Jak gotowac kuskus: przepisy krok po kroku ze zdjeciami i

Czesto zauwazyles to drobnoziarniste zolte platki zbozowe na polkach sklepowych. Byc moze nawet odwrocili go w swoje rece i odlozyli, bo nie mogli wymyslic, co z nim zrobic i jak zostal przygotowany. Ten material pozwoli Ci zapoznac sie z tym wspanialym i bardzo przydatnym produktem.

kuskus z warzywami

W zasadzie kuskus to ta sama kasza pszenna. Poczatkowo pozyskiwano ja na bazie prosa. Ale teraz kuskus, ktory widzisz w sklepie, jest zrobiony z semoliny, ktora jest pochodna pszenicy durum.

Kasza manna drobnoziarnista jest spryskiwana woda, posypana maka i przez potrzasanie zwijana w male kulki. Powstale ziarna sa przechowywane na parze, a nastepnie suszone i pakowane. Wczesniej byla to zmudna praca, ktora zajmowaly sie wiejskie kobiety, ale w naszym stuleciu caly ten proces jest calkowicie zautomatyzowany.

Sposob przygotowania tego produktu wywodzi sie z Afryki, w jej polnocnej czesci. Tam z kaszy jaglanej robiono kuskus (jagla znana jest nam wszystkim). Aby byc obiektywnym, mozna go przygotowac z dowolnego drobno zmielonego zboza. Tyle, ze w Afryce proso jest najpopularniejszym rodzajem zboz.

kuskus na patelni
Przez analogie do zboz nazwe ?kuskus? nadano rowniez potrawie przygotowanej na jego bazie. Danie to bylo bardzo popularne wsrod pustynnych nomadow, poniewaz kuskus byl latwy w transporcie, mozna go bylo dlugo przechowywac i przygotowywano bardzo szybko.

Jednoczesnie bedac bardzo satysfakcjonujacym daniem. Reszta Afrykanow rowniez cieszyla sie duzym uznaniem – w koncu danie bylo tanie, ale szybko i na dlugo sycilo. A jednak w krajach afrykanskich kuskus jest najczestszym daniem. To prawda, ze ??w kazdym kraju proces jego wytwarzania jest inny.

Na przyklad na polnocy Algierii przygotowuje sie ja tylko z pszenicy durum, ale na poludniu stosuje sie odmiany miekkie, a pszenice miesza sie z jeczmieniem i zytem. Ponadto w Algierii do kuskusu dodaje sie drozdze, maslo i cukier. Jajka mozna rowniez dodawac dla sytosci i poprawy wlasciwosci wiazacych. Ale w Tunezji uzywa sie czastek ziarna o roznej wielkosci, dodajac do nich oliwe z oliwek.

kuskus z dynia
Przede wszystkim zboze to wyroznia sie wysoka zawartoscia miedzi, stugramowa porcja jest w stanie pokryc ? dziennego spozycia tego pierwiastka, zawiera tez cynk, potas, mangan, fosfor i zelazo.

To platki bogate w witaminy z grupy B. Ale ci, ktorzy sledza figure, nie powinni dac sie poniesc emocjom – 376 kalorii na 100 gramow produktu, przy czym nalezy wziac pod uwage to, z czym uzyjesz kuskusu – dodatki dodadza rowniez wartosci energetycznej.

Regularne spozywanie tego zboza moze zmniejszyc ryzyko zachorowania na cukrzyce. Jednoczesnie spozywanie tego produktu obnizy poziom cholesterolu we krwi.

Witaminy z grupy B zmniejsza zmeczenie organizmu i poprawia sen. Ale do tego nie powinienes gotowac kuskusu, w przeciwnym razie nie pozostana w nim witaminy. Do tych celow lepiej jest uzywac pary.

Jesli masz niski poziom hemoglobiny, warto wprowadzic to zboze do diety, znacznie poprawi to sytuacje. Kuskus przyda sie rowniez kobietom, delikatnie normalizujac ich zdrowie.

W przypadku problemow zoladkowych i jelitowych warto rowniez spozywac dania z kuskusem, a wkrotce odczuje sie poprawe. Kasze pomagaja wzmocnic miesnie sercowe, wspomagaja prace mozgu, a takze poprawiaja kondycje stawow.

Wlaczajac platki zbozowe do swojej cotygodniowej diety, mozesz rownie dobrze zredukowac swoja wage, poniewaz platki zbozowe maja wlasciwosc szybkiego nasycania organizmu. Ale nie spozywaj zbyt czesto i za duzo, w przeciwnym razie spotkasz sie z odwrotnym skutkiem.

  • Osoby uczulone na zboza i ich pochodne;
  • Cierpiacy na cukrzyce i problemy z tarczyca ? przed wprowadzeniem zboz do diety nalezy zasiegnac porady lekarza;
  • Osoby z wysokim stopniem otylosci. Wskazane jest skonsultowanie sie w tej sprawie z dietetykiem.
  • Jesli uzywasz kuskusu kupionego w sklepie, latwo go przygotowac:

    kuskus z oliwkami

    • Wlej szklanke platkow do pojemnika;
    • Wlej ilosc wrzacej wody wskazana na opakowaniu;
    • Pozwol parzyc przez 5 minut pod pokrywka;
    • Dodaj sol i maslo do smaku, wymieszaj.

    Wszystko, pyszne danie gotowe. Kuskus mozna rowniez gotowac we wrzacej wodzie przez kilka minut zamiast gotowac na parze. Dodatek cynamonu doda potrawie wspanialego smaku.

    Mozesz sam ugotowac to platki. Aby to zrobic, potrzebujesz kaszy manny, maki i wody.

  • Wez duze plaskie naczynie i zalej je rowna warstwa kaszy manny;
  • Platki zwilzyc woda z niewielkim dodatkiem soli i posypac maka;
  • Rzuc kulki z powstalej mieszanki recznie;
  • Niech wyschna.
  • Najsmaczniejszy jest kuskus na parze. Jest do tego specjalne naczynie – burm, czyli pojemnik z kolejna miska z wlozonymi do niego otworami. Mozesz uzyc podwojnego kotla.

    To wlasnie w dwupoziomowych pojemnikach uzyskuje sie najbardziej pachnacy i smaczny kuskus, poniewaz mieso duszone jest w dolnym pojemniku, a kuskus nasacza sie uzyskana para w gornym pojemniku. Ale nawet w powolnej kuchence to zboze mozna przygotowac z godnoscia.

    Kuskus z wieprzowina w wolnym naczyniu
    Jak prawidlowo ugotowac kuskus, zachowujac jego dobroczynne wlasciwosci

    Skladniki Ilosc
    kasze kuskus 250g
    wieprzowina 500 gramow
    marchewki 1 szt.
    cebula 1 szt.
    czosnek zabek
    kolendra szczypac
    sol smak
    Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 140 Kcal

    Jak gotowac:

    W glownej misce multicookera wloz mieso pokrojone na sredniej wielkosci kawalki;

    dodaj wieprzowine

    Wlej wode tak, aby wypelnila mieso o okolo 1-2 centymetry;

    Dodac drobno posiekany czosnek, kolendre, sol, wymieszac;

    dodaj warzywa

    Ustaw tryb ?gaszenia?, ustawiajac timer na 30-40 minut (istnieja multicooker, gdzie minimalny czas to godzina, nastepnie ustaw go na minimum, a nastepnie po okreslonym wczesniej czasie wylacz urzadzenie);

    Gdy mieso sie dusi, zetrzyj marchewki na grubej tarce na grubej tarce i usmaz z cebula na patelni do polowy;

    Po wyznaczonym czasie dodaj pieczen do miesa i wymieszaj. Wlej platki na wierzch, nie musisz mieszac;

    duszone warzywa

    Zamknij multicooker i ustaw program ?Gotowanie na parze?, wlaczajac minutnik na 5-10 minut;

    zamknij multicooker

    Po chwili danie jest gotowe. Mozesz cieszyc sie jego smakiem.

    kuskus gotowy

    Jako dodatek, kuskus jest naprawde wszechstronnym zbozem. Rzecz w tym, ze sam smak kuskusu nie jest zbyt wyrazisty, wiec mozna go laczyc z niemal kazda kombinacja produktow.

    Najpopularniejszymi dodatkami z kuskusem sa polaczenia platkow zbozowych z roznymi warzywami. Oprocz wspomnianej juz marchewki i cebuli mozna zastosowac inne dodatki.

    Szybki przepis na przystawke

    To danie jest idealne do przygotowania obiadu w bardzo krotkim czasie po meczacym dniu.

    • 1 szklanka kuskusu;
    • 1 torebka mrozonej mieszanki (najlepiej zielona fasolka, marchewka i kukurydza)
    • Smak soli i przypraw;
    • Olej slonecznikowy.

    Jak gotowac:

    kuskus z wieprzowina

  • Wlej niewielka warstwe oleju na patelnie;
  • Wylej worek mieszanki, przykryj pokrywka i gotuj przez piec minut, od czasu do czasu mieszajac;
  • Nastepnie wlej wymagana ilosc wody (wskazana na opakowaniu ze zbozami) na patelnie, do warzyw, zagotuj wode;
  • Nastepnie wylej platki i przykryj patelnie pokrywka. Wylacz ogrzewanie, pozwalajac na zaparzenie platkow zbozowych. Jesli chcesz miec krucha przystawke, kuskus nalezy okresowo mieszac widelcem.
  • Szybki posilek gotowy!

    Kuskus z serem i pomidorami

    Kolejna opcja na szybka przystawke.

    • 250 g kuskusu;
    • Kilka duzych pomidorow;
    • Ser (parmezan) – 100 g.

    Obrobka kulinarna:

  • Przygotowac baze z kusa-kus metoda gotowania na parze, jak wskazano na opakowaniu;
  • Dodac drobno pokrojone pomidory, wymieszac;
  • Goracy kuskus posyp tartym serem.
  • Ta przystawka bedzie pasowac do kazdego rodzaju miesa.

    Ogolnie rzecz biorac, kuskus laczy sie z dowolnymi warzywami, bedzie szczegolnie dobry z cukinia i cebula, ale inne sprawia, ze bedzie godnym towarzystwem, zachwyci Cie ciekawym smakiem.

    Kuskus bardzo dobrze komponuje sie z suszonymi owocami i orzechami. Suszone owoce nalezy wstepnie oblac wrzatkiem.

    Mieta, tymianek, bazylia, majeranek, oregano i tymianek ? te ziola bardzo dobrze uzupelnia zboze i nadadza mu niezapomniany aromat i smak.

    Jako dodatek kuskus dobrze komponuje sie z kazdym miesem i ryba.

    Wiec dowiedziales sie, czym jest kuskus, jak iz czym go ugotowac. Dlatego nastepnym razem nie boj sie tych platkow, ale wez je i ciesz siebie i swoich bliskich nowymi i smacznymi potrawami.

    Zapraszam do eksperymentowania, poniewaz platki te mozna laczyc z wieloma produktami, dzieki czemu w kazdym razie dostaniesz pyszne danie. A fakt, ze kuskus mozna bardzo szybko ugotowac, daje mu ogromnego plusa, bo bardzo czesto okazuje sie, ze nie ma czasu stac przy kuchence, albo jest po prostu niechetny.

    A to szybkie danie nie tylko nasyci Cie na dlugo, ale takze wzbogaci organizm w niezbedne witaminy i mineraly.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko