Co jest zdrowsze – jagody czy jagody?

Istnieja kultury, ktore trudno odroznic od siebie, zwlaszcza dla poczatkujacych ogrodnikow. Nie znajac dobrze wygladu, owocow roslin, nie maja pojecia, jak wygladaja jagody i jagody, jaka jest miedzy nimi roznica. Co wiecej, rosliny maja ze soba wiele wspolnego i nie sa czesto spotykane na dzialkach ogrodowych.

A jednak istnieje wiele znakow, dzieki ktorym nietrudno okreslic nazwe krzewu. Sa one zebrane w tym artykule.

Opis jagod

Borowki (Vaccinium uliginosum) naleza do rodziny wrzosowatych, rodzaju Vaccinium. Rosliny to wieloletnie rozgalezione krzewy lisciaste o zwartej formie. Ludzie nazywaja je sikorkami, gonobolem, pijakiem i niebieskimi winogronami. Sa uwazane za najblizszych krewnych jagod i borowek.

Dzikie jagody wystepuja na wiekszosci polkuli polnocnej, najczesciej w regionach o klimacie umiarkowanym lub zimnym. Krzew moze rosnac w duzych grupach, zwanych marsami, lub tworzyc niewielkie zarosla, zwykle wzdluz brzegow zbiornikow wodnych. Uwielbia wilgotne gleby, gleby torfowe. Ukazuje sie na terenach bagiennych i gorskich, lasach sosnowych i tundrze.

Uwaza sie, ze to wlasnie ta roslina kielkuje jako pierwsza na terenach, na ktorych tereny zielone sa niszczone w wyniku dzialalnosci czlowieka – w miejscach pozarow i powodzi, na polanach. Im gorsza jakosc gleby, tym lepiej wyczuwa sie na niej borowki.

Rozne odmiany osiagaja zazwyczaj wysokosc od 30 do 50 cm, czasem dorastaja do 1,5 m, moga miec pedy plozace. Ich zdrewniale pedy prawie do gory skierowane sa pionowo w gore. Kora jest szara, a liscie ciemnozielone. Ich dlugosc to okolo 3 cm, ksztalt podluzny lub odwrotnie jajowaty. Powierzchnia pokryta jest woskowym filmem, ktory nadaje cienkim, ale gestym blachom piekny niebieskawy odcien. Jesienia liscie staja sie czerwonawe. System korzeniowy borowek jest wloknisty. Rosliny otrzymuja skladniki odzywcze z mikoryzy.

Wiosna, w maju, na krzakach borowki kwitna male, pieciozebne kwiaty o barwie jasnorozowej lub bialej. Ich ksztalt ma ksztalt dzwonu. Jadalne ciemnoniebieskie, wydluzone lub zaokraglone jagody z soczystym zielonkawym miazszem dojrzewaja w srodku lata. Pokryte sa elastyczna szara skorka. Lekki sok. Srednia waga borowki to 10?20 g, a jej wielkosc to ok. 1,2 cm dlugosci. Plon z jednego krzewu moze wynosic do 8 kg.

Przedstawiciele gatunku borowki charakteryzuja sie duza mrozoodpornoscia. Ponadto sa stulatkami. W jednym miejscu krzew moze rosnac nawet setki lat.

Popularne rodzaje i odmiany roslin

Istnieje kilka odmian borowki:

  • niewymiarowy lub bagienny;
  • sredniej wielkosci, jest rowniez nazywany waskolistnym;
  • wysoki, inaczej ogrodnictwo.

Jest to borowka ogrodowa, ktora charakteryzuje sie wyzszym plonowaniem i odmiana odmianowa. Wyhodowano ponad 20 odmian.

Najpopularniejsze wsrod ogrodnikow to:

  • Patriota;
  • Niebieskie zloto;
  • Bluecrop;
  • Blue Ray;
  • Cudowny;
  • Elzbieta;
  • Premia.

Jadalne owoce borowki spozywa sie swieze lub przetworzone. Surowce sluza do robienia dzemow, produkcji win. Jagody sa czesto uzywane do produkcji jagod, zurawin lub borowek. Roznica miedzy tymi owocami polega na bogatszym smaku i aromacie.

Jagody sa przeciwwskazane dla osob ze zwiekszona krzepliwoscia krwi ze wzgledu na zawartosc substancji nadajacych jej wieksza lepkosc.

Roznica miedzy jagodami a jagodami: zwracaj uwage na wyglad

Na pierwszy rzut oka ludzie rozumieja i rozpoznaja wiele rzeczy. Taka obserwacja pomaga rowniez podczas zbioru upraw na duzych wysokosciach. W wiekszosci przypadkow nalezy dokladniej przyjrzec sie roslinie, aby dokladnie okreslic jej rodzaj. W takich przypadkach z pomoca przychodzi szczegolowy opis budowy krzewow uprawnych. Roznica miedzy jagodami a jagodami jest nastepujaca:

  • Wzrost. Krzewy borowki sa kilkakrotnie nizsze niz gonobel. Ten ostatni moze osiagnac 1,5 m wysokosci.
  • Rodzaj krzewu. Pierwsza porownywana kultura ma pelzajace galezie, a druga – pionowe, pionowe.
  • Trzon. W przeciwienstwie do golebia, pedy borowki nie sztywnieja na calej dlugosci. W takim przypadku sadzonki rosliny pozostaja zielone przez dlugi czas.
  • Pozostawia. U czarnych wlosow liscie sa jajowate ze spiczastym koncem, ale u glupca sa bardziej okragle i maja tepe brzegi.
  • Czytaj tez: Naprawa malin: przygotowania do zimy

    Obie jagody sa magazynem witamin i innych skladnikow odzywczych. Regularne spozywanie owocow doskonale zapobiega nowotworom.

    Biorac pod uwage wyzej wymienione cechy krzewow, dokonanie zlego wyboru jest prawie niemozliwe. Ponadto warto wiedziec, ze rosna glownie w wilgotnych lasach i podmoklych obszarach tundry. W wiekszym stopniu sa to rezerwaty iglaste i lisciaste polkuli polnocnej.

    Opis jagod

    Borowka, podobnie jak jej wzgledna borowka, nalezy do rodziny wrzosowatych, rodzaju Vaccinium. Jest to niski krzew, ktorego wysokosc siega nie wiecej niz 10-50 cm, jego lodygi sa nagie i zebrowane, pokryte jasnozielonymi liscmi powyzej i bladymi ponizej. Rosna wyprostowane, wychodzac z centralnej lodygi pod ostrym katem. Pedy z pierwszego roku zycia sa zielone, pozostale brazowawe.

    Blaszki lisciowe sa prawie bez ogonkow, skorzaste, gladkie i blyszczace, naprzemienne, ulozone spiralnie, maja ksztalt jajowaty lub eliptyczny, sa spiczaste na wierzcholkach i lekko zakrzywione do wewnatrz na brzegach. Dlugosc lisci wynosi od 1 do 3 cm, szerokosc do 1,5 cm, odpadaja zima.

    Woda spadajaca na krzew splywa z bruzdowanych blaszek lisciowych, ogonkow i galezi z glebokimi rowkami do klacza. W ksztalcie pelza, w postaci sznurka, ma duza liczbe galezi i daje wiele pedow. U osobnikow doroslych dlugosc klacza moze siegac 3 m.

    W maju kwitna borowki, przy sprzyjajacych warunkach pogodowych – pod koniec kwietnia. Kwitnienie trwa do miesiaca w klimacie umiarkowanym, aw trudnych warunkach polnocnych – do 2 miesiecy. Glownymi zapylaczami tej rosliny sa trzmiele i pszczoly domowe. Jest to produktywna roslina miodowa. Miod jest lekki, z lekko czerwonawym odcieniem.

    Krzewy wyhodowane przez podzielenie klacza daja pierwsze kwitnienie w czwartym roku zycia. Rosliny rozmnazane z nasion kwitna po 15 latach.

    Okres dojrzewania owocow przypada na srodek lata, moze trwac do wrzesnia. Na jagodach pojawiaja sie male okragle jagody o srednicy okolo 6-8 mm. Wbrew nazwie krzewu nie sa one czarne, ale ciemnoniebieskawe, co nadaje woskowo matowy film na skorze. Owoce pokryte jedrna skorka. Miazsz w srodku miekki i soczysty, w kolorze fioletowym, slodko-kwasny, w smaku lekko cierpki. Nasiona sa male, okolo 20 nasion. Swieze owoce plamia jezyk i zeby.

    Jesli jagody dobrze splukasz i usuniesz nalot woskowy, zmienia nieco kolor, stana sie prawie czarne, stad nazwa rosliny.

    Jagody w ogrodzie

    Istnieja dwie odmiany borowki:

    • dziki;
    • ogrod.

    Do uprawy wykorzystywane sa rosliny mieszancowe, tworzone na bazie jagod i dzikich jagod. Prawdziwe jagody mozna zbierac tylko w lesie. Spozywane sa swieze i przetworzone: przygotowuja konfitury i dzemy, galaretki, kompoty, likiery. Sluza rowniez jako surowce do wytwarzanych produktow. Czasami kulture sadzi sie na alpejskich wzgorzach jako ozdobe.

    Jagody sa przeciwwskazane w chorobach trzustki. Nie sa zalecane przy kamicy moczowej z powstawaniem szczawianow.

    Naturalnym obszarem dystrybucji jagod jest Ameryka Polnocna i polnocna Europa. Rosnie w ciaglych zaroslach w lasach, na obrzezach i zaroslach borow sosnowych, na bagnach, w lasach swierkowych, zielonych mszywiach, w tundrze. Roslina bardzo higrofilna.

    Jagody i jagody: jaka jest miedzy nimi roznica

    Jagody i jagody sa bliskimi ?krewnymi? nalezacymi do tej samej rodziny i rodzaju. Wyjasnia to zewnetrzne podobienstwo i tozsamosc niektorych cech, na przyklad stopien mrozoodpornosci, okres dojrzewania, obszar uprawy, wlasciwosci uzytkowe. W duzej mierze pokrywaja sie rowniez zasady dbania o uprawy w ich letnim domku. Nie bez powodu oba krzewy sa popularnie nazywane gonobelami.

    Rosliny sa czesto mylone lub mylone z ta sama uprawa. Czasami, aby zrozumiec roznice miedzy jagodami a jagodami, trzeba posadzic oba krzewy w poblizu i obserwowac roznice.

    Oznaki Jagoda Jagoda
    Wysokosc rosliny krotszy moze osiagnac wysokosc 1 m
    Cechy lodyg miekkie pedy twardsze lodygi
    Smak owocowy slodko-kwasny, cierpki Slodkie
    Kolor soku czerwonawy prawie przezroczysty
    Ksztalt owocow tylko kulisty kulisty lub podluzny
    Liczba odmian ogrodowych kilkadziesiat odmian jedyna hybryda

    Glowne cechy, na ktore nalezy zwrocic uwage porownujac roznice miedzy jagodami a jagodami, to kolor, rozmiar i smak owocu:

  • Jagody maja zaokraglone jagody. Sa zawsze pomalowane na ciemnoniebieski odcien, pokryte jasnoniebieskim nalotem. Borowki moga miec nieco wydluzony ksztalt, owoce sa jasniejsze, niebiesko-niebieskie, z wyraznym niebieskawym nalotem. Cechy te znajduja odzwierciedlenie w nazwach roslin.
  • Wskazowka do identyfikacji krzewu jest rowniez kolor miazszu owocow. Jagody maja ciemnoniebieskie jelita i brazowawe nasiona. Skora jest jedrna. Sok jest bogaty w pigmenty barwiace, ktore nadaja mu ciemne odcienie, od czerwonawego do fioletowoczarnego. Sok rozpryskuje sie na skorze lub ubraniu, pozostawiajac jasne plamy. Borowki w przeciwienstwie do swoich ?krewnych? maja jasnoniebieski, lekko zielonkawy miazsz i jasnobrazowe nasiona. Skora jest delikatna, cienka. Sok jest prawie przezroczysty, nie pozostawia plam na ubraniach i skorze.
  • Jagody borowki sa mniejsze, ich masa wynosi ok. 1 g. W jagodach sa wieksze i ciezsze, do 15 g.
  • Cechy smakowe

    Ogrodnicy, wybierajac rosliny na swoja strone, czesto kieruja sie nie osobliwosciami uprawy konkretnych owocow i jagod, ale ich smakiem. Pod tym wzgledem trudno pomylic krzewy. Korzysci zasluguja na owoce borowki, ich smak jest neutralny, przyjemny, miekki, slodki. Kwaskosc jest slabo wyrazona, pojawia sie slaby slodki posmak. Eksperci oceniaja go na 4,5-5 punktow w skali degustacyjnej.

    Jagody maja bogatsze, jasniejsze smaki. Ale ma bogaty slodko-kwasny smak i cierpkosc. Wybor odpowiednich strakow zalezy od Twoich preferencji kulinarnych.

    Po umyciu obie jagody szybko zaczynaja sie psuc. Z tego powodu powinny byc zanurzane w wodzie tylko przed swiezym spozyciem lub zbiorem.

    Wlasciwosci smakowe jagod i jagod sa zachowane nawet po zamrozeniu. Taki preparat pozwala na robienie kompotow, napojow owocowych, sokow, przetworow zima, dodawanie do ciast. Ponadto owoce sa bogate w pektyny, dlatego czesto wykorzystuje sie je do wyrobu marmolad.

    Warunki uprawy

    Borowki i jagody preferuja luzne, kwasne gleby o pH od 3,8 do 4,5. Nie boja sie mrozu i wysokiej wilgotnosci, bliskiego wystepowania wod gruntowych. Krzewy cierpia tylko na pozne wiosenne przymrozki w okresie kwitnienia. Dla ochrony rosliny ogrodowe sa obficie podlewane i przykrywane.

    Glownym punktem, czym roznia sie jagody i jagody uprawiane na miejscu, jest oswietlenie. Borowki najlepiej rosna na obszarach wystawionych na dzialanie promieni slonecznych, ale oslonietych od wiatru. Jej ?krewny? uwielbia polcien, preferuje tereny w poblizu drzew lub wysokich, zwlaszcza iglastych krzewow.

    Uprawa obu roslin na stronie nie jest trudna. Aby to zrobic, musisz utrzymywac kwasowosc gleby i regularnie podlewac rosliny. Mozna karmic torfem wysokim, ktory jednoczesnie zakwasza glebe. Jako nawozu nie mozna uzywac humusu ani obornika.

    Warunki uprawy: jak odroznic dwie jagody?

    Wielu milosnikow jagod polnocnych martwi sie, czy w domu mozna uprawiac jagody i jagody. W porownaniu z jagodami, borowki nie sa uprawami domowymi ani przemyslowymi.

    Ciekawe: Ktora szklarnia nadaje sie do uprawy grzybow

    Cechy uprawy borowki

    Borowki to milosniczki lesnego srodowiska. Do uprawy w przydomowym ogrodku nalezy najpierw przygotowac material do sadzenia i stworzyc jak najbardziej zblizone warunki glebowe. Konieczne jest wybranie odpowiedniego miejsca na miesiac przed sadzeniem i zorganizowanie go. Borowki preferuja obszary sloneczne lub polcieniste.

    Glebe nalezy wykopac na glebokosc 0,6 m. Wskazane jest dodawanie do gleby siarki w postaci proszku, lisci debu i igiel iglastych. Jest to konieczne, aby wyregulowac wymagana kwasowosc.

    Pod kazdym krzewem borowki nalezy wykopac dolek o srednicy 0,5 – 0,6 mi glebokosci 0,5 m. Do dolka dodaje sie okruchy torfu zmieszane z ziemia. Ta sama mieszanina wlewa sie do otworu od gory.

    Lepiej jest zabrac sadzonki do lasu. Powinny byc wykopane za pomoca kawalka ojczystej ziemi. Preferuj krotkie i mlode krzewy. W przypadku ich braku mozna wziac dojrzale, a po zejsciu z pokladu skrocic gorna czesc.

    Material do sadzenia mozna wyhodowac z nasion. W tym celu zagniesc dojrzale jagody i przeniesc do pojemnika. Do masy jagodowej wlej wode. Material zlej jakosci bedzie sie unosil. Usun miazsz i nasiona pozostale na dnie, rozloz na reczniku i osusz.

    Nastepnie zasiej kilka nasion w garnku z wilgotnym torfem i piaskiem. Zamknij gorna czesc pojemnika folia lub szklem i umiesc go w oswietlonym miejscu ze wskaznikami temperatury od 5 do 10 stopni powyzej zera. Jesli przestrzegane sa wszystkie zalecenia, pierwsze kielki pojawiaja sie za miesiac. Po 14 dniach przesadza sie je do wiekszych doniczek i hoduje w nich przez caly rok. Nastepnie na miejscu sadzi sie jagody.

    Sadzac, biora sadzonki z kawalkiem swojej ojczyzny. Brzegi systemu korzeniowego zwilza sie woda i umieszcza w zaglebieniu. Ziemie nalezy rozluznic, a korzenie wyprostowac. Rowek wypelnic ziemia, zagescic, zwilzyc i sciolkowac iglami, suchymi liscmi debu lub klonu. Zgodnie ze wszystkimi zasadami uprawy i pielegnacji borowki owocuja przez 20 lat.

    Niedoswiadczeni ogrodnicy powinni wiedziec, ze jagody nie sa podzielone na odmiany. Na rynku pozbawieni skrupulow sprzedawcy moga sprzedawac sadzonki borowki jako material do sadzenia.

    Uprawa jagod

    Borowki wola rosnac na bagnach, skalistej tundrze, lesnych zaroslach i tajdze. Najlepsze odmiany do uprawy w domu to ?Patriot?, ?Iksinskaya?, ?Blue Ray?, ?Taiga beauty?.

    Borowki preferuja kwasne gleby drenazowe i nawozy mineralne. Dodatki organiczne negatywnie wplywaja na rosline.

    Technika sadzenia rozni sie od uprawy borowki mniejsza srednica dolkow. Rowniez przed sadzeniem nalezy rozbic rekami grudke ziemi i umiescic ja w cieplej wodzie na 20 minut. Po tym czasie umiesc sadzonki w glinianych zaglebieniach.

    Jagoda preferuje umiarkowane podlewanie. Przy niskiej kwasowosci gleby nastepuje zakwaszenie. W zime, kiedy jest malo sniegu, krzewy jagod izoluja.

    Sklad i uzyteczne wlasciwosci jagod

    Owoce jagod i borowek sa bogate w przydatne dla organizmu witaminy, mikro- i makroelementy. Ponadto kazda jagoda posiada specjalny zestaw substancji biologicznie czynnych.

    Borowka zawiera:

    • witamina C;
    • witaminy z grupy B;
    • witamina K;
    • witamina E;
    • magnez;
    • wapn;
    • fosfor;
    • potas;
    • zelazo;
    • aminokwasy;
    • garbniki;
    • pektyna;
    • antocyjany.

    Jagody zawieraja:

    • witamina C;
    • mangan
    • witamina A;
    • magnez
    • witamina E;
    • witaminy z grupy B;
    • fosfor;
    • potas;
    • garbniki;
    • karotenoidy;
    • jablkowy i inne kwasy.

    Owoce maja wyjatkowe wlasciwosci:

    Dobroczynne wlasciwosci jagod Przydatne wlasciwosci jagod
    Wzmacnia uklad odpornosciowy, zwieksza napiecie ciala Wzmacnia naczynia krwionosne
    Pozytywnie wplywa na przewod pokarmowy Ma dzialanie antybakteryjne
    Pomaga usuwac toksyny i odpady Wspomaga wzrost tkanki lacznej
    Zapobiega rakowi Zapobiega tworzeniu sie blaszek cholesterolowych
    Poprawia widzenie Dziala moczopednie
    Regeneruje uklad krazenia Pomaga usunac piasek z nerek
    Obniza poziom cukru we krwi Zapobiega stanom zapalnym jelit
    Poprawia aktywnosc mozgu Poprawia widzenie, krazenie krwi w oku, stan siatkowki, jest stosowany w leczeniu chorob oczu
    Spowalnia starzenie sie komorek Zwieksza produkcje insuliny

    Borowki sa bogate w witaminy A i C. Jednoczesnie borowki sa bogatsze w fosfor, mangan, magnez i potas.

    Obie jagody sa niskokaloryczne. 100 g jagod zawiera 39 kcal, 100 g jagod – 57 kcal.

    Na stanowisku z powodzeniem mozna uprawiac zarowno borowki, jak i borowki, aby przy odpowiedniej pielegnacji osiagnac dobre plony. Bedac malo wymagajacymi uprawami, latwo dostosowuja sie do warunkow srodowiskowych i wytrzymuja mroz. Owoce obu roslin moga byc spozywane na swiezo lub zbierane do wykorzystania w przyszlosci i czerpia z nich nieocenione korzysci.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko