Ciasto do pizzy bez drozdzy: popularne przepisy ze zdjeciami

Prawdziwa wloska pizza powstaje na bazie ciasta bez dodatku drozdzy. Ma mnostwo zalet. Po pierwsze, przygotowanie go nie zajmuje duzo czasu.

Po drugie, ze wzgledu na swoj neutralny smak nie przytlacza smaku pozostalych skladnikow tego wloskiego jedzenia. Do tej pory wynaleziono ogromna liczbe przepisow na przygotowanie tej bazy.

ciasto na pizze

Chcielibysmy przedstawic Panstwu kilka bardzo ciekawych i latwych wariacji przygotowania ciasta na to wloskie danie. Porozmawiamy rowniez o niektorych zawilosciach tego procesu.

Chcialem rozpieszczac swoje gospodarstwo wloskim jedzeniem, ale cale pragnienie znika po jednej mysli o ciescie? Nie ma problemu. Oto bardzo prosty i szybki przepis na wloskie jedzenie, ktory Ci pomoze.

Pogarszac:

  • 500 gramow maki;
  • Dwa jajka kurze;
  • pol szklanki mleka;
  • 1 lyzeczka tluszcz roslinny;
  • 1 lyzeczka Sol.

Czas gotowania: 15 minut.

Zawartosc kalorii w gotowym ciescie: 265 kcal.

Postep:

  • Przesiej make pszenna kilka razy;
  • Dodaj do niego sol;
  • Polacz cieple mleko z jajkiem w malej misce za pomoca widelca;
  • wymieszac mleko z jajkami

  • Dodaj tluszcz roslinny do tej mieszanki;
  • Powoli wlej mieszanke mleka i jajek do maki. Caly czas mieszaj widelcem;
  • dodac make

  • Z tej kleiku wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto. Ten proces zajmie okolo 10 minut;
  • Przykryj powstala kulke maki recznikiem i przechowuj w cieplym miejscu.
  • zagniesc ciasto

    Powstaly produkt maczny powinien odpoczac przez okolo 15 minut, w tym czasie mozesz przygotowac wypelniacz do przyszlego kulinarnego arcydziela.

    uloz nadzienie

    Powodzenia!

    pizza jest gotowa

    Wspolczesni Wlosi mowia, ze prawdziwa pizze robi sie z chudego ciasta. Nie powinien kolidowac ze smakami i zapachami danej potrawy. Baza powinna byc troche szorstka. Pozwol nam i przygotujemy taka podstawe do podobnego dania kuchni wloskiej.

    Pogarszac:

    • Pol szklanki plynu;
    • 375 gramow maki pszennej;
    • Jedna trzecia szklanki tluszczu z oliwek;
    • pol lyzeczki Sol;
    • 1 lyzeczka proszek do pieczenia.

    Czas gotowania: 10 minut.

    Zawartosc kalorii w gotowym ciescie: 215 kcal.

    Postep:

    ciasto jest gotowe

  • Przesiej make pszenna dwukrotnie w osobnej misce;
  • Dodaj do niego sol i proszek do pieczenia;
  • Na srodku zjezdzalni z maka zrob male wciecie;
  • Wprowadz do niego plynny i oliwkowy tluszcz;
  • Stopniowo zbierajac make z brzegow, zagniesc ciasne, ale elastyczne ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa okolo 65 minut.
  • Ze wszystkich produktow okazalo sie, ze w wyniku wyrabiania powinna wypasc mala kulka. Zawin w folie i umiesc w chlodnym miejscu na pol godziny. Ten czas w zupelnosci wystarczy, aby stworzyc przyszle wypelnienie.

    Powodzenia!

    Baza do wloskich potraw przygotowywanych wedlug tego przepisu okazuje sie bardzo miekka i przewiewna. Jest nieco podobny do tego, ktory jest przygotowywany na drozdzach. Stworz podobny cud w swojej kuchni. Przygotowuje sie go dosc latwo i szybko.

    Pogarszac:

    • 750 gramow maki;
    • 1,5 szklanki kefiru;
    • Szczypta soli;
    • Szczypta sody oczyszczonej.

    Czas gotowania: 15 minut.

    Kalorycznosc gotowej bazy: 243 kcal.

    Postep:

  • Przesiac make pszenna dwukrotnie przez sito;
  • Wymieszaj make i sol;
  • Zrob maly otwor na srodku szkielka do maki;
  • Wlej tam kefir i sode;
  • Po ostatecznym rozpuszczeniu sody w kefirze rozpocznij proces wyrabiania;
  • Zakoncz prace, gdy kulka z maki stanie sie elastyczna i przestanie przylegac do dloni.
  • Kulke z maki zawinac w bawelniana szmatke i odstawic w cieple miejsce na 15 minut. Poswiec swoj wolny czas na przygotowanie nadzienia.

    Powodzenia!

    skrzydelka kurczaka
    Czytaj dalej, aby przeczytac, jak pyszne i latwe jest gotowanie skrzydelek z kurczaka w piekarniku. Zebralismy najsmaczniejszy wybor przepisow na to danie.

    Czy wiesz, Jak gotowac rozowego lososia w piekarniku? Oferujemy kilka wskazowek od znanych szefow kuchni, zdradzamy tajemnice.

    Obfite danie – spaghetti z sosem bolonskim. Mimo pretensjonalnej nazwy bardzo latwo go przygotowac.

    Jesli wezmiesz te konkretna wersje testu jako podstawe, czeka Cie ogromny sukces. Efektem koncowym jest bardzo delikatna i aromatyczna baza. To ciasto moze z latwoscia zastapic znane wielu ciasto drozdzowe.

    Pogarszac:

    • 500 gramow maki pszennej;
    • 250 ml plynnej smietany;
    • 30 gramow masla;
    • Dwa jajka kurze;
    • 15 gramow cukru rafinowanego;
    • pol lyzeczki Sol.

    Czas gotowania: 45 minut.

    Kalorycznosc bazy: 165 kcal.

    Postep:

  • Przesiej make kilka razy przez drobne sito;
  • Wymieszaj z sola i rafinowanym cukrem;
  • Rozpusc maslo w rondlu, az stanie sie plynne;
  • Zrob maly otwor na srodku stosu maki;
  • Wyslij tam polamane jaja kurze, plynna smietane i ghee;
  • Powoli rozpocznij proces wyrabiania ciasta.
  • Gdy gotowa kulka z maki lezy pod bawelniana szmatka, zaopatrz sie w wypelniacz (nadzienie) do przyszlego arcydziela.

    Powodzenia!

    Bez watpienia prawdziwa wloska pizza nie jest zrobiona z ciasta francuskiego. Ale zeby dodac troche smaku temu banalnemu daniu, przygotuj na jego podstawie danie. Jedzenie bedzie obfite, z ciekawym chrupaniem. A do jego przygotowania bedziesz potrzebowac bardzo malo czasu i wysilku. To danie pokochaja wszyscy czlonkowie Twojej rodziny, a goscie beda calkowicie zachwyceni.

    Pogarszac:

      pizza na cienkim spodzie?
    • Opakowania na mrozona margaryne;
    • 500 gramow maki pszennej;
    • 125 ml plynu;
    • 15 gramow kwasu octowego;
    • Szczypta soli.

    Czas gotowania: 15 minut.

    Zawartosc kalorii w gotowej bazie: 375 kcal.

    Postep:

  • Przesiej make pszenna kilka razy;
  • Wyjmij margaryne z zamrazarki i umiesc w stosie maki;
  • Za pomoca noza zamien make i margaryne na okruchy masla;
  • Do miski wlej plyn, kwas octowy i sol. Wszystko dokladnie rozpusc;
  • Zrob maly otwor w okruchach oleju;
  • Wlej do niego plyn ze szklanki w czesciach, wyrabiajac ciasto.
  • Gotowy produkt maczny powinien lezec w lodowce przez okolo godzine. Po tym czasie mozna z niego stworzyc dowolne kulinarne arcydziela.

    Powodzenia!

    Ten przepis zostal stworzony na pizze z patelni. Okazuje sie bardzo delikatny i cienki. To wlasnie w pizzeriach stosuje sie ten rodzaj ciasta. Stworz to kulinarne arcydzielo rowniez w swojej kuchni.

    Pogarszac:

    • 250 ml kefiru;
    • 375 gramow maki pszennej;
    • Dwa swieze jajka;
    • Czesc trzecia h. L. Soda;
    • 1 lyzka. l. kwas octowy;
    • 1 lyzeczka cukier rafinowany;
    • 1 lyzeczka Sol.

    Czas gotowania: 10 minut.

    Kalorycznosc 100 ml plynnej mieszanki: 110 kcal.

    Postep:

  • Przesiej make pszenna przez sito kilka razy;
  • Umiesc go w glebokiej misce;
  • Wlej do niego szklanke kefiru. Dokladnie wymieszac;
  • Do powstalej mieszaniny dodaj jajka kurze, sol, cukier rafinowany i sode;
  • Calosc ubic trzepaczka.
  • Pozostaw powstaly plyn na kilka minut i zacznij tworzyc. Idealna do tego jest zwykla patelnia z wysokimi sciankami.

    Ciesz sie swoim sukcesem!

    Przedstawiamy Panstwu druga interpretacje plynnego podkladu do wloskiego arcydziela. Ale glownymi skladnikami sa majonez i kwasna smietana. Stworz mi taki cud dla swojego domu.

    Pogarszac:

      ciasto do pizzy z kwasna smietana
    • szklanka maki pszennej;
    • 4 lyzki. l. majonez;
    • 4 lyzki. l. plynna smietana;
    • Dwa jajka kurze;
    • Szczypta soli;
    • Szczypta sody oczyszczonej.

    Czas gotowania: 5 minut.

    Kalorycznosc 100 ml gotowej substancji: 150 kcal.

    Postep:

  • Przesiej make dwukrotnie;
  • Wymieszaj majonez ze smietana. Wyslij mieszanine do maki;
  • Dodaj jajko kurze, sol i sode oczyszczona. Dokladnie ubij wszystkie skladniki.
  • Powstala masa jest gotowa do uzycia. Przygotuj nadzienie i zacznij robic kulinarne cuda.

    Ciesz sie swoim sukcesem!

    Oprocz dobrego przepisu konieczna jest wiedza na temat prawidlowego przygotowania masy macznej do pizzy. W tej czesci artykulu opowiemy niektore z sekretow wloskich gospodyn domowych.

    Aby stworzyc prawdziwy wloski cud, musisz wiedziec:

    • Pamietaj, aby dodac sol do przyszlej podkladki do pizzy. Bez soli okaze sie mdly i bez smaku;
    • Wskazane jest, aby uzywac rak do walkowania, a nie walka. Tylko delikatnymi ruchami rozciagnij grudke maki w roznych kierunkach;
    • Nie nakladaj zbyt duzo nadzienia na podstawe. Ciasto sie nie upiecze;
    • Proces pieczenia odbywa sie tylko w wysokich temperaturach.

    Mamy nadzieje, ze nasz artykul pomoze w Twoich kreacjach. Czesto rozpieszczaj swoja rodzine tym wspanialym wloskim daniem. Pizza moze byc nawet podawana zamiast chleba przy stole obiadowym. Powodzenia wszystkim!

    I Bon Apetyt!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko