Czy mozna jesc rokitnik z nasionami: przydatne wlasciwosci i przeciwwskazania, czy mozna go spozywac, czy nie?

Dlaczego rokitnik jest przydatny dla organizmu mezczyzny

Swieze owoce zawieraja witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C i E, a takze fenole i beta-karoten. Rokitnik promuje miedzy innymi produkcje serotoniny, hormonu poprawiajacego nastroj i poprawiajacego sprawnosc umyslowa.

Lubisz rokitnika?

Nie calkiem

Tak wiec regularne stosowanie soczystych jagod ma nastepujacy wplyw na organizm mezczyzny:

  • Chroni przed zapaleniem gruczolu krokowego (zapalenie gruczolu krokowego, ktore przy braku terminowej terapii czesto prowadzi do katastrofalnych konsekwencji).
  • Zapobiega rozwojowi chorob pecherza moczowego i drog moczowych (dzieki zawartosci kilku rodzajow antyoksydantow).
  • Wzmacnia uklad sercowo-naczyniowy, poniewaz zawiera fitosterol (jest obecny w lipidach roslinnych i ma budowe zblizona do cholesterolu).
  • Wyrownuje poziom hormonow (ale ilosc testosteronu raczej nie wzrosnie).
  • Uspokaja uklad nerwowy i niweluje wplyw stresu na organizm.
  • Wspomaga eliminacje toksyn i toksyn z organizmu (przy regularnym stosowaniu w pozywieniu).
  • Likwiduje zaparcia i normalizuje prace przewodu pokarmowego (dzieki zawartosci duzej ilosci blonnika i dobroczynnych kwasow poprawiajacych perystaltyke jelit).
  • Stabilizuje tarczyce.
  • Dziala jak lagodny antydepresant.
  • Poprawia ostrosc wzroku.
  • Wzmacnia uklad odpornosciowy.

Sklad chemiczny jagod rokitnika

Aby zrozumiec, jakie sa zalety dzemu z rokitnika, nalezy szczegolowo rozwazyc jego glowny skladnik – jagody, a mianowicie ich sklad chemiczny.

Witaminy z grup B, C, E, K wzmacniaja uklad odpornosciowy, spowalniaja procesy starzenia, wspomagaja wchlanianie pierwiastkow sladowych, uczestnicza w procesach metabolicznych
Beta karoten wzmacnia uklad krazenia, poprawia odpornosc organizmu na czynniki negatywne
Kwas tluszczowy poprawiaja prace mozgu, przewodu pokarmowego i ukladu krazenia, stymuluja funkcje rozrodcze, zmniejszaja prawdopodobienstwo chorob onkologicznych
Tokoferol zapobiega starzeniu sie komorek, usuwa utleniacze
Kwasy fenolowe maja dzialanie bakteriobojcze
Substancje pektynowe usuwaja toksyny, toksyny, pestycydy, oczyszczaja sciany jelit
serotonina substancja nazywana jest ?hormonem nastroju?, poniewaz jej obecnosc w organizmie pomaga poprawic sen, lagodzic stres i drazliwosc, czuc sie swietnie
Betasitosterol element antysklerotyczny
Bioflawonoidy poprawiaja elastycznosc naczyn krwionosnych, promuja aktywacje enzymow trawiennych
Mineraly (potas, wapn, magnez itp.) odgrywaja duza role w zyciu czlowieka, bedac czescia komorek, krwi, limfy, uczestnicza we wszelkiego rodzaju procesach metabolicznych
Fosfolipidy odbudowuja uszkodzony material komorkowy, chronia komorki watroby przed negatywnym dzialaniem zwiazkow chemicznych, poprawiaja ukrwienie miesni, zwiekszaja ich wydajnosc

Rokitnik z nasionami w okresie ciazy i laktacji

Kwasy tluszczowe gromadza sie zarowno w miazszu owocow, jak iw nasionach. Nasiona rokitnika zawieraja 12% nienasyconych kwasow tluszczowych. To z nich powstaje ten sam olej, ktory jest uzywany w medycynie na wiele chorob. Absolutnie nie ma potrzeby wypluwania nasion, organizm pozbawiony jest bardzo cennych substancji.

Kobiety stosuja olejek z rokitnika do pielegnacji wlosow i skory. Robi sie z niego maseczki, domowe kremy itp. Jest jednak o wiele bardziej przydatny dla skory i wlosow, ktore trafiaja bezposrednio do ciala. Dlatego te przedstawicielki plci pieknej, ktorym zalezy na swoim wygladzie, zdecydowanie powinny jesc rokitnik wraz z nasionami.

Kobiety w ciazy nie tylko moga, ale takze musza jesc rokitnik z nasionami. W koncu substancje czynne zawarte w owocach i nasionach sa niezwykle przydatne dla nienarodzonego dziecka. Natomiast matki karmiace powinny pamietac o dzialaniu przeczyszczajacym rokitnika zwyczajnego. Dziecko moze rozwinac biegunke, jesli matka za bardzo sie nia poniesie. Ponadto rokitnik czasami powoduje alergie. Dlatego matki karmiace moga jesc rokitnik, ale calkiem sporo.

Jak uzywac

Rokitnik razem z nasionami mozna spozywac na surowo. W ten sposob mozesz uzyskac wszystkie zalety produktu. Ale jagody smakuja kwasno, wiec nie wszyscy je lubia.

Istnieje wiele opcji dzemu z tych jagod, a takze innych slodyczy. Co wiecej, konserwowanie dzemu z nich mozna zrobic z nasionami lub bez. Nawet jesli nie lubisz dzemu z nasionami i wolisz je wczesniej wyjac, nie powinienes ich wyrzucac. Zrob z nich zdrowy olejek, ktory mozna wykorzystac do domowych kosmetykow lub tradycyjnej medycyny.

Rokitnik z nasionami w okresie ciazy i laktacji

Opcja, gdy chcesz zachowac maksimum witaminy C. Przeciez wiemy, ze gdy produkt nagrzeje sie powyzej 100 stopni, ta potrzebna nam witamina sie psuje. Dlatego hostessy wymyslily fajny przepis o nazwie ?piec minut?. Chodzi o to, ze po ugotowaniu masa jest gotowana dokladnie w tym czasie. A jagody pozostaja nienaruszone. Poniewaz miazga nie wplywa do syropu, sam dzem pozostaje przezroczysty.

Istnieja dwa przepisy na ten deser: z woda i bez wody. Opisze ten, ktory jest nieco bardziej skomplikowany. Jesli gotujesz bez dodawania, po prostu pozwol na te czynnosci, w ktorych to dodamy.

Ale po dodaniu plynu deser staje sie bardziej plynny, na ten fakt zwracam uwage

Wezmy:

  • 300 g rokitnika
  • 300 g cukru,
  • 50 ml wody.

Myjemy i suszymy jagody. Wlej je do emaliowanej lub stalowej patelni. I przykryj granulowanym cukrem. Dodajmy troche wody.

Ale chcemy, zeby cukier rozpuscil sie w syropie i soku. Dlatego nadal wole pozostawic mase.

Nastepnie stawiamy miske lub patelnie na ogrzewanie i doprowadzamy mase do wrzenia. Nastepnie zmniejsz ogien do sredniego i gotuj przez 5 minut. Lepiej jest usunac pojawiajaca sie pianke. Usuwamy mase z ognia.

https://www.youtube.com/watch?v=Ecgi-jQiQgk

Wlewamy go do sterylnych sloikow. Moze byc przechowywany w temperaturze pokojowej.

Rada! Aby kosci byly miekkie, musisz gotowac dzem 4-5 razy przez 5 minut.

Bardzo podoba mi sie jednolita konsystencja dzemu. Po usunieciu twardych, pozbawionych pestek lub obranych czastek. Rokitnik zawiera naturalna pektyne i czesto taki przysmak przypomina konsystencje dzemu. Podam przepis na 3-litrowa puszke lub 3-litrowa.

Wezmy:

  • 2,5 kg cukru
  • 2 kg puree z rokitnika.

Jagody myjemy i suszymy przez sito i czekamy, az woda splynie.

Nastepnie wyciskamy sok i ciasto. Mozna to zrobic przez sito, gaze lub sokowirowke.

Wymieszaj mase bez pestek z cukrem, az sie rozpusci.

Zwijamy z gotowanymi pokrywkami i odkladamy ?pod futro? w celu naturalnego schlodzenia. Pamietaj, ze nie umiescilismy wszystkich poprzednich przepisow w cieplym miejscu. Ale do produkcji pektyny masa musi stygnac przez dlugi czas i stopniowo. Przy okazji, jesli chcesz, mozesz dodac do tego przepisu naturalna pektyne jablkowa.

Ignoranci nadal wierza, ze jedzenie rokitnika z nasionami moze wywolac zapalenie wyrostka robaczkowego. Naukowcy od dawna udowodnili, ze przyczyny zapalenia wyrostka robaczkowego leza w patologii jelit, ale nie w stosowaniu nasion.

Kwasy tluszczowe znajduja sie zarowno w owocach rokitnika, jak iw nasionach.Kosci zawieraja 12% nienasyconych kwasow tluszczowych.Olej jest bezposrednio pozyskiwany z nasion, ktory jest nastepnie stosowany w leczeniu wielu chorob. Nie ma potrzeby wypluwania nasion, organizm pozbawiony jest waznych i niezbednych elementow.

Kwasy tluszczowe gromadza sie zarowno w miazszu owocow, jak iw nasionach. Nasiona rokitnika zawieraja 12% nienasyconych kwasow tluszczowych. To z nich powstaje ten sam olej, ktory jest uzywany w medycynie na wiele chorob. Absolutnie nie ma potrzeby wypluwania nasion, organizm pozbawiony jest bardzo cennych substancji.

Kobiety stosuja olejek z rokitnika do pielegnacji wlosow i skory. Robi sie z niego maseczki, domowe kremy itp. Jest jednak o wiele bardziej przydatny dla skory i wlosow, ktore trafiaja bezposrednio do ciala. Dlatego te przedstawicielki plci pieknej, ktorym zalezy na swoim wygladzie, zdecydowanie powinny jesc rokitnik wraz z nasionami.

Wiele osob nadal wierzy, ze jedzenie rokitnika razem z nasionami moze powodowac zapalenie wyrostka robaczkowego. Ta wiara pochodzi z niepamietnych czasow, kiedy ludzie tak naprawde nie wiedzieli, skad bierze sie zapalenie jelita slepego. Wspolczesni naukowcy udowodnili, ze przyczyna zapalenia wyrostka robaczkowego sa choroby jelit, ale nie spozywanie nasion jakichkolwiek owocow.

Kobiety w ciazy nie tylko moga, ale takze musza jesc rokitnik z nasionami. W koncu substancje czynne zawarte w owocach i nasionach sa niezwykle przydatne dla nienarodzonego dziecka. Natomiast matki karmiace powinny pamietac o dzialaniu przeczyszczajacym rokitnika zwyczajnego. Dziecko moze rozwinac biegunke, jesli matka za bardzo sie nia poniesie. Ponadto rokitnik czasami powoduje alergie. Dlatego matki karmiace moga jesc rokitnik, ale calkiem sporo.

Jak prawidlowo przechowywac rokitnik?

Ze wzgledu na cienka skorke taka jagoda nie jest dlugo przechowywana. Aby zachowac dobroczynne wlasciwosci, warto go zmielic z cukrem lub zamrozic. Rokitnik tarty z cukrem to nie tylko zdrowy deser, ale takze doskonale nadzienie do roznych ciast, z ktorych bliscy beda szczegolnie zadowoleni w zimnych porach roku.

Jesli chcesz odpowiednio zakonserwowac rokitnik, mozesz skorzystac z jednej z nastepujacych metod:

  • Zamrazac.
    Jagody oplucz zimna woda, usun uszkodzone jagody, a nastepnie posyp je papierowymi recznikami i pozwol im dobrze wyschnac. Do tych celow lepiej nie uzywac zwyklych recznikow, poniewaz rokitnik jest wysokiej jakosci naturalnym barwnikiem i pozostawia duze zolte plamy, ktorych trudno bedzie sie pozbyc. Po wyschnieciu przelej jagody do plastikowego pojemnika lub zwyklej torby, a nastepnie wyslij je do lodowki.
  • Zmiel jagody z cukrem.
    Przygotuj surowce wedlug tej samej zasady, co w pierwszym przypadku. Nastepnie suszone jagody dobrze i ostroznie mieszamy z cukrem. Zwyczajowo uzywa sie okolo 1,3 kg cukru na 1 kg rokitnika, ale wszystko zalezy od osobistych preferencji. Delikatnie wloz starte jagody do czystego sloika i wyslij do lodowki.
  • Zrob dzem z rokitnika.
    Jagody swietnie nadaja sie do robienia dzemu. Okazuje sie bardzo smaczny, slodki i niesamowicie zdrowy. Pierwszym krokiem jest oplukanie jagod, wysuszenie ich, a nastepnie wyslanie do goracego syropu. Jagody musza byc w nim podawane przez co najmniej 2,5 godziny. Po odcedzeniu syropu na malym ogniu i doprowadz do wrzenia. Jak tylko syrop sie zagotuje, zwroc do niego jagody i gotuj wszystko, az stana sie przezroczyste. Potem nastepuje konserwacja dzemu w klasyczny sposob. Na 1 kg jagod zuzywa sie okolo 500 ml wody i 1,5 kg cukru. Gotowany dzem poleca sie spozywac jako pyszny deser i wyjatkowy srodek wzmacniajacy uklad odpornosciowy w chorobach ukladu oddechowego.
  • Jak przydatna jest herbata z lisci rokitnika?

    Napar wodny, wywary sa stosowane w medycynie ludowej jako uniwersalny srodek leczniczy i terapeutyczny pomagajacy osobom z roznymi schorzeniami. Ze wzgledu na bogaty sklad leczniczy znajduja zastosowanie jako:

    • Przeciwdrgawkowy;
    • Przeciwbakteryjny;
    • Lagodzacy;
    • Srodek przeciwwirusowy;
    • Przeciwcukrzycowy;

    Ponadto ta herbata, ktorej pozytywne i negatywne wlasciwosci sa intensywnie badane, pomaga poprawic sklad krwi, uwalnia organizm z toksyn. Herbatka z rokitnika przynosi pozytywne efekty w leczeniu stawow, chorob reumatycznych, dny moczanowej, anemii i cukrzycy. Przeciwwskazania do jego stosowania – nie znaleziono, tylko – z powodu nietolerancji. Mozliwosc alergii jest minimalna.

    Sposoby i urzadzenia do zbierania rokitnika

    Jagody rosna na galeziach z ostrymi kolcami, ktore utrudniaja zbior. Ponadto owoce trzymane sa dosc mocno, podczas zrywania czesto sa miazdzone, ich sok powoduje korozje skorki. W rezultacie wiele osob pozostawia czesc zbiorow na galeziach, zwlaszcza w trudno dostepnych miejscach, poniewaz chec do zbiorow szybko zanika.

    Metoda 1. Najlatwiejszym sposobem zebrania rokitnika jest poczekanie na nadejscie chlodu, aby potrzasnac galezia i strzepnac zamrozone owoce na szmatce, polietylenie, rozlozonej na ziemi. To prawda, ze ??przed mrozem konieczne jest w taki czy inny sposob ochrona upraw przed nalotami ptakow.

    Metoda 2. Jesli uzyjesz innej metody, bedziesz potrzebowac starej laski parasola. Z otwarta wygieta raczka zawiesza sie na galezi, owoce rokitnika tnie sie nozyczkami. Lepiej chronic dlonie rekawiczkami wykonanymi z grubej tkaniny. Pomimo wzglednego bezpieczenstwa dla skory, metoda jest dosc zmudna i zajmuje duzo czasu.

    Metoda 3. Niektorzy ogrodnicy szyja plocienna rekawice, przyczepiaja jedna strone malej torby do zbierania jagod rokitnika od strony dloni, druga strona z lekko zgieta dlonia powinna wystawac, aby zerwane owoce mogly swobodnie wpasc do torby. Stojac na schodach, kciukiem i krawedzia dloni lekko scisnij galaz, cofajac sie o okolo pol metra od jej konca i wykonaj ruch w kierunku konca galezi. Zerwane owoce trafia do torby. Kontynuuj zbieranie, przesuwajac sie do podstawy galezi. Zmieniajac pozycje, aby nie wysypac zebranych jagod, wyprostuj dlon tak, aby brzegi woreczka byly zamkniete.

    Metoda 4. W trudno dostepnych miejscach przydaje sie patyk, do ktorego konca przymocowana jest petla z elastycznego stalowego drutu, wygieta w kontur w ksztalcie plomienia swiecy. Dla wygody powstaly kontur jest wygiety na pol, aby z boku wygladal jak garsc. Powstale urzadzenie musi chwycic podstawe peczka rokitnika i odciac ja lekkim ruchem petli. Mozesz wstepnie zawiesic trzcine parasola z nogami na galezi.

    Zrodla

    • https://edaplus.info/produce/sea_buckthorn.html
    • https://mydoctorok.ru/masla/oblepihovoe-maslo-instruktsiya-po-primeneniyu.html
    • https://www.silazdorovya.ru/poleznye-svojstva-oblepixi/

    Kiedy i jak zbierac rokitnik?

    Na poczatku jesieni dojrzewaja juz pierwsze jagody. To prawda, ze ??w tej chwili nadal sa bardzo kwasne i gorzkie, wiec taki przysmak bedzie wylacznie dla amatora. Zbieranie rokitnika wcale nie jest konieczne na poczatku jesieni. Mozesz poczekac, az nadejdzie mroz i jagody stana sie twarde. Wtedy znacznie latwiej bedzie zebrac. Nie warto sie bac, ze ptaki zjadaja owoce. Rokitnik ich nie przyciaga. Najlatwiej rozlozyc brezent pod drzewem i delikatnie potrzasnac galeziami. Zbieranie jagod bezposrednio z drzewa jest dosc niebezpieczne, poniewaz krzew ma ogromna liczbe cierni, ktore bardzo latwo zranic.

    Istnieje rowniez alternatywna metoda zbioru. Pod koniec jesieni galezie z jagodami mozna odciac i przeniesc do pomieszczenia z dachem. Gdy nadejdzie mroz, jagody twardnieja i latwiej je zbierac. Igly nalezy najpierw usunac nozycami ogrodowymi, a same jagody nalezy nawinac na wiatr, a nastepnie wyslac do torby.

    Sklad i wlasciwosci lecznicze

    Dobroczynne wlasciwosci ekstraktu z rokitnika wynikaja z unikalnego skladu produktu. Zawiera szereg mineralow, pierwiastkow sladowych i witamin. W sumie naukowcy zidentyfikowali okolo 180-190 skladnikow, ktore maja szczegolna wartosc dla ludzkiego organizmu.

    Naturalne skladniki esencji:

    • kwas linolowy;
    • beta karoten;
    • kwas oleinowy;
    • kwas palmitolejowy;
    • witamina K;
    • tokoferol;
    • pierwiastki sladowe: zelazo, mangan, selen i miedz.

    Jest to preparat ziolowy o wyraznym dzialaniu antyseptycznym, gojacym rany i przeciwzapalnym. Wlasciwosci i zastosowanie oleju z rokitnika wynikaja z obecnosci w jego skladzie szeregu przydatnych mikroelementow.

  • Witamina F – aktywuje odbudowe dotknietych segmentow skory wlasciwej na poziomie komorkowym.
  • Witamina A ? likwiduje stany zapalne, zwieksza intensywnosc regeneracji tkanek.
  • Witamina B jest niezbedna do utrzymania prawidlowego funkcjonowania miesnia sercowego, naczyn krwionosnych i ukladu nerwowego. Pozytywnie wplywa na zdrowie paznokci i wlosow.
  • Witamina E ? nawilza skore wlasciwa, normalizuje hormony i spowalnia naturalne starzenie sie skory.
  • Witamina C ? zwieksza intensywnosc syntezy kolagenu, wzmacnia zdolnosci ochronne ukladu odpornosciowego i scian naczyn.
  • Leczenie rozpoczyna sie dopiero po konsultacji z lekarzem. Lekarz okresli dokladna etiologie procesu patologicznego, zaleci odpowiednia dawke do skutecznej walki z choroba.

    Jak gotowac dzem z rokitnika?

    Dzem z rokitnika mozna przyrzadzac na rozne sposoby, za kazdym razem uzyskujac inny efekt smakowy, inna konsystencje i wyglad gotowego przysmaku.

  • Poczatkowo jagody rokitnika sa sortowane, pozbawiane domieszki lisci i gruzu, plukane i suszone.
  • W zaleznosci od receptury mase jagodowa uzupelnia sie cukrem lub syropem cukrowym, w razie potrzeby przechowuje sie do namaczania lub oddzielania soku, po czym czas wyznaczony przez technologie jest gotowany lub wysylany na surowo do przechowywania na zimno.
  • Ugotowany i zapieczetowany w sterylnych pojemnikach, z uwzglednieniem wszystkich wymagan, przysmak jest doskonale przechowywany w warunkach pokojowych.
  • W niektorych przypadkach dzem z rokitnika jest wytwarzany z jagod bez pestek. Aby to zrobic, mase jagodowa przepuszcza sie przez sokowirowke lub miazdzy w blenderze, a nastepnie miele przez sito.
  • Jedzac dzem z rokitnika, kazdy powinien znac korzystne wlasciwosci i przeciwwskazania do stosowania jagod w zywnosci, aby przypadkowo nie zaszkodzic sobie, a wrecz przeciwnie, poprawic samopoczucie i poradzic sobie z dolegliwosciami.

  • Codzienne picie herbaty ze slodkim przysmakiem z rokitnika poprawi trawienie, pomoze przezwyciezyc wiele schorzen przewodu pokarmowego.
  • Wlasciwosci przeciwzapalne i przeciwbolowe jagod sa niezbedne przy przeziebieniach, chorobach stawow.
  • Dzem z rokitnika moze poprawic stan przy chorobach oczu, wzmocnic uklad odpornosciowy i nerwowy oraz zlagodzic bezsennosc.
  • Jednak oprocz korzysci, rokitnik zwyczajny i dzem z niego moga rowniez wyrzadzic szkody: jagody z nasionami i zbiorami nie powinny byc stosowane w przypadku zapalenia trzustki i zapalenia pecherzyka zolciowego. Ponadto przysmak jest przeciwwskazany w przypadku indywidualnej nietolerancji jagod i produktow z nich oraz alergii.
  • Latwy i prosty w przygotowaniu dzem z rokitnika z nasionami. Klasyczne proporcje jagod i cukru pudru przedstawione w recepturze mozna dostosowac w zaleznosci od naturalnej slodyczy lub kwasowosci surowcow lub indywidualnych preferencji. Grubosc smakolyku bedzie zalezec od czasu zagotowania slodyczy.

    • rokitnik – 1,5 kg;
    • cukier granulowany – 1,5 kg.
  • Rokitnik jest starannie sortowany, pozbywajac sie gruzu i lodyg.
  • Oplucz mase jagodowa, wloz ja do durszlaka, pozwol jej splynac.
  • Rokitnik posypac cukrem, wymieszac i pozostawic na noc, az sok sie rozdzieli.
  • Ustawic naczynie z obrabianym przedmiotem na kuchence i podgrzac do wrzenia mieszajac i usuwajac piane.
  • Gotuj przysmak przez 10-15 minut lub do pozadanej grubosci.
  • Dzem z rokitnika wlewa sie do sterylnych sloikow, zamyka hermetycznie pokrywkami, odwraca do gory nogami i zawija cieplo do ostygniecia.
  • Dzem z rokitnika ?Pyatiminutka? zachowa maksymalna wartosc jagod. Bedzie mozna go ugotowac, stosujac technike z ponizszego przepisu. W takim przypadku nie musisz nawet czekac na dluga separacje soku. Dodajac troche wody do obrabianego przedmiotu, szybko i bez specjalnych sztuczek ugotujesz slodycze.

    • rokitnik zwyczajny – 1 kg;
    • woda – 300 ml;
    • cukier – 1,2 kg.
  • Cukier wlewa sie do wrzacej wody i ciagle mieszajac dochodzi do rozpuszczenia wszystkich krysztalkow i ponownego zagotowania syropu.
  • Wstepnie przygotowane, posortowane i umyte jagody wlewa sie do miski.
  • Po zagotowaniu zawartosci dzem z rokitnika gotuje sie przez 5 minut, wlewa do uprzednio wysterylizowanych naczyn i zwija z gotowanymi pokrywkami.
  • Dzieki zastosowaniu w praktyce ponizszego przepisu bedzie mozna urozmaicic zwykly smak ulubionego przysmaku i uzyskac nowy smak i wlasciwosci. Ugotowany dzem z rokitnika i jablka na zime bedzie doskonalym dodatkiem do picia herbaty i niezastapionym smacznym srodkiem wzmacniajacym zdrowie.

    • rokitnik zwyczajny – 1,2 kg;
    • jablka – 1,2 kg;
    • cukier granulowany – 1 kg.
  • Rokitnik jest sortowany, plukany, wrzucany do durszlaka, a nastepnie suszony na reczniku.
  • Idealnie masa jagodowa powinna byc zmielona w blenderze i przetarta przez sito.
  • Jablka kroimy w plastry, po wycieciu rdzenia z nasionami, dodajemy szklanke wody, dusimy przez 15 minut, w razie potrzeby ubijamy blenderem.
  • Polacz mase rokitnika i jablka we wspolnym pojemniku. Cukier jest dodawany i podgrzewany do temperatury 70 stopni.
  • Wloz dzem jablkowo-rokitnikowy do sloikow, sterylizuj przez 20 minut, zamknij pokrywkami.
  • Tagi: byc, dzem, kosc, mozna, rokitnik

    Jak zrobic olej z rokitnika?

    Aby rozpoczac ciasto, jagody nalezy przepuscic przez sokowirowke. Dobrze ubij powstala mase za pomoca blendera. Jesli nie ma takiego domu, wszystko mozna zrobic recznie. Najwazniejsze jest zaopatrzenie sie w widelec i cierpliwosc. Nastepnie dodaj do kleiku dowolny olej roslinny. Nie ma tutaj konkretnych zalecen. Mozesz uzyc zarowno nasion oliwki, jak i slonecznika.

    Wybrany olej nalezy dobrze podgrzac (do okolo 50 stopni), a nastepnie wlac do przygotowanej wczesniej kleiku z rokitnika. Lepiej nie oszczedzac oleju. Konieczne jest, aby pokryl kleik o okolo 1?2 centymetry. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw mase do zaparzenia w chlodnym, ciemnym miejscu na tydzien.

    Aby olejek z rokitnika byl wysokiej jakosci nalezy go regularnie mieszac ? 1-2 razy dziennie. Po tygodniu oczekiwania mase trzeba przepuscic przez gaze lub drobne sito. Najwieksza wartosc bedzie mialo wszystko, co znalazlo sie w przygotowanym pojemniku po sprasowaniu gotowej masy. Przechowuj domowy olej z rokitnika w chlodnym miejscu, unikajac bezposredniego swiatla slonecznego.

    Szkoda rokitnika

    Pomimo korzystnych wlasciwosci owocow rokitnik zwyczajny moze zaszkodzic ludziom.

    Wazne jest, aby nie naduzywac produktu. Zabrania sie przyjmowania oleju w przypadku indywidualnej nietolerancji, sklonnosci do biegunki, dolegliwosci trzustki, ostrej postaci zapalenia watroby lub zapalenia pecherzyka zolciowego. Jesli masz wrzod dwunastnicy, dozwolony jest tylko olej z rokitnika. Zabrania sie uzywania rosliny w jakiejkolwiek formie na kamice moczowa.

    Dzis rokitnik mozna spotkac prawie wszedzie. Zasadniczo roslina rosnie w poblizu zbiornikow wodnych, rzek, strumieni w zwirowej i piaszczystej glebie. Krzewy sa czesto spotykane na obszarach gorskich na wysokosci ponad 2 km. Zbierz owoce, a potem wydobadz z nich jak najwiecej.

    Przeciwwskazania i mozliwe szkody

    • Jak kazdy owoc, rokitnik nadal moze byc szkodliwy, jesli zostanie uzyty w nastepujacych przypadkach:
    • indywidualna nietolerancja elementow kompozycji;
    • problemy w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego (biegunka, niezyt zoladka, ktoremu towarzyszy podwyzszony poziom kwasowosci zoladka, wrzody, w tym dwunastnicy, inne przewlekle problemy zwiazane z praca tego ukladu);
    • kamica zolciowa, nerkowa i moczowa, zapalenie watroby, zapalenie pecherzyka zolciowego (ze wzgledu na zdolnosc jagod do zwiekszania kwasowosci moczu);
    • nieprawidlowe dzialanie trzustki, zapalenie trzustki.

    Szkoda rokitnika

    Wszelkie produkty roslinne maja przeciwwskazania, a jagody rokitnika nie sa wyjatkiem. Pomimo bogatej kompozycji przydatnych witamin i mineralow, stosowanie tego produktu moze miec szkodliwy wplyw na organizm. Najczesciej moze to byc indywidualna nietolerancja. Jesli wczesniej osoba chora na cukrzyce nie jadla rokitnika, to przed wlaczeniem produktu do diety nalezy go przetestowac – najpierw zjesc kilka jagod i chwile odczekac lub namascic niewielka powierzchnie skory olejem. Jesli pojawi sie podraznienie lub reakcja alergiczna, powinienes odmowic przyjmowania jagod w przyszlosci.
    Nie zaleca sie spozywania jagod osobom cierpiacym na zapalenie watroby i zapalenie trzustki. Nie mozesz jesc swiezych jagod z wrzodem zoladka i zapaleniem zoladka. Rokitnik ma lekkie dzialanie przeczyszczajace.

    Zycie osoby chorej na cukrzyce powinno skladac sie nie tylko z prawidlowego odzywiania i prowadzenia zdrowego stylu zycia, ale takze z regularnej aktywnosci fizycznej. Codzienne spacery na swiezym powietrzu i dobrze dobrany zestaw cwiczen fizycznych pozwola zachowac forme i korzystnie wplyna na ogolna kondycje. Zintegrowane podejscie do stanu zdrowia i realizacja zalecen specjalistow pomoze zapewnic cukrzykom pelne zycie

    Nalezy pamietac, ze przestrzeganie wszystkich zasad zywienia bedzie mialo korzystny wplyw na ogolne samopoczucie, a tym samym na jakosc zycia.

    Zrobic krzywde

    Dzem, jak kazdy inny produkt, moze byc szkodliwy w przypadku nadmiernego objadania sie, kiedy ukladowi pokarmowemu trudno jest poradzic sobie z duza iloscia smakolykow, co prowadzi do nudnosci i uczucia ciezkosci w zoladku.

    Nie zaleca sie rowniez stosowania dzemu z rokitnika dla osob cierpiacych na sklonnosc do biegunek, indywidualna nietolerancje produktu. Jesli po raz pierwszy probujesz produktu, zacznij od malej porcji i zobacz, jak zareaguje Twoj organizm. Rokitnik czesto nie powoduje alergii, ale zawsze istnieje ryzyko.

    Dzem z rokitnika to smaczny i zdrowy produkt, ktory moze nie tylko zwalczac dolegliwosci, ale takze odmladzac organizm, zwiekszac witalnosc i nastroj. Nie zapominaj jednak o przeciwwskazaniach i jesli masz najmniejsze watpliwosci, czy Twoj organizm bez problemu dostrzeze delikatnosc, skonsultuj sie z lekarzem.

    Czy moge stosowac podczas ciazy i laktacji?

    Rokitnik to jeden z nielicznych produktow, ktory jest nie tylko dozwolony, ale rowniez polecany kobietom ?w pozycji? i bezposrednio z nasionami. Ze wzgledu na wysoki poziom witaminy E zaleca sie jej stosowanie u kobiet w ciazy w celu unikniecia samoistnych poronien lub nieprawidlowosci w genach.

    Wazny! Alergia na rokitnik objawia sie szkarlatna wysypka na skorze, swedzeniem w okolicach nowotworow, gorzkim posmakiem w ustach i lekkim uczuciem nudnosci. Po zjedzeniu owocu, w zabronionych przypadkach, moga pojawic sie problemy z oddychaniem, uczucie ciezkosci i dyskomfortu w plucach, zwiekszone wydzielanie sliny, obrzek i obrzek powiek.

    Jesli chodzi o okres karmienia dziecka piersia, w tym przypadku owoce rowniez mozna jesc, ale w mniejszych ilosciach. Zasade te tlumaczy fakt, ze rokitnik ze wzgledu na swoje nieodlaczne dzialanie przeczyszczajace moze wywolac u dziecka zaburzenia, a nawet biegunke. Rowniez ze wzgledu na wysoka zawartosc pierwiastkow biologicznie czynnych i naturalnych barwnikow jagody tego typu naleza do groznych alergenow dla dopiero ksztaltujacego sie malego organizmu.

    Oznacza to, ze jesli w normalnych warunkach mozesz jesc nie wiecej niz 200 g jagod dziennie (aby uniknac podraznienia blony sluzowej), to podczas laktacji ilosc te nalezy zmniejszyc 2 razy i jesc co najmniej z przerwa kilka dni.

    Czy wiedziales? Jesli rokitnik zostanie zebrany po pierwszych przymrozkach, owoce beda mialy nieco slodszy smak niz zwykle.

    Stosowanie nasion rokitnika razem z miazszem owocow zaleca sie glownie w postaci surowej: w ten sposob zostaje zachowany wiekszy procent pozytywnie dzialajacych skladnikow, a organizm czlowieka otrzymuje maksymalna ilosc skladnikow odzywczych. Dzem jest rowniez uwazany za popularne danie z rokitnika, a jesli usuniesz kosci przed przygotowaniem polfabrykatu, nie spiesz sie, aby je wyrzucic, a nastepnie zrob z nich maslo.

    Tak wiec popularny immunomodulator, znany od czasow starozytnych, pomoze przezwyciezyc nie tylko wewnetrzne ataki wirusowe, uszkodzenia skory, ale takze raka i inne zaklocenia w normalnym zyciu organizmu.

    Kompozycja z rokitnika

    Uwaza sie, ze w 100 g kolcowoju pospolitego znajduje sie potrojna dzienna norma witaminy C i dwudniowa norma witaminy A. Pod wzgledem zawartosci witaminy C, kolcowoj zachodni kilkakrotnie przewyzszal cytryny i czarna porzeczke, a ten sam ananas – ogolnie 20 razy! Najciekawsze jest to, ze rokitnik nie zawiera enzymu, ktory po podgrzaniu niszczy witamine C, dlatego przygotowujac wywary lub dzem z jagod, nie stracisz tej przydatnej witaminy.

    W sumie ta ?cudowna jagoda?, jak nazywaja ja Tybetanczycy, zawiera 190 zwiazkow biologicznych i sa one w idealnych dla czlowieka proporcjach. Okazuje sie, ze klujacy rokitnik slusznie mozna nazwac jedna z najbardziej przydatnych roslin na naszej planecie!

    Nic dziwnego, ze starozytni Grecy dawali koniom do picia mocny napar z lisci i galezi tej rosliny, dzieki czemu ich skora nabrala blasku i stala sie zdrowa.

    Ta rola rokitnika i jego nasion wynika z jego skladu chemicznego, na ktory skladaja sie:

    • Zelazo i magnez;
    • sod i fosfor;
    • Potas;
    • Wapn;
    • Bialko – 1,20 grama;
    • Tluszcz – 5,7 grama;
    • Weglowodany – 5, 6 gramow;
    • Skladnik wodny, blonnik i kwasy tluszczowe;
    • Kompleks witamin, w sklad ktorego wchodza: witaminy z grupy B, beta-karoten i kwas askorbinowy w duzych ilosciach.

    Biorac pod uwage kompleks unikalnych dobroczynnych wlasciwosci zawartych w nasionach i jagodach rokitnika, mozemy z cala pewnoscia stwierdzic, ze taki produkt jest bardzo przydatny dla organizmu czlowieka.

    Korzysci zdrowotne i szkody zwiazane z rokitnikiem mozna ocenic, patrzac na sklad owocu. Jagody zawieraja:

    • witamina C w duzych ilosciach;
    • witaminy z podgrupy B – od B1 do B9;
    • witaminy E, K, A i PP;
    • zelazo, fosfor, sod, glin, potas i magnez;
    • wapn, siarka, krzem, tytan, bor;
    • kwasy jednonienasycone i kwasy organiczne;
    • fitoncydy i pektyny.

    100 g swiezych jagod rosliny zawiera okolo 82 kcal. Jednoczesnie weglowodany i tluszcze sa prezentowane w mniej wiecej rownych objetosciach – odpowiednio 5,7 gi 5,4 g. Rokitnik zawiera niewiele bialka – tylko 1,2 g.

    Zawartosc kalorii w swiezym rokitniku na 100 gramow wynosi 82 ??kcal. W 100 gramowej porcji jagod:

    • 1,2 g bialka;
    • 5,45 g tluszczu;
    • 5,72 g weglowodanow.

    Rokitnik zawiera witaminy B (B1, B2, B5, B6, B9), A, C, H, E, PP, beta karoten, mineraly wapn, potas, fosfor, sod, magnez, zelazo.

    Zawartosc kalorii w mrozonym rokitniku na 100 gramow wynosi 82 ??kcal. W 100 g takich jagod:

    • 1,23 g bialka;
    • 5,42 g tluszczu;
    • 5,73 g weglowodanow.

    Nalezy pamietac, ze po zmieleniu z cukrem jagoda traci wiekszosc swoich dobroczynnych wlasciwosci. Jesli masz taka mozliwosc, lepiej zjesc swiezy lub szybko mrozony rokitnik.

    • 0,2 g bialka;
    • 0,63 g tluszczu;
    • 6,27 g weglowodanow.

    Do gotowania potrzebujesz:

    • dodac 40 g mrozonego rokitnika do 250 ml wody;
    • ubij powstala mieszanine w blenderze i gotuj w rondlu do wrzenia;
    • w blenderze ubij 6 g skrobi ziemniaczanej i 15 g cukru;
    • wlej mieszanke cukru do wody z rokitnika;
    • ugotuj galaretke do wrzenia;
    • odcedz napoj po ugotowaniu.

    Owoce zawieraja karoten, cukry, witaminy B, A, C, E, K i PP. Zawiera duzo kwasu askorbinowego. Obecne sa w nich rowniez mineraly: wapn, fosfor, sod, bor, tytan i krzem. Miazsz owocow i nasion zawiera tlusty olej leczniczy, dla ktorego uprawia sie rokitnik. To wlasnie te jednonienasycone kwasy lecznicze i substancje biologicznie czynne sprawiaja, ze roslina ta jest niezrownanym produktem.Dodatkowo kora zawiera ?hormon radosci? ? serotonine.

    Przydatne wlasciwosci dla kobiet

    Rokitnik jest uzywany przez kobiety nie tylko jako lek, ale takze jako produkt kosmetyczny. Balsamy, peelingi, maseczki z rokitnika oczyszczaja i nawilzaja skore, wygladzaja zmarszczki. Stosowanie rokitnika hamuje wypadanie wlosow. Wlosy staja sie lsniace, jedwabiste.

    Regularne spozywanie owocow rokitnika zwieksza odpornosc. Poprawia sie praca wszystkich narzadow i ukladow.

    Korzysci dla kosci i naczyn krwionosnych

    Rokitnik zawiera substancje niezbedne do funkcjonowania ukladu kostnego. Sa to rozpuszczalna w tluszczach witamina K, pierwiastki wapnia, fosforu. Przy ich udziale bialko osteokalcyna przeksztalca sie w sama tkanke kostna. Z niedoborem pojawiaja sie powazne problemy: zlamania, osteoporoza. Dodatkowo witamina K wzmacnia naczynia krwionosne i zapobiega krwawieniom.

    Znaczenie dla funkcji rozrodczych i ginekologii

    Okreslona zawartoscia witamin z grupy E. Nazwa witaminy E ? tokoferol, wskazuje na jej udzial w funkcji rozrodczej. Slowo pochodzenia greckiego. Znaczy: ?potomstwo?, ?niose?. Poprawia prace gruczolow plciowych, uczestniczy w tworzeniu lozyska.

    Przy braku witamin mozliwe sa poronienia i nieplodnosc. Jako silny przeciwutleniacz, tokoferol spowalnia procesy starzenia. Czesto nazywana jest witamina mlodosci, plodnosci, dlugowiecznosci. Gojenie sie ran, wlasciwosci przeciwdrobnoustrojowe produktow z rokitnika sa wykorzystywane w ginekologii. Sa przepisywane na erozje szyjki macicy, zapalenie przydatkow.

    W okulistyce

    Z powodzeniem stosuje sie go w leczeniu zapalenia spojowek, zacmy starczej i odbudowy rogowki. Lagodzi stany zapalne blony sluzowej oczu, poprawia widzenie. Karoten jest wchlaniany przez organizm wraz z tluszczami. Rokitnik zawiera oba skladniki.

    O ochronie naczyn krwionosnych i jelit

    Witaminy C, P, K wplywaja na elastycznosc scian ukladu naczyniowego, zmniejszaja ich przepuszczalnosc. Obniza poziom cholesterolu zapobiegajac powstawaniu zakrzepow krwi. Srodki z kory i lisci rokitnika stabilizuja cisnienie krwi, sa wskazane dla pacjentow z nadcisnieniem.

    Tlumienie patogennej mikroflory, ustanowienie procesow metabolicznych jest reakcja na uzycie rokitnika z jelit.

    Dzialanie przeciwnowotworowe

    Biologicznie aktywne skladniki rokitnika mobilizuja mechanizmy obronne czlowieka, wzmacniaja odpornosc. Zwieksza to odpornosc organizmu na raka.

    Preparaty na bazie olejku z rokitnika ulatwiaja tolerancje terapii przeciwnowotworowej.

    W ginekologii

    Rokitnik lagodzi stany zapalne tkanek, dziala przeciwbakteryjnie. Pomaga w leczeniu zapalenia pochwy, zapalenia szyjki macicy, nadzerki, plesniawki. Poprawia funkcjonowanie gruczolow plciowych, poprawia funkcje rozrodcze kobiecego ciala. Aplikacja jest pokazywana, gdy zaczynaja sie zaburzenia zwiazane z wiekiem, menopauza.

    Z chorobami przewodu pokarmowego

    Lecznicze skladniki rosliny pomagaja w chorobach przewodu pokarmowego. Wyjasnia to zolciopedne, otulajace, sciagajace dzialanie. Leczy sie zapalenie zoladka o niskiej kwasowosci, wrzod zoladka, wrzod dwunastnicy. Poprawia sie funkcja wydzielnicza watroby.

    Z hemoroidami

    Ma dzialanie przeczyszczajace. Lagodzi zaparcia. Jest skladnikiem lekow stosowanych w leczeniu hemoroidow, zapalenia odbytnicy, szczelin odbytu.

    Zawartosc kalorii w dzemie z rokitnika

    W starozytnej Rosji ?dzem? byl produktem przygotowanym na bazie jagod i miodu. Nastepnie zaczeto zastepowac slodzik miodem cukrem, ktory bedac doskonalym konserwantem pozwala na dlugie przechowywanie obrabianego przedmiotu.

    Owoce rokitnika dobrze nadaja sie do robienia dzemu, poniewaz swieze sa rzadko spozywane ze wzgledu na ich gorzko-kwasny smak. Oprocz tego, ze owoce maja wiele przydatnych wlasciwosci, produkt koncowy otrzymuje doskonaly aromat z nutami ananasa, przyjemny smak i spektakularny pomaranczowy odcien.

    Milosnicy tego rodzaju przysmakow powinni jednak liczyc sie z wysoka kalorycznoscia produktu ? 100 g zawiera okolo 165 kcal. Jednoczesnie koncentruje sie tu przede wszystkim weglowodany – 34,4 g, tluszcze tylko 3,7 g, a bialka i jeszcze mniej – 0,7 g. Sugeruje to, ze nie nalezy naduzywac dzemu z rokitnika – trzeba go przyjmowac z umiarem, wiec aby nie zaszkodzic cialu i jak najlepiej wykorzystac produkt.

    Czy wiesz, ze Rokitnik zawiera duza ilosc witaminy B, ktora zwieksza sile dzialania. Zaleca sie regularne spozywanie swiezych jagod, sokow i oleju przez mezczyzn po 40 roku zycia.

    Pokarmy, ktore mozesz zjesc

    W leczeniu chorob grzybiczych smazenie jest zabronione.
    Dieta przeciwgrzybicza obejmuje szeroka game warzyw i kwasnych owocow. Musisz je jesc na surowo, pieczone lub gotowane. Lepiej jest wykluczyc z diety smazone potrawy. Podstawa jadlospisu przeciwko grzybowi jest pokarm, ktory wspomaga obrone organizmu, poprawia jego kondycje oraz blokuje namnazanie sie przetrwalnikow bialka. W przypadku infekcji grzybiczej wazne jest, aby wybrac odpowiednia zywnosc, poniewaz jest to srodek zapobiegawczy w leczeniu. Ponizej znajduje sie tabela z lista zdrowej zywnosci.

    Kategoria Przyklady
    Kwasne jagody (owoce) Porzeczka, Agrest, Cytryna, Grejpfrut
    Sfermentowane mleko Mleko, kefir, sfermentowane mleko pieczone, sery (tylko naturalne i z wylaczeniem serow plesniowych)
    Warzywa Swieze i gotowane (z wyjatkiem burakow)
    Platki Kasza gryczana, pszenica, jajko, kasza jeczmienna (z wylaczeniem kaszy manny i ryzu)
    Zupy i buliony Z chudym miesem i warzywami
    Sosy Naturalny majonez, ketchup, musztarda i ziola
    Ryba Kazdego rodzaju ryby i owoce morza, surowe lub pieczone, mozna gotowac na parze
    Obrazy olejne Kremowy (ghee), oliwka, siemie lniane, slonecznik
    Soja Kielbasy i mieso, ser tofu

    Herbata ziolowa to doskonaly srodek na oczyszczenie organizmu w leczeniu chorob.
    Waznym dzialaniem jest wlaczenie do diety herbat ziolowych, ktore pomagaja oczyscic organizm i zmniejszyc toksycznosc. Swieze soki najlepiej przyrzadzac z warzywami i ziolami, z wyjatkiem owocow. Nie jest zabronione spozywanie kawy zbozowej i zielonej herbaty. Nalewka z dzikiej rozy pomaga wzmocnic system obronny organizmu i zwieksza skutecznosc leczenia.

    Kto jest szkodliwy dla rokitnika? Produkty ochronne. Rokitnik zwyczajny. 24.09.2018

    Oczywiscie ta jagoda jest niezwykle przydatna i trzeba ja wziac. Jednak, podobnie jak wiele produktow spozywczych, rokitnik ma swoje przeciwwskazania.

  • Lekarze nie radza osobom cierpiacym na bardzo wysoka kwasowosc spozywania swiezego rokitnika.
  • Nie powinny go jesc osoby z zapaleniem zoladka lub wrzodami. Zabrania sie przyjmowania tych jagod na zapalenie trzustki.
  • Zaleca sie bardzo ostrozne przyjmowanie jagod iw bardzo umiarkowanych ilosciach, jesli w woreczku zolciowym lub nerkach znajduja sie kamienie.

    Podstawowe zasady diety przeciwgrzybiczej

    Dieta na grzyby jest waznym procesem w pozbyciu sie choroby. Ma na celu wzmocnienie ukladu odpornosciowego i jest wzmocniony wieloma witaminami i mineralami. Leczenie grzybow w duzej mierze zalezy od tego, jakie pokarmy wybiera pacjent i jak wplywaja one na organizm. Dieta przeciwgrzybicza nie ma na celu ksztaltowania sylwetki, ale utrzymanie rownowagi niezbednych skladnikow odzywczych w organizmie. W przypadku grzyba skory, blon sluzowych gardla, jelit, narzadow plciowych lub grzybicy stop konieczne jest wykluczenie elementow, ktore wywoluja rozmnazanie sie negatywnych mikroorganizmow. Zasady zywienia chorob grzybiczych obejmuja nastepujace zasady:

    • odrzucenie produktow piekarniczych;
    • odmowa slodyczy, slodkich owocow, miodu;
    • odmowa napojow alkoholowych;
    • wlaczaj warzywa do swojej diety przy kazdym posilku;
    • przyprawy, wedliny sa zabronione;
    • musisz wypic co najmniej 2 litry czystej wody;
    • wszystkie produkty musza byc naturalne;
    • wzbogacic diete w weglowodany zlozone i produkty bogate w skrobie.

    Diete na drozdze, podobnie jak w przypadku innych infekcji, przepisuje lekarz. Nie mozesz jesc slodyczy. Posilki powinny byc zbilansowane i regularne.

    Przydatne wlasciwosci nasion rokitnika

    Glownym zastosowaniem nasion rokitnika jest produkcja oleju z rokitnika. Jego sklad jest bogaty w takie przydatne substancje, jak:

    • Ryboflawina i tiamina w rownych ilosciach;
    • Witamina F;
    • Tokoferol – 1,112% – substancja pomaga w normalizacji metabolizmu w organizmie;
    • Kwas tluszczowy wielonienasycony linolenowy ? dziala przeciwmiazdzycowo oraz korzystnie wplywa na uklad pokarmowy i stan skory.

    Wytwarzanie oleju z nasion rokitnika jest mozliwe nie tylko w wyspecjalizowanych branzach, ale takze samodzielnie, w domu. Aby to zrobic, potrzebujesz ciasta z jagod rokitnika z nasionami (aby je zdobyc, musisz przepuscic produkt przez sokowirowke).

    Lubisz rokitnika?

    Nie calkiem

    Nastepnie ciasto jest doprowadzane do stanu jednorodnej papki za pomoca blendera lub recznie. Ponadto do powstalego produktu dodaje sie olej roslinny. Do tego nadaja sie nastepujace rodzaje olejow rafinowanych:

    • Oliwa;
    • Sezam;
    • Kukurydza;
    • Slonecznik;
    • Rzepak.

    Wybrany rodzaj oleju doprowadzany jest do temperatury 50 stopni Celsjusza, a kleik wlewa sie do niego tak, aby byl o 1-1,5 cm wyzszy. Nastepnie mase dobrze miesza sie i podaje przez 7 dni w temperaturze od 23 do 26 stopni Celsjusza, w chlodnym miejscu bez bezposredniego swiatla slonecznego.

    Warunkiem przygotowania dobrego oleju z nasion i jagod rokitnika jest dokladne wymieszanie powstalej masy raz dziennie.

    Po tygodniu produkt przepuszcza sie przez drobne sito lub przez kilkakrotnie zlozona gaze. Ostatnim krokiem w produkcji zdrowego oleju jest przeciskanie sie przez gaze. Przechowuj olej w chlodnym miejscu, z dala od swiatla slonecznego.

    Dla lepszego zdrowia

    We wspolczesnej medycynie ludowej szeroko stosowany jest olej z nasion rokitnika. Przyczynia sie do poprawy kondycji skory ze zmianami takimi jak:

    • Wyprysk;
    • Luszczyca;
    • Oparzenia zmian skornych.

    Inne uzyteczne wlasciwosci oleju:

    • Olej z nasion rokitnika stosuje sie przy dolegliwosciach gardla. Nasmarowuje sie go wacikiem nasaczonym lecznicza oleista ciecza;
    • W celu zlagodzenia objawow wrzodow zoladka ? olejek stosuje sie bezposrednio do wewnatrz;
    • Spozywanie niewielkiej ilosci nasion rokitnika lub oleju w pozywieniu ? organizm uzupelnia zapasy kwasu askorbinowego i serotoniny;
    • Olej z rokitnika przyspiesza przemiane materii i ma korzystny wplyw na caly organizm;

    Zastosowanie w dziedzinie urody i kosmetologii

    • Olejek z nasion rokitnika dodaje sie do szamponow i maseczek do wlosow. Pomaga wzmocnic i odzywic wlosy mocno zniszczone agresywnym dzialaniem farb i obrobki cieplnej;
    • Olej z nasion dodawany jest do kapieli stop i dloni. Zawiera wysokie stezenie witamin i biotyny. Te dobroczynne substancje wzmacniaja plytke paznokcia i chronia ja przed deformacjami i lamliwoscia, a takze zmiekczaja i odzywiaja skore;
    • Balsamy z oleista ciecza naklada sie na okolice oczu w celu zwalczania wczesnych zmarszczek;
    • Olej z nasion rokitnika naklada sie na twarz w celu zwalczania wysypki i zapalnych zmian skornych. Olej otrzymal to zastosowanie ze wzgledu na dzialanie przeciwzapalne i lagodzace. Przyczynia sie rowniez do przyspieszenia procesow metabolicznych w skorze.

    Jakie sa korzysci z jedzenia rokitnika z koscia

    Ale z nasion rokitnika mozna uzyskac najcenniejszy olej, ktory dzieki nienasyconym kwasom tluszczowym (12%) ma wyjatkowe wlasciwosci lecznicze.

    • Korzystne wlasciwosci jagod uzytych z nasionami sa nastepujace:
    • maja ogolne dzialanie wzmacniajace, profilaktyczne i przyspieszajace terapie w walce z ostrymi infekcjami wirusowymi drog oddechowych i podobnymi chorobami (glownie za sprawa kwasu askorbinowego);
    • przyspieszyc powrot do zdrowia po zapaleniu gardla i chorobach zwiazanych z ukladem oddechowym;
    • stymuluja wplyw na prace gruczolow dokrewnych, wewnetrznych narzadow kobiecych w przypadku wad ginekologicznych (zwiekszajac zdolnosc do zajscia w ciaze i urodzenia zdrowego dziecka), poprawiaja funkcje samoleczenia tkanek organizmu (dzieki witaminie E);
    • aktywnie przeciwdzialaja zmianom grzybiczym i bakteryjnym, a takze korzystnie wplywaja na wzrok, likwiduja stany zapalne oczu (dzieki zawartosci karotenu);
    • dzialaja antystresowo, aktywuja pamiec i optymalizuja prace mozgu, spowalniaja procesy starzenia sie organizmu, odmladzaja skore (glowne skladniki aktywne to tiamina, kwas askorbinowy i witamina K);
    • oczyszczaja i odnawiaja sklad krwi, wzmacniaja serce i sciany naczyn krwionosnych (dzieki obecnosci w rokitniku kwasu winowego, cytrynowego, kawowego i jablkowego);
    • pozbyc sie z organizmu roznych toksyn i toksyn powstalych podczas spozywania okreslonego jedzenia, a w rezultacie przyspieszyc metabolizm;
    • dzialaja przeczyszczajaco przy trudnych wyproznieniach i innych podobnych zaburzeniach przewodu pokarmowego;
    • zapobiegac rakowi (ze wzgledu na obecnosc serotoniny);
    • poprawic ogolny stan organizmu przy reumatyzmie;
    • wzmacnia cienkie i oslabione wlosy, a takze stymuluje ich wzrost;
    • nawilzaja skore w przypadku nadmiernej suchosci, lecza w przypadku uszkodzen, m.in. oparzen termicznych lub chemicznych, egzemy, luszczycy, przewleklego tradziku.

    W kosmetyce olej pozyskiwany z nasion jagod stosuje sie w kremach do skory, szamponach i balsamach do wlosow.

    Czy wiedziales? W starozytnej Grecji rokitnik nosil nazwe Hippophae (?hipopotamy? ? kon, ?faos? ? genialny) ? ?blyszczacy kon?: znaczenie tego wyrazenia bylo takie, ze nawet najbardziej wychudzone zwierzeta po zjedzeniu jagod odzyskiwaly sily , a ich gladka i jedwabista skora wydawala sie blyszczec polyskiem i aksamitem.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko