Brzoskwinia: korzysci i szkody dla organizmu, witaminy i korzystne wlasciwosci

Co to jest brzoskwinia

Miejsce narodzin brzoskwin to Chiny. Pojawili sie tam 3000 lat temu. Po podbojach Aleksandra Wielkiego brzoskwinia dotarla do Europy, a dopiero potem rozprzestrzenila sie na caly swiat.
Brzoskwinie rosna na drzewach kochajacych goracy klimat. Uprawia sie je rowniez w centralnej Rosji, ale jakosc takich owocow jest niska.

Drzewo brzoskwini moze dorastac do 8 m wysokosci. Cienka skorka slodkich owocow pokryta kosmkami. Kolor zalezy od odmiany, wariacje sa rozne: od zielono-bialej do zolto-pomaranczowej. Owoce moga byc duze – do 10 cm srednicy, w srodku duzy pestka z jadrem o migdalowym aromacie.

Istnieja odmiany owocow brzoskwini:

  • klasyczny: maja puch, a kosc latwo oddziela sie od miazgi;
  • pawia: aksamitna skorka, a kosc rosnie do jednej z polowek owocu;
  • nektarynki: skorka gladka, podobnie jak klasyczne brzoskwinie, pestka latwo sie oddziela;
  • brunions: skora jest rowniez gladka, ale miazsz rosnie do kosci;
  • figi: ksztalt splaszczony.

Pochodzenie i miejsce uprawy

Jesli przeszukasz starozytne annaly, odkryjesz, ze brzoskwinia jest owocem pochodzacym z Chin. Mieszkancy Niebianskiego Imperium zaczeli uprawiac drzewa juz 2 tysiace lat temu. Chiny daly swiatu wiele unikalnych roslin. Istnieje teoria o pochodzeniu owocu: jedna z jego odmian wyrosla na polnocy kraju, byla to dzika forma rosliny uprawnej.

Naukowcy twierdza, ze nazwa owocu jest starozytna grecka. Powrot w VI wieku pne. brzoskwinie wykorzystywano do celow dekoracyjnych, gastronomicznych i terapeutycznych.

Koniecznie przeczytaj:

Troche o Ziziphus – chinskiej dacie

Wedlug niektorych zrodel miejscem narodzin drzewa owocowego moga nie byc Chiny, ale Persja. Brzoskwinie sa czesto nazywane ?jablkami perskimi?.

Wiele krajow zajmuje sie uprawa drzew brzoskwiniowych. Trudno nie schlebiac takiemu owocowi ? brzoskwinia dobrze sprawdza sie zarowno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Kraje, w ktorych uprawia sie brzoskwinie:

  • ChRL;
  • Wlochy;
  • Ameryka;
  • Grecja;
  • Hiszpania;
  • Indyk;
  • Moldova.

W Federacji Rosyjskiej wystepuja dzikie brzoskwinie. Nazywa sie je ?syberyjskimi?. Hodowcy z Rosji uprawiaja drzewa na Kubaniu, w regionie Dolnej Wolgi i na Polnocnym Kaukazie. Na duza skale rosliny sadownicze uprawiaja takze kraje Azji Srodkowej i Ukrainy.

Sklad i wartosc odzywcza brzoskwini

Brzoskwinia jest owocem dietetycznym, ma niska zawartosc kalorii. Ale jednoczesnie jest bardzo przydatny, a sklad witamin i mineralow jest tego dowodem.

Wartosc odzywcza:

  • Wartosc kaloryczna: 45 kcal
  • Bialka: 0,9 g
  • Tluszcz: 0,1 g
  • Weglowodany: 9,5 g
  • Blonnik pokarmowy: 2,1 g
  • Kwasy organiczne: 0,7 g
  • Woda: 86,1 g

Witaminy:

  • Witamina A: 83 mcg
  • Beta-karoten: 0,5 mg
  • Witamina B1: 0,04 mg
  • Witamina B2: 0,08 mg
  • Witamina B5: 0,15 mg
  • Witamina B6: 0,06 mg
  • Witamina B9: 8 mcg
  • Witamina C: 10 mg
  • Witamina E: 1,1 mg
  • Witamina H: 0,4 mcg
  • Witamina PP: 0,8 mg
  • Niacyna: 0,7 mg

Mineraly:

  • Potas: 363 mg
  • Wapn: 20 mg
  • Krzem: 10 mg
  • Magnez: 16 mg
  • Sod: 30 mg
  • Siarka: 6 mg
  • Fosfor: 34 mg
  • Chlor: 2 mg
  • Aluminium: 650 mcg
  • Zelazo: 0,6 mg
  • Jod: 2 mikrogramy
  • Lit: 3 mikrogramy
  • Mangan: 0,14 mg
  • Miedz: 50 mcg
  • Nikiel: 4 mikrogramy
  • Fluor: 22 mcg
  • Chlor: 14 mcg
  • Cynk: 0,1 mg

Przeciwwskazania i skutki uboczne jedzenia brzoskwin

  • W przypadku przewleklego zapalenia zoladka mozna jesc nektarynki lub brzoskwinie. Ale musisz skupic sie na swoim samopoczuciu. Dla niektorych pacjentow te owoce sa zbyt kwasne. Nalezy bezwzglednie unikac niedojrzalych owocow w obecnosci tych chorob.
  • Podobnie jak w przypadku zapalenia zoladka, mozesz jesc brzoskwinie z przewleklym zapaleniem trzustki. Ale w ostrym stanie nalezy je porzucic.
  • Bezwzglednym przeciwwskazaniem jest alergia.
  • Przy masowym stosowaniu, zwlaszcza z przyzwyczajenia, moga wystapic nieprzyjemne objawy: bole brzucha i wzdecia, biegunka i nudnosci. Wszystkie te zjawiska sa zwiazane z reakcja organizmu na duza ilosc blonnika roslinnego i nie sa oznakami jakiejs naprawde powaznej choroby fizycznej.
  • Jesli jesz te owoce czesto i w duzych ilosciach, mozesz przytyc.
  • Przydatne wlasciwosci brzoskwin

  • Brzoskwinie to produkt niskokaloryczny, za ktory uwielbiaja go osoby pilnujace wagi.
  • Zelazo, witamina K i likopen w skladzie maja dobry wplyw na uklad krazenia, brzoskwinie korzystnie wplywaja na arytmie i anemie.
  • Pobudzaja przewod pokarmowy i perystaltyke, lagodza zgage i zaparcia.
  • Poprawiaja proces wydalania zolci.
  • Witamina B w skladzie pomaga poprawic widzenie.
  • Przydatny dla osob z chorobami nerek, watroby i pecherzyka zolciowego.
  • Polecany na dne moczanowa i reumatyzm.
  • Regularne stosowanie zapobiega rozwojowi kamicy moczowej.
  • Olejek z pestek brzoskwini stosowany jest jako baza pod kremy pielegnacyjne i olejki do cery dojrzalej, spierzchnietej i luszczacej sie.
  • Dla kobiet

    Ponadto owoc jest bardzo korzystny dla zdrowia kobiety, pomaga:

  • przedluzyc mlodosc dzieki obecnosci antyoksydantow,
  • poprawiaja kondycje skory i wlosow dzieki tokoferolowi i innym skladnikom odzywczym,
  • i pozbyc sie nadwagi.
  • Istnieja nawet tak zwane diety brzoskwiniowe, po ktorych kobiety pozbywaja sie znienawidzonych kilogramow. Jednak brzoskwinia jest korzystna nie tylko spozywana wewnetrznie, ale z miazszu powstaja skuteczne i calkowicie naturalne maseczki nawilzajaco-odmladzajace.

    Korzysci zdrowotne brzoskwin dla kobiet

    • Brzoskwinie sa bardzo korzystne w czasie ciazy.
    • Pomagaja radzic sobie z objawami zatrucia.
    • Pomaga zapobiegac zmeczeniu i skurczom nog.
    • Sa w stanie usunac nadmiar plynow z organizmu, co czyni je przydatnymi dla osob, u ktorych rozwija sie obrzek.
    • Wspomaga prace serca.
    • Blonnik normalizuje prace jelit.
    • Niezbedny w ciazy kwas foliowy bierze udzial w tworzeniu cewy nerwowej plodu.

    Dietetycy i pediatrzy zalecaja spozywanie brzoskwin w okresie laktacji, ale pod warunkiem, ze matka spozyla ten owoc przed porodem. Chociaz brzoskwinia jest jednym z niewielu dozwolonych owocow podczas karmienia piersia, nie powinna byc wiecej niz jeden owoc dziennie.

    Brzoskwinie sa uwazane za owoce piekna: sa aktywnie wykorzystywane w kosmetyce, poniewaz maja dobry wplyw na skore, wlosy i paznokcie. Do maseczek do twarzy dodawany jest miazsz brzoskwiniowy, ktory nawilza i witaminizuje skore, czyniac ja miekka, a nawet promienna.

    To bedzie interesujace:

    • Maliny: korzysci i szkody dla organizmu, witaminy i dobroczynne wlasciwosci
    • Jezyny: korzysci i szkody dla organizmu, witaminy i dobroczynne wlasciwosci
    • Morela: korzysci i szkody dla organizmu, witaminy i korzystne wlasciwosci

    Niezaprzeczalne zalety brzoskwin dla organizmu

    Owoce brzoskwini sa nie tylko przyjemne w smaku, ale rowniez maja wlasciwosci lecznicze. Sa bogate w mikro i makroelementy, witaminy.
    Przy pomocy owocow osoby z nadwaga szybko traca na wadze, poprawia sie ich metabolizm. Wynika to z faktu, ze brzoskwinie zawieraja pewne substancje: fosfor, zelazo, wapn, sod, fluor, selen, cynk. Rowniez owoce sa bogate w magnez, potas i mangan.

    Nic dziwnego, ze nawet zapach owocow ma pozytywny wplyw na ludzki organizm: dziala antydepresyjnie. Kilka pachnacych brzoskwin dziennie poprawi pamiec i pomoze Ci skoncentrowac sie na pracy. Ogolnie rzecz biorac, ten owoc moze sluzyc jako doskonaly substytut kawy.

    Brzoskwinie zawieraja witaminy: A, B i C. W przypadku silnego przeziebienia wskazane sa male porcje miazszu owocow. Jeden owoc zawiera 75% dziennej wartosci witaminy C.

    Produkt zawiera karoten. Pomaga poprawic krazenie krwi, zapobiega degeneracji komorek. Osoby, ktore chca miec elastyczna i zdrowa skore, powinny spozywac owoce przynajmniej 1-2 razy w tygodniu..

    Sok naturalny polecany jest osobom, ktore borykaja sie z chorobami przewodu pokarmowego. Jesli dana osoba ma niska kwasowosc soku zoladkowego, powinna wlaczyc do swojej diety owoc leczniczy. Jest rowniez w stanie usunac piasek z nerek, poniewaz ma dzialanie moczopedne.

    Jednak nadmierne spozycie owocow moze zaszkodzic nawet zdrowemu organizmowi. Przynajmniej moze zaczac sie rozstroj zoladka. Nie zaleca sie wlaczania produktu do diety na cukrzyce, indywidualna wrazliwosc, wrzod trawienny, zapalenie zoladka.

    Dla mezczyzn

    Choc owoc uznawany jest za kobiecy, mezczyzni rowniez moga liczyc na porcje witamin. Przy regularnym stosowaniu wzrasta libido, normalizuje sie rownowaga hormonalna. Produkt jest rowniez skuteczny w leczeniu zapalenia gruczolu krokowego. Wykazuje dobroczynny wplyw w walce z impotencja.

    Dla silniejszego seksu jablko perskie to nie tylko pyszny deser, ale takze sposob na szybka regeneracje organizmu po dlugotrwalym wysilku fizycznym. Jesli w ciele wystepuje proces zapalny, male porcje miazgi zlagodza stan.

    Dla kobiet

    Oczywiscie brzoskwinia musi znalezc sie w menu kazdej dziewczyny. Jest w stanie zachowac mlodosc skory, poprawic stan naskorka, niwelowac stany zapalne na twarzy.
    Koniecznie przeczytaj:

    Jablko to owoc o dlugiej historii

    Dla kobiet jablko perskie jest przydatne do normalizacji cyklu miesiaczkowego, lagodzenia objawow zapalenia pecherza i poprawy funkcjonowania pecherza. Czesto medycyna alternatywna zaleca brzoskwinie w zapobieganiu chorobom kobiecym.

    Podczas noszenia dziecka zaleca sie spozywanie 100-200 g produktu kilka razy w tygodniu w celu:

  • Zapomnij o zatruciu.
  • Przywroc rownowage makro i mikroelementow.
  • Ustanow prace przewodu pokarmowego.
  • Elena Solomatina

    Specjalista od zywienia

    Miazsz owocu jest skutecznym srodkiem zapobiegajacym anemii. W okresie laktacji kobieta karmiaca powinna miec specjalnie zbilansowane prawidlowe odzywianie.

    – Dietetyk Elena Solomatina

    Wielu pediatrow twierdzi, ze kobieta powinna ograniczyc spozycie owocow podczas karmienia piersia. Zachodni lekarze uwazaja, ze brzoskwinie sa bardzo przydatne, jesli jesz nie wiecej niz 1 owoc co 2-3 dni.

    Jesli dziecko nie rozwija alergii ze wzgledu na specjalne odzywianie matki, owoc ma niezwykle pozytywny wplyw.

    Dla dzieci

    Brzoskwinia, podobnie jak jablko, moze byc dodawana do wczesnych pokarmow uzupelniajacych. Gdzies w wieku okolo 7 miesiecy mozesz sprobowac zrobic dla swojego dziecka puree z pachnacych owocow. Pediatrzy sa pewni, ze deser zwiekszy odpornosc dziecka, zlagodzi drobne stany zapalne i pozytywnie wplynie na ogolny stan dziecka.

    Cechy zastosowania brzoskwin dla dzieci:

  • Niemowleta powinny byc spozywane w postaci tluczonych ziemniakow nie wiecej niz 1-2 lyzeczki. produkt na raz.
  • Po pierwszym tescie dorosli powinni sprawdzic, czy dziecko ma wysypke lub inna negatywna reakcje.
  • W przypadku braku reakcji alergicznej porcje zwieksza sie o 1-1,5 lyzeczki. kazdego miesiaca.
  • Po 8 miesiacach dziecko moze zjesc okolo 70-80 g puree.
  • Roczne dziecko doskonale odbiera 90-100 g deseru dziennie.
  • Po 12 miesiacach zycia dopuszcza sie wlaczenie do diety dziecka polowy plodu.
  • Po poltora roku dziecko moze bezpiecznie jesc nie tluczone ziemniaki, ale same owoce w postaci nierozdrobnionej. Najlepiej pokroic miazsz na male kliny lub kostki.

    Przeciwwskazania do stosowania brzoskwin

    Alergie na owoce i jagody wystepuja u wielu osob. Brzoskwinia nie jest wyjatkiem. Najbardziej podstepna czescia owocu jest welnista skorka. Dlatego brzoskwinie wprowadza sie do zywnosci dla niemowlat wylacznie w postaci obranej i w malych kawalkach. Mozesz zaczac podawac brzoskwinie w wieku od szesciu do siedmiu miesiecy.

    Jadra nasion rowniez nie sa takie proste. Zawieraja amigdaline, ktora w wysokim stezeniu prowadzi do powaznych i ciezkich zatruc. Trzeba byc bardziej ostroznym z kuchnia azjatycka i przepisami ludowymi, poniewaz czesto uzywa sie tam jader.

    Przeciwwskazaniem do stosowania brzoskwin jest cukrzyca, sklonnosc do otylosci oraz choroby przewodu pokarmowego: zapalenie zoladka, wrzody trawienne, biegunka.

    Korzysci z owocow (brzoskwinie i nektarynki)

    Jakie sa najwazniejsze witaminy w brzoskwiniach dla kobiet w ciazy? Eksperci twierdza, ze caly kompleks witamin zawarty w tych owocach jest niezbedny do prawidlowego rozwoju plodu.

    Brzoskwinie sa rowniez bardzo przydatne dla osob cierpiacych na choroby ukladu sercowo-naczyniowego. W koncu zawieraja ogromna ilosc potasu.

    Owoce, o ktorych mowa, sa przydatne nie tylko do ich spozycia, ale takze w procesie ich wykorzystania jako lekarstwo i do celow kosmetycznych. Rozwaz kilka popularnych przepisow:

    • Owoce i soki wyciskane z brzoskwin lub nektarynek sa dobre dla niedozywionych pacjentow z odwodnieniem. Ponadto owoc ten doskonale pomaga wzmocnic uklad odpornosciowy.
    • Sok brzoskwiniowy jest bardzo przydatny dla dzieci i osob chorych jako uzupelnienie ich diety.
    • Olejek brzoskwiniowy to prawdziwe zrodlo piekna. Mozna z niego zrobic rozne masci i kremy, a takze po prostu przetrzec nim skore przed pojsciem spac.
    • Sok brzoskwiniowy jest idealny dla osob z kamica moczowa, a takze dla tych, ktorzy cierpia na czeste bole glowy i reumatyzm.
    • Pacjenci z bardzo niska kwasowoscia organizmu lub cierpiacy na zaparcia odniosa korzysc z wypicia 50-100 ml soku (trzeba go wypic pol godziny przed posilkiem).
    • Po obfitym posilku bardzo dobrze jest zjesc kilka nektarynek lub brzoskwin. Pomoze to Twojemu organizmowi szybko wchlaniac i trawic pokarm. Dodatkowo brzoskwinie szybko likwiduja uczucie mdlosci.
    • Kazda nektarynka lub brzoskwinia zawiera ogromna ilosc soli potasu, dlatego owoc ten jest szczegolnie przydatny dla osob z chorobami serca.
    • Swieze owoce sa dobre dla pacjentow z anemia i niskim poziomem hemoglobiny.

    Jak wybrac i przechowywac brzoskwinieJak wybrac dojrzale brzoskwinie:

    • Na poczatek lekko przycisnij owoce: dojrzale brzoskwinie sa elastyczne i lekko sprezyste.
    • Nastepnie czujemy brzoskwinie: aromat powinien byc mocny i przyjemny, bez domieszki fermentacji i wiedniecia.
    • Mozesz tez spojrzec na fason: te najslodsze maja rozowo-bialy srodek. Ale na to kryterium ma wplyw region pochodzenia.
    • Mozesz ogladac pszczoly. Uwaza sie, ze lepiej niz ludzie rozumieja dojrzale owoce i jagody, dlatego gromadza sie w bardziej dojrzalych owocach.

    Zdarza sie, ze brzoskwinie sa jeszcze niedojrzale. W takim przypadku nalezy dac im czas na ?polozenie sie? w temperaturze pokojowej przez cztery do szesciu dni. Jesli chcesz przyspieszyc proces, wloz brzoskwinie do jednej papierowej torebki z jablkami, bananami lub morelami. Uwalniaja etylen, ktory aktywuje proces dojrzewania.

    Dojrzale brzoskwinie nie moga byc przechowywane przez dlugi czas. Papierowa torebka i temperatura w lodowce zblizona do zera pomoga nieco przedluzyc ich zywotnosc. Aby zachowac brzoskwinie przez dlugi czas, najlepiej je zamrozic.

    Brzoskwinie sa mrozone w dwoch rodzajach:

  • calosc: suszone owoce pojedynczo nalezy zawinac w papier, zlozyc w torebke, zamknac i wlozyc do zamrazarki;
  • na polowkach: wyjac kosc, wlozyc polowki miazga do gory do pojemnika, przykryc pergaminem, pozostale polowki miazga zejsc z gory, pojemnik zamknac i wlozyc do zamrazarki.
  • Specjalisci od tradycyjnej medycyny zamrazaja rowniez liscie brzoskwini. Przygotowuje sie je w nastepujacy sposob: trzyma sie je nad wrzaca woda przez 10 minut, a nastepnie nad zimna woda do ostygniecia. Nastepnie sa suszone i przechowywane w hermetycznym pojemniku na polce w zamrazarce.

    Brzoskwinia w kuchni: skladnik deseru czy danie glowne?

    Brzoskwinia jest skladnikiem roznych deserow, ale moze byc rowniez daniem glownym. Jesli nie masz pod reka owocow brzoskwini, mozesz je bezpiecznie zastapic nektaryna lub innym owocem. Perskie napoje jablkowe sa bardzo slodkie.
    Koniecznie przeczytaj:

    Persimmon – pokarm bogow i zrodlo witamin

    Owoce dobrze komponuja sie z twarogiem i roznymi rodzajami serow. Doskonale podkresla smak drobiu, owocow morza, cieleciny.

    Karmelizowane brzoskwinie zachwyca kazdego slodyczy. Przygotowanie:

  • Na patelni podgrzej cukier i wode. Masa powinna stac sie jasnobrazowa.
  • Brzoskwinie obrac i pokroic na kawalki.
  • Miazsz obtoczyc w karmelu. Proces odbywa sie na malym ogniu.
  • Wyjmij patelnie z pieca i pozwol deserowi ostygnac.
  • Podawaj karmelizowany deser lodowy.
  • Jeremy Uryuti

    Szef Kuchni w Le Restaurant

    Z produktu najlatwiej jest gotowac desery, ale nikt nie zabrania eksperymentowania i przygotowywania salatek, zup i dan glownych.

    – Jeremy Uryuti Chef w Le Restaurant

    Danie miesne z dodatkiem brzoskwini ozdobi kazdy swiateczny stol. Najlepszym sposobem na gotowanie jest piers nadziewana brzoskwiniami. Potrzebne beda: 2 filety z piersi, 200 g obranego miazszu brzoskwini, 50-70 g sera holenderskiego, przyprawy do smaku.

    Kroki gotowania: pierwszy – polaczyc ser z brzoskwinia, dodac przyprawy, drugi – pokroic filet tak, aby zmiescil sie w nim nadzienie, trzeci – filet z nadzieniem, czwarty – zawinac w folie i wstawic do piekarnika na 40 minut. Temperatura 180-200??. Wczesniej mieso mozna marynowac w keczupie z majonezem, aby bylo bardziej soczyste.

    Jak jesc brzoskwinie

    Swieze owoce to doskonaly deser, zwlaszcza dla osob odchudzajacych sie. Ale nie sa one dlugo przechowywane, wiec gotuje sie z nich kompoty, galaretki, suszy – nawiasem mowiac, suszone morele z brzoskwin byly cenione na wschodzie jako lekarstwo na przemeczenie.

    Swieze brzoskwinie sa dobre nie tylko same, ale rowniez jako dodatek do tlustych mies, w polaczeniu z pomidorami i rukola, w salatce z wedzona szynka, migdalami i liscmi mniszka lekarskiego. Bardziej oczywiste, ale nie mniej smaczne polaczenie brzoskwin z serem, lodami, slodka galaretka mleczna, bita smietana, galaretka z innych owocow i jagod.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko