Jak prawidlowo posolic lososia w domu

Losos norweski lub losos to smaczna i zdrowa ryba. Jego mieso zawiera duzo bialka i zdrowych tluszczow wielonienasyconych.

Jedzenie lososia pomaga poprawic funkcjonowanie naczyn krwionosnych, zwiekszyc aktywnosc mozgu i zachowac mlodosc. Mimo wysokiej kalorycznosci jest produktem dietetycznym.

Apetyczny solony losos

Aby zachowac wszystkie uzyteczne wlasciwosci, losos musi byc solony lub wedzony. Obrobka cieplna niszczy dosc duza czesc witamin.

Kazda rybe najlepiej kupowac na zywo. Mozna to zrobic w gospodarstwach rybnych i wyspecjalizowanych sklepach. Wtedy na pewno na Twoim stole pojawi sie swiezy produkt.

Zgodnie z przepisami okres przechowywania schlodzonych ryb nie przekracza dwoch tygodni. Aby dostarczyc go niemal w kazde miejsce na swiecie, tym razem wystarczy, bez poswiecania swiezosci.

Lepiej jest wziac cala tusze schlodzonego lososia. Im wieksza ryba, tym bardziej dojrzala, tym gestsze i smaczniejsze bedzie jej mieso. Kolor miesa jest jasnopomaranczowy, czasem nieco jasniejszy, ale nie jasniejszy.

Powierzchnia tuszy powinna byc pokryta gladkimi, blyszczacymi, srebrzystymi luskami. Bez zazolcenia i sluzu.

Dolek cisnieniowy znika bardzo szybko. Charakterystyczna cecha lososia jest to, ze praktycznie nie pachnie.

Jak kazda inna ryba, losos zaczyna sie psuc od glowy. Zapach skrzeli – zgnily zapach wskazuje, ze data waznosci wkrotce wygasnie.

Zwroc uwage na oczy. Jesli ryba jest swieza, oczy beda wyraznie zoltawe bez matowego szarego filmu.

Zakup mrozonego lososia nalezy traktowac z rowna uwaga. Na powierzchni ryby nie powinno byc zazolcenia i wgniecen, wszystko to sugeruje, ze zostala ponownie zamrozona i prawdopodobnie ryba zostala zepsuta.

Supermarkety czesto sprzedaja lososia juz pokrojonego w steki. Najprawdopodobniej w ten sposob sprzedaje sie ryby z uplywajacym terminem przydatnosci do spozycia.

Nie oznacza to, ze jest zly lub bezuzyteczny. Wystarczy jak najszybciej ugotowac kupione w supermarkecie steki lub zamrozic je w celu dlugoterminowego przechowywania.

Wazne jest, aby mrozonego lososia delikatnie rozmrozic. Glowna zasada rozmrazania zywnosci jest nie pospiech.

Rozmrazanie tusz
Z zamrazarki przenies tusze do lodowki na co najmniej jeden dzien. Im wieksza ryba, tym dluzszy czas rozmrazania.

Nigdy nie rozmrazaj go w wodzie, nie mowiac juz o goracej. W przeciwnym razie okaze sie, ze jest bez smaku, luzny i wodnisty.

Przed pocieciem lososia nalezy dokladnie wypatrosnac i usunac luski. Mozesz pokroic tusze na steki, troche posolic na mokro, troche usmazyc na grillu, a pozostale kawalki zamrozic. To najprostsza opcja.

Do marynowania na sucho miele sie lososia. Ten proces jest prosty, choc wymaga pewnych umiejetnosci.

Wez szorstka deske i specjalny noz z plaskim ostrzem do frezowania. Trzymajac rybe mocno za glowe, prawa reka wykonaj podluzne ciecie wzdluz grzbietu.

Nastepnie, ruchami do przodu od siebie, usun gorny filet z kregu. Dolny filet jest rowniez odciety.

Zebra usunac peseta lub odciac nozem. Ostroznie wyczuj powstaly filet i usun wszelkie znalezione kosci. Filet z lososia jest gotowy do dalszego kulinarnego dzialania.

Teraz spojrzmy na przepisy.

Jak wysuszyc lososia solonego w kawalkach
Jak posolic lososia: najlepsze sposoby

Skladniki Ilosc
Plastry lososia 1-1,2 kg
Cukier bialy 20 gramow
Sol morska gruboziarnista 40 gramow
Swiezo zmielony bialy pieprz 5 gramow
Suszony koperek 5 g lub maly peczek swiezego
Czas gotowania: 240 minut Kalorie na 100 gramow: 145 Kcal

Jedyna wada lososia jest wysoki koszt. Jesli cala ryba nie jest mozliwa lub nie ma ochoty bawic sie krojeniem i mieleniem tuszy, to losos w plastrach jest doskonala opcja.

Sprzedawany jest zarowno w postaci mrozonej, jak i swiezej w supermarketach pod nazwa ?trimmings?. Kawalki te sa idealne do marynowania na sucho.

Jak prawidlowo posolic lososia, ponizej:

  • Kawalki lososia dobrze oplukac, zmierzyc, usunac nasiona;
  • Wymieszaj sol morska, bialy cukier, bialy pieprz i suszony lub swiezy drobno posiekany koperek – otrzymasz solona mieszanke;
    Mieszanina
  • Pokroj rybe na rowne kawalki;
    Pociac na kawalki
  • Zlozyc kawalki ryby do pojemnika do solenia, posypujac mieszanka do solenia;
    Solenie
  • Umiesc na zimnie przez trzy godziny, naciskajac z uciskiem;
    Pod uciskiem
  • Sprawdz gotowosc – jesli losos jest dobrze posolony – mozesz podac go do stolu.

Swieze steki z lososia sa doskonale marynowane w solance. Ten sposob zbierania ryb pozwala uniknac wielokrotnego zamrazania.

Losos jest delikatny i aromatyczny. Dodajac rozne przyprawy i przyprawy, mozna uzyskac roznorodne niuanse smakowe. Do solenia w tradycyjny sposob potrzebne beda:

  • Steki ze swiezego lososia ze skora – 4-5 szt. o wadze okolo 100 g kazdy;
  • Woda – 1 l;
  • Cukier bialy – 1 lyzka stolowa;
  • Sol morska gruboziarnista – 4 lyzki;
  • Ocet winny lub jablkowy – 20 ml. Jesli bierzesz zwykly ocet stolowy, jego ilosc powinna zostac zmniejszona o polowe;
  • Liscie laurowe – 2 szt.;
  • Pieprz bialy – 4-5 szt.

Zacznijmy gotowac:

  • Dodaj sol i cukier do przegotowanej wody;
  • Dodac bialy pieprz i liscie laurowe, wlac ocet i dusic przez minute;
  • Schlodzic i odcedzic marynate;
  • Wloz steki z lososia do pojemnika do solenia i przykryj marynata;
  • Przechowuj pojemnik z rybami w lodowce przez dwa dni, po czym solone steki beda gotowe. Mozna je grillowac, piec lub tak po prostu jesc.

Losos solony pikantny

Bardzo smacznego i pikantnego lososia uzyskuje sie w miodowo-pikantnej marynacie.

Do gotowania wez:

  • Woda – 1 l;
  • Losos, filet bez skory – 0,5 – 0,6 kg;
  • Gruba sol morska – 4 lyzeczki;
  • Liscie laurowe – 2 szt.;
  • Groszek czarny, bialy i ziele angielskie 2 szt. wszyscy;
  • Gozdziki z pakami – 4 szt.;
  • Nasiona kolendry – cwierc lyzeczki;
  • Miod to najlepsza musztarda lub ziola – 20 g;
  • Brandy lub koniak – 25-30 ml.

Zacznijmy gotowac:

  • Zagotuj wode do marynaty, dodaj sol morska i cukier;
  • Papryke, kolendre i gozdziki wrzucic do wrzacej wody, gotowac okolo pol minuty;
  • Wylacz piec i wyjmij patelnie, dodaj liscie laurowe, miod i brandy;
  • Filet z lososia pokroic w bardzo cienkie plasterki (aby ulatwic krojenie, mozna go troche trzymac w zamrazarce);
  • Umiesc talerze rybne w plaskim pojemniku do solenia;
  • Odcedz schlodzona marynate i polej nia lososia, wstaw do lodowki na 22-24 godziny;
  • Po wyznaczonym czasie wyjmij gotowa rybe z marynaty i mozna ja od razu podac lub przeniesc do suchego, czystego pojemnika.

Brzuch
Podczas mielenia lososia zazwyczaj odcina sie brzuszki. Sa za grube i wielu ludzi ich nie lubi.

Nie powinienes jednak wyrzucac tak wspanialego produktu. Boczek lososia jest dobrze zamrozony. Moga byc uzywane do aromatyzowania pieczonych ziemniakow.

Solone boczki z lososia to swietna przekaska do piwa i wspaniala dekoracja zarowno odswietnych, jak i codziennych stolow. Sa grubsze niz inne czesci ryb i dlatego zawieraja wiecej kwasow wielonienasyconych. Wraz z boczkiem mozna rowniez posolic grzbiet usuniety podczas mielenia.

Do gotowania wez:

  • Brzuch lososia i ewentualnie grzbiet – 600 g;
  • Sol morska gruboziarnista – 30 g;
  • Cukier bialy – 20 g;
  • Swiezo zmielona mieszanka papryki – biala, czerwona, czarna, rozowa, zielona – 5-7 g;
  • Lisc laurowy – 2 szt .;
  • Sok z polowy cytryny.

Przygotowanie:

  • Odetnij pletwy od brzucha;
  • Wlej zimna wode przez pol godziny, jest to konieczne, aby latwo oddzielic skore i usunac nadmiar wlokien;
  • Zdjac skore, oplukac brzuchy pod biezaca woda i osuszyc recznikiem papierowym;
  • Jesli brzuchy sa duze, lepiej pokroic je na porcje;
  • Polacz sol morska, cukier, mieszanke pieprzu i pokruszone liscie laurowe, aby uzyskac marynowana mieszanke;
  • Zanurz kazdy kawalek brzucha lososia w posolonej mieszance i umiesc w przygotowanym pojemniku;
  • Zalej rybe sokiem wycisnietym z cytryny, uwazaj, aby nie dostaly sie pestki cytryny ? beda gorzko smakowaly;
  • Docisnij prasa i wstaw do lodowki. 22-24 godziny to czas soli czerwonej ryby;
  • Podawaj gotowe boczki z lososia z ziemniakami. Swietnie nadaja sie rowniez do sosu do makaronu. Lub mozesz je zjesc z piwem.

Lekko solona przystawka z lososia
Lekko solona czerwona ryba to przystepny cenowo przysmak. Sprzedawana jest w malych porcjach w opakowaniach prozniowych, czesto juz pokrojona na porcje.

Jesli chcesz, mozesz sam ugotowac lekko solonego lososia. Ten proces jest dosc prosty, poradzi sobie nawet niedoswiadczony kucharz.

Przede wszystkim musisz kompetentnie podejsc do wyboru ryb do solenia. Jesli kupujesz swieze, wez tylko te, ktora ma glowe. Oczywiscie nie chcesz placic za czesc, ktora nie zostanie wykorzystana, ale to zapach skrzeli wskazuje na swiezosc lososia.

Do gotowania wez:

  • Losos, lepiej filet ze skora – 1-1,2 kg;
  • Sol morska gruboziarnista – 60 g;
  • Cukier bialy – 40 g;
  • Swiezo zmielony bialy pieprz – 4-5 g;
  • Mala wiazke swiezego koperku mozna zastapic kilkoma szczyptami suszonego.

Sol w domu:

  • Oplucz filety z lososia pod biezaca woda, sprawdz kosci i wysusz;
  • Koper oplucz w roztworze sody, osusz i bardzo drobno posiekaj, uzywajac tylko lisciastych czesci;
  • Wymieszaj sol morska, bialy cukier, swiezo zmielony bialy pieprz i posiekany koperek – otrzymasz marynowana mieszanke;
  • Polozyc filet z lososia skora do dolu i dobrze posypac sola;
  • Filety przelozyc do pojemnika do marynowania, skora do gory i przykryc reszta mieszanki;
  • Wloz go do lodowki na 22-24 godziny, naciskajac z uciskiem;
  • Gotowa rybe nalezy nasaczyc solanka i mozna ja od razu podac.

Najlatwiejsza metode solenia prezentuje ponizszy post:

Solony i lekko solony losos to doskonale samodzielne danie. Zwykle podaje sie ja jako zimna przekaske, pokrojona w cienkie plasterki i przyozdobiona cwiartkami limonki i ziolami.

Jesli ryba zostala posolona z koscmi, przed podaniem usun je nozyczkami kuchennymi lub peseta.

Losos jest dobry do robienia kanapek i kanapek. Ta ryba dobrze komponuje sie z maslem i miekkim twarogiem.

Podczas ukladania swiatecznego stolu nalezy pamietac, ze w temperaturze pokojowej lekko solony losos zaczyna bardzo szybko psuc sie. Maksymalny czas poza lodowka to cztery godziny. Najlepiej przygotowac kilka talerzy przystawek i wyjac czesc na zimno, podajac w razie potrzeby.

Salatka z krewetkami i rukola
Oferujemy wariacje lekkich salatek, ktore nadaja sie zarowno na swiateczny stol, jak i na co dzien. Najlepsze pomysly na gotowanie salatek z krewetkami i rukola. Niektore skladniki pozostaja niezmienione, inne ulegaja zmianie. Za kazdym razem nowy smak!

Mozesz latwo upiec sandacza w piekarniku, uczac sie tutaj przepisow. Takiego menu rybnego nikt nie odmowi!

Wszystko, co kiedykolwiek chciales wiedziec o Bonn Slimming Soup, znajdziesz w tym artykule. Plus przepisy i opisy 7-dniowej diety.

Gotowy solony losos przechowuje sie w lodowce w specjalnym pojemniku prozniowym lub w pojemniku z bardzo dobra pokrywka, nie dluzej niz cztery dni. Mrozona, lekko solona rybe mozna przechowywac od trzech do czterech miesiecy.

Przed umieszczeniem go w zamrazarce nalezy go podzielic na porcje, poniewaz ponowne zamrozenie znacznie pogarsza smak.

Czas marynowania lososia zalezy od tego, co chcesz otrzymac. Na lekko solone wystarczy jeden dzien, ale brzuszki do piwa trzeba dluzej soloc.

Nigdy nie plucz gotowanej solonej ryby. Osuszyc papierowym recznikiem i delikatnie strzepnac z niego resztki marynowanej mieszanki.

Solony i lekko solony losos to samowystarczalne i bardzo smaczne danie, ktore doskonale komponuja sie z cytrusami, swiezymi ziolami i twarogiem. Ciesz sie gotowaniem i jedzeniem tej wspanialej ryby!

Zasady solenia ryb w domu znajdziesz na walku:

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko