Jak prawidlowo przygotowac wino z winogron w domu: przepisy na rozne odmiany

Od czasow starozytnych wina przygotowywane byly w gospodarstwach domowych w Grecji, Rzymie, Iranie, Chinach, a nastepnie przez wlascicieli we Francji, Wloszech, Rumunii, Moldawii. Zwykle winorosl rosla wlasnie tam, obok domu. W Rosji tradycje domowego winiarstwa stworzyli Kozacy Don i Kuban, a takze imigranci z Niemiec. Wielkosc produkcji wina przez niektorych z nich wzrosla tak bardzo, ze na polecenie Piotra I Kozacy musieli dostarczac wino na dwor krolewski. W dzisiejszych czasach domowe winiarstwo odradza sie w nowej formie, a wlasciciele, ktorzy wykroczyli poza granice swojej kuchni w zakresie robienia wlasnych win, nazywani sa ?garazami?, a ich wina domowe ? winami garazowymi. Przyjrzyjmy sie, jak prawidlowo przygotowac wino z winogron w domu, przepisom i technologiom.

Linia win gronowych – biale, rozowe, czerwone

Krotka klasyfikacja win i winiarstwa w domu

Winogrona przy najsilniejszym tloczeniu sa w stanie dac nie wiecej niz 80% soku, w ktorym bedzie obecny miazsz. Po fermentacji miazga opadnie, a po spuszczeniu wina z osadu mozna uzyskac okolo 70-75% pierwotnej masy. Cukier w winie domowej roboty to glukoza i fruktoza. Najslodsze odmiany winogron moga zawierac 25% lub wiecej.

Wino gronowe bez dodatku cukru nazywamy wytrawnym, po dodaniu cukru wino staje sie slodkie, polslodkie lub polwytrawne. Z dodatkiem alkoholu etylowego – wzmocniony. Do produkcji win deserowych i musujacych stosowana jest osobna technologia. Jesli do wina doda sie skladniki zapachowe, nabierze ono smaku. Wino domowe moze byc zrobione z jednej odmiany winorosli i bedzie to odmianowe, lub z kilku odmian – wino bedzie oddzielne lub zmiksowane.

Robienie wina z winogron w domu to zabawny proces. Tradycyjnie mezczyzni zajmuja sie produkcja wina w rodzinach, jednak wcale nie jest to warunkiem sukcesu. Gospodynie domowe czesto robia rownie wspaniale i pyszne wina, chociaz trudno im podnosic lub przenosic duze butelki i pojemniki na wino.

Domowe wino to niezrownana przyjemnosc!

Wybor i przygotowanie surowcow

Szczegolna uwage przywiazuje sie do doboru winogron, z ktorych powstanie napoj. Doswiadczeni winiarze radza przygotowywac napoj tylko z dojrzalych owocow, poniewaz niedojrzale jagody sa zbyt kwasne. Przejrzale winogrona rowniez nie sa odpowiednie, poniewaz szybko zaczyna sie w nich fermentacja octu, przez co moszcz moze sie zepsuc.

Ponadto nie mozna dodawac do wina padliny, poniewaz spowoduje to nieprzyjemny, ziemisty posmak plynu.

Jagody wybrane do produkcji wina nalezy wczesniej posortowac, aby pozbyc sie zgnilych owocow. Ponadto wszystkie liscie z galazkami sa usuwane ze szczotek, co negatywnie wplynie na smak plynu.

Spojrz tez

Zasady i warunki przechowywania domowego wina, wybor pojemnikow i temperaturCzytaj

Korzysci i niebezpieczenstwa domowego wina

Domowe wino, przygotowywane bez podgrzewania surowcow, a takze bez dodatku konserwantow, barwnikow i aromatow, zawiera wiele witamin, mineralow (potas, fosfor, wapn, magnez), co korzystnie wplywa na prace serca. Pektyny sa dobre dla jelit i usuwaja toksyny z organizmu. Zwiazki fenolowe wystepujace w ciemnej skorze sa czesto substancjami fizjologicznie aktywnymi i dzialaja ochronnie na komorki organizmu.

Alkohol i wysoka zawartosc cukru w ??winach domowych moze niekorzystnie wplywac na stan ukladu nerwowego, przewodu pokarmowego i trzustki. Robienie wina w domu z winogron zgodnie ze wszystkimi zasadami, ktore przeanalizujemy, pomoze Ci uzyskac napoj, ktory poprawia zdrowie i wnosi radosc do domu!

Wskazania i przeciwwskazania do picia domowego wina

Nalezy zauwazyc, ze wskazania maja charakter doradczy, a przeciwwskazania sa pilne. Domowe wino zaleca sie spozywac w niewielkich ilosciach w przypadku utraty sil, jako witamine i tonik, ktory ma wlasciwosc zwiekszania apetytu. Czerwone wino, bogate w zwiazki potasu i fenoli, poleca sie spozywac w celu utrzymania pracy serca, a takze w celu odmlodzenia organizmu.

Domowe wino jest przeciwwskazane dla osob starszych z chorobami serca i naczyn krwionosnych, osob z chorobami zoladka, trzustki i watroby, cierpiacych na migreny, a takze kobiet w ciazy, dzieci i mlodziezy do 18 roku zycia.

Przepis na wino z dodatkiem wody

Zadaniem jest zrobienie polslodkiego wina gronowego o mocy 12%, zawartosci cukru 5% i obnizeniu kwasowosci moszczu do 6 gramow/litr. Jednoczesnie jest 5 litrow swiezego soku o poczatkowej kwasowosci 18 gramow i zawartosci cukru 8% na 1 litr.

Wazny !!! Wino nie fermentuje, co robic: dlaczego brzeczka przestala sie bawic i jak oszczedzac napoj

Przy obliczaniu wedlug tabel:

  • Wzrost calkowitej objetosci brzeczki (O) = (kwasowosc poczatkowa / kwasowosc wymagana) = 18/6 = 3 (razy);
  • Proporcje objetosciowe wody i cukru (VS) = O – 1 = 2 (razy);
  • Procent cukru brzeczki (Sax) = cukier w celu uzyskania pozadanej mocy (pozadany procent alkoholu / 0,6) + cukier resztkowy dla slodyczy = 12 / 0,6 + 5 = 25%.
  • Ilosc cukru (K) = (O * ilosc soku * Sax) – (poczatkowa zawartosc cukru w ??soku (kg) * ilosc soku) = (3 * 5 * 0,25) – (0,08 * 5) = 3,35 kg;
  • Objetosc zajmowana przez cukier (S) = K * 0,6 = 3,35 * 0,6 = 2,01 litra;
  • Wymagana ilosc wody (VOD) = VS * ilosc soku – S = 2 * 5 – 2,01 = 7,99 litra.
  • Calkowita objetosc brzeczki (V) = ilosc soku * O = 3 * 5 = 15 litrow.
  • Cukier do slodzenia gotowego wina (SS) = V * cukier na slodycz (%) / 100 = 0,75 kg;
  • Cukier dodawany na etapie fermentacji (Vb) = K – SS = 3,35 – 0,75 = 2,6 kg.
  • Za pomoca tego samego algorytmu mozesz okreslic ilosc wody dla dowolnego innego soku kwasnego: jablkowego, wisniowego itp.

    Obliczajac za pomoca pehametru, zawartosc cukru w ??brzeczce najpierw doprowadza sie do okolo 20% wedlug areometru, a nastepnie dodaje sie malymi partiami wode do wartosci pH 2,8-4. Na etapie fermentacji zawartosc i moc cukru jest kontrolowana przez tester wina. Korekty dokonuje sie na podstawie opisanej powyzej zaleznosci miedzy kwasowoscia, cukrem i woda (sok).

    Aby zwiekszyc kwasowosc brzeczki (wymagane w przypadku slodkich surowcow takich jak brzoskwinie czy morele, a takze przy zbyt duzym rozcienczeniu woda) mozna uzyc czystego kwasu cytrynowego w torebkach lub wycisnac swieza cytryne (sok z jednej owoce sredniej wielkosci zawieraja 5-6 gramow kwasu).

    Skladniki:

    • sok winogronowy – 5 litrow;
    • cukier – 3,35 kg;
    • woda – 7,99 l.

    Zawartosc kalorii w winie domowej roboty

    W winach wytrawnych lekkich z winogron bialych i czerwonych kalorycznosc nie przekracza 85 kcal/100 g, wina deserowe o wysokiej zawartosci cukru i alkoholu maja kalorycznosc zblizona do 200 kcal/100 g produktu.

    Odmiany na domowe wino gronowe

    Odmiany, ktore mozna wykorzystac do produkcji domowego wina gronowego, roznia sie znacznie w zaleznosci od regionu. Polnocna granica przemyslowej uprawy winorosli Federacji Rosyjskiej przebiega na poziomie regionu Wolgograd, gdzie mozna znalezc klasyczne europejskie odmiany o najwyzszych wlasciwosciach winiarskich: Riesling, Rkatsiteli, Saperavi, Chardonnay, Aligote, Krasnostop Zolotovsky i wiele innych . W bardziej polnocnych regionach odmiany slynnego hodowcy A.I. Potapenko, na przyklad Ametyst. Swietnie nadaja sie do wyrobu domowego wina gronowego. W polnocnych regionach Federacji Rosyjskiej rosna amerykanskie odmiany winorosli: Isabella, Lydia, ale do produkcji wina nalezy je brac mniej i mieszac z innymi odmianami, np. Moldawia. Wynika to z procesow biochemicznych zachodzacych podczas fermentacji tych odmian.

    Lydia jest mrozoodporna, energiczna odmiana winogron o ciemnorozowych jagodach, slodka i przyjemna do spozycia na swiezo, nalezy do grupy odmian amerykanskich Isabelle. Smak to tak zwana ?truskawka? lub, jak to sie inaczej nazywa, ?lis?.

    Odmiana winogron Lydia

    Isabella to zimowa odmiana winorosli o ciemnoniebieskich, prawie czarnych jagodach, sok jest gesto wybarwiony, odporny na choroby i szkodniki winorosli. Wino z winogron Isabella w domu okazuje sie bardzo ciemne, nasycone, mozna je rozcienczyc woda lub dodac sok z innej odmiany. Jest dobry tylko w pierwszym roku lub dwoch latach gotowania, z czasem nabiera zgnilego smaku.

    Odmiana winogron Isabella

    Moldawia to pozna odmiana o ciemnych jagodach, jej smak jest harmonijny. Wino z Moldawii jest slodkie i bez dodatku cukru.

    Odmiana winogron Moldawia
    Bianca – wielu hodowcow z polnocy uprawia te biala odmiane z krzewami okrywajacymi na zime. Jagody Bianchi dojrzewaja wczesnie, maja czas na zebranie duzej ilosci cukru, sa bardzo soczyste i latwo je rozgniesc do produkcji wina z bialych winogron w domu.
    Platovskiy to obiecujaca odmiana bialych winogron dla polnocnej uprawy winorosli, bardzo wczesnie gromadzi duzo cukru, jest odporna na choroby i szkodniki.

    Odmiana winogron Platovsky

    Klasyczny przepis

    Prosty przepis na domowe wino gronowe zawiera cukier i soczyste, dojrzale jagody dowolnej odmiany: biale, czerwone lub czarne. Mozesz nawet uzywac kilku rodzajow jednoczesnie, zwlaszcza jesli nie ma gdzie przyczepic resztek plonu.

    Produkcja masy celulozowej

    Glownym sekretem dobrego wina sa slodkie i dojrzale owoce. Wlasciwie to, ile cukru jest potrzebne, a takze ostateczny smak produktu, bedzie zalezec od slodyczy jagod. Jesli owoce sa zbyt kwasne, do brzeczki nalezy dodac wode, chociaz jest to dopuszczalne tylko w skrajnych przypadkach.

    Najpierw musisz przygotowac Skladniki:

    • odmiana winogron slodkich – 10 kg;
    • cukier – 50 gramow na litr czystego soku.

    Nalezy zauwazyc, ze wskazane jest przetworzenie surowcow nie pozniej niz dwa dni od momentu odbioru, po czym przestana nadawac sie do produkcji.

    Przepis krok po kroku na domowe wino gronowe jest nastepujacy:

    • zebrane jagody wklada sie do przygotowanego pojemnika, ktory nalezy dokladnie umyc i wysuszyc. Wycisnij jagody rekoma lub drewniana miazga, az caly sok wyplynie z winogron;
    • przykryj pojemnik miazga winogronowa czysta szmatka, aby zapobiec przedostawaniu sie brudu, much lub innych owadow do roztworu. Przenies sie do cieplego pokoju, w ktorym nie ma jasnego swiatla slonecznego, i pozostaw na 4 dni;
    • w tym okresie masa jagodowa zacznie fermentowac, pojawi sie piana. Dlatego tak wazne jest, aby nie napelniac pojemnika calkowicie, w przeciwnym razie roztwor zniknie;
    • dwa razy dziennie mieszanke winogron nalezy mieszac, mozna to zrobic golymi rekami lub drewniana lyzka.

    Po trzech dniach mieszanka winogron zaczyna aktywnie fermentowac i tworzy sie piana. To na tym etapie miazga musi zostac usunieta.

    Aby to zrobic, musisz podniesc dlonmi skorke winogron z powierzchni, dokladnie ja wycisnac i usunac, nie bedzie juz potrzebna. Nastepnie odcedz sok, wskazane jest, aby zrobic to kilka razy, aby usunac wszystkie drobne czastki winogron, a nastepnie przelej go do nowego pojemnika, pozostawiajac ponownie 30% objetosci.

    Proces fermentacji

    Ten etap produkcji domowego wina z winogron jest najwazniejszy, poniewaz od tego zalezy jakosc przyszlego napoju. Dlatego musisz dzialac krok po kroku, zgodnie z nastepujacym schematem:

    • na pojemniku montuje sie uszczelnienie wodne lub sciaga sie rekawice medyczna. Jesli proces fermentacji jest bardzo aktywny, nalezy dodatkowo zacisnac rekawice elastyczna opaska, w przeciwnym razie moze po prostu nie wytrzymac;
    • pojemnik jest przenoszony do cieplego pomieszczenia, w ktorym utrzymuje sie rezim temperatury od 16 do 25 stopni;
    • po trzech dniach napoj musi byc skosztowany pod katem zawartosci cukru. Jesli jest bardzo kwasny, dodaj cukier w proporcji 50 gramow na 1 litr plynu. Odcedz troche roztworu, dodaj cukier, dokladnie wymieszaj i podgrzej, aby wszystko sie rozpuscilo. Jak tylko syrop ostygnie, wraca do ogolnego pojemnika.

    Po kolejnych czterech dniach napoj jest ponownie smakowany, w razie potrzeby alkohol nalezy ponownie doslodzic. W okresie aktywnej fermentacji, ktory trwa okolo 15-25 dni, cukier mozna dodawac nawet 4 razy, w zaleznosci od wlasnych upodoban smakowych.

    Po okolo 25 dniach plyn przestaje bulgotac i wyraznie sie rozjasnia, a rekawica odpada ? to oznaki zakonczenia fermentacji. Teraz musisz spuscic wino z osadu. Aby to zrobic, rurke opuszcza sie do pojemnika, ale tak, aby koniec nie dotarl do osadu, po czym plyn wlewa sie do czystego pojemnika. Pulapka zapachowa zostaje usunieta, poniewaz teraz rozpoczyna sie etap powolnego dojrzewania napoju alkoholowego.

    Okres ten trwa od miesiaca do roku, niepozadane jest dluzsze lezakowanie domowego wina. Jesli w tym czasie ponownie utworzy sie osad, to polaczenie jest powtarzane. Po chwili gotowe wino przelewa sie do osobnych butelek i szczelnie zakorkowuje. Im dluzej roztwor jest przechowywany, tym jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

    Przygotowanie do robienia wina w domu

    Przyjrzyjmy sie blizej, jak zrobic domowe wino z winogron. Etap przygotowawczy sklada sie z dwoch etapow: zbioru lub zakupu winogron oraz przygotowania pojemnikow do fermentacji.

    Jesli winogrona sa uprawiane samodzielnie, nalezy poczekac na moment ich pelnej dojrzalosci, inaczej nazywa sie to ?dojrzaloscia techniczna?. Dojrzale jagody sa najslodsze, umiarkowanie twarde, nasiona maja ciemny kolor. Jesli przeswietlisz kiscie na krzaku, moga sie kruszyc, a smak jagod stanie sie mdly.

    Na co zwrocic uwage przy zakupie winogron:

  • Grzebienie na kisciach nie powinny byc suche. Najlepiej, jesli sa zielone lub lekko pokryte szara kora.
  • W gronach nie powinno byc zepsutych jagod.
  • Wszystkie grona sa tej samej odmiany.
  • Jak wybrac pojemnik na domowe wino

    Po wycisnieciu z 10 kg winogron uzyska sie okolo 7 litrow soku. Do poczatkowej fermentacji pojemnik musi byc pelny w 1/3. Te wartosci kieruja sie przy wyborze objetosci pojemnikow. Konieczne jest rowniez zapewnienie dodatkowego pojemnika, w ktorym fermentacja bedzie przebiegac rownolegle do glownego, mlode wino z niego bedzie sluzylo do dodawania do dan glownych. Niektorzy sprzedawcy oferuja aspirujace zestawy winiarskie.

    Plastikowy pojemnik do fermentacji.

    Jak zrobic wino z winogron i etapy fermentacji

    Zakwas robi sie na kilka dni przed zrobieniem wina. Niewielka ilosc winogron zagniata sie i pozostawia do fermentacji, np. w 2 litrowym sloiku.

    Winogrona nie nalezy myc, poniewaz osady na skorze zawieraja drozdze, ktore determinuja proces fermentacji. Jagody sa uwalniane z redlin i wysylane do tloczenia. Jesli nie ma specjalnej prasy recznej, prasowanie mozna wykonac recznie: dobrze zagniesc winogrona i wycisnac je twardym przedmiotem, na przyklad drewnianym walkiem do ciasta. Wiele osob zadaje pytanie: jak zrobic wino gronowe w domu i czy mozna uzywac sokowirowek? Odpowiedz brzmi: tak, mozesz. Szczegolnie dobrze jest fermentowac sok wycisniety z bialych winogron za pomoca sokowirowki bez trzymania go na miazszu. Zdjecie ponizej przedstawia prase reczna do wyciskania soku winogronowego.

    Prasa reczna do tloczenia winogron

    Aby uzyskac bogaty kolor wina, fermentacje przeprowadza sie razem z miazga. Sok juz nazywa sie brzeczki. Dodaje sie do niego zakwas i umieszcza w cieplym miejscu w temperaturze 18-20 ? C. W bardzo wysokiej temperaturze drozdze umra, a w nizszej proces bedzie przebiegal zbyt wolno. W optymalnej temperaturze w 3-4 dniu rozpoczyna sie energiczna fermentacja. Pojemnik nalezy trzymac pod polietylenowa pokrywka, ktora jest lekko przepuszczalna dla gazow. Inna opcja jest gumowa rekawica, ktora jest lekko przebijana. Inna opcja jest wyciecie gumowej rurki w oslonie polietylenowej, ktorej wolny koniec zanurza sie w wodzie. Na podstawie intensywnosci wrzacej wody mozesz okreslic stopien fermentacji. W tym czasie miazge miesza sie kilka razy dziennie, probujac utopic ja w brzeczce. Kiedy bulgotanie ustaje, miazsz jest ostatecznie wyciskany i calkowicie usuwany z pojemnika. W zaleznosci od temperatury okres intensywnej fermentacji trwa od 5 do 14 dni. Na zdjeciu widoczne pojemniki z fermentujaca brzeczke.

    Duze butelki do robienia wina

    Pojemniki na sfermentowana brzeczke

    Jak zrobic wino gronowe w domu?

    Istnieje osiem przepisow, wedlug ktorych z winogron mozna zrobic pachnace wino.

    Klasyczny przepis krok po kroku

    Aby prawidlowo stworzyc wino, wielu uzywa do przygotowania przepisu krok po kroku. Aby to zrobic, potrzebujesz nastepujacych skladnikow:

    • dziesiec kilogramow winogron;
    • trzy kilogramy cukru pudru.

    Przed zrobieniem napoju wszystkie jagody winogron nalezy przelac do emaliowanego pojemnika i przeniesc. Napelniony pojemnik jest nastepnie przykrywany gaza i pozostawiany do fermentacji przez piec dni. Nastepnie sok winogronowy jest filtrowany, ktory wlewa sie do sloikow i miesza z cukrem. Na szyjce napelnionych puszek zaklada sie uszczelnienie wodne. Po 3-4 tygodniach domowe wino przelewa sie do butelek, ktore zamyka sie korkami i przenosi do piwnicy do przechowywania.

    Prosty przepis na wino z dodatkiem wody

    Mozesz przygotowac pyszny napoj winny z dodatkiem wody. Aby stworzyc taki napoj, musisz:

    • piec kilogramow winogron;
    • cztery kilogramy cukru;
    • osiem litrow wody.

    Najpierw wszystkie jagody wlewa sie do rondla i ubija, po czym pokrywa sie cukrem i napelnia woda. Pojemnik z mieszanina przykrywa sie szmatka i przenosi do cieplego pomieszczenia w celu fermentacji. Po dziesieciu dniach brzeczka wlewa sie do sloikow, ktore przykrywa sie gumowymi rekawiczkami. Fermentacja trwa poltora miesiaca, po czym plyn przelewa sie do butelek.

    Wytrawne biale wino

    Wielu poczatkujacych winiarzy chce zrobic wytrawny napoj winogronowy wlasnymi rekami. Aby to zrobic, bedziesz musial przygotowac nastepujace Skladniki:

    • 7-8 kilogramow jagod;
    • 500-600 gramow cukru.

    Jagody sa wczesniej zgniatane za pomoca durszlaka, po czym powstaly sok wlewa sie do sloika. Przenosi sie ja do pokoju, w ktorym panuje temperatura dwudziestu stopni Celsjusza. Po 3-4 dniach plyn jest filtrowany i wlewany do czystego pojemnika. Jest zamykany uszczelnieniem wodnym i pozostawiany do fermentacji przez kolejne 2-3 miesiace.

    Rozowy

    Czasami winiarze wola robic wino rozowe, poniewaz uwazaja je za bardziej aromatyczne i smaczne. Wymaga to nastepujacych skladnikow:

    • pietnascie kilogramow jagod;
    • 550-600 gramow cukru pudru;
    • woda.

    Najpierw jagody wlewamy do rondla i dusimy rekoma. Nastepnie pojemnik zamyka sie gaza i przenosi do ciemnego miejsca w celu fermentacji. Trzy dni pozniej za pomoca gazy sok jest filtrowany, ktory wlewa sie do sloika i miesza z cukrem. Pojemniki sa zamykane uszczelnieniem wodnym i pozostawiane do fermentacji przez poltora miesiaca.

    Spojrz tez

    Klasyczny przepis na wino chlebowe w domuCzytaj

    Polslodkie

    Osoby, ktore nie lubia slodkich win, wola przygotowywac polslodkie napoje. Do tego bedziesz potrzebowac:

    • trzydziesci kilogramow bialych winogron;
    • piec litrow wody;
    • piec kilogramow cukru pudru.

    Winogrona sa wczesniej miazdzone i umieszczane w drewnianej beczce, po czym sa przenoszone na 4-5 dni do miejsca o temperaturze okolo 25 stopni Celsjusza. Nastepnie caly sok miesza sie z cukrem i wlewa do szklanych sloikow. Na pojemniku nakladane jest specjalne uszczelnienie wodne, ktore zdejmuje sie po 2-3 miesiacach. Po fermentacji plyn jest filtrowany i rozlewany do butelek.

    Z miodem

    Niektorzy winiarze dodaja do plynu miod zamiast cukru pudru. Aby przygotowac napoj wedlug tego przepisu, musisz:

    • dziesiec litrow swiezo wycisnietego soku winogronowego;
    • 3-4 kilogramy miodu;
    • 8-9 litrow wody;
    • 35 gramow drozdzy winnych.

    Najpierw sok miesza sie z woda i miodem. Ciecz miesza sie przez 5-7 minut, po czym dodaje sie do niej drozdze. Nastepnie mozesz nalozyc na pojemnik uszczelnienie wodne i przeniesc je w cieple miejsce na dwa i pol miesiaca.

    Gdy fermentacja ustaje, plyn jest filtrowany i butelkowany.

    Mrozone winogrona

    Napoje winne mozna przygotowywac nie tylko ze swiezych, ale takze z mrozonych winogron. Aby to zrobic, musisz przygotowac nastepujace produkty:

    • 35-40 kilogramow mrozonych jagod;
    • 5-7 kilogramow cukru;
    • piec litrow wody;
    • sto gramow drozdzy.

    Mrozone owoce sa mielone i mieszane z drozdzami. Nastepnie napelnione sloiki przykrywa sie sciereczka i przenosi do fermentacji na poltora tygodnia. Mieszanka powinna fermentowac w temperaturze dwudziestu stopni Celsjusza. Sfermentowany sok jest filtrowany, mieszany z woda i cukrem. Brzeczke przelewa sie do czystych butelek, zamyka uszczelnieniem wodnym i fermentuje przez kolejne trzy miesiace.

    rodzynki

    Aby przygotowac napoj wedlug tego przepisu, bedziesz potrzebowac:

    • poltora kilograma rodzynek;
    • 350 gramow cukru;
    • dwa litry wody.

    Wszystkie rodzynki sa starannie sortowane i myte woda. Nastepnie wlewa sie go do pojemnika i zalewa goracym syropem cukrowym. Po dwoch tygodniach plyn nalezy spuscic do innego pojemnika i pozostawic do fermentacji. Miesiac pozniej, gdy wino jest juz calkowicie sfermentowane, rozprowadzane jest w butelkach.

    Drozdze do wina

    Dla lepszej fermentacji do brzeczki dodawana jest czysta kultura drozdzy (dostepna w wyspecjalizowanych sklepach). Jednoczesnie wino okazuje sie smaczniejsze i bardziej harmonijne.
    Po zakonczeniu okresu intensywnej fermentacji na dnie zbiornika gromadzi sie osad. W tym czasie wino ostroznie przelewa sie do innego pojemnika o mniejszej objetosci. Do przelewu uzyj gumowej rurki i uzyj metody naczynia polaczonego. Po okresie intensywnej fermentacji nastepuje cicha fermentacja (proces bardzo slaby). Moze trwac od 1 miesiaca do 2-3 lat.

    Domowe wino gronowe: przepis i proporcje

    Winogrona wyjete z kisci przeciskamy do miski emaliowanej, jesli nie ma prasy, odciskamy recznie i odsaczamy do szklanego naczynia fermentacyjnego, dodajemy miazsz. Jesli skorka winogron jest gruba i bardzo intensywnie wybarwiona, miazsz mozna wykorzystac do fermentacji nie wszystkie, ale zostawic czesc na inne wino, przygotowane na miazszu z cukrem. Zakwas winogronowy, przygotowany wczesniej na 4-5 dni przed napelnieniem glownego pojemnika, dodaje sie do naczynia z brzeczke. Brzeczka z miazga jest codziennie mieszana, intensywnosc fermentacji jest monitorowana. Jesli w pomieszczeniu jest cieplo, proces ten moze przebiegac bardzo gwaltownie, zawartosc rozpryskuje sie, a na scianach i suficie moga pojawic sie nieusuwalne fioletowe plamy.

    WAZNY

    Nie mozna zignorowac pojemnika z fermentujacym sokiem winogronowym!

    Po 7-10 dniach proces ustaje, na dnie osadza sie metny osad. Wino nalezy odcedzic do innego pojemnika i ponownie napelnic z dodatkowego pojemnika. Maksymalny czas przechowywania wina w oryginalnym opakowaniu zalezy od temperatury. Tak wiec, jesli nie przekracza 18o?, wino trzyma sie na miazszu do 15 dni. Odcedzone wino trzyma sie pod plastikowa pokrywka przez okolo 1 miesiac. Nastepnie jest butelkowany i przechowywany w chlodnym miejscu. Tak przygotowuje sie wytrawne wino z winogron w domu. Zdjecie przedstawia przenoszenie i usuwanie domowego wina z osadu.

    Transfuzja i usuwanie osadu z osadu mlodego domowego wina

    Domowe slodkie i polslodkie wino gronowe, prosty przepis

    W przypadku wina polslodkiego winogrona sa usuwane z grzbietow, miazdzone i wyciskane. Proces fermentacji rozpoczyna sie od dodania zakwasu. Po 5 dniach dodaj cukier w ilosci 50 g cukru na 1 litr soku winogronowego. Fermentujaca brzeczka jest trzymana przez kolejne 5 dni i dodaje sie taka sama ilosc cukru. Dalszy proces jest taki sam jak przy produkcji wina wytrawnego.

    Aby zrobic slodkie wino, dodaj trzy razy cukier. Trzeci raz – przed odsaczeniem mlodego wina i skierowaniem go do cichej fermentacji. Wielu dodaje cukier do wina przed wypiciem do smaku. To zle, poniewaz cukier nie bedzie fermentowany, chociaz takie wino wielu wyda sie bardzo smaczne.

    Przepis na mocne domowe wino gronowe

    Wino wzmacniane najpierw przygotowuje sie w taki sam sposob jak slodkie, ale przy trzecim dodawaniu cukru, alkoholu lub wodki wlewa sie w tym samym czasie. Najprosciej dodac wodke w ilosci 5 czesci mlodego wina – 1 czesc wodki. Dodatek alkoholu etylowego zatrzyma fermentacje, a wino bedzie smakowac bardziej jak swieze winogrona. W ten sposob powstaja wina deserowe, ktore mozna wypic na zakonczenie posilku z roznymi deserami, w tym slodyczami.

    Prosty przepis na domowe wino z winogron Isabella

    Czyste wino Isabella jest bardzo bogate i wskazane jest, aby bylo je lekko rozcienczyc zwykla woda. Jesli robi sie wino slodkie lub polslodkie, to przy pierwszym dodaniu cukru dodaje sie wode w ilosci 800 ml soku i 200 ml wody. Ponadto wino przygotowywane jest wedlug przepisu na wino polslodkie, slodkie lub wzmocnione.

    Domowe wino z winogron Isabella: cechy i technologia przygotowania, przepisy kulinarne. W specjalnej publikacji naszego portalu szczegolowo opowiemy, jak zrobic domowe wino z winogron Isabella. Poznasz podstawowe etapy przygotowania i zapoznasz sie z piecioma przepisami na wino.

    Wino gronowe Lydia

    Odmiana winogron Lydia jest bardzo slodka, a dla harmonijnego smaku mozna ja przygotowac wedlug przepisu na wino polslodkie, ale cukier dodac tylko raz w proporcji 40 g / 1 litr soku.

    Wino z ciasta winogronowego w domu

    Po wycisnieciu soku w ciastku jest jeszcze wiele substancji barwiacych, aw pestkach winogron znajduje sie olej, garbniki i substancje fizjologicznie czynne. Wszystkie te cenne skladniki mozna wyekstrahowac, jesli wszystko wykona sie wedlug prostego, krok po kroku przepisu na domowe wino z winogron:

    • Do ciasta dodac wode w ilosci 200-300 ml i cukier 40-50 g na 1 kg ciasta.
    • Umiesc mieszanine na malym ogniu i podgrzej do temperatury 75-80 ? C.
    • Wlac do pojemnika, dodac zaczyn drozdzowy i pozostawic do fermentacji.
    • Po zakonczeniu fermentacji wino przelewa sie do innego pojemnika na spokojna fermentacje, po 1 miesiacu jest butelkowane.

    Domowe biale wino gronowe z dodatkiem wody – pyszny przepis

    Charakterystyczna cecha jasnego, przejrzystego wina jest delikatny, wyrafinowany smak. Ma lekkosc i laczy sie z prostymi przekaskami: serem, kawalkami warzyw. Idealnie komponuje sie z salatkami i rybami. Mozesz zrobic wino z bialych winogron w domu z dowolnej odmiany. Niezaleznie od slodyczy napoj bedzie mial przyjemny posmak. W okresie 1 roku przechowywania zaleca sie przeprowadzenie dodatkowego przefiltrowania cieczy. Pomoze to uzyskac jego przezroczysty kolor, ochroni go przed pojawieniem sie bakterii.

    Skladniki na pyszny przepis na domowe wino gronowe bez drozdzy

    • winogrona – 20 kg.

    Przepis krok po kroku na robienie wina z winogron w domu

  • Przygotuj kiscie: oczysc je z lisci, uszkodzonych lub zgnilych winogron.
  • Zmiel jagody. Lepiej jest wykonywac prace recznie: uzywanie wyzymakow i miazdzenie nasion moze prowadzic do goryczy.
  • Sok dekantuje sie z przygotowanych winogron: miazsz umieszcza sie w gazie i dobrze wyciera. Nastepnie osiada przez okolo 12-24 godzin, aby osadzic niepotrzebne czastki.
  • Po osadzeniu sok bez zanieczyszczen dekantuje sie za pomoca tuby. Nie wolno podnosic osadu! Jest nalewany, zamykany jezyczkiem lub podobnym korkiem, z mozliwoscia podlaczenia cienkiego weza.
  • Podczas fermentacji nalezy zachowac rezim temperaturowy okolo 15-25 stopni. Po zmniejszeniu objetosci soku w szklanych butelkach jest on uzupelniany: pod wplywem kontaktu z powietrzem moga tworzyc sie w nim szkodliwe bakterie.
  • Odcedzenie i rozlanie nastepuje dopiero pod koniec fermentacji, kiedy babelki przestaja sie tworzyc, a posmak gazowany calkowicie znika.
  • Naturalne wino z winogron w domu, jak widac na zdjeciach i przepisach krok po kroku, moze przygotowac nawet poczatkujacy winiarz. Przestrzeganie tych zasad, staranne mielenie, filtrowanie pozwoli Ci uzyskac naprawde oryginalny napoj. Uzywajac tylko winogron jako bazy, latwo jest uzyskac lekkie wytrawne wino. Z dodatkiem wody i cukru przygotowanie polslodkiego napoju nie bedzie trudne. Mozesz zrobic wino z soku winogronowego w domu bez uzycia drozdzy o kazdej porze roku. Na przyklad w przypadku wczesnych odmian zbiory odbywaja sie latem. A z izabeli sa przygotowywane nawet jesienia: toleruje mrozy i mozna je zbierac wraz z nadejsciem chlodow. Ale najwazniejsze jest to, ze taki produkt winny bedzie mial wysoka jakosc, doskonaly aromat i nie bedzie zawieral niebezpiecznych zanieczyszczen.

    Pisze dla Ciebie:

    KonstantinR

    Dojrzewanie i dojrzewanie domowego wina

    Po przejsciu etapu cichej fermentacji napoj jest butelkowany i zamykany korkami. Generalnie wina gronowe dojrzewaja dlugo, w ciagu 2-3 lat. Dojrzewanie odbywa sie w butelkach przechowywanych w piwnicy, lodowce lub chlodnym pomieszczeniu. Najkrotszy okres od produkcji do spozycia dla win wzmocnionych. Mozna je skosztowac juz po 3-4 tygodniach od przygotowania. Wina slodkie i polslodkie powinny dojrzewac przez 3-6 miesiecy. Wino wytrawne najlepiej smakuje miedzy 6 miesiacem a 1 rokiem.

    Zamykanie wina

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko