Ciasto do pizzy na wodzie (z drozdzami, bez drozdzy): przepisy

Dzis pizza jest bardzo popularnym daniem, wymyslonym przez wloskich szefow kuchni. Wiele gospodyn domowych chce gotowac tak bezpretensjonalne jedzenie w domu, ale jesli wszystko jest jasne z nadzieniem, nie kazdy moze dostac ciasto jak w pizzerii.

Ciasto do pizzy bez drozdzy na wodzie
Jak szybko przygotowac ciasto do pizzy z woda?

Skladniki Ilosc
zwykla maka pszenna dwie szklanki
oliwa z oliwek 3 lyzki stolowe
woda Puchar
sol szczypac
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 215 Kcal

Jest to powszechnie uzywana przez Wlochow wersja poludniowa.

Przepis na gotowanie krok po kroku:

  • mozesz uzyc czystej wody lub lekko gazowanej wody mineralnej;
  • maslo wlewa sie do przesianej maki i dodaje sol;
    Dodaj oleju
  • woda jest nalewana stopniowo, ciasto jest stale ugniatane;
  • ugniatanie odbywa sie recznie, olejem lub dysza spiralna z mieszadlem. Proces mieszania prowadzi sie do momentu pojawienia sie jednorodnej masy bez grudek;
    dodac make
  • gotowy skladnik przyszlej pizzy zamieniamy w kulke i zostawiamy na 20 minut;
  • za pomoca walka do ciasta lub innego podrecznego narzedzia (czesto uzywana jest butelka) rozwalkuj ciasto na okragly lub prostokatny ksztalt na grubosc okolo 3 milimetrow;
  • Umiesc gotowe podloze na natluszczonej blasze do pieczenia.

Wsrod kulinarnych ekspertow ten przepis jest uwazany za jeden z najbardziej poprawnych.

Skladniki:

  • gesta smietana – 150 gramow;
  • woda – 100 gramow;
  • 2 szklanki maki pszennej;
  • dwa jajka kurze;
  • 20 mililitrow oleju roslinnego;
  • sol dla smaku.

Koszt czasu wyniesie 25-35 minut.

Zawartosc kalorii – 225 kilokalorii (100 gramow produktu).

Metoda gotowania:

  • smietane miesza sie z woda, az pojawi sie konsystencja kefiru;
  • powstaly kefir, szklanke maki i soli laczy sie w osobnej misce;
  • jajka ubija sie do uzyskania jednorodnej masy trzepaczka, lyzka lub mikserem w osobnym pojemniku, po czym dodaje sie je do ciasta;
  • kompozycja jest dokladnie wymieszana, jesli gestosc jest niewystarczajaca, stopniowo dodawaj pozostala make;
  • zwin powstaly skladnik pizzy w kulke i pozostaw w tej pozycji na 15 minut;
  • rozwalkuj ciasto na nalesniki o dowolnym ksztalcie i grubosci. Wysokosc surowego ciasta nie powinna przekraczac 50 milimetrow, ale nie jest to krytyczny warunek uzyskania smacznego dania.

Przygotowanie takiego ciasta nie zajmie duzo czasu, a przepych i smak beda porownywalne z drozdzowym odpowiednikiem.

Skladniki:

  • dwa jajka;
  • dwie szklanki maki;
  • 50 mililitrow wody;
  • 100 mililitrow mleka;
  • dwie lyzki. lyzki oleju roslinnego;
  • lyzeczka soli.

Czas gotowania – 30 minut.

Zawartosc kalorii – 210 kilokalorii na 100 gramow ciasta.

Procedura gotowania:

  • make przesiewa sie do glebokiego naczynia i wlewa sol;
  • w osobnym pojemniku jest dokladnie wymieszany (ale nie trzeba go doprowadzac do piany):
    • olej roslinny;
    • woda i mleko;
    • oba jajka;
  • maka i mleko sa stopniowo dodawane do powstalej gestej cieczy, podczas gdy wyrabianie jest stale przeprowadzane;
  • poloz powstala gesta lepka mase na stole, posyp maka i dokladnie ugniataj;
  • gotowe ciasto zwinac w kulke i przykryc na 15 minut lekko zwilzonym recznikiem;
  • nastepnie rozwijamy produkt, az do uzyskania cienkich nalesnikow o wymaganym ksztalcie.

danie gotowe
Apzhasandali po gruzinsku – sprobuj ugotowac niesamowicie smaczne i aromatyczne danie wedlug przepisow, ktore dla Ciebie wybralismy.

Salatka z wedzonych ryb ma przyjemny smak i zapach mgielki. Przepis jest tutaj.

Przeczytaj, Jak gotowac pyszna watrobke wieprzowa w powolnej kuchence.

Oto przepis na proste ciasto jak w pizzerii. Gotowanie jest szybkie, a gotowy produkt spodoba sie wszystkim czlonkom rodziny.

Skladniki:

  • maka pszenna – 4 szklanki;
  • aktywne drozdze suszone – 1 standardowa saszetka (11 gramow);
  • jedno jajko;
  • oliwka lub inny olej – szesc lyzek;
  • cukier – trzy lyzeczki (opcjonalnie);
  • lyzeczka soli;
  • 200 gramow cieplej wody.

Czas gotowania – 35 minut.

Zawartosc kalorii – 220 kilokalorii (na 0,1 kilograma gotowego produktu).

Kroki gotowania:

  • dokladnie przesiej make, nastepnie wlej do niej drozdze, wszystko dokladnie wymieszaj;
  • dodaj tam:
    • jajko;
    • olej roslinny;
    • cukier i sol;
    • woda;
  • ciasto wyrabia sie, az pojawi sie jednorodna elastyczna masa, co zajmuje okolo 10 minut;
  • zwinac produkt w kulke i pozostawic na 15 minut;
  • rozwalkuj skladnik na nalesniki o grubosci okolo 4 milimetrow. Wszystko gotowe do dalszych dzialan.

Taki produkt jest szybko przygotowywany, a smak i wyglad praktycznie nie odbiega od klasycznej wersji z drozdzami.

Skladniki:

  • lekko gazowana woda mineralna – 200 gr. (Puchar);
  • jajko – 1 sztuka;
  • olej z oliwek lub slonecznika – cztery lyzki;
  • sol – lyzeczka bez szkielka;
  • cukier i soda – pol lyzeczki kazdego skladnika;
  • dobrej jakosci maka pszenna – trzy szklanki.

Czas spedzony – 30 minut.

Zawartosc kalorii – 215 kilokalorii.

Przygotowanie:

  • w pojemniku, w ktorym ciasto bedzie zagniatane, wlej 2 szklanki przesianej maki;
  • dodaje sie rowniez:
    • cukier;
    • Sol;
    • Soda;
  • w osobnej misce dokladnie wymieszaj wode sodowa, jajko i maslo;
  • stopniowo dodawac plynna mieszanke do maki, wykonujac ciagle wyrabianie. Najlatwiej to zrobic za pomoca miksera przy minimalnej predkosci;
  • gdy powstale ciasto wyglada jak jednolita masa, dodac pozostala make i zagniesc recznie do uzyskania jednorodnej konsystencji;
  • zwin gotowy produkt w kulke, pozostaw na 15 minut;
  • wyjac ciasto, ponownie zagniesc i rozwalkowac. Wszystko jest gotowe.

Oto kilka wskazowek przydatnych dla hostessy:

  • jesli chcesz ugotowac ciasto do pizzy na wodzie o nietypowym kolorze i smaku, podczas gotowania mozesz dodac troche pasty pomidorowej. To zajmie troche wiecej maki, ale czerwonawy kolor produktu o smaku pomidorowym jest tego wart;
  • jesli pizza jest przygotowywana czesto, mozesz przygotowac ciasto w zapasie. Zrolowane kulki w torbie sa po prostu skladane do zamrazarki;
  • pizza po schlodzeniu traci smak. Dlatego lepiej jest go zmniejszyc, a zamiast kawalka z lodowki ugotowac swiezy produkt.

Szczesliwe osiagniecia kulinarne!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko