Ciasta z suszonymi morelami (z ciasta drozdzowego, ptysiowego): przepisy kulinarne

Wczesniej, wiele lat temu, w poblizu metra, na targowiskach, na przystankach autobusowych sprzedawano ciasta z suszonymi morelami. Czesto dzieci opuszczajace szkole kupowaly je za kilka kopiejek. A dzis proponujemy odtworzyc smak, ktory nie zostal zapomniany w kilku wersjach jednoczesnie. Okazuje sie satysfakcjonujace, slodkie i soczyste!

Przepis na ciasta z drozdzami i woda z suszonymi morelami
Jak gotowac ciasta z suszonymi morelami w piekarniku

Skladniki Ilosc
maka 950g
swieze drozdze 15 gramow
olej roslinny 120 ml
woda 660 ml
oleje 0,5 opakowania
cukier 60 gramow
suszone morele 500 gramow
sol 2 gramy
Czas gotowania: 150 minut Kalorie na 100 gramow: 270 Kcal

Jak upiec:

  • Drozdze zagniesc rekoma w malej miseczce i dodac okolo pol szklanki cieplej wody, lyzke cukru, wszystko wymieszac i odstawic na chwile, aby drozdze zaczely dzialac;
  • W tym czasie nalezy przesiac make, dodac reszte cukru, pol paczki masla, reszte cieplej wody i sol. Wmieszac i dodac mieszanke drozdzowa, zagniesc ciasto. Okaze sie lepki i miekki;
    zrobic ciasto
  • Nasmaruj go na wierzchu niewielka iloscia oleju slonecznikowego;
    Dodaj oleju
  • Niech sie pojawi. Trwa to okolo dwoch godzin w cieplym miejscu, a raz ciasto nalezy zagniesc, czyli opuscic i ponownie wyrosnac. Nastepnie poloz na stole;
    ciasto
  • Jesli suszone morele sa twarde, zalej je woda i odstaw na 10 minut. Ktos nalewa wrzaca wode, aby przyspieszyc proces;
  • Nastepnie pokroj na male kawalki. Dla lepszej slodyczy wymieszaj z lyzka cukru;
    suszone morele
  • Ciasto podzielic na male kulki. Aby to zrobic, mozesz po prostu podzielic go na pol, a nastepnie ponownie na pol i jeszcze raz. Wtedy kawalki wyjda tego samego rozmiaru;
  • Rozwalkowac mozna bezposrednio w dloni, nalozyc zadana ilosc nadzienia i scisnac brzegi, najpierw na srodku, a nastepnie wzdluz brzegow;
    dodaj nadzienie
  • Przeloz na papier do pieczenia szwem do dolu, zachowujac przerwe miedzy ciastami. Bedziesz potrzebowac dwoch lub trzech blach do pieczenia;
    placki
  • Kazdy placek przekluc widelcem, aby wydostalo sie powietrze. Roz mozna posmarowac mocna, slodka czarna herbata;
  • Wyslac do piekarnika w 220 stopniach Celsjusza na dwadziescia minut. Usun i ostudz.
    • 280 g suszonych moreli;
    • 120 ml mleka;
    • 60 g margaryny;
    • 420 ml wody;
    • 5 g soli;
    • 7 g suchych drozdzy;
    • 3 jajka;
    • 130 g cukru;
    • 60 ml oleju;
    • 680 g maki.

    Czas: 3 godz. 20 min.

    Kalorie: 243.

    Proces pieczenia:

  • Suszone morele posiekac nozem, dodac do niego piec lyzek cukru, zalac 300 ml wody i gotowac do gestego puree w kolorze karmelu, ostudzic;
  • Reszte wody wymieszac z mlekiem i lekko podgrzac, dodac lyzke cukru, okolo 60 g maki i wymieszac. Pozostaw cieplo na czterdziesci minut;
  • Stopiona margaryna. Nie musi byc goraco. Nalezy go wlac do juz zblizonego ciasta, tu wbic dwa jajka i wymieszac;
  • Nastepnie dodac reszte przesianej maki z cukrem, sola, zagniesc ciasto;
  • Zbierz w kulke i wloz do rondla, wyjmij do wyrosniecia na poltorej godziny, przykryj na wierzchu;
  • Podzielic na kulki, rozwalkowac i wlozyc do kazdego lyzke nadzienia, dopiac brzegi;
  • Nasmaruj blache do pieczenia olejem, a nastepnie uloz ciasta tutaj szwem do gory;
  • Pozostaw je na kolejne pol godziny, w tym czasie ubij pozostale jajko i posmaruj nim placki;
  • Piec na zloty kolor w 200 stopniach Celsjusza.
    • 480 g ciasta francuskiego;
    • 1 jajko;
    • 240 g suszonych moreli.

    Czas: 25 min.

    Kalorie: 311.

    Jak upiec:

  • Suszone morele zalac niewielka iloscia wody i pozostawic do pecznienia przez dwadziescia minut;
  • Nastepnie spusc wode, usun troche wilgoci, drobno posiekaj;
  • Ciasto rozmrozic, rozlozyc na stole i rozwalkowac na warstwe. Mozesz rowniez uzyc ciasta francuskiego drozdzowego, ale przed pieczeniem;
  • Pokroic w kwadraty;
  • Podziel biel i zoltko;
  • Poloz troche nadzienia na srodku kwadratu. Przymocuj dwa przeciwlegle rogi po przekatnej. W tym celu krawedzie nalezy nasmarowac bialkiem. Otrzymasz trojkat wolumetryczny. Powtorz to ze wszystkimi kwadratami;
  • Zrob trzy naciecia na gorze;
  • Gotowe trojkaty przeloz na blache do pieczenia z maslem;
  • Posmaruj je zoltkiem na wierzchu i wyslij do pieczenia. Wystarczy pietnascie minut przy 180 stopniach Celsjusza. Na wierzchu tworzy sie przyjemna rumiana skorka.
  • manna
    Mannik w kuchence mikrofalowej – ten przepis jest niezbedny w obsludze, poniewaz goscie moga przyjsc nagle, a wypieki nalezy jak najszybciej ugotowac.

    Przeczytaj, jak zrobic pyszny solony pasztet sledziowy.

    Przepis na nalesniki z ziemniakami – przepis ze zdjeciem i zaleceniami krok po kroku w naszym artykule.

    Kiedy suszone morele zostana zlapane dosc mocno, ugotuj je. Do nadzienia wystarczy 400 g suszonych owocow, a takze okolo 120 g cukru. Suszone morele moczyc przez pietnascie minut, nastepnie splukac, zalac goraca woda i wyslac do pieca. Gotuj przez kolejne pietnascie minut, wyjmij z wody i wymieszaj z cukrem.

    Alternatywnie mozesz zrobic slodkie puree. Aby to zrobic, musisz jak zwykle namoczyc pol kilograma suszonych owocow, a nastepnie wlac na patelnie sporo wody i przeniesc tam suszone morele. Odpusc, wymieszaj z cukrem, zmiel w blenderze lub maszynce do miesa.

    Aby uzyskac bogatszy smak, mozesz dodac suszone morele i inne produkty. Na przyklad mozesz wziac 100 g suszonych moreli, 100 g suszonych brzoskwin, 200 g daktyli, 50 g suszonej zurawiny, 70 g orzechow laskowych, 100 g suszonych jablek, 5 g cynamonu i 2 g galki muszkatolowej, gozdziki, sok i skorka z pomaranczy, 180 ml slodkiej sherry.

    Wszystkie powyzsze produkty wymieszac w malej miseczce i polac slodka sherry lub winem, pozostawic do namoczenia na noc. Mozesz wykluczyc, uzupelnic i zastapic dowolny z dostarczonych skladnikow. Po namoczeniu nalezy je zuzyc w ciagu trzech do czterech dni, przechowywac pod folia w lodowce.

    Podczas uzywania zywnosc nalezy posiekac nozem. Wiec nie przyklejaja sie do noza, zanurzaja go w skrobi kukurydzianej, mace kukurydzianej lub cukrze pudrze.

    Suszone i mielone suszone morele mozna mieszac z dzemem, na przyklad brzoskwinia lub morela. Mozesz wziac dowolny syrop. A jesli suszony owoc jest zbyt slodki, mozesz dodac do niego kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

    Z innych skladnikow mozna dodac suszone owoce z wanilia (i wskazane jest, aby wziac prawdziwy kij waniliowy i uzyc jego miekkiej czesci), krople czekolady, rozne orzechy, rodzynki, rozne owoce, na przyklad jablko lub banan. Ktos dodaje pestki dyni lub orzeszki ziemne. Przed uzyciem orzechow nie nalezy moczyc, ale prazyc na patelni, aby ujawnily swoj smak i aromat, a nie trzeba bylo ich siekac.

    Make nalezy przesiac i lepiej nie raz, ale dwa razy. Przyczynia sie to do poprawy wydajnosci drozdzy. Mozesz rowniez dokladnie wysuszyc make przed uzyciem, aby skrocic czas przygotowania ciasta.

    Aby to zrobic, pozadana ilosc maki nalezy wsypac do torby, zawiazac i zalozyc baterie na dwa lub trzy dni. Nastepnie przesiej i uzyj zgodnie z przepisem. Jesli przyzwyczaisz sie do tego za kazdym razem, wyrosniecie ciasta zajmie nie poltorej godziny, ale czterdziesci piec minut.

    Prawdziwe suszone morele maja ciemny kolor, nie wygladaja tak apetycznie, ale zawieraja witaminy. Suszone morele o jasnym pomaranczowym kolorze nosza barwnik dodany przez producentow i to oni sa znacznie twardsi niz te naturalne. Oczywiscie w tym przypadku nie ma nic do powiedzenia o witaminach. Warto o tym pomyslec, gdy ciasta sa podawane dzieciom.

    Aby wieczorem zebrac cala rodzine na filizanke herbaty, wystarczy skusic ja pysznym aromatem wypiekow. Wszystkie twoje wysilki beda tylko porwanymi ciastami i szczesliwymi usmiechami bliskich. Przygotuj sie na wysluchanie pochwal!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko