnych przerobek. I nawet wtedy, jesli planowane jest ogrzewanie na kuchence (gazowej lub elektrycznej), tylko pokrywa bedzie wymagala zmian, samej puszki w ogole nie mozna dotknac;
  • kolby wykonane sa z grubego metalu, maja duzy margines bezpieczenstwa;
  • nie rdzewieje, jest trwaly;
  • zacieru mozna umiescic w tym samym naczyniu;
  • aluminium szybko sie nagrzewa, przenoszac cieplo do naparu, przyspieszajac w ten sposob destylacje;
  • obszerna szyjka, ktora pozwala sledzic fermentacje, a takze ulatwia mycie puszki.

Wady obejmuja obecnosc specjalnego obrzeza w poblizu dna puszki. Ogrzanie takiej kolby na kuchence elektrycznej jest trudne, ale w przypadku kuchenki gazowej, wytwornicy pary, elementu grzejnego nie ma to znaczenia.

Radzimy przeczytac: Urzadzenie i rodzaje domowych destylatorow

Z zaworem jest bezpieczniej

Kolejna wazna kwestia, czesto pomijana przez gorzelnikow: bezpieczenstwo procesu. Wielu prawdopodobnie widzialo w telewizji lub slyszalo o wybuchach fotosow bimbru (czytaj: co sprawia, ze ??bimber nadal wybucha i jak tego uniknac).

Jedna z glownych przyczyn jest zablokowanie rury wylotowej pary piana lub nawet czastkami stalymi zawartymi w praniu. Jednoczesnie wewnatrz kostki wzrasta cisnienie, a gdy material zbiornika nie wytrzymuje cisnienia, nastepuje eksplozja. Czasami jest tak silna, ze ??w domu wylatuja okna, bimber jest powaznie ranny, moze stracic przytomnosc. I w tym czasie wybucha pozar z powodu ulatniajacych sie na zewnatrz oparow alkoholu.

Dlatego w zadnym wypadku nie pozostawiamy urzadzenia bez nadzoru podczas rejsu i podejmujemy dodatkowe srodki bezpieczenstwa. Glownym z nich jest instalacja zaworu bezpieczenstwa.

Uwaga. Wielu bimbrownikow swoja niechec do wyposazenia kostki destylacyjnej w zawor tlumaczy tym, ze w ten sposob, jak mowia, czesc oparow alkoholu ?odleci? do atmosfery.

Nie bedzie! Przy prawidlowej destylacji w kostce nie ma nadcisnienia, przez rurke wylotowa unosza sie opary alkoholu, a zawor „nie dziala”.

Wiecej na temat: Prawidlowa destylacja zacieru w bimber krok po kroku

Pamietaj, jak dziala szybkowar (a takze multicooker). Para zaczyna wydobywac sie dopiero wtedy, gdy plyn w srodku sie zagotuje. Podczas destylacji zacier nigdy nie osiaga temperatury wrzenia, a para nie jest wyrzucana przez zawor. Ale obecnosc zaworu ratuje w przypadku nieprzewidzianych sytuacji.

Do wyboru masz nastepujace opcje:

  • zawor sprezarki, wyzwalany przy cisnieniu okolo 10 atm. To troche za duzo, material kolby moze nie wytrzymac, zwlaszcza jesli daleko mu do nowosci. od 140 rubli;
  • zawor bezpieczenstwa produkcji chinskiej ?wlaczony? przy 1,6 atm. – 500 os. i wyzej;
  • zawor szybkowaru. Jego na chinskich stronach sprzedazy internetowej – 70 rubli;
  • termometr w otwartej (niezamknietej) kapsulce.

W tym celu w sciance kolby u gory lub w pokrywie wierci sie 10 mm otwor, w ktorym hermetycznie mocowana jest rurka ze stali nierdzewnej. Wklada sie do niego stozkowa gumke z zakraplacza, a nastepnie termometr bimetaliczny.

Jego sonda znajduje sie wewnatrz kostki, a tarcza jest na zewnatrz. W trybie destylacji lub rektyfikacji termometr informuje o temperaturze wewnatrz kostki. Ale jesli zdarzy sie sytuacja awaryjna, a cisnienie gwaltownie wzrosnie, po prostu wypchnie termometr i opadnie przez rurke.

Kostka destylacyjna

Tak wiec pierwszym elementem, ktory rozwazymy, jest alembik. Kostka destylacyjna to pojemnik, w ktorym zagotuje sie zacier w procesie destylacji bimbru. Z czego mozna to zrobic?

Najczesciej w starych, jeszcze sowieckich urzadzeniach znajduje sie kostka wykonana z aluminium. Alembik byl zrobiony z manierki lub puszki, w ktorej wczesniej transportowano mleko. Nie zaleca sie uzywania takiego materialu do produkcji bimbru, poniewaz podczas prania aluminium czesciowo reaguje z roznymi kwasami i alkoholem. Oprocz tego, ze w bimberze pojawiaja sie niepotrzebne zanieczyszczenia, przy czestym uzytkowaniu aluminiowa kostka destylacyjna zaczyna plynac i po krotkim czasie sie psuje.

Naczynia emaliowane. Material ten jest obojetny na kwasy i alkohol. Jesli uzywasz go ostroznie, nie uderzaj ani nie rysuj, moze wytrzymac wystarczajaco dlugo nawet przy czestym uzytkowaniu. Jednak bimber nadal moze byc trudny do dobrego uszczelnienia. Rzemieslnicy nauczyli sie rowniez robic kostki z cysterny dojarki dla krow, ale ta opcja raczej nie bedzie pasowac mieszkancom miasta.

Najbezpieczniejsza opcja jest stal nierdzewna spozywcza. Taka kostka bedzie sluzyc przez dlugi czas, nie styka sie z praniem, dzieki czemu wykluczone sa dodatkowe szkodliwe zanieczyszczenia w gotowym produkcie. Jednak kostki z tego materialu sa dosc drogie i czesto sprzedaja zwykla stal ocynkowana pod przykrywka stali nierdzewnej, a to rowniez nie jest tak trwale.

Mozesz uzyc miedzianego pojemnika jako kostki, ale z reguly jest to zbyt droga opcja na bimber.

Objetosc destylacji nadal musi byc dobrana do objetosci, w ktorej zamierzasz wyprodukowac bimber. Idealny na potrzeby gospodarstwa domowego od 25 do 35 litrow. Wazne, aby przestrzegac jednej zasady! Nigdy nie napelniaj kostki destylacyjnej calkowicie, musisz ja napelnic do okolo 80%. Odbywa sie to ze wzgledow bezpieczenstwa, aby podczas gotowania cisnienie w kostce nie przekroczylo dopuszczalnej wartosci i kostka nie pekla.

Wybierajac pojemnik do destylacji, zwroc uwage na szerokosc szyjki. Powinien byc na tyle duzy, aby wygodnie bylo wlac zacieru i umyc kostke po destylacji.

Nie zapomnij rowniez o wielkosci pojemnika. Kostka musi pasowac do kuchenki, byc stabilna i nie utrudniac dostepu do calego urzadzenia.

Mozesz zrobic jeszcze elektryczny bimber. Dla niego z szybkowaru robi sie kostke destylacyjna. Ma niewielka objetosc, ale ma swoje zalety – nie trzeba uzywac pieca, poniewaz ma wlasna grzalke i jest poczatkowo uszczelniony. Wystarczy zrobic otwor w pokrywce na wylot pary.

Najlepiej sprawdza sie puszka po mleku, najlepiej wykonana ze stali. To najlatwiejsza opcja. Konieczna jest jedynie wymiana gumowej uszczelki pod pokrywa na silikonowa, poniewaz opary alkoholu pochlaniaja szkodliwe substancje z gumy. Z pewnoscia wplynie to na jakosc, smak i zapach gotowego produktu.

Jak to zrobic samodzielnie: zdejmij gumowa uszczelke, a nastepnie naloz silikonowy uszczelniacz na krawedzie wieczka i pozostaw do wyschniecia. Powtorz kilka razy. Umiesc celofan na szyjce puszki i zamknij wieczko. Trzymaj w ten sposob, az calkowicie wyschnie. Zapewni to doskonale uszczelnienie silikonowe.

Kurek spustowy i generator pary

Jesli masz duza kolbe, bedziesz potrzebowac zaworu spustowego. W przypadku 10-litrowego (ktory w rzeczywistosci miesci nie wiecej niz 7 litrow zacieru) nie ma specjalnej potrzeby. A dla wygody pozbycia sie stojaka z 40-litrowego pojemnika moze byc bardzo przydatny.

Lepiej uzyc calkowicie mosieznego kranu z wahaczem. Mozesz nawet podlaczyc do niego waz ogrodowy i odprowadzic pranie do kanalizacji, nawet na pryzmie kompostu w ogrodzie.

Jesli chcesz wyposazyc swoj aparat w wytwornice pary, za pomoca ktorej mozesz destylowac nawet bardzo gesta brzeczke, ktora na pewno splonie podczas normalnego ogrzewania na kuchence, nie jest to trudne. Oprawa wkrecana jest w centymetrowa puszke 3 nad dnem, zapewniajac jej szczelnosc.

Po wewnetrznej stronie puszki (wtedy wazna jest szeroka szyjka) na zlaczce montuje sie belkotke lub spirale siegajaca do srodka pojemnika. Linia parowa jest podlaczona z zewnatrz.

Radzimy przeczytac: Uzywanie kuchenek indukcyjnych w piwowarstwie domowym

Grzejnik elektryczny

W wielu przypadkach wskazane jest zastosowanie elementow grzejnych, a ich montaz nie jest trudny.
Wystarczy zrobic dwa otwory – dokladnie wielkosci przylacza dla elementu grzejnego i zamocowac grzalke w kolbie, cofajac sie o okolo 5 cm od dna.

Z reguly wszystkie elementy laczace – uszczelki, nakretki – sa dostarczane z elementem grzejnym. Do puszki o pojemnosci do 20 litrow wystarczy 2 kilowatowy grzejnik lub dwa zainstalowane naprzeciw siebie, ale o mniejszej mocy. Do 38-litrowego grzejnika potrzebny jest mocniejszy element grzewczy – o 3,5 – 4 kW.

Osobliwosci. Za pomoca elementow grzejnych destylowany jest czysty, odcedzony zacier, ktory nie zawiera osadu.

Przy probie destylacji gestej brzeczki zawierajacej czasteczki produktu, z pewnoscia sie spali, pogarszajac jakosc bimbru.

Radzimy przeczytac: Jak poprawic wlasciwosci bimbru?

Korzystanie z wedzarni kolbowej

W przypadku wedzenia goracego zaleca sie postawic puszke z trocinami na dnie na rozpalonym ogniu. Jako miejsce instalacji czesto uzywany jest zwykly kociolek lub stojak z 2?4 cegiel. Rybe lub mieso nalezy powiesic na haczykach w krotkich odstepach czasu, aby zywnosc lepiej sie palila. Jesli wedzarnia pracuje dluzej niz pol godziny, warto wypuscic z niej nadmiar wilgoci otwierajac na kilka sekund wieczko kolby.

Odniesienie! Pierwsze wedzarnie nie sluzyly w ogole do uzyskiwania wykwintnych dan, ale w celu przedluzenia trwalosci stosowanych produktow, poniewaz substancje zawarte w dymie z naturalnych zrebkow sluza jako rodzaj konserwantow podczas wedzenia.

Standardowa procedura wedzenia trwa zwykle nie dluzej niz godzine. Po ugotowaniu kolbe zdejmujemy z grilla lub odstawiamy, otwieramy pokrywke i pozwalamy potrawom ostygnac. Gotowe wyroby z aparatury wedzonej na goraco nalezy spozyc w ciagu kilku dni od dnia wedzenia, w zaleznosci od rodzaju uzytych wyrobow.

Subskrybuj nasze sieci spolecznosciowe

Jak to zrobic samemu?

Decydujac sie na to, jak nadal widzisz swoj przyszly bimber, zacznij go tworzyc.

Wazny. Jesli planujesz skorzystac z zakupionych produktow dodatkowych: lazni parowej, kolumny wzmacniajacej lub rektyfikacyjnej, lodowki, lepiej je wczesniej zamowic i wykonac wszystkie polaczenia juz pod istniejacymi ?daszkami?.

  • Wykonujemy szczelna okladke. W standardowym wieczku kolby jest juz uszczelka, ale jest ona gumowa, co oznacza, ze ??produkt koncowy, ktory staramy sie uzyskac krystalicznie czysty, bedzie wydzielal gume. Nowa uszczelke mozna wykonac z weza silikonowego. Jest niezawodny, trwaly, nie boi sie nagrzewania do 250-300 ? C, nie wchodzi w reakcje chemiczne z pierwiastkami chemicznymi naparu.
  • Wykonujemy otwor na rure parowa, wkladamy zlaczke. Alternatywnie otwor na kolumne rektyfikacyjna/wzmacniajaca. Musi byc wykonany z wiekszej srednicy, skupiajac sie na istniejacym sprzecie.
  • Wskazane jest zamocowanie zaworu bezpieczenstwa i termometru w wieczku lub wierzchu puszki, co pomoze wyraznie rozdzielic destylat na frakcje: do 78 ? C – glowica, od 78 do 85 ? C – korpus, powyzej – ogony.
  • Jesli planowany jest zawor spustowy lub przewod parowy, to robimy to, nie zapominajac o tym, ze wszystkie polaczenia musza byc szczelne. Oprocz uszczelek stosujemy uszczelniacz silikonowy, tasme fum do prac hydraulicznych, uszczelniacz zaroodporny tam, gdzie wystepuja polaczenia gwintowe.
  • Instalujac element grzejny na pewno uchronimy sie przed porazeniem pradem, niezawodnie izolujac polaczenia przewodow. Przekroj przewodu wynosi co najmniej 2,5 cm Bardzo dobrze jest zainstalowac termostat, zasilacz awaryjny lub reostat. Pomoze to regulowac cieplo w celu uzyskania najlepszych wynikow.
  • Przewidujemy obecnosc wezownicy i lodowki – zaden destylator nie bedzie dzialal bez tych ?czesci?. Lodowka moze znajdowac sie w wyspecjalizowanych sklepach lub mozesz ja wykonac samodzielnie.
  • Wszystko inne jest wedlug wlasnego uznania. Nie zapominaj, ze w polaczeniach, ktore maja kontakt z oparami alkoholu i bimbru, mozna stosowac tylko weze silikonowe.

    Jak zrobic bimber z kolby 25 lub 40 litrow wlasnymi rekami

    Jednostki oparte na takich pojemnikach to najczesciej zwykle domowe destylatory, ale moga byc wyjatki. Przyjrzyjmy sie kolejno kazdemu elementowi.

    Wybor puszki na kostke destylacyjna

    Celowosc ulepszenia gorzelnika w duzej mierze zalezy od zastosowanej pojemnosci. Lepiej wiec uzyc zwyklej aluminiowej puszki z ZSRR-WNP jako podstawy prostego destylatora, jednoczesnie jesli kupisz w Internecie nowa lub uzywana europejska lub chinska kolbe ze stali nierdzewnej, mozesz pomyslec o tworzenie kolumny zacieru lub rektyfikacji.

    Pod wzgledem objetosci takie pojemniki maja od 10 do 100 litrow, ale najbardziej popularne sa destylatory bimbru z kolb 25, 40 i 50 litrow.

    Wazne jest rowniez, jesli wybor padl na produkt aluminiowy, nalezy zwrocic uwage na integralnosc i ogolny stan powloki ochronnej

    Od pierwszego zalezy, czy do bimbru dostana sie toksyczne tlenki glinu, a od drugiego – na ile wytrzyma pojemnik.

    Ponowne wyposazenie puszki nie jest trudne, poniewaz jest juz wyposazone w wygodny i szczelny system zamykania. Pozostaje zrobic kilka dziur technologicznych.

  • Pierwszy jest niezbedny do usuniecia goracej pary. W tym celu lepiej jest uzyc zlaczki i uszczelnic szczeline silikonowa uszczelka spozywcza lub zaroodpornym nietoksycznym uszczelniaczem.
  • Drugi otwor sluzy do zamontowania termometru. Lepiej jest uzyc urzadzenia bimetalicznego, po uprzednim zamontowaniu tulei uszczelniajacej w otworze i uszczelnieniu ta sama metoda, co zlaczka.
  • Weze

    Dla prostszego urzadzenia opartego na aluminiowej kolbie najlepszym rozwiazaniem beda przewody parowe z silikonu spozywczego, ale przy solidniejszej konstrukcji opartej na puszce ze stali nierdzewnej warto pomyslec o przewodach parowych wykonanych z odpowiedniego materialu.

    Chociaz ich wykonanie bedzie wiazalo sie z wysokimi kosztami, trwalosc i niezawodnosc takiego systemu jest znacznie wyzsza, zwlaszcza jesli planowana jest instalacja chlodnicy zwrotnej lub kolumny.

    Generalnie dobor wezy do bimbru powinien opierac sie na mocy ukladu, ktora determinuje ich optymalna dlugosc i srednice wewnetrzna, tak aby utrzymac cisnienie robocze i nie tworzyc stref o duzych oporach hydraulicznych.

    Lodowka

    W przypadku prostego destylatora istnieja dwie alternatywy – wezownica i przeplyw bezposredni, ale nawet w tym przypadku nalezy wykorzystac moc calego systemu, poniewaz im wyzsza, tym wieksze prawdopodobienstwo zatkania kondensatu w cewka.

    W przypadku modeli opartych na kolbie o pojemnosci wiekszej niz 25 litrow lepiej wybrac rure prosta, chociaz mozna rowniez wybrac cewke, ale z zastrzezeniem znacznej srednicy przekroju rury.

    Jesli planowana jest instalacja chlodnicy zwrotnej, zaparzania lub kolumny rektyfikacyjnej, nie ma potrzeby wybierania – tylko lodowka z przeplywem bezposrednim

    Wynika to zarowno z jego wyzszej mocy i sprawnosci, jak i stabilnej pracy, niepodlegajacej korkom kondensacyjnym, co jest bardzo wazne w przypadku takich jednostek.

    Jednostki czyszczace i opcje podgrzewania zacieru

    Do prostego urzadzenia do destylacji bimbru na bazie aluminiowej kolby doskonalym dodatkiem do poprawy jakosci destylatu bedzie suchy parowiec lub belkotka, a lepiej – peczek ?suchy babelkowej?.

    W tym przypadku pierwsza daje ?szorstkosc?, a druga ? ?miekkie? czyszczenie pary, natomiast suchy parowiec moze byc uzywany rownolegle do maceracji bimbru ? nasycania alkoholem aromatem i smakiem ziol, owocow i innych Skladniki. Aby to zrobic, wystarczy wlozyc je do srodka.

    Powazniejsze urzadzenie jednostki polega na zainstalowaniu deflegmatora lub kolumny rektyfikacyjnej na kolbie, ktora, nawiasem mowiac, mozna wykonac w domu, jesli dostepne sa materialy, ale bedzie to rowniez wymagalo szczegolowej znajomosci ich cech jako istote procesu rektyfikacji.

    W takim przypadku nalezy pomyslec o zrodle ogrzewania, poniewaz do wysokiej jakosci separacji mieszaniny wieloskladnikowej potrzebne jest plynne ogrzewanie i precyzyjna kontrola, a istnieja trzy opcje.

    • Pierwsza, ale nie najlepsza, to plyta indukcyjna;
    • drugi to montaz elementow grzejnych, maja plynniejsza regulacje, ale nie gwarantuja, ze pranie sie nie spali;
    • trzeci to wytwornica pary – najlepsze, ale i najdrozsze rozwiazanie.

    Przydatne do produkcji aparatu

    Montujemy najprostszy destylator – bimber za 1500 rubli w domu z artefaktow (kolba i inne akcesoria, bardziej szczegolowo):
    Inna opcja wykonania kostki z puszki po mleku wlasnymi rekami: Najprostszy i najdoskonalszy kaukaski bimber nadal: Prosty, ale funkcjonalny bimber wlasnymi rekami przy minimalnym nakladzie czasu i pieniedzy: Ocen artykul, opowiedz nam o swoich osiagnieciach w tworzeniu kostki destylacyjnej z kolby. Podziel sie otrzymanymi informacjami w mediach spolecznosciowych.

    Robienie bimbru z beczki piwa

    Czy latwo jest zrobic bimber z beczki wlasnymi rekami? Bedziesz musial wiecej popracowac nad beczka, aby uzyskac z niej pelnoprawny alembik. Ale czasami ta opcja jest bardziej odpowiednia, poniewaz trudno jest znalezc puszke ze stali nierdzewnej. Zaleca sie nie zabierac duzych ilosci, jesli ogrzewanie bedzie pochodzic z pieca. Ale jesli jest element grzejny, to nie sa przerazajace. Faktem jest, ze 30-litrowa beczka na piwo bedzie bardziej niewygodna niz np. 30-litrowa puszka. Praktycznie nie ma innych funkcji do wyboru.

    Jaki rodzaj przerobki jest potrzebny?

    Do przechowywania piwa sluza beczki, producent dbal o bezpieczenstwo materialu. Dodatkowo pojemniki przystosowane sa do wysokiego cisnienia wewnetrznego. To tylko niektore z korzysci. Jednak nadal potrzebne sa przerobki. Z czego to sie sklada:

  • Zainstalowanie termometru w beczce lub innym pojemniku jest wazne dla kazdego bimbru. Urzadzenie pomaga dokladnie okreslic temperature, aby rozdzielic frakcje podczas destylacji. Wykorzystuja bimetaliczne, elektroniczne, cyfrowe. Ale termometr szklany nie pasuje, poniewaz jest dosc delikatny.
  • Wezownica jest czescia destylatora, ktorej nie da sie niczym zastapic. Miedziana rurka znajduje sie wewnatrz lodowki i zamienia pare w ciecz.
  • W kazdym razie bedziesz musial rowniez zrobic plynna lub nie plynaca lodowke. Kazdy typ ma swoje zalety, ale nadal zaleca sie zapewnienie przeplywu wody.
  • Element grzejny jest wbudowany w pojemnik destylacyjny, jesli pojemnik jest duzy lub tylko dla wygody. Jej wysokosc jest w pelni uzasadniona duza liczba zalet.
  • Skrzynka ssaca lub belkotka sa opcjonalne, ale czyszczenie jest w kazdym przypadku nieuniknione. Dlatego lepiej jest zainstalowac urzadzenie, ktore zautomatyzuje ten proces.
  • Instalacja

    Instalacja wszystkich czesci bimbru nadal odbywa sie w ten sam sposob z kostka destylacyjna z puszki. Nie ma zadnych specjalnych funkcji. Jednoczesnie dolaczony jest suchy kociol, lodowka z wezownica. Nalezy wbudowac termometr i element grzejny. Zaleca sie zaczac od grzalki, poniewaz zajmie to wiecej czasu.

    Element grzewczy

    Wbudowanie elementu grzejnego wymaga czasu i przygotowania. Zwykle grzalka jest sprzedawana w komplecie z czesciami (nakretki, podkladki), ale jesli ich tam nie ma, to trzeba ciezko pracowac. Warto upewnic sie, ze jest wystarczajaca moc do podgrzania istniejacej objetosci beczki.

  • Nalezy wykonac otwory w celu zamocowania grzejnika. Powinny byc dwa z nich, odpowiadajace objetosci. Wskazane jest, aby zrobic to blizej dna, okolo 5 cm od niego.
  • Istnieje inna opcja zapewnienia szczelnosci: nawin tasme hydrauliczna na nitke. Bardzo wazne jest, aby nie pozostalo zadne lug.
  • Zaizoluj polaczenia przed podlaczeniem nagrzewnicy.
  • Termometr

    Instalacja termometru zwykle zajmuje jeszcze mniej czasu. W wyspecjalizowanych sklepach sprzedawane sa urzadzenia przeznaczone do wbudowania w kostke destylacyjna. Taki termometr powinien miec kapsule i okucie do mocowania do bimbru, w tym z beczki po piwie, wykonanej recznie. Mocowanie powinno znajdowac sie w gornej czesci dyszy. Do uszczelniania najlepiej nadaje sie tasma fum.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko