Ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego – przepisy kulinarne ze zdjeciami

Jednym z atrybutow zarowno swiatecznego, jak i codziennego picia herbaty jest niezmiennie ciasto. Kulinarne arcydzielo z projektem przemyslanym przez Ciebie osobiscie, ze skladnikami, ktore kochasz najbardziej i wykonane wlasnymi rekami – takie ciasto jest w stanie zadowolic wszystkich zgromadzonych w dniu ?X?, na dlugo zostanie zapamietany i nie pozostawi obojetnym ani malych slodyczy, ani wyrafinowanych smakoszy.

Znany tort napoleonski to klasyka gatunku kulinarnego, jego stworzenie bedzie wymagalo troche wysilku i czasu, dlatego nie kazda gospodyni wybiera te wersje deseru.

Proponowane warianty przepisu na ?Napoleona? z gotowego ciasta przydadza sie kazdemu, kto ma ograniczony czas, ale chce zobaczyc tort na swoim stole.

Klasyczny przepis
Jak sprawic, by ciasto napoleonskie stalo sie czestym gosciem biesiady

Skladniki Ilosc
polprodukt z ciasta francuskiego 1 kg
mleko naturalne 1 l
jajko kurze 4 rzeczy.
cukier 350 gramow
maka pszenna 3 lyzki. lyzki
maslo 250g
wanilina 1 saszetka
Czas gotowania: 120 minut Kalorie na 100 gramow: 380 Kcal

Rozmrozone ciasto francuskie pokroj na warstwy, w ilosci 12-16 sztuk, biorac pod uwage wielkosc blachy do pieczenia lub naczynia do serwowania. Rozwalkuj pokrojone czesci w ciastka o grubosci 3 lub 4 mm.

Umiesc pergamin lub silikonowa mate do pieczenia na dnie tacy, uloz przedmiot. Przebij brzeg ciasta widelcem, aby uniknac pecznienia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C, kazde ciasto okolo 5 minut, az sie zarumienia.

Pozostaly po walkowaniu okruchy ciasta przydadza sie w przyszlosci do posypania ciasta, podobnie piec w piekarniku.

Wbij jajka do miski o wysokich sciankach, dodaj szklanke mleka, waniliny i cukru, dokladnie zmiel skladniki trzepaczka lub mikserem. Kontynuujac ubijanie, dodaj make, unikajac tworzenia sie grudek. Ubijaj, az uzyskasz jednorodna mase, podobna do konsystencji gestej smietany.

Pozostale mleko wlej do rondla z grubym dnem, podgrzej na kuchence, nie gotujac. Ubite jajko i mase mleczna wlac do podgrzanego mleka i regularnie mieszajac widelcem lub trzepaczka, unikajac zbrylania, doprowadzac do miekkosci, az masa zgestnieje.

Zdejmij naczynia z ognia, ostudz, az beda cieple. Przygotuj wczesniej maslo, ubijajac je mikserem, az bedzie puszyste. Do masla wprowadzamy schlodzona mieszanke w odmierzonej ilosci, rowniez ubijamy.

W przygotowaniu kremu wazne jest, aby nie spieszyc sie, a skladniki mieszac malymi porcjami etapami, dokladnie wcierac. W przeciwnym razie krem ??zluszcza sie na skladniki, co jest niedopuszczalne.

Uloz upieczone ciastka jeden na drugim, posmarowujac je kremem. Warstwa wykonczeniowa i boki ciasta sa rowniez obficie rozmazane. Resztki upieczonego ciasta francuskiego zmiel blenderem lub tarka, ciasto posyp okruchami ze wszystkich stron. Ciasto gotowe!

Aby uzyskac najlepsze wyniki, mozesz uzyc nastepujacych sztuczek:

  • uzywac polproduktow z ciasta francuskiego, ktore nie byly poddawane wielokrotnemu rozmrazaniu i zamrazaniu;
  • do pieczenia ciast uzywaj blach do pieczenia z pergaminem, bez dodawania tluszczu;
  • przed podaniem gotowe ciasto zaleca sie przechowywac w chlodnym miejscu przez co najmniej godzine, dzieki temu ciastka beda bardziej nasycone smietana i unikna wysuszenia.

W oparciu o ten klasyczny przepis mozna przygotowac ?Napoleona? z dodatkiem roznych skladnikow, kierujac sie osobistymi preferencjami smakowymi. Ciasto mozna uzupelnic owocami, jagodami, orzechami, mlekiem skondensowanym i innymi produktami wedlug wlasnych upodoban.

Lula kebab jest gotowy
Przeczytaj, jak ugotowac wykwintny kebab jagniecy w piekarniku lub na grillu.

Naucz sie gotowac niesamowicie pyszna zupe kharcho z wolowiny z miesem i przyprawami.

Jak gotowac soczyste udka z kurczaka w powolnej kuchence. Danie mozna podawac osobno lub jako dodatek do dowolnego przystawki.

Wymagane skladniki na jeden przedmiot:

  • polprodukt bez ciasta francuskiego drozdzowego – 1 kg;
  • cukier – 50 gr;
  • maslo – 200 gr;
  • mleko skondensowane – 400 gr;
  • krem o wysokiej zawartosci tluszczu – 250 ml.

Czas gotowania: pieczenie – 45 minut, przechowywanie w lodowce – od 1 godziny. Zawartosc kaloryczna: 440 Kcal na 100 g.

Szybkie ciasta ?Napoleon? powstaja wedlug klasycznej receptury. Pokrojone warstwy gotowego ciasta francuskiego piecze sie w piekarniku w temperaturze 20?C przez okolo 5 minut kazda. Dodatkowo ciasto przygotowywane jest do posypania.

piec ciasta

Skondensowana smietanka mleczna jest latwa w przygotowaniu, a proces ten zajmuje znacznie mniej czasu niz przygotowanie kremu. W glebokiej misce ubij mikserem smietanke i cukier, wymieszaj miekkie maslo ze skondensowanym mlekiem i zmiel. Polacz bita smietane z powstalym musem, wymieszaj do uzyskania gladkosci. Krem jest gotowy!

zrobic krem

Nie rozni sie niczym od wykonania klasycznego ?Napoleona?: ciastka pokryte kremem sa przesuwane miedzy soba, rozmazane ze wszystkich stron i posypane okruchami.

posmaruj ciastka

Ciasto przygotowane wedlug tego przepisu ma wysoka zawartosc kalorii i tluszczu, ale spodoba sie wszystkim prawdziwym slodyczom.

Ciasto Napoleona

Wymagane skladniki na jeden przedmiot:

  • ciasto francuskie bez drozdzy – 750 gr;
  • cukier – 150 gr;
  • maslo – 200 gr;
  • mleko skondensowane – 400 gr;
  • smietana 32% tluszczu – 200 ml;
  • swieze truskawki – 350 gr;
  • mieta – 2-3 galazki.

Czas pieczenia: pieczenie – 45 minut, przechowywanie w lodowce – od 30 minut. Zawartosc kaloryczna: 400 Kcal na 100 gr.

Dla lepszego zrozumienia mozesz przestudiowac powyzszy przepis na klasyczny ?Napoleon?, oto krotki opis.

Rozmrozone i posiekane ciasto pieczemy warstwami na zloty kolor w piekarniku o temperaturze 200C przez okolo 5 minut. Wyjmij gotowe ciasta i ostudz.

Smietane ubic mikserem, dodajac cukier. Maslo zmiekczamy, dodajemy mleko skondensowane, mieszamy do uzyskania gladkosci. Do powstalej mieszanki dodac bita smietane i ponownie wymieszac.

Truskawki oplucz, usun szypulki. Wiekszosc jagod pokroj w plastry, pozostawiajac kilka kawalkow do dekoracji wierzchniej warstwy ciasta.

Ciasta ukladac kolejno, tworzac warstwy smietany, z dodatkiem truskawek. Wierzch i boki ciasta obficie posmarowac, posypac okruchami, udekorowac pozostalymi jagodami. Umiesc w chlodnym miejscu do lezakowania.

Przed podaniem udekoruj wierzchnia warstwe galazkami miety. Smacznego!

Gdy chcesz odejsc od przyzwyczajen i sprobowac czegos nowego i wyrafinowanego, ponizszy przepis przyda sie gospodyniom domowym.

Wymagane skladniki na jeden przedmiot:

  • gotowe ciasto francuskie – 500 gr;
  • cukier – 130 gr;
  • mleko – 200 ml;
  • zoltko jajka – 6 szt .;
  • Ser mascarpone – 50 gr;
  • maka pszenna, posiewana – 3 lyzki. lyzki;
  • likier – 50 ml;
  • platki migdalow – 1 opakowanie.

Czas gotowania: pieczenie – 1 godzina, przechowywanie w lodowce – 2 godziny. Zawartosc kaloryczna: 415 Kcal na 100 g.

Przygotuj ciastka wedlug przepisu na klasyczne ciasto napoleonskie.

Jako podstawe uzywamy tradycyjnej receptury budyniowej. Do ugotowanej i schlodzonej do temperatury nieco powyzej temperatury pokojowej smietanki dodac serek mascarpone i likier. Dokladnie wymieszaj, dozwolone jest lekkie ubijanie widelcem lub trzepaczka.

Ciastka skladamy po kolei razem, ukladajac je czescia kremu, nie dotykajac gornej warstwy i bokow ciasta. Namoczyc w lodowce przez co najmniej 2 godziny, nastepnie posmarowac pozostalym kremem ze wszystkich stron i posypac platkami migdalow.

Powstale ciasto ?Napoleon? z gotowego ciasta francuskiego ma zwiekszona delikatnosc i aromat, na ktore zasluza wszyscy zgromadzeni przy stole.

Korzystajac z sugerowanych powyzej przepisow, kazda gospodyni bedzie mogla zadowolic i zaskoczyc swoich gosci, poniewaz dzieki ich prostocie i przejrzystosci wykonanie tortu napoleonskiego nie jest juz trudnym zadaniem. Oznacza to, ze teraz ten pyszny produkt mozna podawac na stole znacznie czesciej, nie tracac przy tym niewielkiej ilosci czasu i wysilku!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko