Fasola w sosie pomidorowym: proste przepisy krok po kroku ze zdjeciami

Fasola nalezy do rodziny roslin straczkowych. Istnieje kilka rodzajow tej uprawy. Wczesniej w Rosji nazywano go ?strakami krolewskimi?. Jest uprawiana i gotowana na calym swiecie, poniewaz kazda kuchnia na swiecie slynie ze specjalnych metod gotowania.

Czesciej sluzy jako dodatek. Nie trzeba go jesc na surowo, wiec jest gotowany, smazony, duszony, konserwowany i robi sie rozne zupy. Ponadto wielu uzywa go jako skladnika roznych potraw. Jest w stanie sam w sobie utrzymac wysoka zawartosc bialka w formie konserwowej, dzieki czemu z latwoscia moze pelnic funkcje substytutu miesa. Oprocz bialka zawiera duzo zelaza, wapnia i magnezu. A zawartosc tluszczu jest niska.

Fasola w sosie pomidorowym: prosty przepis
Jak gotowac pyszna fasole w sosie pomidorowym

Skladniki Ilosc
Fasola 250g
Luk 1 kawalek
Pasta pomidorowa 4 lyzki. l.
Czosnek 2 gozdziki
Olej roslinny do smazenia
Pieprz, sol i ziola smak
Czas gotowania: 120 minut Kalorie na 100 gramow: 102 Kcal

Najpierw fasola musi byc odpowiednio przygotowana. Aby to zrobic, wieczorem musisz napelnic go zimna woda. Odcedz i splucz wode rano. Musisz gotowac do miekkosci.

gotowac fasole

Podczas gotowania zrobmy sos. Podsmaz cebule. Dodaj do cebuli paste pomidorowa. Nastepnie dodaj ziola, pieprz i sol. Gotuj sos, az bedzie gesty. Do fasoli dodaj drobno posiekany czosnek. Dokladnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.

zgasic

Podawac na goraco.

fasola jest gotowa

Pod wzgledem korzysci czerwona fasola jest lepsza od bialej. Jest bogaty w przeciwutleniacze. I nazywa sie to pokarmem mlodosci. Istnieje nawet pewien wskaznik spozycia, ktory wynosi trzy szklanki tygodniowo. Mozesz przygotowywac posilki np. 2-3 razy w tygodniu. To wystarczy dla organizmu.

Nalezy pamietac ? nalezy go namoczyc w zimnej wodzie. W swojej surowej postaci zawiera niebezpieczne dla organizmu toksyny. A po takim leczeniu niebezpieczne substancje sa usuwane, a ich uzyteczne wlasciwosci ujawniaja sie.

Wymagane Skladniki:

zupa fasolowa

  • Fasola czerwona – 400 gramow;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki;
  • Pasta pomidorowa – 2 lyzki stolowe;
  • Olej roslinny;
  • Swieza zielona cebula;
  • Sol i pieprz wedlug wlasnych upodoban;
  • Zieloni (np. pietruszka lub koperek).

Czas gotowania wynosi 60 minut, a ziarna musza byc moczone przez co najmniej osiem godzin.

Bedzie doskonalym wyborem do zywienia dietetycznego, poniewaz jest bardzo pozyteczny i zawiera malo kalorii – 292 kilokalorii na 100 gramow.

Namocz czerwona fasole w wodzie. Pozostaw to na osiem godzin. Spuszczamy stara wode i wlewamy nowa. Gotuj przez 30 minut.

Cebule drobno posiekac, w tym czasie cebule zielona natrzec marchewka. Podsmaz cebule i marchew. Dodaj zielona cebule. Mieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty. Do duszonych warzyw dodac koncentrat pomidorowy i niewielka ilosc wody. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu.

Umiesc gotowana fasole na patelni. Wymieszaj i dodaj wode, aby przykryc fasole. Nastepnie dodaj pieprz i sol i wymieszaj. Przykryj pokrywka. Dusic przez 20 minut. Posyp natka pietruszki i koperkiem.

pomidory

Mozna go rowniez ugotowac zapiekany z sosem pomidorowym.

Do tego dania bedziesz potrzebowac:

  • pol kilograma fasoli;
  • Pomidory we wlasnym soku – 400 gramow;
  • 1 cebula;
  • Olej roslinny;
  • Sol morska;
  • Zieloni do smaku.

Danie jest przygotowywane – 30 minut. Doskonaly do ??zywienia dietetycznego, zawiera 90 kilokalorii.

Namocz fasole w zimnej wodzie na noc. Rano zmieniamy wode i gotujemy do miekkosci. Posolic pod sam koniec gotowania.

Pokroj cebule i usmaz. Pomidory obrac i pokroic na male kawalki. Dodaj je do cebuli i wymieszaj. Doprowadzamy go do gotowosci.

Przygotowanie naczynia do pieczenia. Poloz na nim fasole i sos. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Danie ugotuje sie za 15 minut. Podawac na goraco. Naczynie posyp ziolami.

ryby do czyszczenia
Czerwona ryba gotowana na parze w powolnej kuchence to dobry przepis na dom i na piknik.

Jak ugotowac pyszne ciasto jogurtowe z dzemem w powolnej kuchence, przeczytaj ciekawe i proste przepisy, ktore na pewno Ci sie spodobaja.

Czy wiesz, jak prawidlowo i smacznie przygotowac ciasto francuskie z kurczaka? Przeczytaj przepis tutaj.

Milosnikom pikantnych potraw mozna zaproponowac przepis z dodatkiem czerwonej ostrej papryki podczas gotowania. Dzieki temu danie okazuje sie smaczne, zdrowe i pikantne. Bedziesz potrzebowac nastepujacych produktow:

  • Sucha biala fasola – 1 szklanka;
  • Mala dynia;
  • 1 marchewka;
  • 1 mala cebula;
  • 3 pomidory;
  • Olej roslinny;
  • Czerwona ostra papryka;
  • Sol dla smaku.

Czas gotowania to okolo godziny. Dla osob na diecie zawiera 120 kalorii.

Fasole moczyc w zimnej wodzie przez 8 godzin. Oplucz i przeloz do garnka z zimna woda. Gotuj przez 40 minut. Nie ma potrzeby dodawania soli.

Trzy starte marchewki. Cebule drobno posiekac. Podsmazyc cebule i marchewke na glebokiej patelni. Dodaj ugotowana fasole do smazonych warzyw. Napelnij polowa szklanki wody, ktora pozostala z ziaren. Czyscimy szpik i kroimy w kostke. Dodaj go do fasoli. Sol, dodaj pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem.

Obierz 2 pomidory. Trzeciego pomidora zostawiamy ze skorka. Latwiej je obrac w ten sposob: najpierw wloz je do goracej wody, a nastepnie do zimnej. Nastepnie trzeba podniesc skorke nozem i idealnie odejdzie od miazszu. Wszystkie pomidory nalezy posiekac i umiescic na patelni. Mieszaj i gotuj przez 7 minut. Posyp warzywa straczkowe z ulubionymi ziolami.

To danie mozna przygotowac jako dodatek. Ci, ktorzy przestrzegaja diety, moga ja spozywac jako samodzielne danie. Dzieki bialku, ktore jest bogate w rosliny straczkowe, przez dlugi czas bedziesz czul sie syty.

Danie potrzebuje nastepujacych skladnikow:

  • Fasolka szparagowa – 200 gramow;
  • Pasta pomidorowa lub swieze pomidory (odpowiednio 3 lyzki lub 3 sztuki);
  • Czosnek – 3 gozdziki;
  • Suche oregano – 0,5 lyzki lyzki;
  • Czarny pieprz
  • Sol wedlug wlasnych upodoban

zielone fasolki
Gotowanie zajmie 30 minut. Zawartosc kalorii w takiej zywnosci nie jest wysoka o 100 gramow – 112 kilokalorii.

Gotuj fasole przez 10 minut. Woda powinna byc solona. Po przygotowaniu napelnic zimna woda. Potrzebujesz zimnej wody, aby fasola byla jasna i chrupiaca.

Gdy fasola sie zagotuje, zrob sos. Obierz pomidory i drobno posiekaj. Powinny wygladac jak tluczone ziemniaki. Drobno posiekaj czosnek. Polacz pomidory, oregano, pieprz, sol i czosnek. Gotuj przez 15 minut. Nalezy to zrobic na malym ogniu i mieszajac.

Straki, ktore zostaly juz ugotowane, nalezy wyczyscic. Aby to zrobic, odetnij koncowki. Straki mozna pociac na prostokatny ksztalt lub pozostawic nienaruszone. Dodaj fasole do gestego sosu, ktory jest gotowy. Wszystko wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu przez kilka minut.

Gdy danie bedzie gotowe, posyp je ziolami, ktore lubisz najbardziej.

Wybierajac fasolki w sklepie zwracaj uwage na ich wyglad. Ziarna musza byc gladkie, bez uszkodzen i nie zepsute przez szkodniki. Ziarna nie powinny byc sklejane, jesli to zauwazysz, oznacza to, ze szczelnosc opakowania zostala zerwana. Sprawdz opakowanie pod katem uszkodzen. Powachaj, nie powinno byc obcych zapachow. Kiedy cos Ci sie nie podoba, lepiej odmowic zakupu, bo dobre danie oczywiscie z tego nie wyjdzie.

Po powrocie do domu jeszcze raz dokladnie obejrzyj juz otwarta paczke. Jesli sa uszkodzone ziarna, mozesz je wyrzucic.

Przechowuj rosliny straczkowe w szczelnie zamykanych pojemnikach. Srodek odstraszajacy owady, umiesc nieobrane zabki czosnku na dnie naczynia do przechowywania.

Przechowywac w ciemnym i suchym miejscu. Fasole mozna umiescic w lodowce, ale na dolnych polkach, gdzie jest chlodno. Suche ziarno mozna przechowywac od 12 do 16 miesiecy.

Posolic dopiero pod koniec gotowania. Jest to konieczne, aby fasola byla miekka, a po natychmiastowym dodaniu soli pozostala twarda.

Roznorodnosc przygotowania tej uprawy rolniczej jest bardzo duza. Wyprobuj i ciesz sie dobroczynnymi wlasciwosciami i smakiem!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko