Dlaczego wino potrzebuje uszczelnienia wodnego: jakie to urzadzenie i wplyw powietrza na uzyskanie odpowiedniego napoju, przeglad gotowych urzadzen i jak zrobic urzadzenie wlasnymi rekami

Istnieja pewne subtelnosci w przygotowywaniu dowolnego napoju alkoholowego w domu. Ci, ktorzy winiarstwo traktuja jako sztuke, w wyniku swoich wysilkow otrzymuja szlachetny produkt. Jednym z najwazniejszych punktow podczas dojrzewania wina jest zapobieganie przedostawaniu sie powietrza do naczynia z brzeczkiem. W tym celu sluzy uszczelnienie wodne butelek.

Co to za urzadzenie?

Urzadzenie wykorzystuje wode, aby zapobiec kontaktowi plynu w butelce z powietrzem. Istnieje kilka rodzajow takiego urzadzenia do uzytku w roznych przypadkach:

  • dla przemyslu chemicznego;
  • do kanalizacji;
  • do produkcji wina.

Jak to dziala? Dzieki warstwie cieczy gazy uwalniane podczas oddzialywania moga poruszac sie wylacznie w okreslonym kierunku bez mozliwosci cofniecia sie i zaklocenia normalnego przebiegu fermentacji lub innej reakcji.

Czy mozesz sie bez tego obejsc?

W wyspecjalizowanych zakladach przemyslowych stosowane urzadzenia, wyposazone w zawory wydechowe, wykluczaja mieszanie sie powietrza z wodorem, zapobiegajac pozarom.

Tylko za pomoca syfonu zacieru mozna uzyskac wino, a nie ocet, podczas robienia zabawnych napojow w domu. Bez tlenu bakterie przeksztalcajace alkohol w kwas nie sa zdolne do zycia.

Jak powietrze wplywa na otrzymanie odpowiedniego napoju?

Jesli celem calego procesu jest zrobienie octu winnego, niech brzeczka stanie sie kwasna. Pozostawienie otwartego naczynia przez kilka pierwszych dni po rozpoczeciu fermentacji moze wytworzyc dokladnie ten kwas. Przy wystarczajacej ilosci cukrow, ale wciaz malo alkoholu, nie da sie uzyskac wysokiej jakosci alkoholu do picia. Okazuje sie, ze jest to zupelnie inny przydatny produkt – doskonaly ocet winny.

Braga wlana do pojemnika z zamknieciem wodnym wytrzymuje dlugo bez destylacji i utleniania. Wytworzony w nim alkohol pozostaje niezmieniony przez dlugi czas.

Najprostszy syfon do wina

  • brzeczka jest umieszczana w przygotowanej szklanej lub plastikowej butelce;
  • w odpowiedniej pokrywie wykonuje sie otwor o okreslonej srednicy;
  • elastyczny cienki waz z tworzywa sztucznego lub gumy jest ciasno wlozony w szczeline;
  • naczynie jest uszczelnione przygotowana struktura;
  • sloik z woda jest umieszczony na tym samym poziomie co naczynie glowne.

Inny sposob wykonania uszczelnienia wodnego na wino wlasnymi rekami rozni sie tym, ze metalowa rurka jest ciasno wbita w otwor wykonany w pokrywie. Z zewnatrz wsuwany jest metrowy waz, ktory mozna opuscic do sloika lub butelki z woda.

Jak ustalic, czy produkt jest gotowy?

Nastepnie mlody figlarny napoj powinien ustabilizowac sie na kilka tygodni, aby osady w koncu sie uspokoily. Dopiero wtedy ?zyciodajna wilgoc? mozna rozlac do butelek i przechowywac w ciemnym, chlodnym pomieszczeniu.

Przepis na wino z dzemem i rodzynkami

W jednym litrze wody wymieszaj 1 litr sfermentowanego, kwasnego dzemu i okolo 100 gram niemytych rodzynek. Wlej te mieszanke do miski, zajmujac 2/3 objetosci. Zamknij szyje prostym bawelnianym korkiem i umiesc ?muszle? w cieplym miejscu na tydzien. Gdy gesty plyn wyplynie na powierzchnie, przecedz mieszanine przez kilka warstw gazy.

Polprodukt winny nalezy przelac do butelki, zamknac uszczelnieniem wodnym i odstawic w cieple i ciemne miejsce. Po poltora do dwoch miesiecy fermentacji gotowy napoj wlewa sie (za pomoca rurki) do innego pojemnika i ponownie naklada na krotki czas szlam.

Nastepnie wszystko jest butelkowane, szczelnie zamykane i przechowywane w chlodnym pomieszczeniu.

Czy sa gotowe urzadzenia?

  • pod zatyczka z otworem umieszcza sie bawelniana gabke (krazek) lub fragment respiratora;
  • zewnetrzna koncowka tuby, umieszczona w otworze w pokrywce, jest po prostu wypelniona kawalkiem waty.

Opcje te maja jedna istotna wade: na samym poczatku fermentacji w butelce z brzeczki nadal panuje bardzo male cisnienie dwutlenku wegla, co wyklucza wnikanie powietrza do naczynia. Rezultat jest taki sam – kwasny ocet zamiast pysznego napoju.

Nie zawsze jest konieczne wykonanie uszczelnienia wodnego na wino wlasnymi rekami. Istnieje kilka prostych, kupowanych w sklepie opcji plastikowych i szklanych. Ich wada jest to, ze maja okreslone wymiary i moga nie zawsze pasowac do uzywanego pojemnika w kazdym konkretnym przypadku. Ponadto prawie niemozliwe jest wyczyszczenie konstrukcji od wewnetrznej strony plytki, ktora pojawila sie podczas uzytkowania.

Urzadzenia uszczelniaja butelki z brzeczki dostatecznie hermetycznie i przy ostroznym obchodzeniu sie moga wytrzymac kilka lat.

Kilka sprawdzonych sposobow na wykonanie uszczelnienia wodnego

1. Slynne ?czesc z Gorbaczowem?. Wariant nadaje sie do stosowania na kadziach fermentacyjnych z szerokim otworem (sloiki, dzbanki, butelki). Na naczynie z brzeczki naklada sie cienka gumowa rekawiczke. Kiedy nadmuchuje sie i przybierze ksztalt duzej dloni, w jednym z palcow trzeba przebic igla otwor do automatycznego uwalniania dwutlenku wegla. Gaz ucieknie na zewnatrz, zapobiegajac przedostawaniu sie tlenu. Gdy rekawica odpadnie, przestaje sie pompowac – pranie gotowe.

Wada tej metody mozna nazwac zlozonosc lub niemoznosc scislego zamocowania na naczyniach o pojemnosci ponad 20 litrow. Aby rekawica nie pekala przez gazy uwalniane podczas fermentacji, jest ciasno zawiazana wokol szyi za pomoca gumki lub sznurka. Tego modelu trudno nazwac uszczelnieniem wodnym, mimo ze calkowicie zastepuje on standardowa konstrukcje.

2. Pulapka na wino zrob to sam jest czesto wykonana z dwoch jednorazowych strzykawek o roznych rozmiarach. Zlaczki sa usuwane i wyrzucane. Mala strzykawke wklada sie do duzej i zabezpiecza elastyczna opaska. Ta konstrukcja jest instalowana w otworze w pokrywie naczynia i uszczelniana. Woda wlewa sie do duzego cylindra, a gaz wyjdzie przez maly.

3. Niektorzy rzemieslnicy wiedza, jak wykonac uszczelnienie wodne do duzych plastikowych butelek. Jednorazowa igla z zakraplaczem jest umieszczana w mocno zakreconej nakretce butelki. Drugi koniec rurki umieszcza sie w sloiku z woda, tak jak w pierwszej metodzie. Zacisk na wezu moze sluzyc do regulacji uwalniania dwutlenku wegla ze zbiornika fermentacyjnego.

Niektore niestandardowe opcje

Wymieniajac ponizsze metody, mimowolnie przychodzi na mysl powiedzenie, ze ?potrzeba inwencji jest przebiegloscia?. Czego nie robia szczegolnie pomyslowi winiarze?

  • uzyj zwyklego zaworu z kulka spod butelki wodki;
  • pomiescic zlaczki do rur rowerowych wraz z miekkimi, cienkimi wezykami kapilarnymi;
  • umiesc nadmuchiwana pilke dla niemowlat na butelce brzeczki i zrob w niej dziure;
  • wloz rurki koktajlowe i slomki na sok do otworu w pokrywce.

Aby polaczenia byly szczelne, mozna je ociekac woskiem, parafina, uzyc kawalkow plasteliny lub kleju silikonowego.

Bez wzgledu na to, jaka syfone stosuje sie przy destylacji napojow domowych, nalezy pamietac o znaczeniu szczelnosci pokrywy, cisnieniu gazow w pojemniku z fermentujaca brzeczkiem i czasie dojrzewania gotowego wina.

Opcje uszczelnien zrob to sam

Porozmawiajmy o tym, ktore opcje projektowe sa najczestsze wsrod populacji. Sa to modele uniwersalne, dlatego nadaja sie rowniez do produkcji wina i zacieru. Wszystkie opcje sa przedstawione na zdjeciach oraz z opisem procesu tworzenia krok po kroku.

Ciekawostki: Nowy projekt plytek lazienkowych.

Uszczelnienie klasyczne (tuba, puszka, wieczko)

Ten projekt jest najbardziej elementarny sposrod pozostalych. Ale mimo to i najbardziej niezawodny. Aby go zbudowac, nalezy zrobic wszystko zgodnie z ponizszymi instrukcjami:

  • zrobic dziure w pokrywie zbiornika fermentacyjnego;
  • musisz wlozyc do niego rurke;
  • na skrzyzowaniu wymagane jest zapewnienie pelnego uszczelnienia, do tego mozna uzyc kleju;
  • wolny koniec rurki umieszcza sie w pojemniku (sloiku) z woda.

Klasyczna domowa pulapka zapachowa

Sposrod minusow takiego urzadzenia mozna wyroznic fakt, ze mozna zatkac rurke pianka. W przypadku zastosowania rurki o malej srednicy.

Wiecej na temat: Jak zrobic prase do tloczenia jagod.

Zaleta jest to, ze mozna go wykorzystac do poznania gotowosci produktu. Brak babelkow w pojemniku z woda przez kilka dni oznacza, ze ??nieslodzony zacier mozna wydestylowac, a wino odsaczyc z osadu.

Uzywanie rekawicy medycznej

Ta metoda jest nie mniej prosta niz poprzednia. Ten projekt bardziej przypadnie do gustu tym, ktorych zbiorniki fermentacyjne maja szyjke o szerokiej srednicy. Technicznie rzecz biorac, nie jest to migawka, ale efekt jest taki sam. Szczegolnie kobietom spodoba sie ta opcja, poniewaz nie ma potrzeby majstrowania przy narzedziach ani kleju.

Instrukcje tworzenia ponizej.

  • Wybierz dowolny palec rekawicy i przekluj go igla, aby zrobic maly otwor.
  • Teraz rekawice nalezy zalozyc na szyjke pojemnika.
  • Aby zapobiec slizganiu sie rekawicy pod wplywem cisnienia gazu, rekawice nalezy przymocowac do szyi zwykla nitka.
  • Minus: trudne lub nierealne jest zamocowanie rekawicy na pojemniku powyzej 20 litrow. pojemna i posiada bardzo szeroka szyje. Cisnienie gazu bedzie za wysokie. Wady obejmuja zapach procesow fermentacji, ktory gwarantuje, ze stanie w pomieszczeniu.

    Zaleta: Uzywajac tego typu zaluzji w domu, mozna latwo okreslic stopien fermentacji. Gdy procesy beda aktywne, rekawica bedzie w pelni napompowana. Po zakonczeniu fermentacji rekawica zostanie oprozniona.

    Regularne gumowe zapiecie na rekawiczki

    Ciche uszczelnienie wodne

    To urzadzenie moze byc rowniez wykonane ze zlomu. Jest to odpowiednie dla tych, ktorzy nie moga zniesc charakterystycznego bulgotania, ktoremu towarzyszy aktywna fermentacja. Mozesz zrobic takie uszczelnienie wodne, ktore usuwa dzwieki ze zwyklej plastikowej butelki, strzykawki medycznej i rurki o odpowiedniej srednicy.

    Opcja cichej migawki

    Poswiec troche czasu na budowe, ale w efekcie otrzymasz urzadzenie, ktore wyglada jak gotowa wersja ze sklepu.

    Glowna i jedyna zaleta cichego uszczelnienia wodnego jest brak bulgotania. Proces jej tworzenia mozna zobaczyc ponizej.

    Zatyczka bawelniana

    Ta opcja projektowa jest dosc prosta, ale nie gwarantuje calkowitej szczelnosci pod wzgledem przeplywu powietrza. Schemat wyglada tak – szyjke pojemnika, w ktorej odbywa sie fermentacja, musi byc calkowicie zatkana zwykla wata. Jako wate mozesz uzyc dowolnych materialow, ktore maja porowata strukture i moga przepuszczac dwutlenek wegla od srodka.

    Jest to szczegolnie nieskuteczne pod koniec fermentacji. Ze wzgledu na spadek cisnienia wewnatrz, powietrze zaczyna przenikac na zewnatrz. A to prowadzi do psucia sie produktu. Ponadto bardzo trudno jest zrozumiec, czy fermentacja nadal trwa, czy juz sie zakonczyla.

    Wazne: Jak zrobic autoklaw do konserwacji.

    Sklep syfon

    Bardzo latwo jest zbudowac syfon na wino, dzialajac wlasnymi rekami. Co wiecej, mozesz sobie poradzic z dostepnymi materialami. I zajmie to kilka minut. Ale korzysci i wyniki z tego plynace sa oszalamiajace. Oprocz dokladnej wiedzy o zakonczeniu fermentacji mozesz rowniez zapobiec przeksztalceniu alkoholu w ocet. Minimalny wysilek – maksymalny efekt: to jest wlasnie uszczelnienie wodne dla wina.

    Aby zacier nie zarazal sie obca mikroflora podczas dojrzewania (zwlaszcza zbozowa i owocowa), nalezy go odizolowac od otaczajacego powietrza. Nie da sie jednak tak szczelnie zamknac zbiornika fermentacyjnego, poniewaz podczas procesu fermentacji uwalnia sie dwutlenek wegla i musi on gdzies zostawic pojemnik. Wlasnie dlatego wynaleziono uszczelnienie wodne – urzadzenie, w ktorym za pomoca slupa wody (lub jakiegos plynu zawierajacego alkohol) plukanka jest izolowana od otoczenia, aby fermentacja drozdzy nie przeksztalcila sie w kwas octowy. do dostepu tlenu (dotyczy to zacieru owocowego) lub z powodu roznych bakterii znajdujacych sie w powietrzu, fermentacja nie przebiegala sciezka kwasu mlekowego (zacier zbozowy). Jednoczesnie plyn w uszczelnieniu wodnym nie przeszkadza w uwalnianiu CO2 z myjki ? oparow dwutlenku wegla,

    Istnieje wiele roznych konstrukcji uszczelek wodnych, od prymitywnych domowych rurek zanurzanych w sloiku z woda po przemyslane produkty fabryczne, z ktorych jeden prezentujemy w dzisiejszej recenzji.

    Standardowe Opakowanie

    Plastikowa torba na zewnatrz

    Wewnatrz folia babelkowa, owinieta tasma

    Syfon wykonany jest z przezroczystego tworzywa sztucznego

    Strukturalnie sklada sie z dwoch szklanek, wewnatrz duzej znajduje sie rurka do usuwania gazu

    Mala szklanka zakrywa te rurke wewnatrz duzego

    Gorna czesc syfonu jest zamknieta pokrywa z otworami na wylot CO2

    Kieliszki rowniez posiadaja otwory wzdluz dolnej krawedzi, ale ich rozmiar jest juz wiekszy – sluza do uwalniania babelkow z cieczy

    Pelna wysokosc syfonu 11,5 cm

    Dlugosc rury srodkowej 4,5 cm

    Jego srednica wynosi 10 mm, podobnie jak inne popularne uszczelnienia kolanowe, dzieki czemu mozna je latwo zamienic na zbiorniku fermentacyjnym

    Woda wlewa sie do duzej szklanki w srodku malej szklanki, co zapewnia, ze ??nie ma bezposredniego kontaktu myjki z powietrzem, CO2 wydobywajacy sie z rurki unosi mala szklanke i przechodzi do cieczy, z ktorej nastepnie unosi sie na powierzchnie w babelkach i wychodzi przez otwory w pokrywie

    Jesli obecnosc uszczelnienia wodnego nie jest krytyczna dla zacieru cukrowego, poniewaz nie jest podatna na infekcje, to w przypadku owocow, a zwlaszcza zacieru zbozowego, nie mozna obejsc sie bez uszczelnienia wodnego, a zamiast wody lepiej wlac roztwor alkoholu , poniewaz pranie moze czasami wysysac wode z uszczelnienia wodnego, a w nim przez kilka dni woda zbiera cala mase obcej mikroflory z powietrza i moze calkowicie zrujnowac cale pranie. Probowalem wielu roznych uszczelnien wodnych i moge smialo powiedziec, ze jest to najcichsze ze wszystkich z jakimi kiedykolwiek mialem do czynienia, a jesli jestes gorzelnikiem, tak jak ja w malym mieszkaniu, to jest to bardzo istotna zaleta produkt. Zrozumieja to ci, ktorzy choc raz wlozyli zacier zbozowy – w pierwszych dniach fermentacja jest tak gwaltowna, ze ??foka wodna nie zatrzymuje sie ani na sekunde, zwlaszcza w nocnej ciszy. Zaproponuje jeszcze jeden niuans dla malych mieszkan, aby zredukowac i poprawic zapach fermentacji, calkowicie zrezygnowac z drozdzy piekarskich – alkohol, whisky, wino daja duzo lzejszy i lepszy zapach. Tak, sa znacznie drozsze, ale uwierz mi, warto, poniewaz oprocz zapachu poprawia sie rowniez smak napoju, nuty gorzaly prawie calkowicie znikaja, jesli oczywiscie ogony sa odcinane czas. Przetestujemy nowy syfon na zacierze owocowym, teraz koniec lata – na daczy zawitaly gruszki i jablka chyba, ze ??ogony zostana odciete na czas. Przetestujemy nowy syfon na zacierze owocowym, teraz koniec lata – na daczy zawitaly gruszki i jablka chyba, ze ??ogony zostana odciete na czas. Przetestujemy nowy syfon na zacierze owocowym, teraz koniec lata – na daczy zawitaly gruszki i jablka

    Zgodnie z klasycznymi kanonami calvados powstaje w wyniku destylacji cydru jablkowego lub gruszkowego, ktore z kolei uzyskuje sie poprzez fermentacje soku owocowego. Niestety nie nabylem jeszcze sokowirowki, ktora poradzi sobie z duza iloscia twardych owocow, wiec chodzmy w bardziej przystepny sposob. Umyj gruszki i jablka, oddziel nasiona i galazki, pokroj na kawalki

    Zasypiamy w kadzi fermentacyjnej i za pomoca wiertarki z przystawka do miksera

    Zaczynamy miazdzyc owoce

    Jesli to mozliwe, do stanu puree

    Poniewaz mieszkamy w centralnej Rosji, owoce w okresie letnim nie uzyskuja wymaganej ilosci cukru do pelnej fermentacji i uzyskania przynajmniej pewnej akceptowalnej wydajnosci alkoholu, a sa one bardzo male nawet z odpowiednich owocow, okolo 50 ml absolutu alkohol z 1 kg surowcow. Dlatego dodaje cukier, tak – to zle, nie wedlug kanonow, ale juz od nich odeszlismy, odmawiajac przyjecia soku. Do 30 litrowego pojemnika dodaje 3-4 kg cukru

    Dodaj syrop cukrowy do komory fermentacyjnej

    Podnosimy temperature przyszlego prania do 30?

    Wsypujemy wymagana ilosc drozdzy, najlepiej uzyc drozdzy winiarskich do owocow, ale mam jeszcze dobre alkoholowe turbo drozdze od Alcotec, juz na nie nalozylem zacieru jablkowego, wyszlo dobrze.

    Drozdze dzialaja, sprawdzone, wiec nie bedziemy prefermentowac, wnosimy prosto do kadzi fermentacyjnej i odstawiamy na chwile z otwarta pokrywa

    Coz, wtedy umieszczamy go pod uszczelnieniem wodnym. Przy napelnianiu syfonu woda zauwazylem ciekawa ceche, jesli nalejesz wode z wsunietym wewnetrznym kubkiem, to przelewa sie przez rurke, nie wazne ile tam wlejesz, ale jak zdejmiesz kubek, to mozesz go nalac do wymaganego poziomu

    Po kilku godzinach rozpoczela sie fermentacja, ulatniajacy sie gaz lekko unosi mala szklanke, wypuszczajac babelki do wody.

    Odglos bulgotania jest naprawde bardzo cichy, zupelnie nieslyszalny za zamknietymi drzwiami lazienki, w przeciwienstwie do innych zamkow wodnych (porownanie na koncu recenzji).

    Fermentacja trwala okolo tygodnia, po zakonczeniu bulgoczacego dnia – mozna rozpoczac pierwsza destylacje

    Tutaj znowu przyda mi sie, ktore wzialem za warzy zbozowych. Destylacja wraz z ciastem owocowym nada zacieru jeszcze wiecej owocowych aromatow. Delikatnie wlac zacier do kostki, starajac sie zostawic cale ciasto w koszu, w przeciwnym razie zacier sie spali, a smak napoju zostanie nieodwracalnie zepsuty.

    Kladziemy kostke na piecu, montujemy, podlaczamy obieg chlodzacy, montujemy w kostce. Klucz startowy.

    Zacieru owocowego mozna zepchnac do wody, ogonki tutaj nie smierdza, ale przeciwnie pachna, to chyba jedyny zacier, w ktorym pervak ??nie ma brzydkiego zapachu. Zatrzymuje pierwsza destylacje przy odczycie termometru 99?, jest troche bezwladny i troche opozniony w pomiarze, kolumna zaczyna sie trzasc, co wskazuje, ze caly alkohol zostal pobrany z zacieru

    Otrzymalismy 6 litrow aromatycznego perwaku o sile 42%

    Przechodzimy do drugiej destylacji frakcyjnej. Pierwszy pasek na ramie rozcienczamy woda do 20%.

    Aparat montujemy ponownie, ale w innej konfiguracji – do poprzedniego zestawu dokladamy krotka kolumne nasadowa XD4 przed kolumna z filmem, a druga do gornego punktu kolumny

    Przyspieszamy kostke i cala wode doprowadzamy do obwodu chlodzacego chlodnicy pierwotnej kolumny foliowej. Potrzebujemy obu kolumn, aby przez pol godziny pracowaly ?dla siebie?, skupiajac czolowe frakcje na samej gorze. Za przezroczysta szyba wyraznie widac jak flegma splywa w dol pod wplywem wody chlodzacej, a opary alkoholu z kostki unosza sie w gore

    Kolumna zaczyna bulgotac z gornej tacy.

    Nastepnie pozostale plytki po kolei zaczynaja bulgotac.

    Dobieramy glowki 10% alkoholu absolutnego w kostce, liczone wedlug wzoru ?objetosc kostki *alkoholowosc/100? w naszym przypadku 6000*42/100 = 2520 ml, co oznacza, ze ??nalezy zabrac 252 ml. Wybieramy powoli, kropla po kropli.

    Nastepnie przestawiamy pojemnik i wybieramy cialo, ja wybieram pewne cialo do 93? w kostke do jednego sloika, a potem reszte ciala, obliczona w kalkulatorze bimbru, do drugiego sloika.

    Potem przerywam proces, nie bawie sie ogonami. Jesli zapach w drugim sloiku nie jest gorszy niz w pierwszym, to lacze zawartosc, jesli wyczuwalne sa ogony, to dodaje do nastepnego prania. Po drugim przebiegu moc destylatu siega 92%

    Cialo rozciencza sie do mocy picia 40-45%, dodaje smazone wiorki debowe i zapomnij na kilka miesiecy w ciemnym chlodnym miejscu. Wedlug klasykow Calvados dojrzewa w debowych beczkach, ale niestety mam tylko jedna i jest juz zajety robieniem bourbonu, ale juz zaczelismy robic niewlasciwy Calvados, wiec jest w porzadku.

    Po kilku miesiacach uzyskuje sie wspanialy napoj o slomkowej barwie o lekkim owocowym aromacie i wyraznym jablkowym posmaku.

    wykonane kamera w tym samym trybie z tymi samymi parametrami nagrywania dzwieku

    Coz, zgodnie z tradycja: dbaj o siebie, kupuj wysokiej jakosci alkohol w zaufanych sklepach lub ucz sie z mojego doswiadczenia, a wtedy alkohol bedzie nie tylko szkodliwy, ale takze troche przydatny, najwazniejsze jest wiedziec, kiedy przestac.

    Produkt przeznaczony jest do napisania recenzji przez sklep. Recenzja jest publikowana zgodnie z punktem 18 Regulaminu Witryny.

    Planuje +58 Dodaj do ulubionych Recenzja polubila +114 +202

    Pozdrowienia, drodzy czytelnicy! Kazdy, nawet poczatkujacy winiarz czy bimber, nie moze obejsc sie bez uszczelnienia wodnego. W tym artykule powiem Ci, jakie to urzadzenie, do czego sluzy, a takze pokaze, jak zrobic blokade wody do fermentacji wlasnymi rekami. Zdjecia i oczywiscie sa obecne.

    Co to jest pulapka na zapach wina i dlaczego jest potrzebna

    Ci, ktorzy zdecydowali sie na robienie wina w domu, zapewne natkneli sie na fakt, ze proces ten nie jest tak prosty, jak mogloby sie na pierwszy rzut oka wydawac.

    Aby wino smakowalo doskonale, mialo dobry kolor, konsystencje i zapach, nalezy zadbac o to, aby wszystkie etapy fermentacji przebiegaly zgodnie z normami.

    Pomoze to zapewnic albo doswiadczenie i umiejetnosci nabyte przez lata, albo specjalne urzadzenia. Jednym z tych wynalazkow, ktore ulatwiaja zycie winiarzom, jest sluza do wina.

    Wielu poczatkujacych winiarzy probuje zastapic uszczelnienie woda butelka ze zwykla rekawica. Tak, ta opcja jest znacznie tansza, ale jej niezawodnosc jest znacznie nizsza. Syfon to niewielkie urzadzenie o duzej wartosci, bez ktorego nawet najlepsza porcja moze stac sie zepsutym naparem.

    A niektore znaczenie maja procesy chemiczne zachodzace wewnatrz butelki. Podczas fermentacji stale uwalniany jest dwutlenek wegla. Na kazdy litr wytworzonego alkoholu przypada okolo czterech metrow szesciennych dwutlenku wegla, ktorego nalezy nie tylko pozbyc sie, ale rowniez prawidlowo. Mozna to zrobic, jesli istnieje uszczelnienie wodne.

    Kiedy tlen dostanie sie do naczynia z przyszlym winem, zachodza niepozadane reakcje. Bakterie, znajdujac sie w towarzystwie alkoholu, rozpoczynaja impreze, ktora zakonczy sie powstaniem kwasu octowego, a wino zostanie calkowicie zepsute.

    Pulapka na zapach wina pomoze usunac nadmiar dwutlenku wegla, zapobiegajac przedostawaniu sie tlenu do zacieru wraz z powietrzem.

    To proste urzadzenie zapewni gwarancje wysokiej jakosci produktu koncowego, dzieki czemu winiarstwo stanie sie przyjemnym hobby, a nie nerwowym napieciem z powodu obaw o wsad.

    Mozesz samodzielnie wykonac uszczelnienie wodne, ale nikt nie moze zagwarantowac, ze domowe urzadzenie bedzie tak niezawodne i dokladnie spelni wszystkie swoje funkcje. Chcac zdobyc doskonale wino, lepiej nie skapic takich drobiazgow.Sklep Sklobank oferuje szeroki wybor zamkow wodnych, a wraz z nimi atrybuty pomocnicze, do ktorych mozna uzyskac dostep przez Internet:

  • uszczelnienie wodne na butelce;
  • korek z uszczelnieniem wodnym;
  • pokrowiec z uszczelnieniem wodnym;
  • butelki na wino.
  • Wybierajac, ktora z opcji jest bardziej odpowiednia dla Twojego stylu winiarstwa, otrzymujesz uszczelnienie wodne z maksymalnymi korzysciami dla firmy. Przemyslane podejscie i staranne przygotowanie to klucz do udanego rezultatu i pysznego domowego wina.

    Zrodlo: https://sklobanka.com/blog/chto-takoe-gidrozatvor-dlya-vina-i-zachem-on-nuzhen/

    Niezbednosc uszczelnienia wodnego w produkcji wina

    Do czego sluzy uszczelnienie wodne? W procesie fermentacji uwalniana jest duza ilosc dwutlenku wegla (ok. 4 m 3/1 l otrzymanego alkoholu). Jesli w pojemniku nagromadzi sie dwutlenek wegla, powstanie bardzo wysokie cisnienie. I predzej czy pozniej nastapi eksplozja. Dlatego wazne jest, aby usunac gaz od srodka, ale w zadnym wypadku nie nalezy wprowadzac tlenu do pojemnika. Rzeczywiscie, w tym przypadku rozmnazaja sie bakterie, ktore przeksztalcaja alkohol w kwas octowy. I chociaz tlen nie przedostaje sie do komory fermentacyjnej, bakterie sa w stanie uspienia.

    W rzeczywistosci ten zawor jest specjalnym zaworem, ktory usuwa dwutlenek wegla na zewnatrz i zapobiega przedostawaniu sie tlenu. Bez niego nie da sie zrobic wina, poniewaz wynikiem bedzie produkcja octu. Doswiadczeni winiarze i bimbrownicy zaciekle debatowali nad potrzeba jego uzycia. Ale jesli jestes nowy w tym biznesie, nie mozesz sie bez niego obejsc.

    Jesli mowimy o naparze domowym, to nie ma jednoznacznej odpowiedzi na potrzebe uszczelnienia wodnego. Ale dzieki takiej konstrukcji zacier moze byc przechowywany dluzej bez destylacji i nie ulegnie utlenieniu. I absolutnie caly alkohol bedzie bezpieczny.

    Uszczelnienie wodne na zacierze

    Uszczelnienie wodne: niezbedne narzedzie kazdego winiarza!

    Glownym etapem produkcji wina jest fermentacja, poniewaz w tym czasie cukier zamienia sie w alkohol. Aby jednak utrzymac normalny przebieg tego procesu, do pojemnika z brzeczkiem nie powinno wnikac powietrze, gdyz w przeciwnym razie nie zamieni sie ono w napoj chmielowy, ale ocet. Male, ale poreczne urzadzenie pomoze rozwiazac problem – uszczelnienie wodne do fermentacji.

    Urzadzenie i cel

    Zgodnie z zasada, pulapka na zapach wina jest zaworem przeznaczonym do usuwania gazow z wina, ale zapobiega przedostawaniu sie powietrza do pojemnika brzeczki. Jest to system rur lub pojemnikow, z ktorych czesc jest wypelniona woda, aby tlen nie dostal sie do fermentujacej cieczy.

    To niewielkie urzadzenie posiada szereg waznych funkcji:

    • Chroni zacieru przed tlenem, co zapobiega jego zakwaszeniu i pozwala na stworzenie pysznego napoju alkoholowego. Niektorzy uwazaja, ze nie jest konieczne izolowanie brzeczki od powietrza do produkcji wina, ale to nieprawda. Faktem jest, ze alkohol jest produktem odpadowym bakterii wchlaniajacych cukier. Ale po kontakcie z tlenem w praniu aktywowane sa inne bakterie, ktore zywia sie bezposrednio alkoholem i uwalniaja kwas octowy.
    • Usuwa ogromne ilosci dwutlenku wegla wytworzonego w zbiorniku. Jesli szczelnie zamkniesz pojemnik, moze sie po prostu zlamac!
    • Pozwala kontrolowac proces fermentacji, poniewaz koniec wydzielania sie gazu wskazuje na jego zakonczenie.
    • Zapewnia usuwanie zapachow fermentacyjnych z pomieszczenia, co jest wazne, jesli napoj jest przygotowywany w pomieszczeniu, w ktorym czesto przebywaja ludzie.

    Dzis to urzadzenie mozna kupic w wyspecjalizowanych sklepach lub wlasnorecznie wykonac uszczelnienie wodne. Rzemieslnicy z calego swiata wymyslili kilka projektow, ktore mozna stworzyc z improwizowanych srodkow.

    Jak zrobic uszczelnienie wodne wlasnymi rekami?

    Pomimo obfitosci roznych modyfikacji tego urzadzenia, popularnosc zyskalo kilka projektow:

    • Klasyczny, ktory wykorzystuje slomke, puszke wody i korek. Jest to najtansza, prosta i prosta opcja, ktora wymaga minimalnej inwestycji. Aby go stworzyc, musisz przygotowac pokrywke o srednicy identycznej jak zbiornik fermentacyjny, mala gesta rurke, elastyczna rurke, pojemnik z woda, tasme elektryczna lub plasteline.

    – W pokrywie robi sie otwor, wklada sie do niego gesta rurke, a nastepnie wprowadza sie do niej elastyczna rurke.

    – Wszystkie zlacza uszczelniamy plastelina, a wieczko z rurkami nakladamy na pojemnik z brzeczki. Wazne jest, aby koncowka weza nie siegala do cieczy, poniewaz w takim przypadku zatka sie i zawor nie bedzie spelnial swojej funkcji!

    – Drugi koniec weza umieszczamy w pojemniku z woda. Aby tuba nie wyslizgnela sie przypadkowo z puszki, mozna ja przymocowac dowolnym klejem.

    • Uszczelnienie wodne strzykawki i zakraplacza to sterylne urzadzenie, ktore ponadto ma estetyczny wyglad. Do projektu potrzebujesz 1 zakraplacza, strzykawki 10 ml, strzykawki 15 ml, elastycznej opaski.

    – Przygotowujemy osprzet: wyjmujemy ksztaltki ze strzykawek, wycinamy okolo 3 cm z rurki zakraplacza, usuwamy filtr wewnetrzny.

    – Strzykawke 10 ml umieszcza sie w zakraplaczu nosem do dolu, a strzykawke 15 ml mocuje sie do niej gumka, ale nosem do gory.

    – Wylewki sa polaczone ze soba za pomoca rurki z kroplomierzem. Wazne jest, aby nie pojawily sie na nim zagiecia i zagniecenia!

    – Wode wlewa sie do 10 ml strzykawki, a druga mocuje sie do pokrywy zbiornika fermentacyjnego.

    • Ociekacz to proste urzadzenie, ktore dziala w taki sam sposob, jak konstrukcja rurowa. Ale ta opcja jest zalecana do stosowania tylko w pojemnikach o malej objetosci, na przyklad dwoch lub trzech litrow. Moze nie poradzic sobie z duzymi objetosciami gazu ze wzgledu na mala przepustowosc igly!

    Jakie napoje wymagaja uszczelnienia wodnego?

    • : wymagana jest pieczec wodna, bez niej wino zamieni sie w ocet;
    • : konieczne jest urzadzenie zapobiegajace przedostawaniu sie powietrza do brzeczki. W przeciwnym razie piwo bedzie nieprzyjemnie kwasne;
    • kwas chlebowy: migawka nie jest potrzebna, ale mozna zakryc szyjke zbiornika fermentacyjnego wacikiem, chociaz niektorzy nadal uzywaja specjalnych urzadzen, jesli sa pod reka;
    • : pomimo zatkania sie napoju przed koncem fermentacji, nadal dobrze jest umiescic zbiornik fermentacyjny pod uszczelnieniem wodnym, na wszelki wypadek;
    • zacieru: nadal nie ma zgody co do zacieru do wytwarzania bimbru i innych napojow spirytusowych. Niektorzy doswiadczeni bimbrownicy uwazaja, ze uszczelnienie wodne nie jest potrzebne, podczas gdy innym zaleca sie korzystanie z niego bezblednie. Pralka umieszczona pod uszczelnieniem wodnym bedzie mogla dluzej czekac na destylacje i nie bedzie kwasna

    Uszczelnienie wodne ?zrob to sam? na butelce Uszczelnienie wodne ?
    zrob to sam? do fermentacji nie jest tak trudne, jak sie wydaje. Dzis dowiesz sie, jak zbudowac pozadana strukture.

    Pulapka zapachowa wina – proste domowe przepisy kulinarne krok po kroku

    Fermentacja to zlozony proces, w ktorym nastepuje rozklad zwiazkow organicznych. Aby normalnie plynal, musisz uzyc uszczelnienia wodnego. Mozesz wykonac uszczelnienie wodne na wino wlasnymi rekami lub gotowym urzadzeniem, ktore nie wymaga montazu.

    Kiedy alkohol etylowy otrzymuje sie z cukru, uwalniana jest duza ilosc dwutlenku wegla. Koncentracja w zamknietym pojemniku prowadzi do stopniowego wzrostu cisnienia wewnatrz, co moze doprowadzic do wybuchu. Aby zapobiec niepozadanym konsekwencjom, gaz musi zostac usuniety, jednak problemu tego nie da sie rozwiazac przez zwykle otwarcie zbiornika.

    Gdy zbiornik jest zamkniety, bakterie zawarte w brzeczce sa nieaktywne. Jednak gdy dostaje sie tlen, szybko sie rozmnazaja i tworza kwas octowy z alkoholu. W tym przypadku nie przygotowywane jest domowe wino, ale lekki plyn, nienadajacy sie do dalszego uzycia.

    Urzadzenie usuwa dwutlenek wegla ze zbiornika i zapobiega przedostawaniu sie tlenu. Dodatkowo za pomoca tego urzadzenia mozna kontrolowac fermentacje i poziom gotowosci wina w zbiorniku.

    Jak dziala i jak dziala uszczelnienie wodne?

    Uszczelnienie wodne to zawor, ktory usuwa dwutlenek wegla z pojemnika i zapobiega przedostawaniu sie powietrza.

    Klasyczne urzadzenie sklada sie z weza (3), wieczka (2) i szklanego naczynia (4). Jego zasada dzialania polega na tym, ze gdy cisnienie w zbiorniku brzeczki (1) wzrasta, nadmiar gazu jest odprowadzany rurkami do naczynia wypelnionego ciecza, co zapobiega przedostawaniu sie tlenu do zbiornika brzeczki.

    Rodzaje i rodzaje zamkow wodnych

    Uszczelnienie wodne mozna wykonac z rekawicy, waty i strzykawki z zakraplaczem. Dodatkowo mozna uzyc gotowego urzadzenia.

    Zakupione syfony

    Urzadzenia te nie wymagaja wstepnego montazu. Na rynku dostepne sa sluzy szklane i dwukomorowe do domowego wyrobu wina.

    Zamkniecia dwukomorowe wykonane sa z przyjaznego dla srodowiska tworzywa sztucznego. Maja monolityczna konstrukcje i zawieraja 2 polaczone ze soba kolby.

    Podobne urzadzenie ma uszczelnienie wodne wykonane z zakraplacza i dwoch roznych strzykawek. Szczelnosc dokowania ze zbiornikiem zapewnia gesty gumowy korek.

    Jedna z wad zaworu dwukomorowego jest to, ze zwieksza wysokosc zbiornika.

    Konstrukcja szklanego uszczelnienia wodnego obejmuje 3 czesci:

    • naczynie z rurka;
    • plywak w ksztalcie stozka;
    • pokrywka na sloiku.

    W przeciwienstwie do urzadzenia dwukomorowego szklana blokada wodna na wino podczas pracy nie wydaje zadnych obcych dzwiekow. Koszt takiego urzadzenia waha sie od 200-600 rubli.

    Ponadto dzis w sprzedazy sa dwukomorowe sluzy w ksztalcie litery S. Sprzedawane sa w wyspecjalizowanych sklepach. Ich koszt waha sie od 150-200 rubli. Do centralnej czesci takiego urzadzenia wlewa sie plyn.

    Podczas pracy para przechodzaca przez te warstwe jest odprowadzana do otaczajacej przestrzeni. Z zalet takiej przeslony mozna wyroznic taniosc i dostepnosc, a z wad – glosna prace.

    Ponadto podczas intensywnej fermentacji cisnienie gazu moze wypchnac wode z preta S.

    Rekawica medyczna

    Ta opcja jest uwazana za najprostsza i najwygodniejsza. Najczesciej kobiety uciekaja sie do tej metody, poniewaz do zainstalowania takiego urzadzenia nie jest wymagana sila fizyczna.

    Na zbiornik z brzeczki naklada sie gumowa rekawiczke, po czym jej podstawe nalezy dokrecic mocna nylonowa nicia. Kilka palcow rekawicy trzeba przebic igla do szycia, aby wydostal sie przez nie dwutlenek wegla.

    Gaz wytworzony w zbiorniku bedzie stopniowo napompowywal rekawice. Po zakonczeniu fermentacji oprozni sie i opadnie.

    Rekawiczki medyczne sa wygodne do stosowania na zbiornikach z szeroka szyjka. Nadaja sie jednak do naczyn o pojemnosci nieprzekraczajacej 20 litrow. Dzieje sie tak, poniewaz rekawica moze peknac w duzych pojemnikach.

    Jedyna wada jest to, ze przy zastosowaniu tej metody pomieszczenie bedzie wypelnione nieprzyjemnymi zapachami pochodzacymi z fermentacji brzeczki.

    Zatyczka bawelniana

    Aby zapobiec przedostawaniu sie powietrza do brzeczki, mozesz uzyc kawalka waty lub innego materialu o porowatej strukturze. Jest to jednak metoda zawodna, dlatego zaleca sie jej stosowanie w sytuacjach awaryjnych, gdy inne materialy nie sa dostepne.

    Struktura materialu pozwala na ulatnianie sie gazu, ale nie zapewnia szczelnosci, dlatego na koncowych etapach fermentacji do zbiornika nadal moze dostac sie tlen, dlatego ta technologia jest najczesciej stosowana na poczatkowym etapie produkcji wina.

    Ze strzykawki i zakraplacza

    Wykonanie tego urzadzenia zajmie nie wiecej niz 5 minut, 1 zakraplacz, 2 strzykawki o pojemnosci 50 i 10 ml, a takze elastyczna opaska lub mocna tasma. Pokrywka na wino z uszczelka wodna jest wykonana zgodnie z nastepujacym schematem:

  • Przed wykonaniem uszczelnienia wodnego wszystkie zlaczki musza zostac usuniete ze strzykawek.
  • Nastepnie strzykawke o pojemnosci 10 ml nalezy przymocowac do gory z dziobkiem w otworze w pokrywce zbiornika brzeczki.
  • Do malej strzykawki nalezy przymocowac strzykawke 50 ml nosem do dolu za pomoca gumki lub grubej tasmy.
  • Nastepnie rurke nalezy odciac od zakraplacza i wyjac z niej filtr.
  • Nastepnie dysze strzykawek sa polaczone z ta rurka. W takim przypadku nalezy upewnic sie, ze nigdzie sie nie zgina.
  • Kompaktowe pulapki zapachowe zrob to sam do fermentacji ze strzykawki i zakraplacza

    Klasyczny produkt domowej roboty nie jest kompaktowy, chociaz nie zwieksza wysokosci zbiornika fermentacyjnego, w przeciwienstwie do zakupionych modeli. Aby uzyskac male, ale w pelni funkcjonalne urzadzenie, mozesz skorzystac z ponizszych opcji.

    Uszczelnienie wodne dwoch jednorazowych strzykawek

    Aby uzyskac dzialajace urzadzenie, potrzebujesz:

    • dwie strzykawki (plastikowe), ktore mozna znalezc w kazdej aptece;
    • waz silikonowy lub gumowy o odpowiedniej srednicy;
    • tasma izolacyjna.

    Ponadto, jesli srednica dyszy strzykawki i wybranego weza nie pasuja do siebie, do uszczelnienia polaczen moze byc potrzebna kompozycja kleju lub zwykla plastelina.

    Uszczelnienie wodne z 2 strzykawek

    Procedura:

    • Wywierc pokrywe zbiornika fermentacyjnego, uzyskujac otwor o srednicy pokrywajacej sie ze srednica strzykawki;
    • wloz strzykawke do powstalego otworu nosem do gory, w razie potrzeby uszczelnij zlacze;
    • przymocuj druga strzykawke nosem w dol, do pierwszej tasma elektryczna, polacz je wezem;
    • wlej kilka mililitrow wody do drugiej strzykawki.

    Podczas konstruowania zamkniec z zakraplacza niezbedna czescia jest najczesciej sam waz. Moze byc zanurzany z wolnym koncem w puszce po sodzie lub uzywany do budowy zamkow hydraulicznych o roznej konstrukcji, laczac sie z roznymi materialami.

    Co to jest uszczelnienie wodne i dlaczego jest potrzebne?

    • Pulapka zapachowa w piwowarstwie domowym to raczej niewielka rzecz pod wzgledem wielkosci, ale wazna pod wzgledem funkcji.
    • Do czego to sluzy i do czego sluzy?
    • Faktem jest, ze dwutlenek wegla powstaje w sposob ciagly w zbiorniku fermentacyjnym, uwalniajac okolo czterech metrow szesciennych na kazdy litr alkoholu wytworzonego podczas procesu fermentacji.
    • Ale ten gaz nalezy nie tylko usunac, ale takze usunac, aby tlen nie dostal sie do prania razem z powietrzem.

    Zawor zwrotny

    W przeciwnym razie rownolegle z fermentacja alkoholowa moga rozwinac sie inne procesy, ktore sa szkodliwe dla prawidlowego zacieru, na przyklad powstanie kwasu octowego i kwasnego zacieru. W zwiazku z tym uszczelnienie wodne podczas fermentacji powinno dzialac jako zawor zwrotny do usuwania dwutlenku wegla ze zbiornika fermentacyjnego.

    Wskaznik fermentacji

    Po drugie, uszczelnienie wodne sluzy jako rodzaj wskaznika, ze ??zachodzi fermentacja, a tempo powstawania pecherzykow gazu mozna ocenic na podstawie ich intensywnosci. Nawiasem mowiac, jest to najbardziej niezawodna metoda okreslania gotowosci zacieru – „bulgotanie” w uszczelnieniu wodnym ustalo, co oznacza, ze ??ustalo tworzenie sie dwutlenku wegla, a fermentacja sie skonczyla.

    Wszystkie inne ?ludowe? metody okreslania gotowosci zacieru, takie jak rozblyskiwanie oparow gotujacego sie zacieru lub wygasniecie zapalki nad zacierem, moga tylko powiedziec, ze w zacierze jest juz pewna ilosc alkoholu etylowego lub dwutlenek wegla gromadzi sie nad jego powierzchnia.

    Nieprzyjemny srodek do usuwania zapachow

    I po trzecie, syfon moze rowniez sluzyc do usuwania dwutlenku wegla uwalnianego podczas fermentacji nie w atmosferze pomieszczenia, ale bezposrednio do kanalizacji.

    Dotyczy to zwlaszcza mieszkania, poniewaz uszczelnienie wodne z odplywem do kanalizacji calkowicie eliminuje zapach w domu podczas fermentacji zacieru.

    Jak montuje sie uszczelnienie wodne?

    Jesli chcesz fermentowac w dowolnym pojemniku z szyjka, mozesz dodatkowo kupic gumowe korki do uszczelnienia wodnego, ktore nosi sie na szyi.

    Wystarczy zmierzyc calkowita srednice szyjki i wybrac odpowiednia wtyczke. Polecamy syfon GreenAlco z gumowa zatyczka d14mm.

    Uszczelnienie wodne jest instalowane od gory na szczelnym pojemniku, a dzieki gestej gumowej zatyczce na styku pojemnika i uszczelnienia wodnego, a takze znajdujacej sie w nim warstwie wody zapewniona jest pelna szczelnosc pojemnika fermentacyjnego.

    W ten sposob nastepuje plynne uwalnianie dwutlenku wegla, ktory jest obficie uwalniany podczas procesu fermentacji, a do wnetrza pojemnika nie ma dostepu tlenu. Zapewniamy stabilnosc procesu fermentacji oraz wysoka jakosc produktu!

    Zrodlo: https://www.kupitalon.ru/chto_takoe_gidrozatvor_i_zachem_on_nuzhen__art_72.htm

    Walcz z zapachem

    W aktywnej fazie fermentacji zapach rozchodzi sie po calym domu. Jak pozbyc sie aromatow? W tym celu obniz temperature lub przenies pojemnik do chlodniejszego pomieszczenia. Po zakonczeniu energicznej fermentacji naczynie nalezy odstawic na pierwotne miejsce. Temperatura w pomieszczeniu powinna byc optymalna.

    Niektorzy gorzelnicy twierdza, ze migawka sluzy rowniez do zwalczania nieprzyjemnych zapachow. W takim przypadku zaleca sie napelnienie tuby woda. Zalecane sa specjalne dysze pochlaniajace zapachy, ale to nie zawsze pomaga.

    Zapach z mieszkania mozna usunac w nastepujacy sposob. Syfon montowany jest bezposrednio do kanalizacji, skad podczas fermentacji usuwane sa gazy. Nie moga pokonac kolumny cieczy i pozostac w kanalizacji.

    Syfon jest wskaznikiem intensywnosci procesu w praniu. Jesli na powierzchni cieczy nie zostana uwolnione zadne babelki, fermentacja beztlenowa jest zakonczona. Braga nabiera specyficznego zapachu i smaku. Koniec procesu mozna okreslic za pomoca licznika wina.

    Aby uzyskac produkt wysokiej jakosci, potrzebne jest uszczelnienie wodne. Ten projekt jest niezbedny, gdy proces fermentacji jest powolny.

    Jesli kiedykolwiek robiles domowe wino, to wiesz dokladnie, jak wazny jest proces fermentacji. Oczywiscie najprostsze jest gotowe uszczelnienie wodne, ale wiele razy szybciej jest wykonac uszczelnienie wodne do wina wlasnymi rekami bez zbednych wydatkow. Stworzenie go zajmie bardzo malo czasu, a jako materialy nadaja sie improwizowane srodki. Porozmawiajmy o najpopularniejszych modelach.

    Wlasna uszczelka wodna

    Syfon

    Jak juz dowiedzielismy sie, proces fermentacji polega na przetwarzaniu cukru przez drozdze na alkohol z towarzyszacym wydzielaniem sie dwutlenku wegla. Bardzo waznym warunkiem prawidlowego przebiegu procesu fermentacji jest brak dostepu tlenu do zacieru.

    Jesli tlen dostanie sie do pojemnika z fermentujaca brzeczke, alkohol wejdzie z nim w reakcje utleniania chemicznego. W rezultacie braga rozlozy sie na kwas octowy i wode. A zamiast wysokiej jakosci zacieru dostaniesz na koncu cos niezrozumialego.

    Ten ?niezrozumialy? bedzie mial silny zapach octu i niska zawartosc alkoholu etylowego. Jednoczesnie wykluczone jest tez szczelne zatykanie naczynia myjka ? nikt nie anulowal fizyki, a ryzykujemy doprowadzenie do lokalnego Armagedonu w postaci wybuchu i pomieszczenie wypelnione myciem od podlogi do sufitu.

    Idealnym rozwiazaniem problemu usuwania nadmiaru dwutlenku wegla i zapobiegania przedostawaniu sie tlenu do prania jest uszczelnienie wodne.

    Najprostszy syfon z pollitrowej puszki

    Konstrukcja urzadzenia bedzie wymagala minimum materialow i kosztow pracy, ale doskonale wykona swoje zadanie.

    Niezbedne materialy:

    • sloik szklany lub plastikowy o pojemnosci od 300 ml do 1 l;
    • cienki waz lub rurka z silikonu lub gumy (mozna uzyc innych polimerow, pod warunkiem, ze sa dopuszczone do stosowania w zywnosci);
    • pokrywka lub gumowy korek do szyjki zbiornika fermentacyjnego.

    Syfon z pollitrowej puszki
    Procedura:

    • w pokrywce lub korku nalezy wykonac otwor zgodnie ze srednica wybranego weza lub rurki;
    • wloz waz do otworu wykonanego tak, aby jego koniec znajdowal sie na samym szczycie naczynia fermentacyjnego;
    • uszczelnic polaczenie szczeliwem silikonowym lub goracym klejem;
    • opusc wolny koniec weza do sloika wypelnionego polowa lub odrobina wody.

    Powstale urzadzenie nie jest szczegolnie kompaktowe, ale absolutnie funkcjonalne. Nagromadzony dwutlenek wegla pokonuje opor slupa wody w sloiku i wychodzi na zewnatrz, podczas gdy powietrze z zewnatrz nie moze dostac sie do naczynia z fermentujaca brzeczkiem.

    Domowe wino z czerwonych i bialych winogron

    Z technologicznego punktu widzenia wytwarzanie czerwonych i bialych win w domu nie jest trudne, ale wymaga czasu i wiedzy. Zacznijmy od surowcow: potrzebujesz winogron, cukru i wody. Zwroc uwage na slodkie odmiany, takie jak Saperavi, Regent, Kristall, Druzba, Stepnyak, Rosinka, Platovsky, Festivalny. Odmiany o niskiej zawartosci cukru, takie jak Lydia i Isabella, sa rowniez swietne do domowego wyrobu wina, wymagaja jedynie dodania wiekszej ilosci cukru.

    Pojemniki i akcesoria do produkcji wina to drugi wazny czynnik, bez ktorego nie ma sensu rozpoczynac przygotowan. Przygotuj wczesniej kilka beczek, butelek lub wiader, o ile sa czyste i suche. Konieczne jest unikanie zanieczyszczenia soku winogronowego drobnoustrojami chorobotworczymi, przede wszystkim w celu zapobiezenia pojawieniu sie plesni. W przemysle w tym celu pojemniki sa poddawane fumigacji siarka, w zyciu codziennym najlatwiej jest splukac je przegotowana woda i wytrzec do sucha. Zdecydowanie nie zaleca sie przyjmowania naczyn, w ktorych wczesniej przechowywano mleko: z cala checia i starannoscia nie mozna ich idealnie wyczyscic.

    Jesli wiec masz wszystko gotowe, wez:

    • 10 kg winogron z wyzej wymienionych odmian;
    • od 50 do 200 g cukru na litr soku winogronowego (im slodszy wybierzesz, tym mniej cukru musisz dodac;
    • do 500 ml wody na litr soku (stosowany dosc rzadko w domowym winiarstwie, tylko jesli sok jest kwasny do nieprzyjemnych doznan).

    To, czy warto rozcienczac sok winogronowy woda, jest kwestia sporna. Z jednej strony ten sam cukier dobrze radzi sobie z obnizeniem kwasowosci, a smak wina rozcienczonego woda ma raczej slabe cechy smakowe. Z drugiej strony, jesli kosci policzkowe pochodza z kwasu, nadal trzeba rozwiazac ten problem, a dolewanie wody jest uwazane za mniejsze zlo. A wlasciwym wnioskiem bylaby wstepna selekcja slodkich odmian winogron, abys nie musial goraczkowo zastanawiac sie, co zrobic z tym niepotrzebnym kwasem.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko