Ciasto kefirowe jest proste i smaczne: przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjeciami

Wszystkie fermentowane produkty mleczne znajduja szerokie zastosowanie w przemysle cukierniczym. Bez smietany, twarogu, jogurtu, kefiru nie da sie uzyskac pysznych puszystych wypiekow. Ponadto produkty te korzystnie wplywaja na mikroflore jelitowa.

Jesli wezmiesz sfermentowane produkty mleczne jako podstawe ciast, ciast i bajgli, ciasto okaze sie bardziej miekkie, kruche niz na wodzie.

Istnieje wiele znanych i popularnych ciast, ktorych ciasto powstaje na bazie kefiru, a ich gotowanie w domowej kuchni nie bedzie trudne.

Prosty przepis na ciasto na kefirze
Co za proste ciasto do szybkiego ugotowania na kefirze

Skladniki Ilosc
Maka 400 gramow
Cukier 200 gramow
Kefir 0,5 litra
Soda 1 lyzeczka
Jajko 2 szt.
Maslo 250g
Olej roslinny 150 ml
Mleko 6 lyzek. l.
Woda oczyszczona 6 lyzek. l.
Kakao 3 lyzki. l.
Wanilia 1 opakowanie
Wisnie w puszkach 0,5 litra
Czas gotowania: 90 minut Kalorie na 100 gramow: 220 Kcal

Nawet przy wspanialym doswiadczeniu kulinarnym nie zawsze istnieje mozliwosc i chec upieczenia wielkich arcydziel i wielopoziomowych ciast. Czasami istnieje chec ugotowania czegos prostego i bezpretensjonalnego.

Aby to zrobic, zawsze masz w notatniku przepis na ciasto kefirowe. Wysokosc ciastek w tym tescie za kazdym razem zaskakuje. Okazuja sie jak herbatniki, ale nie wymagaja duzego wysilku.

Nie mieszamy zimnego kefiru z soda, odstawiamy, az na powierzchni pojawia sie babelki. Jezdzimy jajkami, dodajemy waniline, olej roslinny i wszystko dobrze mieszamy.

Gdy ciasto kefirowe stanie sie jednorodne, dodawaj stopniowo pokruszona make. Ugniataj i odstaw na pol godziny. Piekarnik elektryczny uruchamiamy na 190?C. Wykladamy forme pergaminem. Gdy ciasto odpocznie, wylej je.

Spod mozna dodatkowo posmarowac maslem, dzieki czemu ciasto szybciej i bez wysilku odejdzie od formy. Pieczemy zanurzamy przez czterdziesci minut.

Nie nalezy czesto patrzec na wypieki ? ciasto moze spasc z naplywu zimnego powietrza wewnatrz piekarnika elektrycznego. Gotowosc sprawdzamy, naciskajac szpatulka posrodku. Jesli ciasto bedzie gotowe, wroci do swojego pierwotnego ksztaltu. Nie przekluwac wykalaczka, tak jak jest wszedzie polecana.

W zelaznej misce wymieszaj mleko, kakao, wode i trzy lyzki cukru. Ciagle mieszajac gotuj lukier czekoladowy przez piec minut.

Miekkie maslo pokroic na kawalki i ubic na puszysta mase, dodac cukier i kontynuowac proces. Gdy krem ??bedzie gotowy, ostudz go.

Otworz wisnie, syrop odsacz osobno. Lepiej uzywac jagod bez pestek.

Ciasto wyjmujemy, przykrywamy recznikiem i zostawiamy do ostygniecia. Podziel na trzy czesci, namocz w syropie wisniowym, ale nie za duzo, aby nie przesadzic. Jagody posyp losowo na wierzchu i obficie posmaruj maslem. Wiec zbieramy cale ciasto. Napelnij polewa czekoladowa i pozostaw do namoczenia.

Nazwa tego deseru wiaze sie z dluga historia, ktora przez lata interpretowano, dodano fikcje i plotki, a prawdy juz nie mozna znalezc. Ale wszyscy wierzymy w bajke i ksiazat, a jedzac to danie, mentalnie oddalamy sie od rzeczywistosci.

Skladniki:

  • Maka – 500 g;
  • Jajka – 3 szt .;
  • Cukier – 450 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 opakowanie;
  • Kefir – 450 ml;
  • Smietana – 600 ml;
  • Maslo – 200 g;
  • Ciemna czekolada – 1 szt .;
  • Kakao – 4 lyzki. l.

Czas gotowania: jedna godzina.

Zawartosc kaloryczna: 350 Kcal / 100 g.

czarny ksiaze na kefirze
Najpierw wymieszaj plynne Skladniki: kefir i jajka. Nastepnie wytraw: pokruszony proszek do pieczenia z maka, polowa cukru i kakao. Laczymy stopniowo, powoli mieszajac cala mase, tak aby kakao i maka zamienily sie w jednolita mase, bez suchych grudek.

Nasmaruj specjalna silikonowa forme olejem. Wlaczamy piekarnik elektryczny w trybie pieczenia (185?C). Wlej ciasto i zanurz na pol godziny.

Domowa smietane i cukier przerywamy blenderem zanurzeniowym, dodajemy zmiekczone maslo i kontynuujemy proces. Wysylamy do ostygniecia przez pol godziny.

Ciastka wyjmujemy, natychmiast odwracamy na recznik i zostawiamy do ostygniecia. Za pomoca nici pokroj na trzy czesci, rozprowadzajac kazde ciasto na naczyniu, posmaruj smietana i kremem maslanym. Na wierzch posyp starta czekolada.

Zwykle ciasto kefirowe z dodatkiem kakao wywoluje usmiech na twarzy malych slodyczy. W koncu ma niezwykle monogramy, przypominajace kolorem dzikiego zwierzecia – zebry, od ktorej ma swoja nazwe.

Skladniki:

Ciasto zebra

  • Maka – 350 g;
  • Jajko – 2 szt .;
  • Cukier – 300 g;
  • Kakao – 4 lyzki. ja.;
  • Maslo – 300 g;
  • Kefir – 400 ml;
  • Orzechy wloskie – 100 g.
  • Soda oczyszczona – 1 lyzeczka;
  • Gotowane mleko skondensowane – 1 puszka.

Czas gotowania: jedna godzina.

Zawartosc kaloryczna: 190 Kcal / 100 g.

Wlej sode do cieplego kefiru, wymieszaj i odstaw na dwadziescia minut. Dodaj sto gramow cukru, schlodzone jajka i pokruszona make. Ciasto podzielic na pol i dodac kakao na pol, dokladnie wymieszac.

Wlaczamy piekarnik elektryczny na 200 ? C. Nasmaruj forme olejem i wlej ciemne ciasto, napelnij je jasnym i dlugim drewnianym szpikulcem na wierzchu, narysuj losowo monogram w ciescie. Zanurzamy sie, aby przygotowac sie na pol godziny.

Skondensowane mleko przerywamy maslem, dodajemy obrane i lekko posiekane orzechy. Ciasto wyjmujemy, schladzamy i kroimy na pol nozem do filetowania. Ciasto obficie posmarowac kremem i pozostawic do namoczenia.

z dzemem
Gotowanie ciasta waflowego ze skondensowanym mlekiem jest bardzo proste. Dlatego mozesz dodac owoce, dzem, orzechy lub suszone owoce, aby dodac nowe nuty do ciasta znanego z dziecinstwa.

Przepis na ciasto czekoladowe z kulkami twarogowymi. Ten niezwykly deser, nawet troche dlugo sie gotuje, ale smak ciasta jest po prostu niesamowity.

Jak gotowac pieczone jablka z twarogiem w kuchence mikrofalowej, przeczytaj nasz artykul.

Wypieki czekoladowe sa latwe w przygotowaniu, wystarczy do ciasta dodac proszek kakaowy, najlepiej przygotowany samodzielnie. A kremowe ciasto czekoladowe mozna zrobic wieczorem i dobrze moczy sie przez noc.

Skladniki:

ciasto czekoladowe

  • Maka – 600 g;
  • Ziarna kakaowe (a raczej ich proszek) – 50 g;
  • Cukier – 300 g;
  • Olej slonecznikowy – 100 ml;
  • Kefir – 450 ml;
  • Mleko – 0,5 l;
  • Maslo – 150 g;
  • Skrobia – 2 lyzki. l;
  • Wanilia – 1 opakowanie;
  • Migdaly – 100 g;
  • Jajka – 3 szt.

Czas gotowania: godzina.

Zawartosc kaloryczna: 320 Kcal / 100 g.

Dwa schlodzone jajka przerywamy polowa cukru. Gdy pojawi sie biala gesta struktura, wlej kefir i olej slonecznikowy. Wymieszac, w malych partiach dodac pokruszona wanilie i make. Zmiel ziarna na proszek w elektrycznym mlynku do kawy. Wlej do ciasta.

Piekarnik elektryczny uruchamiamy na 190?C. Plynna mase wlac do blachy wylozonej kalka kreslarska i zanurzyc do pieczenia przez czterdziesci minut. Biszkopt potroi sie i bedzie mial porowata, luzna strukture.

Wlej mleko do malego zelaznego garnka, dodaj make kukurydziana, wanilie i pozostale jajko. Ciagle mieszaj i gotuj krem.

Gdy plyn wystarczajaco zgestnieje, zatrzymujemy proces i pozwalamy mu ostygnac. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.

Wysokie ciasto podzielic na trzy mniej wiecej rowne czesci, posmarowac kremem, zmiazdzyc na wierzchu lekko posiekane migdaly.

Nazwa tego deseru mowi sama za siebie, glownym skladnikiem tego ciasta jest kasza manna. Przygotowywany jest ze smietany, jogurtu naturalnego lub dowolnego dostepnego pod reka sfermentowanego produktu mlecznego, w tym kefiru.

Mannik nie jest tak kaprysny w przygotowaniu jak biszkopt i zawsze sie okazuje.

Skladniki:

  • Kasza manna – 2 szklanki;
  • Kefir – 2 szklanki;
  • Cukier – 300 g;
  • Cynamon – 1 opakowanie;
  • Jajka – 4 szt .;
  • Soda oczyszczona – 1 lyzeczka;
  • Proszek – do odkurzania;
  • Spread – do smarowania.

Czas gotowania: trzy godziny.

Zawartosc kaloryczna – 350 Kcal / 100 g.

W pierwszym etapie kasze wypelniamy kefirem w temperaturze pokojowej, dokladnie mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Aby proces pecznienia przebiegal szybciej, mase mozna nalozyc na ciepla baterie lub zanurzyc w ekspresie do jogurtu.

kefir z kasza manna

Jajka przerywamy wanilia i cukrem, dodajemy sode oczyszczona.

wymieszac jajka

Plynna mieszanke wprowadzamy do kefiru-semoliny, powoli mieszamy, aby ciasto mialo jednorodna strukture.

ciasto jest gotowe

Wlaczamy piekarnik elektryczny na 200 ? C. Miazdzymy forme kasza manna lub smarujemy olejem.

nasmaruj forme

Wlac ciasto i zanurzyc w piecu na pol godziny. Do bazy mozna dodac sok lub posiekane suszone owoce, owoce kandyzowane, skorke – jest to opcjonalne.

mannik w formie

Manne wyjmujemy z piekarnika elektrycznego, przenosimy do przygotowanego naczynia, przykrywamy recznikiem i pozostawiamy do ostygniecia.

mannik jest gotowy

Miazdzymy go na wierzchu proszkiem i kroimy losowo na kawalki.

mannik z proszkiem

Do robienia ciasta lepiej jest uzyc kefiru o najwyzszej zawartosci tluszczu. Pomoze to wypiekom lepiej wyrosnac i miec przyjemny kremowy smak.

Klasyczna wersja ciasta Black Prince jest zrobiona z dzemem lub dzemem (zwykle uzywa sie porzeczki lub jezyny).

Po ugotowaniu manne mozna polac syropem owocowym bez wyjmowania jej z formy, az bedzie dobrze nasycona.

Pamietaj, jesli w lodowce jest kefir, zawsze mozesz z niego zrobic pyszne ciasto.

Zyczymy inspiracji i dobrego nastroju!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko