Rodzaje
Sokowirowka to dosc proste urzadzenie kuchenne, ktore nie ma duzej liczby wariantow konstrukcyjnych.
W zaleznosci od rodzaju zywnosci istnieja 2 rodzaje szybkowarow:
Sokowirowki: 1-Elektryczne 2-Tradycyjne Opinia eksperta
Galina Borodina
Niektore patelnie mozna przeksztalcic w sokowirowke, kupujac odpowiednia przystawke.
Rowniez sokowirowki roznia sie materialem produkcyjnym:
- Stal.
- Aluminium.
Urzadzenie
Wszystkie sokowirowki maja podobna konstrukcje.
Obejmuje kilka prefabrykatow:
Sok jablkowy i jego dobroczynne wlasciwosci
Sposrod wszystkich sokow jablko jest uwazane za najpopularniejszy – ze wzgledu na swoje zalety i niepowtarzalny smak. Swiezo wycisniete swieze jablko uzupelni organizm czlowieka prawie we wszystkie witaminy i skladniki odzywcze. Ogromna role w jego skladzie odgrywaja enzymy, bez ktorych pokarm nie jest trawiony w zoladku.
Sklad chemiczny soku jablkowego obejmuje przydatne substancje: olejki eteryczne, karoten, cukier, kwasy organiczne, skrobie, blonnik, przeciwutleniacze.
Swiezo wyciskany sok jablkowy o kalorycznosci 42 kcal to produkt dietetyczny. Glowna cecha soku jablkowego jest jego gestosc, ktora zalezy od zawartosci w nim cukru.
Zasada dzialania
Urzadzenie dziala w nastepujacy sposob:
Sok wisniowy na zime w domu
Sok z wisni w domu na zime okazuje sie bogaty, aromatyczny i niezwykle smaczny. A jesli zrobisz go w sokowirowce, jest rowniez bardzo latwy w przygotowaniu. Mozesz po prostu pic sok wisniowy, nasycajac organizm przydatnymi witaminami, dodawac go do koktajli i lodow, gotowac z nim rozne potrawy (na przyklad duszone mieso). Przygotowanie dan z sokow
Aby sok przechowywal sie dobrze i przez dlugi czas, nalezy zwrocic szczegolna uwage na sterylizacje puszek i pokrywek. Mozna uzywac dowolnych puszek, z zakretkami lub zakretkami. Przed sterylizacja sloiki nalezy wyplukac, nastepnie dobrze natrzec gabka z soda i wyplukac w cieplej wodzie. Pamietaj, aby sprawdzic, czy nie ma pekniec i odpryskow. Jesli je znajdziesz, uszkodzony sloik nalezy bez zalu wyrzucic.
Musisz wysterylizowac banki:
? 3 litry – 20 – 25 minut, ? 1,5 – 2 litry – 15 – 20 minut, ? 1 litr – 10 – 12 minut, ? 0,3 – 0,7 litra 5 – 10 minut.
Pokrywki sa rowniez myte soda, dokladnie splukiwane i gotowane przez 5 minut.
Chce zauwazyc, ze instrukcje dotyczace sokowirowki mowia, ze sok nalezy gotowac przez 40 minut. Ale, jak pokazalo moje doswiadczenie, w tym czasie nie caly sok zdazy wyparowac z jagod. Okazuje sie bardzo malo i nie jest tak bogaty i smaczny. Dlatego gotowanie przez 4 godziny jest najbardziej optymalne.
Pyszny i zdrowy sok jest gotowy. Z malego 7-litrowego wiaderka z jagodami wisni dostalem na zime troche ponad 3 litry soku, a mam jeszcze wiecej do sprobowania.
Zalety i wady
Sokowirowka przewyzsza pod wieloma wzgledami sokowirowke elektryczna:
Jednak, jak kazda technika, sokowirowka ma swoje wady:
- Przetwarzanie dlugoterminowe (1 litr soku w 1,5-2 godziny).
- Zmniejszone stezenie soku dzieki mieszaniu z woda podczas odparowywania.
- Sok jest goracy, wiec przed wypiciem nalezy go schlodzic.
- Sokowirowka wymaga duzo miejsca do przechowywania.
Co wiec wybrac?
Jesli pijesz od razu, potrzebujesz sokowirowki, jesli mozesz, to potrzebujesz sokowirowki. Jesli nadal jestes zdezorientowany, przejrzyj kryteria.
Co jest trudniejsze w uzyciu? Nie kazdy produkt nadaje sie do sokowirowki, poniewaz po pierwsze owoce musza byc soczyste, a po drugie rdzen musi byc wycisniety z jablek, a pestki z wisni. A to dodatkowa praca! Sok ze sliwek bedzie wygladal jak kleik, a sok nie bedzie pochodzil z jarzebiny i innych drobnych, tzw. suchych jagod. Z czym sokowirowka sobie nie radzi, sokowirowka sobie poradzi. Nawiasem mowiac, nie musisz za to obierac i kroic owocow: wloz wszystko do sokowirowki, a za godzine napoj bedzie gotowy.
Garnki sokowirowki Plus sa latwiejsze do czyszczenia niz mniejsze czesci sokowirowki, ktore utknely w resztkach owocow.
Gdzie jest wiecej witamin? Wielkosc strat zalezy od rodzaju owocu. Na przyklad 100 ml swiezo wycisnietego soku pomaranczowego zawiera 122 mg witaminy C. A po obrobce cieplnej pomaranczy w tych samych 100 ml pozostaje tylko 44 mg. W przypadku innych owocow i warzyw strata moze byc zupelnie inna.
Ktore sprzety AGD sa cichsze i oszczedniejsze? Sokowirowka jest cichsza niz sokowirowka.
Jesli chodzi o moc, do uzyskania jednego litra soku potrzebna jest sokowirowka, ktora zuzywa co najmniej 800-1200 watow. Moc najpopularniejszej sokowirowki, ktora moze pomiescic do osmiu kilogramow owocow, to 1500 watow.
Ile soku mozna uzyskac jednorazowo? Z jednego kilograma owocow w sokowirowce uzyskuje sie srednio 600 gramow soku. Litr napoju mozna ugotowac w sokowirowce z tego samego kilograma surowcow z dodatkiem 400 gramow cukru.
Premia! Jacy sa najlepsi producenci sprzetu AGD? Wyciskarki: Philips, Bosch, Panasonic, Polaris, Braun. Sokowirowki: Kalitva, Webber, Bohmann, Rommelsbacher, Niemcy.
Niekwestionowanym liderem jest sokowirowka! Przetwarza plony w duzych ilosciach, a powstaly sok mozna przechowywac latami, a nawet mozna znalezc model domowy. Pamietaj jednak ? zanim rano rozweselisz sie sokiem z marchwi, bedziesz musial odkorkowac sloik!
Czas uzupelnic organizm w witaminy i wzmocnic odpornosc przed chlodami!
Svetlana Titova Dietetyk, naturopata,
konsultant medycyny zywieniowej i ortomolekularnej Sokowirowka pomoze! Poniewaz najbardziej wzmocniony napoj jest swiezo wyciskany. Aby zapewnic organizmowi wiele korzysci i nie wywolywac alergii, nie nalezy spozywac duzych ilosci soku z tego samego produktu. Nawiasem mowiac, teraz lepiej robic miksy, skoro zebrano swiezy plon i nadszedl czas, aby zaopatrzyc sie w energie przed jesienna depresja i apatia. Odpowiednie sa jablko, marchew, seler, pomidor, pomarancza, gruszka, marchew, burak, melon, kiwi, ananas.
W jakich przypadkach sokowirowka jest korzystna? Gdy zima brakuje dojrzalych owocow, jagod i warzyw! A naturalny sok bez konserwantow, barwnikow, aromatow ma wielka wartosc dla organizmu. Lepiej zrobic soki jednoskladnikowe: jablkowy, wisniowy, gruszkowy, rokitnikowy, pomidorowy, marchewkowy, dyniowy, sliwkowy. Bialy cukier moze zepsuc korzysci plynace z napoju, co obniza uklad odpornosciowy w zimnych okresach. Lepiej zastapic go fruktoza.
Kryteria wyboru
Kupujac sokowirowke, nalezy zwrocic uwage na nastepujace parametry:
Kupujac tradycyjna sokowirowke nalezy upewnic sie, ze srednica podstawy odpowiada srednicy palnika na kuchence.
Sokowirowka: korzysci i szkody
Istnieja dwa sposoby na zrobienie soku w domu. Odbywa sie to za pomoca urzadzen takich jak:
- sokowirowka;
- kuchenka do sokow.
W przypadku pierwszej opcji wyciska sie surowce owocowe lub warzywne, a nastepnie do stolu podaje sie swiezo przygotowany sok. Po prostu nie podlega przechowywaniu nawet przez krotki okres bez dalszego przetwarzania. Sokowirowka to inna sprawa. Z jego pomoca sok uzyskuje sie w wyniku ekspozycji na cieplo podczas przetwarzania przygotowanych warzyw i owocow goraca para. A to urzadzenie jest wygodne, poniewaz pozwala:
- ulatwic proces wyciskania soku w porownaniu do sokowirowki;
- przetwarzac wiecej surowcow do wyciskania sokow;
- zmniejszyc ilosc odpadow zuzytych surowcow;
- otrzymaj produkt odpowiedni do dlugotrwalego przechowywania.
Uwaga! Produkt ugotowany w sokowirowce nie wymaga dalszej obrobki. Sok mozna natychmiast przelac do wysterylizowanych sloikow i zamknac do dlugotrwalego przechowywania.
Niektore gospodynie domowe moga miec watpliwosci, czy sok przygotowany za pomoca tego urzadzenia jest szkodliwy, czy po obrobce cieplnej pozostaja w nim witaminy. Oczywiscie swiezo wyciskane jedzenie jest zdrowsze. Ale nawet po ugotowaniu w sokowirowce i dalszym uszczelnieniu niezbedne witaminy sa zatrzymywane w powstalym ekstrakcie warzywnym lub owocowym. Podczas przetwarzania surowcow goraca para dochodzi do ich niewielkich strat. Ale tak przygotowany sok mozna dosc dlugo przechowywac w domu.
Sokowirowka z plyta indukcyjna
Adapter plyty do plyty indukcyjnej.
Do kuchenki indukcyjnej nadaja sie tylko sokowirowki ze stali nierdzewnej lub aluminiowe z ferromagnetycznym dnem. Dno takich naczyn to gruba ?kanapka? z wygrawerowana kompatybilnoscia z roznymi powierzchniami.
Inna opcja jest prosta aluminiowa wyciskarka do sokow oraz specjalny adapter do dysku, ktory umieszcza sie pod dnem patelni. Ma to jednak negatywny wplyw na szybkosc ogrzewania i uzytecznosc.
Co wplywa na koszt
Na cene sokowirowki wplywa wiele czynnikow, ktorym warto sie blizej przyjrzec!
Na cene sokowirowki wplywaja nastepujace czynniki:
- Material wykonania (stal nierdzewna jest drozsza).
- Objetosc produktu.
- Dostepnosc zasilania.
- Funkcje dodatkowe: zawor cisnieniowy, czujnik temperatury, pierscien uszczelniajacy na pokrywie, mini kurek na odgalezieniu.
- Marka.
Produkty w kategorii tanich cen sa prezentowane przez krajowa (Kamiensk-Uralsk), (Belaya Kalitva), zaklad obrobki metali Kamyshlovsky (Kamyshlov). Wyciskarki te sa wykonane z aluminium i gumy przeznaczonej do kontaktu z zywnoscia (waz spustowy). W zaleznosci od wielkosci ich koszt waha sie od 1-2 tysiecy rubli.
Opinia eksperta
Borodina Galina Waleriewna
Drozsze sokowirowki sprzedawane sa nie tylko pod markami krajowymi, ale takze zagranicznymi. Wsrod nich: ?Great Rivers?, ?Gipfel?, ?Bekker?, ?Webber? i inne. Koszt takiego sprzetu zaczyna sie od 2 tysiecy rubli. i moze wzrosnac do 6 tysiecy rubli.
Przeglad najlepszych modeli
Wsrod najpopularniejszych modeli nalezy zwrocic uwage na:
Kalitwa 18061
Tania wyciskarka aluminiowa o pojemnosci 6 litrow. Srednica patelni – 350 mm. Nie posiada powloki ochronnej, dlatego nie nadaje sie do ogrzewania na plytach indukcyjnych. Metalowa oslona wyposazona jest w plastikowy uchwyt, ktory nie przegrzewa sie podczas pracy urzadzenia.
Godnosc | Wady |
Koszt to okolo 1500 rubli. | Krotka rura odgaleziona. |
Zacisk umozliwia przeplyw soku. | |
Slabo myje, szczegolnie po czarnych porzeczkach lub wisniach. | |
Prosty ?niezniszczalny? projekt. | Zawor nie spuszcza soku calkowicie, dlatego do jego uzywania potrzebny jest pomocnik, ktory przechyli urzadzenie. |
Demidowskaja MT-041
Sokowirowka domowa na 6 litrow. Konstrukcja jest podobna do ?Kalitvy?: trzy patelnie, na przemian wkladane do siebie, pokrywka i gumowa rurka. Nominalna grubosc scianki aluminiowej wynosi 1,55 mm.
Godnosc | Wady |
Niska waga. | Przeszacowana lokalizacja rury spustowej – sok zaczyna plynac, gdy zbiornik jest do polowy pelny. |
Slaby chwyt na rurze. | |
Tani. | Tuba wykonana jest z taniej gumy, ktora po podgrzaniu brzydko pachnie. |
Dolewanie wody jest niewygodne, poniewaz przegrzewaja sie metalowe uchwyty |
Cud kobieta
Chinska sokowirowka eksportowana do Rosji pod zrozumiala ?popularna? nazwa. Korpus i uchwyty wykonane sa ze stali nierdzewnej, pokrywka ze szkla zaroodpornego. Posiada podwojne dno, ktore zapewnia rownomierne rozprowadzanie ciepla. Objetosc nominalna to 6 litrow (w rzeczywistosci okolo 5 litrow). W porownaniu z konkurencja korzystnie cenowo.
Godnosc | Wady |
Koszt do 2500 rubli. | Niewygodny zacisk. |
Kompaktowy rozmiar – srednica dna misy 260 mm. | |
Wysokiej jakosci okladka. | Uchwyty sie przegrzewaja. |
Waz silikonowy do soku. | |
Nadaje sie do przetwarzania dowolnego surowca. | Aby calkowicie oproznic, musisz przechylic patelnie. |
Latwe do czyszczenia. |
MESSINA Gipfel 1319
Niemiecka sokowirowka na 8 litrow. Idealny do stalego uzytku. Polerowana obudowa wykonana jest z wysokiej jakosci stali nierdzewnej 18/10. Nadaje sie do stosowania na wszystkich powierzchniach grzewczych. Przetwarza kwasne i slodkie owoce i jagody.
Godnosc | Wady |
Kilka zdejmowanych kratek. | do 6000 rubli |
Wygodne uchwyty. | |
Reprezentacyjny wyglad. | Cienka stal – 0,5 mm. |
Lekki i mobilny. |
ESJ-01
Sokowirowka elektryczna wyprodukowana w Chinach. Korpus wykonany ze stali nierdzewnej, pokrywka ze szkla. W odbiorniku miesci sie 3-4 kg owocow. Srednica patelni wynosi 260 mm. ESJ-01 nadaje sie do przetwarzania niewielkich ilosci surowcow. Takie urzadzenie wygodnie jest zabrac ze soba do kraju.
Godnosc | Wady |
Minimalne rozpraszanie ciepla. | Potrzebujemy scislej kontroli poziomu wody w zbiorniku grzewczym. |
Mobilnosc. | – do 6000 rubli. |
Krotki przewod zasilajacy (1 metr). | |
Moze byc uzywany jako podwojny kociol. | Zuzywa 1500 W/h energii elektrycznej. |
Mala objetosc. |
Maestro Rainbow 8 L (MR-1030)
Sokowirowka wolumetryczna uniwersalna. Wyciaga sok z jagod, owocow i warzyw, odpowiedni do kazdego rodzaju kuchenki. Material produkcyjny – stal nierdzewna. Okladka jest przezroczysta. Zaraz po zakupie natywny klips nalezy wymienic na medyczny lub inny niezawodny.
Godnosc | Wady |
Radzi sobie z pomidorami. | Przy ciaglym uzytkowaniu zaczyna rdzewiec. |
Niska cena (do 2000 rubli). | Niewygodny zacisk, podczas pracy, z ktorym mozna poparzyc rece. |
Przestronnosc. | Duze gabaryty, w spizarni powinno byc wystarczajaco duzo miejsca. |
Webber BE-08
Niemiecka sokowirowka wyposazona jest we wszystkie akcesoria do wygodnej pracy: ergonomiczne uchwyty, przezroczysta pokrywa, ciasno przylegajace elementy konstrukcyjne. Rzeczywista objetosc to 8 litrow (o srednicy 260 mm). Przetwarza wszelkie jagody i owoce.
Godnosc | Wady |
Przy podobnej wydajnosci jest znacznie bardziej kompaktowy niz urzadzenia domowe. | Miekki metal. |
Uchwyty nie nagrzewaja sie podczas pracy. | |
Wygodna dluga rurka z bezpiecznym uchwytem. | Proste cienkie dno. |
Miska na wode moze byc uzywana jak zwykly rondel. | |
Stosunkowo nie wysoki (do 3000 rubli). |
Sokowirowka ? sok mozna przechowywac nawet kilka lat
Aby przedluzyc lato, swiezo wycisniety sok nalezy wysterylizowac. Dlatego, aby napoj byl przechowywany przez dlugi czas, nalezy go konserwowac. A potem sokowirowka pomoze! Jednak sok uzyskany metoda wyciskania nalezy wypic maksymalnie 20 minut po przygotowaniu. Dalej zaczyna sie proces utleniania, a witaminy staje sie coraz mniej. Napoj mozna wstawic do lodowki na 5-7 dni i od razu zwinac w sloiki.
Plusy:
1. Nie wydaje halasu: slychac tylko odglosy wrzacej wody;
2. Latwy do mycia;
3. Napoj z sokowirowki mozna przechowywac latami;
4. Pojemniki na sokowirowki moga byc uzywane jako zwykle garnki;
5. Maszyna nie jest zatkana miazga owocowa.
Minusy:
1. Zajmuje duzo miejsca;
2. Ten sok zawiera znacznie mniej witamin.
Zasady korzystania z urzadzenia
Wyciskarka pracuje pod wysokim cisnieniem w wysokich temperaturach, dlatego dla wlasnego bezpieczenstwa podczas jej uzytkowania nalezy przestrzegac srodkow ostroznosci:
- Przed pierwszym uzyciem dokladnie wyplucz urzadzenie goraca woda i zagotuj rure rozgalezna.
- Kontroluj poziom cieczy w naczyniu grzewczym, aby uniknac przypalenia dna.
- Zachowaj szczegolna ostroznosc podczas ladowania nowych surowcow do dzialajacego steamera ? para moze poparzyc dlonie i twarz.
- Podczas wlaczania sokowirowki zawsze sprawdzaj integralnosc przewodu zasilajacego.
Ktora sokowirowka robi dla Ciebie sok?
Tradycyjny elektryczny
wnioski
Do uzytku od czasu do czasu lepiej wziac mala sokowirowke o pojemnosci 4-6 litrow:
- Kosztuje znacznie mniej.
- Wystarczy do przetworzenia plonu w 2-3 przejazdach.
- Latwiej go przechowywac.
- Do intensywnej pracy przez cale lato lepiej wybrac model ze stali nierdzewnej ? jest trwalszy, wszechstronny i latwiejszy w utrzymaniu czystosci.
- Posiadacze kuchenek indukcyjnych powinni zwracac uwage na dno garnka ? nie powinno to byc aluminiowe.
- Jesli zadaniem jest obsluga urzadzenia w kraju, najlepszym wyborem bedzie sokowirowka elektryczna.
- Sposrod roznych modeli sokowirowek model Webber BE-08 ma idealna kombinacje / jakosc.