Cabernet czerwone wytrawne wino, charakterystyczne dla wina

W dzisiejszych czasach jest calkiem sporo odmian win i wybor nie zdziwi Cie, poniewaz kazdy ma swoje preferencje w tym zakresie.

Wsrod milosnikow napojow winogronowych najpopularniejsze jest wino Cabernet. Ma niezrownany smak i aromat i doskonale sprawdza sie na wielu imprezach.

W kregu waznych sommelierow wina Cabernet od dawna nazywane sa ?Krolem Wina? i to prawda.

Cabernet ma nie tylko doskonale wlasciwosci smakowe, ale takze wiele dobroczynnych wlasciwosci dla organizmu. A liczba odmian napoju pozwala wybrac dowolna opcje dla osob o roznych preferencjach.

Zdjecie wina Cabernet powie Ci, ze kolor napoju jest intensywnie czerwony, ale jego inne cechy nie zawsze mozna rozpoznac wizualnie.

Ten artykul skupi sie bezposrednio na winach Cabernet. Opowiemy Ci o ich gustach i walorach roznych typow.

Historia winogron Cabernet Sauvignon

Przez dlugi czas winogronom odmiany Cabernet Sauvignon przypisywano starozytne pochodzenie. Naukowcy i producenci wina twierdza, ze te jagody sa bezposrednimi potomkami jednego z najstarszych rodzajow winogron, o ktorych wspominal starozytny rzymski pisarz Pliniusz na poczatku I wieku naszej ery. Wyrazano takze opinie o hiszpanskich korzeniach.

Ale wspolczesna nauka polozyla kres wszystkim przypuszczeniom. Pod koniec XX wieku naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA) przeprowadzili test DNA, ktory jednoznacznie udowodnil, ze Cabernet jest mloda odmiana, a dokladniej hybryda, ktora pojawila sie zaledwie 300 lat temu przez przypadkowe skrzyzowanie. Winogrona Sauvignon Blanc i Cabernet Franc staly sie jagodowa ?matka? i ?ojcem?. Maluszek okazal sie bardzo udany, latwy w uprawie, calkiem zdrowy i nie bojacy sie nawet lekkich mrozow i suszy.

Pojawiajac sie we Francji, winorosl ta zaczela szybko rozprzestrzeniac sie na calym swiecie. Dzis najwieksze winnice znajduja sie we Francji, Chile, USA, Australii, RPA.

Ostatni czwartek sierpnia obchodzony jest na calym swiecie jako Dzien Cabernet Sauvignon. Oczywiscie glowne festiwale odbywaja sie w glownych osrodkach winiarskich. Glowna dzialalnoscia jest degustacja wina Cabernet.

Opis odmiany Cabernet

Cabernet to odmiana winorosli uprawiana do produkcji win czerwonych. Takie odmiany nazywane sa technicznymi lub winiarskimi. Najbardziej znane odmiany to Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Jagody sa czarne, ciemnoniebieskie lub jasnoniebieskie w duzych gronach z dlugimi nogami. Srednia dlugosc dojrzalej kisci wynosi od 12 do 15 cm, a szerokosc okolo 8 cm Stozkowy ksztalt kisci jest bardziej powszechny, czesto w gornej czesci wystepuje ?skrzydlo? – galaz.

  • Jagody sa okragle, o gestej skorce, pokryte lekkim woskowym nalotem.
  • Liscie sa pieknie uksztaltowane, piecioklapowe, z malymi trojkatnymi zabkami wzdluz krawedzi.
  • Sok jest bezbarwny, moze byc lekko rozowawy.

Suche lata powoduja, ze grona staja sie mniejsze, podobnie jak same jagody. Zmniejsza sie gestosc peczkow, czesto skora staje sie jeszcze gestsza.

Czesto pojawia sie rada, aby przeprowadzic dodatkowe zapylanie. Mozesz wiec walczyc z groszkiem winogron, w kazdym razie dodatkowe zapylenie prowadzi do wzrostu wielkosci, masy i gestosci szczotek.

Dodatkowe zapylenie korzystnie wplywa na wzrost odmian takich jak Ruta, Ladanny i King Ruby.

Cechy odmiany Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to soczyste winogrono o dobrze zrownowazonym smaku z nuta porzeczki. Jagody nie gnija i wisza na winorosli do poznej jesieni. Dlugotrwale deszcze nie psuja smaku. Skorka jagod ciemnoniebieska o sredniej gestosci. Jest to wazne dla transportu i przechowywania.

Kisc cylindryczna zwykle wazy do 80 g. Dojrzalosc techniczna nastepuje po 143 dniach (dla win stolowych) i do 165 dni (dla win deserowych). Z hektara zbiera sie 55-60 centow, jest to sredni plon wsrod innych odmian winorosli.

Od prawie wieku ta odmiana winogron byla uwazana za najpopularniejsza i byla liderem w uprawie. Pod koniec ubieglego stulecia mistrzostwo przejela odmiana Merlot, ale dzis Sauvignon Blanc i Cabernet Franc ciesza sie ogromnym zainteresowaniem. Powodow jest kilka:

  • Winogrona Cabernet sa uprawiane w wielu krajach, w ktorych rozwija sie produkcja wina. Jest bezpretensjonalny i dobrze rozwija sie w roznych strefach klimatycznych. Winnice mozna znalezc na zboczach gor Europy, na wyspach Pacyfiku, w Afryce Poludniowej, Australii i Ameryce Poludniowej. Jagody rosna nawet na pustyniach. Na przyklad wino jest wytwarzane z wlasnego materialu w chinskiej czesci pustyni Gobi oraz na obszarach stanu Waszyngton, gdzie opady sa minimalne.
  • Kolejna zaleta winogron jest latwosc pielegnacji. Mowia, ze nawet leniwy moze sie nim zajac. Jest latwy w uprawie i zbiorze. Jest odporny na wiele chorob i szkodnikow owadzich atakujacych rozne odmiany, nie boi sie mrozu i upalow.
  • Plodnosc. Odmiana daje dobry sredni plon. Tak wiec w Chateau Latour, ktory znajduje sie we francuskim regionie Bordeaux i jest jednym z najbardziej znanych regionow uprawy tych winogron, z jednego akra zbiera sie 3,5 tony jagod.
  • Programowalnosc i okreslonosc smaku. Wszedzie, gdzie rosna jagody, na jakiej glebie iz jaka starannoscia, niezaleznie od procesu wytwarzania napoju, smak wina Cabernet jest rozpoznawalny zarowno w czystej postaci, jak iw polaczeniu z innymi odmianami winogron.
  • Cabernet Sauvignon dojrzewa nieco dluzej niz inne odmiany, wiec na smak powstalego napoju czesto ma wplyw klimat i pogoda w danym obszarze. W niektorych regionach, ze wzgledu na specyfike warunkow, winogrona sa zbierane wczesniej niz oczekiwano. Aby smak wina nie ucierpial, do napojow dodaje sie jagody innych odmian.

Biedronka azjatycka

Roslina nie jest przywiazana do rodzaju gleby, ale najlepsze plony uzyskuje sie na glebach sypkich. Chociaz odmiana winogron Cabernet Sauvignon praktycznie nie jest podatna na atak szkodnikow, ma jednego wroga. Azjatyckie biedronki. W niektorych miejscach hodowano je specjalnie do zwalczania mszyc. Przypadkowo uderzajac w jagody w procesie produkcyjnym, nieszczesne owady zmienily aromat przyszlego napoju nie na lepsze.

Rodzaje

Dzisiejsza linia win szczepowych z Cabernet Sauvignon obejmuje napoje w roznych stylach.

Klasyczny

Klasyczne czerwone wino wytrawne ?Cabernet Sauvignon? jest kluczowa odmiana w wielu najlepszych regionach winiarskich.

Jesli wezmiemy pod uwage cechy ?czystego? cabernet, to jest on pelnowartosciowy, cierpki, z wyrazna kwasowoscia. Ale moze miec rozne wlasciwosci – od prostych, niedrogich, po wyrafinowane, szlachetne, wartosciowe.

Wszyscy producenci chca produkowac jasne, zmyslowe, mocne wino, w zaleznosci od klimatu moze miec wariacje:

  • z chlodnych krajow smaki jagod czarnej porzeczki i jagod, cedru,
  • od umiarkowanie goracego ? pojawia sie ton czarnych wisni i oliwek,
  • z goracych – nakladaja sie slodkawe odcienie „dzemu”.

Zgodnie ze znanym ?schematem Bordeaux? winiarze czesto zamiast 100% czystego wina odmianowego produkuja mieszanki, tzw. blendy (blends).

Odniesienie! Zgodnie z prawem prawie wszystkich krajow zajmujacych sie produkcja wina, napoj jest uwazany za odmianowy, jesli obecnosc w nim jednej odmiany winogron wynosi co najmniej 75%.

Cabernet Sauvignon jest z powodzeniem stosowany w polaczeniu z innymi odmianami winogron.

Czesto towarzysza mu:

  • odmiany z rodziny Bordeaux blend – malbec, petit verdot, carmenere,
  • merlot, cabernet frank (we Francji, Chile itp.),
  • sandgevese (we Wloszech, Chianti),
  • tempranillo (w Hiszpanii i RPA).

Inne odmiany

Rozwazmy kilka odmian win z linii Cabernet Sauvignon, ich cechy regionalne, w zaleznosci od strefy uprawy winorosli:

chilijski

Dojrzalosc winorosli pozostawia slad na cechach wina.

?Carta Vieja Cabernet Sauvignon?, napoj z Doliny Lancomilla w Chile, jest niesamowicie dojrzaly, aksamitnie bogata struktura, jasnofioletowy kolor.

Aromatyczny bukiet – nuty sliwki, jezyny, wisni i mokki, czekolady i niezmiennej czarnej porzeczki. Owoce zbiera sie pod koniec kwietnia. Dojrzewanie napoju przez co najmniej rok w debowych baliach.

Wloski

Wytwarza bardzo napoje bezalkoholowe o dobrze wyrazonym smaku i zrownowazonej kwasowosci.

Sycylijska Altavilla della Corte Cabernet Sauvignon ma gleboki rubinowy kolor, z bardzo zlozonym aromatem jagod jalowca, gorzkiej czekolady, jagod i tytoniu. Twierdza – 13,%.

Poludniowa Afryka

Wina z tego regionu odzwierciedlaja esencje klasycznych czerwonych win cabernet sauvignon. Kontrolowane przez pochodzenie WO (Wine de Origin). Producent musi przejsc bardzo rygorystyczne testy, aby zniweczyc ten znak na swoim produkcie.

Wino w stylu Bordeaux ?Naissance Cabernet Sauvignon? z Doliny Roberstvon na Przyladku Zachodnim, prestizowego regionu winiarskiego RPA ? tlumaczy sie jako ?Narodziny Cabernet Sauvignon? i wskazuje na nowe narodziny Cabernet.

To mocne, glebokie, eleganckie wino. Etykieta ma status WO.

australijski

Wino ?Cabernet Sauvignon Art Series? ma bogata rubinowa barwe. O wyrazistym, zlozonym aromatycznym, owocowym bukiecie.

Delikatny smak z obecnoscia szalwii, tytoniu i dzikich jagod.

Argentynczyk

Wino z Doliny Uco w Mendozie „Portillo Cabernet Sauvignon” jest dosc mocne (alkohol – 14%), zbalansowana struktura o gladkiej, owocowej konsystencji, przepelnione aromatami ostrego pieprzu i czarnej porzeczki.

Kalifornia

Duma Amerykanow. Wedlug autorytatywnego Paris Court 1976, najlepsze wyniki Cabernet Sauvignon uzyskuje sie w Bordeaux i Kalifornii (Napa Valley).

Francuski

Ojczyzna Caberneta. Francuskie drewno nadaje winu waniliowy smak, a czekoladowy niuans wskazuje na mocne palenie.

Mieszanka Armagnac „Domaine de Joy”, „La Vie en Joy” – aksamitna konsystencja, dobra kwasowosc, ciemnowisniowy kolor. Aromat dzikich jagod, smak suszonych owocow, odcienie tytoniu i lukrecji.

Rosyjski

Wino z Fanagorii, Terytorium Krasnodarskie ?Sto odcieni czerwonego Cabernet Sauvignon? o glebokim kolorze, sredniej intensywnosci, o dlugim, miekkim, zrownowazonym smaku jagod, tytoniu i suszonych sliwek. Zawartosc alkoholu 14%.

moldawski

Wino „Cabernet Sauvignon De Purcari” ciemnofioletowy kolor, subtelny aromat fiolkow i skory. Wypelniony cierpkim smakiem.

Charakterystyka wina Cabernet

W sklad Cabernet Sauvignon wchodzi wytrawne czerwone wino. Jego twierdza wynosi 13,5-15,5 proc. Ale te winogrona sa wykorzystywane jako surowiec do produkcji roznych napojow stolowych, alkoholowych i deserowych.

Smak i aromat

Smak prawdziwego wytrawnego czerwonego wina Cabernet jest rozpoznawalny. Bardzo rozni sie od innych win. A prawdziwy fan tego napoju nigdy nie pomyli Cabernet z innymi krewnymi. Klasyczne wino, pelne i cierpkie, ma umiarkowana kwaskowatosc, posmak calego owocowego bukietu porzeczek, jagod i wisni, ostre nuty pieprzu. Dzieki duzej ilosci nasion (w kazdej jagodzie sa trzy) i gestej skorce napoj nabiera lekkiej lepkosci. Wskazuje to na wysoka zawartosc taniny w winie, przez co wydaje sie ?wytrawne?.

Dla Cabernet Sauvignon z francuskiego Bordeaux charakterystyczne sa nieco inne nuty: wyraznie wyczuwalne sa w nim zielne i kwiatowe odcienie. Jest jeszcze jedna roznica miedzy napojem – w Cabernecie unosi sie zapach marokanskiej skory. Ale to jest bardziej typowe dla mlodego wina, troche szorstkiego i nierownego.

Napoje maja ponad trzy lata, ale dojrzewaja dosc wolno, nieco zmieniaja swoj smak i aromat, stajac sie bardziej szlachetne i delikatne. Dojrzaly Cabernet, ktory ma co najmniej 10 lat, ma lagodny, wspanialy smak bez lepkosci i cierpkosci. Ale odmiana Cabernet Sauvignon jest uprawiana w roznych miejscach, dlatego smak tego samego wina rosyjskiej firmy Inkerman bedzie sie roznic od tego produkowanego przez legendarna winnice Luigi Bosca z Argentyny. Chlodniejszy klimat nadaje napojowi rowniez posmaku orzeszkow piniowych.

W ostatnich latach czerwone wino Cabernet Sauvignon z Kalifornii stalo sie jednym z najlepszych. Wyroznial sie bogatym smakiem, mniejsza lepkoscia, ale wieksza wytrzymaloscia. To rowniez decydowalo o wysokim koszcie wina.

Kolor

Mlode drinki, na przyklad krymskie wino znanych rosyjskich producentow, maja bogaty burgundowy kolor, mieniacy sie fioletowymi refleksami. Tak intensywny kolor uzyskuje sie poprzez wydluzenie czasu kontaktu soku winogronowego z jego miazszem (skorka, pestkami). Proces ten trwa przez pewien czas, poniewaz przesadzenie moze okazac sie bardzo gorzkie. W dojrzalych, dojrzalych winach kolor zmienia sie w granat z fioletowym odcieniem. Ale po 10-14 latach cien zaczyna sie ?gubic?.

Fragment

Cabernet Sauvignon to odmiana, ktora ma dlugi proces starzenia. Co wiecej, im wino jest starsze, tym staje sie lepsze, coraz bardziej ujawniajac swoj aromat i smak. Z biegiem lat cierpkosc napoju rowniez maleje, co tylko poteguje urok Cabernet. Aby uzyskac dobra ekspozycje, musi uplynac co najmniej 8 lat.

Wina ?Chateau Taman? od rosyjskiego producenta z Kubania kilkakrotnie znajdowaly sie na szczycie rankingu win musujacych Roskachestvo.

Opis wytrawnego czerwonego wina

Odmiana wytrawnego czerwonego wina „Cabernet sauvignon” – zasluzenie zyskala uznanie na calym swiecie i status miedzynarodowy.

Pochodzenie

We francuskiej prowincji Bordeaux od XVII wieku zaczeto uprawiac nowa odmiane czerwonych winogron, otrzymana w wyniku naturalnego skrzyzowania dwoch glownych autochtonicznych odmian – cabernet franc i sauvignon blanc.

Region Francji to miejsce narodzin slynnego trunku, miejsce produkcji renomowanych, elitarnych marek z serii Cabernet.

Winogrono

Byc moze nie znalezc bardziej popularnej odmiany winorosli na swiecie niz Cabernet Sauvignon.

Uprawiana jest w wielu regionach winiarskich: amerykanskiej, australijskiej, argentynskiej, moldawskiej, wloskiej.

Z tej francuskiej autochtonicznej odmiany tworza zlozone, drogie wina, udowadniajac, ze najlepszym Cabernetem moze byc nie tylko Bordeaux. Uzywaja go slynacy z konserwatyzmu wloscy i hiszpanscy winiarze.

Odniesienie! Winogrona sa niezwykle malo wymagajace i latwe w uprawie. Dojrzewa pozno. Jagody ciemnoniebieskie z fioletowym odcieniem, pokryte gruba skorka.

Cechy odmiany:

  • nadaje sie do tego prawie kazdy rodzaj gleby,
  • ma wysoka wydajnosc,
  • naturalna zdolnosc ochronna przed chorobami grzybiczymi, specyficznymi szkodnikami winogron,
  • odporna na zime,
  • latwo przystosowuje sie do roznych warunkow klimatycznych uprawy.

Kolor

Wino odmianowe Cabernet Sauvignon nie ma wyjatkowo gestej barwy (ze wzgledu na ciemna, prawie czarna skorke winogron).

Mlode wino ma kolor ciemnoczerwony z fioletowym odcieniem.

W miare dojrzewania staje sie granatem z fioletowym odcieniem, a gdy usycha, pojawiaja sie bulwiaste odcienie.

Zapach

Cabernet Sauvignon latwo policzyc ze wzgledu na szlachetnosc i oryginalnosc – dojrzale wino ma niezwykle zlozony bukiet aromatow:

  • W nim kwiatowe odcienie – subtelne zapachy fiolkow, kwiatostanow czarnego pieprzu, zielonych oliwek.
  • Poniewaz wino jest bogate w taniny, ma pikantny aromat imbiru, ziela angielskiego i zielonej papryki.
  • Dojrzale, dojrzale wino pachnie dymem, wanilia, szyszkami cedru, skora i tytoniem fajkowym.
  • Dominujacym glebokim aromatem takiego wina, ktory ulatwia obliczenie odmiany, jest cedr, ale najbardziej rozpoznawalny jest czarna porzeczka.
  • Smak

    O smaku wina Cabernet Sauvignon mozna dlugo mowic. Doswiadczeni degustatorzy zauwazaja, ze dzieki umiejetnosci winifikacji sklada sie z rozpoznawalnego skladnika i niuansow terroir.

    Wino klasyczne – dobrze zbudowane, mocne, cierpkie, tresciwe, o ciezkim smaku.

    Charakteryzuje sie wyrazna kwasowoscia. Intensywnie cierpki smak wina tlumaczy sie tym, ze waga jagod zawiera do 10% nasion (wraz ze skorka jest to czynnik decydujacy o wysokiej zawartosci tanin).

    Glowna linia jest owocowa, z domieszka jagod czarnej porzeczki, jagod, przeplatana tonami psiankowatych.

    Jednoczesnie wiek napoju wplywa na melodie smaku odmiany:

    • mlody cabernet wnosi do kosci policzkowych taniny, nie mniej niz persymony,
    • i lezakowane przez dwa lub trzy lata w debie, potem kolejne dziesiec lat w butelce – miekkie, prawie boskie w smaku, bez ciezkiej cierpkosci.

    Twierdza i wytrzymalosc

    Wysoki potencjal starzenia napoju alkoholowego zapewnia wysoka zawartosc taniny.

    Cabernet Sauvignon ma dlugi okres dojrzewania, dzieki czemu w pelni nasyca sie, ujawnia smak i aromat napoju, poniewaz zwiazki fenolowe z wiekiem miekna, zmieniajac charakter wina.

    Wazny! Sommelierzy uwazaja: pelne ujawnienie wlasciwosci organoleptycznych wina nastepuje w wyniku starzenia przez co najmniej 8 lat.

    Sila win z linii tej odmiany balansuje w przedziale od 12,5% do 15,5%.

    Ekspert od wina opisuje cechy tego napoju:

    Jak iz czym pic wino Cabernet

    Aby w pelni cieszyc sie napojem, musisz znac zasady jego stosowania i ewentualnych towarzyszy. Zapoznajmy sie z zasadami picia czerwonego wina Cabernet Sauvignon:

  • Jesli chcesz poczuc ostrzejszy bukiet, wybierz mlody napoj do 3 lat. Pamietaj jednak, ze moze przytloczyc smak twojego jedzenia. Dojrzale wina sa nieco bardziej miekkie, bez lepkosci i cierpkosci.
  • Wino podawane jest na stole schlodzone do 17-18 stopni. Zimniejszy lub cieplejszy napoj nie pokryje calego bukietu. Umiesc butelke Cabernet w lodowce na 20 minut, aby osiagnac zadana temperature. W zamrazarce wystarczy mu 5 minut.
  • Na godzine przed podaniem wytrawne wino otwiera sie i pozostawia do wywietrzenia. W tym czasie zostanie nasycony tlenem, znikna nadmiar zapachow, otworzy sie pelny bukiet aromatyczny.
  • Wskazane jest wlanie wina do specjalnej karafki uzywanej do takich napojow. Niektorzy sommelierzy zalecaja pozostawienie w butelce 2-3 cm, jesli jest osad.
  • Zgodnie z zasadami etykiety do picia uzywa sie duzych okraglych szklanek. Pojemniki nie musza byc dlugo trzymane w rekach, poniewaz wino nagrzewa sie, co nie jest pozadane. Wlej jedna trzecia wina do kieliszka.
  • W przypadku mlodego wina Cabernet o ostrym smaku i jasnym aromacie nie nalezy brac lekkich potraw jako towarzyszy. Niech to bedzie mieso w roznych wersjach: wedzone, smazone, duszone i tak dalej. Dobrymi dodatkami beda rowniez dania z grzybow. Pary niespodzianka: wino i hamburger, pizza lub stek wolowy. Laczy cabernet z roznymi rodzajami sera. Czekolada i slodycze sa niepozadane, takie jedzenie bedzie za ciezkie.
  • Podczas uzywania Cabernet zabronione sa dwie rzeczy: dym tytoniowy i bardzo mocne perfumy, ktore moga zniszczyc caly urok szlachetnego napoju.

    Technologia produkcji Cabernet Sauvignon

    Kazde wino Cabernet jest rozpoznawalne w smaku i aromacie. Ale na jego cechy czesto wplywa miejsce produkcji, konkretny producent i jego preferencje. Czyli napoj winiarski lub polaczenie odmiany Cabernet z innymi winogronami, uzyskujac tzw. blend. Polaczenie Cabernet i Merlot jest powszechne, ale istnieje wiele innych. Jagody kilku odmian miesza sie w roznym czasie, ktos woli to robic przed lub w trakcie fermentacji, inni po. Zdarza sie, ze gotowe napoje miesza sie tuz przed butelkowaniem.

    Etapy ?dlugiej podrozy? popularnego Cabernet na przykladzie win kubanski i krymski:

    • Sciskac. Oddzielanie jagod od peczkow i siekanie.
    • Maceracja lub napar powstalego soku. Wykorzystywana jest rowniez miazga, ktora nadaje winogronom piekny jasny kolor. Trwa trzy tygodnie. Napoj jest nasycony smakiem, kolorem, zapachem.
    • Fermentacja w 30 stopniach. Na tym etapie sok zamienia sie w wino. Zajmuje to 10 dni.
    • Fragment. Produkowane w beczkach debowych francuskich, amerykanskich lub wegierskich. Proces ten sprawia, ze ??napoj staje sie wykwintnym i szlachetnym winem.
    • Czyszczenie. Jest filtracja z resztek jagod.
    • Pozywny. Wino jest butelkowane. Teraz bedzie przechowywany w ciemnych piwnicach tak dlugo, jak zdecyduje winiarz.

    Mlode wino dojrzewa do poltora roku. Wsrod krajowych napojow dobre wyniki uzyskal wytrawny czerwony Cabernet marki Kuban ?Vina Tamani?. Jest jasny i cierpki w smaku. Aby uzyskac prawdziwy dojrzaly Cabernet, przechowuje sie go przez co najmniej 8 lat.

    Choroby i szkodniki

    Wady odmiany czesto przypisuje sie sklonnosci do grochu. Oznacza to, ze na gronie tworzy sie pewna ilosc zielonych, malych jagod bez pestek, przypominajacych wygladem groszek io bardzo kwasnym smaku. Ten sam znak demonstruja Cabernet, Nadiezda AZOS i Muscat z Hamburga.

    Kolejnym problemem jest wypadanie jajnikow, zwykle z powodu silnych wiatrow lub innej niesprzyjajacej pogody.

    Istnieje kilka metod zwalczania grochu. Wszystkie poprawiaja zapylanie winogron, ale na rozne sposoby:

    • zapylanie (lub dodatkowe zapylanie) recznie;
    • zastosowanie opatrunku gornego z mikroelementami: borem, magnezem, cynkiem;
    • leczenie kisci naturalnym stymulatorem wzrostu: giberelina.

    Wazne jest, aby gleba byla dobrze spulchniona (napowietrzona). Podczas ekstremalnych upalow warto spryskac winogrona, zwiekszajac wilgotnosc powietrza. Jest rowniez niezbedny do dobrego zapylenia.

    Cabernet Sauvignon i jego najblizsi krewni maja naturalna odpornosc na filoksere. Sposrod szkodnikow powazne zagrozenie stanowia roztocza: pajeczyna i winogrona.

    Roztocza winogronowego, trudno go zobaczyc, ale czerwonawe obrzeki, ktore pozostawia na lisciach, sa wyraznie widoczne. Do jej zwalczania stosuje sie preparaty siarkowe. Dodaje sie je do plynu Bordeaux, a liscie sa szczegolnie starannie traktowane od spodu.

    Przedziorki sa nieco wieksze i znacznie bardziej niebezpieczne. ?Zyje? rowniez na spodniej stronie lisci, stopniowo zaplatujac je w pajeczyny. Aby z tym walczyc, krzewy sa traktowane mydlem 4% roztworem, odbywa sie to, gdy paki sie otwieraja. Ponadto latem winogrona sa zapylane siarka (1%), w sumie 4-6 razy.

    Motyl gronowy i jego gasienice sa powszechnymi, ale nie tak niebezpiecznymi szkodnikami dla tej odmiany. Gasienice zywia sie kwiatami i mlodymi jajnikami, a gdy jagody dojrzewaja, uszkadzaja zielone i bardziej dojrzale jagody.

    Obecnosc gasienic peczkowatych lisci mozna zauwazyc po pajeczynie, ktora skrecaja jagody. W wilgotna pogode, z powodu wilgoci nagromadzonej w pajeczynie, jagody zaczynaja gnic.

    Aby zwalczyc tego szkodnika, winnice sa spryskiwane srodkami owadobojczymi. Czesto miesza sie je z fungicydami, traktujac je w ten sposob przeciwko grzybom i plesniom.

    Sposrod insektycydow najczesciej stosuje sie tokution, produkowany w postaci emulsji lub proszku.

    W sezonie wegetacyjnym winogrona traktuje sie czterokrotnie skoncentrowana emulsja 50% w ilosci od 0,8 do 2,4 litra na hektar.

    Inne skuteczne insektycydy (w nawiasach podano liczbe zabiegow): cymbush (3), sumicydyna (2), ekamet (5), cydial (2), fosalon (2) i inne. Dwa ostatnie leki sa rowniez skuteczne przeciwko kleszczom. Niestety prawie wszystkie te leki sa toksyczne zarowno dla pszczol, jak i wielu innych owadow.

    Podczas pracy ze wszystkimi srodkami owadobojczymi nalezy zapoznac sie z instrukcjami i postepowac zgodnie z nimi. Opryskiwanie winnic nalezy przerwac na miesiac przed zbiorami.

    Nie zapomnij o mozliwosci pojawienia sie powszechnych chorob winogron. Oidium i maczniak, antraknoza i bakterioza wymagaja szczegolnej uwagi i srodkow zapobiegawczych. Nie zaniedbuj ich przed rakiem bakteryjnym, chloroza i rozyczka. Czas spedzony, uratuja twoje rosliny i plony.

    Rosyjscy producenci wina Cabernet

    Ze wzgledu na dosc surowe warunki klimatyczne w Rosji, winnice rosna glownie w poludniowej czesci kraju. Wsrod faworytow sa Terytorium Krasnodarskie i Krym, ktorych slynne wina znane sa za granica. Porozmawiajmy o kilku winnicach, ktore uprawiaja winogrona Cabernet Sauvignon i produkuja z nich napoje alkoholowe:

    • Fanagoria. Najstarszy zaklad produkcji wina zlokalizowany na terytorium Krasnodaru. Jej poprzednikiem byla winnica Sennovsky, otwarta w 1957 roku. Dzis przedsiebiorstwo produkuje ponad 50 milionow butelek napojow alkoholowych rocznie. Wsrod najlepszych win jest Cabernet Fanagoria Number Reserve, mlode wino stworzone z wlasnych winogron z nutami wisni i porzeczek, lisci herbaty i fiolkow.
    • Inkermana. Znajduje sie w Sewastopolu. Przedsiebiorstwo zostalo otwarte w 1961 roku. W fabrycznych piwnicach o lacznej powierzchni 55 tys. m moze jednoczesnie dojrzewac do 15 milionow litrow wina. W asortymencie napojow znajduja sie wina mlode i klasyczne, wytrawne, niegazowane, wzmocnione. Wysoka jakosc trunkow docenil aktor i winiarz Gerard Depardieu. Zaklad produkuje rowniez Cabernet Sauvignon.
    • Massandra. Najwieksze przedsiebiorstwo produkujace wina deserowe i wzmocnione w Jalcie, produkujace okolo 300 pozycji. Zaczelo sie od ksiecia Golicyna i hrabiego Woroncowa, ktorych dekretem zasadzono winorosl i zalozono sama fabryke. Dzis winnice zajmuja 4 tysiace hektarow, a stowarzyszenie sklada sie z 9 fabryk. Produkuje slynne wino ?Cabernet Massandra? z chronionym oznaczeniem geograficznym krymskie czerwone polslodkie.
    • Wino Kubanskie. Kolejne najwieksze przedsiebiorstwo na poludniu Rosji, ktore posiada wlasne duze winnice. Produkuje wina wytrawne i musujace, koniaki i nie tylko, ponad 100 pozycji. Istnieja dwie popularne nazwy: masowa marka ?Kuban-Vino? i marka premium ?Chateau-Taman?, ktora zostala stworzona wspolnie z francuskimi winiarzami. Kolejna produkowana tu linia jest Tamani Wines.

    W ostatnich latach w Rosji uprawia sie coraz wiecej winnic, sadzi sie najlepsze odmiany winogron. Poprawia sie takze jakosc win krajowych, ktore czesto wygrywaja w miedzynarodowych konkursach.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko