? Guienne – Cabernet Sauvignon

Kazdy wie o wytrawnym czerwonym winie cabernet: nawet jesli ktos go nie probowal, to przynajmniej o nim slyszal. Ten odurzajacy i smaczny napoj powstaje z winogron o tej samej nazwie – Cabernet Sauvignon. Winogrona tej odmiany uprawiane sa wylacznie do produkcji wina wysokiej jakosci – nie nadaje sie do swiezego spozycia.

W artykule rozwazymy cechy uprawy tej kultury agronomicznej: poznamy jej cechy techniczne i zewnetrzne, zapoznamy sie z niuansami sadzenia i pielegnacji. A takze dowiemy sie, co o tej odmianie maja krajowi winiarze.

Charakterystyka i opis odmiany Cabernet Sauvignon

Odnosi sie do technicznych francuskich odmian winogron.

Wyglad: luzne, cylindryczno-stozkowe skupisko sredniej wielkosci, 12-15 cm szerokosci i 7-8 cm dlugosci. Srednia waga peczka to 100g. Jagoda jest srednia, okragla. Skora jest gruba.

Kolor: ciemnoniebieski, woskowy kwiat

Smak: harmonijny z jasna psiankowata. Miazsz jest miekki i soczysty. W pelni dojrzale maja aromat porzeczkowy.

Dojrzewanie: na wina stolowe – 143 dni, na deser – 165.

Kwiat: biseksualny

Mrozoodpornosc: zwiekszona odpornosc, wytrzymuje do -26-28 ? C.

Odpornosc na choroby i szkodniki: dobra odpornosc na maczniaka, szara plesn. Stosunkowo odporny na filoksere, lekko uszkadzany przez peczaka.

Odmiana winogron Cabernet Sauvignon jest jedna z najbardziej znanych na swiecie. Nalezy do grupy ekologiczno-geograficznej. Sluzy wylacznie do przygotowania wysokiej jakosci win szczepowych lub mieszanych. Uprawiana we Francji (region Bordeaux), Bulgarii, Wloszech, Hiszpanii, Rumunii, USA, Argentynie, Japonii, poludniowej Rosji, Ukrainie. Ze wzgledu na pozne dojrzewanie daje dobre rezultaty tylko w cieplych regionach, a mimo to nie wszedzie ma czas dojrzewac.

Cechy odmiany Cabernet Sauvignon

Charakterystyczna cecha sa niewielkie grona z ciemnoniebieskimi jagodami. Liscie ciemnozielone, mocno rozciete, koronkowe, piecioklapowe, czasem zwijajace sie w lejek. Jesienia pokrywaja sie bordowymi plamami. Pedy sa duze, energiczne, rozlozyste. Krzewy sa wysokie. W dobrym sloncu dojrzewa 2-3 lata po posadzeniu. Bardzo bezpretensjonalna opieka. Toleruje bardzo sucha pogode. Plon jest dobrze przechowywany na krzakach i nie ulega gniciu nawet w zlych warunkach pogodowych. Ale sa wady – ta odmiana ma sklonnosc do zrzucania jajnikow i grochu.

Pielegnacja mlodych i dojrzalych winorosli

Aby uzyskac stabilne zbiory, konieczna jest odpowiednia pielegnacja winogron. Pielegnacja obejmuje: nawozenie, podlewanie, odchwaszczanie, formowanie krzewu, przycinanie winorosli, zapobieganie szkodnikom i chorobom.

Nawoz

Obornik zawiera azot, potas, fosfor i pierwiastki sladowe. Co 3 lata przywozi sie go w ilosci 6-8 kilogramow na 1 metr kwadratowy (jesienia przed kopaniem). Wraz z obornikiem stosuje sie nawozy fosforowe i potasowe w ilosci 50-60 gramow na 1 metr kwadratowy. Humat potasowy to uniwersalny nawoz, ktory stymuluje wzrost i rozwoj roslin; karmienie odbywa sie zgodnie z instrukcja. Na wiosne stosuje sie corocznie nawozy azotowe w ilosci 3-4 gramow na 1 metr kwadratowy.

Podlewanie

Ta odmiana nie lubi nadmiaru wilgoci, podlewanie odbywa sie w miare wysychania ziemi. Na glebokosci 20 centymetrow biora garsc ziemi i sciskaja ja w piesc, jesli ziemia kruszy sie bez tworzenia grudki, konieczne jest podlewanie. Nadmiar wody prowadzi do gnicia systemu korzeniowego lub rozwoju szarej zgnilizny.

W pierwszym roku (w suche lato) krzew winogron jest podlewany do 4 razy, 4 wiadra wody pod krzakiem. Po podlaniu krzew jest sciolkowany prochnica o grubosci 10 centymetrow.

Tworzenie

Formowanie krzewu rozpoczyna sie od pierwszego roku sadzenia i odbywa sie corocznie. Wachlarzowate i wieloramienne wachlarzowe formacje krzewow winogronowych sugeruja od 4 do 8 owocowych ramion wystajacych z podstawy krzewu. Kazdy ma ogniwo owocowe – owocowa winorosl i zastepcza galazke.

Powiazany artykul: Zwiazek miedzy skladem win a ich cechami smakowymi – Rodzaje i cechy win – winogrona

Rocznie winorosl, ktora wydala owoce, jest zastepowana rocznymi pedami. Ta praca wymaga umiejetnosci, wyraznie widac formowanie sie krzaka w Internecie.

Zapobieganie szkodnikom i chorobom

Sauvignon Blanc jest odporny na zarodniki plesni i oidium. W porze deszczowej moze zarazic sie zarodnikami szarej plesni. Po zakazeniu jagod powstaje szlachetna plesn, ktora nadaje winu wyjatkowy smak, a po zakazeniu lisci trwaja prace majace na celu ich zebranie i zniszczenie.

Sposrod szkodnikow kleszcze wplywaja na liscie winogron, a jagody zjadaja osy. W celach profilaktycznych wystarczy wiosna i po kwitnieniu potraktowac winogrona kombinowanymi fungicydami. Na osy zastawione sa specjalne pulapki.

Sadzenie i uprawa Cabernet Sauvignon

Praktykujacy hodowcy twierdza, ze im prostsza gleba dla odmian przemyslowych, tym lepsze beda plony. Z odmiana Cabernet Sauvignon jest mniej wiecej tak samo, nie jest zbyt kaprysna, wiec standardowe zasady uprawy dla winnicy beda mu odpowiadac. Sloneczne, dobrze wentylowane miejsce i, jesli to mozliwe, bardziej wzniesione miejsce do zejscia na lad to podstawa, o ktorej musisz wiedziec, sadzac te ??odmiane.

Jednoroczne mlode pedy nalezy krotko przyciac, co zwiekszy plodnosc dolnych oczu. Obciazenie krzaka powinno byc umiarkowane, odmiany techniczne nie powinny byc przeciazone. Preferowana formacja krzewu jest dwuramienny kordon o wysokim standardzie. Wymagane jest przycinanie. Pozostaw okolo 5-6 oczu na ped.

Wino z winogron Cabernet Sauvignon

Wino z tej odmiany znane jest ludziom na calym swiecie. Najlepsze wina czerwone powstaja z winogron Cabernet Sauvignon. Ceniony jest za swoj referencyjny aromat, doskonala tanine i piekny kolor. Bukiet zawiera wiele aromatow i nut takich jak sliwki, owoce, jagody, oliwki, imbir, przyprawy, suszone owoce, porzeczki i inne.

Zadna winnica na swiecie nie omija tej odmiany winogron. A winiarze wytwarzaja z niego latwo rozpoznawalny, bardzo wysokiej jakosci smak wina. Nie mozesz nazwac siebie koneserem lub milosnikiem dobrego wytrawnego czerwonego wina bez sprobowania Cabernet Sauvignon.

Przeglad odmiany winogron Sauvignon Blanc

Odmiana winogron, taka jak Sauvignon Blanc, jest zasluzenie uwazana za jedna z najczestszych. To wlasnie to najczesciej znajdujemy w dziale win bialych w winnicach lub w sklepach spozywczych, dlatego niektorzy uwazaja nawet, ze nie jest to nazwa odmiany, a osobna marka. Do pewnego stopnia jest to logiczne, poniewaz sauvignon na calym swiecie uprawia sie na dziesiatkach tysiecy hektarow. Sauvignon Blanc to naturalna krzyzowka Savagnin i Chenin Blanc.

Francja Sauvignon Blanc dal swiatu, otrzymawszy go z innych odmian winogron. Poczatkowo winogrona zaczeto uprawiac w XIX wieku, a obecnie wino produkowane jest nie tylko w wielu krajach Europy, ale takze w Afryce, Ameryce, na obszarze postsowieckim. Nawet stosunkowo polnocna Kanada produkuje sauvignon.

Ciekawe, ze Sauvignon dotarl na koniec swiata, reprezentowany przez Australie i Nowa Zelandie dopiero w latach 70., a teraz to wlasnie w tych dwoch krajach mozna znalezc wiele roznych marek sauvignon, ktore podbily nawet rynek francuski.

Co charakteryzuje odmiane winorosli Sauvignon Blanc?

Doslownie ?sauvignon? jest tlumaczone jako ?dziki?. A jesli odmiana nie jest nazywana bezposrednio, jak jestesmy przyzwyczajeni, to w tradycjach innych jezykow zawsze dodaje sie slowo ?biale?, co jasno pokazuje, jaki rodzaj wina bedzie omawiany.

Co ciekawe, same winogrona maja juz wiele mutacji. Zmiany klimatu i geografii powoduja tak dziwne zmiany. Jednak jak dotad odmiany te nie sa popularne nawet wsrod winiarzy.

Dystrybucja stala sie mozliwa dzieki temu, ze sauvignon latwo przystosowuje sie do roznych warunkow, dojrzewajac i tworzac doskonaly surowiec dla winiarzy. Jak wiemy, bialy wytrawny Sauvignon Blanc stal sie zatem klasykiem, poniewaz pasuje do prawie kazdego jedzenia. Naturalnie specyfika regionu i producenta sprawiaja, ze sauvignon jest inny.

Odmiana winogron
Sauvignon Blanc

Ogolne znaki, dzieki ktorym mozna rozpoznac odmiane winogron, sa nastepujace:

  • Swiezosc w mlodych winach, aromaty czegos naturalnego, ziolowego;
  • Winogrona maja ksztalt cylindryczny;
  • Zbierane wylacznie z mlodych probek;
  • Jagody nie daja duzo soku.

W jakich regionach produkowany jest Sauvignon Blanc?

Jak wspomnielismy powyzej, odmiana jest oryginalnie francuska. W zasadzie nawet dzisiaj Sauvignon Blanc mozna czesto zobaczyc na rosyjskich ladach lub w krajowych restauracjach z tego konkretnego kraju. Nawet w samej Francji istnieje kilka regionow i producentow zajmujacych sie konkretnie sauvignonami.

Jesli chodzi o inne kraje, rowniez aktywnie produkuja sauvignon, a australijscy i nowozelandzcy winiarze nadal lubia eksperymentowac z winogronami, uzyskujac niezwykle dobre wyniki, ktore interesuja nawet francuskich winiarzy. Nawiasem mowiac, Sauvignon z Nowej Zelandii jest reprezentowany w Rosji tak czesto, jak Francuz.

Mimo roznych podejsc wino jest lekkie, aromatyczne i owocowe. Roznice dotycza tylko gustow. W Australii i USA zaczeto nawet produkowac dojrzaly Sauvignon, ktory wymaga beczek.

Wrecz przeciwnie, Stary Swiat nie eksperymentowal. Sauvignon jest produkowany w krajach niemieckojezycznych, Slowenii i Bulgarii. W Rosji sa bardzo ciekawe slowenskie wina z wyzej wymienionego szczepu winogron. Jesli chcesz poeksperymentowac, to Bulgaria i Slowenia to wspaniale kraje, ktore staja sie coraz bardziej rozpowszechnione dzieki winnicom i restauracjom kuchni balkanskiej.

Biale wino z
winogron Sauvignon Blanc

Niuanse produkcji

Chociaz odmiana winorosli z latwoscia poradzi sobie ze wszystkim, winiarze musza byc ostrozni, aby wyprodukowac pyszne wino. Zwlaszcza jesli chodzi o napoj wiekowy, a nie mlody. Jedna z glownych cech jest to, ze jesli wino jest przeswietlone, to przestanie byc aromatyczne, choc mogloby sie wydawac.

Z powodu tego paradoksu winiarze nie zawsze ryzykuja odmiana i nie przechowuja jej w beczkach, wybierajac prostsze pojemniki. Eksperci uwazaja, ze nie warto przechowywac sauvignonow dluzej niz trzy lata, dlatego na polkach z reguly widzimy wino tej odmiany z 2021 lub 2018 roku.

Do czego pasuje wino?

Poniewaz Sauvignon Blanc jest uwazany za czysta klasyke w swiecie winiarstwa, zwyczajowo pije sie go razem z owocami morza, przekaskami warzywnymi, salatkami czy serami.

Schlodzone wino zachwyci Cie w 100%. Jesli chodzi o jedzenie, dobrym pomyslem jest zakup egzemplarza z azjatyckiej lub azjatyckiej restauracji. Na przyklad w polaczeniu z poke Sauvignon moze byc szczegolnie przyjemny.

Sauvignon Malborova, ktore sa produkowane w Nowej Zelandii, razem z poke moga sie nawet nie upic, a picie jest niezwykle latwe, poniewaz wino podaje sie mlode i schlodzone.

Glowna zaleta Sauvignon jest to, ze jesli nie piliscie tego wina, to warto sprobowac. Jesli juz znasz te odmiane, zawsze mozesz zwiekszyc asortyment wedlug krajow i marek, ktorych na rynku rosyjskim sa dziesiatki, zachwycajac sie i stale porownujac z poprzednimi okazami, co poszerza horyzonty i robi dobre wrazenie ty jako milosnik wina.

Radzimy przeczytac

  • Odmiana winogron Saperavi
  • Najlepsze odmiany winogron do produkcji wina. Jaki rodzaj?
  • Uprawa winogron w regionie moskiewskim: specyfika, …
  • Kiedy przykryc winogrona na zime i jak zrobic to dobrze
  • Zasady uprawy winogron – wybor odmiany, lokalizacja, …
  • Nalewka z rokitnika to wszechstronny napoj dla …
  • Jak dbac o winogrona na dobre zbiory
  • Wodka w domu
  • Bimber cukrowy – prosty przepis

Jak dbac

Nalezy zauwazyc, ze winogrona tej odmiany nie sa zbyt kaprysne i kaprysne, dlatego ich pielegnacja jest dosc prosta. Ta odmiana jest czasami nazywana rowniez ?leniwymi winogronami?. Roslina nie boi sie zmian pogody, wiatrow, jest tez odporna na wiekszosc szkodnikow. Rozwazmy wiec cechy opieki nad winogronami Cabernet Sauvignon.

Podlewanie

Krzew wymaga podlewania, ale nie nadmiernego podlewania. Jak juz wspomniano, podczas sadzenia sadzonke umieszcza sie w rurze lub pustej butelce: urzadzenia te znacznie ulatwiaja procedure podlewania.

Krzew jest podlewany po raz pierwszy w sezonie po usunieciu schronienia zimowego. Przed tym podlewaniem winorosl musi byc przywiazana do kraty. W takim przypadku zuzywa sie duzo wody: okolo 40 litrow nalezy wlac pod jeden dorosly krzew. Lekko podgrzej wode zrodlana, aby jeszcze bardziej rozmrozic system korzeniowy rosliny.

On – jak wlasciwie dbac o winogrona:

Oprocz pierwszego podlewania w biezacym sezonie, zabieg przeprowadza sie jeszcze dwukrotnie: przed okresem kwitnienia i po jego zakonczeniu.

Najlepszy opatrunek

Chociaz Cabernet Sauvignon potrzebuje dodatkowego odzywiania, wazne jest rowniez, aby nie przesadzac: nadmiar mineralow lub materii organicznej moze negatywnie wplynac na wzrost winorosli i jakosc plonu. Jesli przed posadzeniem rosliny zaaplikowales do gleby wszystkie niezbedne nawozy, to w ciagu pierwszych 3-4 sezonow nie trzeba juz dokarmiac krzewu.
W przyszlosci dobrze jest karmic winogrona obornikiem, torfem lub kompostem: to dotyczy materii organicznej. Odpowiedni jest rowniez popiol drzewny – mozna go dodac do wody podczas podlewania. Sposrod nawozow mineralnych roslina dobrze reaguje na saletre amonowa, mocznik, zwiazki potasu i superfosfat.

Jak dba sie o sadzonki winogron i jak wykonuje sie taka prace, wskazano w artykule pod linkiem.

Ale jak ciac winogrona podczas kwitnienia i jak prawidlowo wykonac prace, opisano w tym artykule.

Przyda sie tez dowiedziec sie wiecej o najbardziej mrozoodpornych odmianach winogron i ich wygladzie: //gidfermer.com/sadovodstvo/frukty/morozostojkie-sorta-vinograda.html

Mozesz rowniez zainteresowac sie informacjami o tym, jak uprawia sie winogrona Timur.

Przycinanie

Roslina wymaga odpowiedniego przycinania, poniewaz w tym przypadku wazne jest, aby nie przeciazac winorosli kisciami. Doswiadczeni ogrodnicy zalecaja przycinanie winorosli jesienia, aby nie przeszkadzac roslinie na wiosne. Ponadto wiosenne przycinanie, przeprowadzane niegrzecznie i niepismiennie, moze ogolnie zniszczyc krzew: lepiej nie ryzykowac, zwlaszcza poczatkujacym. Wiosna mozna usuwac tylko stare, zmarzniete lub zlamane galezie. A oto, jak odbywa sie przycinanie winogron Veles i jak samemu wykonac cala prace.

Profilaktyka

Chociaz winogrona tej odmiany maja dobra odpornosc i wysoki stopien odpornosci na rozne uszkodzenia zewnetrzne, konieczne jest okresowe przeprowadzanie dzialan zapobiegawczych. Szczegolnie wazne jest, aby spryskac rosline szkodnikami owadzimi, takimi jak przedziorki, waleczki lisciowe i swedzenie. Ponadto wazne jest zapewnienie ochrony przed chorobami grzybiczymi i infekcjami gnilnymi. Przydatne bedzie rowniez dowiedziec sie, jak wygladaja winogrona Kesha na zdjeciu, a takze w jaki sposob wystepuje zapobieganie i przycinanie tej odmiany, opisano to w artykule.

Na – przycinanie winogron:

Zimowanie

Odmiana mrozoodporna. W poludniowych regionach kraju moze byc uprawiana jako nie schronienie, ale na srodkowym pasie, a zwlaszcza w regionach polnocnych, konieczne jest schronienie.

Lepiej nie zostawiac tych winogron na kratach. Zaleca sie usuniecie winorosli i ulozenie jej na ziemi, przykrywajac gruba warstwa sianem lub sloma. Jesli winorosl jest mloda, zwlaszcza jednoroczna, lepiej jest ja calkowicie zabezpieczyc przed mrozem za pomoca pudelek ze sklejki lub tektury z poduszka z trawy lub siana w srodku. Z tego mozna dowiedziec sie wiecej o winogronach odmiany Libia, a takze o cechach jej uprawy.

Zdecydowanie nie zaleca sie przykrywania winorosli na zime suszonymi galazkami i liscmi winogron. W takim przypadku wszystkie szkodniki i choroby obecne w starych czesciach rosliny spadna na zywa winorosl i moga ja zniszczyc. Szkodniki z powodzeniem zimuja pod oslonami, aby wiosna z nowa energia rozpoczac obgryzanie rosliny.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko