Jak powstaje piwo bezalkoholowe? Technologia produkcji piwa bezalkoholowego

Co to jest piwo bezalkoholowe?

Zanim dowiemy sie, jak piwo jest bezalkoholowe, zastanowmy sie, o co w tym wszystkim chodzi. Koneserzy twierdza, ze jest to napoj zblizony tylko w smaku do tradycyjnego piwa. Co wiecej, moze w ogole nie zawierac alkoholu lub zawierac niewielka ilosc alkoholu. Moc napoju w tym przypadku, w zaleznosci od kraju, waha sie od 0,2 do jednego stopnia.

Napoj ten przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, ktorych nie stac na alkohol. Na przyklad z powodu zlego stanu zdrowia lub koniecznosci prowadzenia samochodu. Ale jednoczesnie chce pic piwo.

Nalezy zauwazyc, ze jest to bardzo nowy wynalazek. Piwo bezalkoholowe pojawilo sie dopiero w latach 70. XX wieku. Wynika to z gwaltownego wzrostu liczby samochodow na drogach oraz wzrostu liczby wypadkow z udzialem pijanych kierowcow. Zaczeli ja szczegolnie aktywnie rozwijac w tych krajach, w ktorych picie piwa stalo sie jedna z tradycji.

Technologia produkcji piwa bezalkoholowego jest dosc skomplikowana. Piwo z dyplomem jest o wiele latwiejsze do zdobycia. Dlatego produkt koncowy jest drozszy.

Zawartosc alkoholu znanych producentow

W latach 70. ubieglego wieku lady sklepowe ozdobiono tabliczkami o sprzedazy ?bezpiecznego napoju?. W tamtych czasach wladze krajow walczyly z alkoholizmem, a przede wszystkim z pijanymi kierowcami na drogach. Napoj natychmiast zakochal sie w kilku kategoriach obywateli: kobietach w ciazy, nastolatkach i tych, ktorym zgodnie z dogmatem religijnym zabrania sie picia.

Ale juz wtedy pojawily sie kontrowersje, czy zawartosc alkoholu w piwie rzeczywiscie byla rowna 0. Aby odpowiedziec na to pytanie, warto zajac sie zalegalizowanymi normami roznych krajow.

Jak sie okazalo, w kazdej czesci planety pewne wymagania dotyczace napoju zwanego bezalkoholowym sa zalegalizowane. Na przyklad w Rosji, aby zaliczyc te kategorie, zawartosc alkoholu nie powinna przekraczac 0,5%. W Wielkiej Brytanii liczba ta wynosi 1,5%. Dlatego trudno jest utozsamiac hasla marketingowe z rzeczywistym stanem rzeczy.

I nawet jesli sprobujesz posmakowac roznicy, ekspertom trudno jest z cala pewnoscia stwierdzic, czy w napoju jest nawet niewielki procent alkoholu. Rzeczywiscie, dzieki zastosowanym technologiom, piwo bezalkoholowe nie jest latwe do odroznienia od piwa tradycyjnego.

Pierwszym krajem, ktory wchodzi na rynek z nowym produktem sa Stany Zjednoczone. Dzis marka BUD uwazana jest za najlepsza. Jesli zwrocimy sie do ojczyzny piwa – Niemiec, uslyszymy znana marke Clausthaler. Ciekawe, ze zaklad starannie chroni technologie wytwarzania, nazywajac ja tajemnica handlowa.

Marka Buckler stala sie popularna w Holandii. Ten napoj zawiera chmiel, slod i filtrowana wode pitna. Byc moze najbardziej kontrowersyjny jest belgijski kuny. Degustacja ujawnila nieprzyjemny aromat i smak niepodobny do tradycyjnego piwa.

Rosja nie pozostaje w tyle za konkurentami, wypuszczajac na rynek krajowy serie bezalkoholowych marek ?Baltika?, ?Zhiguli? i inne. Mozna dlugo dyskutowac o jakosci produktu, ale w duzej mierze zalezy to od produkcji metody.

Technologia produkcji

Aby zrozumiec, w jaki sposob piwo jest bezalkoholowe, rozwaz technologie jego produkcji. Istnieja dwie glowne opcje. Pierwszy ma na celu redukcje alkoholu w piwie poprzez calkowite wyeliminowanie procesu fermentacji, drugi – usuniecie alkoholu z gotowego piwa.

Aby wykluczyc fermentacje, konieczne jest uzycie specjalnych drozdzy. Nie fermentuja maltozy na alkohol. Innym skutecznym sposobem jest zatrzymanie procesu fermentacji poprzez schlodzenie.

Nie jest to najlepsza opcja, poniewaz powstaly napoj zawiera duza ilosc cukru, a jego smak wcale nie przypomina tradycyjnego piwa.

Jak to jest produkowane?

Istnieje kilka sposobow na warzenie piwa bezalkoholowego.

Sposob zatrzymania procesu fermentacji

Celem tego procesu jest do pewnego stopnia fermentacja specjalnie przygotowanej brzeczki z drozdzami. Nastepnie fermentacja sie zatrzymuje.

  • Brzeczka jest przygotowywana z minimalna zawartoscia cukru. Aby utrzymac niski poziom cukru, uzyj specjalnej temperatury zacierania. Poczatkowo ciezar brzeczki nie przekracza szesciu i pol procent.
  • Przeprowadzany jest niski chmiel. Jest niezbedny dla zapachu.
  • Fermentacja odbywa sie w temperaturze osmiu stopni.
  • Fermentacje konczy sie, gdy zawartosc alkoholu osiagnie 0,5%. Nastepnie zachodza nastepujace procesy.

  • Usuwanie i filtracja drozdzy.
  • Obnizenie temperatury do 0 stopni i usuniecie pozostalosci drozdzy.
  • Pasteryzacja.
  • Fermentacja brzeczki ze specjalnymi szczepami drozdzy

    Ta metoda jest jedna z najprostszych. Najczesciej przy jego pomocy przygotowywane jest piwo bezalkoholowe.

    Stosuje sie tylko te drozdze, ktore spozywaja najprostsze cukry – fruktoze i glukoze i nie sa w stanie rozlozyc maltozy, substancji bardziej zlozonej w swojej budowie chemicznej. Szczepem o takich wlasciwosciach jest Saccharomycodes ludwigii. Podczas fermentacji zawartosc alkoholu nie przekracza 0,5 proc., a piwo wychodzi slodkawe.

    Ta metoda ma jedna istotna wade. Fermentacja przebiega bardzo powoli i istnieje mozliwosc przedostania sie bakterii do brzeczki.

    Fermentacja kwasu mlekowego, a nastepnie wprowadzenie drozdzy

    To bardzo trudna metoda, ale ostatecznie piwo okazuje sie jak najbardziej zblizone do zwyklego.

  • Brzeczke uzyskuje sie bez chmielu o gestosci 10 proc.
  • Brzeczka jest gotowana.
  • Schlodzony do 37 stopni.
  • Dodaje sie bakterie kwasu mlekowego.
  • Fermentacje kwasu mlekowego prowadzi sie przy wartosci pH 4,1-4,2.
  • Nastepnie uzyskana brzeczka jest gotowana z chmielem.
  • Gestosc reguluje sie juz podczas gotowania, powinna wynosic od 6 do 6,5 proc.
  • Zmniejsz temperature powstalej brzeczki do tej samej temperatury, co temperatura fermentacji i dodaj drozdze.
  • Alkohol zawiera nie wiecej niz 0,5 obj.
  • Bedziesz zainteresowany: Jak mozesz sprawdzic swoja miare w piciu?

    Odparowywanie alkoholu

    Metoda polega na wykorzystaniu specjalnych jednostek destylacyjnych pracujacych pod cisnieniem. Dzieki temu mozliwe jest osiagniecie niskiej temperatury wrzenia. Powstale w ten sposob piwo nie smakuje zbyt dobrze.

    Filtracja membranowa

    Najpopularniejsza metoda. Piwo wychodzi na maksimum, podobnie jak alkoholowe w smaku.

    Gotowe piwo zwykle przechodzi przez specjalne filtry z membrana polimerowa, ktore zatrzymuja czasteczki o okreslonej wielkosci. Rezultatem jest piwo z filtrowanymi czasteczkami alkoholu. Jednoczesnie smak pozostaje ten sam.

    Rozcienczanie woda

    Odpowietrzona woda pitna jest dodawana do piwa po fermentacji, az do osiagniecia wymaganych parametrow.

    Jak usunac alkohol z piwa?

    Innym sposobem na zrobienie piwa bezalkoholowego jest usuniecie alkoholu z gotowego produktu. Do tych celow najczesciej stosuje sie metody termiczne. Destylacja prozniowa i odparowywanie prozniowe sa rowniez bardzo powszechne.

    Piwo to ma smak tak zwany ?gotowany?, poniewaz jest wystawione na dzialanie wysokich temperatur.

    Jest inny sposob na usuniecie alkoholu. Nazywa sie membrana. W tym przypadku stosuje sie dialize z dodatkiem stezonego kwasu siarkowego lub osmoze (proces dyfuzji jednokierunkowej). To jedyny sposob na usuniecie alkoholu z piwa bez uciekania sie do wysokich temperatur.

    Czy naprawde nie ma alkoholu w piwie bezalkoholowym?

    To pytanie niepokoi tych, dla ktorych alkohol jest przeciwwskazany na zalecenie lekarzy lub milosnikow spienionego napoju, ktorzy wkrotce zasiada za kierownica.

    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy w piwie bezalkoholowym jest alkohol. Moze byc calkowicie nieobecny lub moze byc zawarty w nieznacznych ilosciach. Wszystko zalezy od producenta i marki piwa, ktore wybierzesz. Nalezy pamietac, ze w roznych krajach alkohol rozumiany jest jako napoje o roznej zawartosci alkoholu.

    Na przyklad w Rosji tylko piwo o zawartosci alkoholu ponizej 0,5% nie jest uznawane za alkohol.

    A w Wielkiej Brytanii istnieje nawet kilka kategorii. Napoje bezalkoholowe to takie, w ktorych zawartosc alkoholu nie przekracza 5 setnych procenta. Nastepna jest kategoria napojow, z ktorych usunieto alkohol. Tym wlasnie jest piwo bezalkoholowe. Trzecia kategoria to napoje niskoalkoholowe o zawartosci alkoholu nie wiekszej niz 1,2%.

    Tak wiec, czy w piwie bezalkoholowym jest alkohol, musisz sie kontrolowac, uwaznie czytajac wszystko, co jest napisane na etykiecie.

    Jakie rodzaje piwa bezalkoholowego sa obecnie produkowane?

    • W Stanach Zjednoczonych legendarny BUD od dawna dzierzy tytul lidera. Pojawil sie jako jeden z pierwszych i tak pozostal, zachowujac charakterystyczne orzechowe niuanse w smaku.
    • Niemcy chwala sie swoim Clausthalerem. Tajemnice robienia sa trzymane w scislej tajemnicy i jest zrozumiale, dlaczego: markowa goryczka jest tak wyrazna, ze ??przy pierwszym kontakcie z napojem nie wszyscy zrozumieja, ze do szklanki wlewa sie ?zero?.
    • Belgowie aktywnie promuja Martensy, ale ta marka nie jest dla wszystkich. Powodem odmiennego podejscia do niego jest slaby aromat: niektorzy nie sa zadowoleni, ze zapach jest praktycznie nieslyszalny, inni wrecz przeciwnie, uwazaja go za przyjemny.
    • Dunczycy reklamuja swoj klasyczny Carlsberg, twierdzac, ze zachowuja smak, a nawet ?grawitacje piwa?. Tak jest wlasnie wtedy, gdy trzeba zrobic wlasne wrazenie koncentracji orzechowych nut odurzajacych.
    • Holendrzy chwala miekkosc i rownowage swojego piwa Buckler. Jest produkowany przy uzyciu autorskich procesow filtracji i fermentacji. Coz, niuans slodowy jest zdecydowanie obecny.
    • Na rynku rosyjskim najbardziej znane lokalne marki sa bardzo dobrze reprezentowane w kategorii ?zero?. Dzis sa to Baltika, Zhiguli, Trekhgornoye i inne znane nazwiska.
    • Wiodace zaklady produkcyjne Ukrainy rowniez uznaly za swoj obowiazek zajecie tej niszy. Najbardziej reklamowane i przeznaczone dla szerokiego grona odbiorcow sa ?zera? w Obolonie i Czernihowie.

    Mowiac o roznorodnosci odmian, nalezy wziac pod uwage, w jaki sposob w roznych krajach warzy sie piwo bezalkoholowe i jakich zasad lub norm prawnych przestrzegaja. Na przyklad Brytyjczycy wprowadzili bardziej szczegolowa klasyfikacje niz Rosjanie. W Anglii konieczne jest, aby udzial etanolu w piance nie przekraczal 0,05%. Jesli ten wskaznik okaze sie na poziomie 0,5% (standard dla Federacji Rosyjskiej), napoj zostanie juz odniesiony do kategorii tych, z ktorych usunieto alkohol.

    Lub inny przyklad: we wszystkich stanach Ameryki oficjalnie wolno sprzedawac marki bezalkoholowe nieletnim, podczas gdy w tej samej Rosji po prostu nie jest to zabronione, poniewaz odpowiednie normy nie sa okreslone w przepisach – poczuj roznice.

    Nalezy rowniez pamietac, ze ?zera? roznia sie od zwyklych odmian tylko minimalna zawartoscia alkoholu, ale poza tym ich skladniki sa w przyblizeniu takie same. Oznacza to, ze maja podobny korzystny i szkodliwy wplyw na organizm. Dlatego nie zaleca sie mieszania nawet piwa bezalkoholowego z antybiotykami.

    Ogromnym plusem piwa bezalkoholowego jest nie tylko to, ze nie odurza, ale rowniez to, ze nie uzaleznia. I dlatego warto poznac jego roznorodnosc ? poszerzyc swoje horyzonty.

    Skoro piwo jest bezalkoholowe, to dzieci moga je pic?

    To kolejne pytanie, ktore pojawia sie dla kazdego, kto studiuje ten napoj. Trzeba przyznac, ze w Rosji nie ma specjalnych przepisow dotyczacych piwa bezalkoholowego: od ilu lat wolno je sprzedawac i zaleca sie je pic. Rosyjskie przepisy dotycza tylko napojow zawierajacych alkohol, dlatego formalnie nie ma zadnych naruszen w sprzedazy piwa bezalkoholowego nieletnim.

    Ale w niektorych krajach postanowiono uregulowac ten punkt. Tak wiec w Stanach Zjednoczonych tylko napoje zawierajace mniej niz 0,5% alkoholu i objetosciowo sa uwazane za bezalkoholowe. W wiekszosci stanow sprzedaz ich nieletnim jest oficjalnie legalna.

    Bezalkoholowe marki piwa

    Piwo bezalkoholowe po raz pierwszy pojawilo sie w Stanach Zjednoczonych. Wsrod popularnych marek, ktore milosnikom bezalkoholowych pianek moglyby zaoferowac przede wszystkim BUD. Nadal jest uwazany za jeden z najlepszych na tym rynku.

    Niezbedne jest rowniez podkreslenie niemieckiej marki piwa bezalkoholowego Clausthaler. Technologia jego produkcji jest pilnie strzezona w przedsiebiorstwie, twierdzac, ze stanowi tajemnice handlowa. Wiele osob nawet nie domysla sie, ze oferowane im piwo nie zawiera alkoholu. Zasluga w tym jest szczegolna goryczka chmielowa, ktora udaje sie osiagnac producentom.

    Popularne jest rowniez holenderskie piwo Buckler. Aby go uzyskac, opracowano specjalne procesy fermentacji i filtracji. Rezultatem jest lager pierwszej klasy. Jednoczesnie napoj zawiera slod, chmiel i oczyszczona wode pitna. Producentom udaje sie osiagnac lagodny i zrownowazony smak.

    Belgowie weszli na ten rynek z marka Martens. To prawda, ze ??wielu jest sceptycznie nastawionych do tego napoju. Prawie nie ma aromatu, jest nieprzyjemny i niezrozumialy smak.

    W ostatnich latach rosyjskie firmy piwowarskie coraz bardziej angazuja sie w produkcje piwa bezalkoholowego. Wprowadzili na rynek marki ?Zhiguli?, ?Trekhgornoye?, ?Baltika barnoe?, ?Baltika 0?.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko