Chacha: jak powstaje? [Oryginalny przepis]

Robienie domowego bimbru zaczyna sie od przygotowania zacieru. Jest podstawa kazdego napoju alkoholowego. Smak, zapach,

jakosc destylatu. Na drugim miejscu pod wzgledem popularnosci, po cukrze i zbozach, znajduja sie rodzaje zacieru owocowo-jagodowego. Najczesciej do bimberu uzywa sie zacieru winogronowego. Mocny napoj alkoholowy o delikatnym aromacie, otrzymywany w wyniku destylacji takiego produktu, jest szczegolnie popularny w krajach Kaukazu i znany jest jako chacha.

Do zacieru uzywa sie roznych odmian winogron. Na przyklad w Gruzji czacza jest wytwarzana z Rkatsiteli w Abchazji? od Isabelli, w Adzarii odmiana Kachich uwazana jest za najlepsza na bimber z winogron.

Surowce do zacieru

Wrzacy bimber z winogron nie bez powodu jest uwazany za korzystny. Do przygotowania zacieru winogronowego mozna wykorzystac odpady pozostale po wyciskaniu soku lub produkcji wina, niedojrzale jagody. W przepisach na czacze czasami stosuje sie dojrzale winogrona odmianowe. Ale robienie tego jest niepraktyczne. Z tej opcji korzysta sie tylko wtedy, gdy zbiory sa bogate i wszystko musi byc przetwarzane bez sladu.

Czy odmiana bimbru moze miec dowolny kolor? bialy, rozowy, niebieski, czerwony, zolty. Najlepsze surowce pozyskujemy nie z winogron zakupionych, ale z winogron z wlasnej uprawy. Co do jego jakosci, braku azotanow, GMO, pestycydow, trucizn, mozesz byc calkowicie pewien.

Ponadto producent masowy czesto traktuje dojrzale winogrona dwutlenkiem siarki, aby przedluzyc okres przydatnosci do spozycia. W rezultacie gina zywe grzyby drozdzowe, ktore zyja na powierzchni jagod. Proces fermentacji takich winogron przebiega bardzo powoli lub wcale sie nie rozpoczyna bez dodatkowego dokarmiania. To z kolei negatywnie wplywa na smak i aromat produktu koncowego.

Napoj alkoholowy Chacha – technologia przygotowania

Pomimo tego, ze napoj alkoholowy chacha smakuje jak brandy z winogron, to pod wzgledem technologii produkcji jest raczej zblizony do domowego bimbru.

Aby produkt mial klasyczny smak, nie wystarczy uzyc przepisanych skladnikow i postepowac zgodnie z technologia. Patrzac na to, jak powstaje czacza, mozna zrozumiec, ze to nie tylko produkcja, to rodzaj sztuki. Przygotowanie tej wodki winogronowej to zbior sekretow i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Klasyczny przepis obejmuje przygotowanie wytlokow winogronowych. Napoj ten mozna rowniez przygotowac z winogron i wina. Z reguly surowce zaleza od lokalizacji, w ktorej zlokalizowana jest produkcja. Jesli winogrona rosna obficie na tym obszarze, z owocow przygotowuje sie alkohol, ale jesli jest niewiele winnic, uzywa sie wytlokow.

Przy produkcji wodki winogronowej z wytlokow nalezy je odpowiednio wczesniej przygotowac. W tym celu surowce sa przechowywane w miesiacach zimowych w specjalnie wyznaczonym miejscu.

Do gotowania uzywa sie pojemnikow miedzianych. Nie zaleca sie uzywania naczyn wykonanych z innych materialow. W miedzianej kadzi napoj jest destylowany nad ogniem. Aby uzyskac wysokiej jakosci napoj, nalezy go kilkakrotnie destylowac. Nastepnie powstaly produkt przenosi sie do szklanych butelek lub debowych beczek. Konieczne jest wypelnienie cieczy po brzegi, aby powietrze nie wnikalo. Pojemniki powinny byc szczelnie zamkniete.

Z technicznego punktu widzenia produkcja wytlokow jest procesem bardziej zlozonym. W takim przypadku wymagane jest przeprowadzenie destylacji przefermentowanego surowca na kilka sposobow. Na tym etapie konieczne jest usuniecie wszystkich zanieczyszczen i nadmiaru frakcji. Ciecz jest oczyszczana za pomoca wegla aktywnego i olejow.

Przed uzyciem powstaly napoj nalezy podawac przez kilka miesiecy, a nawet lat. Wodka winogronowa dojrzewa w beczkach z drzewa morwowego. To wlasnie te beczki nadaja napojowi delikatny aromat i delikatny smak. Wytrzymalosc gotowego produktu moze wynosic 60-70?.

Technologia produkcji czaczy z winogron jest rzadsza, poniewaz ten rodzaj napoju wymaga duzej ilosci mlodych winogron. Jesli zastapisz ten skladnik dojrzalymi owocami, napoj bedzie ciezszy i nie tak przyjemny do picia. Wodka wytworzona przez destylacje napoju winogronowego jest uwazana za wyzsza jakosc i smaczniejsza. Ponadto czacza z wina zawiera wiecej skladnikow odzywczych.

? Najlepsze przepisy na koktajle wodki

  • Koktajl ?Rosyjski Wiosenny Poncz?
  • Harvey Wallbanger koktajl, Harvey Wallbanger
  • Przepis na koktajl Bloody Mary

Tajemnice produkcyjne

Aby uzyskac brzeczke wysokiej jakosci, z ktorej po destylacji wyjdzie silna chacha, musisz scisle przestrzegac glownych punktow technologicznych. W zacierze, oprocz glownego skladnika, winogron

miazsz, cukier i drozdze. Ponadto proces wytwarzania zacieru winogronowego ma kilka tajemnic, ktorych nie mozna obejsc sie bez wiedzy.

  • Ilosc surowcow. Sfermentowana miazga, ktora byla juz w przemysle winiarskim, wytloki pozostawione po wyciskaniu, traca wiekszosc fruktozy, cukrow, skladnikow odzywczych, witamin. Wplywa to znaczaco na wlasciwosci smakowe surowcow. Dlatego dobry zacier na bimber z takiego materialu okaze sie, jesli wezmiesz co najmniej 2 razy wiecej.
  • Drozdze. Do przygotowania zacieru do prawdziwej czaczy nigdy nie uzywa sie konwencjonalnych drozdzy piekarskich. Potrzebne sa tu tylko drozdze winne. Mozna sie bez nich obejsc, poniewaz kolonie dzikich winogron zyja na skorce winogron. grzyby drozdzowe. Ich ilosc wystarcza do normalnej fermentacji. Brzeczka bedzie dojrzewac dluzej, ale smak produktu koncowego tylko na tym skorzysta.
  • Woda. Nie zaleca sie uzywania chlorowanej wody z kranu do mycia winogron. Ciecz destylowana rowniez nie jest odpowiednia, poniewaz praktycznie nie zawiera substancji, ktore tworza pozywke dla zywych drozdzy. Wskazane jest stosowanie miekkiej wody zrodlanej lub wody dobrze oczyszczonej z twardych zanieczyszczen. Jesli zacier jest przygotowywany ze sfermentowanej pulpy, do wody dodaje sie troche soku winogronowego, aby poprawic smak.
  • Temperatura fermentacji. Bardzo wazne jest utrzymanie stabilnej temperatury powyzej zera w pomieszczeniu podczas zaparzania brzeczki na bimber. Wraz z kroplami spadek temperatury, proces fermentacji zostaje zaklocony, spowalnia. Jesli wskazniki zalecanego rezimu temperatury zostana przekroczone, drozdze umra, fermentacja brzeczki zatrzyma sie.
  • Miazga. Zywe kultury drozdzy? Jest to grzyb, ktory moze powodowac nie tylko efekt fermentacji w plynie, ale takze powodowac rozwoj chorob brzeczki, ktore ostatecznie psuja smak czaczy. Aby temu zapobiec, zacier z wytlokow winogronowych nalezy codziennie mieszac.
  • Chacha – domowy przepis

    Chacha to mocny napoj, ktorego ojczyzne mozna slusznie uznac za Zachodnia Gruzje. Sila tego alkoholu wynosi zwykle 50?70%. Przetlumaczone z gruzinskiego slowo czacha tlumaczy sie jako wytloki z winogron, z ktorych smialo mozemy wywnioskowac, ze winogrona sa tradycyjnym surowcem do wyrobu napoju alkoholowego. Dzis przepisy na przygotowanie czaczy sa uderzajace roznorodnoscia, mozna znalezc opcje z mandarynkami, feijoa, granatem, a nawet estragonem.

    W kazdym razie, bez wzgledu na to, z jakich owocow przygotowuje sie czacze, istnieja podstawowe zasady gotowania czaczy w domu:

  • Do przygotowania napoju nie uzywaj piasku i tradycyjnych drozdzy, w takim przypadku napoj nie bedzie smakowal jak oryginal. Przygotuj sie, ze ilosc napoju okaze sie niewielka i bedzie podawany przez okolo dwa miesiace.
  • Waznym warunkiem jest to, ze nie zaleca sie mycia surowcow do nalewki, podczas mycia niszczone sa tak zwane dzikie drozdze (drozdze pochodzenia naturalnego), ktore w recepturze przeprowadza proces fermentacji. Chacha, ktorej receptura jest dosc prosta, nie zadziala, jesli uzyjesz jako bazy jagod lub owocow o niskiej zawartosci cukru.
  • Tradycyjna czacha przygotowywana jest z wytlokow winogronowych – to glowny surowiec naszego napoju alkoholowego. W przypadku wyboru innego owocu nalezy rowniez uzyc ciasta, ktore pozostaje po wycisnieciu soku. Ale mozesz uzupelnic surowiec niedojrzalymi winogronami lub innymi niedojrzalymi owocami. Oczywiscie najczesciej biora owoce typowe dla Kaukazu – brzoskwinie, morele, mandarynki itp. Rdzenni mieszkancy prawie nie wiedza, jak zrobic czacze z jablek lub sliwek, taki przepis z pewnoscia ich zaskoczy
  • Jesli przygotowujesz napoj chacha, ktorego receptura opiera sie na winogronach, wez biale odmiany – odmiana Rkatsiteli bylaby idealna opcja, ale wersja napoju abchaska lub adzarska pozwala na zastosowanie miekkiej i aromatycznej odmiany – Isabella
  • Mozliwe jest rozcienczenie czaczy do 45 stopni, ale nie zaleca sie przekraczania tego wskaznika, w przeciwnym razie napoj przestanie byc nasycony, aromatyczny i metny
  • Lepiej zaparzyc chacha w drewnianym pojemniku, na przyklad debowej beczce.
  • winogrona do robienia czaczy – na zdjeciu

    Technologia wytwarzania zacieru z winogron

    Aby uzyskac wysokiej jakosci brzeczke bimbru, musisz odpowiednio przygotowac glowne skladniki.

    Proporcje surowcow przedstawiaja sie nastepujaco:

    • Miazga? 10 kg.
    • Woda? 30 litrow.
    • Cukier ? 5 kg.
    • Drozdze ? 500 g zywych i 100 g suchych.

    Kroki gotowania:

    • Miazsz winogronowy pozostaly po produkcji soku i wina wlewa sie do duzego naczynia fermentacyjnego.
    • Woda jest podgrzewana do temperatury pokojowej.
    • Cukier rozpuscic w 4 litrach wody (w osobnym pojemniku).
    • Roztwor drozdzy przygotowuje sie zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
    • Ciepla wode, syrop cukrowy, plynne drozdze laczy sie z wytlokami. Wymieszaj mase.
    • Pojemnik jest szczelnie zamkniety pokrywka i pozostawiony w cieplym pomieszczeniu do fermentacji na 7-12 dni.

    Po zakonczeniu procesu fermentacji brzeczka jest filtrowana i destylowana w destylatorze. Chacha jest przygotowywana podobnie do zwyklego destylatu, moc 70-95? Podczas pierwszej destylacji frakcje sa rozdzielane, ?Glowa? i? ogony? odciac.

    Druga destylacje mozna pominac, ale wedlug ekspertow bimber z miazszu podwojnie destylowanych winogron jest znacznie lepszej jakosci. Taki napoj jest czystszy, pozbawiony charakterystycznego zapachu gorzalki i ma delikatniejszy smak.

    Przepis na zrobienie czaczy z roznych odmian winogron

    Ponizszy przepis mozna wykorzystac do zrobienia bimbru z roznych odmian winogron. Za najlepsze uwazane sa te tradycyjne: Isabella, Kacic, Rkatsitelli. Do zacieru potrzebne sa dojrzale jagody. Zielone, zgnile, suche owoce, liscie i galazki nie powinny dostac sie do brzeczki, w przeciwnym razie smak bimbru nabierze goryczy.

    Proporcje skladnikow:

    • Winogrono ? 5 litrow.
    • Cukier ? 2 kg.
    • Drozdze ? 200 g zywej lub 40 g suchej.
    • Woda? 15 l.

    Jagody nalezy umyc, posortowac, oczyscic z gruzu. Umiesc je w zamrazarce na jeden dzien. Po zamrozeniu struktura jagod zmienia sie, dzieki czemu proces fermentacji przebiega szybciej.

    Rozmrozone winogrona nalezy zmiazdzyc rekami, a nastepnie wlozyc powstala miazge do pojemnika fermentacyjnego. Napelnij ciepla (30?C) woda.

    Drozdze rozpuscic w niewielkiej ilosci cieplego plynu. Odstawic na 15 minut, polaczyc z masa winogronowa.

    Wsyp cukier do pojemnika z domowym wywarem. Jesli do robienia czaczy uzywa sie winogron Isabella, lepiej dodawac cukier co drugi dzien, w 4-5 przejazdach, dzielac calkowita ilosc na rowne czesci. Ten sekret sprawi, ze bimber winogronowy bedzie jeszcze bardziej aromatyczny.

    Dobrze wymieszaj brzeczke, szczelnie zamknij pokrywka, pozostaw w cieplym pomieszczeniu do fermentacji na 7-12 dni. Po zakonczeniu fermentacji przecedz zacier przez filtr, destyluj przez bimber. Wydajnosc powinna wynosic okolo 3 litry destylatu.

    Jak sprawdzana jest jakosc i pije sie czacze na Kaukazie?

    Jest jedna sprawdzona metoda sprawdzania jakosci napoju. Palec zanurza sie w czaczy, wklada do ognia. Plomien plomienia powinien byc bezbarwny. Ogien z prawdziwej czaczy nie pali sie. Jesli plomien wypali sie nie powodujac zadnych szkod? jakosc bimbru z winogron mozna uznac za doskonala.

    Uwaza sie, ze wlasciwe jest picie czaczy powoli, ze smakiem. Nie jest zwyczajowo pic napoj jednym haustem, ktorego sila wynosi 60-70 stopni. Zazwyczaj pije czacze w czystej postaci, bez chlodzenia, rozcienczania i picia wody. W Abchazji zwyczajowo pije sie czacze z wytrawnym winem. W zadnym wypadku nie nalezy pic bimbru z napojami gazowanymi.

    Czy w niektorych regionach Kaukazu wola owoce i slodkie potrawy jako przekaski, a w innych? slony. Ale w jednej rzeczy mieszkancy wszystkich krajow, w ktorych czacza jest uwazana za tradycyjny napoj, sa zjednoczeni? Koniecznie przekaske na najsilniejszym bimberze zrobionym z winogron.

    Zrodlo: tonnasamogona.ru

    Marka Chacha ?Fanagoria? jest produkowana przez rosyjska firme o tej samej nazwie z siedziba na terytorium Krasnodaru.

    Aby miec pewnosc, ze kupujac Fanagoria chacha, kupujesz oryginalny napoj, a nie podrobke, powinienes zwrocic uwage na szereg cech markowego napoju.

    1. Oryginalna czacha Fanagoria, niezaleznie od objetosci butelki czy rodzaju czachy, butelkowana jest w przezroczystych szklanych butelkach. Butelka jest zaokraglona i wydluzona.

    2. Etykiety chacha ?Fanagoria? sa bardzo wysokiej jakosci i sa sklejane niezwykle gladko. Podrobki czesto maja etykiety niskiej jakosci, czasami zawierajace bledy gramatyczne. Dodatkowo podrobki wyrozniaja sie krzywo wklejonymi etykietami i sladami kleju na butelce.

    Glowna etykieta:

    Etykieta licznika:

    3. Sam kolor czaczy powinien byc przezroczysty, nie dopuszcza sie zadnych zanieczyszczen, a nawet bardziej nieprzejrzysty. Jedynym wyjatkiem jest ?zlota? chacha, ktora ma zoltawy kolor. Chacha to wysokiej jakosci destylat, ktory musi byc przezroczysty, tylko dodatkowo dodane materialy moga zmienic jego kolor.

    4. Chacha ?Fanagoria? ma zatyczke korkowa podobna do koniaku. Korek posiada logo na gorze.

    5. Kod kreskowy czaczy ?Fanagoria? musi zaczynac sie od cyfr ?46?, co odpowiada produktom wytwarzanym na terytorium Federacji Rosyjskiej. Brak kodu kreskowego lub nieprawidlowe cyfry wyraznie wskazuja na podrobke.

    Na naszej stronie mozna rowniez poznac cechy prawdziwej wodki ?Air?, koniaku ?Koblevo?, whisky ?Singleton? i innych napojow.

    Zrodlo: byxlo24.ru

    Zdecydowalem sie napisac o czaczy po przeczytaniu materialow o alkoholu na tej stronie. Rzeczywiscie, napoje narodowe maja charakter i wlasciwosci, ktore czasem zaskakuja nieprzygotowany organizm.

    Chacha to calkiem godny napoj z korzeniami winogron, ale mocny w temperaturze 55-60 stopni i ma rodzaj ?bukietu?, ale mimo to napoj jest bardzo lubiany przez ludy Kaukazu i gosci kurortow nad Morzem Czarnym.

    Z czego to jest zrobione?

    Niedoswiadczeni ludzie nazywaja chacha – bimber. To niesprawiedliwe! Chacha jest wytwarzana przez forsowanie sfermentowanych wytlokow winogronowych odmian akachich lub izabela, najlepiej bez dodatku cukru i bez drozdzy (z ktorych robi sie bimber). W rzeczywistosci w Abchazji chacha jest napedzana przez wiele rzeczy – figi, feijoa, sliwki wisniowe, a nawet mandarynki, ale prawdziwa chacha jest oczywiscie wytwarzana wylacznie z winogron.

    Koniak Chacha. Co to jest?

    Miejscowi tubylcy probuja zrobic ?koniak? z czaczy. W tym celu stosuje sie wszelkiego rodzaju nalewki debowe, luski orzecha wloskiego i inne bzdury, aby nadac koniakowi kolor. Tak wiec w drodze do jeziora Ritsa nie probuj brac udzialu w tak zwanej ?degustacji koniaku?. WSZYSTKO wyleje. Jesli twoim celem, oczywiscie, nie jest upijanie sie tanimi pomyjami, poniewaz tutaj mozesz juz wsliznac sie pod postacia brandy, czaczy podawanej nie na orzechach, ale ufarbowanej jakas esencja.

    Sklep Chacha

    Calkiem niedawno rozpoczela sie przemyslowa produkcja czaczy w Abchazji. Ta czacha nazywa sie wodka abchaska. Ma niewiele wspolnego z oryginalna czacza i naprawde bardziej przypomina nasza wodke.

    Efekt czaczy

    Tak, przez bardzo dlugi czas swiadomosc pozostaje calkowicie trzezwa (w kazdym razie jestes tego pewien)). Pijanstwo przychodzi niespodziewanie, gdzies pod koniec uczty. Nie ma kaca, chyba ze oczywiscie zdecydujesz sie nadrobic zaleglosci przy winie ? bo ?jestes kompletnie trzezwy? albo jeszcze gorzej z piwem!

    Niektorzy maja ochote na madre i zabawne rozmowy, inni maja trudnosci z chodzeniem (efekt nazywa sie ?zatkanymi stopami?). Ale efekty sa dosc nieoczekiwane. Osobiscie zna ja osobiscie – ktora nic nie pamieta po 2 szklankach czaczy, jej maz, dowiedziawszy sie o tym dopiero rano, gdy wrocila do niej swiadomosc, byl bardzo zdumiony tym faktem, poniewaz Katerina wziela czynny udzial w rozmowach i wycieczce na plywanie z Gagry w Gudaucie (okolo 50 km), bylo wesolo i wesolo. Jedynym minusem jest to, ze nic nie pamieta.

    Jak zdefiniowac jakosc?

    Kup czacze od zaufanych producentow, przyjaciol, krewnych, w kawiarni zawsze mozesz zamowic probke 50 g. Na rynku, w poblizu atrakcji, nie polecam kupowania czaczy.

    A glownym sekretem jest to, jak odroznic czacze wysokiej jakosci. Zanurz palec w czaczy (najlepiej nie zanurzaj wlasnego palca)), przynies go do ognia, jesli plomien wypali sie i nie spali palca – mozesz pic. Ale nie daj sie poniesc emocjom. Poniewaz nadmierne spozycie alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia.

    ps: Mam nadzieje, ze podzielisz sie swoja opinia na temat czaczy i innych krajowych napojow

    Chacha to calkiem godny napoj z korzeniami winogron, ale mocny w temperaturze 55-60 stopni i ma rodzaj ?bukietu?, ale mimo to napoj jest bardzo lubiany przez ludy Kaukazu i gosci kurortow nad Morzem Czarnym.

    Z czego to jest zrobione?

    Niedoswiadczeni ludzie nazywaja chacha – bimber. To niesprawiedliwe! Chacha jest wytwarzana przez forsowanie sfermentowanych wytlokow winogronowych odmian akachich lub izabela, najlepiej bez dodatku cukru i bez drozdzy (z ktorych robi sie bimber). W rzeczywistosci w Abchazji chacha jest napedzana przez wiele rzeczy – figi, feijoa, sliwki wisniowe, a nawet mandarynki, ale prawdziwa chacha jest oczywiscie wytwarzana wylacznie z winogron.

    Koniak Chacha. Co to jest?

    Miejscowi tubylcy probuja zrobic ?koniak? z czaczy. W tym celu stosuje sie wszelkiego rodzaju nalewki debowe, luski orzecha wloskiego i inne bzdury, aby nadac koniakowi kolor. Tak wiec w drodze do jeziora Ritsa nie probuj brac udzialu w tak zwanej ?degustacji koniaku?. WSZYSTKO wyleje. Jesli twoim celem, oczywiscie, nie jest upijanie sie tanimi pomyjami, poniewaz tutaj mozesz juz wsliznac sie pod postacia brandy, czaczy podawanej nie na orzechach, ale ufarbowanej jakas esencja.

    Sklep Chacha

    Calkiem niedawno rozpoczela sie przemyslowa produkcja czaczy w Abchazji. Ta czacha nazywa sie wodka abchaska. Ma niewiele wspolnego z oryginalna czacza i naprawde bardziej przypomina nasza wodke.

    Efekt czaczy

    Tak, przez bardzo dlugi czas swiadomosc pozostaje calkowicie trzezwa (w kazdym razie jestes tego pewien)). Pijanstwo przychodzi niespodziewanie, gdzies pod koniec uczty. Nie ma kaca, chyba ze oczywiscie zdecydujesz sie nadrobic zaleglosci przy winie ? bo ?jestes kompletnie trzezwy? albo jeszcze gorzej z piwem!

    Niektorzy maja ochote na madre i zabawne rozmowy, inni maja trudnosci z chodzeniem (efekt nazywa sie ?zatkanymi stopami?). Ale efekty sa dosc nieoczekiwane. Osobiscie zna ja osobiscie – ktora nic nie pamieta po 2 szklankach czaczy, jej maz, dowiedziawszy sie o tym dopiero rano, gdy wrocila do niej swiadomosc, byl bardzo zdumiony tym faktem, poniewaz Katerina wziela czynny udzial w rozmowach i wycieczce na plywanie z Gagry w Gudaucie (okolo 50 km), bylo wesolo i wesolo. Jedynym minusem jest to, ze nic nie pamieta.

    Jak zdefiniowac jakosc?

    Kup czacze od zaufanych producentow, przyjaciol, krewnych, w kawiarni zawsze mozesz zamowic probke 50 g. Na rynku, w poblizu atrakcji, nie polecam kupowania czaczy.

    A glownym sekretem jest to, jak odroznic czacze wysokiej jakosci. Zanurz palec w czaczy (najlepiej nie zanurzaj wlasnego palca)), przynies go do ognia, jesli plomien wypali sie i nie spali palca – mozesz pic. Ale nie daj sie poniesc emocjom. Poniewaz nadmierne spozycie alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia.

    ps: Mam nadzieje, ze podzielisz sie swoja opinia na temat czaczy i innych krajowych napojow

    Zrodlo: monemo.ru
    Niebezpieczenstwo produktu niskiej jakosci
    W odniesieniu do tego napoju rozwinela sie wyjatkowa sytuacja z falszowaniem. Produkcja Chacha tradycyjnie rozwijala sie jako rzemieslnicza (rodzina) – w rzeczywistosci jest to sposob na wykorzystanie pulpy winogronowej lub winogron niespelniajacych norm. Dlatego jesli w odniesieniu do wielu innych napojow zasada ?rzemieslnicza = slaba jakosc? jest prawdziwa, to gruzinsko-abchaska brandy prywatnej produkcji moze przewyzszyc jakosc produktu przemyslowego. Dlatego sensowne jest nazywanie falszywymi lub podrobionymi kopiami zarejestrowanych marek (ta sama ?Fanagoria?) lub swiadomie niskiej jakosci alkoholu, wyprodukowanych z naruszeniem technologii.

    Niebezpieczenstwo picia takiego napoju jest mozliwe zatrucie alkoholem metylowym, jesli jego wartosc pozwala na dopuszczalne wartosci (0,05 ml na 100 g plynu zgodnie z GOST R55459-2013). W zaleznosci od przyjetej dawki konsekwencje wahaja sie od ciezkiego zatrucia z ciezkimi zaburzeniami neurologicznymi (w tym slepoty) do smierci. Dlatego nabywca czaczy powinien wiedziec, jak sprawdzic napoj w domu.

    Jak sprawdzic jakosc w domu?

    Poniewaz chacha jest czesto jawnie produkowana przez male firmy rodzinne na wlasny uzytek lub jako prezent, brak markowych opakowan i znakow akcyzy niekoniecznie oznacza slaba jakosc. Mozesz sprawdzic napoj po butelce, jesli kupujesz produkty od oficjalnie zarejestrowanej marki:

    • za pomoca systemu ESPAR wybij kod kreskowy i numer na znaku akcyzy w celu sledzenia historii towaru;
    • przestudiuj cechy marki tego produktu na stronie internetowej interesujacej Cie marki i porownaj z nimi butelke w momencie zakupu.

    Jesli kupiles ?rodzinna? czacze lub zostal ci podarowany podczas podrozy do Gruzji, mozesz odroznic prawdziwa czacze nastepujacymi metodami:

    • Rozklad formaldehydu. Ta metoda jest uniwersalna dla wszystkich alkoholi i polega na wlozeniu do napoju rozgrzanej do czerwonosci miedzianej igly. Ostry zapach formaldehydu wskazuje na wysokie stezenie metanolu w cieczy.
    • Zapalajac palec. Jest to oryginalna metoda stosowana przez lokalnych winiarzy. Wystarczy zanurzyc czysty palec w czaczy, a nastepnie podpalic zwilzona koncowke. Jesli poczujesz pieczenie, produkt jest zlej jakosci, dobry napoj szybko sie wypala bez konsekwencji.
    • Test plomienia. Jesli nie chcesz podpalic palca, wlej troche czaczy do malego plaskiego pojemnika i przynies do niego zapalona zapalke. Dobry, wysoko rafinowany napoj zapali sie bladoniebieskim plomieniem, podczas gdy te zawierajace metanol lub oleje fuzlowe beda migac odpowiednio na zielono i jasnozolto.

    Jakosc czaczy mozna rowniez okreslic organoleptycznie. Aromat jest przyjemny, zawiera charakterystyczne nuty winogronowe. Smak jest ostry ze wzgledu na wysoka moc, ale bez wyraznego odcienia alkoholu – wrecz przeciwnie, wyczuwalne sa w nim wszystkie te same winogrona.

    Jak czyscic czacze w domu?

    Jak kazdy napoj alkoholowy, a chacha ma moc 70C, nalezy go wyczyscic.

    • Swiezo destylowany bimber ma raczej nieprzyjemny zapach, ktory olejki fuzlowe nadaja mu dodatkowo wysoka moc i ostry smak. Najlatwiejszym sposobem na wyeliminowanie olejkow fuzlowych z czaczy jest uzycie nadmanganianu potasu. Rozciencz chacha do mocy 450C i dodaj 3 g nadmanganianu potasu na kazde 3 litry. Dokladnie wymieszaj i wyjmij w ciemnym miejscu na 3 dni. W rezultacie pojawia sie czarne platki, ktore opadna na dno. Wez czacze i, przechodzac przez filtr ze zwyklej bawelny, wlej go do innego czystego szklanego pojemnika.
    • Orzechy sosny sa dobrym srodkiem czyszczacym chacha. Aby to zrobic, wlej garsc orzechow do 1 litra czaczy i pozostaw na 2 tygodnie, a nastepnie przepusc czacze przez filtr, wyrzucajac orzechy.
    • Chacha moze byc rowniez czyszczona weglem aktywnym. Niewatpliwa zaleta tej metody jest mozliwosc zastosowania jej zarowno po destylacji, jak iw procesie. W pierwszym i drugim przypadku uzyj lejka. Wloz do niego gaze i wlej warstwe wegla aktywnego. Nastepnie wlej czacze do drugiego pojemnika cienkim strumieniem przez lejek. Jesli zrobiles to podczas procesu destylacji, mozesz zrobic to samo pozniej, aby skonsolidowac wynik. W przypadku trudnosci z odsaczeniem czaczy wegiel drzewny wrzucamy bezposrednio do pojemnika ? 50 g wegla na 1 litr czaczy. Pozostaw czacze do zaparzenia przez 2 tygodnie, regularnie mieszajac, a nastepnie przepusc przez filtr ze zwyklej waty.
    • Chacha mozna wyczyscic przez zamrozenie. Wez solidny pojemnik, ktory wytrzyma niskie temperatury, wlej do niego napoj rozcienczony do 450C. Nastepnie wloz czacze do zamrazarki. Podczas zamrazania zostana uwolnione wszystkie szkodliwe substancje. Nastepnie odsacz obrana czacze.
    • Mozesz usunac czacze z olejow fuzlowych, jesli uzyjesz garsci popiolu drzewnego lub soli, wlewajac je wczesniej do czaczy. Po destylacji rozcienczyc czacze do 400C i destylowac po raz drugi, ale bez dodatkow.

    Chacha jest ulubionym napojem alpinistow, ale nie nalezy jej naduzywac. Zwykle pije sie go jako profilaktyke przeziebienia w chlodne dni. Domowa czacza jest rowniez uwazana za napoj dlugowiecznosci.

    Jakiego koloru jest prawdziwa czacza?

    Kolor napoju zalezy od jego receptury, okresu dojrzewania oraz dodatkowych skladnikow. Klasyczna czacza winogronowa jest zawsze biala. Chacha z feijoa jest do niej podobna.

    Czacza debowa jest prawie zolta. Domowy koniak (czacha winogronowa z dodatkiem skorek orzecha wloskiego i skorek pomaranczy) jest jaskrawoczerwony. Nie myl go z czacza pomaranczowa, ma tylko lekko czerwonawy odcien.

    Kolor napoju moze sie zmieniac w zaleznosci od beczki, w ktorej byl przechowywany. Chacha, umieszczona w debowej beczce, przybiera ciemnobrazowy kolor, w kolorze morwowo-zoltym, a w wisniowo-czerwonym. Na nasycenie odcienia wplywa czas ekspozycji.

    Osobnym tematem jest chacha Fanagoria, produkowana w Rosji przez winnice o tej samej nazwie na Terytorium Krasnodarskim. Musi byc przezroczysty, bez zadnych zanieczyszczen. Wyjatkiem jest zlota ?Fanagoria?, ktora, jak sama nazwa wskazuje, ma zoltawy kolor.

    Jak powstaje czacza

    Chacha jest przygotowywana przez fermentacje, umieszczajac wytloki winogronowe w specjalnym ceramicznym naczyniu i szczelnie je zamykajac. Proces trwa okolo 3 miesiecy. Nastepnie powstaly zacier jest destylowany raz lub wiecej razy.

    Kolor napoju zalezy od liczby destylacji, od zlocistozoltego do jasnoslomkowego. Czasami cwicza tez lezakowanie czaczy w debowych beczkach.

    W domu chacha jest destylowana w takim ?aparacie?.

    Ile stopni jest w prawdziwej czaczy?

    Chacha to jeden z najbardziej konsumujacych napojow. Sklep zawiera 45-50 stopni. Wersja domowa, ktora bez problemu mozna znalezc na kazdym abchaskim rynku, oscyluje w okolicach 55-60 stopni. A jesli chcesz niezapomnianych wrazen, to na tym samym rynku mozesz latwo znalezc napoj o temperaturze 70 stopni. (Na poczatku destylacji sila czaczy wynosi nawet 80 stopni).

    Mimo swojej sily chacha ma ciekawe dzialanie. Czlowiek moze pozostac ?trzezwy? przez kilka godzin. Pijanstwo przychodzi niespodziewanie, zasypujac cie fala. Niektorzy, po duzej ilosci czaczy, traca kontrole nad jezykiem lub cialem. Inni wrecz przeciwnie, sa w pelni swiadomi swoich dzialan. Dopiero nastepnego ranka nic nie pamietaja.

    Najlepszym sposobem na uzyskanie wysokiej jakosci czaczy jest kupowanie jej w swojej ojczyznie. Lokalni producenci, zarowno prywatni, jak i przemyslowi, dbaja o reputacje narodowego alkoholu, gdyz jest on wazna czescia dochodow ludnosci i panstwa jako calosci. Jesli kupisz go osobiscie, winiarze zaprosza Cie na tradycyjna publiczna degustacje. W tym przypadku ksztaltujaca sie od wiekow kultura picia sprawdza sie znacznie lepiej niz panstwowa akcyza.

    Zrodlo: sam-prover.ru

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko