Jak prawidlowo i smacznie przygotowac przewiewne tluczone ziemniaki

Wielu doswiadczonym gospodyniom domowym wyda sie, ze ten artykul nie jest dla nich. Co moze byc takiego trudnego w puree ziemniaczanym? Tarte ziemniaki z mlekiem lub maslem. Wydaje sie, ze wszystko jest takie proste i latwe. Jednak tak nie jest.

Nawet tak proste danie jak puree ziemniaczane ma swoje sekrety gotowania. Konieczne jest przestrzeganie wszystkich technologii gotowania, aby uzyskac bujne i delikatne puree. A wiec, jak iz czym mozesz ugotowac to danie.

Przyjrzyjmy sie przepisom na ten smakolyk.

Jak prawidlowo zrobic tluczone ziemniaki z mlekiem
Jak szybko i smacznie zrobic puree ziemniaczane

Skladniki Ilosc
Ziemniaki 1 kg
Mleko 300 ml
Maslo 100 gramow
Sol, ziola smak
Czas gotowania: 50 minut Kalorie na 100 gramow: 98 Kcal

Jak gotowac:

Z ziemniakow zdjac skorke, usunac wszystkie oczy i plamy. Nastepnie nalezy go pokroic na srednie plastry;

Ziemniaki wlozyc do metalowego pojemnika, zalac woda, posolic i gotowac do miekkosci. Gotowosc mozna sprawdzic widelcem lub czubkiem noza. Koncowka powinna swobodnie pasowac do ziemniaka;

gotowac ziemniaki

Nastepnie spuszczamy wode z pojemnika;

Mleko jest troche podgrzane;

Dodaj oleju

Nastepnie zaczynamy ugniatac ziemniaki zmiazdzyc i stopniowo wlewac cieple mleko;

ubij tluczone ziemniaki

Nastepnie dodaj maslo do puree i wymieszaj.

Wymagane komponenty:

  • 1 kilogram ziemniakow;
  • 2 cebule;
  • Maslo – 50 gramow;
  • Sol -1/5 lyzeczki;
  • poltorej szklanki mleka;
  • Olej roslinny.

Przygotowanie:

  • Z ziemniakow obiera sie skorke i kroi ja na czesci. Wkladamy go do zimnej wody, aby nie sciemnial;
  • Nastepnie wlozyc do metalowego pojemnika, zalac woda, posolic i gotowac do miekkosci;
  • Gdy ziemniaki sie gotuja, przygotuj cebule. W tym celu cebulki nalezy obrac i pokroic w paski;
  • Nastepnie cebule nalezy smazyc na oleju roslinnym przez 5-10 minut;
  • Jak tylko ziemniaki sa ugotowane, musisz spuscic z nich wode;
  • Gdy jest goracy, nalezy go zagniesc na miazge lub przepuscic przez specjalna prase z drobna siatka;
  • Nastepnie dodaj maslo do puree i wymieszaj;
  • Mleko nalezy podgrzac;
  • Gorace mleko wlej do puree i wymieszaj. Mozesz uzyc smietanki zamiast mleka;
  • Cebule mozna wlozyc bezposrednio do puree i wymieszac. Mozna go rowniez podawac osobno podczas serwowania puree na stole, aby kazdy mogl dostosowac ilosc w puree.
  • Wymagane komponenty:

    • 1 kilogram ziemniakow;
    • Smietana lub smietana – 200 ml;
    • Maslo – 50 gramow;
    • 2 gramy galki muszkatolowej;
    • Sol i czarny pieprz.

    Przygotowanie:

    delikatne puree

  • Bulwy nalezy dokladnie umyc i wysuszyc;
  • Nastepnie wykonaj koperty z papieru do pieczenia. Aby to zrobic, odetnij dwa arkusze i zloz na pol;
  • Nastepnie wloz 5 ziemniakow do jednej polowy i przykryj druga polowa. Wszystkie krawedzie owijamy ciasno;
  • W ten sam sposob dodaj reszte ziemniakow;
  • Nastepnie poloz koperty na blasze do pieczenia;
  • Piekarnik nagrzewa sie do 220 stopni. Umieszczamy tam blache do pieczenia z kopertami i zostawiamy do pieczenia na godzine;
  • Wyciagamy gotowe ziemniaki, schladzamy i obieramy;
  • Nastepnie wloz go do glebokiej miski i zmiazdz, az uzyskasz tluczone ziemniaki;
  • Nastepnie rozpusc troche masla w szklanej misce, dodaj sol, pieprz i galke muszkatolowa. Calosc dobrze wymieszaj;
  • Napelnij mieszanka puree i wymieszaj;
  • Cala powstala mase poloz na blasze do pieczenia, napelnij smietana lub smietana i wloz do piekarnika;
  • Puree ziemniaczane piecze sie przez okolo 15 minut.
  • zapiekanka w wolnym naczyniu
    Przeczytaj, jak zrobic dietetyczna zapiekanke z twarogiem.

    Przeczytaj przepis na ciasto francuskie z ryba.

    Makaron z czerwona ryba i kremowym sosem, przeczytaj najsmaczniejsze przepisy.

    Wymagane komponenty:

    • kilogram ziemniakow;
    • 300 ml przegotowanej wody;
    • Brokuly – 2 sztuki;
    • Maslo – 60 gramow;
    • Jajko kurze – 1 sztuka;
    • Ser twardy – 70 gramow;
    • Pietruszka – 1 peczek;
    • 2 zabki czosnku;
    • Zmielone czarne ziele angielskie – szczypta;
    • Sol;
    • 2 lyzki stolowe. lyzki oleju roslinnego;
    • Kolendra, szafran do smaku.

    Przygotowanie:

    przecier brokulowy

  • Bulwy sa obierane, myte i umieszczane w zimnej wodzie, aby nie zrobily sie czarne;
  • Brokuly myje sie i kroi na srednie kawalki;
  • Nastepnie zabki czosnku nalezy obrac i przetrzec drobna tarka lub przecisnac przez prase;
  • Wymieszaj czosnek z olejem roslinnym. Dodajemy tam rowniez mielony pieprz, kolendre i szafran;
  • Kawalek sera wciera sie tarka;
  • Nastepnie wlewamy wode na gaz i smarujemy maslem. Podgrzewamy i gotujemy, az maslo calkowicie sie rozpusci;
  • Nastepnie wloz obrane bulwy do kubka multicooker, dla wygody mozna je pokroic na dwie czesci. Umieszczamy tam rowniez brokuly;
  • Napelnij woda tak, aby przykryla wierzch warzyw i dodaj troche soli. Wlaczamy tryb duszenia i gotujemy przez 30 minut;
  • Nastepnie wylej troche wody i dodaj tam mieszanke oleju, czosnku i przypraw;
  • Nastepnie dolewamy ser i napelniamy go woda i maslem;
  • Gotuj przez kolejne 10 minut;
  • Nastepnie wszystkie skladniki nalezy zmiazdzyc na przewiewne puree;
  • Peczek zieleniny nalezy drobno posiekac i posypac na puree.
  • Wymagane Skladniki:

    • 200 gramow burakow o bogatym burgundowym kolorze;
    • Ziemniaki – 1 kg;
    • 250 ml mleka;
    • troche waniliny;
    • Maslo – 50 gramow;
    • szczypta chili;
    • Sol.

    Przygotowanie:

  • Bulwy ziemniaka i buraki dokladnie oplukac woda. Ponadto warzywa sa obierane ze skory;
  • Obrane ziemniaki pokroic w cwiartki, wlozyc do metalowego pojemnika. Napelnij woda, dodaj troche soli i gotuj przez pol godziny;
  • Buraki nalezy pokroic na srednie kawalki, umiescic w pojemniku, zalac woda, posolic i gotowac do miekkosci przez godzine;
  • Nastepnie gotowe warzywa wlozyc do glebokiego kubka i zagniesc na miazge;
  • Wloz mleko do ognia, dodaj do niego maslo, waniline i chili. Podgrzej do wrzenia i gotuj, az olej calkowicie sie rozpusci;
  • Nastepnie wlej mieszanke mleka z przyprawami do puree i ponownie zagniataj zgniatajac. Masa powinna byc przewiewna, delikatna i bez grudek;
  • Gotowe puree mozna w razie potrzeby posolic.
  • Coz, nauczylismy sie, jak zrobic to danie dobrze, ale co mozna zrobic z tluczonych ziemniakow, jakie danie? Przyjrzyjmy sie opcjom.

    Zapiekanki:

    • 600 gramow ziemniakow;
    • 300 gramow miesa mielonego;
    • Jedna cebula;
    • Jaja kurze – 2 sztuki;
    • Smietana lub smietana – 100 ml;
    • Kolendra mielona – ? lyzeczki;
    • Olej roslinny;
    • Sol i czarny pieprz.

    Przygotowanie:

  • Bulwy nalezy obrac i gotowac w wodzie z sola do miekkosci;
  • Obrana cebule sieka sie na male kawalki;
  • Stawiamy patelnie na ogniu, wlewamy olej roslinny i podgrzewamy. Mieso mielone i plastry cebuli polozyc na rozgrzanym oleju. Smazyc wszystko do miekkosci, tam tez trzeba dodac szczypte kolendry;
  • Gotowane ziemniaki mozna umiescic w filizance blendera, dodac smietane i ubic przewiewne puree;
  • Nastepnie rozbijamy jajka i oddzielamy bialka i zoltka;
  • W osobnej misce ubij bialka do uzyskania piany;
  • Mase ziemniaczana wkladamy do glebokiej miski, dodajemy tam zoltka i ubijamy;
  • Nastepnie wlej mase bialkowa do masy. Mieszanke nalezy delikatnie wymieszac, aby nie stracila ksztaltu;
  • Nastepnie posmaruj blache do pieczenia olejem roslinnym i rozloz na niej mase ziemniaczana warstwa;
  • Nastepnie rozloz mieso mielone z cebula w postaci warstwy na puree ziemniaczanym;
  • Na koniec zamknij gore mieszanka ziemniaczana;
  • Blache wkladamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez pol godziny.
  • Wymagane beda nastepujace elementy:

    kotlety ziemniaczane

    • Ziemniaki – 1 kg;
    • 100 gramow maki;
    • Jedno jajko;
    • szczypta curry;
    • Olej roslinny;
    • troche bulki tartej;
    • Sol.

    Przygotowanie:

  • Obrane ziemniaki gotowac w osolonej wodzie do miekkosci;
  • Ugniataj na gladko lub w blenderze;
  • Nastepnie dodaj tam make, curry i jajko kurze. Dobrze wymieszac;
  • Z tluczonych ziemniakow robimy male kotlety i obtaczamy je w bulce tartej;
  • Smazyc kotlety w oleju roslinnym z obu stron przez 4-5 minut;
  • Gotowe kotlety mozna przybrac ziolami i podawac z dowolnym dodatkiem.
    • Musisz gotowac ziemniaki przez 20-30 minut, ale nie wiecej. W przeciwnym razie stanie sie bardzo miekki i rozpadnie sie na oddzielne czesci;
    • Po ugotowaniu bulwy nalezy wysuszyc. Aby to zrobic, mozesz spuscic cala wode z patelni i postawic na malym ogniu na kilka minut;
    • Najlepiej ugniatac z zmiazdzeniem, za pomoca ktorego mozna przygotowac przewiewna i delikatna mieszanke ziemniaczana;
    • Zamiast mleka mozna nalozyc smietanke z kefirem;
    • Nie oszczedzaj masla. Im wiecej, tym smaczniejszy bedzie puree.

    Ziemniaki sa pysznym warzywem, jesli sa odpowiednio przygotowane. Szczegolnie smaczny jest w postaci puree ziemniaczanego. Mozna go spozywac samodzielnie lub z dodatkami warzywno-miesnymi.

    Ponadto puree ziemniaczane mozna wykorzystac jako baze do przygotowania wielu potraw. Najwazniejsze w tym biznesie jest dobra wyobraznia i pomyslowosc.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko