Ciasta serowe (z drozdzy i ciasta francuskiego): przepisy kulinarne

Jesli chcesz traktowac gosci i bliskich obfitym i smacznym daniem, ktore kazdemu przypadnie do gustu, pamietaj o prostych przepisach na ciasta z nadzieniem serowym. Do przygotowania tego przysmaku doswiadczone gospodynie domowe uzywaja roznych rodzajow ciasta, ale jedno pozostaje niezmienione: drobno starty ser, ktory nadaje potrawie wyrazistosci.

Do nadzienia mozna dodac troche sera, co sprawi, ze placki beda lekko slone i nadadza im pikantnego smaku. Dodatek miesa wedzonego, lekko podsmazonego lub gotowanego sprawi, ze gotowe danie bedzie bardziej satysfakcjonujace i pozywne.

Drobno posiekana zielenina bedzie dobra ozdoba potrawy i nada jej niezrownany aromat. Aby zrozumiec, ktory przepis na ciasta serowe najbardziej zadowoli Twoja rodzine i przyjaciol, mozesz sprobowac ugotowac kazda z proponowanych opcji.

Szybki przepis
Jak zrobic domowe placki serowe

Skladniki Ilosc
ser holenderski 150 gramow
chuda szynka 150 gramow
cienki swiezo upieczony lawasz 1 szt.
koperek kilka galazek
kolendra 20 gramow
oliwa z oliwek 2 lyzki stolowe. l.
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 55 Kcal

Sama nazwa dania ?ciasta? kojarzy sie wiekszosci gospodyn domowych z dlugim zmudnym gotowaniem. Najpierw zagniesc ciasto, poczekac, az wyrosnie, a nastepnie drobno posiekac produkty na nadzienie. Ale mozesz zrobic bardzo smaczne ?leniwe ciasta?, w ktorych zamiast ciasta uzywa sie cienkiego chleba pita.

Tak, beda to ciasta z serem lawasz i bardzo smaczne. Aby je przygotowac, zetrzyj ser na drobnej tarce i posiekaj szynke na male kawalki. Do gotowej masy dodaje sie kolendre i koperek, a wszystkie skladniki dokladnie miesza sie.

Lawasz kroi sie na paski o szerokosci 8 cm, z ktorych kazdy podzielony jest na kwadraty, z nadzieniem na srodku kazdego kawalka lawaszu. Kwadrat jest zagiety po przekatnej, jego krawedzie sa lekko dociskane palcami.

Ciasta smazy sie z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podaje sie je na goraco do stolu.

Skladniki:

  • Ser rosyjski – 100 g;
  • ser feta – 50 g;
  • czosnek – 3 male zabki;
  • maka – 240 g;
  • przegotowana woda – 110 ml;
  • sol – 5 g;
  • cukier 15g;
  • olej slonecznikowy – 60 ml;
  • koperek – kilka galazek.

Czas gotowania: 60 min.

Zawartosc kalorii w porcji: 75 kcal.

Ciasta z serem i plastrami pomidora sa bardzo smaczne. Najpierw musisz zagniesc ciasne ciasto. Aby to zrobic, wlej przesiana make do goracej wody, dodaj sol i cukier i wlej maslo. Mase najpierw wyrabia sie widelcem, nastepnie ciasto dobrze wyrabia sie rekami.

ciasto

Po uformowaniu duzej kuli nalezy ja pozostawic w cieplym miejscu na pol godziny, przykryta plociennym recznikiem. Nastepnie musisz zaczac robic nadzienie serowe. Twardy ser drobno zetrzyj, dodaj posiekany czosnek i ser, rozgnieciony widelcem. Dla smaku dodaj posiekany koperek do nadzienia.

dodaj Mayo

Polacz ze soba wszystkie komponenty. Po zaparzeniu ciasta rozwalkuj je na dwie cienkie warstwy. Pomidora pokroic w cienkie plasterki, ktore nalezy ulozyc na przygotowanej warstwie. Na krazku pomidora umieszcza sie nadzienie serowe. Pomidory i ser przykryc druga warstwa ciasta.

zrobic nadzienie

Za pomoca malego kubka lub szklanki o odpowiedniej srednicy wytnij bombonierki, ktore nalezy ostroznie ulozyc na patelni z rozgrzanym olejem.

forsowac

Bomby smazy sie z obu stron przez 20 minut.

ciasta sa gotowe

Skladniki:

  • ciasto mrozone – 0,5 kg;
  • ser twardy do smaku – 100 g;
  • ser feta lub suluguni – 100 g;
  • jajko – 1 szt .;
  • nasiona sezamu – 40 g.

Czas gotowania: 40 min.

Zawartosc kalorii w porcji: 60 kcal.

Jesli goscie sa juz na wyciagniecie reki, a przysmak w domu nie zostal jeszcze przygotowany, mozesz skorzystac z tego prostego przepisu. Najwazniejsze jest, aby wczesniej upewnic sie, ze w zamrazarce znajduje sie gotowe ciasto francuskie. Najpierw trzeba zmielic ser, wymieszac go z serem feta lub suluguni. Nastepnie rozwalkuj gotowa warstwe.

Pokroj na paski o szerokosci 8 cm, a kazdy pasek podziel na male prostokaty. Poloz nadzienie serowe na polfabrykaty i zloz prostokat na pol. Oddziel zoltko od bialka w malym pojemniku.

Aby posmarowac ciasta, potrzebujesz zoltka, ktore musisz lekko ubic widelcem. Kazdy placek posmaruj zoltkiem i posyp sezamem. Umiesc placki na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 180?C przez 25 minut.

pyszny

Skladniki:

  • ciasto mrozone – 0,5 kg;
  • ser twarogowy – 80 g;
  • filet z kurczaka – 400 g;
  • jajko – 1 szt .;
  • sol – szczypta.

Czas gotowania: 50 min.

Zawartosc kalorii w porcji: 75 kcal.

Aby ciasta byly bardziej satysfakcjonujace, dodaj filet z kurczaka do nadzienia. Aby to zrobic, pokroj filet na porcje, z ktorych kazdy nalezy lekko ubic i posolic. Ciasto jest gotowe do rozwalkowania na warstwe. Podziel go na male paski o szerokosci 8 cm, ktore z kolei sa pociete na kwadraty.

Kazdy kwadrat jest posmarowany twarogiem. Przygotowane mieso umieszcza sie na srodku obrabianego przedmiotu. Kwadrat sklada sie na pol. Nasmaruj powstale prostokaty nadzieniem miesno-serowym z zoltkiem jaja na wierzchu. Ptysie piecze sie w piekarniku w temperaturze 180?C przez 40 minut.

domowe mieso
Przeczytaj, jak zrobic soczyste klopsiki z sosem ? przepis krok po kroku i wskazowki.

Jak prawidlowo przygotowac jeden kawalek pieczonej marynaty wieprzowej z przyprawami.

Przeczytaj, Jak gotowac suszony kompot morelowy w naszym artykule.

Skladniki:

  • maka – 400 g;
  • cieple mleko – 100 ml;
  • maslo niesolone – 60 g;
  • oliwa z oliwek – 50 ml;
  • suche drozdze – 1 lyzeczka;
  • cukier – 30 g;
  • sol – szczypta;
  • szynka wedzona – 200 g;
  • ser twardy – 100 g;
  • jajko – 1 szt.

Czas gotowania: 110 min.

Zawartosc kalorii w porcji: 80 kcal.

Serowe ciasta drozdzowe beda dobra ozdoba rodzinnego obiadu. Aby je przygotowac, najpierw zagniesc twarde ciasto. W tym celu maslo topi sie w malym pojemniku. Wsyp make na stol w malym szkielku.

Dodaj do niego wszystkie sypkie Skladniki: cukier, troche soli i drozdze. Nastepnie powoli wlewaj schlodzone mleko, dodaj maslo. Powoli ugniataj duza kulke. Aby ciasto nie wyschlo w cieplym miejscu, w ktorym trzeba je na chwile polozyc, przykryj miske kulka mala serwetka. Pozostaw ciasto do zaparzenia przez 40 minut.

W miedzyczasie szynke kroi sie na male plasterki. Ser jest starty i mieszany z surowym jajkiem. Gdy ciasto wyjdzie, ostroznie wyjmij je z miski i rozwalkuj dwie identyczne warstwy. Na ciescie ukladane sa kolka szynki, na ktore nalezy nalozyc nadzienie serowe.

Obrabiany przedmiot pokryty jest od gory druga warstwa. Nastepnie potrzebny jest sloik, ktorego srednica szyjki jest wieksza niz srednica plastrow szynki. Za pomoca sloika lub duzej szklanki formuje sie ciasta.

Smakolyk piecze sie w piekarniku w temperaturze 180? ? przez 45 minut.

Skladniki:

  • maka pszenna – 0,5 kg;
  • niskotluszczowy domowy twarozek – 180 g;
  • maslo niesolone – 180 g;
  • cukier granulowany – 30 g;
  • soda oczyszczona – szczypta;
  • sol w razie potrzeby;
  • kielbasa lekarska – 80 g;
  • kielbasa wedzona – 80 g;
  • Ser Gouda – 150 g;
  • niskotluszczowa smietana – 30 g;
  • zabki czosnku – 30 g;
  • galazka koperku.

Czas gotowania: 60 min.

Zawartosc kalorii w porcji: 75 kcal.

Pasztety z serem i kielbasa mozna zrobic z ciasta twarogowego. Taki przysmak doslownie rozplywa sie w ustach i jest lubiany przez kazdego, kto gromadzi sie przy duzym stole. Aby przygotowac ciasto, nalezy dobrze zagniesc twarozek widelcem.

Do miski delikatnie wlej maslo, dodaj cukier, sode oczyszczona i sol. Stopniowo wlewa sie make i wyrabia miekkie ciasto. Wloz powstala mase do torby i wloz do lodowki na pol godziny. Aby przygotowac nadzienie, pokroj kielbase na male kawalki, zetrzyj ser i czosnek i wloz lyzke smietany.

Za pomoca szklanki pokroic w cienkie krazki ciasta, na srodek ktorych wlozyc nadzienie. Nastepnie krawedzie pasztecikow polacza sie ze soba, tworzac male koszyczki. Ciasta z serem i kielbasa piecze sie w piekarniku w temperaturze 180?C przez 40 minut. Podaje sie je na goraco do stolu.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko