Czy mozna codziennie jesc kapuste i co sie stanie, jesli to zrobisz – czy warto jesc duzo kapusty, korzysci i mozliwe szkody dla warzyw

Czy mozna codziennie jesc kapuste?

Pomimo tego, ze uprawia sie ponad 35 odmian tego warzywa, na stole przecietnego Rosjanina najczesciej znajduje sie kapusta biala, kolorowa, brukselska i pekinska.

Przy takiej roznorodnosci mozna by bez powtarzania dan jesc codziennie przez kilka tygodni tylko jedna kapuste. Spozywamy ja glownie swieza, marynowana, duszona, w zupach i salatkach. Mozna go jednak smazyc, piec, faszerowac, robic kotlety i klopsiki, pic sok.

Odniesienie. W centralnych i polnocnych regionach naszego kraju 50% obszarow rolniczych zajmuja pola kapusty. 90% letnich mieszkancow zajmuje sie rowniez jego uprawa.

Spozywanie wszystkich odmian i odmian tego warzywa na co dzien jest bezpieczne dla osob na diecie. Po pierwsze, kapusta prawie nie zawiera kalorii. Po drugie zawiera kwas tartronowy, ktory zapobiega przemianie weglowodanow w tluszcze.

Prawie kazdy moze jesc to warzywo na co dzien. Wyjatkiem sa osoby z indywidualna nietolerancja, chorobami tarczycy, wrzodziejacymi zmianami przewodu pokarmowego w ostrej fazie, cierpiacymi na wzdecia.

Zaleca sie, aby od najmlodszych lat uczyc dzieci jedzenia kapusty. Po pierwsze, aby wyrobic wlasciwe nawyki smakowe. Po drugie, aby zapewnic doplyw do organizmu witamin, pierwiastkow sladowych i blonnika zawartych w warzywach.

Stosowanie kapusty kiszonej chroni organizm przed przeziebieniem i chorobami ukladu krazenia, uzupelnia niedobory witaminy C, wspomaga eliminacje toksyn i radionuklidow oraz niszczy drobnoustroje chorobotworcze. Kapusta kiszona od zawsze byla obecna w diecie ludow polnocy, podroznikow i zeglarzy, poniewaz produkt ten najskuteczniej chroni przed szkorbutem.

A takze pomaga pozbyc sie nudnosci – wystarczy przezuc troche swiezego liscia, dyskomfort natychmiast znika.

Dla osob ze sklonnoscia do wzdec nie nalezy jesc duzo kapusty – warzywo sprzyja powstawaniu gazow i powoduje nieprzyjemne odczucia az do bolu.

Odniesienie. Kapusta kiszona jest zdrowsza niz kapusta swieza. A wszystkie jego cudowne wlasciwosci zachowuja sie przez 10 miesiecy.

Do celow leczniczych

Liscie kapusty stosowane sa w medycynie ludowej do leczenia:

  • czyraki;
  • zapalenie sutek;
  • bole glowy;
  • choroby stawow.

Aby to zrobic, musisz przymocowac swiezy lisc kapusty do bolacego miejsca. Zaleca sie zmieniac go co godzine. Na bole glowy i migreny warto na chwile nalozyc liscie na oczy.

Nasiona sluza do pozbycia sie pasozytow, w szczegolnosci robakow. Aby to zrobic, 5 g nasion nalezy zaparzyc w termosie i pozostawic do zaparzenia przez trzy godziny. Nastepnie odcedz i pij przez caly dzien. Czas trwania kursu terapeutycznego wynosi dwa tygodnie.

Sok z kapusty jest lekiem o szerokim spektrum dzialania. Zaleca sie pic go na pusty zoladek pol godziny przed sniadaniem. W czystej postaci skutecznie rozpuszcza zlogi soli w kregoslupie i stawach, leczy szkliwo zebow.

Co sie stanie, jesli codziennie jesz kapuste

Nic zlego, po prostu dobre. Kapusta jest uwazana za produkt o ujemnym kalorycznosci, co oznacza, ze ??organizm zuzywa na trawienie wiecej energii niz zawiera samo warzywo. Ale kazdy produkt ma dzienne spozycie ustalone przez dietetykow. W przypadku kapusty jest to 150-170 g. Ta ilosc wystarczy, aby zrekompensowac niedobor witamin, mineralow i blonnika.

Wartosc odzywcza i energetyczna 100 g swiezej kapusty:

  • bialka – 1,8 g;
  • tluszcze – 0,1 g;
  • weglowodany – 6,8 g;
  • wartosc energetyczna – 25,7 kcal.

Glowa kapusty to 90% wody. Jest to wazne dla tych, ktorzy staraja sie utrzymac prawidlowa rownowage plynow w organizmie. Z reguly ludzie zapominaja, ze wode pozyskujemy rowniez z pozywienia i nalezy to wziac pod uwage, aby zapobiec wyplukiwaniu z organizmu tak niezbednych pierwiastkow sladowych jak potas, wapn, magnez. Moze to prowadzic do drgawek.

Trzeba tez uwazac, kto z zalecenia lekarza przyjmuje preparaty zawierajace zelazo. Bo w kapuscie jest w formie lekkostrawnej, a nadmiar tego pierwiastka jest rownie zly jak jego brak.

Jesli zdrowi ludzie codziennie jedza to warzywo, poczuja sie jeszcze lepiej, radosniej i lzej. Ci, ktorzy sa oslabieni dluga choroba, poczuja sie naladowani. W zywieniu dietetycznym i leczniczym najlepiej stosowac duszona kapuste, kapuste kiszona, w kapusniku i barszcz, w postaci golabkow, kotletow, zapiekanek.

Swieze glowki surowki, spozywane codziennie na sniadanie, skutecznie oczyszczaja jelita. Jesli dodamy do tego swieza starta marchewke i buraki, takie danie dziala jak wiecha, usuwajac nadmiar z organizmu i wzbogacajac go w witaminy i mikroelementy.

Codzienne spozywanie roznych rodzajow kapusty pomaga urozmaicic diete i przyczynia sie do spozycia bogatego zestawu skladnikow odzywczych.

Odniesienie. Sok z kapusty ma rowniez dzialanie odmladzajace. Dlatego jest stosowany w kosmetyce na chusteczki i maseczki.

Olga, Petersburg

Nieswiadomie przeszedlem na diete kapusciana, ktora sam wymyslilem. To tylko mnie pogorszylo. Faktem jest, ze spozywalam ten produkt w duzych ilosciach i kazdy posilek byl z nim. Od obfitosci blonnika zaczalem miec straszne wzdecia, martwilem sie bolem i kolka z powodu przesycenia organizmu blonnikiem.

Rowniez wedlug analiz okazalo sie, ze mam w organizmie nadmiar soli mineralnych, ktore sa bogate w kapuste. To moze zaszkodzic cialu. Wszystko ustalo po zakonczeniu leczenia, udalo mi sie szybko wyzdrowiec. Lekarz powiedzial mi, ze w zadnym wypadku nie nalezy spozywac diety kapuscianej dluzej niz 3 tygodnie, moze to prowadzic do katastrofalnych konsekwencji. Badz wiec ostrozny i cwicz tylko sprawdzone systemy zasilania.

Margarita, Jekaterynburg

Uwielbiam surowa kapuste, gotuje z nia salatki, sa idealne na diete. Polecam doprawic potrawy oliwa z oliwek lub skropic sokiem z cytryny. Lubilam tez uzywac octu jablkowego i sosu sojowego zamiast soli i majonezu. Moje ulubione przyprawy, takie jak kolendra, cynamon, kminek, papryczka chili, pomagaja mi poprawic smak dietetycznych salatek.

Radze wszystkim polaczyc surowa kapuste z gotowanymi burakami, plastrami pomaranczy i surowa marchewka. Nie musisz caly dzien jesc surowek z kapusty. Wystarczy zastapic obiad lub obiad tym lekkim daniem i bedzie szansa na odmienienie swojej sylwetki.

Elena, Moskwa

Z wyksztalcenia jestem dietetykiem, wiec o zywieniu wiem co nieco. Uwazam, ze dieta kapusciana nie powinna byc stosowana czesto. Masz do czynienia z niebezpiecznym systemem zywnosciowym, ktory ma niska zawartosc bialka, tluszczu i weglowodanow. Jesli zbytnio poniesiesz sie zupa, moze wywolac odwodnienie, dzialac jak srodek przeczyszczajacy.

Mozliwe, ze przy niewlasciwym podejsciu do diety wystapi rozstroj zoladka. Po zjedzeniu kapusty nalezy przestrzegac diety niskokalorycznej, aby nie zanegowac wszelkich wysilkow i utrwalic efekt odchudzania. Wskazane jest uprawianie sportu, picie wiekszej ilosci wody, spozywanie roznorodnych warzyw i owocow. Uwazam, ze dieta kapusciana nie powinna byc praktykowana na otylosc. Rowniez system zywienia jest niebezpieczny dla chorych na nerki i cukrzyce, nie jest odpowiedni dla mlodziezy i osob starszych.

Jesli umiejetnie wykorzystasz rozne odmiany kapusty, prawidlowo polaczysz produkty podczas przygotowywania potraw, to menu dietetyczne bedzie urozmaicone i zdrowe.

Pokarmy, ktorych nie nalezy spozywac na pusty zoladek. Organizm ludzki potrzebuje pozywienia. Glownym i najwazniejszym posilkiem dnia jest sniadanie.

To wlasnie rano nasycamy sie niezbedna energia, sila, wigorem. Po prawidlowym i satysfakcjonujacym jedzeniu rano nie mozna odczuwac glodu przez caly dzien.

Przydatne wlasciwosci kapusty i przeciwwskazania

Dietetycy i lekarze od dawna stosuja kapuste i potrawy z niej do leczenia i zapobiegania roznym chorobom. Aby uzyskac maksymalne korzysci, musisz przestrzegac zalecen zgodnie z diagnoza.

O korzystnych wlasciwosciach kapusty decyduje zawartosc w niej wielu witamin i mikroelementow:

  • Kwas askorbinowy to podstawa silnej odpornosci i prawidlowego metabolizmu.
  • Witamina A to przeciwutleniacz, dobry dla zdrowia oczu, pomaga w utrzymaniu odpornosci, poprawia stan skory, wlosow, paznokci.
  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9) sa niezbedne do normalizacji ukladu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • Witamina E jest przydatna w ciazy, przyczynia sie do prawidlowego funkcjonowania serca, korzystnie wplywa na przepuszczalnosc scian naczyn krwionosnych.
  • Witamina U jest slabo poznana, naukowcy przypisuja ja aminokwasom. To on leczy rany i wrzody, w tym zoladka i dwunastnicy.
  • Pierwiastki sladowe – potas, wapn, zelazo, fosfor, siarka, molibden.
  • Dzienne spozycie kapusty:

    • zwieksza odpornosc organizmu na przeziebienia;
    • leczy wrzody zoladka, poprawia prace calego ukladu pokarmowego;
    • normalizuje aktywnosc ukladu nerwowego i sercowo-naczyniowego;
    • ulatwia przebieg kamicy zolciowej;
    • lagodzi obrzeki dzieki lagodnemu dzialaniu moczopednemu;
    • oczyszcza naczynia krwionosne z blaszek cholesterolowych;
    • poprawia ruchomosc stawow;
    • lagodzi zespol kaca (solanka z kiszonej kapusty);
    • normalizuje poziom glukozy we krwi;
    • ulatwia odprowadzanie plwociny z zapaleniem oskrzeli i zapaleniem pluc.

    Kto nie powinien czesto jesc kapusty:

    • wrzody podczas zaostrzenia;
    • osoby z zaburzeniami tarczycy;
    • sklonny do wzdec;
    • w przypadku zaburzen czynnosci nerek (unikaj w diecie kiszonej kapusty i solonej kapusty);
    • z indywidualna nietolerancja lub reakcjami alergicznymi.

    Korzysc

    1. Produkt wspomaga oczyszczanie organizmu. Jesli regularnie jesz kapuste, bedziesz w stanie usunac szkodliwe substancje i toksyny, zmniejszyc obciazenie watroby.

    2. Naukowcy odkryli, ze dzieki stosowaniu tego warzywa zmniejsza sie ryzyko miazdzycy. Kapusta zawiera rowniez substancje wzmacniajace naczynia krwionosne.

    3. Jesli w menu uwzglednisz kapuste biala, normalny poziom glukozy zostanie utrzymany. Potrawy warzywne sluza do zapobiegania rozwojowi cukrzycy.

    4. Skoro witamina C jest obecna w kapuscie, mozemy mowic o wzmocnieniu i utrzymaniu odpornosci. Jest to szczegolnie wazne w okresie rozwoju chorob wirusowych.

    5. Spozywanie kapusty jest niezbedne do poprawy funkcjonowania watroby i pecherzyka zolciowego, zmniejszenia ryzyka rozwoju dny moczanowej.

    6. Zgodnie z ustaleniami naukowcow osoby, ktore czesto spozywaja kapuste, maja mniejsze ryzyko zachorowania na raka. To samo dotyczy guzow lagodnych.

    7. Liscie kapusty rowniez dobrze lagodza bol.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko