Ciasto ziemniaczane na placki (tluczone ziemniaki, gotowane): przepisy kulinarne

Ciasto ziemniaczane, jak mozna sie domyslic, swietnie nadaje sie do pikantnych wypiekow. Dzieki niezwyklej technologii gotowania uzyskuje sie bardzo przewiewne, smaczne i rozplywajace sie w ustach ciasto. Ponadto w jego przygotowanie moze brac udzial niejedzony wczorajszy dodatek w postaci puree ziemniaczanego. Mieso, kapusta i grzyby nadaja sie jako nadzienie. Ale mozesz tez pokazac swoja wyobraznie, wybierajac najbardziej odpowiednia dla siebie opcje.

Ciasto ziemniaczane na placki na patelni
Jak zrobic ciasto ziemniaczane

Skladniki Ilosc
ziemniaki sredniej wielkosci 4 lub 5 szt.
jajka (kurczak) 2 szt.
maka pszenna 2 szklanki
przyprawy i sol smak
Czas gotowania: 40 minut Kalorie na 100 gramow: 137 Kcal

Pasztety ziemniaczane ugotowane na patelni sa bardzo miekkie i aromatyczne. Podczas procesu smazenia powstaje rumiano-zlota powierzchnia, ktora mimo swojego wygladu jest bardzo delikatna.

Bezposredni proces przygotowania ciasta:

  • Ziemniaki nalezy dokladnie umyc, nie usuwajac z nich skorki. Umiesc w rondelku odpowiedniej wielkosci i zalej woda tak, aby calkowicie przykryla przygotowane warzywa. Dodaj troche soli kuchennej i gotuj we wrzacej wodzie przez 20 minut;
  • Wyjmij ziemniaki doprowadzone do pelnej gotowosci z wody i pozostaw na kilka minut do ostygniecia;
  • Nastepnie obierz warzywo z miekkiej skorki i zetrzyj gruba tarka;
  • Wloz pokrojone ziemniaki do glebokiego pojemnika i ubij w nim przygotowane jajka kurze. Natychmiast posyp miksture sola i zielem angielskim;
  • Dokladnie wymieszaj i od razu mozesz stopniowo dodawac make, caly czas mieszajac kompozycje;
  • Przestan dodawac make w momencie, gdy ciasto przestanie kleic sie do rak. Ugniataj dokladnie, odstaw na bok i zacznij przygotowywac nadzienie.
  • Ciasto drozdzowe przygotowane na bulionie ziemniaczanym okazuje sie przewiewne i delikatne. Do takiej bazy mozna zastosowac najrozniejsze wypelnienie. Musisz najpierw przygotowac nastepujaca liste komponentow:

    • 800 g maki pszennej;
    • ? l bulionu ziemniaczanego;
    • 1 lyzka. l. Sahara;
    • 60 g margaryny;
    • 2 lyzki stolowe. l. olej slonecznikowy;
    • 1 lyzeczka drozdze suszone;
    • ? lyzki. l. Sol.

    Czas gotowania – 80 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 250 kcal.

    Jak zrobic ciasto:

  • Podczas gotowania ziemniakow na rozne potrzeby konieczne jest odsaczenie bulionu i pozostawienie na chwile do ostygniecia;
  • W momencie, gdy plyn sie rozgrzeje, mozna dodac do niego margaryne, wczesniej podzielona na mniejsze kawalki;
  • Dokladnie wymieszaj, aby rozpuscic margaryne i od razu dodaj przygotowany olej slonecznikowy;
  • Do kompozycji dodaj sol, cukier i wymagana ilosc suchych drozdzy. Za pomoca trzepaczki ubij troche kompozycje, aby rozpuscic wszystkie dodane skladniki;
  • Przesiej make i dodaj male porcje do przygotowanej mieszanki bulionu ziemniaczanego. Po kazdej dodanej porcji bardzo dokladnie wymieszac;
  • Ostatecznie powstale ciasto ma plynna konsystencje. Nalezy go przykryc czystym recznikiem kuchennym i odstawic w cieple miejsce;
  • Godzine pozniej mozesz zaczac formowac ciasta, uprzednio zwilzajac rece olejem slonecznikowym.
  • placki ziemniaczane z miesem

    Do przygotowania tych pysznych i bardzo aromatycznych ciast bedziesz potrzebowac:

    • 2000 g bulw ziemniaka;
    • 2 jajka (kurczak);
    • 100 g maki pszennej;
    • 60 g maki kukurydzianej;
    • 3 lyzki. l. olej slonecznikowy;
    • ? kg dowolnego miesa mielonego;
    • 1 glowa cebuli;
    • 3 lyzki. l. bulion warzywny (mozna zastapic przegotowana woda);
    • 2 lyzki stolowe. l. Oliwa z oliwek;
    • 6 groszkow czarnego pieprzu;
    • 4 ziarna kardamonu;
    • 1 lyzeczka kolendra;
    • ? lyzeczki kminek;
    • 1 suszony gozdzik;
    • 1 szczypta soli morskiej

    Czas gotowania – 110 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 156 kcal.

    Krok po kroku proces przygotowania aromatycznych ciast:

  • Natychmiast wlacz piekarnik i podgrzej go do temperatury 200??;
  • Bardzo dokladnie umyj bulwy ziemniaka, osusz i rozloz na blasze do pieczenia. Wyslij do piekarnika i piecz ziemniaki przez 40 minut;
  • Ziemniaki wyjac, ostudzic, obrac i polamac rekoma na mniejsze kawalki;
  • Do posiekanych ziemniakow dodac jajka kurze, make pszenna (70 g) i mieszac do uzyskania jednolitej masy. Dla wygody mozesz uzyc robota kuchennego ze specjalna nasadka do ciasta;
  • Cebule obrac i bardzo drobno posiekac;
  • Rozgrzej patelnie na kuchence i posmaruj ja oliwa z oliwek, wloz cebule i smaz do miekkosci;
  • Przygotowane przyprawy zmiazdzyc w mozdzierzu (kumin, gozdziki, pieprz czarny, kolendra, kardamon) i dodac do patelni cebulowej;
  • Wloz tam rowniez przygotowane mieso mielone, dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Przed duszeniem posyp miksture sola morska;
  • Posyp stol pozostala maka pszenna i z ciasta ziemniaczanego uformuj male placki, obtocz je w mace;
  • umiesc 1 lyzeczke na srodku kazdego nalesnika. przygotowane nadzienie i formowanie malych ciastek;
  • Potraktuj patelnie olejem slonecznikowym, podgrzej na kuchence i uloz tam uformowane ciasta, wczesniej obtoczone w mace kukurydzianej;
  • Smazyc na zloty kolor z kazdej strony.
  • galareta
    Galaretka szczupakowa to delikatna przystawka z kulinarnymi wskazowkami krok po kroku.

    Paczki bezdrozdzowe ? moga byc przystawka, dodatkiem do pierwszego dania lub deserem ? wszystko zalezy od nadzienia.

    Przeczytaj, Jak gotowac makaron gryczany z kurczakiem – przepis ze zdjeciem i zaleceniami krok po kroku.

    Gotowanie takich ciast zajmuje troche czasu i wymaga niewielkiego wysilku, ale mimo to jest to bardzo smaczne i ciekawe danie.

    Aby ugotowac ciasta, bedziesz potrzebowac:

    • 1000 g ziemniakow;
    • 2 jajka (kurczak);
    • 3 lyzki. l. maka pszenna;
    • przyprawy – wedlug wlasnego uznania;
    • kapusta (swieza lub solona) – 500 g.

    Czas gotowania – 1 godzina.

    Zawartosc kaloryczna – 125,8 kcal.

    Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokladnie umyc i gotowac do miekkosci bezposrednio w skorce;
    Ziemniak
  • Wyjac z wody i odkleic miekka skorke, natychmiast zmielic na goraco za pomoca maszynki do miesa;
  • Do posiekanych ziemniakow dodac jajka kurze, niezbedne przyprawy i dokladnie wymieszac;
    dodaj jajka
  • Teraz dodaj przygotowana ilosc maki i ponownie wymieszaj kompozycje, az bedzie calkowicie jednorodna;
  • Smaz przygotowana (pokrojona) kapuste na patelni do miekkosci;
    usmaz kapuste
  • Z ciasta uformuj male kulki, ktore nalezy docisnac i uformowac w herbatniki;
    posiekaj kapuste
  • Wloz przygotowana kapuste do kazdego ciasta i uformuj ciasto w ksztalcie ciasta;
    smazyc ciasta
  • Smazyc obie strony na patelni z olejem slonecznikowym, az powstanie charakterystyczny zloty odcien.
    placki
  • Aby przelozyc ten przepis na rzeczywistosc, wymagane bedzie wstepne przygotowanie nastepujacej listy skladnikow:

    • 800 g ziemniakow;
    • 1 + 1 jajko (kurczak);
    • sol kuchenna ? ilosc zalezy od osobistych preferencji;
    • pieprz czarny mielony – ilosc wedlug wlasnego uznania;
    • 300 g swiezych grzybow;
    • 2 glowki cebuli;
    • 15 g swiezej zielonej cebuli;
    • 2 lyzki stolowe. l. + 100 ml oleju slonecznikowego;
    • 50 ml oczyszczonej wody;
    • 8 lyzek. l. bulka tarta;
    • kilka galazek swiezej pietruszki.

    Czas gotowania – 60 minut.

    Zawartosc kalorii – 150 kcal.

    Szczegolowy opis przygotowania ciast:

  • Przygotowane ziemniaki obrac, umyc, pokroic na kawalki, dodac wode i gotowac w wodzie na kuchence do calkowitego ugotowania;
  • Cebule obrac i pokroic w drobna kostke;
  • Pieczarki umyc, obrac i w razie potrzeby pokroic na mniejsze kawalki;
  • Podgrzej patelnie na kuchence, dodaj olej roslinny, wloz tam posiekana cebule i smaz do polowy. Nastepnie uloz grzyby i smaz, az beda w pelni ugotowane razem z cebula;
  • Posyp odrobina soli i pieprzu, wymieszaj;
  • Usmazone pieczarki wlozyc do blendera i troche posiekac. Posiekaj zielona cebule, dodaj do nadzienia grzybowego i wymieszaj;
  • Odsaczyc wode z gotowych ziemniakow i rozgniesc do uzyskania jednorodnego puree;
  • Do puree dodac 1 jajko kurze i posypac sola. Wymieszac i pozostawic do ostygniecia;
  • W tym czasie musisz przygotowac mieszanke do panierowania;
  • Poloz bulke tarta na talerzu;
  • W innym pojemniku ubij 1 jajko kurze oczyszczona woda;
  • Zanim zaczniesz formowac ciasta, musisz troche zwilzyc rece woda;
  • Z niewielkiej ilosci tluczonych ziemniakow uformowac kulke, ktora nalezy natychmiast splaszczyc, a na srodek wyuczonego ciasta dodac lyzke nadzienia grzybowego. Polacz krawedzie i uformuj ciasto z powstalego ciasta;
  • Zanurz powstale ciasto w mieszance jajek i wody i natychmiast obtocz bulke tarta;
  • Rozgrzej patelnie, dodaj olej slonecznikowy i wloz na nia uformowane placki, ktore smazymy z obu stron na charakterystyczny zloty kolor;
  • Poloz na reczniku papierowym, aby usunac nadmiar tluszczu i podawaj przybrane swieza natka pietruszki.
  • Ciasto na placki z puree ziemniaczanego pozwala uzyskac delikatne, przewiewne i smaczne danie, ktore zachwyci Cie rowniez niezwyklym ziemniaczanym aromatem. Przygotowanie takich ciast jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejetnosci kulinarnych.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko