Grzyby miodowe: zawartosc kalorii, korzysci i szkody dla organizmu czlowieka, wlasciwosci, wartosc odzywcza

Grzyby

0

1465

Grzyby miodowe sa powszechne w calej Rosji. Maja wyraznie oddzielajaca wizualnie czapke i lodyge. Czapka jest mala, w ksztalcie spodka, elastyczna. Noga ma pogrubiony, miesisty, wydluzony cylindryczny ksztalt. W tym artykule mozesz zapoznac sie z korzysciami i szkodami, jakie muchomory miodowe moga przyniesc ludzkiemu organizmowi.

Przydatne i szkodliwe wlasciwosci grzybow miodowych

Opis

Ogolnie rzecz biorac, nazwa ?miodowy muchomor? laczy ponad 20 gatunkow grzybow jadalnych o podobnych cechach. Jednak wsrod grzybiarzy tradycyjnie stosuje sie ja do grzybow letnich, jesiennych i zimowych rosnacych wokol pni, co wyjasnia ich nazwe.

Czy wiedziales? Pieczarka charakteryzuje sie tak samo szybkim wzrostem jak bambus, dzieki czemu po deszczu moze urosnac o 0,5 cm w zaledwie 1 minute.

Zewnetrznie gatunek ten ma niewielkie rozmiary i moze sie roznic w zaleznosci od odmiany:

  • grzyby zimowe maja czapke o dlugosci 2?10 cm, ktorej kolor moze zmieniac sie od jasnozoltego do brazowego z pomaranczowym odcieniem. Noga moze urosnac do 7 cm, ma rurkowata budowe i jest koloru brazowego, powierzchnia jest aksamitna. Rosna glownie na pniach i pniach drzew lisciastych w okresie jesienno-zimowym;
  • spadz jesienna rosnie w duzych grupach, najczesciej spotykana w poblizu drzew, takich jak olcha, brzoza, osika, ale jest zdolna do pasozytowania prawie kazdej roslinnosci. Grzyb owocuje od poczatku wrzesnia do pierwszych mrozow zimy. Charakterystyczna cecha przedstawicieli tej rodziny jest duza czapka, zwykle dorasta do 15-17 cm, a grzyb moze osiagnac wysokosc 10 cm Ksztalt kapelusza zmienia sie wraz z dojrzewaniem grzyba, mlode maja wypuklosc czapki, a bardziej dojrzale sa plaskie. Kolor moze wahac sie od zielonkawego do ciemnobrazowego, ale lodyga zawsze bedzie jasnobrazowa;
  • letnie grzyby sa najczesciej uzywane do marynowania lub soli, ze wzgledu na ich wielkosc. Z reguly takie grzyby dorastaja do zaledwie 7 cm wysokosci, ich czapki sa male i nie przekraczaja 6 cm Te dzieci rosna w duzych grupach, pasozytujac na zgnilych drzewach i pniakach. Mozesz je zbierac od wiosny do pierwszych chlodow listopada. Czapki grzyba maja blyszczaca powierzchnie, moga miec kolor od ciemnozoltego do brazowego, lodyga jest brazowa.

Blizniaczki miodowych muchomorow

Podobnie jak wiele grzybow, grzyby maja bliznieta, w tym trujace, od ktorych trzeba je umiec odroznic, aby uniknac zatrucia. Rosna w tych samych lasach i jednoczesnie (latem i jesienia), gromadza sie tez w duzych koloniach i osadzaja sie najlepiej na martwym drewnie i pniakach.

Trujace bliznieta wystepuja we wszystkich odmianach grzybow, ale w niektorych krajach niektore blizniaki sa klasyfikowane jako grzyby jadalne. Jesli kolekcjoner nie jest pewien, lepiej ominac ?obcych?. Ale wroga trzeba poznac wzrokiem.

Najbardziej znane rodzaje falszywych muchomorow miodowych:

  • MAK;
  • ceglasty;
  • siarka zolty.

Pseudofolia makowa

Jego inna nazwa to seroplate. Jest to grzyb jesienny, ktory rosnie od poznego lata do polowy jesieni. Czapka grzyba jest wypukla, jej dolna czesc pokryta jest kocem. Z wiekiem czapka prostuje sie, jej srednica siega 8 cm, z bladozoltego koloru zmienia sie w rdzawy, brazowawy, przypominajacy mak. Skora jest jasniejsza na brzegach. Powierzchnia czapki jest gladka, klei sie podczas deszczu. Kiedy owoc rosnie w wilgotnym srodowisku, skorka staje sie jasnobrazowa. Plytki rosna pod czapka do lodygi.

Miod makowy rozni sie od prawdziwego grzyba dluga i cienka noga. Moze byc zakrzywiony lub prosty. W poblizu podstawy kolor nogi jest bardziej czerwonawy, a blizej czapki jest zolty. Ponadto charakterystyczna cecha wszystkich muchomorow miodowych – bloniasty pierscien – nie wystepuje w seroplytce. Dokladniej, jest, ale szybko znika. Moze to byc mylace dla niedoswiadczonego grzybiarza. Ale to nie jest przerazajace: makowiec jest warunkowo jadalny. Zewnetrznie iw smaku wyglada jak letni grzyb miodowy.

Cegla Czerwona Falszywa Pianka

Ten grzyb jest uwazany za warunkowo jadalny lub calkowicie niejadalny ze wzgledu na jego nieprzyjemny smak. Jest bardzo gorzki i wymaga dlugiego gotowania. Ale informacje o jego toksycznosci sa sprzeczne, aw niektorych krajach, na przyklad w Japonii i USA, ten przedstawiciel rodzaju jest chetnie zbierany. Zewnetrznie rozni sie wieksza czapka, ktorej srednica siega 10 cm lub wiecej. Ksztalt czapki z wiekiem zmienia sie z wypuklego na plaski. Ma kolor czerwonobrazowy, ale moze byc jasniejszy lub ciemniejszy. Grzyby nie maja zapachu.

Grzyby ceglastoczerwone rosna w duzych grupach na martwym drewnie. Uwielbiaja lasy lisciaste i iglaste, ale mozna je spotkac w gorach lub na rowninach. Rosna przez caly rok z wyjatkiem zimnych miesiecy zimowych. W przeciwienstwie do prawdziwych grzybow, wewnetrzna strona czapki falszywych jest pokryta kocem z pajeczyny. Z czasem zanika, chociaz jego resztki moga zwisac z krawedzi. Inna cecha jest to, ze nogi grzyba sa puste w srodku.

Siarczano-zolta falszywa folia

Trujacy blizniak grzyba miodowego, ktory ma bladozolty, siarkowozolty lub szarawy kolor. Czapka jest ciemniejsza w srodku niz na brzegach. Talerze na dole moga miec zielonkawy odcien. Grzyb ma niewielkie rozmiary, srednica kapelusza wynosi od 2 do 7 cm, noga do 10 cm dlugosci. Ksztalt kapelusza u mlodych grzybow jest podobny do dzwonka, a gdy grzyb rosnie, pada na ziemie. Noga jest wloknista. Miazsz jest bialawy lub tego samego koloru co kapelusz.

Trawa falszywa wystepuje w lasach lisciastych, rzadko w drzewach iglastych. Grzyby rosna w duzych grupach, kolonie moga osiagnac 50 owocnikow. Wiele z nich rosnie razem z nogami. Falszywe piany latwo odroznic od prawdziwego grzyba po ostrym, nieprzyjemnym zapachu pochodzacym z wnetrza. Ponadto spadziowy blizniak nie posiada charakterystycznych lusek, a jego plytki maja barwe siarkowo-zolta, a nie bezowa czy kremowa, jak grzyby jadalne.

Aby nie pomylic muchomora miodowego z niejadalnym dublerem, nalezy zwrocic uwage na specyfike wzrostu muchomora miodowego:

  • Prawdziwe znajduja sie na drewnie (z wyjatkiem lak), a falszywe moga rosnac na ziemi.
  • Skorzany pierscien na nodze to glowna oznaka jadalnosci.
  • W falszywych gatunkach czapki maja wyzywajacy kolor. Sa zielonkawo-szare, czerwone, talerze ciemniejsze.
  • Noga i kapelusz tych grzybow pokryte sa luskami. Falszywi ich nie maja.
  • Z reguly nogi blizniat sa cienkie, puste w srodku.
  • Dublety wydzielaja nieprzyjemny ziemisty zapach.

Wartosc odzywcza pieczarek smazonych i gotowanych

Aby wlasciwie uksztaltowac zdrowa diete, w tym grzyby, nalezy jasno wiedziec, jakie maja wartosci odzywcze i jak sie zmienia w zaleznosci od sposobu przygotowania produktu. Po obrobce termicznej poprzez gotowanie produktu, jego kalorycznosc spada w porownaniu ze swiezym, poniewaz grzyb traci cala zawartosc wody i blonnika pokarmowego. Gotowanie praktycznie nie wplywa na sklad BZHU.

Tak wiec 100 gramow gotowanych grzybow zawiera:

  • bialka – 2,1 g;
  • tluszcze – 1,2 g;
  • weglowodany – 0,4 g.

Kompozycja pozostawia 5 g blonnika pokarmowego i 90 g wody. Zawartosc kalorii w produkcie to 15,5 kcal. Ale ulubione przez wszystkich pieczarki smazone w zadnym wypadku nie sa przykladem produktu przydatnego z punktu widzenia zywienia.

Wazny! Przed zebraniem grzybow miodowych musisz upewnic sie, ze to one, poniewaz ten gatunek ma wiele trujacych odpowiednikow, ktorych stosowanie moze byc smiertelne! Glowna roznica miedzy jadowitymi bliznietami jest brak pierscienia charakterystycznego dla muchomorow miodowych pod czapka.

W wyniku smazenia w oleju zmienia sie znaczaco wartosc odzywcza produktu:

  • bialka – 1,9 g;
  • tluszcze – 3,5 g;
  • weglowodany – 3,1 g.

W takim przypadku zawartosc kalorii w takim naczyniu wyniesie 47 kcal na 100 gramow produktu.

Niedogotowane grzyby moga prowadzic do zaburzen odzywiania, dlatego zaleca sie gotowanie grzybow przez co najmniej 40 minut.

Opis i cechy grzyba

Pieczarki miodowe to jedne z najslynniejszych grzybow blaszkowatych. Zbieracze grzybow udaja sie na ich poszukiwanie pod koniec sezonu grzybowego (jesienia). Niewielkie owocniki z okraglymi kapeluszami sa widoczne z daleka, poniewaz rosna na naturalnych wysokosciach – pniakach i zaczepach. Grzyby miodowe gromadza sie w przyjaznych grupach, niezwykle rzadko mozna znalezc samotnego grzyba. Z reguly grzyby pasozytuja na drzewach, atakujac okolo 200 ich gatunkow, a takze krzewy, a nawet rosliny zielne.

Charakterystyczny jest wyglad muchomora miodowego:

  • Noga jest cienka ze specjalnym przezroczystym pierscieniem posrodku.
  • Kapelusz ma ksztalt parasola z luskami.
  • Kolor kapelusza zalezy od podloza, na ktorym rosnie grzyb. Grzyby miodowe rosnace na topoli, morwie, bialej akacji maja miedzianozolty odcien; na drzewach iglastych – czerwonawy, na debach – brazowy, na bzu – ciemnoszary.
  • Talerze pod nakretka maja przyjemny, zoltawo-bialy lub kremowy kolor.

Sklad chemiczny grzyba

Muchomor miodowy zawiera wysoka zawartosc wody (srednio do 90%), co zapewnia ich niska kalorycznosc. Pozostale 10% to bialka (4%), blonnik (2%), mineraly (1,5%), weglowodany (1,5%) i tluszcze (1%). Wartosc odzywcza pieczarki – na 100 g produktu w gramach – przedstawia sie nastepujaco:

  • blonnik pokarmowy – 5,1;
  • bialka – 2,2;
  • tluszcze – 1,2;
  • weglowodany – 0,5;
  • disacharydy i monosacharydy – 0,5;
  • popiol – 0,5.

Sklad chemiczny miodowego agaric zawiera niezbedne aminokwasy i kwasy organiczne, przeciwutleniacze, pierwiastki sladowe. Pomiedzy nimi:

  • witaminy A, B, C, E;
  • potas – 400 mg na 100 g;
  • zelazo;
  • magnez;
  • wapn;
  • fosfor;
  • sod i inne.

Sklad i zawartosc kalorii

Wszyscy wiedza, ze grzyby to bardzo przydatny produkt, zwlaszcza dla tych, ktorzy zdecydowali sie wykluczyc ze swojej diety zrodla bialka zwierzecego, zastepujac je roslinnym. Aby ocenic ich przydatnosc, nalezy zapoznac sie z tym, co i ile maja one w swoim skladzie.

Witaminy i BJU

Jak wspomniano powyzej, ten produkt jest bogaty w bialko i zdrowy blonnik. Zawartosc kalorii w surowych pieczarkach wynosi 22 kcal na 100 gramowa porcje.

Jak wybrac i przygotowac pieczarki do marynowania?

Aby przygotowac grzyby do marynowania, musisz wiedziec i rozumiec, jak wybrac wlasciwy przy zakupie lub zebraniu danych od mieszkancow lesnych polan i obrzezy. W tej sekcji pomozemy Ci dowiedziec sie, ktore grzyby nalezy kupic lub zebrac, a ktore wyrzucic.

Kupujac swieze grzyby w supermarkecie lub na targu, przede wszystkim musisz miec pojecie, czym roznia sie grzyby jadalne od falszywych. Jesli nagle natkniesz sie na drugi, to po zjedzeniu falszywych grzybow mozesz znacznie zaszkodzic swojemu zdrowiu.

Pamietaj, ze grzyby jadalne sa stonowane, podczas gdy niejadalne i trujace sa jasne. Te ostatnie maja luski z bialawym lub zoltawym miazszem na czapkach. Na nodze niejadalnych ?braci? znajduje sie spodnica w ksztalcie pierscienia, ktorej nie maja jadalne muchomory miodowe.

Zbieranie opisanych rodzajow grzybow jest znacznie latwiejsze niz innych. Grzybiarz nie musi zbyt dlugo chodzic po lesie, zagladac pod kazdy lisc czy krzak, ale wrecz przeciwnie. Zbieranie tych grzybow w konopnym lesie jest bardzo ekscytujace. Mozesz zebrac pelny kosz grzybow z jednego pnia.

Jak przygotowac grzyby do marynowania, krok po kroku wskazano ponizej:

  • Zebrany plon pieczarek nalezy jak najdokladniej umyc i namoczyc w wodzie z dodatkiem soli i niewielkiej ilosci kwasu cytrynowego. Pierwszy pomoze wypedzic wszystkie robaki, ktore mogly pozostac w nogach, a drugi zapobiegnie zmianie koloru.
  • Przed marynowaniem duzych grzybow musisz zdjac ich nogi. W malych okazach dopuszczalne jest pozostawienie niewielkiej czesci nogi. Jesli natkniesz sie na duza liczbe grzybow o roznych rozmiarach, mozesz sortowac osobno male od duzych okazow. Pokrojonych nog nie mozna wyrzucic, ale podsmazyc z cebulka lub dodac do smazonych ziemniakow.
  • Na zyczenie kapelusze grzybow mozna marynowac w calosci lub podzielic na 2 czesci (w zaleznosci od wielkosci).
  • Eksperci nie zalecaja zwijania zimowych polfabrykatow z metalowymi pokrywkami. Aby uniknac zatrucia jadem kielbasianym, mozesz sterylizowac nylonowe nakretki i zamykac nimi sloiki, gdy sa gorace. Dzieki tej metodzie zatykania grzyby marynowane mozna przechowywac dluzej niz jeden miesiac.
  • Nastepnie trzeba gotowac grzyby przez okolo pol godziny, a dopiero potem mozna dodac sol do wody.
  • W miedzyczasie, gdy grzyby osiagna gotowosc na malym ogniu, mozesz zaczac gotowac marynate. Nalezy to robic wylacznie w pojemniku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej bez widocznych wad. Do smaku nalezy koniecznie zazywac octu, wody pitnej, cukru pudru, soli kuchennej, nie jodowanej, przypraw i ziol. Zalej pieczarki gotowa solanka i gotuj na malym gazie przez kolejne 20-25 minut. Kapeluszniki przykryc marynata polowa masy konserwowanych grzybow. Nastepnie grzyby miodowe nalezy ulozyc w wysterylizowanych sloikach i mocno docisnac nylonowymi nakretkami.

    Przydatne wlasciwosci dla organizmu czlowieka

    Po przestudiowaniu skladu skladnikow odzywczych zawartych w grzybach mozna zalozyc, ze przynosza one znaczna korzysc czlowiekowi.

    • Jakie wlasciwosci posiada ten produkt, zostana omowione dalej:
    • przede wszystkim nalezy zauwazyc, ze grzyb ten jest zrodlem latwo przyswajalnego bialka i jednoczesnie nie obciaza ukladu pokarmowego;
    • kompozycja zawiera naturalne substancje, ktore maja dzialanie przeciwdrobnoustrojowe, dlatego stosowanie miodowego agaric moze pomoc w walce ze Staphylococcus aureus, normalizowac mikroflore jelitowa;
    • zawarte w produkcie zelazo, miedz, cynk pomagaja przywrocic poziom hemoglobiny w przypadku niedokrwistosci z niedoboru zelaza;
    • Regularne spozywanie tego grzyba w pozywieniu pozwala uzupelnic zapasy witaminy B, co z kolei korzystnie wplywa na metabolizm i prace ukladu hormonalnego.

    Korzysci i szkody wynikajace z miodowych muchomorow

    Bogaty sklad grzyba i jego zbilansowanie decyduja o zaletach miodowego muchomora. Swieze owocniki sa zrodlem witamin i bialka. Ta ostatnia jest budulcem mozgu, miesni, a stezenie tej substancji w grzybach jest utozsamiane z miesem. Dzieki dzialaniu aminokwasow wzrasta odpornosc i poprawia sie dostep tlenu. Nienasycone kwasy tluszczowe reguluja procesy metaboliczne, zwiekszaja aktywnosc mozgu i naprawiaja uszkodzone DNA.

    Zelazo odpowiada za tworzenie hemoglobiny i dostarczanie skladnikow odzywczych do narzadow. Grzyby, ktore przeszly krotka obrobke cieplna, sa przydatne dla osob cierpiacych na anemie. Potas i magnez przyczyniaja sie do stabilnego funkcjonowania serca. Kwas askorbinowy zapobiega niszczeniu tkanek, zwalcza toksyny, poprawia stan skory wlasciwej, lagodzi krwawienia.

    W niektorych gatunkach muchomorow miodowych znaleziono substancje przeciwnowotworowa flammuline. Inne zawieraja zwiazki antybakteryjne. Spowalniaja rozwoj organizmow szkodliwych, takich jak Staphylococcus aureus. Dlatego tradycyjna medycyna wykorzystuje grzyby miodowe jako naturalne antybiotyki. Beta-glukany w swoim skladzie wchodza w sklad lekow zapobiegajacych rozwojowi guzow nowotworowych, nadcisnienia tetniczego, cukrzycy.

    W medycynie alternatywnej za pomoca alkoholowej nalewki z miodowych muchomorow usuwa sie brodawki, a jako naturalny srodek przeczyszczajacy stosuje sie rowniez grzyby (zwlaszcza jesienne).

    Grzyby miodowe sa uzywane w roznych formach, a kazda ma swoje zalety:

    • Suszone grzyby sa przechowywane przez dlugi czas, sa bardziej kaloryczne. Traca niektore ze swoich korzystnych wlasciwosci. To samo mozna powiedziec o pieczarkach smazonych.
    • Marynowane marynaty zawieraja znacznie mniej skladnikow odzywczych, ale zawarty w nich sluz ma pozytywny wplyw na zoladek, a przypominajaca tluszcz materie organiczna lecytyna zapobiega tworzeniu sie cholesterolu.
    • Najbardziej optymalnym sposobem zachowania biochemicznego skladu miodowego muchomora jest ugotowanie go, a nastepnie zamrozenie. Ale zamrozenie musi nastapic szybko.

    Nie ma przeciwwskazan do jedzenia grzybow jako takich. Ale niektore kategorie ludzi musza przestrzegac ograniczen. Obejmuja one:

    • osoby cierpiace na choroby przewodu pokarmowego;
    • z niewydolnoscia nerek;
    • dzieci ponizej 5-7 lat (ze wzgledu na fakt, ze grzyby sa produktem trudnym do strawienia);
    • pacjenci z nadcisnieniem.

    Musisz takze uwazac na proces zbierania grzybow. Wsrod muchomorow miodowych istnieje wiele odmian, a takze falszywi przedstawiciele. Doswiadczony grzybiarz z latwoscia odrozni jedno od drugiego, ale poczatkujacy w ?cichym polowaniu? ryzykuja swoim zdrowiem, gdy wrzuca do koszyka okaz, ktorego jadalnosc jest watpliwa. Przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczenstwa podczas odbioru uchroni przed nieprzewidzianymi okolicznosciami.

    Przeciwwskazania do stosowania

    Same grzyby sa uwazane za ciezka zywnosc ze wzgledu na wysoka zawartosc blonnika. Naduzywanie tego przysmaku obarczone jest niestrawnoscia, uczuciem ciezkosci w zoladku i innymi zaburzeniami trawienia. W zwiazku z tym nie zaleca sie spozywania grzybow osobom cierpiacym na choroby zoladka i jelit, zwlaszcza w ostrej fazie, a takze dzieciom ponizej 3 roku zycia ze wzgledu na niedojrzalosc ukladu pokarmowego.

    Jakie sa korzysci dla kobiet

    Podkreslenie glownych punktow uzytecznosci grzybow dla kobiecego ciala:

    produkt jest niskokaloryczny, dzieki czemu nie przytyje zbednych kilogramow. Pomaga w diecie i dniach postu. Usuwa nadmiar tluszczu z organizmu. Normalizuje uklad nerwowy, pomaga w stanach lekowych i bezsennosci. Dzieki swojemu skladowi pomaga tworzyc nowe komorki. Wzmacnia naczynia krwionosne. Korzystny dla skory, paznokci i wlosow. Usuwa toksyny z organizmu. Pomaga lagodzic zaparcia. Zapobiega rozwojowi nowotworow zlosliwych, zwlaszcza gruczolow sutkowych.

    Dla mezczyzn

    Grzyby moga calkowicie zastapic pelny lunch lub kolacje, pomimo niskiej zawartosci kalorii. Hurtownicy sa wystarczajaco pozywni. Wiadomo, ze grzyby z tej rodziny obnizaja poziom cholesterolu we krwi. Maja wystarczajaco duzo bialka, aby wesprzec tkanke miesniowa. Grzyby te pozytywnie wplywaja na prace serca. Kiedy jestes w ciazy W czasie ciazy mozesz jesc owady, ale z umiarem i tylko gotowane lub duszone. Jest to pozywny i zdrowy produkt, ktory nasyca organizm brakujacymi mineralami, mikro- i makroelementami, witaminami.

    Karmienie piersia jest dozwolone, ale nalezy przestrzegac nastepujacych zasad: Nie naduzywaj grzybow. Lepiej kupowac grzyby, ktore byly uprawiane w gospodarstwie. Zabrania sie jedzenia marynowanych kamieni, warto zrezygnowac z solonych.

    Wazne: Mozesz zaczac jesc grzyby, gdy Twoje dziecko ma ponad 4 miesiace. Do tego czasu nie ryzykuj.

    Dla dzieci

    Warto zaznaczyc, ze do ukonczenia przez dziecko 7 lat nie trzeba mu dawac grzybow. Moga powodowac dyskomfort i rozstroj zoladka. Ale po 7 latach grzyby w ograniczonych ilosciach przydadza sie dzieciom.

    Owady moga:

    poprawic widzenie; aktywowac funkcje mozgu; wzmocnic uklad odpornosciowy; znormalizowac uklad nerwowy.

    W odchudzaniu

    Dieta fumigacyjna jest bardzo potrzebna. Ich kalorycznosc, nawet po usmazeniu, nie przekracza 22 kcal na 100 g. Z tego powodu szczupli ludzie moga bezpiecznie jesc grzyby na obiad i kolacje. Wazne jest, aby ludzie nie mieli problemow z trawieniem, poniewaz grzyby moga byc trudne do wchloniecia przez organizm.

    Czy grzyby marynowane sa przydatne?

    Niektorzy blednie twierdza, ze marynowane kurniki sa bezuzyteczne dla ludzi. To stwierdzenie jest bledne. Jesli porownamy sklad swiezych grzybow z marynowanymi, nie bedzie miedzy nimi duzej roznicy. Ponadto zostana ponownie solone, dzieki czemu latwiej je przyswoi organizmowi i sa prawie beztluszczowe. Wada jest zwiekszony poziom weglowodanow. Ale produkt pozostaje zdrowy, pozywny i pyszny.

    Czy kobiety w ciazy moga smazyc grzyby?

    Bardzo czesto przyszle mamy maja ochote rozpieszczac sie pysznymi marynowanymi lub smazonymi grzybami. Niewatpliwie pojawia sie pytanie o dopuszczalnosc stosowania miodowych muchomorow przez kobiety w ciazy.

    Ginekolodzy zalecaja rozsadne podejscie do tego problemu:

    • kobietom w sytuacji kategorycznie zabrania sie jedzenia grzybow zakupionych na spontanicznych targach lub zebranych samodzielnie bez doswiadczenia w okreslaniu falszywych muchomorow, produkt mozna kupic tylko w zaufanych sklepach;
    • ogranicz ilosc porcji i spozywaj danie nie wiecej niz 1-2 razy w tygodniu;
    • staraj sie preferowac nie smazone, ale duszone lub gotowane grzyby, aby mniej obciazac trzustke.

    Po rozwazeniu opisu i wlasciwosci grzybow lesnych mozemy smialo wnioskowac o ich wysokiej wartosci odzywczej i uzytecznosci. Nalezy jednak pamietac, ze glowne zasady stosowania to ostroznosc w doborze i umiar w wielkosci porcji.

    Ograniczenia i lista przeciwwskazan

    Grzyby miodowe moga zaszkodzic ludzkiemu organizmowi, jesli sa spozywane w niekontrolowanych ilosciach lub w nastepujacych przypadkach:

    ? dzieci ponizej 10 roku zycia;

    ? choroby przewodu pokarmowego, zwlaszcza w ostrej fazie;

    ? uposledzona czynnosc nerek i watroby;

    ? indywidualna nietolerancja ?miesa lesnego?.

    Opinie ekspertow na temat stosowania muchomora miodowego w czasie ciazy sa rozne. Niektorzy nakladaja kategoryczny zakaz na ten produkt, podczas gdy inni twierdza, ze grzyby mozna spozywac nie wiecej niz 1 raz na 5 dni, w malych ilosciach.

    Wiele osob interesuje sie pytaniem, jak okreslic obecnosc alergii na grzyby i odroznic te objawy od objawow zatrucia. Nie jest to szczegolnie trudne, oznaki nietolerancji to:

    ? nieprzyjemny posmak w ustach;

    ? skurcze i wzdecia;

    ? wzdecia i biegunka.

    Zatruciu towarzysza objawy zatrucia klasycznego, a mianowicie wymioty, biegunka, goraczka, aw niektorych przypadkach halucynacje. Jesli alergia na grzyby wymaga zaprzestania ich spozywania i leczenia objawowego, to w przypadku zatrucia konieczna jest pilna pomoc medyczna.

    Grzyby miodowe: potencjalna szkoda

    Miodowce moga zaszkodzic nawet zdrowej osobie, jesli zostaly niewlasciwie przygotowane lub zebrane w poblizu drog, wysypisk smieci lub na terenach o niekorzystnych warunkach srodowiskowych. A kupujac swieze grzyby, nalezy miec swiadomosc, ze sa one w stanie wchlonac szkodliwe substancje, takie jak gabka, a jesli wylot znajduje sie w poblizu autostrady, mozliwe jest, ze grzyby miodowe zostaly nasycone spalinami i stracily wszystkie swoje przydatne nieruchomosci.

    Jakie niebezpieczenstwo dla organizmu kryje sie w takich ?niewlasciwych? grzybach lub naduzywaniu ?lesnego miesa?? Negatywne konsekwencje sa nastepujace:

    – Niestrawnosc. Grzyby sa ciezkim pokarmem i spozywane w duzych ilosciach moga powodowac nudnosci i niestrawnosc.

    – Choroby przewodu pokarmowego. Gdy uzywa sie marynowanych grzybow, moze to prowadzic do zapalenia zoladka, a nawet wrzodziejacych uszkodzen zoladka i jelit, poniewaz do konserw uzywa sie octu.

    – Zatrucie. Grzyby maja zdolnosc mutacji pod wplywem niekorzystnych czynnikow, zmieniajac sie z jadalnych w niebezpieczne. Jednak nie mozna tego okreslic na podstawie wygladu.

    – Zatrucie jadem kielbasianym. W wyniku niewlasciwego konserwowania, spozywanie takich grzybow niesie ze soba ryzyko zarazenia sie ta rzadka i niezwykle niebezpieczna choroba.

    Ponadto latwo pomylic jadalne grzyby z ?falszywymi? grzybami, ktore maja wiele podobnych zewnetrznych oznak, ale sa trujace.

    Wartosc odzywcza

    Bardzo mala ilosc miodowego agaric gwarantuje organizmowi codzienna dawke przydatnych skladnikow.

    Tabela – Przedstawiciele wartosci energetycznej

    Element gr
    wielonienasycone kwasy tluszczowe 4,99
    mono- i disacharydy 1,046
    woda 91,03
    blonnik pokarmowy 3747
    nasycone kwasy tluszczowe 1,312
    popiol 0,44

    Grzyby miodowe maja taki sklad chemiczny, dzieki ktoremu grzyby moga pozytywnie wplywac na poziom hemoglobiny. Czeste spozywanie tego pomoze uporac sie z drobnoustrojami Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

    Rodzina letnich muchomorow miodowych na pniu drzewa

    Grzyby zawieraja bardzo wazne dla zdrowia skladniki. Dlatego nie nalezy odmawiac potraw, w ktorych sa zawarte.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko