Filet z kurczaka w sosie pomidorowym: przepisy ze zdjeciami, kalorie

Kurczak jest zawsze bardzo delikatny, soczysty i niesamowicie smaczny. Dzis gotujemy to mieso w sosie pomidorowym, co oznacza, ze ??juz niedlugo bedziemy cieszyc sie boskim daniem!

Gotowanie na patelni
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym na patelni, w piekarniku i w wolnowarze

Skladniki Ilosc
zielona cebula 2 piora
koperek 10 gramow
woda 0,2 l
cukier 2 szczypty
filet z kurczaka 650 gramow
przyprawy smak
czosnek 2 kawalki
pasta pomidorowa 30 gramow
luk 1 glowa
olej roslinny 30 ml
maka 5 gramow
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 151 Kcal

Byc moze najlatwiejsza i najszybsza wersja pysznego kurczaka w sosie pomidorowym. Tylko pol godziny – i gotowe! Smacznego!

Jak gotowac:

  • Filet dokladnie umyc, a nastepnie wysuszyc.
  • Pokroj na male plasterki.
  • Wlej olej na patelnie i podgrzej.
    ukladanie na patelni
  • Rozloz kurczaka i piecz na bialo.
    pieczenie filetow
  • W tym czasie usun luske z cebuli, pokroj ja na polpierscienie.
  • Wlac do miesa i gotowac, az oba skladniki sie zarumienia.
    dodawanie cebuli
  • Nastepnie dodaj do miesa koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
    gaszenie
  • Posyp maka i wszystko wymieszaj.
    wprowadzenie pomidora
  • Wlej wode i gotuj, gotuj mieso przez piec minut.
    gotuj, az mieso bedzie miekkie
  • Na koniec dodaj cukier, przyprawy, posiekany koperek i zielona cebulke.
    porcja gotowego dania
  • Wskazowka: dla bogatszego smaku dodaj sok pomidorowy zamiast koncentratu pomidorowego i wody.

    Ktos uwaza, ze ??potrawy z piekarnika sa lzejsze, nie tak kaloryczne, jak te ugotowane na kuchence. Sprawdzmy razem? Bedzie pysznie!

    SKLADNIKI NUMER
    ser Mozzarella 150 gramow
    sucha bazylia 3 szczypty
    jajka 2 szt.
    maslo 30 gramow
    Oliwa z oliwek 20 ml
    przyprawy smak
    sos pomidorowy 0,3 litra
    Parmezan 50g
    filet z kurczaka 6 szt.
    cukier 10 gramow
    bulka tarta 0,1 kg
    czosnek 2 kawalki
    Czas gotowania: 80 minut Kalorie na 100 gramow: 201 kalorii

    Jak gotowac:

    pieczony filet w sosie pomidorowym z serem

  • Natychmiast obroc piekarnik o 180 stopni.
  • Foremke posmarowac plasterkiem masla.
  • Krakersy solne, wymieszac.
  • Jajka rozbic do miski i posypac przyprawami, troche ubic.
  • Oplucz filet i usun tluszcz.
  • W razie potrzeby ubij troche kazdy kawalek miesa.
  • Obtocz jajka, a nastepnie bulke tarta.
  • Rozgrzej oliwe z oliwek na patelni.
  • Smaz w nim kurczaka z obu stron przez 3-4 minuty na zloty kolor.
  • Nastepnie umiesc filety w formie.
  • Obierz czosnek i przeloz przez prase.
  • Smaz przez minute na patelni, na ktorej bylo mieso.
  • Dodac cukier i sos pomidorowy, wymieszac.
  • Sa tez przyprawy i bazylia.
  • Podgrzewaj sos przez okolo dziesiec minut.
  • Nastepnie polej kurczaka sosem.
  • Zetrzyj parmezan i posyp mieso.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod folia przez trzydziesci minut.
  • Mozzarelle pokroj w plasterki.
  • Wyjmij mieso i poloz ser na plastrach poledwicy.
  • Wstawiamy do piekarnika na kolejne kwadrans.
  • Wskazowka: moze rozplywac sie apetycznie nie tylko mozzarella, ale takze cheddar, gruyere.

    Mozesz dodac rosliny straczkowe do miesa dla sytosci. Tym razem naszego kurczaka uzupelnimy dosc duza iloscia fasoli. Jest bardzo pozywny i warty sprobowania.

    SKLADNIKI NUMER
    olej roslinny 20 ml
    filet z kurczaka 0,7 kg
    przyprawy smak
    puszkowana fasola 860 gramow
    mielone chili 10 gramow
    Czas gotowania: 25 minut Kalorie na 100 gramow: 159 kalorii

    Jak gotowac:

  • Oplucz kurczaka i oderwij folie i zylki.
  • Mieso pokroic w drobna kostke, posypac przyprawami.
  • Wlej olej na patelnie i podgrzej.
  • Dodac kurczaka i dusic ze wszystkich stron na zloty kolor.
  • Otworzyc fasole i polac miesem bez plukania.
  • Dodaj przyprawy, chili i wymieszaj.
  • Dusic, od czasu do czasu mieszajac, przez okolo dziesiec minut.
  • Wskazowka: jesli chcesz sam ugotowac fasole, musisz ja najpierw namoczyc.

    kurczak w sosie smietanowym
    Przeczytaj takze, Jak gotowac filet z kurczaka w smietanie.

    A tutaj znajdziesz swietne przepisy na kurczaka z cukinia.

    Filet z kurczaka w ciescie – smaczny, niedrogi i urozmaicony. Zwroc uwage na nasze przepisy.

    Jesli masz powolna kuchenke, danie wedlug ponizszego przepisu bedzie gotowe za nieco ponad pol godziny. Bogaty sos, soczysty kurczak, duzo przypraw i boski aromat!

    SKLADNIKI NUMER
    kwasna smietana 30 ml
    olej roslinny 30 ml
    cebula 1 glowa
    koncentrat pomidorowy 15 gramow
    filet z kurczaka 0.6 KG
    czosnek 2 kawalki
    slodka papryka 2 szczypty
    woda 180 ml
    przyprawy smak
    pomidory 2 szt.
    Czas gotowania: 100 minut Kalorie na 100 gramow: 132 kalorie

    Jak gotowac:

  • Filety oplukac, obrac i pokroic w kostke.
  • Posyp przyprawami, wymieszaj.
  • Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.
  • Usun luske z czosnku, przeloz przez zgniecenie.
  • Wlej olej do multicookera, podgrzej.
  • Dodaj cebule i gotuj przez piec minut w trybie pieczenia.
  • Dodaj mieso i gotuj wszystko razem przez kolejne dziesiec minut.
  • Calosc posyp papryka, przyprawami, wymieszaj.
  • Oplucz pomidory, usun szypulki.
  • Owoce pokroic w kostke, dodac do kurczaka.
  • Polacz paste pomidorowa z woda i kwasna smietana.
  • Zalej mieso i wszystko wymieszaj.
  • Dusic przez godzine.
  • Wskazowka: aby bylo bardziej satysfakcjonujace, mozesz dodac makaron do miesa, a pelnowartosciowe danie bedzie gotowe za godzine.

    Kurczak i pieczarki to klasyki, do ktorych kazdy od dawna sie przyzwyczail i ktore wszyscy uwielbiaja. Dlatego postanowilismy ugotowac kolejne danie.

    SKLADNIKI NUMER
    przyprawy smak
    cebula 3 glowy
    filet z kurczaka 2 szt.
    pomidor 3 szt.
    Pieczarka 0,2 kg
    koperek 10 gramow
    Oliwa z oliwek 65 ml
    Papryka 1 szt.
    Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 125 kalorii

    Jak gotowac:

  • Mieso umyc, obrac i pokroic na male plasterki.
  • Posyp przyprawami i wymieszaj recznie.
  • Obierz pieczarki i losowo posiekaj. Ale jesli sa male, zostaw je takimi, jakie sa.
  • Oplucz pieprz i oczysc go od srodka.
  • Pokroj mieso na sredniej wielkosci plastry.
  • Usun luske z cebuli, posiekaj w krazki o tej samej grubosci.
  • Rozgrzej oliwe z oliwek na patelni.
  • Wloz do niego kawalki miesa, smaz przez piec minut, od czasu do czasu mieszajac.
  • Nastepnie dodaj pieczarki i papryke, przyprawy.
  • Gotuj wszystko razem przez dziesiec minut, zawsze mieszajac.
  • Gdy grzyby i warzywa zmiekna, przeloz je do foremki z kurczakiem, rozloz na dnie.
  • Na patelni w pozostalym oleju podsmaz cebule na zloty kolor.
  • Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Umyj pomidory i usun szypulki.
  • Zmiel owoce w blenderze na jednorodna papke.
  • Zalej cebule i gotuj razem przez dziesiec minut.
  • Tak przygotowanym sosem polac kurczaka z pieczarkami i papryka, rozprowadzic na powierzchni.
  • Wstaw naczynie do piekarnika na dwadziescia minut w temperaturze 220 stopni.
  • Przed podaniem posyp mieso warzywami i grzybami z posiekanymi ziolami.
  • Wskazowka: mozesz uzyc marynowanych grzybow dla oryginalnosci.

    Aby kurczak byl kompletny, koniecznie uzupelnij go ulubionym dodatkiem. Moga to byc tluczone ziemniaki, grillowane warzywa, ryz, kasza gryczana itp. Mozna tez zrobic salatke ze swiezych warzyw lub przygotowac pokrojona w plastry. W ostatecznosci podawaj kurczaka ze swieza bagietka.

    Jesli nie lubisz smaku koncentratu pomidorowego, uzyj zwyklego pakowanego soku. Nie trzeba go rozcienczac woda, a smak bedzie bogatszy.

    Filet z kurczaka w sosie pomidorowym jest smaczny, sycacy, aromatyczny i bardzo soczysty. Koniecznie sprobuj tego dania na lunch lub kolacje. Jest latwy i szybki w przygotowaniu, pokochasz to!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko