Ciasto rybne z ciasta drozdzowego: proste przepisy ze zdjeciami

Prawie wszyscy kochaja domowe ciasta. Kto moze udowodnic, ze domowe ciasta sa gorsze od tych kupionych w sklepie? Istnieje wiecej niz wystarczajaca ilosc domowych ciast. Jednak szczegolna uwage nalezy zwrocic na paszteciki rybne, poniewaz ich przygotowanie ma pewne niuanse, ktore wplywaja na smak i blask potrawy.

Prosty przepis na ciasto rybne z ciasta drozdzowego
Jak upiec ciasto drozdzowe rybne

Skladniki Ilosc
Filet rybny 800 gramow
Ryz 200 gramow
Cebula cebulowa 1 kg
Olej (dowolny) warzywny 100 gramow
Sol opcjonalny
Lisc laurowy do 7 szt.
Pieprz mielony opcjonalny
Ciasto drozdzowe 1,5 kg
Maka 100 gramow
Jajko kurze 1 szt.
Czas gotowania: 105 minut Kalorie na 100 gramow: 122 Kcal

Najprostszy przepis opiera sie na wykorzystaniu ciasta drozdzowego. Takie ciasto nie zajmie duzo czasu i nie sprawi trudnosci w przygotowaniu, ale zachwyci domownikow niesamowitym smakiem.

Metoda gotowania:

  • Przygotowywany jest ryz i cebula. Ryz myje sie i moczy przez 1,5 godziny, po czym gotuje sie w lekko osolonej wodzie do 20 minut, a nastepnie schladza. Cebula jest obrana, pokrojona w cienkie polpierscienie;
  • Patelnia z przygotowanym olejem roslinnym jest kalcynowana, po czym umieszczana jest na niej cebula, smazona na malym ogniu przez okolo 5 minut;
  • Cebule miesza sie z ryzem, w razie potrzeby zacier posypuje sie sola i pieprzem;
  • Ryba jest przygotowywana: filet kroi sie w cienkie plasterki, nastepnie kazdy plasterek jest solony, przyprawiany pieprzem, po czym ukladany jest na papierze pergaminowym;
  • Ciasto dzieli sie na dwie rowne czesci, po czym pierwsza rozwalkowuje sie do rozmiaru nieco wiekszego niz naczynie do pieczenia;
  • Pasuje do formy wstepnie nasmarowanej olejem roslinnym. Na nim kladzie sie polowe mieszanego ryzu i cebuli, umieszcza sie tam 2-3 liscie laurowe;
  • Na wierzchu kladzie sie wstepnie przygotowany filet rybny, na nim kladzie sie reszte ryzu i cebuli;
  • Druga czesc ciasta rozwalkowac do rozmiaru, ktory pozwoli zamknac gorna warstwe nadzienia w ciescie, po czym przykrywa nadzienie i szczypie po bokach krawedzi;
  • Ciasto umieszcza sie w zimnym miejscu na pol godziny, po czym jajko jest ubijane;
  • Piekarnik nagrzewa sie do 200 stopni, umieszcza sie tam placek nasmarowany ubitym jajkiem. Temperatura spada do 190 stopni, po czym ciasto piecze sie przez okolo 45 minut;
  • Gotowe ciasto wyjmuje sie na miekkiej serwetce, przykrywa recznikiem i pozostawia na 20 minut – to doprowadzi rybe do stanu pelnej gotowosci, a skorka ciasta nie bedzie zbyt twarda.

Ciasto rybne z ciasta drozdzowego: proste przepisy ze zdjeciami
Pieczone w piekarniku udka z kurczaka z ziemniakami to najciekawsze i nietypowe przepisy.

Jak gotowac zrazy ziemniaczane z przepisami miesnymi ze zdjeciami i krok po kroku. Poznaj tajniki gotowania.

Gulasz Ziemniaczany w Doniczkach to proste danie, ktore stanie sie jednym z Twoich ulubionych.

Dania z ryba ze zwyklego ciasta sa latwe w przygotowaniu, a w przypadku ciasta francuskiego czas gotowania jest skrocony, smak jest zupelnie inny, ale nie mniej niesamowity.

Skladniki:

  • Gotowe ciasto francuskie – 1 opakowanie;
  • Filet rybny – 2 szt .;
  • Cebula – 2 szt .;
  • Marchewki – 2 szt .;
  • Jajko – 1 szt .;
  • Olej roslinny (dowolny) – 20 gr .;
  • Przyprawy, sol – opcjonalnie.

Czas gotowania: 60 minut.

Zawartosc kaloryczna: 102 kcal na 100 g.

Metoda gotowania:

ciasto rybne

  • Ciasto jest rozmrazane przed gotowaniem, przygotowywany jest filet rybny: solony, pieprzowy;
  • Cebule kroi sie w drobna kostke, marchewki wciera sie na tarce;
  • Warzywa smazone sa na oleju;
  • Rozmrozone ciasto dzieli sie na kilka kawalkow, kazdy rozwalkowany na cienka grubosc;
  • Filet rybny uklada sie na dolnej warstwie ciasta, na wierzchu kladzie sie smazona marchewke i cebule;
  • Ciasto ma ksztalt ryby: ogon owiniety jest w trojkat, boki ciasta pokrojone w paski sredniej grubosci;
  • Ukosnie ulozone paski boczne pokryte sa filetami rybnymi i warzywami;
  • Z pozostalego ciasta formuje sie ogon i przyczepia sie do glownej czesci ciasta. Jajko jest ubijane, ciasto smaruje sie powstala mieszanka;
  • Piekarnik nagrzewa sie do 180 stopni, umieszcza sie tam surowe danie i piecze przez pol godziny;
  • Gotowe ciasto chlodzi sie, kroi na porcje, podaje do stolu.

Ciasto francuskie z nadzieniem rybnym jest najlatwiejsze w przygotowaniu, a skladniki potrzebne do jego przygotowania nie spowoduja duzych kosztow finansowych.

Nadzienie do takiego dania moze byc dowolne, jednak placek z czerwonej ryby i ciasta drozdzowego rozni sie od reszty wyjatkowymi wlasciwosciami smakowymi.

Skladniki:

  • Ciasto drozdzowe – 1 kg;
  • Filet z czerwonej ryby – 0,5 kg;
  • Ziemniaki – 1 kg;
  • Cebula – 500 gr .;
  • Maslo – 50 gr .;
  • Mocne liscie herbaty – 50 gr;
  • Przyprawy, sol – opcjonalnie.

Czas gotowania: 60 – 70 minut.

Zawartosc kaloryczna: 134 kcal na 100 g.

Metoda gotowania:

  • Filet z czerwonej ryby kroi sie w cienkie plasterki, z ktorych kazdy posypuje sie sola i przyprawami;
  • Obrane ziemniaki, pokrojone w male plasterki, z ktorych kazdy jest solony, pieprz z niewielka iloscia niezbednych skladnikow;
  • Cebula jest obierana, krojona w cienkie krazki;

pokroic warzywa

  • Gotowe ciasto dzieli sie na pare rownych czesci. Dolny nalezy rozwalkowac nieco bardziej niz blache do pieczenia, aby mozna bylo ladnie przypiac krawedzie.
  • Dolna czesc ciasta uklada sie na natluszczonej blasze do pieczenia, filety rybne nie sa na niej ukladane, na wierzchu leza ziemniaki, a ostatnia warstwa sklada sie z cebuli, miedzy pierscieniami ktorych sa male kawalki masla sa umieszczone – aby ciasto bylo miekkie, syte;

wlozyc ziemniaki

  • Druga polowa jest rozwijana, po czym pokrywa sie nia gorna warstwe ciasta. Krawedzie sa sciagniete;

zamknij ciasto

  • Piekarnik nalezy nagrzac do 170 stopni, po czym ciasto umieszcza sie tam na 40-50 minut. Gotowosc sprawdza sie za pomoca wykalaczki: jesli ciasto nie zostanie na nia zabrane, danie jest gotowe;
  • Gotowe ciasto wyjmuje sie z piekarnika, kroi i podaje na stol.

ciasto jest gotowe

Podczas pieczenia ciasta jest kilka wskazowek:

  • Zanim naczynie zostanie umieszczone w piekarniku, przekluwa sie je widelcem, a posrodku pozostawia sie rowniez maly otwor, aby umozliwic swobodna cyrkulacje powietrza;
  • Jesli ciasto nie zajmuje calej blachy do pieczenia, a po bokach jest pusta przestrzen, upiecze sie lepiej;
  • Gotowe danie nalezy natychmiast wyjac z piekarnika i przesunac, aby nie nasycilo sie zapachem zelaza;
  • Aby zapobiec przypalaniu sie zywnosci, pod blacha umieszcza sie miske z woda;
  • Podczas zamykania piekarnika nalezy powoli opuszczac pokrywke, w przeciwnym razie ciasto osiadzie mocna bawelna.

Przestrzeganie wszystkich punktow pozwoli Ci przygotowac niesamowite danie o niesamowitym smaku, ktore zachwyci nie tylko domownikow, ale takze tych, ktorzy przyjada do nas. Nawet ci, ktorzy nie przepadaja za pasztetami rybnymi, nie beda mogli oprzec sie sprobowaniu chocby jednego kesa.

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko