Co to jest sokowirowka: rodzaje, cechy, urzadzenie, zasada dzialania, kryteria wyboru, zasady uzytkowania, przeglad popularnych modeli, ich koszt, zalety i wady

Rodzaje

Sokowirowka to dosc proste urzadzenie kuchenne, ktore nie ma duzej liczby wariantow konstrukcyjnych.

W zaleznosci od rodzaju zywnosci istnieja 2 rodzaje szybkowarow:

  • Elektryczny. Posiadaja wbudowany element grzewczy.
  • Tradycyjny. Do ich dzialania wymagane jest zewnetrzne zrodlo ogrzewania: kuchenka gazowa lub elektryczna.
  • Sokowirowki: 1-Elektryczne 2-Tradycyjne Opinia eksperta
    Galina Borodina

    Niektore patelnie mozna przeksztalcic w sokowirowke, kupujac odpowiednia przystawke.

    Rowniez sokowirowki roznia sie materialem produkcyjnym:

    • Stal.
    • Aluminium.

    Urzadzenie

    Wszystkie sokowirowki maja podobna konstrukcje.
    Obejmuje kilka prefabrykatow:

  • Pokrywa. Uszczelnia przestrzen robocza, zwiekszajac wydajnosc recyklingu.
  • Ruszt surowcowy. Wykonany w formie specjalnego drushlaga, ktory montowany jest nad kolektorem soku. Rozrzuca sie na nim owoce, ktore trzeba przetworzyc. Niektore modele sa wyposazone w dodatkowe ruszty, ktore pozwalaja uzywac sokowirowki jako parowaru do gotowania.
  • Kolektor soku. Najbardziej skomplikowana czesc konstrukcji, wykonana w formie walca z rurka parowa wewnatrz i dodatkowym bocznym otworem. Glownym zadaniem kolektora soku jest zbieranie wyplywajacego soku.
  • Baza. Jest to mala miska znajdujaca sie na dnie sokowirowki. Przeznaczony jest do odparowywania wody. W razie potrzeby ten pojemnik moze byc uzywany oddzielnie do gotowania potraw – zwlaszcza, ze ??pasuje do niego pokrywka sokowirowki.
  • Rozgalezienie z zaciskiem (kranem). Zainstalowany w bocznym otworze pojemnika na sok. Splywa przez nia gotowy sok.
  • Sok jablkowy i jego dobroczynne wlasciwosci

    Sposrod wszystkich sokow jablko jest uwazane za najpopularniejszy – ze wzgledu na swoje zalety i niepowtarzalny smak. Swiezo wycisniete swieze jablko uzupelni organizm czlowieka prawie we wszystkie witaminy i skladniki odzywcze. Ogromna role w jego skladzie odgrywaja enzymy, bez ktorych pokarm nie jest trawiony w zoladku.

    Sklad chemiczny soku jablkowego obejmuje przydatne substancje: olejki eteryczne, karoten, cukier, kwasy organiczne, skrobie, blonnik, przeciwutleniacze.

    Swiezo wyciskany sok jablkowy o kalorycznosci 42 kcal to produkt dietetyczny. Glowna cecha soku jablkowego jest jego gestosc, ktora zalezy od zawartosci w nim cukru.

    Zasada dzialania

    Urzadzenie dziala w nastepujacy sposob:

  • Pod wplywem elementu grzejnego woda wlewana do dolnego pojemnika sokowirowki wrze.
  • Wytworzona para przewodem parowym dostaje sie do gornej czesci urzadzenia i styka sie z surowcem na ruszcie.
  • Pod wplywem pary wlokna jagod i owocow zaczynaja mieknac i wytwarzac sok.
  • Sok przeplywa przez ruszt na gorace dno odbiornika soku, gdzie jest pasteryzowany w temperaturze 60-70*C.
  • Gdy zgromadzi sie wystarczajaca ilosc soku, zaczyna splywac przez rure spustowa do naczynia do konserw.
  • Sok wisniowy na zime w domu

    Sok z wisni w domu na zime okazuje sie bogaty, aromatyczny i niezwykle smaczny. A jesli zrobisz go w sokowirowce, jest rowniez bardzo latwy w przygotowaniu. Mozesz po prostu pic sok wisniowy, nasycajac organizm przydatnymi witaminami, dodawac go do koktajli i lodow, gotowac z nim rozne potrawy (na przyklad duszone mieso). Przygotowanie dan z sokow

    Aby sok przechowywal sie dobrze i przez dlugi czas, nalezy zwrocic szczegolna uwage na sterylizacje puszek i pokrywek. Mozna uzywac dowolnych puszek, z zakretkami lub zakretkami. Przed sterylizacja sloiki nalezy wyplukac, nastepnie dobrze natrzec gabka z soda i wyplukac w cieplej wodzie. Pamietaj, aby sprawdzic, czy nie ma pekniec i odpryskow. Jesli je znajdziesz, uszkodzony sloik nalezy bez zalu wyrzucic.

    Musisz wysterylizowac banki:

    ? 3 litry – 20 – 25 minut, ? 1,5 – 2 litry – 15 – 20 minut, ? 1 litr – 10 – 12 minut, ? 0,3 – 0,7 litra 5 – 10 minut.

    Pokrywki sa rowniez myte soda, dokladnie splukiwane i gotowane przez 5 minut.

  • Najpierw musisz przygotowac wisnie. Najprosciej nie posortowac, ale wlozyc do miski w malych partiach i napelnic woda. Wszystkie szczatki (liscie, galazki), puste i zgnile jagody, a takze osiadle w nich gasienice, wyplyna na powierzchnie wody.
  • Teraz spuszczamy wode i wlewamy swieze, delikatnie mieszamy jagody. Powtarzamy to, az woda stanie sie przezroczysta.
  • Pozwol wodzie splynac i umiesc jagody w gornej czesci sokowirowki (tej z otworami). Napelniamy, az pokrywka bedzie sie szczelnie zamykac.
  • Umiesc dolna czesc sokowirowki na plycie grzejnej i napelnij ja woda do kreski maksimum.
  • Na wierzch kladziemy srodkowa czesc, te z wylotem soku.
  • Sprawdz, czy wylot musi byc zamkniety specjalnym zaciskiem, aby sok nie wyplynal podczas procesu parzenia.
  • Umiesc czesc wypelniona wisniami na wierzchu. Zamykamy pokrywe i wlaczamy palnik do najwyzszej temperatury. Temperature te nalezy utrzymywac, az woda na dnie sokowirowki sie zagotuje, a nad jagodami zacznie unosic sie para. Teraz mozesz obnizyc temperature do sredniej.
  • Po okolo godzinie, gdy jagody troche sie zagotuja, nalezy podniesc pokrywke i posypac jagody cukrem. Zamknij pokrywke i gotuj przez kolejne trzy godziny. Caly proces wyciskania trwa 4 godziny.

    Chce zauwazyc, ze instrukcje dotyczace sokowirowki mowia, ze sok nalezy gotowac przez 40 minut. Ale, jak pokazalo moje doswiadczenie, w tym czasie nie caly sok zdazy wyparowac z jagod. Okazuje sie bardzo malo i nie jest tak bogaty i smaczny. Dlatego gotowanie przez 4 godziny jest najbardziej optymalne.

  • Pol godziny przed koncem wyciskania otworz pokrywe sokowirowki i wymieszaj jagody. Zrob to ostroznie, aby nie poparzyc sie para. Jest to konieczne, aby pozostaly sok miedzy jagodami splywal do pojemnika na sok.
  • Minely 4 godziny, sok jest gotowy, teraz mozna go przelac do wysterylizowanych sloikow.
  • Zamykamy pokrywki, odwracamy do gory nogami i pozostawiamy w tej pozycji, az calkowicie ostygnie.
  • Pyszny i zdrowy sok jest gotowy. Z malego 7-litrowego wiaderka z jagodami wisni dostalem na zime troche ponad 3 litry soku, a mam jeszcze wiecej do sprobowania.

    Zalety i wady

    Sokowirowka przewyzsza pod wieloma wzgledami sokowirowke elektryczna:

  • Minimalna ilosc odpadow. Pozostale ciasto mozna poddac konserwacji lub wykorzystac do przygotowania galaretki lub puree ziemniaczanego.
  • Owoce nie wymagaja wstepnej obrobki: obierz lub usun nasiona.
  • Wyciskarka z powodzeniem poradzi sobie z surowcami o dowolnej gestosci: pigwa, burakiem czy calymi wisniami.
  • Ze wzgledu na brak silnika elektrycznego, sokowirowka moze pracowac w nieskonczonosc bez przerwy.
  • Odparowany sok jest w postaci gotowej do spozycia, nie jest wymagana dodatkowa pasteryzacja. Nie jest tez wymagana filtracja ? sok jest niezwykle czysty, przezroczysty, nie zawiera czastek miazszu.
  • Mozesz jednoczesnie gotowac rozne rodzaje jagod i owocow.
  • Wszystkie surowce sa ladowane raz. Cukier mozna dodac na etapie gotowania.
  • Cicha praca.
  • Polaczenie funkcji rondla i podwojnego kotla.
  • Latwa konserwacja.
  • Niezawodnosc i trwalosc dzieki prostej konstrukcji.
  • Jednak, jak kazda technika, sokowirowka ma swoje wady:

    • Przetwarzanie dlugoterminowe (1 litr soku w 1,5-2 godziny).
    • Zmniejszone stezenie soku dzieki mieszaniu z woda podczas odparowywania.
    • Sok jest goracy, wiec przed wypiciem nalezy go schlodzic.
    • Sokowirowka wymaga duzo miejsca do przechowywania.

    Co wiec wybrac?

    Jesli pijesz od razu, potrzebujesz sokowirowki, jesli mozesz, to potrzebujesz sokowirowki. Jesli nadal jestes zdezorientowany, przejrzyj kryteria.

    Co jest trudniejsze w uzyciu? Nie kazdy produkt nadaje sie do sokowirowki, poniewaz po pierwsze owoce musza byc soczyste, a po drugie rdzen musi byc wycisniety z jablek, a pestki z wisni. A to dodatkowa praca! Sok ze sliwek bedzie wygladal jak kleik, a sok nie bedzie pochodzil z jarzebiny i innych drobnych, tzw. suchych jagod. Z czym sokowirowka sobie nie radzi, sokowirowka sobie poradzi. Nawiasem mowiac, nie musisz za to obierac i kroic owocow: wloz wszystko do sokowirowki, a za godzine napoj bedzie gotowy.

    Garnki sokowirowki Plus sa latwiejsze do czyszczenia niz mniejsze czesci sokowirowki, ktore utknely w resztkach owocow.

    Gdzie jest wiecej witamin? Wielkosc strat zalezy od rodzaju owocu. Na przyklad 100 ml swiezo wycisnietego soku pomaranczowego zawiera 122 mg witaminy C. A po obrobce cieplnej pomaranczy w tych samych 100 ml pozostaje tylko 44 mg. W przypadku innych owocow i warzyw strata moze byc zupelnie inna.

    Ktore sprzety AGD sa cichsze i oszczedniejsze? Sokowirowka jest cichsza niz sokowirowka.

    Jesli chodzi o moc, do uzyskania jednego litra soku potrzebna jest sokowirowka, ktora zuzywa co najmniej 800-1200 watow. Moc najpopularniejszej sokowirowki, ktora moze pomiescic do osmiu kilogramow owocow, to 1500 watow.

    Ile soku mozna uzyskac jednorazowo? Z jednego kilograma owocow w sokowirowce uzyskuje sie srednio 600 gramow soku. Litr napoju mozna ugotowac w sokowirowce z tego samego kilograma surowcow z dodatkiem 400 gramow cukru.

    Premia! Jacy sa najlepsi producenci sprzetu AGD? Wyciskarki: Philips, Bosch, Panasonic, Polaris, Braun. Sokowirowki: Kalitva, Webber, Bohmann, Rommelsbacher, Niemcy.

    Niekwestionowanym liderem jest sokowirowka! Przetwarza plony w duzych ilosciach, a powstaly sok mozna przechowywac latami, a nawet mozna znalezc model domowy. Pamietaj jednak ? zanim rano rozweselisz sie sokiem z marchwi, bedziesz musial odkorkowac sloik!

    Czas uzupelnic organizm w witaminy i wzmocnic odpornosc przed chlodami!
    Svetlana Titova Dietetyk, naturopata,
    konsultant medycyny zywieniowej i ortomolekularnej Sokowirowka pomoze! Poniewaz najbardziej wzmocniony napoj jest swiezo wyciskany. Aby zapewnic organizmowi wiele korzysci i nie wywolywac alergii, nie nalezy spozywac duzych ilosci soku z tego samego produktu. Nawiasem mowiac, teraz lepiej robic miksy, skoro zebrano swiezy plon i nadszedl czas, aby zaopatrzyc sie w energie przed jesienna depresja i apatia. Odpowiednie sa jablko, marchew, seler, pomidor, pomarancza, gruszka, marchew, burak, melon, kiwi, ananas.

    W jakich przypadkach sokowirowka jest korzystna? Gdy zima brakuje dojrzalych owocow, jagod i warzyw! A naturalny sok bez konserwantow, barwnikow, aromatow ma wielka wartosc dla organizmu. Lepiej zrobic soki jednoskladnikowe: jablkowy, wisniowy, gruszkowy, rokitnikowy, pomidorowy, marchewkowy, dyniowy, sliwkowy. Bialy cukier moze zepsuc korzysci plynace z napoju, co obniza uklad odpornosciowy w zimnych okresach. Lepiej zastapic go fruktoza.

    Kryteria wyboru

    Kupujac sokowirowke, nalezy zwrocic uwage na nastepujace parametry:

  • Przestronnosc. Objetosc roznych modeli waha sie od 5 do 20 litrow. Jednoczesnie niektorzy producenci podaja calkowita objetosc szybkowaru (okolo 20 litrow), inni – objetosc rusztu (okolo 8 litrow), a jeszcze inni – objetosc zbiornika na wode (okolo 4-5 litrow ). Nalezy pamietac, ze w 8-litrowym durszlaku zmiesci sie ok. 4 kg surowcow, z ktorych uzyskamy ok. 2 litry soku. Male szybkowary sa lepsze do przetwarzania jagod, duze szybkowary do owocow.
  • Odzywianie. Urzadzenia elektryczne sa drozsze zarowno pod wzgledem kosztow eksploatacji, jak i kosztow eksploatacji (rachunki za prad, wymiana elementu grzejnego). Jednak praca z nimi jest znacznie wygodniejsza, zwlaszcza w czasie upalow.
  • Projekt. Pozadane jest, aby miska na wode miala zamkniete dno – zwiekszy to szybkosc gotowania i trwalosc produktu (wielowarstwowe dno chroni patelnie przed wypaleniem). Nalezy rowniez zwrocic uwage na obecnosc zaworu cisnieniowego (funkcja szybkowaru), kranu na rurze wylotowej oraz material, z ktorego wykonany jest waz (najlepiej silikon niz guma).
  • Pokrywa. Zwykle wyciskarki stalowe sa wyposazone w zaroodporne szklane pokrywki. Umozliwiaja kontrole przygotowania soku bez obnizania cisnienia w obszarze roboczym. Podstawowe wymagania dotyczace okladki. Obecnosc wylotu pary – maly otwor, ktory wydobywa nadmiar pary, dzieki czemu pokrywka nie „podskakuje”.
  • Scisle dopasowane do szyjki glownego pojemnika i pojemnika na sok.
  • Obecnosc uchwytu termoizolacyjnego, ktory pozostaje zimny podczas gotowania.
  • Material obudowy: Stal nierdzewna. Rozni sie zwiekszonym przenoszeniem ciepla, odpornoscia na korozje i wszechstronnoscia – nadaje sie do przetwarzania kwasnych i slodkich owocow. Stal nierdzewna nie zabarwia sie na kolor surowca i latwo sie zmywa. Wyciskarki ze stali nierdzewnej sa blyszczace i matowe. Te pierwsze sa piekniejsze, te drugie sa bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
  • Aluminium. Produkty aluminiowe sa lekkie i tanie, nadaja sie do przenoszenia gruszek, sliwek i innych slodkich surowcow. W przypadku przetwarzania kwasnych owocow, aluminiowy odbiornik musi miec ochronna powloke anodowana.
  • Kupujac tradycyjna sokowirowke nalezy upewnic sie, ze srednica podstawy odpowiada srednicy palnika na kuchence.

    Sokowirowka: korzysci i szkody

    Istnieja dwa sposoby na zrobienie soku w domu. Odbywa sie to za pomoca urzadzen takich jak:

    • sokowirowka;
    • kuchenka do sokow.

    W przypadku pierwszej opcji wyciska sie surowce owocowe lub warzywne, a nastepnie do stolu podaje sie swiezo przygotowany sok. Po prostu nie podlega przechowywaniu nawet przez krotki okres bez dalszego przetwarzania. Sokowirowka to inna sprawa. Z jego pomoca sok uzyskuje sie w wyniku ekspozycji na cieplo podczas przetwarzania przygotowanych warzyw i owocow goraca para. A to urzadzenie jest wygodne, poniewaz pozwala:

    • ulatwic proces wyciskania soku w porownaniu do sokowirowki;
    • przetwarzac wiecej surowcow do wyciskania sokow;
    • zmniejszyc ilosc odpadow zuzytych surowcow;
    • otrzymaj produkt odpowiedni do dlugotrwalego przechowywania.

    Uwaga! Produkt ugotowany w sokowirowce nie wymaga dalszej obrobki. Sok mozna natychmiast przelac do wysterylizowanych sloikow i zamknac do dlugotrwalego przechowywania.

    Niektore gospodynie domowe moga miec watpliwosci, czy sok przygotowany za pomoca tego urzadzenia jest szkodliwy, czy po obrobce cieplnej pozostaja w nim witaminy. Oczywiscie swiezo wyciskane jedzenie jest zdrowsze. Ale nawet po ugotowaniu w sokowirowce i dalszym uszczelnieniu niezbedne witaminy sa zatrzymywane w powstalym ekstrakcie warzywnym lub owocowym. Podczas przetwarzania surowcow goraca para dochodzi do ich niewielkich strat. Ale tak przygotowany sok mozna dosc dlugo przechowywac w domu.

    Sokowirowka z plyta indukcyjna

    Adapter plyty do plyty indukcyjnej.
    Do kuchenki indukcyjnej nadaja sie tylko sokowirowki ze stali nierdzewnej lub aluminiowe z ferromagnetycznym dnem. Dno takich naczyn to gruba ?kanapka? z wygrawerowana kompatybilnoscia z roznymi powierzchniami.

    Inna opcja jest prosta aluminiowa wyciskarka do sokow oraz specjalny adapter do dysku, ktory umieszcza sie pod dnem patelni. Ma to jednak negatywny wplyw na szybkosc ogrzewania i uzytecznosc.

    Co wplywa na koszt

    Na cene sokowirowki wplywa wiele czynnikow, ktorym warto sie blizej przyjrzec!
    Na cene sokowirowki wplywaja nastepujace czynniki:

    • Material wykonania (stal nierdzewna jest drozsza).
    • Objetosc produktu.
    • Dostepnosc zasilania.
    • Funkcje dodatkowe: zawor cisnieniowy, czujnik temperatury, pierscien uszczelniajacy na pokrywie, mini kurek na odgalezieniu.
    • Marka.

    Produkty w kategorii tanich cen sa prezentowane przez krajowa (Kamiensk-Uralsk), (Belaya Kalitva), zaklad obrobki metali Kamyshlovsky (Kamyshlov). Wyciskarki te sa wykonane z aluminium i gumy przeznaczonej do kontaktu z zywnoscia (waz spustowy). W zaleznosci od wielkosci ich koszt waha sie od 1-2 tysiecy rubli.

    Opinia eksperta

    Borodina Galina Waleriewna

    Drozsze sokowirowki sprzedawane sa nie tylko pod markami krajowymi, ale takze zagranicznymi. Wsrod nich: ?Great Rivers?, ?Gipfel?, ?Bekker?, ?Webber? i inne. Koszt takiego sprzetu zaczyna sie od 2 tysiecy rubli. i moze wzrosnac do 6 tysiecy rubli.

    Przeglad najlepszych modeli

    Wsrod najpopularniejszych modeli nalezy zwrocic uwage na:

    Kalitwa 18061

    Tania wyciskarka aluminiowa o pojemnosci 6 litrow. Srednica patelni – 350 mm. Nie posiada powloki ochronnej, dlatego nie nadaje sie do ogrzewania na plytach indukcyjnych. Metalowa oslona wyposazona jest w plastikowy uchwyt, ktory nie przegrzewa sie podczas pracy urzadzenia.

    Godnosc Wady
    Koszt to okolo 1500 rubli. Krotka rura odgaleziona.
    Zacisk umozliwia przeplyw soku.
    Slabo myje, szczegolnie po czarnych porzeczkach lub wisniach.
    Prosty ?niezniszczalny? projekt. Zawor nie spuszcza soku calkowicie, dlatego do jego uzywania potrzebny jest pomocnik, ktory przechyli urzadzenie.

    Demidowskaja MT-041

    Sokowirowka domowa na 6 litrow. Konstrukcja jest podobna do ?Kalitvy?: trzy patelnie, na przemian wkladane do siebie, pokrywka i gumowa rurka. Nominalna grubosc scianki aluminiowej wynosi 1,55 mm.

    Godnosc Wady
    Niska waga. Przeszacowana lokalizacja rury spustowej – sok zaczyna plynac, gdy zbiornik jest do polowy pelny.
    Slaby chwyt na rurze.
    Tani. Tuba wykonana jest z taniej gumy, ktora po podgrzaniu brzydko pachnie.
    Dolewanie wody jest niewygodne, poniewaz przegrzewaja sie metalowe uchwyty

    Cud kobieta

    Chinska sokowirowka eksportowana do Rosji pod zrozumiala ?popularna? nazwa. Korpus i uchwyty wykonane sa ze stali nierdzewnej, pokrywka ze szkla zaroodpornego. Posiada podwojne dno, ktore zapewnia rownomierne rozprowadzanie ciepla. Objetosc nominalna to 6 litrow (w rzeczywistosci okolo 5 litrow). W porownaniu z konkurencja korzystnie cenowo.

    Godnosc Wady
    Koszt do 2500 rubli. Niewygodny zacisk.
    Kompaktowy rozmiar – srednica dna misy 260 mm.
    Wysokiej jakosci okladka. Uchwyty sie przegrzewaja.
    Waz silikonowy do soku.
    Nadaje sie do przetwarzania dowolnego surowca. Aby calkowicie oproznic, musisz przechylic patelnie.
    Latwe do czyszczenia.

    MESSINA Gipfel 1319

    Niemiecka sokowirowka na 8 litrow. Idealny do stalego uzytku. Polerowana obudowa wykonana jest z wysokiej jakosci stali nierdzewnej 18/10. Nadaje sie do stosowania na wszystkich powierzchniach grzewczych. Przetwarza kwasne i slodkie owoce i jagody.

    Godnosc Wady
    Kilka zdejmowanych kratek. do 6000 rubli
    Wygodne uchwyty.
    Reprezentacyjny wyglad. Cienka stal – 0,5 mm.
    Lekki i mobilny.

    ESJ-01

    Sokowirowka elektryczna wyprodukowana w Chinach. Korpus wykonany ze stali nierdzewnej, pokrywka ze szkla. W odbiorniku miesci sie 3-4 kg owocow. Srednica patelni wynosi 260 mm. ESJ-01 nadaje sie do przetwarzania niewielkich ilosci surowcow. Takie urzadzenie wygodnie jest zabrac ze soba do kraju.

    Godnosc Wady
    Minimalne rozpraszanie ciepla. Potrzebujemy scislej kontroli poziomu wody w zbiorniku grzewczym.
    Mobilnosc. – do 6000 rubli.
    Krotki przewod zasilajacy (1 metr).
    Moze byc uzywany jako podwojny kociol. Zuzywa 1500 W/h energii elektrycznej.
    Mala objetosc.

    Maestro Rainbow 8 L (MR-1030)

    Sokowirowka wolumetryczna uniwersalna. Wyciaga sok z jagod, owocow i warzyw, odpowiedni do kazdego rodzaju kuchenki. Material produkcyjny – stal nierdzewna. Okladka jest przezroczysta. Zaraz po zakupie natywny klips nalezy wymienic na medyczny lub inny niezawodny.

    Godnosc Wady
    Radzi sobie z pomidorami. Przy ciaglym uzytkowaniu zaczyna rdzewiec.
    Niska cena (do 2000 rubli). Niewygodny zacisk, podczas pracy, z ktorym mozna poparzyc rece.
    Przestronnosc. Duze gabaryty, w spizarni powinno byc wystarczajaco duzo miejsca.

    Webber BE-08

    Niemiecka sokowirowka wyposazona jest we wszystkie akcesoria do wygodnej pracy: ergonomiczne uchwyty, przezroczysta pokrywa, ciasno przylegajace elementy konstrukcyjne. Rzeczywista objetosc to 8 litrow (o srednicy 260 mm). Przetwarza wszelkie jagody i owoce.

    Godnosc Wady
    Przy podobnej wydajnosci jest znacznie bardziej kompaktowy niz urzadzenia domowe. Miekki metal.
    Uchwyty nie nagrzewaja sie podczas pracy.
    Wygodna dluga rurka z bezpiecznym uchwytem. Proste cienkie dno.
    Miska na wode moze byc uzywana jak zwykly rondel.
    Stosunkowo nie wysoki (do 3000 rubli).

    Sokowirowka ? sok mozna przechowywac nawet kilka lat

    Aby przedluzyc lato, swiezo wycisniety sok nalezy wysterylizowac. Dlatego, aby napoj byl przechowywany przez dlugi czas, nalezy go konserwowac. A potem sokowirowka pomoze! Jednak sok uzyskany metoda wyciskania nalezy wypic maksymalnie 20 minut po przygotowaniu. Dalej zaczyna sie proces utleniania, a witaminy staje sie coraz mniej. Napoj mozna wstawic do lodowki na 5-7 dni i od razu zwinac w sloiki.

    Plusy:

    1. Nie wydaje halasu: slychac tylko odglosy wrzacej wody;

    2. Latwy do mycia;

    3. Napoj z sokowirowki mozna przechowywac latami;

    4. Pojemniki na sokowirowki moga byc uzywane jako zwykle garnki;

    5. Maszyna nie jest zatkana miazga owocowa.

    Minusy:

    1. Zajmuje duzo miejsca;

    2. Ten sok zawiera znacznie mniej witamin.

    Zasady korzystania z urzadzenia

    Wyciskarka pracuje pod wysokim cisnieniem w wysokich temperaturach, dlatego dla wlasnego bezpieczenstwa podczas jej uzytkowania nalezy przestrzegac srodkow ostroznosci:

    • Przed pierwszym uzyciem dokladnie wyplucz urzadzenie goraca woda i zagotuj rure rozgalezna.
    • Kontroluj poziom cieczy w naczyniu grzewczym, aby uniknac przypalenia dna.
    • Zachowaj szczegolna ostroznosc podczas ladowania nowych surowcow do dzialajacego steamera ? para moze poparzyc dlonie i twarz.
    • Podczas wlaczania sokowirowki zawsze sprawdzaj integralnosc przewodu zasilajacego.

    Ktora sokowirowka robi dla Ciebie sok?

    Tradycyjny elektryczny

    wnioski

    Do uzytku od czasu do czasu lepiej wziac mala sokowirowke o pojemnosci 4-6 litrow:

    • Kosztuje znacznie mniej.
    • Wystarczy do przetworzenia plonu w 2-3 przejazdach.
    • Latwiej go przechowywac.
    • Do intensywnej pracy przez cale lato lepiej wybrac model ze stali nierdzewnej ? jest trwalszy, wszechstronny i latwiejszy w utrzymaniu czystosci.
    • Posiadacze kuchenek indukcyjnych powinni zwracac uwage na dno garnka ? nie powinno to byc aluminiowe.
    • Jesli zadaniem jest obsluga urzadzenia w kraju, najlepszym wyborem bedzie sokowirowka elektryczna.
    • Sposrod roznych modeli sokowirowek model Webber BE-08 ma idealna kombinacje / jakosc.
    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko