Gotowana fladra. Gotowana fladra Ile fladry jest ugotowanej

Fladra to jeden z najbardziej lubianych i popularnych gatunkow ryb dla osob, ktore troszcza sie o wlasne zdrowie, wolac spozywac ?wlasciwe? bialko. Jest przyswajany przez organizm znacznie szybciej i latwiej niz mieso. Fladra gotowana na parze jest czescia diety nie tylko kobiet bedacych na diecie, ale takze osob powracajacych do zdrowia po operacjach i ciezkich chorobach. Fladra jest rowniez ?pokazywana? malym dzieciom.

Dzieki zawartosci kwasow tluszczowych, witamin i mikroelementow ryby sa niezbedne przy chorobach takich jak zapalenie oskrzeli, choroby tarczycy, przeziebienia i grypa. Fladra jest uwazana za wszechstronny produkt, ktory mozna gotowac, smazyc, duszic, piec. Ale fladra gotowana na parze jest szczegolnie dobra. Zwracamy uwage na kilka prostych, ale bardzo smacznych przepisow.

Rzeka lub morze

Najczesciej w naszych sklepach sprzedawane sa suszone leszcze, okonie i inni mieszkancy rzeki. Smakuja dobrze, ale nadal nie dorownuja wlasciwosciom ryb morskich. Dlatego jesli zdecydujesz sie na swiezo mrozony produkt i sam go ugotujesz, lepiej dac pierwszenstwo temu drugiemu. Suszona fladra to prawdziwy rarytas. Sprobuj raz i na zawsze zapomnij o ploci i leszczu.

Innym waznym faktem jest zarazenie ryb rzecznych inwazjami robakow. Wybierajac zycie morskie praktycznie nic nie ryzykujesz. Dlatego suszona fladra jest o wiele bardziej preferowana niz okonie, do ktorych jestesmy przyzwyczajeni.

Informacje ogolne Wyglad i jak najlepiej gotowac fladre

Fladra nalezy do ryb zyjacych w Oceanie Atlantyckim i Pacyfiku, w morzach polnocnych i poludniowych, ale wystepuja tez jej gatunki rzeczne. Niektore gatunki maja nawet kolce na skorze, dlatego trzeba je bardzo ostroznie przycinac.

Fladra moze byc pieczona w piekarniku, duszona, grillowana lub na patelni. Jednoczesnie lepiej nie gotowac z niej zupy rybnej, poniewaz ta ryba ma specyficzny zapach jodu. Kucharze radza gotowac fladre przez krotki czas i na duzym ogniu, aby delikatna ryba nie zdazyla stracic swoich przydatnych wlasciwosci i smaku.

ODNIESIENIE! Do tego rodzaju ryb nadaja sie rozne dodatki – ryz, ziemniaki, duszone warzywa, grzyby.

Niedoswiadczone gospodynie domowe zastanawiaja sie nad koniecznoscia wyczyszczenia fladry przed jej ugotowaniem. To oczywiscie musi byc zrobione tak, aby gotowe danie dobrze smakowalo, a luski i kosci nie psuly calego wrazenia.

Wybor ryb

fladra moze byc swieza lub mrozona. W niektorych miejscach mozna nawet znalezc swiezo zlowione ryby, co mozna uznac za wielki sukces. Kazde danie z taka ryba bedzie naprawde pyszne.

Ale swieze ryby nie zawsze sa mozliwe. Wtedy mozesz calkowicie spokojnie kupic mrozonki. W takim przypadku nalezy upewnic sie, ze na tuszy nie ma grubej warstwy lodu i plam, ktore wskazuja na wielokrotne rozmrazanie i wielokrotne zamrazanie.

Gotowana fladra

Najlatwiej ugotowac fladre wedlug przepisu na patelni z wysokimi bokami, dzieki czemu szansa na jej rozgotowanie lub niedogotowanie bedzie minimalna. I wazne jest, aby zachowac tutaj prawidlowa rownowage, poniewaz niedogotowane owoce morza rozpadna sie, a przegotowane wyschna.

Tutaj bedziesz potrzebowac:

  • Filet z fladry – 1-2 sztuki. Najlepiej wziac go na skore, aby pozniej wygodniej bylo usunac mieso.
  • Maslo – 5 gr.
  • Woda – 200-250 ml.
  • Sol i pieprz do smaku.
  • Cytrynowy.

W 100 gramach gotowanej fladry, 80 kcal, BZHU – 15/2,3/0. Mozesz ugotowac to danie doslownie w 10 minut, jesli postepujesz zgodnie z instrukcjami przepisu:

  • Umiesc filet na patelni lub na dnie duzego rondla. Warstwa nie powinna sie zginac.
  • Wlej tyle wody, aby przykryla tylko mieso.
  • Fladre gotuje sie pod przykryciem na duzym ogniu, az stanie sie biala (calkowicie traci przezroczystosc). Podczas gotowania ryby znacznie sie zmniejsza – to normalne.
  • Gdy bedzie gotowy, poloz go na talerzu i poloz na nim kawalek masla.
  • Gdy maslo sie rozpusci, mozesz posolic i popieprzyc rybe. Jest teraz gotowy do spozycia.
  • Najlepiej podawac z cwiartkami cytryny, ale swietnie sprawdzaja sie rowniez lagodne biale sosy i lekkie salatki warzywne.

    Jak i ile czasu zajmuje gotowanie fladry?

    Zamrozona fladre nalezy calkowicie rozmrozic. Obierz, oplucz i pokroj w plasterki. Jesli gotujesz cala fladre, usun skrzela z fladry (w przeciwnym razie da potrawie gorzki smak). Zanurz rybe we wrzacym bulionie warzywnym (mieszanka wody i bialego wina, wody, mleka lub tego samego wina) z duza iloscia cebuli. Plyn moze pokryc do polowy ryby. Gotuj na malym ogniu, aby nie rozbic delikatnego miesa: filety i dzwonki – 15-20 minut, bardzo duze kawalki lub cala ryba – 30-40 minut.
    Dodaj posiekany czosnek z sola i cukrem. Mozesz dodac plasterki cytryny lub cebuli, ziarenka pieprzu, koperek, majeranek i inne przyprawy lub dodac suszone grzyby. Gotuj pod zamknieta pokrywka. Fladra jest gotowana, gdy sie rozjasnia, a mieso latwo oddziela sie od siebie.

    Bardzo ostroznie usun ugotowana rybe lyzka cedzakowa. Plyn po ugotowaniu nalezy wykorzystac do przygotowania sosu.

    Gotowana ryba dobrze komponuje sie z sosem maslanym, koperkiem i oliwa z oliwek, czosnkiem lub mieta. Podawac z salatka lub ryzem, ziemniakami, soczewica i kasza jaglana.

    Dalsze informacje: Najlepsze sposoby na gotowanie ryb

    Zupa z fladry – przepis dla dzieci

    Karmienie dziecka zdrowa zywnoscia jest trudne. Ale na pewno nie zrezygnuje z zupy z fladry. To delikatne i smaczne danie o bogatym aromacie ryb morskich zawiera duza ilosc witamin i mikroelementow, ktore sa szczegolnie potrzebne organizmowi dziecka. Warzywa z ziolami uzupelniaja zupe przyjemnymi nutami, co szczegolnie przypadnie do gustu dzieciom. Przepis jest prosty, wiec latwo go przygotowac. Skladniki:

    • fladra – 600 g;
    • woda – 2 l;
    • ziemniaki – 4 szt .;
    • cebula – 1 szt .;
    • szpinak – 200 g;
    • marchewki – 1 szt .;
    • zielenie – 25 g;
    • lisc laurowy – 1 szt .;
    • ziele angielskie – 4 groch;
    • pieprz czarny – 5 groszkow;
    • sol – 18 g;
    • pieprz czarny – 9 g.

    Rybe nalezy wypatroszyc, pokroic na porcje i oplukac zimna woda. Na srednim ogniu wloz rondel z woda, wrzuc do niego rybe, liscie laurowe i pieprz. Gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i przecedz przez sito i oddziel filet od kosci. Ziemniaki pokroic w plastry i wlozyc do bulionu. Gotuj przez 5 minut. Pokroj marchewki w rowne kola i dodaj do ziemniakow. Pozostaw w ogniu do 20 minut. Pokroj cebule, szpinak i zielenine na male kawalki. Wlac do bulionu z filetami rybnymi. Gotuj przez kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 15 minut do zaparzenia.

    Jak gotowac fladre w rondlu

    Po oczyszczeniu mozesz zaczac gotowac sama rybe. Oprocz samej fladry przydatne moga byc do tego nastepujace produkty.

    • peczek pietruszki;
    • 0,5 cytryny;
    • glowa cebuli;
    • caly lisc laurowy;
    • kilka groszkow czarnego pieprzu lub szczypta mielonego czarnego pieprzu;
    • sol w razie potrzeby.

    Aby ugotowac fladre w rondlu, musisz wykonac nastepujace czynnosci:

  • Drobno posiekaj pietruszke duzym nozem.
  • Obierz i posiekaj cebule, aby uzyskac polpierscienie rownej wielkosci.
  • Rozgniec posiekana cebule rekoma.
  • Cebule i pietruszke posmarowac rownomierna warstwa razem z czarnym pieprzem, liscmi laurowymi i sokiem z polowy cytryny.
  • Tusze lub kawalki fladry dokladnie posmarowac sola, wylozyc na zawartosc patelni.
  • Wlej zimna wode do rondla tak, aby jej poziom przekroczyl srodek rondla i calkowicie zakryl fladre.
  • Przykryj garnek szczelna pokrywka.
  • Postaw garnek na kuchence o srednim ogniu. Pozwol wodzie zagotowac sie w rondlu i gotuj cala zawartosc jeszcze przez okolo 10 minut.
  • Gdy ryba bedzie gotowa, zdejmij patelnie z ognia i pozwol fladzie ostygnac.
  • Fladra smazona na patelni, bez zapachu i bez panierki

    Fladra to bardzo smaczna dietetyczna ryba morska i istnieje wiele sposobow na jej gotowanie. Ale ona, podobnie jak prawie wszystkie ryby, ma jedna mala wade: podczas gotowania w mieszkaniu rozprzestrzenia sie niezbyt przyjemny zapach. Chce podzielic sie moim prostym domowym sekretem z hostessami. Ten przepis ze zdjeciem krok po kroku powie Ci, jak ugotowac pyszna smazona fladre, aby mieszkanie pozostalo bez nieznosnego rybiego zapachu.

    Skladniki:

    • dwie male tuszki fladry;
    • cwierc cytryny;
    • jedna trzecia lyzeczki soli;
    • jedna trzecia lyzeczki mielonego czarnego pieprzu.

    Wymagane skladniki

    Musze wziac:

    • filet rybny – 2 szt .;
    • Sol;
    • przyprawa do ryb;
    • jedna cytryna;
    • maslo – 1 lyzeczka;
    • ryz – 3 lyzki

    Fladra na parze jest przygotowywana w ciagu kilku minut. Filet rybny naciera sie przyprawami, solony, polany sokiem z cytryny. Lekko posmarowac ruszt maslem, ulozyc rybe. Wlej niewielka ilosc wody do miski multicooker. Zamykamy pokrywe. Instalowanie programu ?Steamer?. Ryz mozna ugotowac osobno lub z ryba.

    Gulasz z fladry z warzywami

    • Fladra – 1 kg;
    • Marchewki – 2 szt .;
    • Cebula – 2 szt .;
    • Seler, korzen – 40 g;
    • Maka – 30 g;
    • Woda – 200 ml;
    • Olej slonecznikowy – 3 lyzki;
    • Sol i przyprawy – wedlug gustu;
    • Zieloni – 100 g.

    Gulasz z fladry z warzywami: przepis krok po kroku ze zdjeciem

    Przygotowanie:

  • Pokroj marchewki na polpierscienie.
  • Cebula – w cwiartkach.
  • Posiekaj seler w przypadkowej kolejnosci.
  • W rondelku zagotuj 200 ml wody i gotuj w niej warzywa do polowy ugotowane.
  • Fladre obieramy z lusek, odcinamy glowe i pletwy, usuwamy wnetrznosci, kroimy na dwie czesci, wyrywajac grzbiet i kosci. Usun skore ostrym ruchem dloni. Otrzymasz filet z fladry, ktory pokroisz na male porcje.
  • Kawalki fladry zanurzamy w mace i smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
  • Nastepnie poloz rybe na warzywach, dodaj ulubione przyprawy. Przykryj i gotuj przez 20-30 minut. Jesli woda wyparuje, dodawaj ja stopniowo.
  • Posiekaj ziola. Moze to byc pietruszka lub koperek.
  • Gotowe danie poloz na talerzu, wymieszaj rybe z warzywami. Udekoruj posiekanymi ziolami na wierzchu. Podawac na goraco.

    W folii

    Gotowanie ryb w folii to klasyczna metoda, ktora gwarantuje nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe danie. Fladra w folii okazuje sie byc magiczna, a zeby tego miec pewnosc, najpierw nalezy zakupic nastepujace Skladniki:

    • 2 tusze bezglowe.
    • Olej roslinny.
    • Przyprawy, sol i pieprz.
    • Cytrynowy.
    • Zielen.

    A przygotowanie tutaj jest bardzo proste:

  • Folie nalezy nasmarowac olejem roslinnym, aby ryba sie nie przykleila.
  • Ryby sa myte i suszone papierowymi recznikami.
  • Teraz fladre nalezy natrzec przyprawami lub sola i pieprzem.
  • Nastepnie mozesz dodac do niego dowolne warzywa, na przyklad drobno posiekane pomidorki koktajlowe lub zielona cebule. Tutaj mozesz dodac zielenie.
  • Dodatkowo mozna posmarowac fladre majonezem lub kwasna smietana.
  • Czasami w samym filecie robi sie naciecia i umieszcza sie tam maly kawalek cytryny.
  • Po zakonczeniu wszystkich niezbednych przygotowan folie nalezy szczelnie owinac, a rybe pozostawic na 40 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
  • Mozesz podawac go ze wszystkim – salatkami, ziemniakami i dowolnym zlozonym dodatkiem. Gotowanie zajmie okolo godziny, w 100 gramach naczynia nie bedzie wiecej niz 80 kcal, BZHU – 18/1/0.

    Smazona Fladra

    Najprostsza rzecza, jaka mozna zrobic z fladry, jest po prostu smazenie jej na oleju roslinnym. Jednak, aby smazona fladra byla smaczna, trzeba znac jeden maly sekret: usunac ciemna skore z ryby, aby pozbyc sie specyficznego jodowego smaku gotowego dania.

    Pamietaj, ze smazac fladre umiesc rybe ciemna strona do dolu na patelni. Smak gotowego dania na pewno na tym skorzysta.

    Bedziesz potrzebowac:

    • Fladra – 1 szt .;
    • Olej slonecznikowy – 3 lyzki;
    • Cebula – 1 szt .;
    • Sol i przyprawy do smaku.

    Smazona fladra: przepis krok po kroku

    Metoda przygotowania

    Dlaczego dzisiaj interesujemy sie suszona fladra? W koncu mozna go szybko usmazyc lub zrobic z niego ciasto. Chodzi o to, ze takie przetwarzanie umozliwia przygotowanie ryb do przyszlego uzytku. Jesli trafisz na duza partie swiezych ryb na podobna, to koniecznie skorzystaj z oferty. Suszona fladra to produkt dietetyczny, ktory mozna przechowywac miesiacami.

    Aby uzyskac wysokiej jakosci i smaczna rybe, najpierw musisz ja posolic, a nastepnie po prostu wisi w wentylowanym miejscu i jest gotowa. Oznacza to, ze nie jest poddawany obrobce cieplnej i zachowuje w pelni wszystkie witaminy i mineraly. A w rybach jest ich duzo. Sa to wielonienasycone kwasy tluszczowe, wapn i jod, zelazo i fosfor. Regularne spozywanie takiego produktu w zywnosci pomaga zapobiegac chorobom serca i naczyn krwionosnych, poprawia prace tarczycy, normalizuje krzepliwosc krwi i obniza poziom cholesterolu.

    Fladra – przepisy na pyszne dania

    Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze ryby takie jak fladra najlepiej gotowac w sposob delikatny, zachowujac wartosci odzywcze i delikatny smak. Pisalem i nie raz, ze wole dodawac minimum przypraw i przypraw do kazdej ryby, aby zrozumiec prawdziwy smak ryby. Ale to moja opinia, mozesz robic, co uwazasz za stosowne.

    Oferuje kilka przepisow, niezwykle proste, nie liczylam na skladniki, zwykle robie to na oko.

    • Rada! Przed przygotowaniem ryby wedlug prawie wszystkich przepisow doswiadczeni kucharze radza, po pokrojeniu, natrzec tusze sola i przyprawami, a nastepnie pozostawic na pol godziny.

    Fladra duszona w smietanie

    Ten przepis na gotowanie fladry w piekarniku pozwoli Ci uzyskac najdelikatniejsze danie na wyjsciu, ktore doslownie rozplynie sie w ustach. To danie smakuje zarowno doroslym, jak i dzieciom.

    Bedziesz potrzebowac:

    • Filet z fladry – 1 kg;
    • Smietana – 300 ml;
    • Cebula – 2 szt .;
    • Czosnek – 1 zab
    • Sol i rozmaryn do smaku.

    Fladra duszona w smietanie: przepis krok po kroku ze zdjeciem

    Przygotowanie sklada sie z nastepujacych krokow:

  • Obroc piekarnik do 180 stopni.
  • Cebule pokroic w cienkie polpierscienie i ulozyc na blasze do pieczenia.
  • Pokroj filet rybny na male kawalki.
  • Obierz czosnek i przeloz przez prase do czosnku.
  • Polacz smietane, czosnek, sol i przyprawy.
  • Poloz rybe na poduszce cebulowej na blasze do pieczenia i posyp sosem smietanowym. Wybierz niezbyt duzy ksztalt, aby smietana prawie calkowicie pokryla kawalki ryby.
  • Gotuj przez okolo 40 minut.
  • Podawac z dowolnym dodatkiem lub salatka ze swiezych warzyw.

    3 obiady dla dwojga z darmowa dostawa za 1990 rubli.

    Zobacz menu

    Zawartosc kalorii

    Jak wspomnielismy powyzej, ta ryba o plaskim ciele i wylupiastych oczach to prawdziwy dar niebios dla tych, ktorzy pilnuja diety. Indeks kaloryczny fladry jest jednym z najnizszych, jesli chodzi o ryby. Sto gramow filetu rybnego zawiera tylko 80-83 kilokalorie. Oczywiscie mowimy o surowej rybie. Jesli fladra zostanie poddana roznym metodom gotowania, odpowiednio zmieni sie jej zawartosc kalorii.

    Na przyklad sto gramow gotowanej ryby bedzie mialo 103 kalorie. Danie skladajace sie z ryby pieczonej w piekarniku, soku z cytryny i kilku dojrzalych pomidorow zawiera okolo 110 kalorii. Zawartosc kalorii w fladrze, ktora jest gotowana w podwojnym kotle, bedzie wahac sie od 95-102 Kcal. Ryba smazona w ciescie z maki ?wyciagnie? 153 kilokalorie. 192 kcal bedzie w rybie wedzonej, a w gulaszu z warzywami – tylko 90.

    Gotowana fladra

    Skladniki: 600 g ryby, 30 g oleju, 1 cebula, 2 jajka, 30 g maki, 0,5 szklanki bulionu, sol.

    Przygotowanie: przygotowana rybe pokroic na porcje, cebule podsmazyc do zrumienienia, wlozyc do niej rybe, posolic, wlac mocny bulion ugotowany wczesniej z glow ryb. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a nastepnie gotuj przez kolejne 25?35 minut na srednim ogniu. Nastepnie wyjmij rybe i polacz bulion, w ktorym ryba byla gotowana, z prazona maka i zoltkami. Rybe podawac z tym sosem, natka pietruszki i dodatkiem gotowanych ziemniakow, zielonego groszku, duszonej marchewki itp.

    Witaminy

    Witaminy Ilosc Norma
    Witamina A 10,2 ?g 900 mcg
    Retinol 0,01 mg ~
    Tiamina 0,036 mg 1,5 mg
    Witamina B2 0,024 mg 1,8 mg
    Witamina B4 70,85 mg 500 mg
    Witamina B5 0,215 mg 5 mg
    Witamina B6 0,115 mg 2 mg
    Witamina B9 7,541 ?g 400 mikrogramow
    Witamina b12 1,15 ?g 3 ?g
    Witamina D 2,849 ?g 10 mikrogramow
    Witamina D3 2,849 ?g ~
    Witamina E 5,342 mg 15 mg
    beta-tokoferol 0,01 mg ~
    gamma tokoferol 0,01 mg ~
    delta tokoferol 0,265 mg ~
    Witamina H 0,181 ?g 50 mikrogramow
    Witamina K 0,1 ?g 120 mikrogramow
    Menachinon-4 0,204 ?g ~
    Witamina PP 1,3147 mg 20 mg

    Zawartosc kalorii

    Jak wspomnielismy powyzej, ta ryba o plaskim ciele i wylupiastych oczach to prawdziwy dar niebios dla tych, ktorzy pilnuja diety. Indeks kaloryczny fladry jest jednym z najnizszych, jesli chodzi o ryby. Sto gramow filetu rybnego zawiera tylko 80-83 kilokalorie. Oczywiscie mowimy o surowej rybie. Jesli fladra zostanie poddana roznym metodom gotowania, odpowiednio zmieni sie jej zawartosc kalorii.

    Na przyklad sto gramow gotowanej ryby bedzie mialo 103 kalorie. Danie skladajace sie z ryby pieczonej w piekarniku, soku z cytryny i kilku dojrzalych pomidorow zawiera okolo 110 kalorii. Zawartosc kalorii w fladrze, ktora jest gotowana w podwojnym kotle, bedzie wahac sie od 95-102 Kcal. Ryba smazona w ciescie z maki ?przyciagnie? o 153 kilokalorie. 192 kcal bedzie w rybie wedzonej, a w gulaszu z warzywami – tylko 90.

    Po ugotowaniu fladra pozostaje soczysta i delikatna. Wazne jest, aby wziac pod uwage pewne zasady i przestrzegac pewnych zalecen. Kazda ryba, w tym fladra, powinna byc gotowana tylko wtedy, gdy jest swieza. Jesli jest zapach, ktory powoduje nieprzyjemne doznania, lepiej odmowic uzywania takich ryb.

    Jak przygotowac fladre do gotowania:

    • przed gotowaniem lepiej zdjac pletwy z fladry, odciac glowe i pozbyc sie wnetrznosci (wnetrze mozna latwo usunac za pomoca ciecia wzdluz brzucha);
    • fladra praktycznie nie ma lusek, wiec nie trzeba jej zeskrobac (jesli chcesz, mozesz odciac skore rybie, ta procedura nie wymaga duzego nakladu pracy i wysilku);
    • jesli fladra jest zamrozona, przed gotowaniem nalezy ja rozmrozic (nie nalezy tego robic w kuchence mikrofalowej ani w goracej wodzie);
    • zaleca sie rozmrazanie fladry w lodowce lub w zimnej wodzie (lepiej preferowac pierwsza opcje);
    • jesli fladra jest kupowana w postaci filetow, taki produkt mozna po prostu splukac pod biezaca woda;
    • przed i po pocieciu fladre nalezy umyc (resztki wnetrznosci w brzuchu ryby moga zepsuc jej smak po ugotowaniu);
    • fladre mozna gotowac w calosci lub w kawalkach (wazne, aby podczas gotowania fladra byla calkowicie zanurzona w wodzie);
    • fladre mozna ugotowac w zwyklym rondlu lub na dowolnym sprzecie kuchennym (szybkowar, multicooker, podwojny bojler).

    Niuanse gotowania fladry:

    • fladra gotuje sie szybko, dlatego zaleca sie ulozenie jej we wrzacej wodzie;
    • jesli nie masz parowca, ale chcesz ugotowac fladre na parze, mozesz uzyc konstrukcji zwyklego rondla i metalowego durszlaka (mozesz uzyc metalowego sita);
    • aromat i smak fladry mozna wzmocnic sokiem z cytryny (swiezy sok z cytryny mozna zastapic kwasem cytrynowym);
    • jesli podczas gotowania dodasz do wody niewielka ilosc oleju roslinnego, kawalki fladry nie straca ksztaltu i nie beda sie gotowac;
    • lepiej posolic fladre pod koniec gotowania (ta zasada dotyczy wiekszosci rodzajow ryb);
    • fladra dobrze komponuje sie z liscmi laurowymi, pieprzem i suszonymi ziolami;
    • mozesz ugotowac niezwykla gotowana fladre, jesli do wody wlejesz biale wino (na 1 litr wody trzeba wziac 1 kieliszek wina, ale w tym przypadku zaleca sie uzupelnienie dania natka pietruszki i koperkiem);
    • jesli z fladry gotuje sie zupe lub zupe rybna, to proces gotowania nalezy podzielic na dwa etapy (najpierw gotuje sie fladre, nastepnie rybe wyjmuje sie z patelni, a warzywa gotuje sie w bulionie, po ugotowaniu fladra wraca do naczynia i gotuje przez kilka minut).

    Cialo fladry jest specyficzne. Ten rodzaj ryb jest doslownie ?plaski?. Dzieki temu niuansowi gotowana fladre latwo gotowac nawet na glebokiej patelni. Najpierw na patelnie nalezy wlac taka ilosc wody, aby zanurzona w niej fladra byla calkowicie pokryta plynem. Nastepnie wode nalezy zagotowac i w razie potrzeby dodac dodatkowe skladniki (sol jest skladnikiem obowiazkowym). Najpierw fladra musi byc ugotowana z jednej strony, a nastepnie odwrocona na druga strone.

    Ile gotowac fladre do miekkosci

    Zwykle i najczesciej fladre gotuje sie w garnkach lub parowarach. Zasadnicza roznica pojawia sie tylko w konkretnej formie, w jakiej ryba bedzie gotowana, o czym decyduje sie bezposrednio przed rozpoczeciem gotowania.

    Fladra moze byc gotowana w dwoch formach: pokrojona na male oddzielne kawalki lub w calosci, ze wstepnym oczyszczeniem lusek i usunieciem wszystkich organow wewnetrznych i pletw.

    W zaleznosci od formy, w jakiej zdecydowano sie ugotowac rybe, czas jej przygotowania jest rozny. Tak wiec gotowanie calej tuszy ryb w rondlu lub podwojnym kotle caly proces zajmie okolo 15 do 20 minut. W przypadku, gdy ryba jest gotowana w osobnych kawalkach, czas gotowania skraca sie srednio o 5 minut i wynosi od 10 do 15 minut.

    W kazdej z ryb wybranych podczas przygotowywania tej ryby nie zajmie to duzo czasu, ale gotowanie fladry wciaz ma swoje specyficzne niuanse, na ktore nalezy zwrocic uwage.

    Kotlety z fladry

    Do przygotowania kotletow potrzebne beda nastepujace produkty:

  • Filet z fladry – 0,5 kg.
  • Cebula cebulowa – 100 g.
  • Marchewki – 100 g.
  • Bulka tarta – 100 g.
  • Jajko kurze – 1szt.
  • Kotlety sa przygotowywane w nastepujacej kolejnosci:

    • z tuszy ryby nalezy oddzielic miazsz od kosci i skory. Powstaly filet nalezy starannie posiekac;
    • posiekana cebule i marchewke dodana do filetow rybnych;
    • nastepnie musisz dodac jajko kurze i bulke tarta;
    • mieszanina jest dokladnie wymieszana i powstaja z niej male kotlety.

    Gotowanie kotletow odbywa sie na patelni w oleju roslinnym. Obracaj kotlety podczas gotowania, aby zapewnic rownomierne przyrumienienie.

    Pieczona Fladra

    • Filet z fladry – 0,5 kg;
    • Cebula – 2-3 sztuki sredniej wielkosci;
    • Oliwa z oliwek – 2 lyzki stolowe;
    • Sol i przyprawy – wedlug gustu;
    • Cytryna – ? szt.

    Fladra pieczona: przepis krok po kroku

    Gotowanie obejmuje nastepujace kroki:

  • Zmiel rybe. Aby to zrobic, oczysc luski z ryby, odetnij glowe, pletwy i ogon. Nastepnie pokroj rybe wzdluz brzucha, usun grzbiet i kosci. Ostrym ruchem palcow zdejmij skore z ryby. Filety pokroic na porcje.
  • Marynuj rybe. Natrzyj przyprawami i sola, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Obroc piekarnik do 190 stopni.
  • W miedzyczasie pokroj cebule w polpierscienie i uloz na blasze do pieczenia pokrytej wycietym folia. Udekorowac kawalkami fladry, skropic oliwa i zawinac w folie. W folii mieso fladry pozostanie soczyste i smaczne.
  • Piecz przez 45-50 minut, nastepnie zdejmij wierzchnia warstwe folii i piecz przez kolejne 10 minut. Kawalki ryby zostana pokryte apetyczna skorka.
  • Podawac na goraco ze swiezymi warzywami lub puree ziemniaczanym.

    Osobliwosci czyszczenia przed pieczeniem

    Luski fladrowe maja za zadanie chronic organizm ryb przed innymi mieszkancami dna morskiego. Przed gotowaniem ryby nalezy albo zdjac z niej skore, albo odkleic luski.

    Kazda metoda gotowania ryb wymaga usuniecia warstwy ochronnej fladry, aby gotowe danie nie mialo nieprzyjemnego zapachu. Przed pieczeniem ryby nalezy ja konsekwentnie czyscic:

    • Wyplucz preparat pod biezaca woda.
    • Usun luski ze skory. Odetnij glowe ryby wykonujac boczne ciecia w szyi. Wyjmij jednoczesnie wnetrze.
    • Odetnij pletwy fladry.

    Tusza jest gotowa do pieczenia, teraz mozna ja tak ugotowac lub obrac ze skory i pokroic na filety.

    Jak gotowac fladre: przepisy kulinarne

    Gospodynie domowe rzadko uzywaja tej ryby w swojej diecie, poniewaz nie wiedza, Jak gotowac fladre. Dlatego przygotowalismy przydatne wskazowki, sekrety i przepisy na gotowanie tej wspanialej ryby.

    • Fladra ma bardzo smaczne mieso, ale ma specyficzny smak i zapach, po ktorym mozna ja od razu rozpoznac. Dlatego dla podkreslenia tego smaku fladre przygotowuje sie zwykle z aromatycznymi przyprawami, na przyklad w polaczeniu z rozmarynem, bazylia i ziolami prowansalskimi.
    • Innym sposobem na pozbycie sie zapachu fladry jest oskorowanie fladry.
    • Moczenie w mleku dobrze radzi sobie rowniez z likwidacja zapachu jodu w fladrze. Proces zajmie 1-2 godziny, po czym przygotowane danie nie bedzie pachniec jodem.

    Mieso fladry jest delikatne, cenione za obecnosc tluszczu podskornego, ktory nadaje soczystosc potrawom z tej ryby morskiej. Fladra doskonale nadaje sie do zywienia dietetycznego, poniewaz pomimo tluszczu podskornego jest uwazana za rybe sredniotluszczowa, a takze niskokaloryczna.

    Zawiera duza ilosc kwasow tluszczowych omega-3, ktore odgrywaja wazna role w zapobieganiu powstawaniu blaszek cholesterolu w naczyniach. Warto rowniez zauwazyc, ze mieso fladry zawiera az 20% latwo przyswajalnego bialka, ktore jest latwiej przyswajalne przez organizm niz bialko zwierzece.

    Mieso fladry zawiera fosfor, jod, witaminy A, E i B. Co ciekawe, jedzenie fladry dziala jak afrodyzjak i pomaga zwiekszyc potencjal seksualny.

    Fladre mozna gotowac na wiele sposobow: gotowac, dusic, gotowac na parze, piec i smazyc. Gotowane mieso jest uzywane jako skladnik salatek rybnych.

    Ten artykul zawiera najlepsze przepisy na fladry, dzieki czemu mozesz wybrac przepis, ktory odpowiada Twojemu gustowi.

    Jak prawidlowo pokroic fladre

    Najpierw odetnij glowe – najlepiej to zrobic, patrzac na jasna czesc ryby, zobaczysz, co nalezy odciac. Nastepnie ostroznie rozetnij brzuch i usun wnetrznosci, odetnij pletwy i ogon.

    Usun wierzchnia warstwe skory: podnies nozem i pociagnij, tylko ostro, aby od razu odpadla.

    Wybor fladry

    Przede wszystkim spojrz rybie w oczy – zawsze bedziesz wiedzial, czy jest swieza, czy udaje. Wyglad powinien byc jasny (dodam: i sensowny). Wybierz ryby bez widocznych uszkodzen. Jest okazja, poczuj, nie powinno byc sliskie. Kup pulchna rybe, smakuje lepiej.

    Ciesze sie, ze rozpoczal sie sezon wedkarski, a po krotkich wakacjach znow zaczela sie moja ulubiona fladra i dorsz. A poniewaz jestem milosnikiem ryb i mieszkam w krainie ryb, moja pozycja znow zacznie sie uzupelniac przepisami na gotowanie fladry i innych, nie mniej smacznych i zdrowych ryb. Nie przegap tego, przyjaciele, przychodzcie czesciej, poczekam.

    Jesli moje przepisy nie wystarczaja, spojrz, zaproponowano Ci nowe danie, a dodatkowo mowi o zaletach ryb, w szczegolnosci w profilaktyce raka.

    Jak obrac i pokroic fladre

    Przed jakakolwiek pozniejsza manipulacja ryba nalezy ja najpierw dokladnie wyczyscic. Odbywa sie to w nastepujacy sposob: rybe oczyszcza sie z lusek, nastepnie odcina sie glowe, nastepnie najciensza czesc ogona, a po nich pletwy ryby.

    Aby usunac narzady wewnetrzne ryby i wszystkie jej niepotrzebne czesci, nalezy ja ciac scisle wzdluz srodka jamy brzusznej, aby uzyskac otwarte i duze naciecie, przez ktore nalezy pobrac cala zawartosc ryby. Nastepnie pobiera sie szczegolnie ostry i dobrze naostrzony noz, za pomoca ktorego wszystkie kosci sa ciete i oddzielane od filetu rybnego.

    Tym samym nozem musisz oddzielic cienka czesc skory ryby od delikatnego miesa. W razie potrzeby tusze ryby mozna pokroic na rowne kawalki lub pozostawic nienaruszone.

    Nauka robienia wszystkiego zgodnie z nauka

    Aby ryba byla idealna, sol bedzie potrzebowac 4,7% calkowitej wagi ryby. Dlatego nalezy zwazyc osobno duze i male probki, aby uzyskac optymalny stosunek. Wedlug podrecznikow i podrecznikow proporcja jest znacznie wieksza, od 7 do 15%, ale w tym przypadku bardziej zalezy Ci na bezpieczenstwie ryb, a nie na smaku. Po prostu posypujemy rybe sola i nakladamy ucisk na wierzch. Male osobniki spedza w soli 48 godzin, a wieksze niz 20 cm moga lezec przez trzy dni.

    Pod koniec tego czasu bedziesz musial umyc kazda rybe z soli i lekko namoczyc ja w czystej wodzie. Dla malych ryb beda to dwie godziny, a dla duzych beda to trzy. Zostalo bardzo malo, wkrotce bedziesz miec najsmaczniejsza suszona fladre. Przepis jest prosty, ale trzeba sie do niego przyzwyczaic. Pamietaj, ze sol jodowana nie jest dla Ciebie odpowiednia. Do solenia potrzebny jest gruby, kamienny, mielacy nr 2.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko