Dzis pizza jest bardzo popularnym daniem, wymyslonym przez wloskich szefow kuchni. Wiele gospodyn domowych chce gotowac tak bezpretensjonalne jedzenie w domu, ale jesli wszystko jest jasne z nadzieniem, nie kazdy moze dostac ciasto jak w pizzerii.
Ciasto do pizzy bez drozdzy na wodzie
Skladniki | Ilosc |
---|---|
zwykla maka pszenna | dwie szklanki |
oliwa z oliwek | 3 lyzki stolowe |
woda | Puchar |
sol | szczypac |
Czas gotowania: 30 minut | Kalorie na 100 gramow: 215 Kcal |
Jest to powszechnie uzywana przez Wlochow wersja poludniowa.
Przepis na gotowanie krok po kroku:
- mozesz uzyc czystej wody lub lekko gazowanej wody mineralnej;
- maslo wlewa sie do przesianej maki i dodaje sol;
- woda jest nalewana stopniowo, ciasto jest stale ugniatane;
- ugniatanie odbywa sie recznie, olejem lub dysza spiralna z mieszadlem. Proces mieszania prowadzi sie do momentu pojawienia sie jednorodnej masy bez grudek;
- gotowy skladnik przyszlej pizzy zamieniamy w kulke i zostawiamy na 20 minut;
- za pomoca walka do ciasta lub innego podrecznego narzedzia (czesto uzywana jest butelka) rozwalkuj ciasto na okragly lub prostokatny ksztalt na grubosc okolo 3 milimetrow;
- Umiesc gotowe podloze na natluszczonej blasze do pieczenia.
Wsrod kulinarnych ekspertow ten przepis jest uwazany za jeden z najbardziej poprawnych.
Skladniki:
- gesta smietana – 150 gramow;
- woda – 100 gramow;
- 2 szklanki maki pszennej;
- dwa jajka kurze;
- 20 mililitrow oleju roslinnego;
- sol dla smaku.
Koszt czasu wyniesie 25-35 minut.
Zawartosc kalorii – 225 kilokalorii (100 gramow produktu).
Metoda gotowania:
- smietane miesza sie z woda, az pojawi sie konsystencja kefiru;
- powstaly kefir, szklanke maki i soli laczy sie w osobnej misce;
- jajka ubija sie do uzyskania jednorodnej masy trzepaczka, lyzka lub mikserem w osobnym pojemniku, po czym dodaje sie je do ciasta;
- kompozycja jest dokladnie wymieszana, jesli gestosc jest niewystarczajaca, stopniowo dodawaj pozostala make;
- zwin powstaly skladnik pizzy w kulke i pozostaw w tej pozycji na 15 minut;
- rozwalkuj ciasto na nalesniki o dowolnym ksztalcie i grubosci. Wysokosc surowego ciasta nie powinna przekraczac 50 milimetrow, ale nie jest to krytyczny warunek uzyskania smacznego dania.
Przygotowanie takiego ciasta nie zajmie duzo czasu, a przepych i smak beda porownywalne z drozdzowym odpowiednikiem.
Skladniki:
- dwa jajka;
- dwie szklanki maki;
- 50 mililitrow wody;
- 100 mililitrow mleka;
- dwie lyzki. lyzki oleju roslinnego;
- lyzeczka soli.
Czas gotowania – 30 minut.
Zawartosc kalorii – 210 kilokalorii na 100 gramow ciasta.
Procedura gotowania:
- make przesiewa sie do glebokiego naczynia i wlewa sol;
- w osobnym pojemniku jest dokladnie wymieszany (ale nie trzeba go doprowadzac do piany):
- olej roslinny;
- woda i mleko;
- oba jajka;
- maka i mleko sa stopniowo dodawane do powstalej gestej cieczy, podczas gdy wyrabianie jest stale przeprowadzane;
- poloz powstala gesta lepka mase na stole, posyp maka i dokladnie ugniataj;
- gotowe ciasto zwinac w kulke i przykryc na 15 minut lekko zwilzonym recznikiem;
- nastepnie rozwijamy produkt, az do uzyskania cienkich nalesnikow o wymaganym ksztalcie.
Apzhasandali po gruzinsku – sprobuj ugotowac niesamowicie smaczne i aromatyczne danie wedlug przepisow, ktore dla Ciebie wybralismy.
Salatka z wedzonych ryb ma przyjemny smak i zapach mgielki. Przepis jest tutaj.
Przeczytaj, Jak gotowac pyszna watrobke wieprzowa w powolnej kuchence.
Oto przepis na proste ciasto jak w pizzerii. Gotowanie jest szybkie, a gotowy produkt spodoba sie wszystkim czlonkom rodziny.
Skladniki:
- maka pszenna – 4 szklanki;
- aktywne drozdze suszone – 1 standardowa saszetka (11 gramow);
- jedno jajko;
- oliwka lub inny olej – szesc lyzek;
- cukier – trzy lyzeczki (opcjonalnie);
- lyzeczka soli;
- 200 gramow cieplej wody.
Czas gotowania – 35 minut.
Zawartosc kalorii – 220 kilokalorii (na 0,1 kilograma gotowego produktu).
Kroki gotowania:
- dokladnie przesiej make, nastepnie wlej do niej drozdze, wszystko dokladnie wymieszaj;
- dodaj tam:
- jajko;
- olej roslinny;
- cukier i sol;
- woda;
- ciasto wyrabia sie, az pojawi sie jednorodna elastyczna masa, co zajmuje okolo 10 minut;
- zwinac produkt w kulke i pozostawic na 15 minut;
- rozwalkuj skladnik na nalesniki o grubosci okolo 4 milimetrow. Wszystko gotowe do dalszych dzialan.
Taki produkt jest szybko przygotowywany, a smak i wyglad praktycznie nie odbiega od klasycznej wersji z drozdzami.
Skladniki:
- lekko gazowana woda mineralna – 200 gr. (Puchar);
- jajko – 1 sztuka;
- olej z oliwek lub slonecznika – cztery lyzki;
- sol – lyzeczka bez szkielka;
- cukier i soda – pol lyzeczki kazdego skladnika;
- dobrej jakosci maka pszenna – trzy szklanki.
Czas spedzony – 30 minut.
Zawartosc kalorii – 215 kilokalorii.
Przygotowanie:
- w pojemniku, w ktorym ciasto bedzie zagniatane, wlej 2 szklanki przesianej maki;
- dodaje sie rowniez:
- cukier;
- Sol;
- Soda;
- w osobnej misce dokladnie wymieszaj wode sodowa, jajko i maslo;
- stopniowo dodawac plynna mieszanke do maki, wykonujac ciagle wyrabianie. Najlatwiej to zrobic za pomoca miksera przy minimalnej predkosci;
- gdy powstale ciasto wyglada jak jednolita masa, dodac pozostala make i zagniesc recznie do uzyskania jednorodnej konsystencji;
- zwin gotowy produkt w kulke, pozostaw na 15 minut;
- wyjac ciasto, ponownie zagniesc i rozwalkowac. Wszystko jest gotowe.
Oto kilka wskazowek przydatnych dla hostessy:
- jesli chcesz ugotowac ciasto do pizzy na wodzie o nietypowym kolorze i smaku, podczas gotowania mozesz dodac troche pasty pomidorowej. To zajmie troche wiecej maki, ale czerwonawy kolor produktu o smaku pomidorowym jest tego wart;
- jesli pizza jest przygotowywana czesto, mozesz przygotowac ciasto w zapasie. Zrolowane kulki w torbie sa po prostu skladane do zamrazarki;
- pizza po schlodzeniu traci smak. Dlatego lepiej jest go zmniejszyc, a zamiast kawalka z lodowki ugotowac swiezy produkt.
Szczesliwe osiagniecia kulinarne!