? Chuda wieprzowina: witaminy, uzyteczne wlasciwosci –

Korzystne cechy

Po jagniecinie chuda wieprzowina zajmuje drugie miejsce pod wzgledem przyswajania przez organizm czlowieka. Jednoczesnie ma bardzo mala ilosc tluszczu, nieco wiecej niz w miesie z kurczaka.

Jego zastosowanie w diecie ma dobry wplyw na uklad nerwowy czlowieka, pozwala dobrze wypoczac w nocy, przywraca normalny sen, uczestniczy w procesie regeneracji komorek watroby, pomaga usprawnic metabolizm tluszczow w organizmie.

Ponadto chuda wieprzowina wzmacnia uklad odpornosciowy czlowieka, hamuje powstawanie guzow i przyspiesza metabolizm. Cynk poprawia kondycje skory, uwazany jest za naturalny przeciwutleniacz.

Chuda Wieprzowina Poprawia Metabolizm

Zelazo i cynk biora udzial w hematopoezie, te pierwiastki sa wystarczajace w tym produkcie miesnym. Stanowia rowniez dobra profilaktyke anemii.

Aplikacje do gotowania

Chuda czesc tuszy wieprzowej jest doskonalym skladnikiem stekow lub pieczeni. Swietnie nadaje sie na grilla, zupe, gulasz. Takie mieso mozna calkowicie upiec zarowno na grillu, jak i w piekarniku.

Kupujac zwroc uwage na kolor produktu miesnego. Najlepiej wybrac produkt rozowawy, ale nie powinien byc zbyt lekki ? jest to oznaka stosowania hormonow wzrostu podczas karmienia zwierzecia.

Ze wzgledu na duze ryzyko wystapienia pasozytow w miesie nalezy je doprowadzic do pelnej gotowosci. Aby mieso nie bylo ?gumowe?, eksperci zalecaja przykrycie go szkarlatem podczas gotowania. Idealna temperatura po ugotowaniu to od 60 do 70 stopni Celsjusza, mozna ja ustawic za pomoca specjalnego termometru kuchennego.

Jesli w kuchni nie ma takiego pomocniczego przedmiotu, zaleca sie troche pokroic kawalek, bezbarwny sok jest uwazany za oznake gotowego dania.

Idealnymi przyprawami dodatkowo bylyby:

Doskonalymi skladnikami do przygotowania marynaty sa:

Roznica miedzy poledwica a innymi czesciami

Schab wieprzowy ma wiele zalet, oto niektore z nich:

  • Mieso zawiera duza ilosc przydatnych mikro i makroelementow, witamin, jest dobrze przyswajalne przez organizm.
  • Zawiera wystarczajaca ilosc bialka dla organizmu czlowieka, szczegolnie przydatne dla sportowcow jako dodatek do diety.
  • Jest uwazany za produkt chudy, dlatego moze byc spozywany przez osoby monitorujace swoja wage i sylwetke.
  • Nadaje sie do przygotowywania roznorodnych potraw.
  • Produkty miesne sa miekkie i soczyste.
  • Przepisy na poledwice

    Filety wieprzowe to pyszne kotlety. Do ich przygotowania bedziesz potrzebowac:

    Do smaku mozna dodac przyprawy.

    Mieso nalezy pokroic na sredniej wielkosci kawalki i ubic. Nastepnie przetrzyj powstale kawalki sola i pieprzem. Po 20 minutach maczamy filet w mace, a nastepnie w jajku i dobrze podsmazamy na rozgrzanej patelni.

    Kotlety z poledwicy wieprzowej

    Szaszlyk

    Jedna z najbardziej ukochanych potraw czlowieka jest grill. Okazuje sie doskonaly z chudego miesa wieprzowego. Do marynaty potrzebujesz bardzo malo: majonezu, cebuli i przypraw. Jeden szpikulec powinien zmiescic okolo 5 kawalkow miesa, a gotowanie powinno odbywac sie na dobrym weglu drzewnym. Nie wolno dopuscic do otwartego ognia.

    Zapiekanka z grzybami

    Bardzo smaczne jest pieczenie wieprzowiny z ziemniakami i swiezymi grzybami, uzywajac tylko pieprzu i soli. Na mieso kladzie sie pieczarki, a nastepnie posiekane ziemniaki, caly ten kawalek zawija sie w folie i wysyla do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Odniesienie. Z chudej wieprzowiny mozna przyrzadzac roznorodne potrawy. Jesli nie chcesz dlugo stac w kuchni, mozesz pokroic go na kawalki i usmazyc na patelni z cebula i przyprawami. Wszystko nadaje sie na dodatek: od makaronu po gotowane ziemniaki.

    Chuda wieprzowina

    Chuda wieprzowina zawiera najmniejsza ilosc tluszczu. Najchudsza czescia tuszy wieprzowej jest poledwica, w ktorej nie ma warstwy tluszczu, lopatka i kotlet rowniez naleza do chudych kawalkow. Chuda wieprzowina o ciemnorozowej barwie, gestej konsystencji, o lekko slodkawym zapachu swiezego miesa. Wieprzowina jest popularnym miesem, obecnie powstaly rasy swin, ktore maja wiecej chudego miesa niz tluszczu.

    Kalorycznosc chudej wieprzowiny

    Zawartosc kalorii w chudej wieprzowinie wynosi 160 kcal na 100 gramow produktu.

    Sklad i uzyteczne wlasciwosci chudej wieprzowiny

    Chuda wieprzowina to wysokiej jakosci zrodlo bialka, ktore jest szybko wchlaniane, dlatego tez chude dania z wieprzowiny polecane sa do jedzenia dla niemowlat. Wieprzowina zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy i wielonienasycone kwasy tluszczowe, zwlaszcza kwas arachidonowy, bez ktorego nie zachodzi tworzenie komorek nerwowych. Chuda wieprzowina zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B niezbedne do prawidlowego funkcjonowania ukladu odpornosciowego i nerwowego organizmu oraz zelazo hemowe, ktore odpowiada za utrzymanie prawidlowego poziomu hemoglobiny we krwi (kaloryzator). Chuda wieprzowina moze miec nawet mniej KBZhU niz wolowina.

    Szkoda z chudej wieprzowiny

    Spozywanie nawet nadmiernych ilosci chudej wieprzowiny moze zwiekszyc poziom cholesterolu we krwi, dlatego nie nalezy naduzywac tego produktu. Chuda wieprzowina jest uwazana za jedno z najbardziej niealergicznych mies w porownaniu z kurczakiem i wolowina.

    Odmiany wieprzowiny

    1 odmiana wieprzowiny: schab, szynka i poledwica. Sa to najdelikatniejsze, najszczuplejsze czesci swini. Ilosc tluszczu nie przekracza 5%.

    Mieso nadaje sie na kazda kulinarna rozkosz. Jest smazona, gotowana i pieczona oraz robi sie suszona szynke.

    Lopatka i szyja II stopnia. Sluza do robienia grilla. Sa rowniez duszone, zamieniane na mieso mielone na kotlety i przygotowywane domowe kielbaski.

    Wieprzowina drugiego gatunku jest soczysta dzieki grubej warstwie tluszczu. 100 g zawiera 21,7 g tluszczu.

    Otrzewna i mostek III stopnia. Wyrozniaja sie wysoka zawartoscia tluszczu. Paski tluszczu sa jednolitej wielkosci i na przemian z miesem. Na 100 g, 53 g tluszczu.

    Wieprzowina III gatunku jest grillowana, wedzona i gotowana na ogniu.

    Klasa 4 obejmuje glowe podrobow, uszy, policzki, tylne nogi. Sa trudne do przygotowania ze wzgledu na chrzastki i sciegna.

    Mieso w galarecie gotowane jest z produktow ubocznych, marynowane.

    Prosiaczek piecze sie w calosci i podaje jako taki. tusze wieprzowe sa o 25-30% wyzsze.

    Wieprzowina ? duzy zapas energii dla organizmu

    Dla co drugiej przecietnej rodziny ten rodzaj miesa znajduje sie na trzecim miejscu pod wzgledem czestotliwosci spozycia.
    Pierwsza i druga oczywiscie miescily kurczaka i wolowine.

    O czym gadamy? Oczywiscie o wieprzowinie – bardzo popularnym rodzaju miesa, czesto spotykanym na polkach sklepow spozywczych.

    Do tej pory nie ma zgody co do korzysci lub przeciwnie szkodliwosci tego rodzaju miesa.

    Niektorzy uwazaja, ze wieprzowina jest zbyt tlustym i ciezkim pokarmem i powinna byc spozywana jak najmniej, jesli w ogole nie jest wykluczona z diety. Inni podkreslaja wartosc tego produktu.

    W rzeczywistosci wieprzowina ma wiele zalet i wad.

    Przydatne wlasciwosci wieprzowiny

    Wieprzowina ma dosc duza liste przydatnych cech, ktore maja pozytywny wplyw na organizm ludzki.

    Przede wszystkim warto zwrocic uwage na duza wartosc energetyczna tego rodzaju miesa, gdyz jedzac dania wieprzowe najczesciej pragniemy uzyskac przyjemne uczucie sytosci i zastrzyk energii, a dopiero wtedy myslimy o witaminach i pierwiastki sladowe, ktore otrzymalismy podczas jedzenia.

    Mieso wieprzowe dzieki wysokiej zawartosci tluszczu doskonale rozgrzewa nasz organizm i dodaje sil.

    Wieprzowina zajmuje drugie miejsce pod wzgledem lekkostrawnosci po jagniecinie, co minimalizuje jej uszkodzenie serca i naczyn krwionosnych.

    Nasz organizm nie musi poswiecac duzo energii na trawienie tego miesa, a nasz zoladek nie odczuwa ciezkosci i trudnosci po jedzeniu.

    Mieso wieprzowe jest doskonalym przeciwutleniaczem, ktory chroni organizm czlowieka przed szkodliwymi rodnikami uwalnianymi podczas rozpadu czasteczek.

    Ponadto przygotowanie posilkow jest dosc latwe, ze wzgledu na srednia gestosc tkanki lacznej. Gotuje sie lepiej niz inne rodzaje miesa, dzieki czemu w koncu otrzymujemy miekkie i delikatne danie.

    Przydatne wlasciwosci wieprzowiny i mozliwe szkody

    Mimo wysokiej kalorycznosci mieso wieprzowe jest szybko i latwo przyswajalne przez organizm. Jesli spozywasz odmiany o niskiej zawartosci tluszczu z umiarem, stan ukladu pokarmowego znacznie sie poprawi.

    Wieprzowina zawiera aminokwasy, bialka, witaminy z grupy B. Potrawy z czesci niskotluszczowych zaleca sie regularnie spozywac matkom w ciazy i karmiacym.

    W diecie dietetycznej preferowane jest chude mieso wieprzowe, ktore zawiera mniej tluszczu i ma niska kalorycznosc. Wazne jest, aby wybrac odpowiedni produkt i odpowiednio go przygotowac.

    Nie kazdy milosnik wieprzowiny slyszal o jej chudej czesci i gdy dowiedzial sie, ze istnieje, od razu pojawia sie pytanie: ktora czesc to chuda wieprzowina.

    Odzywki wieprzowe

    Witaminy

    Charakterystyczna cecha wieprzowiny jest zawartosc prawie wszystkich witamin z grupy B:

    • Tiamina (B1) ma pozytywny wplyw na pamiec, koncentracje i uwage. Witamina ta jest niezbedna dla osob o zwiekszonej aktywnosci fizycznej.
    • Ryboflawina (B2) leczy skore, paznokcie, wlosy i cale cialo.
    • Kwas pantotenowy (B5) jest w stanie stymulowac produkcje hormonow, dlatego stosuje sie go w profilaktyce leczenia zapalenia okreznicy, zapalenia stawow i alergii.
    • Pirydoksyna (B6) pomaga w syntezie przeciwstarzeniowych kwasow nukleinowych.
    • Kobalamina (B12) jest niezbedna do lepszego tworzenia krwi i tworzenia DNA.

    Wieprzowina dla dzieci

    Magazyn Polzateevo zaleca obowiazkowe podawanie wieprzowiny dzieciom od 8 miesiaca zycia. Jest bardzo korzystny dla rosnacego, rozwijajacego sie mlodego ciala.

    Rada! Mieso wieprzowe nalezy zaczac wprowadzac od pol lyzeczki i stopniowo zwiekszac porcje, jesli wszystko idzie dobrze. Dla dzieci warto spozywac chude wieprzowiny, absolutnie bez tluszczu i calkowicie dokarmiane w domu.

    Zaleca sie calkowite zmielenie wieprzowiny, wymieszanie z puree ziemniaczanym lub warzywami. Mieso to jest drugie po jagniecinie pod wzgledem latwosci trawienia. Jest przydatny dla dzieci, poniewaz dzieki bogatemu skladowi wspomaga rozwoj organizmu. Uczestniczy w tworzeniu wszystkich kosci w organizmie, czyniac je mocniejszymi, bardziej wytrzymalymi i trwalymi. Dobrze dziala na przewod pokarmowy, wypelnia organizm witaminami, mineralami, wspomaga prace serca i pozytywnie wplywa na sklad krwi. Pobudza rowniez hormon wzrostu, a dziecko rosnie zgodnie z normami.

    Dzieci bardzo lubia kotlety, klopsiki, kotlety schabowe. Wszystko to najlepiej gotowac na parze, z minimalnym uzyciem przypraw i oleju slonecznikowego. Mozna piec w piekarniku i dusic w garnku.

    Dla kogo jest to przydatne?

    Wieprzowina nie uczula, wiec moze byc stosowana w diecie prawie dla kazdego, z wyjatkiem

    m dzieci ponizej 1 roku.

    Pomimo swojej kalorycznosci moze byc rowniez spozywany w niewielkich ilosciach przez osoby cierpiace na cukrzyce. W takiej sytuacji warto wybrac mieso mniej tluste.

    Podczas karmienia piersia zaleca sie matkom wlaczenie do jedzenia dan z udzcow wieprzowych, poniewaz mieso z tej czesci swini przyczynia sie do szybszej i lepszej produkcji mleka.

    Mieso wieprzowe polecane jest na zapalenie zoladka i anemie.

    Poledwica

    Najdelikatniejsza czesc tuszy. Znajduje sie nad srodkowa czescia kalenicy i pokryta jest warstwa boczku.

    Przez cale zycie lochy i knura ta czesc ciala nie jest narazona na stres fizyczny. Dzieki temu mieso jest miekkie i praktycznie odtluszczone 7 g na 100 g miesa. Poledwica jest czescia diet odchudzajacych.

    Zawartosc kaloryczna 199 kcal na 100.

    Poledwica jest smazona i krojona na medaliony. Ze wzgledu na wysoki koszt miesa gotowanie gulaszu jest nieoplacalne.

    Przeciwwskazania i szkody

    Wieprzowina ma dosc niebezpieczna liste szkodliwych skutkow dla organizmu, co sprawia, ze ??niektorzy ludzie zastanawiaja sie nad wykluczeniem tego rodzaju miesa ze swojej diety, pomimo jego dobroczynnych wlasciwosci.

    Na pierwszym miejscu na liscie szkodliwych wlasciwosci jest zdolnosc wieprzowiny do doprowadzania do otylosci, poniewaz zawiera duza ilosc lipidow i cholesterolu.

    Tluszcz nagromadzony podczas czestego spozywania potraw wieprzowych jest bardzo trudny do pozbycia.

    Innym waznym faktem jest to, ze wieprzowina jest czesto przyczyna pojawienia sie pasozytow i robakow pasozytniczych w ludzkim ciele.

    Nie zapominaj, ze swinia to zwierze nieczyste, czesto zywiace sie wlasnymi ekskrementami. W rezultacie mieso wieprzowe moze zawierac pasozyty wlosienia, ktore wnikaja do ukladu sercowo-naczyniowego i zaczynaja sie w nim namnazac.

    Ponadto mieso wieprzowe charakteryzuje sie kilkoma rodzajami robakow, ktore moga sie osiedlac

    w prawie kazdym narzadzie ludzkiego ciala, od mozgu do serca, co moze powodowac odpowiednio utrate pamieci i zawal serca.

    Niestety, wbrew opinii zwyklych ludzi, ze przy wysokiej obrobce cieplnej gina wszystkie pasozyty i robaki, eksperci twierdza, ze nawet przy dlugotrwalym gotowaniu jaja pasozytow wciaz pozostaja w miesie swini.

    Hormon wzrostu wystepujacy w wieprzowinie stanowi ogromne zagrozenie dla ludzi.

    Wraz z czestym spozywaniem tego miesa w pozywieniu znacznie wzrasta ryzyko wystapienia i rozwoju nowotworow zlosliwych, zwlaszcza u osob powyzej 60 roku zycia.

    Wieprzowina: korzysci i szkody dla organizmu

    Spory o wplyw wieprzowiny na ludzkie cialo nie narodzily sie dzisiaj. Od wielu lat grupy naukowcow spieraja sie, czy mozna spozywac wieprzowine, a co wiecej korzysci lub szkod z takiej diety. Tak czy inaczej, ale wieprzowina jest waznym zrodlem wielu skladnikow przydatnych dla ludzi. Dlatego byloby dziwne, gdyby produkt o tak zroznicowanym skladzie nie przynosil czlowiekowi zadnych korzysci.

    Miesien

    Wieprzowina, obok wielu innych produktow pochodzenia zwierzecego, jest jednym z najlepszych zrodel bialka. Utrzymanie napiecia miesniowego jest waznym czynnikiem wplywajacym na zdrowie calego organizmu. Bez cwiczen i odpowiedniego odzywiania masa miesniowa nie przechodzi najkorzystniejszych zmian wraz z wiekiem. W ciezkich przypadkach utrata masy miesniowej moze prowadzic do sarkopenii (calkowity zanik miesni, powszechny stan u osob starszych).

    Wysokiej jakosci bialko wieprzowe zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy i jest niezbednym skladnikiem do utrzymania masy miesniowej. Szczegolnie przydatne w polaczeniu z treningiem silowym.

    Nieodpowiednie spozycie bialka moze przyspieszyc zwiazana z wiekiem degeneracje miesni i zwiekszyc ryzyko sarkopenii. Jedzenie wieprzowiny lub innych produktow zwierzecych bogatych w bialko moze dostarczyc organizmowi bialka, ktorego potrzebuja miesnie.

    Operatywnosc

    Jedzenie miesa jest korzystne nie tylko dla wzrostu miesni. Ten odzywczy produkt poprawia prace miesni i wytrzymalosc fizyczna. Ponadto mieso bogate w bialko zawiera aminokwasy, ktore sa niezbedne do funkcjonowania organizmu czlowieka. Wreszcie efekt ten uzyskuje sie dzieki wysokiej zawartosci beta-alaniny, ktora z kolei jest niezbedna do produkcji karnozyny (redukuje zmeczenie miesni podczas duzego wysilku fizycznego).

    Dlatego warto powiedziec, ze wieprzowina jest dobra dla tych, ktorzy chca zmaksymalizowac wydajnosc fizyczna.

    Serce

    Ale na temat wplywu czerwonego miesa na miesien sercowy opinie naukowcow byly rozne. Nie ma jednoznacznych dowodow na to, ze sama wieprzowina moze powodowac choroby serca. Tymczasem naukowcy sugeruja, ze wysokie spozycie miesa na tle niezdrowego stylu zycia (palenie tytoniu, zmniejszona aktywnosc fizyczna, przejadanie sie) oraz niskie spozycie owocow i warzyw w przyszlosci moze powodowac problemy z sercem. Z drugiej strony niektorzy uwazaja wieprzowine za niezdrowa ze wzgledu na wysoka zawartosc cholesterolu i tluszczow nasyconych. Jednak przeciwnicy tej teorii twierdza, ze tak zwany dietetyczny cholesterol (z pozywienia) nie wplywa znaczaco na poziom sterolu w organizmie. Jesli chodzi o lipidy nasycone, istnieje kontrargument na ten argument: odpowiednie spozycie wieprzowiny nie spowoduje problemow zdrowotnych.

    Choroby onkologiczne

    Niekontrolowany wzrost komorek w organizmie jest przejawem raka. Kilku badaczy odkrylo zwiazek miedzy spozyciem czerwonego miesa a zwiekszonym ryzykiem raka okreznicy. Inni kategorycznie obalaja to zalozenie. Nadal trudno jednoznacznie odpowiedziec na pytanie, czy wieprzowina powoduje raka. Jednak wiekszosc badaczy zgadza sie, ze przetworzone czerwone mieso (zwlaszcza smazone) moze zawierac czynniki rakotworcze, takie jak aminy heterocykliczne. Znajduja sie w wiekszosci przetworzonych termicznie produktow zwierzecych. Aminy heterocykliczne powstaja, gdy bialko zwierzece jest wystawione na dzialanie wysokich temperatur. Uwaza sie jednak, ze te substancje sa juz w stanie zwiekszac ryzyko niektorych rodzajow raka (okreznicy, piersi lub prostaty).

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko