Czy w kompocie jablkowym sa witaminy? Czy napoj zawsze jest zdrowy? Zalety kompotu z suszonych jablek

Pionierami kompotu byli francuscy kucharze, ale w starozytnej Rosji przygotowywali rowniez podobny napoj bezalkoholowy – vzvar lub uzvar. Jego korzystne wlasciwosci w duzej mierze zaleza od skladu chemicznego skladnikow – jagod, owocow, w tym suszonych. Dzis napoj ten jest przygotowywany w kazdym domu, konserwowany na zime i gotowany z mrozonych owocow zima. Jest to szczegolnie przydatne dla rosnacego ciala dziecka.

Korzysci plynace z kompotu sa trudne do przecenienia i determinuja zawarte w skladzie Skladniki:

  • , dzialajac jako profilaktyka sezonowych chorob oskrzelowo-plucnych, jest duzo w porzeczkach, brzoskwiniach, agrestach, jablkach, sliwkach, morelach. Napoj brzoskwiniowy zwieksza rowniez napiecie i poprawia prace serca. Ta ostatnia wlasciwosc dotyczy rowniez moreli;
  • zwieksza odpornosc, a sliwki dzialaja przeczyszczajaco i sa dobre jako profilaktyka i eliminacja zaparc. Jablka sa poteznym zrodlem zelaza, a napoj na ich bazie jest rowniez zalecany do wlaczenia do diety osob pracujacych w warunkach promieniowania;
  • normalizuja przemiane materii i stan osrodkowego ukladu nerwowego, wisni i sliwek dzieki zawartej w nich witaminie B2. Kompot gruszkowy zwalcza choroby zoladka, serca i nerek;
  • Napoj z pigwy zawiera garbniki i pektyny, ktore dzialaja przeciwzapalnie. Pomagaja organizmowi oprzec sie dolegliwosciom jelitowym, anemii i gruzlicy;
  • zalety kompotu z suszonych owocow sa niewatpliwe, w przeciwnym razie nie otrzymalby go dzieci w przedszkolach i szkolach. W okresie depresji sezonowej, niedoboru witamin i innych ?przyjemnosci? zimy napoj moze byc tylko ratunkiem dla zmeczonych, cierpiacych z powodu utraty sprawnosci organizmu. Suszone morele i suszone sliwki poprawia motoryke jelit, jablka i gruszki obniza cisnienie srodczaszkowe, przyspiesza metabolizm. Napoj zaleca sie wlaczyc do kompleksowej terapii zapalenia pecherza moczowego, przeziebienia, dny moczanowej, reumatyzmu, chorob zoladkowo-jelitowych.

Oczywiscie wszystko tutaj bedzie zalezec od tego, jakie skladniki przewazaja w napoju, jakie jest stezenie cukru i w jakich objetosciach kompot jest uzywany:

  • zbyt slodki napoj jest bardzo kaloryczny i nie jest polecany osobom z otyloscia i cukrzyca;
  • szkodliwosc kompotu polega na wysokim stezeniu zawartych w nim substancji czynnych. Zurawina jest przeciwwskazana w przypadku zapalenia zoladka i dysfunkcji watroby. W rzeczywistosci przewaga kwasnych jagod w bulionie moze powodowac bol i dyskomfort w zoladku u osob cierpiacych na choroby zoladkowo-jelitowe. Duza ilosc moze powodowac biegunke i skurcze zoladka;
  • korzysci z kompotu przekrocza szkody wynikajace z jego uzycia, jesli zostana podjete w rozsadnych granicach. Wszystko jest dobre z umiarem i dotyczy to kazdego jedzenia i picia;
  • Powazny uszczerbek na zdrowiu moze spowodowac wywar z suszonych i swiezych owocow, ktore podczas produkcji i uprawy byly traktowane toksycznymi chemikaliami i dodanymi konserwantami. Dotyczy to rowniez owocow zebranych w poblizu ruchliwych autostrad i drog.

Wplyw kompotu na organizm dziecka

Organizm dziecka o wiele bardziej niz dorosly potrzebuje wystarczajacej ilosci witamin, mineralow i innych skladnikow odzywczych. W koncu dzieci rosna i rozwijaja sie, spedzaja duzo energii na zabawach i pracy umyslowej.

Jak wywary owocowe wplywaja na organizm dziecka:

  • Zwiekszaja odpornosc, pomagaja oprzec sie infekcjom i innym dolegliwosciom. Jest to szczegolnie wazne w zimnych porach roku, kiedy nie ma sezonowych jagod, a te przywiezione z zagranicy zawieraja duza ilosc skladnikow chemicznych, ktore uniewazniaja wszystkie przydatne wlasciwosci. Niektore dzieci odmawiaja jedzenia owocow i jagod nawet w sezonie, wiec domowe napoje sa zbawieniem dla matek.
  • Kompot dla dzieci moze byc rodzajem domowego lekarstwa ? skutecznym i niedrogim. W koncu jaka matka odmowilaby mozliwosci zastapienia tradycyjnego leku szeregiem skutkow ubocznych o tej samej skutecznosci, przygotowanym wlasnorecznie bez konserwantow, barwnikow i innych chemicznych dodatkow.
  • Wiele matek watpi, czy dziecko moze jesc kompot? Jesli nie ma alergii na owoce, a cukier jest normalnie tolerowany przez organizm, to jest to nie tylko mozliwe, ale takze konieczne. A jesli cukier nie jest dozwolony, zawsze mozesz zrobic napoj bez niego lub dodac miod, fruktoze.
  • Alergia na kompot z suszonych owocow rozwija sie bardzo rzadko, a kolejna zaleta tego napoju jest to, ze w suszonych owocach uzyteczne substancje sa skoncentrowane w wiekszej ilosci. Dlatego napoj z malego placka z suszonych owocow jest pod wzgledem wartosci odzywczych odpowiednikiem napoju otrzymanego z pollitrowego sloika swiezych owocow.
  • Jak widac kompot to tylko magazyn najcenniejszych substancji niezbednych do utrzymania prawidlowego funkcjonowania organizmu. Dlatego nie nalezy go lekcewazyc i gotowac regularnie, zachwycajac swoja rodzine i dzieci.

    Jablko to owoc numer jeden w naszym kraju. Jablka sa dostepne prawie przez caly rok. Dobrze sie przechowuja i dlugo zachowuja swiezosc. Poza tym, ze jablka sa bardzo przystepne cenowo, sa rowniez bardzo przydatne. Zawieraja wiele witamin, mineralow i pierwiastkow sladowych. Zobaczmy, jak przydatne sa jablka.

    Substancje zawarte w jablkach

    Jablka zawieraja duza ilosc witaminy C. Ta witamina jest doskonalym przeciwutleniaczem i pozwala dluzej zachowac mlodosc organizmu. I utrzymuje nasze cialo w swietnej formie.

    Kwas jablkowy pobudza przemiane materii, poprawia krazenie krwi, zwieksza apetyt i wzmacnia uklad odpornosciowy.

    Kwas winowy pozytywnie wplywa na procesy metaboliczne w organizmie. Jest silnym przeciwutleniaczem.

    Kwas cytrynowy jest rowniez silnym przeciwutleniaczem.

    Potas przyspiesza regeneracje miesni podczas cwiczen. Uczestniczy w regulacji wymiany plynow w organizmie.

    Celuloza,

    zawarta w jablkach jest stopniowo przyswajana przez nasz organizm. Dzieki temu nie czujemy sie dlugo glodni.

    Korzysci z kompotu jablkowego

    Wiele gospodyn domowych zgodzi sie, ze kompot jablkowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajow konserwacji w domu. Warto podkreslic, ze kompot jablkowy ma nie tylko doskonale wlasciwosci smakowe, ale takze sklad witaminowo-mineralny. Zaleta kompotu jablkowego jest to, ze zawiera w napoju takie pierwiastki, jak magnez, potas, zelazo, fosfor i wapn.

    Wiele osob zgadza sie, ze kompot jablkowy jest jednym z powszechnych rodzajow konserwacji domu. Nalezy zaznaczyc, ze kompot jablkowy jest nie tylko smaczny, ale zawiera rowniez skladniki witaminowo-mineralne. Korzysci z kompotu jablkowego osiaga sie dzieki zawartosci tak waznych pierwiastkow sladowych, jak:

    • Magnez
    • Potas
    • Zelazo
    • Fosfor
    • Wapn.

    Zawiera rowniez witaminy z grupy B, C, E i PP. Dla obserwatorow wagi warto wiedziec, ze zawartosc kalorii zalezy od ilosci dodanego cukru, a takze od tego, czy stosowane sa substytuty cukru. Ale srednia to okolo 100 kcal na 100 gramow produktu.

    Kompot ze swiezych jablek moze byc bardzo korzystny dla dzieci. Ponadto jablka sa uwazane za produkt hipoalergiczny i praktycznie nie ma przypadkow alergii. Wlasnie dlatego jablka sa szeroko stosowane w produkcji odzywek dla niemowlat. Kompot jablkowy moze byc bardzo smacznym i zdrowym napojem zarowno dla doroslych, jak i dla dzieci.

    Warto podkreslic jeden z glownych czynnikow – jest to fakt, ze proces robienia kompotu nie zajmuje duzo czasu, a takze nie obciaza finansowo.

    Oto, czego mozesz potrzebowac, aby zrobic kompot jablkowy:

    • Od ilu miesiecy mozesz dawac kompot dzieciom i jak robic to poprawnie?
    • Jablka
    • Woda
    • Cukier.

    W tym samym czasie cukier mozna zastapic miodem lub melasa lub slodzikami, ktorych uzywasz na co dzien. Podczas gotowania najlepiej wybierac owoce dobrej jakosci, ktore sie nie psuja.

    Istnieje wiele przepisow na kompot jablkowy. Oto jeden z prostszych.

    Dobrze umyj jablka. Nastepnie obierz je i pokroj w plasterki. Nastepnie ugotowane plastry wlej do gotujacej sie juz wody i dodaj cukier do smaku, zagotuj wszystko. Gdy tylko sie zagotuje, musisz natychmiast usunac go z ognia, nie zaleca sie ponownego gotowania jablek, poniewaz zmniejszaja sie skladniki odzywcze w napoju. Nastepnie schlodz ugotowany kompot jablkowy i podawaj.

    Korzysci z zielonej herbaty z jasminem > < Zycie bez tarczycy

    Kompot najlepiej przyrzadza sie z wysokiej jakosci lokalnych suszonych owocow.

    Kompoty z dowolnych suszonych owocow sa z pewnoscia zdrowe. Aby przygotowac napoj, musisz wziac tylko oczyszczona wode i dobre suszone owoce. Nie nalezy uzywac splesnialych owocow lub owocow zawierajacych larwy owadow lub robaki. Do smaku dodaje sie cukier, ale nalezy pamietac, ze kazde 10 g cukru zwieksza kalorycznosc napoju o 38 kcal (na cala objetosc).

    Przede wszystkim kompoty to plyn, ktorego organizm ludzki potrzebuje na co dzien. I to nie tylko woda, ale zdrowy napoj zawierajacy caly kompleks witaminowo-mineralny, kwasy organiczne, blonnik pokarmowy i wiele innych skladnikow odzywczych. Dlatego regularne stosowanie kompotu z suszonych owocow pomoze wzmocnic uklad odpornosciowy, a podczas choroby poradzic sobie z odurzeniem organizmu.

    Suszone kompoty owocowe sa idealnym napojem dla osob dbajacych o sylwetke i starajacych sie pozbyc nadwagi, gdyz ich kalorycznosc jest minimalna. Wyjatkowosc napoju polega na tym, ze owoce, z ktorych jest gotowany, zawieraja blonnik, a woda jest niezbedna do pecznienia blonnika pokarmowego w jelitach. W ten sposob organizm natychmiast otrzymuje wszystkie substancje niezbedne do normalnego trawienia.

    Kompot to smaczny i zdrowy napoj, ktory bez obaw mozna pic z cukrzyca, poniewaz zawiera bardzo malo kalorii, a niewielka ilosc weglowodanow reprezentuja naturalne cukry.

    100 g roznych suszonych owocow zawiera srednio okolo 250 kcal, wiec latwo obliczyc, ze szklanka napoju z kawalkami owocow zawiera nie wiecej niz 25 kcal (jesli do przygotowania wezmiemy 2 litry wody i 100 g suszonych owocow kompot).

    Kompot z suszonych jablek jest chyba najbardziej popularny wsrod kompotow, poniewaz jablka rosna prawie wszedzie i suszenie ich nie jest trudne. Niestety podczas suszenia, a nastepnie podczas gotowania, niektore witaminy zawarte w swiezych surowcach ulegaja zniszczeniu. Ale nadal wiele przydatnych substancji pozostaje w suszonych owocach. Makro- i mikroelementy (potas, magnez, zelazo, cynk, miedz i wiele innych), kwasy organiczne, blonnik sa zachowane, czesciowo w suszonych jablkach pozostaja witaminy z grupy B i kwas askorbinowy. Wszystkie te substancje dostajemy do organizmu, gdy pijemy kompot z suszonych jablek. Przydatne jest spozywanie nie tylko samego napoju, ale takze spozywanie gotowanych plasterkow suszonych owocow, poniewaz sa one bogate w blonnik.

    Gruszki zawieraja nie mniej skladnikow odzywczych niz jablka i inne suszone owoce. Ale kompot ugotowany z suszonych gruszek ze skorkami moze miec dzialanie utrwalajace. Wynika to z faktu, ze w tych owocach, a zwlaszcza w ich skorce, znajduje sie wiele substancji sciagajacych. Jednoczesnie gruszka zawiera wystarczajaca ilosc blonnika pokarmowego, ktory pobudza perystaltyke jelit, dlatego kompot gruszkowy nie bedzie mial wymiernego wplywu na trawienie. Niemniej jednak korzysci dla organizmu sa niezaprzeczalne, poniewaz napoj pomoze niepostrzezenie oczyscic organizm ze szkodliwych substancji.

    Kompot z tych suszonych owocow jest przede wszystkim przydatny dla serca i naczyn krwionosnych. Sa bardzo bogate w potas (zwlaszcza suszone brzoskwinie i suszone morele), a ten makroskladnik jest niezbedny do prawidlowej, rytmicznej czynnosci miesnia sercowego. Zawieraja rowniez magnez, wapn i sod, ktore sa rowniez potrzebne dla zdrowia miesnia sercowego.

    Potas bierze czynny udzial w regulacji metabolizmu wody i soli oraz wspomaga usuwanie plynow z organizmu, dlatego kompoty z suszonych moreli, suszonych sliwek i rodzynek maja dzialanie moczopedne. Ta wlasciwosc napoju jest przydatna w przypadku nadcisnienia tetniczego i chorob, ktorym towarzyszy obrzek.

    Napar z suszonych moreli, suszonych sliwek i rodzynek ma dzialanie przeczyszczajace. Co wiecej, tak naturalny i uzyteczny srodek moze byc stosowany przez kobiety w ciazy, ktore czesto borykaja sie z tym nieprzyjemnym problemem. Aby kompot odniosl pozadany efekt, nie trzeba gotowac suszonych owocow, tylko kilka duzych owocow suszonych moreli i suszonych sliwek zalac szklanka wrzacej wody i pozostawic na kilka godzin, mozna gotowac w termosie. Zazwyczaj ten napar jest wystarczajaco slodki, wiec nie ma potrzeby dodawania do niego cukru. Rano na czczo nalezy nie tylko pic kompot, ale takze jesc same owoce.

    Kompot pomoze zmiekczyc kal, a blonnik, w ktory bogate sa te suszone owoce, bedzie dzialal lagodnie pobudzajaco na sciany jelita, wzmacniajac jego perystaltyke. Blonnik wiaze i usuwa z jelit toksyny, toksyny, produkty gnicia, ktore moga gromadzic sie w swietle jelita, gdy zalega w nim kal. Ponadto blonnik pokarmowy jest niezbedny do zycia normalnej mikroflory, dlatego napoj ten jest doskonalym narzedziem do zapobiegania dysbiozie.

    Te suszone owoce sa rowniez bogate w zelazo, wiec sa przydatne w anemii z niedoboru zelaza. Ta jakosc sprawia, ze ??kompot z nich jest podwojnie przydatny dla przyszlych matek, u ktorych czasami podczas ciazy dochodzi do obnizenia poziomu hemoglobiny.

    Kompot z dzikiej rozy zawiera duza ilosc witaminy C.

    Te suszone jagody sa czesto uzywane do przygotowania kompotow o wlasciwosciach leczniczych. Zawieraja najwiecej witaminy C i kwasow organicznych. Dodatkowo zawieraja substancje o wlasciwosciach antyseptycznych i przeciwzapalnych. Przydatne jest picie kompotow z tych suszonych jagod w przypadku chorob ukladu moczowego, sercowo-naczyniowego, nerwowego, chorob stawow.

    W przypadku indywidualnej nietolerancji jakichkolwiek owocow mozliwa jest reakcja alergiczna na kompot z nich.

    Nadmierne spozywanie owocow kompotu, zwlaszcza suszonych sliwek i suszonych moreli, moze prowadzic do zaburzen trawienia (wzdecia i bole brzucha, biegunka).

    Kompoty kwasne np. z dzikiej rozy czy berberysu nie powinny byc stosowane przez osoby cierpiace na niezyt zoladka o wysokiej kwasowosci oraz chorobe wrzodowa, poniewaz zawieraja znaczna ilosc kwasow organicznych.

    Kompot z suszonych owocow niskiej jakosci moze zaszkodzic organizmowi. Do przygotowania napoju lepiej wybrac lokalne suszone owoce. W celu zachowania podczas dlugotrwalego transportu i wydluzenia okresu przydatnosci do spozycia importowane suszone owoce sa przetwarzane roznymi chemikaliami o wlasciwosciach rakotworczych. Na przyklad dobre suszone jablka wygladaja nieestetycznie i sa pomarszczone oraz maja brazowy kolor. Jesli zagraniczne owoce maja blyszczaca, gladka skorke i jasny kolor, najprawdopodobniej zawieraja szkodliwe chemikalia, ktore po ugotowaniu trafia do kompotu.

    Channel One, program ?Siedlisko? na temat ?Korzysci i szkody suszonych owocow?:

    Kanal telewizyjny OTS, program ?Poranek przed wszystkimi?, opowiesc o suszonych owocach:

    https://www.youtube.com/watch?v=-RB2PmLzSLk

    Kompot (z lac. componere ?dopelnic?) to wywar z suszonych lub swiezych jagod i owocow [1]. Po raz pierwszy napoj zaczeto przygotowywac we Francji w XVIII wieku. W Rosji nazywano go ?uzvar? i przygotowywano go ze sliwek, rodzynek, suszonych gruszek, jablek.

    Kompot to tradycyjny napoj dla Rosji i Europy Wschodniej. Jej bezpieczenstwo zapewnia sterylizacja. Smak i uzytecznosc kompotu zaleza od sposobu jego przygotowania. Umyte owoce i jagody mozna gotowac (gotowac 10 minut) lub zalac wrzatkiem i odstawic na 8-10 godzin. W drugim przypadku w jak najwiekszym stopniu zachowuja naturalny smak i uzyteczne skladniki.

    Korzysci z pieczonych jablek

    Surowe jablka zawieraja wiele kwasow. Moze to byc uciazliwe dla osob z zapaleniem zoladka lub kwasem zoladkowym. Jablka pieczone zawieraja mniej kwasow i zachowuja prawie wszystkie dobroczynne wlasciwosci jablek swiezych.

    Wiele osob uwaza, ze ??pieczone jablka sa nawet zdrowsze niz swieze. Wynika to z tego, ze dzieki swojej miekkiej konsystencji sa lepiej wchlaniane przez organizm. Podobnie jak jablka pieczone na surowo pobudzaja jelita.

    Jedzenie pieczonych jablek pomaga zredukowac wage i normalizowac procesy metaboliczne.

    Najlatwiejszy sposob na pieczone jablka.

    Wez jablko. Lepiej wybrac te, ktorych miazsz ciemnieje szybciej po przecieciu. Usun rdzen. Uloz na blasze do pieczenia. Dodaj troche wody. Nastepnie piecz w piekarniku przez 20 minut. Mozesz rowniez wlozyc jablka do kuchenki mikrofalowej zamiast do piekarnika.

    Pasozyty w ciele?

    Niektore objawy pojawienia sie:

    • nadmierne pocenie;
    • oslabienie ukladu odpornosciowego, czeste przeziebienia;
    • oslabienie, zmeczenie;
    • stan nerwowy, depresja;
    • bole glowy i migreny;
    • naprzemienna biegunka i zaparcia;
    • chcesz slodko-kwasny;
    • zly oddech;
    • czeste uczucie glodu;
    • problemy z utrata wagi;
    • zmniejszony apetyt;
    • nocne zgrzytanie zebami, slinotok;
    • bol brzucha, stawow, miesni;
    • kaszel nie ustepuje;
    • tradzik na skorze.

    Jesli masz jakiekolwiek objawy lub watpisz w przyczyny dolegliwosci, musisz jak najszybciej oczyscic swoj organizm. Przeczytaj, jak to zrobic tutaj.

    Jesli znajdziesz blad, wybierz fragment tekstu i nacisnij Ctrl + Enter.

    Korzysci z suszonych jablek

    Niewatpliwa zaleta suszonych jablek jest to, ze znacznie dluzej zachowuja swoje uzyteczne wlasciwosci i nie psuja sie. Mozna je jesc o kazdej porze roku i sa bardzo latwe w przechowywaniu. Ale podczas procesu suszenia wiele przydatnych substancji zawartych w swiezych jablkach ulega zniszczeniu.

    Suszone jablka moga byc swietnym substytutem chipsow i innych przekasek. Sa rowniez przyjemne do jedzenia podczas ogladania ulubionych programow telewizyjnych. Jednoczesnie nie wyrzadzaja tyle szkod organizmowi, co zwykle chipsy.

    Podobnie jak swieze, suszone jablka poprawiaja trawienie i normalizuja prace jelit. Wplywaja pozytywnie na uklad nerwowy.

    Jesli jestes otyly lub masz cukrzyce, lepiej nie jesc suszonych jablek.

    Sklad chemiczny i kalorycznosc

    To, czy kompot jablkowy jest zdrowy, mozna ocenic po jego skladzie chemicznym. Jesli jest przygotowywany z minimalna obrobka cieplna, zachowuje korzystne wlasciwosci dojrzalych jablek.

    Sklad chemiczny kompotu jablkowego

    Przydatny material Krotki opis
    Kwas askorbinowy (lub witamina C) Poprawia ogolny stan zdrowia i zwieksza odpornosc organizmu.
    Witamina A (retinol) Jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Tworzy przeszkode w przenikaniu infekcji do organizmu.
    Witaminy z grupy B Maja korzystny wplyw na uklad nerwowy.
    Witamina PP Stabilizuje uklad hormonalny.
    Witamina E Nadaje skorze aksamitny odcien, wzmacnia paznokcie i wlosy.
    Zelazo Wysoki procent tego pierwiastka sladowego pozwala na stosowanie napoju w profilaktyce niedokrwistosci z niedoboru zelaza.
    Potas Wspomaga eliminacje substancji toksycznych dzieki dzialaniu moczopednemu. Stabilizuje prace miesnia sercowego.
    Celuloza Zapobiega rozwojowi dysbiozy, powoduje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Przyspiesza usuwanie toksyn i substancji toksycznych z organizmu.
    Kwas foliowy Likwiduje uczucie glodu, korzystnie wplywa na rozwoj plodu w czasie ciazy.
    Magnez Stabilizuje stan psycho-emocjonalny osoby, zwiekszajac odpornosc na stresujace sytuacje.

    Warto wiedziec! W zaleznosci od odmiany jablek, wartosc energetyczna kompotu moze wynosic od 40 do 85 kilokalorii. W tym przypadku zawartosc bialek i lipidow wynosi 0,1 g, a ilosc weglowodanow nie przekracza 22,1 grama. To sprawia, ze ??napoj jest przydatnym produktem dietetycznym, jesli chcesz schudnac.

    Korzysci z marynowanych jablek

    Jesli swieze jablka zalewamy solanka i przez chwile trzymamy pod cisnieniem. Beda w stanie dluzej zachowac swoje wlasciwosci uzytkowe i nie ulegna pogorszeniu. Uwaza sie, ze jablka marynowane sa jeszcze zdrowsze niz swieze. Wynika to z faktu, ze w namoczonych jablkach gwaltownie wzrasta zawartosc kwasu askorbinowego (witaminy C). Szczegolnie przydatne sa jablka nasaczone kalina lub zurawina. Jednak takie jablka moga byc szkodliwe dla osob z wysoka kwasowoscia zoladka.

    Kompot jablkowy

    Kompot jablkowy zawiera prawie wszystkie te same skladniki odzywcze, co swieze jablka. Jest bardzo przydatny w chorobach watroby, nerek, miazdzycy pecherza. Oprocz swiezych jablek kompot normalizuje prace jelit.

    Szkoda jablek

    Nasiona jabloni zawieraja kwas cyjanowodorowy. Dlatego staraj sie nie jesc jablek z nasionami. Ale nie powinienes sie tym zbytnio martwic, 4-5 nasion przypadkowo zjedzonych z miazga nie zaszkodzi organizmowi.

    Jablka czasami powoduja wzdecia. Dlatego nie zaleca sie uzywania jablek osobom cierpiacym na wzdecia.

    Na zapalenie zoladka najlepsze sa slodkie czerwone jablka. Zielone jablka sa przeciwwskazane ze wzgledu na wysoka zawartosc kwasu, ktory nie wplywa korzystnie na kwasne srodowisko zoladka.

    Domowe preparaty sa zawsze bardzo przydatne w okresie zimowym. Kompoty owocowo-jagodowe sa szczegolnie lubiane w naszym kraju. Ale ludzie, ktorzy staraja sie przestrzegac zasad zdrowego odzywiania, moga sie zastanawiac: jak bardzo domowe slodkie jedzenie w puszkach koreluje z tymi zasadami?

    Korzysci czy szkody?

    Co moze byc lepszego niz otworzyc sloik domowego kompotu z jablek, brzoskwin czy jagod w zimny wieczor i cieszyc sie jego orzezwiajacym smakiem, ktory tak przypomina cieple, niebieskawe lato. Kompoty do gotowania to jeden z najczestszych rodzajow konserw. Ale jak korzystne sa dla zdrowia i sylwetki?

    Z jednej strony kompoty zawieraja duzo cukru, a witaminy sa tam malo zachowane. Z drugiej strony do ich przygotowania uzyto tak zdrowych owocow i jagod?

    Jak przygotowywany jest kompot

    Zdecydowanie najzdrowszy kompot jest swiezo przygotowywany. Oczywiscie po podgrzaniu i ugotowaniu wiekszosc kwasu askorbinowego ulega zniszczeniu, ale wszystkie inne przydatne substancje przechodza do wody. Swiezy kompot jest wysoce zalecany do jedzenia dla niemowlat.

    Ale zarowno swieze owoce, jak i kompoty szybko sie psuja, a rozwazne gospodynie domowe od dawna nauczyly sie je przechowywac na zime, sterylizowac i zwijac w szklane sloiki. Tak wiec glownym celem konserw bylo maksymalne zachowanie wszystkich skladnikow odzywczych w jagodach i owocach, zapobiegajac ich psuciu sie z powodu aktywnosci bakterii.

    Owoce myje sie, nastepnie wklada do wysterylizowanego sloika i napelnia przygotowana woda. Nastepnie sa zamykane w sloikach i przechowywane w chlodnym, chlodnym miejscu. Kompoty w puszkach moga byc przechowywane przez lata. Najlepiej jednak korzystac z nich jak najwczesniej.

    Nie wierz tym, ktorzy kloca sie o bezwarunkowa szkode domowej roboty konserw, w tym kompotow. Nie bez powodu nasi przodkowie szeroko stosowali te metode konserwowania zywnosci. W kompotach w puszkach pozostaje do 30% witaminy C (szczegolnie duzo w produktach z czarnej porzeczki) i wiele innych przydatnych substancji. Oczywiscie ich wartosci nie mozna porownac z wartoscia swiezych owocow, ale w warunkach braku witamin i produktow naturalnych kompoty moga byc bardzo przydatne, szczegolnie dla dzieci. Lekarze zalecaja picie kompotow w ciagu 6 miesiecy, maksymalnie rok po przygotowaniu.

    Co w szczegolnosci pozwala tak dlugo przechowywac kompot i nie fermentowac, a jednoczesnie najbardziej szkodliwa w nim jest znaczna ilosc rafinowanego cukru. Dlatego oczywiscie nie nalezy naduzywac slodkich kompotow. Mozna je rowniez rozcienczyc woda.

    Kompot jablkowy

    – jeden z najsmaczniejszych zdrowych i naturalnych napojow. W koncu jablka i zrobione z nich napoje (w tym kompot jablkowy) sa uwazane za jedne z najbogatszych w witaminy owocow i maja wiele zalet w porownaniu z innymi darami natury. Po pierwsze, jablka w swoim skladzie chemicznym posiadaja takie grupy witamin jak: B1, B2, B6, witamina C, witamina A, kwas foliowy, fosfor, miedz, potas, siarka i sod. Kompot jablkowy wyroznia sie tym, ze zawiera wiekszosc witamin zawartych w swiezych owocach. A przygotowanie kompotu jablkowego zajmuje troche czasu i nie wymaga specjalnej sztuki kulinarnej.

    Aby przygotowac kompot jablkowy, nalezy najpierw dokladnie umyc jablka, a nastepnie obrac je, zawsze usuwajac szypulki i dzialki. Nastepnie nalezy obnizyc posiekane kawalki jablek do roztworu skladajacego sie z wody, kwasu cytrynowego (w ilosci pieciu gramow na litr wody). Kiedy wszystkie jablka sa ugotowane, nalezy je ulozyc w sloikach, a nastepnie napelnic syropem przygotowanym wedlug nastepujacego obliczenia: na jeden litr wody, sto gramow cukru i jeden gram kwasu cytrynowego. Po czym banki sa sterylizowane. Nastepnie sloiki sa osuszane, pozostawiane do ostygniecia i ponownie wlewane do sloikow, po czym sloiki zamykane sa pokrywkami, na koniec zwijane i sterylizowane przez pol godziny. Po sterylizacji nalezy rozlozyc sloiki w pozycji lezacej, przykryc czyms cieplym i pozwolic stopniowo ostygnac, po czym sloiki i kompot jablkowy mozna odlozyc do przechowywania.

    Kompot jablkowy stosowany jest nie tylko do codziennego spozycia przez osoby zdrowe, ale takze w leczeniu niezytu zoladka, anemii, chorob nerek, pecherza moczowego i watroby. Kompot jablkowy jest szczegolnie przydatny dla dzieci ponizej piatego roku zycia, chociaz ogolnie dla wszystkich dzieci.

    Zrobic krzywde

    Pomimo tego, ze suszone owoce zawieraja duza ilosc przydatnych substancji, dla niektorych osob ten wspanialy napoj moze nadal stac sie szkodliwy. Dlatego zanim zaczniesz go regularnie uzywac, musisz zapoznac sie z kilkoma przeciwwskazaniami.

    Z wrzodami i zapaleniem zoladka

    Tego napoju nie powinni pic osoby cierpiace na wrzody lub zapalenie zoladka. Dotyczy to zwlaszcza kompotow jablkowych. W koncu jablka sa bardzo kwasne i dlatego moga tylko wywolac atak choroby.

    Negatywny wplyw na uklad pokarmowy

    Niektore owoce (glownie suszone sliwki i suszone morele) moga przyczyniac sie do zlego trawienia. Dlatego w wyniku spozywania z nich kompotu moga wystapic wzdecia i biegunka.

    Szkoda produktow niskiej jakosci

    Jesli kompot jest zrobiony z suszonych owocow niskiej jakosci, taki napoj moze nie tylko nie przyniesc korzysci organizmowi, ale wrecz przeciwnie, tylko mu zaszkodzic. Do przygotowania kompotu zaleca sie uzywanie tylko tych owocow, ktore rosly gdzies w poblizu (najlepsza opcja to Twoja wlasna strefa podmiejska).

    Kompot z suszonych owocow to bardzo zdrowy napoj, poniewaz jego skladniki zawieraja wiele witamin. Ale nadal, gdy go uzywasz, konieczne jest obserwowanie srodka.

    Zawartosc kalorii w kompocie jablkowym

    Doswiadczeni dietetycy radza osobom na diecie odchudzajacej spozywanie w tym okresie jak najwiekszej ilosci plynow, moga to byc naturalne soki, kompoty, herbaty, woda. Doskonalym napojem w dni dietetyczne jest kompot jablkowy, ktory ma kalorycznosc 85 kilokalorii. Pij kompot jablkowy, ktory przyspieszy Twoj metabolizm i metabolizm, co z kolei pomoze Ci szybciej schudnac.

    Picie z suszonych owocow, jak na zdjeciu, pomoze naladowac organizm witaminami w zimnych porach roku. Oprocz dobrze znanych suszonych moreli i suszonych sliwek warto zwrocic uwage na jablka. W postaci suszonej zachowuja wszystkie witaminy, dzieki czemu stana sie doskonala baza dla smacznego zdrowego napoju. Rowniez owoce harmonijnie lacza sie z innymi jagodami i owocami.

    Kompot z suszonych jablek – korzysci i szkody

    Podczas suszenia owoce nie traca witamin, a jedynie wode. Jesli przygotowanie zostanie wykonane prawidlowo, owoce beda przechowywane przez dlugi czas. Aby zrozumiec zalety i szkody suszonego kompotu jablkowego, nalezy zwrocic uwage na sklad produktu. Nie jest liderem pod wzgledem zawartosci jakichkolwiek uzytecznych substancji, ale harmonijnie laczy nastepujace Skladniki:

    • witaminy A, C, E i B;
    • niacyna;
    • zelazo;
    • fosfor;
    • magnez;
    • wapn.

    Korzysci z kompotu z suszonych jablek sa oczywiste dla osob cierpiacych na problemy z sercem. Napoj rozrzedza krew, pomaga w utrzymaniu prawidlowego cisnienia krwi oraz obniza poziom cholesterolu. Przy regularnym stosowaniu odnotowuje sie stabilizacje ukladu nerwowego, wzrost aktywnosci mozgu i zapobieganie wystepowaniu roznych chorob. Dodatkowo za pomoca swiezych owocow lub napojow na ich bazie mozliwe bedzie oczyszczenie przewodu pokarmowego z toksyn.

    Dla dziecka suszone owoce moga byc doskonala alternatywa dla slodyczy, lizakow. Nawet w postaci suszonej zachowuja swoja slodycz, ale jednoczesnie nie traca witamin. Maluch bedzie mogl zwiekszyc odpornosc bez dodatkowego udzialu cukru, ktory w dziecinstwie ma szkodliwy wplyw na stan zebow. Regularne spozywanie suszonych owocow i opartych na nich kompotow moze poprawic ogolna kondycje organizmu dziecka.

    Korzysci i szkody niedojrzalych opadlych jablek

    Jablko to owoc zdrowia, panuje opinia, ze ??owoc moze zastapic kazdego lekarza.

    Blonnik wchodzacy w sklad owocu wchlania sie przez dlugi czas, dzieki czemu uczucie glodu nie jest odczuwalne przez dlugi czas. Lecznicza moc niedojrzalych jablek:

  • Wzmacnia uklad odpornosciowy, poniewaz jablka sa bogate w przeciwutleniacze. Substancje te zapobiegaja degeneracji komorek organizmu w nowotwory onkologiczne.
  • Jablka moga obnizac poziom cukru we krwi.
  • Regularne spozywanie jablek zmniejsza czestosc chorob serca o 20%.
  • Jablka sa wspanialym srodkiem zapobiegajacym anemii.
  • Owoc ma korzystny wplyw na skore.
  • Obecnosc jablek w codziennej diecie – nie bedzie zaparc.
  • Praca przewodu zoladkowo-jelitowego jest znormalizowana.
  • Zbedny plyn jest wydalany, to znaczy maja dzialanie moczopedne.
  • Wzrasta poziom hemoglobiny.
  • Zmniejsza sie poziom nerwowego podniecenia organizmu.
  • Niedojrzale jablka zawieraja witaminy, pierwiastki sladowe i sa zrodlem latwo przyswajalnego zelaza

    Korzysci z jablek sa oczywiste. Warto zauwazyc, ze owoce sa wykorzystywane nawet w zywieniu dietetycznym. Istnieje kilka codziennych diet, ktorych istota jest to, ze mozna jesc tylko swieze jablka.

    Dzieki takim postnym dniom organizm jest oczyszczony bez szkody dla zdrowia.

    Mimo dobroczynnych wlasciwosci jablek moga one rowniez zaszkodzic organizmowi. Dotyczy to faktu, ze obecnie bardzo trudno jest kupic jablka przyjazne srodowisku. W koncu sa one glownie poddawane dzialaniu srodkow chemicznych, aby dluzej cieszyly sie atrakcyjnym wygladem.

    Ale nie tylko przetworzone owoce moga zaszkodzic, ale nawet czyste jablka:

  • Reakcje alergiczne.
  • Zwiekszone wzdecia w jelitach.
  • Niedojrzale jablka maja negatywny wplyw na szkliwo, dlatego po zjedzeniu jablek koniecznie wyplucz usta woda.
  • Surowo zabrania sie spozywania owocow w ostrej fazie choroby wrzodowej przewodu pokarmowego.
  • Kwas cyjanowodorowy zawarty w kosciach plodu moze zaszkodzic organizmowi.
  • Kompot z suszonych jablek

    • Porcje w opakowaniu: 5 osob.
    • Kuchnia: rosyjska.

    Prosty kompot z suszonych jablek ma lekko owocowy smak i przyjemny aromat. Moze byc pijany przez doroslych i dzieci. Poprawia metabolizm, usuwa toksyny i jest doskonalym zamiennikiem slodkich wod gazowanych. Okres przechowywania powstalego uzvaru jest bardzo dlugi: wystarczy wlac go do szklanego dzbanka i przechowywac w lodowce.

    Skladniki:

    • Suszone owoce – 300 g;
    • Cukier – 1 szklanka;
    • Kwas cytrynowy – 1 g;
    • Woda – 2 litry.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj owoce, splucz, moczyc przez godzine w czystej wodzie.
  • Wlej wymagana ilosc wody do rondla, wlacz ogien.
  • Po 10 minutach dodaj suszenie, cukier.
  • Gotuj przez kolejne 35 minut.
  • Ostudz napoj, dodaj cytryne i dokladnie wymieszaj.
  • Kompot jablkowy dla niemowlat

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcje w opakowaniu: 1 osoba.
    • Zawartosc kalorii w potrawie: 30 kcal.
    • Przeznaczenie: na sniadanie, obiad, kolacje.
    • Kuchnia: rosyjska.
    • Zlozonosc przygotowania: latwa.

    Jesli chcesz przygotowac zdrowy napoj dla swojego dziecka, musisz przestrzegac wszystkich zasad. Lepiej samemu przygotowac owoce: usunac nasiona, pokroic w plasterki i dobrze wysuszyc. Wtedy bedziesz miec pewnosc, ze kompot jablkowy dla niemowlat jest w calosci wyprodukowany na bazie naturalnej i nie zaszkodzi Twojemu dziecku. Jesli kupujesz gotowa suszarke, miej oko na jej jakosc. Dozwolone jest stosowanie mieszanki roznych owocow.

    Skladniki:

    • Suszenie – 100 g;
    • Woda – 500 g.

    Metoda gotowania:

  • Przejsc do suszenia, przykryc woda na 3 godziny.
  • Plastry owocow wlozyc do rondla, ponownie zalac czysta woda.
  • Doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i odstawic na kilka minut.
  • Wyjmij z pieca, ostudz.
  • Zastosowanie zielonych owocow: co mozna z nich zrobic?

    Niedojrzale jablka mozna wykorzystac do przygotowania roznorodnych potraw. Warto zauwazyc, ze niedojrzale owoce to swietne drinki, ocet jablkowy i wiele prostych dan.

    Przygotujmy nastepujace dania na bazie niedojrzalych jablek.

    Do gotowania potrzebny jest sok jablkowy i cukier. Proporcja do uzycia wynosi 1:1. Sok jablkowy gotujemy z cukrem przez kilka minut, przelewamy do foremek, szczelnie zamykamy.

    Z niedojrzalych jablek mozna zrobic galaretki i konfitury

    Konfitura

    Do gotowania potrzebne sa jablka i cukier. Owoce umyc, pokroic w male plasterki i dodac troche wody. Gotuj okolo 30 minut, nastepnie dodaj cukier do smaku. Ochlodz powstaly dzem i wloz do wysterylizowanych sloikow.

    Aby dzem nie splesnial, nie wolno go zamykac, jesli nie jest zimny. Aby zamknac sloik, uzyj tylko plastikowej pokrywki z pergaminem na dnie.

    Wiory jablek

    Idealny do napelniania ciast i ciast. Obierz jablka, zetrzyj na grubej tarce. Dobrze umyj sloiki, ubij starte jablka w sloiki.

    Umiesc 50 gramow cukru na pollitrowym sloiku. Sterylizuj sloiki z jablkami przez 20 minut.

    Moga Cie zainteresowac nastepujace artykuly:

    Herbata z miodem jablkowym

    Do gotowania potrzebujesz skorki, ktora musisz troche przyrumienic w piekarniku. Na 1 litr wody potrzeba okolo 200 gramow skorki.

    Polacz skladniki, zagotuj, odstaw bulion na 20 minut, dodaj miod.

    Robienie octu

    Jablka umyc, obrac z serca, przelozyc do pojemnika. Owoce zalac woda, dodac 30 g cukru do 1 litra wody.

    Zawiaz szyjke pojemnika serwetka. Jablka beda fermentowac, gdy tylko proces sie zatrzyma, przecedzic.

    Przechowuj ocet zamkniety. Ocet domowy jest bogaty w skladniki odzywcze, dzieki czemu moze byc stosowany w kuchni i medycynie tradycyjnej.

    Z niedojrzalych jablek mozna zrobic ocet, uzywany w kuchni i medycynie tradycyjnej.

    Suchy

    Owoce umyc, pokroic w cienkie plasterki i ulozyc w jednej warstwie. Konieczne jest suszenie tylko w polcieniu. Do suszenia zaleca sie uzycie suszarki elektrycznej, jablka wyschna w niej w kilka godzin.

    Kompoty mozna gotowac z suszenia z dodatkiem innych owocow.

    Piec w kuchence mikrofalowej

    Umyj jablka, pokroj rdzen. Do srodka wkladamy lyzke miodu, mozna mieszac miod z orzechami. Wloz jablka do duzego pojemnika i wstaw do kuchenki mikrofalowej.

    Piecz owoce przez 15 minut. W piekarniku mozna tez upiec niedojrzale jablka, zasada jest taka sama.

    Sok z niedojrzalych jablek

    Destyluj jablka na sok, jest to najbardziej optymalne rozwiazanie. Dodaj wiecej cukru, aby usunac kwasny smak niedojrzalego owocu.

    Dzem

    Zrob dzem, ktory mozna wykorzystac do robienia ciast i otwierania ciast.

    Z zielonych niedojrzalych jablek mozna zrobic dzem

    Uzywamy do kandyzowanych owocow

    Jablka umyc, pokroic w plasterki, jesli jablka sa male, mozna je gotowac w calosci. Jablka zanurzyc we wrzacej wodzie na 5 minut, wyjac i szybko zanurzyc w zimnej wodzie. Dodac cukier do wody, w ktorej gotowano jablka, zagotowac syrop.

    Schlodzone jablka polac goracym syropem. Po 8 godzinach syrop odcedzic, zagotowac i ponownie zalac owocami. Procedure powtarza sie kilka razy, az jablka stana sie przezroczyste.

    Nastepnie wez jablka i poloz je na arkuszu pergaminu, wysusz owoce w piekarniku. Posyp suszone kandyzowane owoce cukrem pudrem.

    Przechowywac w zamknietym pojemniku w ciemnym miejscu. Resztki syropu sa idealne do namaczania wypiekow, dlatego przechowuj go w sterylnych sloikach.

    Jak widac niedojrzale jablka tez sa zdrowe. Mozna je wykorzystac do przygotowania szerokiej gamy potraw.

    Jesli zobaczysz jablka opadle latem, nie denerwuj sie, zachowaj owoce na zime.

    Kompot jablkowy z cynamonem

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcje w opakowaniu: 5 osob.
    • Zawartosc kalorii w potrawie: 80 kcal.
    • Przeznaczenie: na sniadanie, obiad, kolacje.
    • Kuchnia: rosyjska.
    • Zlozonosc przygotowania: latwa.

    Pikantna przyprawa doda napojowi boskiego aromatu i wyjatkowego smaku. Tylko jedna laska cynamonu na caly garnek moze calkowicie zmienic picie. Jesli nie ma takiej przyprawy, mozesz uzyc gozdzikow. Postepuj krok po kroku zgodnie z przedstawionym planem, a otrzymasz smaczny i zdrowy kompot jablkowo-cynamonowy o dlugim okresie przydatnosci do spozycia.

    Skladniki:

    • Suszenie – 350 g;
    • Woda – 2 l;
    • Cynamon – 1 laska;
    • Rodzynki – 1 garsc;
    • Cukier – 100 g.

    Metoda gotowania:

  • Przygotowac owoce: umyc, obrac, zalac wrzatkiem do zmiekczenia.
  • Wlej wode do rondla, podpal.
  • Nie czekajac na zagotowanie, gdy z wody zacznie unosic sie para, wlej mieszanke owocow i rodzynek.
  • Gdy zawartosc sie zagotuje, dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj laske cynamonu do brazowego plynu na kilka minut przed zdjeciem z ognia.
  • Schlodzic i podawac w szklankach.
  • Kompot z suszonych jablek w wolnym naczyniu

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcje w opakowaniu: 5 osob.
    • Zawartosc kalorii: 62,9 kcal.
    • Przeznaczenie: na sniadanie, obiad, kolacje.
    • Kuchnia: rosyjska.
    • Zlozonosc przygotowania: latwa.

    Taki uzvar bedzie przyjemnym dodatkiem do kazdego posilku. Swietnie komponuje sie z daniami glownymi lub deserami. Wiele osob lubi wersje z suszonych owocow nawet bardziej niz napoj ze swiezych zielonych jablek. Cukier moze byc spozywany nawet przez male dzieci, jesli jest stosowany z umiarem. Kompot z suszonych jablek w multicookerze jest smaczniejszy i lzejszy niz ten ugotowany na kuchence.

    Skladniki:

    • Suszone owoce – 200 gramow;
    • Woda – 2 litry;
    • Cukier – 1 szklanka.

    Metoda gotowania:

  • Oplucz suszenie, dodaj wode, jesli plastry sa bardzo ciasne.
  • Wlej owoce do miski multicooker, dodaj cukier, wlej wode do kreski.
  • Ustaw tryb ?Gaszenie? na 2 godziny.
  • Gotowy napoj pozostaw do ostygniecia, a nastepnie wypij.
  • Kompot z suszonych jablek i gruszek

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcje w opakowaniu: 5 osob.
    • Zawartosc kalorii: 70 kcal.
    • Przeznaczenie: na sniadanie, obiad, kolacje.
    • Kuchnia: rosyjska.
    • Zlozonosc przygotowania: latwa.

    Jesli chcesz, aby zwykly napoj byl jeszcze bardziej nasycony i aromatyczny, do zwyklego przepisu mozna dodac gruszki. Szklanka takiego zimnego napoju nie tylko ugasi pragnienie, ale zima doladuje organizm witaminami. Opcji przygotowania napoju jest mnostwo, ale klasyczny przepis na kompot z suszonego bloku i gruszek pozostaje najpopularniejszym wsrod naszych gospodyn domowych. Jego kolor moze byc brazowy lub zloty. Wszystko zalezy od procesu przygotowania suszenia. Jesli nie wiesz, jak ugotowac suszone jablka i kompot z gruszek, postepuj zgodnie z przepisem.

    Skladniki:

    • Suszone jablka – 150 g;
    • Gruszki suszone – 100 g;
    • Woda – 2 l;
    • Cukier – 1 szklanka.

    Metoda gotowania:

  • Przejdz przez plasterki owocow, usun resztki.
  • Zalej suche owoce woda, podpal.
  • Gdy zawartosc sie zagotuje, gotuj jeszcze kilka minut, dodaj cukier.
  • Pozostaw patelnie na ogniu przez kolejne 10-15 minut.
  • Wazne jest, aby napoj zaparzyc i nasycic przez okolo 5 godzin, wtedy bedzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
  • Zaleta tego napoju jest to, ze mozna go przygotowywac przez caly rok. Kompot z suszonych jablek bedzie mozna ugotowac, kupujac polfabrykaty w sklepie lub na targu lub robiac je samemu. Aby napoj byl smaczny i bogaty, nalezy przestrzegac wlasciwych proporcji, wziac pod uwage czas gotowania roznych owocow. Postepuj zgodnie z tymi wskazowkami:

    • Kompoty z suszonych gruszek i jablek gotuje sie przez co najmniej 30 minut.
    • Nie przekraczaj czasu gotowania: owoce moga stac sie miekkie, skladniki odzywcze znikaja, zmienia sie smak.
    • Jesli suszenie jest duze, czas gotowania nalezy wydluzyc o 10 minut.
    • Aby napoj nie byl slodki, nie nalezy wsypywac wiecej niz 1 szklanki cukru do 2-litrowego rondla. Jesli do napoju zostana dodane slodkie owoce, mozna rowniez zmniejszyc te ilosc.
    • Jesli chcesz dodac kwas, mozesz uzyc moreli lub porzeczki, truskawki lub cytryny, pomaranczy lub truskawki.
    • Zawsze powinienes pozwolic napojowi sie zaparzyc, wtedy smak bedzie bardziej wyrazny.

    Sklad kompotu i metody gotowania

    Wlasciwe gotowanie i wysokiej jakosci produkty sa kluczem do zachowania skladnikow odzywczych. Istnieje kilka opcji gotowania: klasyczny lub z dodatkiem innych owocow i jagod, ze slodzikiem lub bez. Ta ostatnia opcja jest szczegolnie przydatna dla organizmu.

    Kompot jablkowy z cukrem robi sie prosto, bez marnowania czasu i wysilku. Uzywaj tylko swiezych owocow, aby zmaksymalizowac ich podstawowe korzysci zdrowotne.

    Wartosc odzywcza napoju przygotowanego wedlug podstawowej receptury, czyli bez dodatku innych owocow i jagod, wynosi 39 kcal. Zawiera 0,1 g bialka, tyle samo tluszczu i 9,25 g weglowodanow.

    Wazne: jesli nie mozesz spozywac cukru ze wzgledow zdrowotnych, z powodu indywidualnej nietolerancji lub z innych powodow, uzyj zamiennikow lub przypraw. Na przyklad z cynamonem i wanilia okaze sie niesamowicie smaczny i aromatyczny oraz bez cukru. Zawartosc kalorii bedzie minimalna i wyniesie tylko 16 kcal.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko