Brukselka: korzysci i szkody dla organizmu, w szczegolnosci wartosc dla zdrowia kobiet, sklad i zawartosc kalorii na 100 gramow produktu, a takze przeciwwskazania Rosyjski rolnik

Wartosc odzywcza produktu

Jak kazdy inny pokarm, brukselka ma swoj wlasny sklad. Lacznie 100 gramow produktu stanowi:

  • 43 kcal;
  • 2,2 cukier;
  • 0,3 grama tluszczu;
  • 0,1 grama kwasow tluszczowych;
  • 0,03 grama sodu.

Sklad chemiczny

Sklad chemiczny kazdego produktu jest niezwykle wazny dla konsumenta. Warzywo takie jak brukselka ma:

  • 0,18 grama tiaminy;
  • 0,13 mg ryboflawiny;
  • 0,5 miligrama kwasu pantotenowego.

Oprocz powyzszych chemikaliow produkt tego rodzaju zawiera:

  • foliany;
  • fosfor;
  • zelazo;
  • selen;
  • wapn.
  • Ilosc chemikaliow obliczono na 100 gramow produktu.

    Zawartosc kalorii na 100 gram

    Dla wielu osob bardzo wazna jest zawartosc kalorii w konkretnym produkcie. Dlatego nie mozemy pominac tego punktu.

    Ogolnie na 100 gramow tej kapusty przypada 43 kcal.

    W przypadku, gdy gotujesz te kapuste za pomoca pieczenia, ilosc kcal wzrosnie do 156. Wiecej o gotowaniu warzyw przeczytasz tutaj.

    Witaminy

    Witaminy sa wazna zawartoscia kazdego produktu, a kapusta nie jest wyjatkiem. 100 gramow tej kapusty zawiera:

    • witamina B6 w ilosci 0,30 mg;
    • witamina K ? 155 mcg;
    • witamina C – 74 mg.

    Bialka, tluszcze i weglowodany

    Bialka, tluszcze i weglowodany (PFC) to glowne skladniki odzywcze w kazdym pozywieniu. 100 gramow brukselki to:

    • 3 gramy bialka;
    • 8 gramow weglowodanow;
    • 9 gramow tluszczu.

    Miedzysezonowe odmiany brukselki

    Brukselka w tej kategorii zapewnia dluzszy okres wegetacyjny od 120 do 140 dni. Odmiany te mozna uprawiac w regionach polnocnych i na otwartym polu, ale wraz z nadejsciem jesiennych przymrozkow zbiory beda musialy zostac natychmiast usuniete, nawet jesli glowki kapusty sa slabo uformowane. Zaleta tych odmian jest dluzszy okres przechowywania niz wczesniejsze.

    Franklin F1
    Okres dojrzewania wynosi 128 dni. Polecany na osobiste dzialki zalezne. Zielony lisc o ciemnym nasyceniu. Ogonek jest niewielki, o sredniej intensywnosci zabarwienia antocyjanow. Srednia liczba kapusty na krzak wynosi 70, ksztalt jest okragly. Bez goryczy. Odporny na zimno, niepodatny na wiedniecie fusarium. Smak jest doskonaly. Wydajnosc od 1 mkw. m. – prawie do 3 kg.
    Bransoletka z granatu F1
    Wydajna, stabilna hybryda selekcji rosyjskiej zostala wyhodowana w 2011 roku. Charakteryzuje sie kolorowymi fioletowymi glowkami kapusty, nadajacymi sie do zbioru 120-125 dni po przesadzeniu. Liscie fioletowo-fioletowe pecherza sa lekko woskowate, bez falistosci, gesto osadzone na krotkich ogonkach. Wysokosc rosliny – 60?70 cm Glowki kapusty sa okragle, geste fioletowe, uformowane na jednej lodydze 30?40 sztuk, o lacznej masie 0,4?0,5 kg. Bezpretensjonalne rosliny wytrzymuja mrozy, tworza stabilne plony do 1,5-2 kg na 1 m2. Smaczne, geste widelce charakteryzuja sie pikantnym smakiem i apetycznym w potrawach.
    Casio
    Rosyjsko-czeska odmiana brukselki, znana od 1997 roku. Okres wegetacji wynosi 130?140 dni. Wysokosc krzewu wynosi 50-70 cm Do 60-70 niebiesko-zielonych glow kapusty o wadze 10-11 gi 2-3 cm srednicy dojrzewa na jednym krzaku Wydajnosc – 1,8-2 kg / m2. Doskonaly orzechowy smak.
    Zabawna firma
    Odmiana rosyjskiej selekcji, wyhodowana w 2011 roku. Okres dojrzewania – 130-140 dni. Smak jest dobry. Wydajnosc 2,4 kg / m2. Odmiana tworzy do 60 glow kapusty o wadze 10?12 g. Wydajnosc – 2,4 kg / m2. Odmiana charakteryzuje sie dobra tolerancja na niskie temperatury.
    F1 granat
    Ta hybryda toleruje mrozy do 7 stopni ponizej zera. Kultura o wysokosci 60-70 cm, na kazdym z nich powstaje 30-40 malych glowek kapusty o okraglym ksztalcie o ciemnym burgundowym kolorze. Dojrzalosc techniczna 120 dni od przesadzenia. Lodygi sa scinane u korzeni, na ktorych owoce dluzej pozostaja swieze. Z kwadratu powierzchni zbiory wynosza od poltora do dwoch kilogramow.
    Bokser F1
    Odmiana znana w Rosji od 1993 roku. Dojrzewa w okolo 140 dni. Dobrze znosi male przymrozki. Odporny na choroby. Osiaga wysokosc 70 cm, glowki kapusty sredniej wielkosci, koloru zielonego, smaczne. Zbiory wynosza 1,5 lub nieco wiecej niz kilogram na metr kwadratowy.
    Czarne oczy F1
    Wydajna hybryda selekcji rosyjskiej. Rozni sie jasnofioletowymi glowkami kapusty, nadaje sie do zbioru 125-130 dni po przesadzeniu. Wysokosc rosliny – 60-70 cm Glowki kapusty sa okragle, geste fioletowe, uformowane na jednej lodydze 30-40 sztuk, o wadze 10-20 g. Bezpretensjonalna roslina wytrzymuje lekkie przymrozki i daje do 1,5-2,5 kg na 1 mkw. Smaczne, geste glowki kapusty maja charakterystyczny pikantny smak i efektownie prezentuja sie w potrawach.
    Orzechy F1
    Hybrydowy. Wysokosc rosliny do 60 cm Dojrzewa 130 dni po przesadzeniu. Tworzy geste glowki kapusty o wadze 10-15 gramow. Na jednej lodydze moze rosnac do 600 g glowek kapusty. Aby dluzej zachowac swiezosc, plon jest ciety wraz z lodyga. Odmiana nie boi sie lekkich przymrozkow (do -7 stopni). Glowki kapusty mozna przechowywac w lodowce, w plastikowej torbie.
    F1 diament
    Hybryda pochodzaca z Holandii, wyhodowana w 2013 roku. Na krzaku powstaje 30-60 niebiesko-zielonych glow kapusty, ktorych masa wynosi 10-20 g. Uprawa nadaje sie do zbioru 130-140 dni po posadzeniu sadzonek w ziemi. Odporny na mroz wyglad. Wydajnosc – do 3 kg / m2.

    Wlasciwosci Szkoda dla organizmu

    Dania na bazie brukselki sa niewatpliwie bardzo smaczne, jednak w niektorych przypadkach skladnik ten moze wniesc negatywny czynnik do organizmu czlowieka.

    Niepozadane spozycie tej kapusty dotyczy osob, ktore maja problemy z jelitami lub cierpia na choroby przewodu pokarmowego.

    Najczestsza szkoda, jaka moze wyrzadzic kapusta, sa wzdecia.

    Ponadto kapusta jest szkodliwa dla osob cierpiacych na nieprawidlowe funkcjonowanie tarczycy. Kapusta zawiera pierwiastek, ktory po spozyciu hamuje prace gruczolow produkujacych hormony tarczycy.

    Korzysci dla zdrowia

    Przydatnych cech brukselki jest sporo, dlatego rozwazymy je w formie listy:

  • Spozywanie kapusty zmniejsza ryzyko tzw. wad wrodzonych. Jesli regularnie jesz ten rodzaj kapusty, nie pojawia sie defekty w postaci wilczej wargi i rozszczepu kregoslupa. Wynika to z faktu, ze w brukselce znajduje sie wystarczajaca ilosc kwasu foliowego. To wlasnie w czasie ciazy ten produkt jest niezbedny.
  • Jedzenie kapusty obniza poziom cholesterolu we krwi. Na tej podstawie ta kapusta jest przydatna i poprawia funkcjonowanie ukladu sercowo-naczyniowego. Spadek tego pierwiastka krwi poprawia zdrowie czlowieka i minimalizuje mozliwosc roznych chorob serca, watroby i tak dalej.

  • Kapusta niesie ze soba korzystne czynniki dla doskonalego widzenia czlowieka. Ten rodzaj produktu zawiera dosc duza ilosc luteiny. Jesli regularnie jesz kapuste, prawdopodobienstwo uszkodzenia siatkowki oka zmniejsza sie do zera, a mianowicie ten czynnik wplywa na jakosc widzenia. Fakt ten tlumaczy sie tym, ze kapusta zawiera wymagana ilosc witaminy A. A ta witamina jest elementem poprawiajacym widzenie.
  • Choroby ukladu oddechowego zmniejszaja sie dzieki regularnemu spozywaniu brukselki. To wlasnie w sercu tej kapusty znajduje sie taki pierwiastek jak beta-karoten. Jest przeciwutleniaczem o najsilniejszym dzialaniu na organizm. Pierwiastek ten poprawia prace pluc, minimalizujac w ten sposob choroby ukladu oddechowego.
  • Kapusta ma rowniez znaczace korzysci dla ludzkiego mozgu. W tym przypadku korzystnie dziala witamina K, ktora jest obecna w podstawie kapusty. Ten rodzaj witaminy pelni funkcje ochrony neuronow przed roznego rodzaju uszkodzeniami.
  • Jak ta kapusta jest dobra dla kobiet? Zmniejsza ryzyko raka piersi. Wielu naukowcow na calym swiecie udowodnilo istnienie w skladzie brukselki takiej substancji jak karbinol indol-3. Taka substancja ma tendencje do hamowania wytwarzania rakowych, czyli zlosliwych komorek piersi. Niektore badania wykazaly, ze po spozyciu kapusty guzy zlosliwe zmniejszaja sie nawet o 70 procent.
  • Przy pomocy kapusty zapobieganie zaparciom jest doskonale. Dzieki temu, ze kapusta ma w swoim skladzie blonnik, jestesmy w stanie ograniczyc nasz organizm przed ewentualnymi objawami zaparc. Uklad pokarmowy jest oczyszczony i dziala prawidlowo.
  • Ze wzgledu na zawarty w kapuscie blonnik pokarmowy i witamine C, regularne stosowanie tego produktu prowadzi do pozbycia sie organizmu przed zgaga. Takie pierwiastki maja rowniez pozytywny wplyw na prace ukladu pokarmowego. Ale w tym przypadku nalezy zachowac ostroznosc podczas korzystania z tego smazonego produktu. Sa ludzie, ktorych zoladek pod wplywem kapusty zasmazanej tylko sie rozluznia, co prowadzi do wzmozonej zgagi.
  • Ponadto brukselka pomaga wyeliminowac ryzyko procesow zapalnych w naczyniach krwionosnych i sercu. Wlasciwosci przeciwzapalne tego produktu sa dosc duze. Uzasadnia to fakt obecnosci wielu aminokwasow. Ten skladnik eliminuje proces zapalenia w naczyniach ludzkiego ciala. Jesli dana osoba cierpi na choroby ukladu sercowo-naczyniowego, to ten rodzaj warzyw musi byc wlaczony do diety.
  • Pozne odmiany brukselki

    Od momentu pojawienia sie pierwszych siewek do pelnego dojrzalosci glowek odmian pozno dojrzewajacych trwa to od 140 do 180 dni. Bardziej szczegolowe wartosci dotyczace czasu trwania sezonu wegetacyjnego zaleza od poszczegolnych odmian i warunkow, w jakich uprawiana jest kapusta.

    Pozne odmiany brukselki na Uralu i Syberii powinny byc uprawiane tylko w szklarniach. Ale dlugie oczekiwanie nie pojdzie na marne. Zbiory najczesciej przybieraja na sile. Ponadto sa dluzej przechowywane zarowno w przypadku odmian wczesnych, jak i srodsezonowych.

    Herkules
    Jest to najczestsza odmiana brukselki, wyhodowana przez Wszechrosyjski Instytut Badawczy w 1950 roku. Pelny cykl wegetacyjny wynosi 145-160 dni. Wysokosc krzewu wynosi 45-60 cm Tworzy 20-35 owalne, szaro-zielone owoce o srednicy 5-6 cm i wadze 8-10 g. Odmiana odporna na mroz. Zbieraja 2-2,5 kg z 1 m2. jak dojrzewa. Hercules jest lekko dotkniety infekcjami grzybiczymi.
    Szafir
    Roznorodnosc rosyjskiej selekcji w 2009 roku. Okres dojrzewania to 160 dni. Krzew sredniej wielkosci. Tworzy do 50 zielonych owocow o srednicy 3-4 cm i wadze 8-14 g na rosline. Zbierz do 2,5 kg glowek kapusty z 1 m2.
    Gruniger
    niezwykly zielono-pomaranczowy kolor dojrzalych glowek kapusty. Warzywo doskonale nadaje sie do duszenia i gotowania, po czym uzyskuje wyjatkowo delikatny i soczysty smak. Okres wzrostu trwa do 170 dni, po czym z krzaka usuwa sie do 80 glow kapusty, kazda o wadze 15-18 g, o obwodzie do 4 cm Odmiana jest odporna na zimno, gdy jest „chwycona” przez mroz smak sie poprawia.
    Sanda
    Czas oczekiwania na zbior tej odmiany to okolo 170 dni. Dla lepszego dojrzewania na dwa tygodnie przed zbiorami skraca sie centralna lodyge. Glowki kapusty sa okragle, zielonkawobiale, o srednicy 3-4 cm, wadze 12-15 g, uformowane z 20-40 kawalkow na jednej lodydze, a laczna masa osiaga 0,3-0,6 kg. Geste widelce doskonale smakuja, plony okolo 20 kg z 10 m2. m, nadaje sie do zamrazania, swiezego spozycia i fermentacji.
    Kedzior
    Jedna z najlepszych odmian pozno dojrzewajacej brukselki zostala wyhodowana przez czeskich hodowcow. Okres oczekiwania na zbiory wynosi 170-180 dni od momentu kielkowania. Lodygi mocne, do 90 cm wysokosci, glowki jednowymiarowe, piekne, zaokraglone, wazace 10?15 g, utworzone z 50?70 sztuk na lodydze, bardzo smaczne. Uzyskanie dojrzalych plonow jest mozliwe dzieki wczesnemu sadzeniu sadzonek, a wraz z nadejsciem chlodow rosliny kapusty sa upuszczane do piwnicy, zbierajac swieze male widelce przed nadejsciem zimy. Plony osiagaja 20 kg z 10 m2. m.

    Przeciwwskazania

    Ten rodzaj kapusty, podobnie jak brukselka, jest przeciwwskazaniem w postaci ostrych objawow okreslonej choroby przewleklej. Takie choroby z reguly dotycza przewodu zoladkowo-jelitowego.

    Jesli ludzie cierpia na ataki w postaci skurczow jelit, to rowniez zaleca sie ograniczenie stosowania tej kapusty.

    Jesli praca jelit ma pewne niesprawnosci lub jelita sa po prostu slabe, lepiej wyeliminowac ten produkt z diety.

    Jak przechowywac brukselke

    Najczesciej sprzedawany jest w stanie zamrozonym, dlatego konieczne jest przechowywanie takiego produktu w zamrazarce bez narazania go na ponowne zamrazanie. Optymalna temperatura do przechowywania swiezej kapusty: -3-5C. Pociemniale liscie na dole usuwa sie, a kapuste uklada sie w papierowych torebkach. Mozna go rowniez przechowywac w specjalnych perforowanych woreczkach na swieze warzywa.

    Jesli kapusta jest zbierana prosto z krzaka, przechowuje sie ja w lodowce przez 30 dni. Miejscem przechowywania jest komora na owoce lub warzywa na dole. Caly krzew kapusty (oczywiscie, jesli istnieje mozliwosc jego uprawy) umieszcza sie w chlodnym miejscu: w piwnicy lub piwnicy, na loggii lub letniej kuchni.

    Przyczyny alergii

    Reakcje alergiczne na kapuste maja swoje specyficzne powody:

    • Spozycie tak zwanych przeciwcial do organizmu dziecka prowadzi do jego alergii. Proces ten moze miec miejsce w czasie ciazy lub karmienia piersia. Aby uzyskac porady dotyczace spozywania brukselki podczas karmienia piersia, zobacz tutaj.
    • Powodem moze byc rowniez genetyka, czyli odrzucenie produktu zostanie odziedziczone.
    • Czeste uwalnianie okreslonego alergenu, a takze jego natychmiastowa dawka.

    Objawy

    Objawy w przypadku alergii na kapuste sa calkowicie identyczne ze standardowym zatruciem pokarmowym:

  • ofiara poczuje mrowienie na twarzy, ustach i jezyku;
  • na skorze pacjenta pojawi sie niewielka wysypka. Takiej wysypce, jak to slusznie, towarzyszy swedzenie;
  • osoba moze nabawic sie obrzeku;
  • rozpoczyna sie aktywny rozwoj egzemy.
  • Leczenie

    Leczenie alergii na tego typu produkt odbywa sie w sposob kompleksowy. Blokowanie tych alergenow odbywa sie poprzez dlugotrwaly wplyw na organizm.

    Przede wszystkim pacjentowi przepisuje sie specjalna diete.

    Kazdy pacjent jest inny, dlatego dieta jest indywidualna. Bardzo wazne jest wczesne rozpoczecie leczenia, zwlaszcza jesli chodzi o dziecko.

    Profilaktyka

    Dosc czesto ta kapusta jest stosowana jako profilaktyka. Ze wzgledu na to, ze warzywo ma dosc duza ilosc blonnika, usprawnia prace przewodu pokarmowego.

    Korzysci i szkody brukselki

    W malych glowkach kapusty jest malo witaminy K, ale poprawia ona wchlanianie wapnia, dlatego wlaczenie do diety potraw z brukselka zapobiega utracie gestosci mineralnej kosci i zapobiega osteoporozie.

    Produkt jest bogaty w witaminy C i E, dzieki czemu wykazuje dzialanie antyoksydacyjne:

    • wspiera mechanizmy ochronne komorek;
    • wzmacnia sciany naczyn;
    • zapobiega rozwojowi miazdzycy;
    • hamuje procesy neurodegeneracji prowadzace do choroby Alzheimera;
    • potrzebne do zapobiegania rakowi.

    Pozyteczne warzywo ma ogolnie pozytywny wplyw na organizm: poprawia widzenie, krazenie krwi, prace mozgu i ukladu nerwowego oraz obniza poziom cholesterolu.

    Przetwarzanie brukselki

    Blonnik normalizuje motoryke jelit, przyspiesza proces trawienia, pomaga zwiekszyc mase stolca i jego latwe wydalanie. Jedzenie brukselki podczas odchudzania zwieksza skutecznosc diety.

    Blonnik stymuluje uwalnianie leptyny, hormonu odchudzajacego. Zmniejsza apetyt na czeste przekaski.

    Dla kobiet w ciazy

    Polaczenie witaminy B6 i magnezu przyczynia sie do prawidlowego przebiegu ciazy, uwalnia kobiete od nieprzyjemnych objawow:

    • skurcze miesni lydek;
    • nagle wahania nastroju;
    • skoki cisnienia;
    • bole glowy.

    Bilans wodny jest wazny dla prawidlowego przebiegu ciazy. Nadmiar i brak plynow w organizmie negatywnie wplywa na rozwoj plodu i ogolny stan przyszlej matki. Brukselka zawiera substancje normalizujace gospodarke wodna i zmniejszajace obrzeki.

    Zupa z brukselki

    Dla dzieci

    Produkt jest dietetyczny, hipoalergiczny, dlatego polecany jest jako pierwsza karma uzupelniajaca. Puree ziemniaczane podaje sie dzieciom od 4,5-5,5 miesiaca 1-3 razy w tygodniu. Brukselka jest dobra dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Poprawia pamiec, wzrok, uwage, normalizuje metabolizm.

    100 g brukselki zawiera dzienne zapotrzebowanie na witamine C

    Przeciwwskazania

    Brukselka jest warzywem krzyzowym, dlatego podobnie jak wszyscy czlonkowie tej rodziny jest bogata w substancje hamujace synteze hormonow tarczycy. W przypadku niedoczynnosci tarczycy nie nalezy naduzywac produktu, poniewaz przygotowywane z niego salatki i zupy zaburzaja wchlanianie jodu.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko