Chude ciasto na pizze (bez drozdzy, bez drozdzy): przepisy kulinarne

Tak proste danie jak pizza stalo sie czescia zycia wspolczesnego czlowieka. Wiele osob, zwlaszcza mlodych, nie wyobraza sobie diety bez pizzy. W rzeczywistosci jest to goraca kanapka z roznymi nadzieniami.

Chuda pizza jest przygotowywana z drozdzami lub bez. Niektorzy lubia, gdy ciasto jest cienkie, prawie niewidoczne, inni wola raczej grube ciasto i roznorodne nadzienia. W kazdym razie pizza okazuje sie pyszna, ale dietetycy nie zalecaja codziennego spozywania tego dania, zwlaszcza tym, ktorzy nie toleruja wypiekow drozdzowych.

Wlasciwa pizza domowej roboty w niczym nie ustepuje zakupionej. Raczej pod wzgledem smaku przewyzsza restauracyjny. Pizza jest dobra na przyjecia dla dzieci, ale powinna byc robiona raz lub dwa razy w miesiacu, nie wiecej.Chude ciasto na pizze
Jak zrobic chude ciasto na pizze?

Skladniki Ilosc
maka 480 gramow
woda 100 gramow
proszek do pieczenia ciasta 1 lyzka stolowa
olej roslinny 60 ml
sol, cukier przez szczypte
Czas gotowania: 15 minut Kalorie na 100 gramow: 749 Kcal

To ciasto jest przygotowywane bardzo szybko. Mowia, ze we Wloszech przygotowuja wlasnie takie ciasto na pizze. Okazuje sie, ze jest cienki i chrupiacy i jest bardziej odpowiedni dla zoladka, poniewaz nie zawiera drozdzy.

Jest prosty i latwy w przygotowaniu, istnieje kilka mozliwosci jego przygotowania. Ale poniewaz zblizaja sie swieta Bozego Narodzenia, warto nauczyc sie robic chude ciasto na pizze.

Najpierw przesiej make do miski, dodaj sol, cukier (nalezy wziac 2 razy wiecej soli niz cukier puder), proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj wstepnie ugotowane, ale schlodzone do cieplego stanu, wode i olej roslinny. Lepiej jest wziac oliwe z oliwek, pierwsze tloczenie.

wymieszac make i maslo

Nastepnie do maki w malych porcjach dodaj wode i maslo i wymieszaj. W rezultacie maka powinna wchlonac cala mieszanke. Aby ciasto bylo elastyczne i smaczne, nalezy je pozostawic w tym stanie na piec minut, przykryte pokrywka. Po dziesieciu minutach ciasto nalezy zagniesc.

zagniesc ciasto

Ugniataj przez piec do siedmiu minut, nastepnie przykryj recznikiem i odstaw na stol. Gdy nadzienie bedzie gotowe, rozwalkowac ciasto na zadana grubosc.

rozwalkowac ciasto

Chociaz jest ciasto bez drozdzy, drozdze sprawiaja, ze jest bardziej elastyczne i smaczne. Do tego przepisu na ciasto potrzebne beda nastepujace produkty:

drozdzowe ciasto do pizzy

  • maka pszenna – 320 gramow:
  • suche drozdze – 5 gramow;
  • sol – 1 lyzeczka;
  • cukier granulowany – 2 lyzeczki;
  • woda – 200 gramow;
  • olej roslinny – 60-70 gramow.

Przygotowanie ciasta zajmuje okolo 20 minut.

Zawartosc kalorii to 1124 kcal.

Najpierw musisz przetestowac dzialanie drozdzy. Aby to zrobic, do filizanki wlewa sie 5 gramow drozdzy (jedna lyzeczka), dodaje troche cieplej wody, cukier i make. Po dziesieciu lub pietnastu minutach woda w kubku podniesie sie i utworzy sie czapka. Jesli sie nie uformuje, oznacza to, ze drozdze sa stare i nie nalezy ich spozywac.

Make przesiej, dodaj sol, cukier i drozdze drozdzowe i stopniowo dodawaj wode. Wszystko wymieszaj, a na koniec dodaj 60 gramow oleju roslinnego. Mozesz wziac dowolny olej, slonecznikowy i oliwa z oliwek jest odpowiednia. Ciasto wymieszac, odstawic na piec minut, a nastepnie zagniesc na stole roboczym. Musisz ugniatac przez krotki czas, dwie lub trzy minuty.

Ciasto do pizzy jest gotowe.

salatka z selera
Zapraszamy do zapoznania sie z wyborem surowek z bialej kapusty, ktore sa nie tylko doskonalym daniem dla poszczacych, ale takze prawdziwa skarbnica witamin.

Przeczytaj, jak zrobic pysznego kurczaka faszerowanego warzywami.

Pyszne klopsiki w kremowym sosie mozesz ugotowac wedlug naszych przepisow.

Zgodnie z tym przepisem ciasto okazuje sie bardzo smaczne i mozna je przechowywac w lodowce dluzej niz jeden dzien. Jako nadzienie nadaje sie wedzony losos i kawior, a jesli te przysmaki nie sa dostepne, mozna je ugotowac z szynka, kielbasa i serem holenderskim.

Pogarszac:

  • maka pszenna – 3 szklanki bez szkielka;
  • ciepla woda – 1 szklanka;
  • miod – 1 lyzeczka;
  • drozdze – 7 gramow;
  • sol – 1 lyzeczka;
  • olej roslinny – 1 lyzka stolowa.

Przygotowanie zajmuje godzine i pietnascie minut, biorac pod uwage wzrost testu.

Zawartosc kalorii to 658 kcal.

Pierwsza rzecza do zrobienia jest przygotowanie drozdzy. Ze szklanki cieplej wody nalezy przelac okolo jednej czwartej do innej filizanki i rozpuscic tam lyzeczke miodu. Dodaj tam drozdze i poczekaj, az wyrosnie.

W tym czasie mozna przesiac make, dodac sol, pozostala wode, drozdze drozdzowe z miodem, wymieszac i dodac olej roslinny. Jak tylko maka wchlonie cala plynna mase, pozostaje zagniesc ciasto.

Ciasto przelozyc na stol roboczy i wyrabiac rekami do uzyskania gladkiej, jednorodnej konsystencji przez okolo piec minut. Nastepnie ciasto nalezy umiescic w misce, ktora najpierw nalezy lekko posmarowac oliwa z oliwek i przykryc wilgotnym recznikiem. Recznik nie powinien byc mokry, nalezy go odpowiednio zmoczyc i wykrecic, dopiero potem przykryc ciasto.

Po pol godzinie ciasto wyrosnie, trzeba je ponownie zagniesc i podgrzac przez okolo dziesiec minut. W tym czasie gluten z ciasta rozluzni sie i latwiej bedzie je rozdzielic i zaokraglic do pozadanej wielkosci.

topping do pizzy

Zwykle wiele osob nie wyobraza sobie pizzy bez kielbasek i sera, ale majac wyobraznie i nie chcac jesc fast foodow, mozna ugotowac to danie z chudym nadzieniem.

Oto przyklad toppingu, ktory sprawdzi sie w przypadku chudej pizzy:

  • baklazan – 2 srednie kawalki;
  • papryka – 1 sztuka;
  • cebula – 1 glowa;
  • olej roslinny – 60 gramow;
  • zielen;
  • czosnek – 2 zabki;
  • pomidory – 2-3 sztuki;
  • pomidor – 20 gramow;
  • oliwki – 8-10 sztuk;
  • Sol;
  • cukier;
  • zmielony czarny pieprz.

Czas przygotowania zajmuje okolo czterdziestu minut.

Zawartosc kaloryczna to 983 kcal.

To nadzienie mozna umiescic zarowno na otwartej, chudej pizzy, jak i na pizzy calzone, czyli zamknietej jak ciasto.

Najpierw nalezy umyc warzywa, pokroic baklazany na male kawalki i posolic. Odstaw je na dziesiec minut, nastepnie spusc wode, ktora wydzielaja i w razie potrzeby splucz z soli. Papryke umyc, obrac i pokroic w kostke. Cebule pokroic w kostke i podsmazyc.

Wlej olej roslinny na patelnie, dodaj cebule i doprowadz do przezroczystosci na srednim ogniu, nastepnie dodaj tam baklazany, a nastepnie papryke. Dlatego warzywa nalezy smazyc przez okolo siedem minut, aw tym czasie pomidory nalezy umyc i pokroic na kawalki.

W razie potrzeby skore mozna usunac. Na patelnie z warzywami wrzucamy pomidory, dusimy kolejne 5 minut, nastepnie dodajemy odrobine sosu pomidorowego dla kwaskowatosci, wyciskamy czosnek pod prasa, wrzucamy na patelnie i na sam koniec wrzucamy drobno posiekana zielenine. Pietruszka i kolendra sa dobre do tego przepisu.

Nadzienie gotowe. Uklada sie go na ciescie, a na wierzchu dodaje sie posiekane oliwki.

Mozesz rowniez uzyc miesa ryb, oliwek i oliwek, kawioru rybnego, grzybow i tak dalej jako chudego nadzienia.

Istnieje wiele przepisow na sosy do pizzy, przyrzadza sie go z pasta pomidorowa oraz swiezymi pomidorami i pomidorami w puszkach. Ten przepis jest po prostu zrobiony z pomidorow w puszkach, zwinietych lub posiekanych.

Do gotowania bedziesz potrzebowac:

sos

  • pomidory w puszkach – 1 puszka;
  • olej roslinny – 50 gramow;
  • czosnek – 3 zabki;
  • przyprawy.

Gotowanie zajmuje okolo dwudziestu minut.

Zawartosc kalorii to 653 kcal.

Wlej oliwe lub inny olej roslinny na patelnie, lekko podgrzej i dodaj zmiazdzone zabki czosnku. Czosnek musi nadac swoj smak, nastepnie nalezy go usunac. Smaz czosnek w ten sposob przez trzy minuty i upewnij sie, ze sie nie smazy, w przeciwnym razie sos bedzie gorzki.

Nastepnie czosnek wyjmuje sie z patelni i dodaje pomidory. Ponadto gotowanie sosu dzieli sie na dwa etapy. Na pierwszym etapie musisz doprowadzic pomidory do pelnej gotowosci, a na drugim etapie bedziesz musial dodac do nich przyprawy i odparowac sos do pozadanej gestosci.

Jak tylko pomidory zaczna sie gotowac, cieplo w kuchence zmniejsza sie, a patelnie przykrywa sie pokrywka i gotuje do miekkosci. Zajmuje to tylko piec minut, a nastepnie otwiera sie pokrywke i dodaje przyprawy, takie jak suche oregano i sucha bazylia.

Nastepnie trzeba posolic sos, dodac czarny pieprz, troche cukru i posmakowac. Jesli nie ma wystarczajacej ilosci soli lub pomidory sa zbyt kwasne, dodaje sie odpowiednio sol i cukier. Zgodnie z przepisami, na koniec sos nalezy przebic blenderem, aby mial jednolita konsystencje, ale nie jest to konieczne. Sos jest gotowy.

Wedlug klasycznego przepisu pizza jest pieczona w piekarniku. Aby to zrobic, piekarnik wlacza sie na maksymalna temperature, jaka ma, a na samym dole umieszcza sie specjalny kamien, na ktorym pieczona jest pizza.

Ale poniewaz wielu nie ma tego kamienia, blache do pieczenia umieszcza sie w dolnym rzedzie piekarnika i podgrzewa. Przygotowane ciasto z nadzieniem lepiej ulozyc na papierze do pieczenia i jak tylko blacha sie rozgrzeje, wyjac ja i przeniesc do niej polprodukt.

Pizza piecze sie w ten sposob szybko, od pieciu do siedmiu minut w dolnym rzedzie piekarnika.

Niektore gospodynie domowe nauczyly sie gotowac to danie na patelni, zwlaszcza gdy jest male. Aby to zrobic, patelnie nalezy rowniez dobrze podgrzac, wlac olej roslinny i polozyc pizze na wierzchu. Jesli patelnia jest dobra, ciasto sie nie przyklei, a zeby dobrze sie upiekla, lepiej zamknac gore pokrywka.

Pizza smazy sie okolo dziesieciu lub dwunastu minut, wszystko zalezy od rozgrzania patelni. Ogien nalezy zmniejszyc, gdy tylko ciasto znajdzie sie w srodku, w przeciwnym razie spali sie.

W multicookerze gotowanie tego dania trwa znacznie dluzej, ale to nie czyni go mniej smacznym. Lepiej zrobic ciasto z drozdzami, poniewaz czas gotowania zajmie 40 lub 50 minut.

Przygotuj ciasto i nadzienie w zwykly sposob, nastepnie wlacz multicooker, wyloz ciasto na papier do pieczenia na dno miski, posyp wszystkie niezbedne chude skladniki, takie jak sos, pieczarki, cebula, ziola, oliwki i oliwki , groszek zielony, na wierzchu masowac chudym majonezem.

Nastepnie multicooker nalezy przelaczyc w tryb ?Pieczenie?, a czas ustawic w zaleznosci od grubosci ciasta.

We wszystkich trzech przypadkach pizza jest pyszna, smacznego!

Post Narodzenia nie jest tak rygorystyczny jak Wielki Post. Osoby poszczace moga w okreslonych godzinach jesc ryby. Dlatego stol moze byc urozmaicony i smaczny.

Jesli chodzi o chuda pizze, istnieje wiele roznych przepisow kulinarnych. Ponadto zarowno chude ciasto, jak i nadzienie. Istnieje kilka sekretow przygotowania chudego posilku:

  • Sekret pysznej chudej pizzy tkwi w wyborze oliwy z oliwek, do pizzy trzeba wziac dodatkowy olej z werginy, to najlepsza oliwa z oliwek;
  • Olej ten dodaje sie nie tylko do ciasta, ale rowniez smaruje go warstwa ciasta od gory, aby miedzy nadzieniem a ciastem nie tworzyla sie wilgotna warstwa;
  • Rozloz sos pomidorowy dopiero po posmarowaniu ciasta oliwa z oliwek;
  • Dla osob poszczacych mozna zrobic pizze bez sosu pomidorowego, czyli okaze sie biala, z grzybami. Podobna potrawa nazywa sie ?Blanca?;
  • Kolejna chuda wersja pizzy ze slodkim nadzieniem: orzechy wloskie, rodzynki, suszone sliwki i owoce, jesli nie ma postu, mozna dodac ser.
  • Ogolnie pizze maja rozne ksztalty. Okragly nazywa sie klasycznym, a prostokatny rzymskim. Moze byc rowniez otwarty lub zamkniety. Zamkniete naczynie nazywa sie Calzone, od wloskiego slowa oznaczajacego spodnie. Taka chuda pizze mozna przygotowac rowniez z nadzieniem warzywnym, w zamknietej formie zachowuja swoj smak i aromat.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko