Bulgur – co to za platki, jakie ma zalety, szkodzi i jak pysznie gotowac

Bulgur co to za platki, Jak gotowac, zawartosc kalorii

Zboze to jest bardzo popularne w krajach takich jak Syria, Izrael, Jordania, Turcja i Palestyna. Powstala z niej owsianka ma wysoka wartosc odzywcza, a smak jest delikatny i zblizony do orzechow laskowych.

Na podstawie wielkosci rozdrobnionych ziaren rozroznia sie kilka odmian kaszy bulgur. Duze odmiany (tj. duze ziarna) sa uzywane do robienia zup i dan goracych, podczas gdy salatki i dania na zimno przygotowywane sa z odmian sredniej wielkosci.

Takie platki zbozowe przygotowuje sie w nastepujacy sposob. Zebrana pszenica jest gotowana na parze, suszona na sloncu, obierana z resztek lusek i kruszona na male frakcje. Po ugotowaniu na parze i wysuszeniu zboze nabiera orzechowego smaku i aromatu.

Ze wzgledu na stopien rozdrobnienia kasze pszenna, czyli w istocie kasze bulgur, dzieli sie na trzy etapy mielenia: drobne do pieczenia, srednie do zup i zboz oraz grube do produkcji pilaw.

Z naszych zwyklych zboz kasza jeczmienna moze byc uwazana za analogie, tylko nie jest gotowana na parze.

Zawartosc kalorii rozni sie w zaleznosci od rodzaju gotowanego produktu. Tak wiec surowy bulgur zawiera 342 kilokalorie, gotowane – 83. To na 100 g produktu

Ze wzgledu na swoje dobroczynne wlasciwosci bulgur moze zastapic ryz i ziemniaki. Oprocz owsianki, zup i salatek platki te mozna wykorzystac jako deser.

Oczywiscie pojawia sie pytanie, jak ugotowac to zboze. W zasadzie nie ma tu nic skomplikowanego, gotuje sie go podobnie jak wszystkie inne zboza.

Tak wiec przed rozpoczeciem gotowania platki nalezy umiescic w pojemniku z woda i podawac przez 30 minut, po czym specznione platki umieszcza sie w rondlu, napelnia woda i gotuje przez 10 minut. Nastepnie gotowe platki sa podawane przez kolejne 10 minut.

Jest jeszcze jeden sposob. Olej roslinny podgrzewa sie na patelni, nastepnie wylewa sie kasze, troche podsmaza.

Nastepnie wode wlewa sie w stosunku 1: 2, przykryj pokrywka i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Gotowe platki zbozowe podawane sa jako dodatek do warzyw, miesa lub grzybow.

Co to jest Bulgur

Na poczatek warto przyjrzec sie zdjeciu kaszy bulgur, a to platki najprawdopodobniej cos Wam beda przypominac. Po prostu bulgur to ta sama pszenica, ktora jest po prostu zbierana w okreslonym czasie, kiedy jest uwazana za nabial.

Pomimo tego, ze pszenica jest dla nas dosc znanym produktem i zbozem, bulgur uprawiany jest daleko poza granicami krajow WNP, w takich krajach jak Liban, Indie, Turcja, Syria.

Jest to szczegolnie zaskakujace, biorac pod uwage, ze jest to mozliwe bez problemow nie tylko w naszych supermarketach, ale takze na targowiskach czy w malych sklepach.

Pomimo tego, ze kasza bulgur to w gruncie rzeczy ta sama pszenica, ktora aktywnie uprawiamy i wykorzystujemy w roznych sferach zycia, nie jest ona dostarczana nam tylko z innych panstw.

Chodzi o to, ze wazna role odgrywa czas zbioru i pozniejsze przetwarzanie zboza. Po zebraniu pszenicy mlecznej nalezy ja najpierw potraktowac bardzo goraca para, bez wstepnego czyszczenia.

Po obrobce cieplnej przyszla kolej na nature, bo kasze suszy sie teraz na sloncu, znowu ? jeszcze nie obrane.

Te etapy sa potrzebne, aby zachowac dobroczynne wlasciwosci kaszy bulgur, poniewaz po drugim etapie przychodzi czas na oczyszczenie calej luski.

Zaraz po obraniu bulgur moze przypominac zwykly ryz, a jesli go zmielisz, wynik bedzie juz podobny do pokrojonego jeczmienia, ale nie zapominaj, ze to bulgur, ktory robi sie ze zwyklej pszenicy.

Ile kosztuje kasza bulgur

Na zwyklym blacie w sklepie, podobnie jak inne platki zbozowe, nie mozna znalezc kaszy bulgur. Chocby w wyspecjalizowanym dziale. Najczesciej produkt zamawiany jest w sklepie internetowym.

Bulgur pakowany jest zarowno w surowe ziarna, jak i jako polprodukt. Opakowania moga miec 350 g i 500 g. Koszt moze sie roznic w zaleznosci od producenta. waha sie od 100 do 300 rubli.

produkt nie jest taki oburzajacy. Mozesz go kupic, jesli chcesz. Oczywiscie szkoda, ze ??rzadko mozna znalezc Bulgur w sklepach.

Ale jesli zyska wieksza popularnosc niz jest teraz, to sklepy zaczna go kupowac jak ryz czy kasze gryczana.

Wiec jakie zboze, jak je zdobyc, rozebralismy. Zobaczmy teraz, dlaczego to platki sa tak przydatne.

Wszystko o kaszy bulgur

To platki sa wyjatkowe, poniewaz mozna je wykorzystac do przygotowania wielu potraw jako dodatek, salatki, a nawet desery. W krajach Azji Wschodniej, Turcji, jest w kuchni od okolo 4000 lat.

Kompozycja zboz bulgur

Oprocz weglowodanow, tluszczow i bialek zawiera duzo zelaza, manganu, fosforu i selenu, zawiera rowniez witaminy z grupy B oraz mineraly takie jak wapn, magnez, sod itp. Jest blonnik, kwas foliowy, kwas galusowy, przeciwutleniacze. Zaobserwowano, ze chrom znajdujacy sie w bulgur moze pomoc zmniejszyc apetyt na cukier.

Korzysci z kaszy bulgur

  • W przeciwienstwie do kaszy manny, ktora rowniez jest wytwarzana z pszenicy, ale jest rafinowana, ma grube wlokna, wysoki poziom bialka i najmniejsza ilosc tluszczu.
  • Kasze maja niski indeks glikemiczny, tylko 45 jednostek. i jest odpowiedni dla osob dbajacych o zdrowie, a takze dla dzieci i osob z cukrzyca.
  • Poniewaz kasza bulgur zawiera mangan, ktory jest zwiazany z hormonami radosci, dobry humor kazdemu, zwlaszcza cierpiacemu na depresje, jest pozyteczny.
  • Bulgur jest idealny dla tych, ktorzy traca na wadze. Szybko nasyca organizm i poprawia trawienie.
  • To przyjemnosc go gotowac. Przy minimalnej obrobce cieplnej zachowuje wszystkie swoje uzyteczne wlasciwosci.

Szkoda dla zdrowia zboz bulgur

  • Przede wszystkim jest to niemozliwe dla osob, ktore maja objawy alergiczne na zboza.
  • Dla tych, ktorzy nie toleruja glutenu, poniewaz jest to produkt zawierajacy gluten, mimo ze nie nazywa sie go pszenica.
  • Rowniez osobom z zapaleniem zoladka lepiej nie wprowadzac go do diety.

Gdzie jest kasza bulgur

Teraz prawie wszystkie sklepy maja to zboze. Osobiscie kupuje w Auchan, wiec uwazam, ze im wiekszy sklep, tym szybciej polki sie oprozniaja, a asortyment jest aktualizowany.

Specjalnie spacerowalem po najslynniejszych sklepach, ktore byly w poblizu, i tak: jest bulgur w Ashan, Perekrestok, Pyaterochka i Magnet. Oczywiscie sa rozne, ale dostepnosc zakupu jest dostepna we wszystkich sklepach, nie bedziesz musial dlugo szukac.

Kasza kasza bulgur koszt

W roznych sklepach opakowanie jest inne. Przeszedlem przez pobliskie sklepy.

Sklep Pyaterochka

magnes na sklep

Sklep Auchan

Jak widac, jest inaczej, ale jest akceptowalny. Biore srednio czysty, najwazniejsze zeby nie przeplacac za marke. Nie bedziesz ich pelen!

Jak wybrac kasze bulgur

  • Lepiej wybrac w opakowaniu prozniowym, jesli opakowanie nie jest prozniowe, musisz wygladac tak, aby nie bylo wilgoci, nie bylo dodatkowych zbednych wtracen i oczywiscie spojrz na date waznosci.
  • Istnieje kilka odcieni zboz, czyli w zaleznosci od stopnia zmiazdzenia bulgur ma inny kolor, im wiekszy jest ciemniejszy, wyglada jak kasza gryczana.
  • Ogolnie kolor zalezy rowniez od odmiany pszenicy, jesli sa to odmiany twarde, to kolor jest bardziej zolty, sloneczny, czyli im zoltszy, tym lepiej.

Jak przechowywac kasze bulgur

Wskazane jest, aby przelac z torebki do sloika z pokrywka bez dostepu powietrza, umiescic w ciemnym miejscu, przechowywac tyle, ile jest napisane na opakowaniu. Nie kupuj na wage, poniewaz zboze jest utleniane w swietle.

Zawsze wlewam go do odpowiedniego rozmiaru sloika z pokrywka i wkladam do szafki.

Jak gotowac i uzywac kaszy bulgur

Ogolnie rzecz biorac, wtedy nie bedziesz musial tego gotowac, przynajmniej nie gotuje zadnych platkow, po prostu zalewam platki wrzatkiem na 1 godzine, mozesz je zawinac w koc do gotowania na parze platkow, w razie potrzeby szybko.

Zwykle zasypiam w termosie w nocy, zalewam tyle wrzacej wody, co platki, czyli 1:1. Goraca owsianka gotowa rano! Caly uzyteczny sklad zboza zostal zachowany.

Stosuj tak samo jak kazda owsianke, np. do przystawki, do nadziewania warzyw, do pilawu, zamiast ryzu (ktory jest wiekszy), do zupy i do deseru lub salatki, ktory jest mniejszy.

Jakie sa zalety kasz bulgur i dlaczego sa szkodliwe?

Jedna z glownych wartosci kaszy bulgur jest to, ze zawiera wazne dla naszego organizmu witaminy i mikroelementy, witaminy z grupy B, PP, E i K. Wapn, zelazo, cynk, mangan itp. mozna wyizolowac z pierwiastkow sladowych.

Oprocz nich wystepuja rowniez kwasy tluszczowe nasycone, cukry, substancje popiolowe, a takze blonnik. Pierwiastek ten jest niezbedny dla jelit, oczyszczajac je z toksyn i toksyn.

Jedna z korzystnych wlasciwosci jest jego zastosowanie jako srodka przeciwzapalnego.

Stosowany regularnie moze zmniejszyc przewlekle stany zapalne. Na przyklad w Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badanie, podczas ktorego stwierdzono, ze osoby spozywajace kasze bulgur czesciej maja niskie stezenie homocysteiny. Wynika to z faktu, ze platki zbozowe zawieraja betaine. Sama homocysteina jest przyczyna chorob serca, osteoporozy, cukrzycy i choroby Alzheimera.

Witaminy z grupy B maja korzystny wplyw na uklad nerwowy.

Dziala bulgur jako srodek przeciwnowotworowy. Zawartosc blonnika, jesli nie zapobiega, to przynajmniej zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet, a takze zapobiega rakowi jelita grubego.

Bulgur jest rowniez dobrym zrodlem mineralow. Sole mineralne biora udzial w procesach regeneracji metabolicznej, wzmacniaja kosci, wlosy i skore. Mangan wspomaga funkcjonowanie ukladu nerwowego.

Bulgur moze byc stosowany jako lagodny srodek przeczyszczajacy. W tej wersji reguluje prace jelit, usuwa z organizmu rozne produkty przemiany materii i toksyny. Stosowanie bulguru przez dzieci zmniejsza ryzyko astmy.

Dania z kaszy bulgur beda bardzo przydatne dla wszystkich, ktorzy wykonuja umyslowa i ciezka prace fizyczna. Jak pokazuje praktyka, platki zbozowe sa bardzo przydatne w diecie sportowcow, poniewaz dostarczaja organizmowi energii przez prawie 6 godzin.

Jedzenie kaszy bulgur zapobiega tworzeniu sie kamieni zolciowych. Dzieki zastosowaniu zboz pokarm znacznie szybciej przechodzi przez jelita. Ponadto zmniejsza sie ilosc niezdrowych tluszczow, ktore organizm moze zatrzymac. Tak wiec dla osob z problemami trawiennymi bulgur jest niezastapiony.

Nie jest przeciwwskazany u osob zdrowych, ktore nie stosuja niektorych diet. Jesli jestes na diecie odchudzajacej, powinienes uwazac na kasze bulgur, poniewaz te platki sa wysokokaloryczne.

Nie zaleca sie stosowania tej kaszy pszennej do zywienia osob cierpiacych na choroby zoladka i przewodu pokarmowego. Tutaj znowu ten sam blonnik moze byc nie tylko korzystny, ale takze szkodliwy.

Bulgur jest przydatny przy cukrzycy, anemii. Moze byc stosowany nawet przez osoby z cukrzyca lub wysokim poziomem cukru we krwi. Wynika to nie tylko z obecnosci blonnika, ale rowniez z bardzo niskiego indeksu glikemicznego w porownaniu z innymi weglowodanami. Jednak zboza nie powinny byc wlaczane do diety od razu, ale stopniowo.

Ale jesli mowimy o dietach, to za pomoca kaszy bulgur mozna zrzucic nadwage. Wynika to z niskiej zawartosci tluszczu. Niewielka ilosc kaszy bulgur moze zaspokoic glod.

Ogolnie rzecz biorac, zboza maja wiele zalet. Jak wspomniano wczesniej, owsianka, zupy, a nawet desery sa robione z kaszy bulgur. Niektore dania, ktore mozna przygotowac, rozwazymy dalej.

Stawka dzienna

Zboza nawet ze wzgledu na swoje dobroczynne wlasciwosci nie moga byc spozywane w duzych ilosciach i codziennie. W takim przypadku jego zalety zostana przekreslone przez wysoka zawartosc kalorii, zamieniajac sie w szkode. W przypadku diety kasza bulgur na przemian z duza iloscia owocow i warzyw, dzienna stawka wynosi 50?75 g. W innych przypadkach uzycie siekanej pszenicy moze wzrosnac do 100 g dziennie.

To ciekawe: Dlaczego chlorofil jest przydatny dla ludzi: wskazania do stosowania korzystnych wlasciwosci substancji

Przy ustalaniu indywidualnej dziennej dawki na podstawie cech organizmu nalezy wziac pod uwage znaczna zawartosc glutenu w kaszy bulgur. Dla niektorych osob bialko roslinne jest silnym alergenem, wiec aby uniknac nieprzyjemnych konsekwencji, musisz zbadac reakcje na te pokarmy. Sygnaly takie jak nagla biegunka, wzdecia i zle samopoczucie wskazuja na mozliwa obecnosc alergii.

Jak gotowac pilaw wieprzowy z kasza bulgur

Co dziwne, ale do przygotowania pilawu mozna uzyc nie tylko tradycyjnego ryzu, ale takze kaszy bulgur. Kasza ta bardzo dobrze komponuje sie z roznymi rodzajami mies.

Co musisz zabrac do gotowania pilawu:

  • Bulgur – 300 g;
  • Woda – 800 ml.
  • Wieprzowina – 800 g;
  • Cebula – 2 szt .;
  • Marchewki – 2 szt .;
  • Czosnek – 1 sztuka (glowa);
  • ostre papryczki;
  • Berberys (suszony) – 1 lyzeczka ;
  • Zira – 1 lyzka;
  • Przyprawy do pilawu;

Cebule pokroic w cienkie paski, smazyc na zloty kolor. Smazyc w rondelku, na ktory nakladamy 4 lyzki oleju. Gdy cebula sie lekko zarumieni, dodaj pokrojona w plasterki wieprzowine.

Nawiasem mowiac, zamiast wieprzowiny mozesz wziac wolowine lub kurczaka. Kontynuujemy smazenie przez okolo 15 minut. Nastepnie napelnij marchewke starta na drobnej tarce, smaz przez kolejne 15 minut.

Nastepnie dodaj kminek, przyprawy do pilawu, nastepnie ostra papryke i obrana z luski glowke czosnku. Zalej woda i gotuj mieso przez 40 minut.

Po tym czasie baza pod pilaw bedzie gotowa, dodac berberysu, polozyc rowna warstwe kaszy bulgur. Nie musisz niczego mieszac. Dodaj wode, gdy tylko sie zagotuje, gotuj przez 20 minut.

Gdy cala woda wyparuje, wylacz ogien, zaparzaj pilaw przez okolo 15 minut.Przed podaniem gotowego dania wymieszaj, poloz na duzym naczyniu i posyp ziolami.

Sklad witamin i mineralow

Bulgur jest dostawca wysokiej jakosci bialka do organizmu. 100 g zboz zawiera 18% dziennej wartosci bialka. Zawiera weglowodany zlozone, ktore zapewniaja organizmowi dlugotrwale uczucie sytosci i pokrywaja 26% dziennej wartosci.

Zaden inny produkt na swiecie nie moze pochwalic sie pelna gama mineralow i witamin, ktorych potrzebuje ludzki organizm. Jednoczesnie bulgur zawiera bogata kompozycje skladnikow odzywczych w 100 g:

Nazwa norma na dzien, mg zawartosc w% ilosc, mg
mangan 2 31,0 0,609
magnez 400 8,0 32
Miedz 1000 mcg 7,5 75 mcg
kwas pantotenowy (witamina B5) 5 6,9 0,344
zelazo osiemnascie 5,3 0,96
fosfor 800 5.0 40
witaminy PP i NE dwadziescia 5.0 jeden
cynk 12 4,7 0,57
kwas foliowy (B 9) 400 mikrogramow 4,5 18 mcg
witamina B6 2 4.2 0,083
tiamina (witamina B1) 1,5 3,8 0,057
potas 2500 2,7 68
ryboflawina (witamina B2) 1,8 1,6 0,028
cholina (witamina B 4) 500 1,4 6,9
selen 55 mcg 1,1 0,6 ?g
wapn 1000 1,0 10

Zalecamy zapoznanie sie z granatem BJU

Bulgur ma niski indeks glikemiczny ze wzgledu na maly wspolczynnik szybkosci wchlaniania ? 45, niezaleznie od metody obrobki cieplnej. W zwiazku z tym nie trzeba bac sie stosowania przy nadwadze i cukrzycy, z zastrzezeniem umiaru.

Przepis na gotowanie owsianki z kurczakiem w powolnej kuchence

Multicooker to technika, w ktorej mozesz ugotowac dowolne danie. Oto kolejny ciekawy przepis, w ktorym, podobnie jak w poprzednim, zamiast ryzu uzywa sie kaszy bulgur. Wez kurczaka jako mieso.

Wymagane Skladniki:

  • Bulgur – 200 g.
  • Kurczak – 500 g.
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchewki – 1 szt.
  • Pasta pomidorowa – 30 g.
  • Olej roslinny – 30 g
  • Sol i przyprawy
  • Papryka bulgarska – 1 szt.

Kurczaka zaczynamy od smazenia na oleju roslinnym. Nastepnie kroimy warzywa i smazymy.

Warzywa i mieso wkladamy do wolnowaru, dodajemy kasze bulgur, ktora dobrze wczesniej pluczemy. Ustawiamy tryb ?owsianka? w multicookerze. Potem pozostaje czekac, az danie zostanie ugotowane.

Danie podawane jest na goraco.

Jesli chcesz ugotowac zwykla, krucha owsianke w multicookerze, wszystko jest bardzo proste. Aby to zrobic, musisz wziac tylko platki zbozowe, wode i sol. Poltorej szklanki platkow zbozowych bedzie potrzebowac trzech szklanek wody.

Kasze wlewa sie do multicookera, wlewa sie wode. Ilosc soli zalezy od smaku. Po wlaniu wszystkiego do miski multicooker pozostaje tylko wybrac tryb ?owsianka? i poczekac, az sie ugotuje.

Po ulozeniu gotowej owsianki na talerzu poloz kawalek masla, mozesz cieszyc sie pysznym i zdrowym daniem.

Gotowanie kaszy bulgur z dynia w wolnym naczyniu

Uzyj tego przepisu, aby zrobic slodka owsianke.

Do tego przepisu bedziesz potrzebowac:

  • Bulgur – 0,5 szklanki
  • Dynia – 200 g.
  • Suszone morele – 50 g.
  • Woda – 1,5 szklanki
  • Cukier i sol
  • Maslo do smazenia.
  • Wszystko jest przygotowane bardzo prosto. Dynia jest obrana, nasiona sa usuwane. Nastepnie jest krojony w male kostki.
  • Suszone morele moczy sie w goracej wodzie przez 10-15 minut. Ponadto jest rowniez drobno posiekany
  • W multicookerze ustawiamy tryb ?Pieczenia?, wkladamy maslo i rozpuszczamy. Wysyp platki i podsmaz troche
  • Nastepnie dodaj dynie i suszone owoce, wlacz tryb ?Owsianka? i poczekaj, az danie sie ugotuje
  • Bulgur Bzhu i kbzhu na 100 gramow

    W zaleznosci od obszaru uprawy pszenicy, zastosowanej technologii produkt posiada rozne wartosci proporcji bialek, tluszczow i weglowodanow.

    Srednie wskazniki bulgur bju dla suchych ziaren na 100 g sa nastepujace:

    • 12,3 g bialka lub 13,37% RDI;
    • 1,3 g tluszczu lub 1,94%;
    • 63,4 g weglowodanow lub 45,29%.

    Zawartosc kalorii w postaci suchej to 342 kcal.

    Gotowany

    Wiele produktow po ugotowaniu traci czesciowo swoja wartosc energetyczna. Bulgur kbzhu w postaci gotowanej:

    • 3 g bialka;
    • 0,2 g tluszczu;
    • 14,1 g weglowodanow.

    Zawartosc kalorii w postaci ugotowanej znacznie spada – do 85 kcal.

    Aby zachowac maksymalne korzysci, bez zwiekszania wartosci energetycznej, zaleca sie gotowanie zboz na parze w goracej wodzie. Aby to zrobic, bulgur zanurza sie w goracej wodzie na 30 minut. W pojemniku powinno byc 1,5-2 razy wiecej wody, ktory musi byc szczelnie zamkniety. Jesli chcesz, nie gotuj w ogole platkow, mozesz je namoczyc przez 50 minut, a nastepnie dodac do salatek lub uzyc jako dodatek. W tej formie produkt jest latwiejszy do strawienia, ale bedzie twardszy w porownaniu z gotowanym.

    Zalecamy zapoznanie sie z malinami BJU

    W ramach dan

    Aby dodac aromatycznego smaku i zlotego koloru, kasze bulgur mozna usmazyc. Nalezy jednak pamietac, ze dzieki zastosowaniu oleju slonecznikowego zawartosc kalorii wzrosnie. Kasza smazona idealnie nadaje sie na gulasze warzywne, kotleciki kube, ktore najlepiej przyrzadzic na grillu.

    Czysto arabskie danie zwane kebabem jest rowniez przyrzadzane ze smazonej kaszy bulgur z dodatkiem miesa mielonego. Uzyskuje sie nawet slodycze, a mianowicie zboza przetworzone na patelni, ktore miesza sie z cynamonem i miodem. To nadzienie nadaje sie do pieczenia strudla lub slodkich tortilli.

    Po prazeniu zawartosc kalorii wzrasta do 110 kcal na 100 g produktu.

    Kasze sa rowniez gotowane w mleku. Przepis na 1 porcje bedzie wymagal:

    • 4 lyzki kaszy bulgur;
    • 300 ml mleka;
    • 1,5 lyzki cukru;
    • 25 g masla;
    • sol dla smaku.

    Zawartosc kalorii w 100 g takiego dania wyniesie 178 kcal, przy stosunku bju: 13/21/66:

    • 4 g bialka;
    • 7 g tluszczu;
    • 21 g weglowodanow.

    Niskokaloryczna zawartosc pily lub tureckiego pilawu. Danie przygotowuje sie jak zwykly pilaw, ale zamiast ryzu uzywa sie zboz i nie dodaje sie miesa, zastepuje je papryka, pomidory i cebula. Zaleca sie stosowanie oliwy z oliwek zamiast masla. Wartosc energetyczna 100 g to 98 kcal.

    Zalecamy zapoznanie sie z BJU kus kusa

    Z kaszy bulgur wypiekany jest pyszny i zdrowy chleb. Do gotowania uzywaj mleka, suchych drozdzy, maki, cukru i samych platkow. Kalorycznosc 100 g to 194 kcal.

    Jak gotowac kasze bulgur w mleku w rondlu

    Poniewaz kasza bulgur jest nadal zbozem, a owsianka jest wytwarzana glownie ze zboz, tutaj rozwazymy przepis na gotowanie owsianki. Jeden z pysznych i zdrowych przepisow z dynia i jablkami.

    Czego potrzebujesz do tego:

    • Bulgur – 1/2 lyzki.
    • Mleko 1 1 lyzka.
    • Dynia – 100 g.
    • Jablko – 1 szt.
    • Cynamon mielony – 1 g.
    • Cukier – 3 lyzeczki
    • Woda – 1 lyzka.
    • Maslo – 3 lyzki. l.
    • Suszone morele – 50 g.
    • Sol dla smaku.
  • Przede wszystkim rozpusc maslo na patelni, usmaz w nim platki zbozowe. Nastepnie wlej do rondla, wlej mleko
  • Dynie oczyscic i pokroic w drobna kostke. Drobno posiekaj suszone morele. Wszystko to wkladamy do rondla ze zbozami i mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Po zagotowaniu mleka zmniejsz ogien i gotuj przez 20 minut. Pod koniec gotowania posolic i zdjac z ognia
  • Czyscimy jablka, usuwamy skorke, rdzen, kroimy w kostke. Wlozyc na patelnie z rozgrzanym olejem, dodac troche cukru, smazyc okolo minuty
  • Wylozyc owsianke na talerz, posypac jablkami, wlac syrop pozostaly po smazeniu. Posyp cynamonem i podawaj
  • Jak gotowac kasze bulgur

    Bulgur to nie tylko zdrowy, ale takze wszechstronny produkt, ktory sluzy jako dodatek, do tworzenia slodkich dan, dolmy, roznych zup, dodawany do gulaszu, a nawet risotto.

    Zupa Bulgur

    Zupy z kasza bulgur uwielbiane sa za sytosc, doskonaly smak i mozliwosc szybkiego przygotowania. Nie musisz spedzac kilku godzin przy piecu, zeby zjesc dobry posilek.

    Aby zrealizowac jeden z przepisow na 2 litry wody, musisz przygotowac:

    • filet z kurczaka – 200 g;
    • ziemniaki – 300 g;
    • marchewki sredniej wielkosci – 1 szt .;
    • platki zbozowe – 5 lyzek. ja.;
    • cebula – 0,5 szt.

    Dodatkowo przyda Ci sie troche oleju roslinnego, ulubione przyprawy i na pewno sol. Poniewaz delikatne mieso z kurczaka, zboza i warzywa musza byc gotowane przez taki sam czas, zanurza sie je razem we wrzacej wodzie.

    Aby poprawic smak, posiekana cebule i posiekana marchewke mozna podsmazyc, ale nie dluzej niz 1?1,5 minuty. Czas gotowania ograniczony do pol godziny, zupe podaje sie na stole z lyzka kwasnej smietany, posypana koperkiem.

    Bulgur z warzywami

    Aby ugotowac kasze bulgur z warzywami w kuchni, bedziesz potrzebowac:

    • 5-6 szt. grzyby, mozesz pieczarki;
    • 1 glowka sredniej wielkosci czosnku;
    • nie wiecej niz 50 g masla;
    • 1 szt. marchew, pomidory, cebula.

    Przygotowanie:

  • Grzyby sa lekko ugotowane, nastepnie lekko wyciskane, duze okazy kroi sie na male kawalki.
  • Nastepnie w rozgrzanym rondlu zawartosc wynosi okolo 5-6 minut. lekko podsmazyc, mieszajac posiekane warzywa i ziola na masle, dodajac grzyby i pszenice przez 2 minuty. przed zakonczeniem procedury.
  • Gdy wszystkie skladniki zmiekna, mase wylewa sie z pozostalym bulionem lub wrzatkiem.
  • Jesli woda szybko sie wchlania, dodaj wrzatek malymi porcjami.
  • To ciekawe: dieta arbuzowa: wszystkie plusy i minusy

    Wazny! Niektorzy szefowie kuchni twierdza, ze zalety kaszy bulgur ujawniaja sie, nawet jesli po prostu nalewa sie ja goraca woda i nie gotuje. To zalecenie dotyczy tylko maki pszennej, ktora zostala zmielona na make. Czasteczki o srednich i duzych rozmiarach sa trudno trawione bez obrobki cieplnej, moga nawet wyrzadzic szkody.

    Kasza bulgur

    Doskonaly dodatek i pozywne sniadanie, jakim jest kasza bulgur, nalezy spozywac na swiezo, bez odkladania.

    Do przygotowania potrawy bedziesz potrzebowac:

    • 1 szklanka pokruszonych platkow zbozowych
    • 1 lyzka. woda i taka sama ilosc mleka;
    • 2 lyzki stolowe. l. maslo;
    • sol do smaku, mozna uzyc cukru.

    Owsianka bedzie gotowa za 20-25 minut, jesli rozpuscisz maslo w rondlu i lekko usmazysz w nim platki. Nastepnie mase zalewa sie woda i mlekiem i stopniowo gotuje. Do dania dodaje sie sol, ale jesli chcesz cos slodkiego, 1 lyzeczke. cukier nie zaszkodzi.

    Kasza bulgur z pieczarkami, gotowana na kuchence w rondlu

    Jesli zdecydujesz sie ugotowac cos szybkiego i latwego na obiad, sprobuj kaszy bulgur z grzybami. Pieczarki nadaja sie na grzyby.

    Do tego bedziesz potrzebowac:

    • Bulgur – 1 lyzka.
    • Pieczarki – 500 g.
    • Cebula – 2 szt.
    • Olej roslinny – 4 lyzki. l.
    • Woda – 2 lyzki.
    • Sol dla smaku.

    Drobno posiekaj cebule, usmaz na patelni. Nastepnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaz, az pojawi sie sok. Teraz dodaj kasze bulgur, smaz przez okolo piec minut. Calosc wlej do rondla, zalej woda, sola i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

    Przed podaniem posyp posiekanymi ziolami.

    Przepis na pyszna salatke bulgur „Tabule” z warzywami

    Poniewaz kasza bulgur ma bardziej azjatyckie pochodzenie, przedstawiony tutaj przepis to wegetarianska salatka Tabouleh, wynaleziona w Syrii i Libanie.

    Aby go przygotowac, wez:

    • kasza bulgur – 150 gr.
    • woda – 200 ml.
    • pomidory – 2 szt.
    • pietruszka – peczek
    • zielona cebula – peczek
    • sok z cytryny – 1 cytryna
    • cebula (czerwona) – 1 szt.
    • oliwa z oliwek, sol, pieprz czarny – do smaku
  • Najpierw przygotuj platki na salatke. Tutaj mozesz albo gotowac, umieszczajac w osolonej, wrzacej wodzie na 10 minut, albo wlozyc do szklanego sloika, zalac wrzatkiem i zamknac pokrywke. Tak wiec kasza osiada na 20-30 minut przed pecznieniem.
  • W tym czasie myjemy, kroimy w kostke lub male plasterki pomidorow. Cebule obrac i drobno posiekac. Zieloni sa rowniez drobno posiekane – cebula i pietruszka. Nastepnie wszystkie posiekane warzywa i ziola umieszcza sie na talerzu.
  • Teraz bierzemy wczesniej ugotowany bulgur, dodajemy go do pomidorow z ziolami. Sol i pieprz do smaku
  • Nastepnie musisz zatankowac. Aby to zrobic, wez cytryne, wycisnij z niej sok do szklanki. Dodaj tam oliwe z oliwek. Wymieszaj i wlej powstaly sos do salatki
  • Danie mieszamy, wkladamy do lodowki na pol godziny, aby salatka byla namoczona i zaparzona
  • Tak przygotowana salatke mozna stosowac zarowno samodzielnie, jak i jako dodatek do miesa
  • Salatka turecka ?Kysyr? z pomidorami, ogorkami, slodka papryka

    Kolejny przepis na salatke, tylko turecka – salatka Kysyr

    Skladniki na salatke:

    • Bulgur – 100 g (wymagane drobne mielenie)
    • Woda – 1 szklanka
    • Pomidor – 2 szt.
    • Swiezy ogorek – 1 szt.
    • Papryka bulgarska – 1 sztuka
    • Cytryna – 1 sztuka
    • Cebula cebulowa – 1 sztuka
    • Pietruszka i zielona cebula – po jednym peczku
    • Pasta pomidorowa, sol, pieprz czarny mielony, platki czerwonej papryki, kminek, tymianek, mielony cynamon – wszystko do smaku
  • Bulgur wlac do glebokiego pojemnika, napelnic go goraca woda, tak aby woda przykryla zboze na 1 cm. Podczas pecznienia gotujemy warzywa
  • Bierzemy pomidory, ogorki, papryke i kroimy je w drobna kostke. Pokroj cebule w te sama mala kostke. Wszystkie warzywa sa bardzo drobno posiekane
  • Nastepnie przygotuj mieszanke przypraw. Aby to zrobic, wez talerz, wloz do niego 2 lyzki koncentratu pomidorowego. Dodaj sol, pieprz, kminek, cynamon i tymianek. Mieszaj, az bedzie gladka
  • Teraz zacznijmy przygotowywac opatrunek. Wycisnij sok z cytryny do szklanki, dodaj oliwe. Objetosc – okolo pol szklanki. Zamieszac
  • Zacznijmy ksztaltowac salatke. Wloz zboza do pojemnika, dodaj mieszanke koncentratu pomidorowego, przypraw i wymieszaj. Mieszamy az do uzyskania jednolitej masy, ktora powinna miec prawie czerwony odcien.
  • Nastepnie uloz warzywa, ziola, ponownie wymieszaj. Wylej dressing: sok z cytryny w oliwie z oliwek. Ponownie wymieszaj. Aby nie uzyskac papkowatej mieszanki, zaleca sie mieszanie skladnikow nie lyzka, ale rekami
  • Gotowa salatke wkladamy do lodowki do zaparzenia przez 10-15 minut, po czym mozna ja podawac
  • Jak gotowac turecka zupe pomidorowa bulgur

    Kolejnym daniem, ktore mozna przygotowac z kaszy bulgur, jest zupa. Powyzej zaproponowano przepis na salatke turecka, oto przepis na turecka zupe. To tradycyjna potrawa zwiazana z tradycja weselna.

    Uwaza sie, ze jesli dziewczyna przygotuje taka zupe przed slubem, malzenstwo bedzie szczesliwe i pomyslne. Dlatego ta turecka zupa nazywana jest rowniez zupa ?panny mlodej?.

    Skladniki na zupe:

    • Bulgur – 150 g;
    • Rosol warzywny – 3 l .;
    • Pomidor – 2 szt .;
    • Cebula – 1 szt .;
    • Mieta – 12g;
    • Sol, pieprz (groszek), papryka, cytryna.

    Najpierw przygotuj bulion warzywny. Cebula, pomidory sa drobno posiekane i smazone na oleju. Najpierw podsmaz cebule, a nastepnie dodaj do niej pomidory.

    Nastepnie wlej do bulionu platki zbozowe, pieprz i papryke. Nastepnie dodaj smazone warzywa i miete. Sol, a nastepnie gotuj na ogniu, az platki sie ugotuja.

    Klasyczny przepis na rosol z kasza bulgur

    Aby przygotowac zupe, musisz wziac:

    • Mieso z kurczaka – 300 gr.
    • Ziemniaki – 10 szt.
    • Cebula – 2 szt.
    • Marchewki – 1 szt.
    • Bulgur – 100 gr.

    Wlej wode do rondla, wloz kurczaka, wloz do ognia, aby zagotowac. Gdy kurczak sie gotuje, przygotuj smazone warzywa. Drobno posiekaj cebule i marchew w cienkie plasterki. Smazyc je na oleju.

    Ziemniaki kroimy tez w kostke lub paski, jak kazdy lubi w zupie. Gdy mieso sie zagotuje, usun pianke i dodaj ziemniaki. Po ponownym zagotowaniu wody gotuj przez piec minut. Nastepnie wloz platki, gotuj przez 20 minut.

    Po 20 minutach wlozyc cebule z marchewka, posolic, dodac pieprz, gotowac jeszcze okolo 10 minut. Nastepnie wyjmij zupe z ognia, wlej i podawaj do stolu.

    Gotowanie kaszy bulgur z cukinia, baklazanem i kukurydza

    I na koniec jeszcze jeden wspanialy przepis na gotowanie kaszy bulgur z warzywami.

    Wymagane Skladniki:

    • Bulgur – 150 g.
    • Cukinia – 200 g.
    • Dynia – 100 g.
    • Marchewki – 1 szt.
    • Baklazan – 1 szt.
    • Pomidory – 2 szt.
    • Kukurydza – 30 g.
    • Groch – 30 g.
    • Fasola – 30 g.
    • Woda – 200 ml.
    • Sol, mielony czarny pieprz – do smaku
    • Czosnek – 1 szt.

    Zacznijmy od zrobienia sosu warzywnego. Ale zamiast zwyklego smazenia na oleju wystarczy je zgasic. Okaze sie smaczniejszy i zdrowszy.

    Wszystkie warzywa zawarte w przepisie sa myte, obierane i krojone w drobna kostke. Mozesz rowniez zetrzec marchewke na grubej tarce. Czosnek przechodzi przez prase. Skorke odcina sie od cukinii, sama kroi sie w kostke. Dynia jest obierana z pestek, miazsz jest rowniez krojony w drobna kostke.

    Jesli chodzi o pomidory, najlepiej je mocno brac, aby podczas duszenia nie zamienily sie w papke. Umiescilismy je na koncu. Najlepiej kroi sie je na male plasterki.

    Po ugotowaniu wszystkich warzyw wloz je do rondla, wloz do ognia, wlej troche wody, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.Piec minut do ugotowania wloz pomidory.

    Na koniec dodaj kasze bulgur. Sol, pieprz do smaku, napelnij woda, aby pokryla cala zawartosc. Ze zbozami podpalaj przez kolejne 20 minut, az caly plyn wyparuje.

    Nastepnie zdejmij patelnie z ognia. Wymieszaj naczynie, zamknij pokrywke. Nalegamy gotowa owsianke przez okolo 15 minut. Nastepnie kladziemy sie na talerzach i podajemy.

    Smak, wszyscy!

    Przepisy

    Podczas przygotowywania takiej owsianki nalezy wziac pod uwage nastepujace zalecenia:

    • tego platka nie nalezy moczyc ani myc przed gotowaniem, przed gotowaniem nalezy je usmazyc na warzywach lub masle;
    • podczas gotowania nalezy uzywac naczyn grubosciennych, na przyklad kociolka;
    • przygotowujac owsianke, nalezy ja napelnic woda w ilosci: jedna porcja kaszy bulgur, dwie porcje wody;
    • platki zbozowe nalezy gotowac na malym ogniu;
    • mozesz ugotowac to danie w multicookerze w trybie ?Kasza gryczana? lub ?Owsianka?;
    • nie zaleca sie laczenia kaszy bulgur z burakami, kapusta, ziemniakami czy jajkami.

    Nastepnie rozwazymy dwie opcje przygotowania takiej owsianki.

    Klasyczna wersja owsianki

    Do gotowania potrzebujemy:

    • jedna szklanka kaszy bulgur;
    • dwie szklanki wody;
    • lyzka warzyw lub masla;
    • sol dla smaku.
  • Stawiamy kotly na ogniu. Rozpusc w nim maslo lub wlej olej roslinny.
  • Wsyp platki, wszystko dobrze wymieszaj. Smazyc platki zbozowe stale mieszajac na malym ogniu przez trzy minuty.
  • Bulgur napelnic woda, dobrze wymieszac, dodac sol. Doprowadzic do wrzenia, przykryc pokrywka. Gotuj na malym ogniu. Proces gotowania trwa okolo 20 minut.
  • Nastepnie zdejmujemy kociolek z ognia, zostawiamy go do zaparzenia przez okolo piec minut.
  • Bulgur z dynia

    Ten przepis obejmuje zapotrzebowanie na nastepujace Skladniki:

    • sto gramow kaszy bulgur;
    • sto piecdziesiat gramow miazszu dyni;
    • szklanka mleka;
    • szklanka wody;
    • cukier i sol do smaku.
  • Bierzemy pojemnik do przygotowania owsianki, wlewamy wymagana ilosc wody. Doprowadzic do wrzenia.
  • Zasypiamy wstepnie podsmazony bulgur. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez dziesiec minut.
  • Zetrzyj miazsz dyni na grubej tarce.
  • Po uplywie odmierzonego czasu gotowania owsianki dodaj posiekana dynie do platkow zbozowych. Dodaj mleko, cukier, sol. Wszystko miksujemy.
  • Owsianka gotuje sie przez kolejne dziesiec minut na malym ogniu pod zamknieta pokrywka.
  • Wazne jest, aby zrozumiec, jaki bulgur mozna podawac dzieciom, jednak warto zastanowic sie nad specyfika wejscia do diety i jakie sa przeciwwskazania do stosowania tej owsianki. Zacznij karmic malucha kasza bulgur nie wczesniej niz ukonczy 1 rok zycia. Po adaptacji podawac owsianke w postaci dan z miesem, warzywami.

    w internecie o kaszy bulgur

    Po przeczytaniu masowych opisow produktu, jego jakosci i sposobow przygotowania w Internecie, nadal chce dowiedziec sie, jak inni reaguja na ten produkt, zanim zdecyduja sie go uzyc.

    Oto kilka komentarzy na temat Bulgura. Przeczytaj, moze pomoga Ci zdecydowac, czy kupic te platki, czy nie.

    ?W mojej diecie pojawil sie niezwykly produkt ? kasza bulgur. Wiedziales o nim? Dla mnie to nowosc, nie jest tak rozpowszechniona w sklepach i pojawila sie na polkach, mozna by rzec, stosunkowo niedawno. O kaszy bulgur czytalem tylko, ale caly czas chodzilem po sklepach, ale na prozno. Jest teraz czesto na naszym stole, wszyscy sa naprawde od niego uzaleznieni ?

    ?O tych cudownych platkach dowiedzialem sie przypadkiem, potem przeczytalem i chcialem sprobowac. Wszyscy od dawna sa przyzwyczajeni do kaszy gryczanej i ryzu, nie ma w nich nic dziwnego, ale Bulgur to tak! Ale w rzeczywistosci nie jest to tak egzotyczne, ale tylko pszenica przetworzona w specjalny sposob. Ale nie spiesz sie, aby byc rozczarowanym! To zboze jest bardzo przydatne!?

    ?Skarbnica witamin i wysoka zawartosc bialka w tym zbozu sprawia, ze ??jest to doskonale zrodlo energii i zdrowych weglowodanow. Dziwne, ze w naszym kraju nie byl jeszcze szeroko stosowany. Przynajmniej raz w tygodniu staram sie gotowac potrawy z dodatkiem kaszy bulgur, dobrze komponuje sie z rybami, miesem i warzywami?

    ?Moja zona i ja znalezlismy naprawde zdrowe i smaczne platki zbozowe. Przygotowuje sie z hukiem, nie zamienia sie w owsianke, jak np. ten sam ryz, dobrze komponuje sie z suszonymi owocami i miesem, ryba! Nie wyobrazam sobie, jak sobie bez niego radzilem. Ci, ktorzy jeszcze nie wiedza o zaletach Bulguru, koniecznie sprobuj!?

    Myslalem, ze znajde kilka niezbyt pochlebnych recenzji, ale nigdy ich nie znalazlem. Wiec nie ma brakow.

    Przydatne wlasciwosci zboz dla organizmu

    Bulgur jest wytwarzany z pszenicy poprzez gotowanie na parze, suszenie, czyszczenie i miazdzenie jej ziaren. Kasze maja mleczno-zolty kolor, a ich smak jest czyms pomiedzy ryzem a kasza peczak. Na Wschodzie kasza bulgur jest bardzo popularna nie tylko ze wzgledu na wysmienity smak, krucha konsystencje, ale takze ze wzgledu na bogactwo wielu przydatnych witamin i substancji biologicznie czynnych.

    Kasze sa bogate w:

    • witaminy A, B, PP, K;
    • potas, wapn, magnez, sod, fosfor, zelazo, mangan, miedz, cynk;
    • blonnik pokarmowy (18 gramow na 100 gramow produktu);
    • Kwasy tluszczowe;
    • weglowodany (57 gramow na 100 gram produktu) i bialka (12 gramow na 100 gram produktu), ale tylko jeden gram tluszczu.

    Ze wzgledu na bogaty sklad i minimalna obrobke cieplna podczas procesu produkcyjnego, kasza bulgur ma szereg korzystnych skutkow dla organizmu:

  • Normalizuje prace ukladu nerwowego, co prowadzi do lepszego snu, zwiekszonej odpornosci na stres, tlumienia leku, drazliwosci.
  • Poprawia metabolizm i trawienie.
  • Pomaga oczyscic organizm z toksyn i toksyn.
  • Odbudowuje stolec.
  • Poprawia mikroflore jelitowa i perystaltyke.
  • Normalizuje produkcje enzymow trawiennych.
  • Pomaga zmniejszyc intensywnosc rozwoju procesow zapalnych.
  • Wzmacnia uklad odpornosciowy.
  • Normalizuje poziom cukru we krwi.
  • Wzmacnia sciany naczyn i miesien sercowy.
  • Normalizuje tetno.
  • Zmniejsza ryzyko udarow i zawalow serca.
  • Poprawia stan skory, wlosow i paznokci.
  • Bulgur pomaga przy zaparciach, pomaga obnizyc cisnienie krwi i minimalizuje ryzyko zachorowania na raka i cukrzyce typu II. Wsrod kasz pszennych jest liderem pod wzgledem nasycenia uzytecznymi skladnikami. Ma wysoka wartosc odzywcza i jest dosc pozywny.

    100 gramow zboz zawiera 342 kcal. Jedna porcja gotowanego jedzenia (100-150 gramow) zawiera okolo 151 kcal.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko