Nie ma nic smaczniejszego niz ciasta z przepisu babci. Tutaj zebrano najlepsze rekomendacje i opcje przygotowania pysznego przysmaku w kuchence mikrofalowej. Rozwazmy je ponizej.
Ciasto drozdzowe

Skladniki | Ilosc |
mleko | 550 mililitrow |
cukier granulowany | 3 szczypty |
sol | 2 szczypty |
drozdze ?na zywo? lub w paczce | 1 kawalek |
maka | 350 gramow ze zjezdzalnia |
watrobka drobiowa, wolowa lub wieprzowa | 500 gramow |
ziemniaki | 6 pozycji |
luk | 2 kawalki |
zielenie | wiazka opcjonalnie |
jajko | 1 kawalek |
olej roslinny | do smazenia |
Czas gotowania: 45 minut | Kalorie na 100 gramow: 320 Kcal |
Przygotowanie pysznych, zdrowych i pysznych pasztecikow miesnych w kuchence mikrofalowej jest latwe. Zwlaszcza, gdy istnieja doskonale przepisy, z ktorych jeden rozwazymy ponizej.
Etapy produkcji:
Gotowanie ciasta. Aby to zrobic, bierzemy cieple mleko, dodajemy do niego cukier, sol i drozdze. Stopniowo wlewamy do niego make, przesiewajac przez sito. Wszystko wymieszaj i uformuj baze pod ciasta. Pozostawiamy go na 15 minut w cieplym miejscu.
Gdy ciasto wyrasta, robimy nadzienie. Bierzemy obrane ziemniaki i gotujemy w rondlu. Robimy z niego tluczone ziemniaki i dodajemy do niego zielenine
Ugotuj watrobe i zrob z niej mieso mielone. Mieso wymieszac z puree ziemniaczanym. Dodaj przyprawy.
Cebule podsmazyc na oleju i rozprowadzic na powstalym nadzieniu. Tworzymy ciasta. Robimy male ciasteczka, wkladamy do nich nadzienie. Naprawiamy konce i otrzymujemy schludne ciasta miesne. Nasmaruj je zoltkiem, aby na koncu mialy apetyczny kolor.
Wszystko wysylamy do kuchenki mikrofalowej na 7-10 minut. Gotujemy w specjalnym trybie do pieczenia lub w temperaturze 500 stopni. Sami sprawdzamy gotowosc. Dzis pomysly na ciasta calkowicie sie zmieniaja. Mozna je wyrabiac nie tylko ze zwyklego ciasta, ale takze z ciasta francuskiego, nie tylko w konwencjonalnym piekarniku, ale takze w kuchence mikrofalowej. W jaki sposob? Powiemy Ci dalej.
Wymagane Skladniki:
- gotowe ciasto francuskie – 4 arkusze;
- ryz – 200 gramow;
- dowolne mieso – 380 gramow;
- cebula – 2 sztuki;
- przyprawy do smaku;
- olej roslinny – 40 mililitrow;
- jajko – 1 sztuka;
- zielenie – 1 peczek.
Czas gotowania: 45 minut.
Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 280 kcal.
Etapy produkcji:
Ciasto francuskie rozmrozic przed gotowaniem. Posyp stol maka lub posmaruj olejem roslinnym, aby nie przyklejal sie do rak i powierzchni roboczej. Tworzymy z niego male rowne kolka lub ciastka. Przygotowanie nadzienia. Bierzemy swieze mieso i mielimy je w maszynce do miesa. Smazyc na oleju roslinnym. Wysylamy mu posiekana cebule. Dodaj przyprawy do oka. Ryz gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Mieszamy z miesem. Umiesc tam posiekane warzywa. Moze to byc pietruszka lub koperek. Mieszanke pozostawiamy do ostygniecia, aby uzyskac z niej produkty bez dziur. Gdy nadzienie ostygnie, mozna je rozsmarowac na ciastach, formujac z nich ciasta. Kazdy z nich smarujemy jajkiem, najlepiej zoltkiem. Wysylamy je do mikrofalowki na 10 minut. Temperatura gotowania wynosi okolo 450 stopni. Jesli istnieje specjalny tryb pieczenia, gotujemy w nim. Sam okresl gotowosc apetycznego przysmaku dla calej rodziny. Nie ma nic smaczniejszego niz slodkie jablka. Dzieci szczegolnie je kochaja. Taki przysmak zrobisz szybko i latwo. Jak moge to zrobic? Zobaczmy ponizej.

Wymagane Skladniki:
- maka – 450 gramow;
- kefir – 280 mililitrow;
- cukier i sol do smaku;
- soda – 1 mala lyzka;
- olej slonecznikowy – 6 duzych lyzek;
- jajko – 1 sztuka;
- jablka – 5 duzych kawalkow;
- cynamon do smaku.
Czas gotowania: 50 minut.
Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 310 kcal.
Jak gotowac?
Bierzemy miske i mieszamy w niej cieply kefir z cukrem, sola i soda. Wyjezdzamy na piec minut. Stopniowo dodawac make, mieszajac wszystko lyzka. Wskazane jest przesianie maki przed wyslaniem jej na talerz. Tam wlewamy olej. Wszystko wymieszaj i uformuj ciasto. Nastepnie rozwalkowujemy i kroimy na male rowne kolka. Obierz swieze jablka i pokroj je na male kawalki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem. Nadzienie gotowe. Wloz nadzienie do kubkow z ciasta i uformuj ciasto, trzymajac razem konce. Nasmaruj powstale produkty zoltkiem jaja. Wszystko wysylamy do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Gotujemy w temperaturze 400-600 stopni. Gdy tylko sie zrumienia, wylacz urzadzenie i podawaj ciasta na stol. Jablka mozna podsmazyc na patelni. Stworzy to slodsze i bardziej apetyczne nadzienie, ktore szczegolnie polubia dzieci. Swieze owoce mozna zastapic dzemem jablkowym lub jablkowo-gruszkowym. Mozesz rowniez posypac cukrem pudrem przed podaniem.
Ser to doskonaly skladnik do tworzenia aromatycznych i pysznych ciast. Rozwaz oryginalny przepis na te wspaniale produkty od doswiadczonej gospodyni.
Wymagane Skladniki:
- gotowe ciasto drozdzowe – 450 gramow;
- jajko – 4 sztuki;
- ser rosyjski – 150 gramow;
- Ser Gouda – 200 gramow;
- ser topiony – 60 gramow;
- maslo – 20 gramow;
- zielenie do smaku;
- maka – do posypania stolu.
Czas gotowania: 50 minut.
Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 270 kcal.
Jak gotowac?
Gotowe ciasto bierzemy, rozwalkowujemy na powierzchni roboczej stolu. Aby sie nie przywieral, posyp go maka. Robimy te same kregi. To bedzie podstawa do ciast. Ugotuj 3 jajka i schlodz je w zimnej wodzie. Nastepnie wcieramy je w talerz. Jajka wymieszac z startym twardym serem i drobno posiekanymi ziolami. Dostajemy nadzienie do ciast. Wloz nadzienie do kubkow z ciasta. Do kazdego przyszlego ciasta dodaj troche schlodzonego masla i roztopionego sera. Laczymy ich konce razem. Nasmaruj kazdy produkt zoltkiem jaja. Pierwsze cztery ciasta wysylamy do nagrzanej kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy go na 500 stopni na 5 minut. Gotowe ciasta podajemy na stol. Mozna je dodatkowo posypac serem na wierzchu i jeszcze troche podgrzac. 
Dowiedz sie, Jak gotowac Charlotte z jablkami w kuchence mikrofalowej.
Kliknij link, aby znalezc przepis na zapiekanke z twarogiem w kuchence mikrofalowej.
Gorace kanapki sa dobre w kuchence mikrofalowej. Tutaj mozesz zobaczyc roznorodne przepisy.
Pamietaj, aby przesiac make przez sito podczas rzezbienia ciast. Dzieki temu ciasta beda bardziej miekkie i przewiewne. Ciasto nie powinno przyklejac sie do rak. Jesli nie, dodaj wiecej maki. Przy nadmiarze cukru pudru ciasto staje sie rumiane i przypalone, przy niedoborze ? blade. Dodaj tyle, ile wskazano w przepisie. Smaruj gotowe ciasta zoltkiem jaja. W rezultacie okaza sie piekne i schludne. Zagniesc ciasto w absolutnie czystym pojemniku, bez zapachow i obcych produktow. Uzywaj tylko swiezej zywnosci. Posiekaj tylko slodkie jablka, aby uzyskac slodki i pyszny finisz. Poszukaj sera, ktory dobrze sie topi. W przeciwnym razie nie tylko sie nie stopi, ale takze spali, psujac smak. Sprobuj wczesniej podgrzac kuchenke mikrofalowa, aby wszystkie produkty wyszly. On – przepis na ciasta z miesem w kuchence mikrofalowej: