Daikon: rzodkiewka, uprawa z nasion, sadzenie i pielegnacja na otwartym polu, w szklarni, jak sadzic, odmiany minovashi i sasha, latem, warunki siewu nasion, opis ze zdjeciem

Co to jest? Jak to wyglada?

Rosliny okopowe moga osiagac dlugosc ponad 60 cm, wage od 500 gram do kilku kilogramow

Slowo ?daikon? w tlumaczeniu z japonskiego oznacza ?duzy korzen?. Inne nazwy warzyw: rzodkiew chinska, mul, rzodkiew biala. Roslina okopowa – podgatunek rzodkwi siewnej z rodziny kapustowatych. Dlugosc, cechy smakowe i czas dojrzewania roslin okopowych zaleza od odmiany uprawianej na dzialce osobistej. Charakterystyka ogolna: brak olejkow gorczycowych w skladzie i zmienny smak: korzenie slodza od gory i smakuja gorzko przy odgryzaniu kawalka blizej korzeni.

Ksztalt owocu: okragly lub cylindryczny. Waga zalezy od odmiany: od pieciuset gramow do dwoch do trzech kilogramow. Rzodkiewka dojrzewa calkowicie w ziemi lub 1/3 na powierzchni. Warzywo czystej krwi ma bialy owoc, a rosliny okopowe hybryd sa jasnozielone na wierzchu. Sredni czas dojrzewania wynosi od szescdziesieciu do siedemdziesieciu dni. Nie tylko warzywa korzeniowe, ale takze jadalne liscie. Wszyscy ogrodnicy daikon powinni wiedziec o tej niesamowitej funkcji.

Roslina jest dwuletnia. W pierwszym roku dojrzewa roslina okopowa, aw drugim powstaje lodyga z kwiatami. Wydajnosc – od pieciu do dziesieciu kilogramow / 1 kw. m. Zebrane rosliny okopowe nie psuja sie przez dwa lub trzy miesiace po zbiorach, a czasem dluzej (Dubinushka, Snow White, Japanese white long).

Jak jesc daikon

Istnieje kilka opcji jedzenia daikon. Najczesciej do salatek warzywnych dodaje sie starta rzodkiewke. Produkt doskonale komponuje sie rowniez z chudymi miesami. W niektorych przypadkach na jego bazie przygotowywane sa zupy witaminowe. Na zime jest marynowany i konserwowany. Pod wzgledem smaku warzywko korzeniowe dobrze komponuje sie z:

  • Gruszka;
  • twarozek;
  • miod;
  • ser;
  • ziarenka sezamu;
  • orzechy.

W sprzedazy jest nie tylko roslina okopowa, ale takze jej liscie z pedami. Zawieraja taka sama ilosc skladnikow odzywczych. Ze wzgledu na krotki okres przydatnosci do spozycia nie wszedzie sa dostepne. Liscie sa zwykle dodawane do salatek warzywnych i zup.

Aby zminimalizowac podraznienie ukladu pokarmowego, daikon jest spozywany jako smoothie lub sok. Zaleca sie pic go przed cwiczeniami, aby przyspieszyc proces spalania tkanki tluszczowej. Pij wiecej niz 1 lyzke. sok dziennie jest niepozadany.

Uwaga! Warzywa korzeniowe zaleca sie spozywac na surowo. Pod wplywem obrobki cieplnej niektore z przydatnych skladnikow ulegaja zniszczeniu.

Historia pojawienia sie

W Japonii uprawia sie duze plantacje daikon

Japonczycy od dawna uprawiaja rzodkiewke daikon. Ponad 1000 lat temu do krainy wschodzacego slonca sprowadzono chinska odmiane rzodkiewki – lobo z poludniowych Chin. Zdumieni smakiem Japonczycy podjeli prace hodowlana, aby stworzyc podobna do niej kulture. Zajelo to lata. W rezultacie stworzyli kulture o innym smaku niz rzodkiew chinska, poniewaz w Japonii panuje klimat monsunowy i inne warunki glebowe.

Japonczycy codziennie zjadaja 300 gramow warzyw, z czego 55 gramow to rzodkiewka daikon.

W Rosji wiedza o niesamowitym warzywie – zrodle weglowodanow. Rzadcy ogrodnicy podejmuja jej uprawe w kraju, ale kiedy ja podejmuja, kieruja sie rada naukowcow z Instytutu Selekcji i Nasiennictwa w Moskwie i sadza w ziemi opracowane przez siebie odmiany mieszancowe (dla europejskiej czesci Rosja, gdzie dominuje ten rodzaj gleby, taki jak region nieczarnej ziemi, odpowiednie sa odmiany Feya , Sasha, Dragon, Favorite, Dubinushka, Moscow hero).

Odmiany

Najpopularniejsza odmiana rzodkiewki japonskiej jest Aokubi

Do tej pory wyhodowano ponad czterysta odmian i mieszancow rzodkwi daikon. Wszystkie maja podobne cechy, poniewaz jeden gatunek sluzyl jako podstawa do hodowli. Najpopularniejsze odmiany w Japonii to Aokubi i Sakurajima. Nie nadaja sie do uprawy w Rosji. Hodowcy wyhodowali inne odmiany nadajace sie do uprawy: Terminator, Dubinushka, Dragon, Emperor, Caesar itp.

Odmiany dla roznych regionow

W regionie moskiewskim zbiera sie dobre zbiory roznych odmian rzodkwi daikon. Wielu ogrodnikow wysiewa nasiona nie na poczatku lata, ale pod koniec – w pierwszych dniach sierpnia, aby zebrac plony przed pierwszymi zimowymi przymrozkami i zjesc zdrowe warzywo zima.

  • Mijashige. Nalezy do kategorii odmian odpornych na zimno. Ma niepowtarzalny gust. Rzodkiew tej odmiany nie wypuszcza pedow kwiatowych w pierwszym roku wegetacji. Dojrzewa w 50-60 dni. Z zagonow zbiera sie biale, rowne rosliny okopowe o dlugosci do 45 cm i masie 100?400 g. Na podniebieniu miazsz jest delikatny i soczysty;
  • Wczesny japonski. Ogrodnicy doceniaja te odmiane za wysoka wydajnosc, bezpretensjonalnosc, wlasciwosci lecznicze i bogaty sklad witamin. Po zasianiu nasion wczesnym latem, w polowie lipca zbieraja: biale korzenie o wydluzonym ksztalcie o wadze 250-500 gramow. Nasiona wysiewa sie jesienia, aby zima ucztowac na rzodkiewce;
  • Tokinashi. Odmiana ta ma pochodzenie orientalne. Chociaz jest zalecany do sadzenia w regionie moskiewskim, mieszkancy lata nie sprzyjaja temu. Boja sie z nim eksperymentowac, ale na prozno: daikon Tokinashi dojrzewa wczesnie i nadaje sie do sadzenia, zarowno pozna wiosna, jak i poznym latem. Latwo sie nim opiekowac: podlewanie powinno byc na czas, w ogrodzie nie powinno byc chwastow.

Daikon jest popularny na Uralu i Syberii, przestrzegajac prostych zasad techniki rolniczej. Sadzonki sa regularnie odchwaszczane, a gleba spulchniana, dzieki czemu korzenie otrzymuja wiecej tlenu. Aby zebrac duze plony, roslina jest co tydzien przerzedzana i karmiona mineralami. Przy odpowiedniej pielegnacji w lozkach beda rosly rzodkiewki wszelkich odmian. Green mit to odmiana srodsezonowa o idealnym smaku i wysokiej wydajnosci. Roslina okopowa ma wydluzony ksztalt, skorka jest jasnozielona. Miazsz jest nie tylko soczysty i slodki, ale takze ma wyrazny orzechowy smak. Waga – 250-400 gramow. Zbiory sa przechowywane przez 2-4 miesiace. Przygotowuje sie z niej salatki i dania orientalne.

W srodkowej strefie europejskiej czesci Rosji przy wyborze odmiany rzodkiewki daikon brany jest pod uwage rodzaj gleby. Odmiane Miyasige uprawia sie na glinach, Nerrima (duze, gladkie, biale korzenie o dlugosci 60 cm i srednicy 10 cm) i Ninengo (odporny na mroz) na glinach lekkich, a Shiroogari i Shogoin na glinie.

Na Ukrainie popularna jest odmiana rzodkiewki daikon – Kress. Ma drobne, zielone liscie i lodygi. Warzywo korzeniowe ma pikantny smak, poniewaz zawiera duzo olejkow eterycznych i aromatycznych. Prawdziwa ciekawostka dla Ukrainy jest odmiana Red Heart. Zostal zabrany w Chinach. Jego glowna cecha sa owoce, ktore sa zielonkawo-biale na zewnatrz i czerwone wewnatrz. Miazsz jest soczysty i lekko pikantny. Spozywajac go normalizuja prace ukladu pokarmowego.

Odmiany do przechowywania w zimie

Grupa odmian Minovashi rozni sie od innych tym, ze nie boi sie ekstremalnych temperatur i nie jest interesujaca dla szkodnikow.

Aby rzodkiewka byla dobrze utrzymana zima, w srodku lata – od 18 do 20 czerwca wysiewa sie nasiona odmian poznych, odpornych na kwitnienie.

  • Minovashi to ogolna nazwa calej grupy odmian srodsezonowych. Niektorzy nie boja sie wysokich temperatur, inni nie boja sie chorob, ktore czesto dotykaja rzodkiewki. Dla Rosjan to „ciemny las”: Minovashi Samecross i Minovashi Long to rozne odmiany nalezace do jednej duzej grupy – Minovashi. Pierwsza jest odporna na strzelanie, a druga jest zaroodporna;
  • Shogoin to nazwa niewielkiej grupy odmian. Odmiany hodowano na obszarze, gdzie od niepamietnych czasow zajmowaly sie rolnictwem. Obszar ten znajduje sie w poblizu miasta Kioto. Daikon Shogoin jest uprawiany na ciezkich glebach gliniastych. Przecietny okres dojrzewania to 70-100 dni. Duze okragle owoce nie sa gleboko zakopane w glebie i nie ma problemow ze zbiorem;
  • Kiel slonia jest pierwsza odmiana wydzielona w Rosji przez Instytut Rolnictwa Kuban. Wysiewa sie w sierpniu. Chociaz jest to owocne, ogrodnicy Kuban rzadko uprawiaja ten daikon w swoich lozkach, poniewaz opieka nad nim jest kaprysna. Konieczne jest ciagle spulchnianie gleby, zwalczanie chwastow, podlewanie i karmienie plonow. Bez regularnego odkurzania ziemi w ogrodzie roztworem popiolu nie wyklucza sie ryzyka porazenia pchla krzyzowa.

Odmiany dojrzewajace

Termin dojrzewania podany jest w dniach na opakowaniu z nasionami daikon. Ogrodnicy obliczaja kalendarzowy moment dojrzewania plonow, zaznaczajac w swoim kalendarzu dzien, w ktorym kielkuja sadzonki.

  • Wczesne dojrzewanie. Czas trwania sezonu wegetacyjnego wynosi 40-50 dni;
  • Srednio pozny daikon dojrzewa w ciagu 60?80 dni;
  • Zbior pozno dojrzewajacej rzodkwi zbiera sie 200 dni po posadzeniu na otwartym terenie. Ze wzgledu na dlugi okres dojrzewania odmiany te nie sa uprawiane w centralnej Rosji, poniewaz daikon nie ma czasu na dojrzewanie. W Krasnodarze uprawia sie pozno dojrzewajaca rzodkiewke.
  • Wsrod odmian wczesnie dojrzewajacych wyrozniaja sie Sasha, Prince Danish i Snow White. Podczas uprawy daikon Sasha zbiory sa zbierane po 30-45 dniach. Ogrodnicy wykopuja z ziemi okragle, duze, biale korzenie. O polowe wznosza sie ponad ziemie, a zniwa niczym nie obciazaja. Korzenie sa slodkie i pikantne w smaku. W skladzie nie ma glikozydow, dlatego dzieci i zwolennicy prawidlowego odzywiania z wielka przyjemnoscia jedza ten rodzaj rzodkiewki. Rosnace odmiany daikon Prince Danish, wyhodowane w Danii, uzyskuja wysokie plony. Dlugosc rosliny okopowej wynosi do dwudziestu pieciu centymetrow. Smakuje soczyscie, delikatnie i bez ostrosci. Odmiana Sniezka charakteryzuje sie dobra stabilnoscia przechowywania. Pod jasnozielona skorka ma snieznobialy miazsz Daikon moze byc przechowywany do 5 miesiecy bez obawy, ze stanie sie bez smaku.

    Dobre odmiany pozne: Dragon, Dubinushka i Emperor. Dragon to rodzaj cylindrycznej rzodkwi daikon. Jego dlugosc wynosi 60 cm, a waga do kilograma. Jest smaczny, choc slodkawy. Dubinushka to odmiana rzodkiewki daikon o roslinie korzeniowej mniejszej niz szescdziesiat centymetrow i wadze do 1,2 kg. Smak jest orzezwiajacy, ale bez ostrosci. Cesarz jest odmiana odporna na choroby i pchly krzyzowe. Rzodkiewka wyglada jak sopel lodu. Miazsz jest miekki i slodkawy w smaku.

    W Rosji pozno dojrzewajaca odmiana daikon Japanese Long jest uprawiana tylko w Krasnodarze i kilku innych regionach Kubania. Powodem jego niepopularnosci jest dlugie dojrzewanie – 65-70 dni. Caly klopot z pielegnacja procentuje tym, ze jest odporny na kwitnienie, rozrasta sie do gigantycznych rozmiarow, wazy od dwoch do trzech kilogramow i nie traci swojej prezentacji w piwnicy przez 4-5 miesiecy.

    Jak dorosnac

    Po wykopaniu daikonu, wierzcholki sa odcinane

    Aby zebrac dobre zbiory rzodkiewki daikon, przestrzegane sa ogolnie przyjete zasady techniki rolniczej.

    Rosnace funkcje

    Bez wczesniejszego przestudiowania osobliwosci uprawy daikon, ogrodnicy wypelniaja szyszki podczas pierwszego sadzenia. Albo nie kielkuje, albo znika, albo zbiory sa zle.

  • Chociaz daikon jest uwazany za uprawe jesienna, przy odpowiedniej pielegnacji rosnie na wiosne. Podczas siewu wiosna nasiona wysiewa sie ?w blocie?, czyli tzw. nie czekaj, az gleba sie nagrzeje i mroz sie skonczy. Powazne zmiany temperatury nie stanowia dla niego zagrozenia. Wyladowawszy pozniej wiosna, na poczatku lata da strzale ze wzgledu na dlugie godziny dzienne. Sieja ja jesienia, kiedy upal opadl i swiatlo dzienne zaczelo slabnac;
  • Pyszne warzywa korzeniowe nie beda rosly, jesli temperatura powietrza podczas wzrostu daikonu byla wyzsza niz + 18??. W niektorych regionach Federacji Rosyjskiej nasiona wysiewa sie wczesna wiosna w celu zebrania przed upalem, aw innych – gdy upal opada. Sadzenie to nazywa sie podzima lub jesienia, mimo ze odbywa sie na przelomie lipca lub sierpnia. Na poludniu Rosji nasiona wysiewa sie we wrzesniu. Dobra rzecza w tym sadzeniu jest to, ze wraz z uplywem dnia zminimalizuje to szanse, ze rzodkiewka zakwitnie zamiast uprawiac rosliny okopowe. Wraz z ta zaleta sadzenie jesienne ma powazna wade: rosliny okopowe nie osiagna maksymalnego rozmiaru przed zbiorem;
  • Soczystosc i smak daikona nie zaleza od tego, czy przeznaczono dla niego lozko ogrodowe w cieniu, ale od tego, jak sie nim opiekowano, czy bylo rownomiernie podlewane;
  • Obornik to kiepski nawoz do rzodkiewki. Z jego powodu staje sie brzydka z wygladu i traci smak. Czesto choruje i nie trwa dlugo.
  • Wybor odmiany

    Odmiana jest wybierana z uwzglednieniem specyfiki klimatu w regionie zamieszkania.

    Przygotowanie gleby

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie gleby przed sadzeniem w otwartym terenie lub szklarni. Najlepszym miejscem na grzadke ogrodowa jest miejsce, w ktorym zbierano wczesne zbiory zieleni. W przeciwnym razie lozko rzodkiewki przygotowuje sie jesienia. Jest wykopywany, a nastepnie nawozony mieszanina mocznika (dwadziescia gramow), superfosfatu (40 g) i kwasu potasowego (30 g).

    Dawka skladnikow podana jest na 1 m2. metr.

    Nastepnie gleba o neutralnej kwasowosci jest nawozona humusem lub kompostem w ilosci 1 kg na 1 m2. metr. Aby zneutralizowac kwasowosc, dodaje sie krede lub wapno.

    Wraz z nadejsciem wiosny, przed siewem, ponownie nawozic grzadke za pomoca nitroammofoski (10-15 g na 1 metr kwadratowy) lub zlozonego nawozu Kemira Universal 2 (rozcienczenie zgodnie z instrukcja). Najlepszym agrochemicznym mineralem jest nitroammofosk. Wprowadzajac go do gleby, przyczyniaja sie do szybkiego wzrostu daikonu. Zawiera trzy glowne Skladniki: potas, fosfor, azot. Wystepuje w postaci szarych granulek. Nawoz Kemira Universal 2 pomaga rowniez stworzyc sprzyjajace srodowisko do uprawy warzyw. Zawiera wszystkie wazne makro- i mikroelementy.

    Metody i czas ladowania

    Aby zebrac rekordowe zbiory daikon, przestrzegaja wszystkich zalecen dotyczacych pielegnacji roslin.

    Rzodkiew Daikon jest uprawiana przez sadzonki lub nasiona. Na poczatku kwietnia nasiona wysiewa sie w specjalnych pojemnikach na sadzonki. Wczesniej moczy sie je w slabym roztworze nadmanganianu potasu i suszy. Trzydziesci dni po siewie sadzonki przenosi sie do szklarni. Gdy na zewnatrz jest cieplo, sadzi sie je na otwartym terenie w odleglosci 0,2-0,25 m od siebie.

    Doswiadczeni ogrodnicy zbieraja nasiona rzodkiewki daikon i sadza je wiosna na zewnatrz. Nie wyciagaja ich z koszuli, tylko przecinaja straki w miejscach zwezen i w takiej formie sadza je w ziemi.

    ostatnie wejscia

    Byliny liliowe, ktore sa piekne, zwarte i nie wypieraja innych roslin Dlaczego kupujac sadzonki nie nalezy wierzyc sprzedawcom na slowo i jak samemu okreslic wiek rosliny za pomoca 3 znakow Sadzonki pomidorow staly sie fioletowe lub bialawe: dlaczego zmienil sie kolor i jak ratowac rosliny

    Kiedy nasiona sadzi sie na zewnatrz?

    Wybierajac czas sadzenia nasion na otwartym terenie, wez pod uwage:

    • Wiosna, jesli warzywo jest uprawiane na nasiona;
    • W polowie czerwca lub na poczatku lipca do zbioru pysznych warzyw korzeniowych;
    • Od polowy lipca do poczatku sierpnia jesc warzywa zima. Chociaz rzodkiewka nie dojrzewa w pelni w ogrodzie, mozna ja dlugo przechowywac i jest smaczna.

    Metody siewu

    Istnieja dwa sposoby siania nasion:

    • Gniezdowoj. 1-1,5 metra – szerokosc lozka. 60?70 cm to odleglosc miedzy rzedami. 20-25 cm to odleglosc miedzy roslinami. Gniazda sa tworzone nad nawierconymi i odpylonymi ziemia otworami. W jednym gniezdzie wysiewa sie 2-3 nasiona, poglebiajac sie na glebokosc 3-5 cm, sadzonki pojawiaja sie za 7 dni;
    • W rowki. Nasiona sa zakopywane na glebokosci 4-5 cm Przed sadzeniem lozko ogrodowe jest podlewane, a odleglosc miedzy nasionami jest upewniona, ze ??odleglosc miedzy nasionami wynosi 10 cm.

    Opieka

    Daikon jest podlewany, gdy gleba wysycha, zapobiegajac stagnacji wilgoci

    Nie uzyskaja dobrych plonow bez szeregu podstawowych czynnosci.

    Rebnia

    Roslina jest kilkakrotnie przerzedzana. Przerzedzanie odbywa sie po raz pierwszy, gdy uformuja sie 1-2 liscie. Jedno gniazdo – jedna roslina. Nadmiar pedow przesadza sie w puste przestrzenie. Po raz drugi rzodkiewka daikon jest przerzedzana 20-30 dni po posadzeniu w otwartym terenie.

    Najlepszy opatrunek

    Mlode rosliny padaja ofiara pchel krzyzowych i slimakow. Aby zapobiec ich pojawieniu sie, grubo zmielony popiol posypuje sie grzadkami, na ktorych rosna. Do obrobki sadzonek stosuje sie popiol i zlozone nawozy mineralne. W celach profilaktycznych po raz pierwszy sa leczone tymi substancjami po pierwszym przerzedzeniu, a nastepnie co 2 tygodnie.

    Temperatura

    Rzodkiew Daikon dobrze kielkuje w t = + 15?20??. Jesli temperatura spadnie do +10??, sadzonki izoluje sie, przykrywajac je folia lub innym materialem okrywajacym. Mlode nasadzenia dobrze toleruja cieplo, a dorosle korzenie rosna w kazdej temperaturze.

    Podlewanie

    Warzywo jest podlewane obficie i regularnie, unikajac zastoju wilgoci. Po podlaniu ziemia jest sciolkowana torfem.

    Rozluznienie i hilling

    W okresie wzrostu rzodkiewka daikon jest kaprysna, dlatego gleba jest poluzowana dwa lub trzy razy w miesiacu. Hilling przeprowadza sie, zauwazajac, ze korzenie uformowaly sie w celu zachowania ich smaku.

    Jak chronic rosline przed szkodnikami?

    Chrzaszcze lisciaste, slimaki, pchly krzyzowe i ziemne sa glownymi szkodnikami rzodkiewki daikon. Aby chronic rosline przed nimi, posyp nasadzenia popiolem. Natychmiast po wysianiu nasion grzadke traktuje sie duzymi, a gdy pojawiaja sie pedy, drobnym popiolem z dodatkiem wapna i tytoniu. Najlepszy sposob na ochrone rosliny przed szkodnikami: ?odymianie? piolunem lub iglami.

    Do czasu pojawienia sie drugiego arkusza nie nalezy usuwac wlokninowego materialu pokryciowego. Wokol studni wylewa sie proszek superfosfatu, aby chronic go przed szkodnikami.

    Glistnik, male okruchy tytoniu i ostra papryka sluza do zapobiegania pojawianiu sie szkodnikow.

    Kiedy sa zniwa?

    Rzodkiewka jest wykopywana przy suchej pogodzie czterdziesci do siedemdziesieciu dni po posadzeniu. W przeciwnym razie przerosnie i stanie sie bez smaku.

    Wlasciwosci Daikon: szkoda i korzysc

    Daikon to niskokaloryczny produkt, ktory zawiera bardzo duza ilosc witaminy C. Warzywa korzeniowe zawieraja rowniez enzym, ktory pomaga poprawic trawienie skrobi. W zwiazku z tym zaleca sie wlaczenie owocow do diety dla osob pragnacych schudnac. Zawieraja rowniez fitoncydy, ktore poprawiaja odpornosc organizmu na rozne infekcje. A zawarte w nich warstwy potasu przyczyniaja sie do tego, ze organizm jest wolny od toksyn, toksyn, a takze nadmiaru plynow. Zawieraja rowniez substancje takie jak esteraza, amylaza i enzymy, ktore przyczyniaja sie do normalizacji procesow metabolicznych w organizmie, a takze poprawiaja wchlanianie tluszczow, weglowodanow i bialek. Ponadto owoce tej rosliny zawieraja sole magnezu, fosforu i zelaza, blonnik i pektyny,

    Daikon polecany jest do stosowania w leczeniu chorob ukladu krazenia i miazdzycy. Jesli zostanie zjedzony na surowo, poprawi sie apetyt osoby, a jego organizm zostanie oczyszczony z nadmiaru cholesterolu, a takze pomoze wyeliminowac promieniowanie. Zaleca sie pic 1 lyzke bezposrednio przed posilkami. sok z takiej rosliny, poniewaz zawiera siarke, ktora ma pozytywny wplyw na funkcjonowanie woreczka zolciowego i watroby. W przypadku chorob ukladu oddechowego (astma, przeziebienie, zapalenie oskrzeli, przewlekly kaszel i grypa) eksperci zalecaja rowniez stosowanie soku daikon, poniewaz ma on dzialanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozbyc sie kaca pomoze 0,2-0,3 kg warzyw korzeniowych zmiazdzonych na tarce. Aby usunac piegi, leczyc ropne rany i wzmocnic wlosy, sok ten zaleca sie stosowac zewnetrznie w postaci balsamow i okladow.

    DAIKON USE AND HARM / Korzysc i szkoda na czole, w jaki sposob daikon jest uzyteczny, wlasciwosci uzyteczne na czole

    Korzysci i szkody Daikon

    Daikon zawiera wiele mikro- i makroelementow

    Rzodkiew Daikon ma inny smak niz rzodkiew zielona lub czarna. Stosowany jako przyprawa do dan glownych oraz jako glowne warzywo w salatkach. Nalezy go czesto jesc (jesli nie ma przeciwwskazan), poniewaz jest przydatny dla zdrowia ze wzgledu na obfitosc substancji mineralnych i wzbogaconych w skladzie.

    Pogarszac

    Jakie substancje sa w skladzie rzodkiewki, co jest dobre dla zdrowia?

    • witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, PP;
    • Mineraly: selen, fosfor, miedz, zelazo, jod, wapn, mangan, potas, sod itp .;
    • Celuloza;
    • Pektyna;
    • Karoten;
    • Przeciwutleniacze
    • Enzymy.

    Warzywo nie absorbuje z gleby szkodliwych substancji i soli metali ciezkich.

    Korzysc

    Warzywo jest uzywane w dowolnej formie, ale w surowej postaci ma ogromne korzysci dla organizmu.

    • Oczyszczanie organizmu poprzez usuwanie toksyn i nadmiaru plynow solami wapnia i potasu o dzialaniu przeczyszczajacym i moczopednym;
    • Stosowany jako glowny skladnik prawidlowych diet zywieniowych i oczyszczajacych ze wzgledu na niska kalorycznosc (19 kcal/100 gram);
    • Wzmocnienie i przywrocenie odpornosci dzieki zawartym w skladzie witaminom. Organy wewnetrzne sa uwalniane od drobnoustrojow dzieki skladnikom bialkowym i fitoncydom. Jedzac codziennie rzodkiewke, zapobiegaja przeziebieniom i skutecznie lecza zapalenie oskrzeli i astme;
    • Oczyszczanie watroby i nerek. Picie 1 lyzki dziennie. sok daikon, poprawiaja prace nerek, trzustki, watroby i usuwaja kamienie z organizmu;
    • Przywracanie snu dzieki temu, ze sok warzywny dziala uspokajajaco;
    • Pomoc w leczeniu i profilaktyce cukrzycy. Kompozycja zawiera fruktoze, ktora pomaga normalizowac poziom cukru we krwi;
    • Zapobieganie chorobom serca i naczyn krwionosnych (miazdzyca, normalizacja cholesterolu we krwi);
    • Poprawa funkcjonowania ukladu nerwowego. Rzodkiew Daikon to doskonaly srodek uspokajajacy dla osob cierpiacych na drazliwosc nerwowa lub zwiekszona agresje. Jesli wypija pol szklanki soku z rzodkwi dziennie, odnajda spokoj i wspanialy nastroj.

    Przeciwwskazania

    Rzodkiew Daikon jest przeciwwskazana dla osob z chorobami przewodu pokarmowego, poniewaz zawiera duzo trudnego do strawienia blonnika. Wywoluje u nich wzdecia i niestrawnosc. Nie mozna go jesc dla osob z zapaleniem zoladka lub wrzodami zoladka.

    Cechy wplywu na organizm

    To warzywo nie jest magiczna rozdzka, ktora eliminuje wiele problemow, ale jego regularne wlaczanie do diety bedzie stopniowo neutralizowac wiele chorob.

    Nie kryje w sobie indywidualnych niebezpieczenstw, istnieja ogolne przeciwwskazania.

    Najwazniejsze jest umiarkowanie, bo smak japonskiej rzodkiewki, choc lagodny, nadal nalezy do rodziny krzyzowych, z ktorych wiele nie jest latwym pokarmem dla slabych zoladkow.

    Dla doroslych mezczyzn i kobiet

    Korzystne wlasciwosci warzyw pomagaja obu plciom.

    Dzialanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe fitoncydow wspomoze zdrowie podczas epidemii i sezonowych przeziebien, a w przypadku chorob ukladu oddechowego pomoze szybciej wrocic do zdrowia.

    Dlaczego daikon jest przydatny dla organizmu mezczyzn i kobiet: przy regularnym stosowaniu tego warzywa do jedzenia zwieksza sie libido u obu plci, a u mezczyzn zwieksza sie sila dzialania.

    Naukowcy tlumacza to tym, ze organizm jest oczyszczany, usuwane sa elementy, ktore go zapychaja, a witalnosc wzrasta.

    Dlatego daikon, choc nieco posrednio, stoi na strazy zdrowia kobiet i mezczyzn, a nawet wnosi realny wklad w poprawe relacji rodzinnych.

    Dla kobiet w ciazy i karmiacych piersia

    Daikon to doskonaly srodek moczopedny. Zawarte w nim sole potasu przyczyniaja sie do eliminacji nadmiaru plynow z organizmu, co jest wazne dla kobiet w pozycji, w ktorej obrzek staje sie stalym towarzyszem kobiet w ciazy.

    Toksyny i zuzle sa usuwane z organizmu wraz z nadmiarem plynow.

    Podobnie jak inne rosliny krzyzowe, rzodkiew japonska jest zrodlem wapnia, a wsparcie kosci i zebow jest bardzo wazne dla kobiety w ciazy.

    Rzeczywiscie, w tym okresie jej organizm dzieli skladniki odzywcze i substancje strukturalne z rosnacym plodem.

    Dla dzieci

    Mozesz dac dziecku smak daikon nie wczesniej niz 3-4 lata.

    To przyjazne dla srodowiska warzywo korzeniowe, ktore nie wchlania soli metali ciezkich z gleby, zasluguje na wlaczenie do codziennej diety dzieci.

    Nie nalezy zmuszac dziecka do jedzenia daikon: to nie jedyne zdrowe warzywo, ktore mozna kupic lub wyhodowac w swoich lozkach.

    Jesli maluch lubi soczysta biala rzodkiewke, nalezy zadbac o to, aby sie nie przejadal, nie zatykal jelit i zoladka zbyt duza iloscia blonnika.

    Kilka plasterkow dziennie powinno wystarczyc. Maluchy uwielbiaja salatki i po prostu plasterki swiezych warzyw wycietych z warzyw korzeniowych.

    Przeciwwskazania do stosowania – zakazy lekarza prowadzacego dotyczace problemow zdrowotnych niezgodnych ze stosowaniem daikon.

    Za rada specjalisty obecnosc bialej rzodkwi w diecie malego czlonka rodziny jest zminimalizowana lub calkowicie wykluczona.

    Dla starszych

    Ze wzgledu na obfitosc blonnika daikon nalezy spozywac ostroznie u osob starszych. Trawienie slabnie z wiekiem, pojawiaja sie choroby.

    Ale jest alternatywa – zamiast miazszu daikon mozna uzyc jego soku. Jest to lagodny srodek przeczyszczajacy i moczopedny, ktory bedzie cennym atutem dla osob starszych.

    Dobrze, jesli moga zastapic niektore codzienne tabletki produktem naturalnym. Dla tych, ktorzy regularnie pija sok daikon wieczorem, jelita sa latwo oczyszczane w naturalny sposob rano.

    Zalecamy przeczytanie: Jaka jest roznica miedzy sola stolowa a morska?

    Podanie

    Z rzodkwi przygotowywane sa pyszne salatki

    Czy daikon robi sie z niego salatki, czy uzywa sie go tylko w maseczkach na twarz? Niska zawartosc kalorii jest glownym powodem zainteresowania nim zwolennikow niskokalorycznych diet. Przygotowujac z niej salatke (200 g) dostarczaja organizmowi 50% dziennej dawki witaminy C, poprawiaja trawienie i usuwaja z niej szkodliwe produkty rozpadu.

    Pyszny przepis na salatke

    • 200 g rzodkiewki;
    • Pietruszka;
    • Oliwa z oliwek;
    • Czarny pieprz;
    • Szczypta soli.

    Dietetycy zalecaja stosowanie rzodkiewki w koktajlach. Na przyklad koktajl ze swiezej rzodkiewki, ogorka i pietruszki orzezwia, a koktajl z mango i daikon przyspiesza spalanie tluszczu podczas cwiczen.

    Salatki spozywa sie w ciagu 30-40 minut po ugotowaniu, aby warzywo nie stracilo 50% wszystkich zawartych w nim witamin i mineralow.

    Przepis na salatke z rzodkwi i sezamu

    • 250-300 g daikon;
    • 2 lyzki stolowe. l. bialy sezam;
    • Peczek koperku;
    • Peczek zielonej cebuli;
    • 1 lyzka. l. swieza pietruszka;
    • 50 g ogorka;
    • Sol;
    • Pieprz;
    • Oliwa z oliwek i sos sojowy w proporcji 3:1.

    Warzywa sieka sie lub rozciera na grubej tarce. Koper jest podarty, a zielona cebule i pietruszke sieka sie nozem. Dopraw salatke olejem i sosem sojowym i dokladnie wymieszaj wszystkie skladniki, posyp sezamem.

    Przepis na salatke jarzynowa z kurczakiem i rzodkiewka

    • 200 g rzodkiewki;
    • 150 g gotowanego kurczaka bez skory;
    • 2 pomidory;
    • 2 ogorki;
    • Bazylia;
    • Kolendra;
    • Mennica;
    • 4 lyzki. l. nieslodzony jogurt.

    Warzywa i warzywa sa siekane, filet z kurczaka dzieli sie na wlokna. Wszystkie skladniki miesza sie w salaterce, nie zapominajac o doprawieniu jogurtem i sola.

    Po wyhodowaniu daikon w ogrodzie nie wszyscy jedza go w salatkach: kobiety uzywaja go do przygotowania maseczek na twarz

    Rzodkiewka Daikon znalazla szerokie zastosowanie w kosmetologii. Piegi i plamy starcze znikna, jesli potraktujesz skore swiezo wycisnietym sokiem z daikon. Codziennie wcieraj go w skore, pozbadz sie tradziku i czyrakow. Wcierajac go w cebulki wlosow, wzmacnia je i odzywia.

    Przepis na wybielajaca maske do twarzy

    Aby przygotowac maske, potrzebujesz jednego korzenia daikon. Pomaga w leczeniu przebarwien skory i piegow. Korzen rzodkiewki jest myty, a nastepnie wcierany w drobna tarke. Skora twarzy jest oczyszczana mleczkiem kosmetycznym. Nastepnie rozprowadz powstaly kleik na twarzy, omijajac okolice nosowo-wargowe i okolice oczu. Po 15 minutach kleik usuwa sie, a twarz myje sie pod biezaca woda.

    Przepis na nawilzajaca maske do skory suchej

    Do przygotowania tej maski potrzebny bedzie jeden korzen rzodkiewki daikon i 20 g masla. Po wyjeciu oleju z lodowki poczekaj, az kawalek oleju zmieknie. Korzen daikon jest myty i siekany tarka. Nastepnie oba skladniki miesza sie w osobnej misce, a powstaly kleik naklada sie na twarz na 20 minut delikatnymi ruchami masujacymi. Maske zmywa sie ciepla woda.

    Daikon to duze i podluzne warzywo przypominajace wygladem biala marchewke. Pochodzi z Japonii, coraz czesciej dekoruje lozka w daczach Rosjan, poniewaz nie jest trudno go uprawiac i dbac o niego. Popularnosc daikona polega na tym, ze pozbawiony jest gorzkiego smaku i jest soczysty, w przeciwienstwie do czarnej rzodkwi i chrzanu. Gdy dorosniesz, przygotowuje sie z niej nie tylko dania (salatki, pieczenie warzywne itp.), ale takze skuteczne maski na twarz.

    • Autor: Tatiana Pachomova
    • Wydrukowac

    Nazywam sie Tatiana. Mam 31 lat. Z wyksztalcenia jestem filologiem. Ukonczylem NKSU w 2009 roku. Nie ma doswiadczenia w glownej specjalnosci, bo juz na studiach zdalem sobie sprawe, ze to nie moja. Ocen artykul:

  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • jeden
  • (3 glosy, srednia: 5 z 5)
    Podziel sie ze znajomymi!

    Przepisy

    W przeciwienstwie do ostrej rzodkiewki i rzodkiewki warzywo ma delikatna delikatnosc. Najczesciej spozywany jest na swiezo, bez obrobki kulinarnej. Duza popularnoscia ciesza sie rowniez rozne soczyste salatki warzywne.

    Salatka Daikon z jajkiem

    Skladniki:

    • daikon – srednie warzywo korzeniowe (300-400 g);
    • jajka – 5-6 szt .;
    • zielona cebula – 4-5 szt .;
    • koperek – mala wiazka;
    • majonez (smietana) – 4-5 lyzek. ja.;
    • sol dla smaku.

    Przygotowanie:

    Pokroj daikon na cienkie polpierscienie lub zetrzyj na specjalnej tarce do koreanskich salatek. Jajka pokroic w srednia kostke. Posiekaj koperek i zielona cebule. Sol i wymieszaj. Dopraw majonezem (smietana).

    Salatka Daikon z ogorkiem

    Skladniki:

    • daikon – 300 g;
    • swiezy ogorek – 1-2 srednie;
    • zielona cebula – 3-4 szt .;
    • koperek – 5-6 galezi;
    • olej roslinny – 2 lyzki. ja.;
    • sol dla smaku.

    Przygotowanie:

    Pokroj daikon i ogorek w cienkie polpierscienie. Posiekaj zielona cebule i koperek. Wymieszac skladniki, posolic do smaku. Jesli chcesz, mozesz dodac kilka kropel soku z cytryny lub octu jablkowego. Dopraw dowolnym olejem roslinnym.

    Salatka z mlodych lisci

    Skladniki:

    • liscie daikon – 150-200 g;
    • jajko na twardo – 1-2 szt .;
    • zielona cebula – 1-2 szt .;
    • pietruszka – 1-2 male galazki;
    • koperek – 2-3 galezie;
    • majonez (smietana) – 2-3 lyzki
    • sol dla smaku.

    Przygotowanie:

    Posiekaj liscie daikon, cebule i ziola. Jajka pokroj w cienkie polpierscienie. Doprawic tlusta smietana lub majonezem.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko