Jak prawidlowo marynowac skrzydelka z kurczaka na grilla

Szaszlyk ze skrzydelek kurczaka to delikatne danie z chrupiaca skorka, od ktorej po prostu nie da sie oderwac. Ogromna role odgrywa tu nie tylko jakosc miesa, ale rowniez marynata, dzieki ktorej grill nabiera wyjatkowego polaczenia smakow.

marynowane skrzydelka z kurczaka

Przed marynowaniem skrzydel nalezy je splukac, usunac koncowki.

Czasami skrzydla trzeba dodatkowo opalic, suszac je najpierw recznikiem papierowym. Dlatego przed zanurzeniem ich w marynacie dokladnie obejrzyj mieso.

Przygotowanie marynaty na skrzydelka z kurczaka nie jest trudne, ale w tym tkwi sekret soczystego smaku przyszlego dania.

Aby marynata byla bogatsza, uzywaj jak najwiekszej liczby produktow, lacz juz znane, wyprobuj nowe – nie boj sie eksperymentowac.

Skrzydelka zdaza wchlonac caly smak skladnikow, jesli mieso bedzie moczone przez co najmniej 3-4 godziny.

Kazdy pojemnik na marynate mozna zastapic plastikowa torba. To swietna opcja na piknik na lonie natury. Wystarczy przygotowac marynate, przelac ja do torebki, wycisnac nadmiar powietrza i zwiazac. Torba musi byc ciasna, aby skrzydla jej nie uszkodzily.

Po wyjeciu skrzydelek z marynaty lekko je wycisnij i od razu zacznij gotowac.

Wszystkie ponizsze przepisy nadaja sie zarowno na piknik, jak i do gotowania skrzydelek w domu: na patelni, w piekarniku.

Do tej czesci kurczaka jest ogromna liczba marynat: z miodem, sosem sojowym, winem, musztarda. Stosuje sie tradycyjna cebule i czosnek, a takze adjika, rozne rodzaje papryki, majonez, ocet.

Przepis numer 1
Jak smacznie i szybko marynowac skrzydelka z kurczaka na grilla

Skladniki Ilosc
Skrzydelka z kurczaka 3 kg
Zarowki 3 kawalki
Miod 3 lyzki stolowe
Cytryna 1 kawalek
Sos sojowy 50 ml
Sol, przyprawy smak
Czas gotowania: 180 minut Kalorie na 100 gramow: 142 Kcal

Skrzydelka, nasycone marynata cytrynowo-sojowa, wchlona aromat cebuli, a dzieki miodowi i cytrynie nabiora pikantnej kwaskowatosci i odrobiny slodyczy.

Wymieszaj wszystkie wymienione produkty w misce. Pokroj cebule w krazki, wycisnij sok z cytryny. Dodaj miod, sos sojowy. Pieprz marynate, sol, wymieszaj, wloz do niej mieso, dokladnie obtocz skrzydelka i odstaw na kilka godzin.

Mieso jest gotowe do pieczenia.

Lekki dodatek warzywny bedzie doskonalym dodatkiem do gotowego dania.

Specyfika podanej ponizej marynaty jest to, ze jest przygotowywana bez octu i ostrych przypraw, a sos sojowy dziala zamiast soli.
Zajeto 15 skrzydel:

  • Pomidor i cebula – 1 szt .;
  • Slodka papryka – pol;
  • Wszelkie zielenie;
  • Z przypraw – kolendry i cynamonu;
  • 100 gram majonezu i sosu sojowego.

marynata z adjika
Aby przygotowac marynate, musisz drobno posiekac pomidora, cebule, papryke, zielenie. Warzywa wymieszac z majonezem i sosem sojowym, dodac szczypte kolendry i cynamonu. Umiesc mieso w marynacie. Co najmniej 3-4 godziny pozniej mozesz zaczac gotowac pachnacy kebab ze skrzydelek.

Bez pieprzu i octu mieso zachowa swoj naturalny delikatny smak, a pikanterii i ostrosci mozna dodac do gotowego dania za pomoca roznych sosow i ketchupow.

Delikatne, pachnace w srodku i chrupiace, soczyste na zewnatrz ? takie sa skrzydelka nasaczone miodowa marynata z dodatkiem adzyki.

Bedziesz potrzebowac:

  • Skrzydelka z kurczaka – 1 kg;
  • Adzyka – 100 gr .;
  • Miod – 5 lyzek;
  • Czosnek – 1 glowa;
  • Oliwa z oliwek – 1 lyzka stolowa;
  • Sol i pieprz do smaku.

Marynata do gotowania z miodem i adzyka:

  • Jesli miod jest zbyt gesty, nalezy go troche podgrzac;
  • Przeloz czosnek przez prase i wymieszaj z adzyka;
  • Dodaj reszte skladnikow: oliwe z oliwek, sol, przyprawy.
  • Wymieszaj marynate ze skrzydelkami.

    Wazny! Mieso powinno byc marynowane wedlug tego przepisu przez co najmniej 10-12 godzin.

    Mieso marynowane w majonezie mozna zostawic na noc, ale w razie potrzeby bedzie gotowe do smazenia po 3-4 godzinach.

    Do 3 kg skrzydel bedziesz potrzebowac:

    • Majonez wysokokaloryczny – 500 gramow;
    • Ketchup pomidorowy, sos – 200 gramow;
    • Cebula – 500 gramow;
    • Sol dla smaku;
    • W razie potrzeby mozesz dodac wszechstronna przyprawe do kurczaka.

    Umyj skrzydelka i, jesli to konieczne, przetworz, zloz do pojemnika.

    Przygotuj marynate:

  • Pokroj cebule, dodaj troche soli i lekko potrzasnij rekami, aby pojawil sie sok;
  • Wymieszaj majonez, keczup pomidorowy, cebule, w razie potrzeby dodaj przyprawy;
  • Wymieszac ze skrzydelkami i pozostawic do zamarynowania.
  • Dzieki pomidorom i majonezowi kebab okaze sie bardziej soczysty, z piekna czerwonawa skorka.

    Ponizszy przepis na marynate owocowa jest idealny, jesli skrzydelka musza byc przygotowane na stol dla dzieci. Ale dorosli moga tez lubic slodko-kwasne aromatyczne kebaby.

    Skladniki do marynaty owocowej:

    • Ananas swiezy lub w puszkach
    • Pomaranczowy;
    • Sos sojowy – 2 lyzki stolowe;
    • Korzen imbiru – 20 gramow;
    • Ketchup – 100 ml;
    • Cukier – 1 lyzka stolowa.

    Gotowanie marynaty:

  • Wycisnij sok z pomaranczy;
  • Zetrzyj imbir na bardzo drobnej tarce;
  • Wymieszac sok pomaranczowy, starty imbir, sos sojowy, ketchup, dodac cukier.
  • Skrzydelka z kurczaka mieszamy z marynata i odstawiamy na kilka godzin. Smaz skrzydelka razem z kawalkami ananasa.

    Ciekawy przepis, ktory pozwoli ugotowac pyszne danie o przyzwoitym smaku.

    Bierzemy nastepujace produkty:

    skrzydelka z kurczaka z cytryna

    • 2-2,5 kg skrzydel;
    • 120 gramow masla (mozna uzyc margaryny);
    • 100 gramow czerwonego wina;
    • 2 cytryny;
    • 200 gramow cukru (najlepiej brazowego);
    • 100 ml sosu sojowego;
    • Dwie lyzeczki suchej musztardy w proszku.

    Do marynaty wycisnac sok z cytryny, dokladnie wymieszac wszystkie wskazane skladniki. Skrzydelka przykryc marynata i odstawic na 8-10 godzin.

    Wiele marynuje mieso za pomoca octu stolowego lub octu jablkowego. Przepis jest prosty w wykonaniu, wymaga najpopularniejszych produktow, jednak mieso okaze sie miekkie i smaczne.

    Za kilogram skrzydelek marynatowych bedziesz potrzebowac:

    • ocet 9% – 2 lyzki;
    • Ta sama ilosc oleju slonecznikowego;
    • Dwie lyzeczki soli;
    • Jedna cebula;
    • 4 zabki czosnku;
    • Troche czarnego pieprzu.

    Wymieszaj szklanke wody z octem, dodaj sol do rozpuszczenia. Zetrzyj czosnek, posiekaj cebule, wlej roztwor, dodaj olej, lisc laurowy, szczypte pieprzu.

    Marynuj skrzydelka w tej marynacie przez 2-3 godziny.

    oryginal
    I gotujesz grilla na wodzie mineralnej, przepis jest bardzo prosty, ale mieso okaze sie bardzo delikatne i soczyste.

    Przepis na grilla marynowanego w cebuli jest jednym z najprostszych i najpopularniejszych, mieso jest soczyste i delikatne.

    Jak ugotowac przepis na kebab jagniecy w piekarniku z przyprawami i wykwintna marynata, przeczytaj nasz artykul.

    Oto kilka wskazowek, ktore pomoga Ci bezproblemowo przygotowac wspanialy posilek:

  • Skrzydelka najlepiej gotowac na ruszcie. Robienie tego na szaszlykach nie jest zbyt wygodne, poniewaz kosci moga zwisac i palic. Jesli uzywasz szaszlykow, skrzydla nalezy bardzo ostroznie naciagnac;
  • Nie zapomnij odciac samych koncow skrzydel. Poniewaz nie ma miesa, moga szybko smazyc sie i przypalac podczas gotowania. W ten sposob wyglad potrawy i jej smak zostana zepsute;
  • Wybierz miesiste skrzydelka z kurczaka, sa bardziej odpowiednie do kebabow;
  • Marynata powinna calkowicie przykryc mieso, wtedy skrzydelka beda marynowane rownomiernie i po usmazeniu nie beda twarde ani suche.
  • Skrzydelka z kurczaka w sosie miodowym okaza sie delikatne, soczyste z chrupiaca skorka. Zobacz przepis z rekomendacjami kulinarnych specjalistow.

    Aby marynowac mieso z kurczaka, musisz wlaczyc wyobraznie. W lodowce zawsze znajduje sie zywnosc, ktora mozna wykorzystac na wiele sposobow. Powyzsze przepisy pomoga Ci rowniez przygotowac niezwykle pyszny kebab.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko