Jak prawidlowo destylowac bimber. Jak zrobic bimber w domu: 6 krokow i

Czy chcesz sam zrobic prawdziwy bimber i poczuc szum bimbru? W tym artykule opowiem o tym, jak zrobic wysokiej jakosci alkohol w domu. Wszystko jest na polkach, prostym jezykiem, bez formulek i sprytnych okreslen.

Ludzie wiedzieli o bimberze od tysiecy lat, ale teraz nie przestaja go robic. Tak, w 2021 r. supermarkety sa zalewane produktami alkoholowymi roznych odmian, ale bimber nie umiera, a jedynie zyskuje na popularnosci. I to nie tylko dlatego, ze kupowany alkohol drozeje (wodka od 215 rubli, koniak przynajmniej 388 rubli), ale takze dlatego, ze jest prosty, ciekawy i w dodatku umiarkowanie bezpieczny dla zdrowia!

Bimber z „trofeami” – likierami i likierami na bimbru.

W arsenale naszych przodkow nie bylo destylatorow bimbrowych wykonanych ze stali spozywczej, licznikow alkoholu, zamkow wodnych. Jednoczesnie udalo im sie uwarzyc wspanialy i bezpieczny dla zdrowia napoj. Dzis masz do dyspozycji mnostwo bonusow w postaci niedrogiego sprzetu bimbru na kazdy gust i portfel. Bedziesz zaskoczony, ale istnieja nawet wyspecjalizowane sklepy z bimbrami, ktore tak bardzo ulatwiaja zycie, ze robienie bimbru nie jest trudniejsze niz robienie zupy.

Przeczytaj 5 prostych krokow, a dowiesz sie, jak zrobic swoj pierwszy alkohol.

Krok 1.

Pierwsza destylacja

Gotowy zacier wlac do alembiku. Celem pierwszej destylacji jest oddzielenie alkoholu od materii organicznej. Proces przebiega z maksymalna dostepna predkoscia.

Jesli mamy kolumne zacierna z chlodnica zwrotna i lodowka, przy pierwszej destylacji wystarczy uzyc samej lodowki lub zmontowac aparat w trybie potstill.

Konieczne jest, aby surowy alkohol na wylocie aparatu, nawet przy maksymalnej predkosci, pozostawal zimny. Dobrze, jesli w tym samym czasie woda na wylocie ukladu chlodzenia byla goraca lub ciepla. Oznacza to, ze jest wydawany efektywnie. Pierwsza destylacje konczymy, gdy sila wylotu spadnie ponizej 5? lub, co jest identyczne, temperatura w kostce osiagnie 100?C.

Pierwsza destylacja bimbru ()

Czyszczenie bimbru

Do czyszczenia mozna uzyc wegla brzozowego lub kokosowego. Istnieja 2 sposoby:

  • Napar. Bimber wlewa sie do wypelnionego pojemnika z weglem i podaje przez 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszajac.
  • Filtrowanie. Odbywa sie to poprzez przepuszczanie bimbru przez pojemnik z weglem.

Przyklad czyszczenia bimbru weglem: napar i filtracja.

Przed uzyciem wegla nalezy pozbyc sie pylu weglowego, ktory moze zmetnic napoj.

Tak oczyszczony napoj nadaje sie juz do spozycia. W efekcie: z 2,5 kg cukru otrzymalismy 2,5 litra czystego napoju bez kaca.

Ostatnie poprawki

Przed uzyciem bimber jest zwykle rozcienczany do pozadanej sily. Ponownie pamietaj o zlotej zasadzie mieszania: dodaj alkohol do wody. A przed podaniem pozostaw bimber w lodowce przez kilka dni, aby stal sie miekki, przyjemny i lekki.

Czy nie mialam racji, kiedy twierdzilam, ze robienie bimbru jest latwe?! W rzeczywistosci jest to tylko wierzcholek ?gory lodowej? domowego piwowarstwa. Istnieje niezmiernie wiele mozliwosci eksperymentowania i nowych przepisow. Przygotuj koniak moczac bimber w beczkach; uzyskaj nowe smaki przy uzyciu roznych skladnikow; Przetwarzaj stare dzemy i plony na domowe napoje!

Domowe naturalne napoje wlasnymi rekami.

Ponizej znajdziesz wybor produktow, ktore pomoga Ci przygotowac dobry bimber. A troche ponizej – krotki, ale SUPER wizualny filmik opowiadajacy o piwowarstwie domowym.

Krotki samouczek, ktory powinien obejrzec kazdy poczatkujacy bimbrownik

Tag wideo nie jest obslugiwany przez Twoja przegladarke.

Podziel sie ze znajomymi na portalach spolecznosciowych, jak latwo jest zrobic bimber:

Uzyskaj znizke w wysokosci 200 rubli na bimber lub inny sprzet do domowego warzenia piwa!

Rabat: 200 rubli

Uzyskaj znizke Promocja trwa do 9 lipca 2021 r.

Pojemniki na brzeczki i zacieru:

  • Pojemnosc uniwersalna, 32 l

    Pojemnik wykonany z trwalego, ekologicznego tworzywa sztucznego z zamykana pokrywa do przygotowania zacieru i wina.

    490 rubli

    Wiecej szczegolow

  • Pojemnik uniwersalny 32 l z rosyjskim logo Dymka

    Uniwersalny pojemnik wykonany z plastiku spozywczego, przeznaczony do lezakowania zacieru lub wina.

    490 rubli

    Wiecej szczegolow

  • Puszka z uszczelnieniem wodnym, 18 l

    Przezroczysty pojemnik do fermentacji zacieru z zamknieciem wodnym i uchwytami do przenoszenia. Pozwala na wizualna obserwacje stanu produktu w srodku.

    1790 zl

    Wiecej szczegolow

Dobre drozdze i bentonit:

  • Bentonit, 0,5 l

    Naturalny ekologiczny material do skutecznego klarowania i czyszczenia zacieru.

    175 zl

    Wiecej szczegolow

  • Drozdze alkoholowe DOUBLE SNAKE C48

    Ulepszone drozdze turbo, ktore pozwalaja na zrobienie mocnego zacieru (do 20%) w zaledwie 2 dni

    280 zl

    Wiecej szczegolow

  • Drozdze alkoholowe ALCOTEC Megapack

    Drozdze, ktore sa w stanie uzyskac jednorazowo 100 litrow zacieru z dowolnego fermentujacego surowca

    650 rubli

    Wiecej szczegolow

Fotosy Moonshine sa tansze:

  • Moonshine jeszcze Novichok 2, 14 l

    Niedrogi wydajny destylator dla poczatkujacych gorzelnikow. Pozwala uzyskac napoje o sile do 70?.

    4990 zl

    Wiecej szczegolow

  • Moonshine jeszcze Dymka, 20 l

    Klasyczny destylator z kotlem parowym do otrzymywania aromatycznych destylatow o mocy do 70? z naturalnych skladnikow.

    6990 rubli

    Wiecej szczegolow

  • Moonshine jeszcze Niemcy 3, 20 l

    Model 2021 zostal przeprojektowany, aby dostarczac czyste napoje. Predkosc ? do 3 l/h, maksymalna wytrzymalosc ? do 70?.

    9990 rubli

    Wiecej szczegolow

Fotosy Moonshine sa drozsze:

  • Moonshine jeszcze Wein ReForm, 20 l

    Nowoczesna kolumna zacieru o sprytnym designie. Nowosc na rok 2021. Kolumna 1,5 cala.

    16990 zl

    Wiecej szczegolow

  • Moonshine still Wein ReForm, 37 l

    Nowoczesna kolumna zacieru o sprytnym designie. Nowosc na rok 2021. Kolumna 1,5 cala.

    19 490 zl

    Wiecej szczegolow

  • Moonshine jeszcze Wein 6 PRO, 20 l

    Kolumna destylacyjna nowej generacji z podwojna jednostka odbiorcza. Pozwala na uzyskanie maksymalnej czystosci alkoholu (96,6?) oraz aromatycznych destylatow.

    25 990 rubli

    Wiecej szczegolow

Do drugiej destylacji:

  • Miernik alkoholu w kieliszku do wina, 0 – 80 ?

    Kompaktowe akcesorium do pomiaru mocy roztworu alkoholowego. Zakres pomiarowy wynosi od 0 do 80 ?.

    60 . rubli

    Wiecej szczegolow

  • Cylinder miarowy 100 ml plastikowy

    Solidne naczynie do zbierania plynu alkoholowego. Bardzo przydatny do pomiaru sily za pomoca areometru.

    129 zl

    Wiecej szczegolow

  • Cylinder miarowy, szklany, 500 ml

    Cylinder nadaje sie do pomiaru objetosci cieczy

    300 zl

    Wiecej szczegolow

Druga destylacja

Podczas drugiej destylacji caly uzysk napoju dzieli sie na frakcje, ktore nazwiemy zwyczajowymi nazwami: ?glowa?, ?cialo? i ?ogon?.

Caly przebieg podzielony jest na 3 frakcje. Mozesz pic tylko drugi – ?cialo?.

Druga destylacja ma na celu nie tylko wzmocnienie, ale takze dodatkowe oczyszczenie ze szkodliwych i smierdzacych zanieczyszczen. To zajmuje duzo czasu. Aparatura jest zmontowana w trybie kolumny wzmacniajacej z podlaczona chlodziarka i chlodnica zwrotna. Surowy alkohol uzyskany po pierwszej destylacji nalezy rozcienczyc do mocy ponizej 40 ?.

Pierwszym etapem jest wybor ?celow?

… Sa to najbardziej lotne i trujace frakcje. Objetosc wybranych ?glow? wynosi zwykle 10% ilosci alkoholu absolutnego w zbiorniku. Najwazniejsza rzecza w doborze glowy jest niska predkosc, 1-2 krople na sekunde. Dlatego etap selekcji ?glow? moze trwac nawet 3-4 godziny. Na koniec doboru glowic nalezy sprawdzic zapach produktu na wylocie: powinien to byc alkohol neutralny, bez acetonu i innych nieprzyjemnych nut.

Nastepnie wybierz ?cialo?

… Kontrolujac nagrzewanie kostki i chlodzenie na chlodnicy zwrotnej, osiagamy wymagana predkosc i wytrzymalosc produktu na wylocie (w zaleznosci od celu).

Na klasycznych urzadzeniach wybor konczy sie, gdy wytrzymalosc produktu na wylocie wynosi 40?. W pojazdach kolumnowych, pod koniec wyboru nadwozia, predkosc zwalnia i dochodzi do zera. W kazdym razie, blizej konca selekcji, produkt nalezy monitorowac pod katem pojawienia sie nieprzyjemnych zapachow ogona (fuzli).

Ostatnim etapem jest wybor ?ogona?

… Ci, ktorzy chca, po wybraniu ?korpusu? moga zmienic naczynie odbiorcze, wylaczyc chlodzenie na chlodnicy zwrotnej i przy maksymalnej predkosci wybrac ogony do pozniejszej ponownej destylacji.

Druga destylacja surowego alkoholu () Przygotowanie brzeczki

Brzeczka jest podstawowym surowcem do zacieru. Aby go przygotowac, musisz wymieszac tylko dwa Skladniki:

  • woda;
  • zywnosc zawierajaca cukier. Do wybrania z:
      cukier (aby uzyskac klasyczny bimber cukrowy);
  • owoce, jagody lub dzem (na brandy);
  • ziarno lub slod (dla whisky).
  • Polecam zaczac od prostej brzeczki zrobionej z wody i zwyklego cukru. Niedzwiedz jest prosty:

    • Woda – 10 litrow.
    • Cukier – 2,5 kg.

    Gotowanie brzeczki: wymieszaj cukier i wode.

    Woda musi byc czysta, miekka i nieprzegotowana.

    Przed zmieszaniem skladnikow nalezy przygotowac hermetyczny pojemnik do pozniejszej fermentacji brzeczki. Bedzie pasowac:

    • Plastik (tani i praktyczny);
    • szklo (ladne i drozsze);
    • emaliowane;
    • pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej o jakosci spozywczej lub miedzi.

    Niezawodny i tani plastikowy pojemnik

    Szklany pojemnik

    Nie uzywaj sloika aluminiowego. Aluminium jest szkodliwe dla zdrowia.

    Pojemnik nalezy najpierw wyczyscic, wyplukac goraca woda i wytrzec do sucha. Wymieszaj cukier w wodzie – baza gotowa! Teraz nadszedl czas na ozywienie brzeczki.

    Krok 2.

    Kiedy przestac destylowac zacieru?

    Istnieje kilka sposobow ustalenia, kiedy proces destylacji zostal zatrzymany:

    1) Najlatwiej jest prowadzic zacieru, az poczujesz smak alkoholowy, aby usunac caly alkohol z destylacji. Smakujemy i podejmujemy decyzje.

    2) Zwilzamy papierowa serwetke kapiacym destylatem i probujemy ja podpalic: jesli szybko sie zapali, wybor nalezy kontynuowac, jesli sie nie pali, alkohol juz wyszedl i proces mozna zatrzymac.

    3) Jesli masz termometr w destylatorze, to okreslamy temperature 96?C, tym samym ograniczamy zawartosc zanieczyszczen fuzlowych w bimberze. Ten moment odpowiada wyjsciu bimbru z chlodnicy o sile 40%.

    Wiemy, ze kontrola temperatury destylacji bimbru w kostce destylacyjnej opiera sie na fakcie, ze kazda zawartosc alkoholu w bimberze odpowiada okreslonej temperaturze wrzenia.

    Dane zaczerpnieto z ponizszej tabeli.

    Brzeczka zamienia sie? w zacieru

    Aby zrobic zacier z brzeczki, dodaj do niej drozdze. Drozdze moga byc:

    • Suchy (alkoholowy) – 30 gramow;
    • Prasowany (piekarniczy) – 150 gramow.

    Suszone drozdze alkoholowe (po lewej) i drozdze piekarnicze (po prawej).
    Jeszcze 10-15 lat temu wszystkie domowe gorzelnie wykorzystywaly do ??zacieru zwykle drozdze piekarskie. Sa tanie, ale maja szereg wad – dlugo fermentuja, daja niska moc (nie wiecej niz 9%) i wydzielaja nieprzyjemny zapach podczas fermentacji.

    Drozdze alkoholowe sa specjalnie opracowane do przygotowywania domowych napojow. Wzmacniaja zacieru (zawartosc alkoholu do 20%), nie wydzielaja piany i zapachu, szybciej fermentuja. Polecam uzywanie alkoholu.

    Nie dodawaj drozdzy do goracej brzeczki – zginie. Temperatura brzeczki nie powinna przekraczac 28 ? C.

    Po dodaniu drozdzy szczelnie zamknij pokrywke, zaloz uszczelke wodna, ??aby uwolnic dwutlenek wegla, a nastepnie umiesc ja w cieplym otoczeniu o temperaturze 20-25?C i poczekaj, az drozdze zamienia caly cukier w alkohol. To nie jest szybkie, trzeba poczekac 4-5 dni. Dokladny czas zalezy od rodzaju drozdzy. Pod koniec fermentacji otrzymasz mycie cukrowe.

    Jesli minal okres fermentacji drozdzy, zacier jest sprawdzany pod katem gotowosci. Oznaki gotowosci zacieru:

    • Gorzki smak. Wiec wszystkie cukry zostaly zamienione na alkohol.
    • Brak piany. Powierzchnia jest gladka, zniknal charakterystyczny syk.
    • Przezroczystosc. Braga stala sie bardziej przezroczysta, a na dnie utworzyl sie osad.

    Jesli wszystkie oznaki gotowosci sa obecne, pozostaje ostatnia rzecz do zrobienia – rozjasnienie zacieru. Jest to konieczne do calkowitego usuniecia pozostalosci drozdzy, ktore maja nieprzyjemny smak i zapach.

    Jako odstojnik stosuje sie prosty i niedrogi material, bentonit. Jest to biala glinka zmielona na proszek. Dostajac sie do zacieru, w ciagu zaledwie 24 godzin zbiera wszystkie pozostalosci produktow fermentacji i opada z nimi na dno. Male spozycie – 1 lyzka stolowa na 10 litrow zacieru.

    Klarowanie zacieru bentonitem: przed i po.

    Krok 3.

    Kontrola procesu destylacji za pomoca termometru

    Dolna temperatura cieczy (? C) Zawartosc alkoholu w kostce (?C) Zawartosc alkoholu w selekcji (? C)
    88 21,9 68,9
    89 19,1 66,7
    90 16,5 64,1
    91 14,3 61,3
    92 12.2 57,9
    93 10.2 53,6
    94 8,5 49,0
    95 6,9 43,6
    96 5,3 36,8
    97 3,9 29,5
    98 2,5 20,7
    99 1,2 10,8
    sto 0,0 0,0

    Rodzaje wedlug slodyczy

    Wszystkie nalewki alkoholowe sa konwencjonalnie podzielone na nastepujace typy:

  • Gorzki. Przygotowany z ziol, aromatycznych roslin, przypraw: chrzanu, herbaty, hibiskusa i innych skladnikow. Nazywa sie je gorzkimi, poniewaz cukier nie jest do nich specjalnie dodawany. Tylko slodka nuta jest mozliwa dzieki produktowi, na ktorym powstaje nalewka. Tutaj cukier nie moze przekraczac 2%.
  • Polslodkie. Nie dodaje sie do nich cukru, chociaz jego zawartosc moze wynosic okolo 6%. Sa to nalewki wykorzystujace jagody lub jagody i ziola (przyprawy). Slodycz zalezy od ilosci cukru w ??uzytych jagodach.
  • Slodki. Mowa konkretnie o nalewkach (likierach), do ktorych dodaje sie cukier. Jej poziom to okolo 20%.
  • Bardzo slodkie – likiery. Zawieraja cukier – 30%, a nawet wiecej.
  • Radzimy przeczytac: Limoncello na bimberze – najlepsze przepisy

    Pamietaj, aby napoje nie byly zbyt slodkie. A jesli nawet kochasz likiery, to nie zapominaj: sa podstepne, latwiej ?wywala cie z siodla?, a kac po ?rozwaleniu? jest trudniejszy. Dlatego likiery sa spozywane w malych dawkach lub uzywane do koktajli.

    Rosliny daja lepsze korzystne wlasciwosci i olejki eteryczne alkoholowi, ktory ma moc 45 ? lub wiecej. Dlatego lepiej zrobic je z bimberem, a nie z zakupiona wodka.

    Radzimy przeczytac: Jak ulepszyc bimber smakami?

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko