Ciasta z mikrofalowki z ciasta francuskiego i drozdzowego

Nie ma nic smaczniejszego niz ciasta z przepisu babci. Tutaj zebrano najlepsze rekomendacje i opcje przygotowania pysznego przysmaku w kuchence mikrofalowej. Rozwazmy je ponizej.

Ciasto drozdzowe
Jak upiec ciasta w kuchence mikrofalowej

Skladniki Ilosc
mleko 550 mililitrow
cukier granulowany 3 szczypty
sol 2 szczypty
drozdze ?na zywo? lub w paczce 1 kawalek
maka 350 gramow ze zjezdzalnia
watrobka drobiowa, wolowa lub wieprzowa 500 gramow
ziemniaki 6 pozycji
luk 2 kawalki
zielenie wiazka opcjonalnie
jajko 1 kawalek
olej roslinny do smazenia
Czas gotowania: 45 minut Kalorie na 100 gramow: 320 Kcal

Przygotowanie pysznych, zdrowych i pysznych pasztecikow miesnych w kuchence mikrofalowej jest latwe. Zwlaszcza, gdy istnieja doskonale przepisy, z ktorych jeden rozwazymy ponizej.

Etapy produkcji:

  • Gotowanie ciasta. Aby to zrobic, bierzemy cieple mleko, dodajemy do niego cukier, sol i drozdze. Stopniowo wlewamy do niego make, przesiewajac przez sito. Wszystko wymieszaj i uformuj baze pod ciasta. Pozostawiamy go na 15 minut w cieplym miejscu.
    ciasto drozdzowe
  • Gdy ciasto wyrasta, robimy nadzienie. Bierzemy obrane ziemniaki i gotujemy w rondlu. Robimy z niego tluczone ziemniaki i dodajemy do niego zielenine
    puree z ziol
  • Ugotuj watrobe i zrob z niej mieso mielone. Mieso wymieszac z puree ziemniaczanym. Dodaj przyprawy.
    mielona watroba
  • Cebule podsmazyc na oleju i rozprowadzic na powstalym nadzieniu.
  • Tworzymy ciasta. Robimy male ciasteczka, wkladamy do nich nadzienie. Naprawiamy konce i otrzymujemy schludne ciasta miesne. Nasmaruj je zoltkiem, aby na koncu mialy apetyczny kolor.
    tworzenie pasztecikow
  • Wszystko wysylamy do kuchenki mikrofalowej na 7-10 minut. Gotujemy w specjalnym trybie do pieczenia lub w temperaturze 500 stopni. Sami sprawdzamy gotowosc.
  • Dzis pomysly na ciasta calkowicie sie zmieniaja. Mozna je wyrabiac nie tylko ze zwyklego ciasta, ale takze z ciasta francuskiego, nie tylko w konwencjonalnym piekarniku, ale takze w kuchence mikrofalowej. W jaki sposob? Powiemy Ci dalej.

    Wymagane Skladniki:

    • gotowe ciasto francuskie – 4 arkusze;
    • ryz – 200 gramow;
    • dowolne mieso – 380 gramow;
    • cebula – 2 sztuki;
    • przyprawy do smaku;
    • olej roslinny – 40 mililitrow;
    • jajko – 1 sztuka;
    • zielenie – 1 peczek.

    Czas gotowania: 45 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 280 kcal.

    Etapy produkcji:

  • Ciasto francuskie rozmrozic przed gotowaniem. Posyp stol maka lub posmaruj olejem roslinnym, aby nie przyklejal sie do rak i powierzchni roboczej. Tworzymy z niego male rowne kolka lub ciastka.
  • Przygotowanie nadzienia. Bierzemy swieze mieso i mielimy je w maszynce do miesa. Smazyc na oleju roslinnym. Wysylamy mu posiekana cebule. Dodaj przyprawy do oka.
  • Ryz gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Mieszamy z miesem. Umiesc tam posiekane warzywa. Moze to byc pietruszka lub koperek. Mieszanke pozostawiamy do ostygniecia, aby uzyskac z niej produkty bez dziur.
  • Gdy nadzienie ostygnie, mozna je rozsmarowac na ciastach, formujac z nich ciasta. Kazdy z nich smarujemy jajkiem, najlepiej zoltkiem.
  • Wysylamy je do mikrofalowki na 10 minut. Temperatura gotowania wynosi okolo 450 stopni. Jesli istnieje specjalny tryb pieczenia, gotujemy w nim. Sam okresl gotowosc apetycznego przysmaku dla calej rodziny.
  • Nie ma nic smaczniejszego niz slodkie jablka. Dzieci szczegolnie je kochaja. Taki przysmak zrobisz szybko i latwo. Jak moge to zrobic? Zobaczmy ponizej.

    szarlotki

    Wymagane Skladniki:

    • maka – 450 gramow;
    • kefir – 280 mililitrow;
    • cukier i sol do smaku;
    • soda – 1 mala lyzka;
    • olej slonecznikowy – 6 duzych lyzek;
    • jajko – 1 sztuka;
    • jablka – 5 duzych kawalkow;
    • cynamon do smaku.

    Czas gotowania: 50 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 310 kcal.

    Jak gotowac?

  • Bierzemy miske i mieszamy w niej cieply kefir z cukrem, sola i soda. Wyjezdzamy na piec minut.
  • Stopniowo dodawac make, mieszajac wszystko lyzka. Wskazane jest przesianie maki przed wyslaniem jej na talerz.
  • Tam wlewamy olej. Wszystko wymieszaj i uformuj ciasto. Nastepnie rozwalkowujemy i kroimy na male rowne kolka.
  • Obierz swieze jablka i pokroj je na male kawalki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem. Nadzienie gotowe.
  • Wloz nadzienie do kubkow z ciasta i uformuj ciasto, trzymajac razem konce. Nasmaruj powstale produkty zoltkiem jaja.
  • Wszystko wysylamy do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Gotujemy w temperaturze 400-600 stopni. Gdy tylko sie zrumienia, wylacz urzadzenie i podawaj ciasta na stol.
  • Jablka mozna podsmazyc na patelni. Stworzy to slodsze i bardziej apetyczne nadzienie, ktore szczegolnie polubia dzieci. Swieze owoce mozna zastapic dzemem jablkowym lub jablkowo-gruszkowym. Mozesz rowniez posypac cukrem pudrem przed podaniem.

    Ser to doskonaly skladnik do tworzenia aromatycznych i pysznych ciast. Rozwaz oryginalny przepis na te wspaniale produkty od doswiadczonej gospodyni.

    Wymagane Skladniki:

    • gotowe ciasto drozdzowe – 450 gramow;
    • jajko – 4 sztuki;
    • ser rosyjski – 150 gramow;
    • Ser Gouda – 200 gramow;
    • ser topiony – 60 gramow;
    • maslo – 20 gramow;
    • zielenie do smaku;
    • maka – do posypania stolu.

    Czas gotowania: 50 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 270 kcal.

    Jak gotowac?

  • Gotowe ciasto bierzemy, rozwalkowujemy na powierzchni roboczej stolu. Aby sie nie przywieral, posyp go maka. Robimy te same kregi. To bedzie podstawa do ciast.
  • Ugotuj 3 jajka i schlodz je w zimnej wodzie. Nastepnie wcieramy je w talerz.
  • Jajka wymieszac z startym twardym serem i drobno posiekanymi ziolami. Dostajemy nadzienie do ciast.
  • Wloz nadzienie do kubkow z ciasta. Do kazdego przyszlego ciasta dodaj troche schlodzonego masla i roztopionego sera. Laczymy ich konce razem. Nasmaruj kazdy produkt zoltkiem jaja.
  • Pierwsze cztery ciasta wysylamy do nagrzanej kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy go na 500 stopni na 5 minut.
  • Gotowe ciasta podajemy na stol. Mozna je dodatkowo posypac serem na wierzchu i jeszcze troche podgrzac.
  • Charlotte z jablkami w kuchence mikrofalowej

    Dowiedz sie, Jak gotowac Charlotte z jablkami w kuchence mikrofalowej.

    Kliknij link, aby znalezc przepis na zapiekanke z twarogiem w kuchence mikrofalowej.

    Gorace kanapki sa dobre w kuchence mikrofalowej. Tutaj mozesz zobaczyc roznorodne przepisy.

  • Pamietaj, aby przesiac make przez sito podczas rzezbienia ciast. Dzieki temu ciasta beda bardziej miekkie i przewiewne.
  • Ciasto nie powinno przyklejac sie do rak. Jesli nie, dodaj wiecej maki.
  • Przy nadmiarze cukru pudru ciasto staje sie rumiane i przypalone, przy niedoborze ? blade. Dodaj tyle, ile wskazano w przepisie.
  • Smaruj gotowe ciasta zoltkiem jaja. W rezultacie okaza sie piekne i schludne.
  • Zagniesc ciasto w absolutnie czystym pojemniku, bez zapachow i obcych produktow.
  • Uzywaj tylko swiezej zywnosci.
  • Posiekaj tylko slodkie jablka, aby uzyskac slodki i pyszny finisz.
  • Poszukaj sera, ktory dobrze sie topi. W przeciwnym razie nie tylko sie nie stopi, ale takze spali, psujac smak.
  • Sprobuj wczesniej podgrzac kuchenke mikrofalowa, aby wszystkie produkty wyszly.
  • On – przepis na ciasta z miesem w kuchence mikrofalowej:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko