Jak prawidlowo rozcienczyc alkohol etylowy woda, aby zrobic wodke, w domu: stol. Jak rozcienczyc alkohol na wodke medyczna, koniak, etyl 96, 70 procent do 40 stopni? Jak ra

Jak rozcienczyc alkohol na wodke medyczna, koniak, etyl 96, 70 procent do 40 stopni?

  • Alkohol medyczny otrzymuje sie z alkoholu etylowego poprzez oczyszczenie etanolu i dodanie do niego wody, okolo 4%. Najczystszym produktem jest alkohol do nacierania. Jego sila zwykle waha sie w granicach 96,4-96,7%.

    Wazny. Alkohol medyczny jest antidotum na zatrucie metanolem, glikolem etylenowym, jesli jest spozywany przed lub bezposrednio po spozyciu tych toksycznych substancji.

  • Inna moze byc moc alkoholu etylowego, ktory jest zalecany do domowego wyrobu wodki. Najwazniejsze jest to, ze etanol jest przeznaczony do kontaktu z zywnoscia, a nie technicznie. Alkohol etylowy jadalny produkowany jest z surowcow spozywczych, natomiast alkohol techniczny z materialow syntetycznych.
  • Alkohol koniakowy to alkohol otrzymywany z soku winogronowego (glownie odmian winogron bialych) po dwoch etapach destylacji. Jego sila wynosi 68-72%. Alkohol koniakowy zamienia sie w koniak w debowych beczkach, gdzie dojrzewa przez pewien czas, ale nie dluzej niz 70 lat, poniewaz po tym czasie nie zmienia sie moc, smak i aromat.

Przed rozpoczeciem procesu przygotowywania napoju z alkoholu konieczne jest ustalenie mocy alkoholu. Aby to zrobic, uzyj areometru.

  • Aby uzyskac 40% produktu z 96% alkoholu, mozesz uzyc stosunku alkoholu do wody: 1: 1,4. Jesli stosuje sie jakies dodatki: syrop, miod, sok, to staraja sie, aby calkowita koncowa ilosc plynu miescila sie w granicach 1,4 litra na 1 litr alkoholu.
  • Jesli jest alkohol o sile 70%, mozesz uzyskac z niego 40% napoj, jesli polaczysz 100 ml alkoholu z 77,6 ml wody.
  • Wazny. Jesli alkohol jest juz wlany do wody, nie mozna do niego dodac wody – alkohol stanie sie metny, produkt ulegnie zepsuciu. Mozesz sprobowac uratowac te sytuacje, przepuszczajac plyn przez wegiel aktywny. Rezultat bedzie jeszcze lepszy, jesli wegiel aktywny zostanie zmiazdzony, wlany do roztworu alkoholu, przechowywany przez kilka dni, a nastepnie filtrowany.

    Jesli zastosujemy te technologie, napoj okaze sie krystalicznie czysty.

    Kroki gotowania

    Istnieje wiele przepisow na wytwarzanie wodki z alkoholu, a wszystkie wykorzystuja alkohol i wode. Jakosc gotowego produktu bedzie rowniez zalezec od jakosci tych komponentow. Aby zrobic wodke z alkoholu w domu, musisz przejsc przez kilka etapow przygotowan.

    Woda

    Pierwszym krokiem do zrobienia wodki z alkoholu jest wybor samej wody i alkoholu. Wiele przepisow zaleca uzywanie czystej wody zrodlanej, ale zwykla woda butelkowana moze rowniez dzialac.

    Wazne jest, aby wybrac czysta wode o minimalnej zawartosci soli. Dlatego kupujac wode, musisz dokladnie przestudiowac etykiete.

    Sklad powinien wskazywac, ile soli zawiera woda. A miekkosc mozna okreslic wizualnie: im bardziej przejrzysta woda, tym jest bardziej miekka.

    Byc moze zainteresuje Cie, kto wynalazl wodke.

    Alkohol

    Glownym skladnikiem jest alkohol, wodka etylowa lub medyczna nadaje sie do domowej wodki. Nie ma miedzy nimi zadnej szczegolnej roznicy. Alkohol medyczny – alkohol etylowy rozcienczony okreslona iloscia wody. Nalezy wybrac alkohol o najwyzszej czystosci, najwyzszej jakosci produktem jest produkt pozyskiwany z pszenicy i zyta.

    Aby w przyszlosci obliczyc prawidlowe proporcje, konieczne jest dokladne okreslenie mocy alkoholu. Mozna to zrobic za pomoca specjalnego urzadzenia mierzacego gestosc cieczy – areometru. Lub skorzystaj z naszego kalkulatora internetowego, ktory dokladnie okresli moc Twojego napoju.

    Drugim krokiem jest przygotowanie i wybor innych dodatkowych skladnikow. W tym przypadku wszystko zalezy od przepisu. Na przyklad klasyczna wodke przygotowuje sie z dodatkiem roztworu glukozy. Aby nadac napojowi dodatkowy smak, stosuje sie rozne skladniki, takie jak:

    • miod,
    • soki cytrusowe,
    • Galka muszkatolowa,
    • ostra czerwona papryka itp.

    Wszystko zalezy od indywidualnych preferencji smakowych.

    Mieszanie

    Trzeci etap to mieszanie skladnikow. Aby uzyskac najlepsza wodke, trzeba wszystko dokladnie odmierzyc i polaczyc w odpowiednich proporcjach.

    Na tym etapie konieczne jest okreslenie mocy gotowego napoju alkoholowego, a to zalezy od ilosci wody.

    • Dodatkowe skladniki z reguly nie maja prawie zadnego wplywu na stopien gotowego produktu.
    • Najczesciej wodke przygotowuje sie w temperaturze 40 ?.
    • Aby uzyskac taka sile, wez alkohol i wode w stosunku 1: 1,3.
    • Na 100 ml alkoholu 90 ? stosuje sie 130,8 ml wody.
    • Zwroc uwage, ze wodka o sile 40 ? jest uwazana za najbardziej optymalna do picia.

    Jak prawidlowo rozcienczyc alkohol? Wazna zasada w zwiazku jest dodawanie alkoholu do wody, a nie odwrotnie. Ta technika pozwala uzyskac klarowny, nie metny napoj. Po dodaniu alkoholu do wody konieczne jest bardzo dobre wymieszanie powstalej cieczy. Dokladnie wymieszaj w pojemniku z pokrywka, wstrzasajac.

    Jaki jest najlepszy sposob na rozcienczenie alkoholu etylowego do picia, aby byl smaczny?

    Aby uzyskac smaczny i wysokiej jakosci napoj, oprocz oczyszczonej smacznej wody bedziesz potrzebowac:

    • glukoza;
    • syrop cukrowy: 1 litr wody / 1 kg cukru. Syrop gotuje sie na malym ogniu do konca piany, ktora usuwa sie;
    • miod;
    • rozne soki;
    • mleko;
    • kwas cytrynowy;
    • suszona skorka cytryny;
    • pieprz;
    • rozne korzenie;
    • Herbata Kawa;
    • Lemoniada;
    • jagody;
    • ziola.

    Te skladniki sa dodawane w niewielkich ilosciach. Srednio 30-40 ml dodatkow wystarcza na 1 litr roztworu. Dodaje sie 5-10 ml kwasu cytrynowego. Sucha mase naklada sie 5-40g, w zaleznosci od pozadanego rezultatu.

    Algorytm przygotowania pysznego napoju:

  • Przygotowujemy Skladniki: alkohol, wode, dodatki. Dla dokladnosci pomiaru wytrzymalosci temperatura elementow powinna wynosic okolo 20?C. Jesli woda jest ciepla, napoj bedzie mial smak alkoholowy, a nie wodki.
  • Do wody dodaj alkohol w odpowiednich proporcjach.
  • Dodajemy rozne smaki.
  • Wszystko dokladnie wymieszaj. Ma to na celu szybsze rozpuszczenie wszystkich substancji. Jesli pojemnik mozna szczelnie zamknac, mozesz wstrzasnac wszystkim.
  • Dodaj pokruszone tabletki z weglem aktywnym do roztworu. Na 2,5 litra roztworu – 3-10 tabletek weglowych. Podajemy do zaparzenia: od kilku godzin do dnia w temperaturze pokojowej, optymalnie – 22 ? C.
  • Filtracja. Filtrem moze byc tkanina, papier, gaza z wata.
  • Butelkujemy to. Butelki nalezy napelnic po szyje, aby alkohol nie wyparowal.
  • Odstaw napoj na kilka dni.
  • Wazny. Konieczne jest przechowywanie i przygotowanie produktu tylko w szklanych pojemnikach, plastik jest przeciwwskazany.

    Koktajle cytrusowe sa popularne

    Zalecenia ogolne

    Aby zrobic wodke w domu, przygotuj wymagane i pomocnicze skladniki. Do obowiazkowych naleza:

    • dobrej jakosci alkohol (medyczny lub etylowy);
    • surowa woda pitna, dobrze oczyszczona i calkowicie przezroczysta;
    • syrop na bazie cukru lub glukoza.

    Aby ich wodka byla smaczna i aromatyczna, rzemieslnicy dodaja do niej dodatkowe Skladniki:

    • mleko;
    • esencja octu;
    • skorki owocow cytrusowych;
    • czarny pieprz;
    • miod;
    • kwas cytrynowy;
    • cukier.

    Doswiadczeni producenci czterdziestostopniowej wodki podaja swoje zalecenia, jak prawidlowo zrobic alkohol wlasnymi rekami.

  • Optymalne proporcje alkoholu i oczyszczonej cieczy to 2: 3.
  • Kolejnosc dodawania skladnikow (woda do alkoholu lub odwrotnie) nie ma znaczenia.
  • Podczas mieszania plynow lepiej skupic sie na ich wadze niz objetosci.
  • Aby ognista woda przyrzadzana w domu byla smaczna, do jej przygotowania wykorzystuje sie rozne dodatki ziolowe (kwiaty, korzenie, ziola, skorki cytrusow, przyprawy). Takie elementy sa dodawane do juz gotowego produktu alkoholowego, a gorzcy nalegaja na nie przez 30 dni.
  • Slodziki (syrop cukrowy, glukoza) pomagaja zlagodzic smak domowego alkoholu.
  • Zastanow sie, jak zrobic wodke z alkoholu w domu na konkretnym przykladzie (przepis na stopniowa produkcje bimbru).

    Jesli zastanawiasz sie, jak zrobic najlepsza wodke na bazie alkoholu w domu, koniecznie przeczytaj ponizszy przewodnik krok po kroku.

  • Alkohol i woda sa rozcienczane w odpowiednich proporcjach.
  • Lepiej jest wziac plyn do produkcji domowego czterdziestostopniowego plynu ze zrodla lub dobrze oczyszczony (stol butelkowany). Lepiej nie uzywac przegotowanej lub destylowanej wody, poniewaz zawarty w niej roztwor alkoholu slabo sie rozpuszcza.
  • Wybierajac alkohol do produkcji wlasnego alkoholu, lepiej jest preferowac kompozycje etylowa. Jako podstawe mozesz wziac domowy napoj i alkohol do nacierania, ale powinien on zawierac minimum zanieczyszczen i dodatkow firm trzecich. Na etapie wyboru rozwiazania potrzebny bedzie areometr (alkoholometr) – narzedzie, ktore pomoze okreslic stopien wytrzymalosci elementu. Od tego parametru zaleza proporcje wody zmieszanej z alkoholem.
  • Kolejnym etapem produkcji goryczy jest dodanie pozostalych produktow do roztworu wodno-alkoholowego. Stosowany jest glownie slodzik (syrop na bazie glukozy lub cukru). Niektorzy producenci dodaja naturalne aromaty (miod, cytryna lub inne skorki owocow cytrusowych, maliny).
  • Wszystkie skladniki sa przygotowane, a teraz mozesz zaczac przygotowywac odurzajacy napoj. Na tym etapie musisz poprawnie okreslic, jak rozcienczyc czysty alkohol do wodki. Jesli sila roztworu wynosi 96%, to aby uzyskac z niego 3 litry 40 stopni, potrzebne beda nastepujace Skladniki:
    • woda (az objetosc plynu alkoholowego osiagnie 3 litry);
    • glukoza (40 ml);
    • alkohol (1250 ml).

    Najlepsza wytrzymalosc na wodke to 40 ? C. W napoju alkoholowym o takich parametrach wszystkie skladniki sa calkowicie rozpuszczone

    Nalezy pamietac, ze procesowi przygotowania rektyfikowanego materialu towarzyszy reakcja chemiczna, wiec objetosc powstalej cieczy jest mniejsza niz poczatkowa objetosc skladnikow. Zaleca sie dokladne wymieszanie wszystkich skladnikow w pojemnym pojemniku.

  • Oczyszczanie przygotowanej wodki. Robiac domowy bimber alkoholowy, powinienes zdawac sobie sprawe z osobliwosci oczyszczania takiego alkoholu. Mozna to zrobic na kilka sposobow. Najczesciej stosuje sie wlew ognistego plynu na tabletki z weglem aktywnym. Wrzuca sie je do pojemnika z odurzajacym napojem, a nastepnie miesza i nalega przez 2 godziny. Oczyszczona wodka jest filtrowana przez gaze.
  • Wiec teraz wiesz, jak samemu zrobic klasyczna 40-stopniowa gorzale. Przygotowany roztwor przelac do butelek i parzyc przez 7 dni. Pamietaj, aby przechowywac wodke w zamknietych pojemnikach, aby nie utleniala sie i nie smakowala jak ocet. Pamietaj, aby przed wylaniem sprawdzic jakosc ognistego plynu.

    Jak rozcienczyc alkohol etylowy sokiem: proporcje

    Przygotowujac wodke ta ?zimna? metoda, alkohol mozna rozcienczyc nie tylko woda, ale takze sokiem. W ten sposob powstaja pyszne koktajle.

  • Koktajl Screwdriver to mieszanka soku pomaranczowego (2,5 czesci) i alkoholu (1 czesc). Dodaj plasterek cytryny, kostki lodu i napoj jest gotowy.
  • ?Krwawa Mary? – polaczenie soku pomidorowego (2 czesci) i alkoholu (1 czesc) z dodatkiem soli, pieprzu, soku z cytryny. Chociaz mozna to ograniczyc wylacznie do soku i alkoholu.
  • Koktajl zurawinowy – polaczenie soku i alkoholu 2:1. Napoj ma pewna cierpkosc.
  • Koktajl jablkowy – sok i alkohol miesza sie w proporcji 3:1. Najlepiej sprawdza sie sok z zielonego jablka.
  • Robiac koktajl wisniowy na 1 czesc wodki, mozna wziac 2 lub 3 czesci wodki. Slodycz napoju zalezy od rodzaju wisni.
  • W przypadku napoju alkoholowego z granatu odpowiedni jest stosunek 3: 1, w ktorym 1 czesc alkoholu dodaje sie do 3 czesci soku.
  • Koktajl grejpfrutowy ma slodkawy smak. Jego proporcje sa takie same jak granatu: 3:1.
  • Koncentrujac sie na tych proporcjach, mozesz laczyc alkohol z dowolnym innym sokiem.

    Wodka cytrynowa

    Okreslenie jakosci napoju

    Poziom koloru alkoholu okresla sie za pomoca zwyklego szkla: obecnosc bialawego odcienia wskazuje na slabe czyszczenie i obecnosc olejow fuzlowych. Jesli zacier gotuje sie zbyt aktywnie, napoj bedzie mial metny kolor. Oleje fuzlowe mozna usunac poprzez dodatkowe oczyszczanie i destylacje. Aby sprawdzic zapach i smak, do butelki wlewa sie odrobine alkoholu i rozciencza zimna woda (1 do 3). Wymieszac i posmakowac.

    Mocny alkohol w domu jest przechowywany w zamknietej butelce w lodowce. Okres przechowywania alkoholu nie przekracza 5 lat. Na jego bazie powstaja rozne nalewki z jagod, korzeni, ziol, owocow i kwiatow, konfitur, owocow i roslin okopowych. Sluzy rowniez do przyrzadzania tak szlachetnych napojow jak koniak, whisky, absynt, likiery, gin. Na jego bazie wytwarza sie rowniez wiele nalewek leczniczych na nadcisnienie, przeziebienia, niestrawnosc i inne choroby.

    https://youtube.com/watch?v=-fi7qxeG8KY%3Ffeature%3Doembed

    Jak zrobic wodke cytrynowa w domu z alkoholu etylowego: przepis

    Wodka cytrynowa ma jasny aromat, smak i dlugo utrzymujacy sie cytrusowy posmak.

    Skladniki:

  • Baza alkoholowa: zwykla wodka, alkohol etylowy zmieszany z woda, wysokiej jakosci bimber.
  • Cukier (miod) – do 2 lyzek. Ten skladnik zmiekcza napoj, ale nie trzeba go wkladac.
  • Cytryna – 2 sztuki.
  • Przygotowanie:

  • Cytryny sparzyc wrzatkiem, a nastepnie dokladnie splukac ciepla woda. Usun skorke bez dotykania bialej skorki, aby uniknac goryczy napoju.
  • Wycisnij sok z cytryn. Sok nalezy wyciskac ostroznie, aby do soku dostalo sie jak najmniej miazszu.
  • Skorke, cukier (glukoze, miod) wrzuc do szklanego sloika, wlej sok i na koniec skladnik alkoholowy. Jesli uzywana jest zwykla wodka sklepowa, dodaje sie alkohol w celu zwiekszenia wytrzymalosci gotowego produktu.
  • Wszystko dokladnie wymieszaj, zamknij sloik, odstaw w cieple miejsce na 24-48 godzin. Wskazane jest, aby w tym czasie wstrzasnac wodka 4-6 razy.
  • Przefiltruj napoj przez wate, papierowy filtr, przelej do butelek, mozesz pic.
  • Wazny. Gdy pojawi sie osad, zmetnienie – przefiltrowac przez gaze.

    Warunki i zasady przechowywania

    Wodke domowej roboty z wody i alkoholu mozna przechowywac w taki sam sposob, jak wodke kupiona w sklepie. Nalezy jednak pamietac, ze powstaly produkt powinien byc przechowywany tylko w szklanych pojemnikach, aw zadnym wypadku w plastiku. W najlepszym przypadku smak wodki ulegnie pogorszeniu, a w najgorszym dostana sie do niej zwiazki niebezpieczne dla zdrowia.

    Z tego samego powodu wskazane jest rowniez wymieszanie wszystkich skladnikow i dodanie dodatkowych skladnikow w szklanym pojemniku.

    Technologie rozcienczania alkoholu woda w celu uzyskania wodki pokazano w.

    Jaka woda jest uzywana do rozcienczania alkoholu: surowa czy gotowana?

    • Generalnie nie ma to znaczenia – woda przegotowana lub surowa, jesli jest dobrej jakosci, nie zawiera zanieczyszczen i duzej ilosci soli. Jesli woda jest woda z kranu, zaleca sie ja zagotowac, a nastepnie przynajmniej przepuscic przez dzbanek filtrujacy. Ale lepiej poddac go trzem lub wiecej etapom czyszczenia.
    • Jesli woda jest woda zrodlana, zalezy to od stopnia jej twardosci.
    • Woda butelkowana jest optymalna do warunkow miejskich. Nie ma potrzeby gotowania ani filtrowania. Najwazniejsze, zeby woda nie byla zbyt zmineralizowana.

    Czy alkohol mozna rozcienczac, mieszac z woda gazowana lub destylowana?

    • Chociaz wszedzie jest napisane, ze wody destylowanej nie mozna uzywac do picia, alkohol dosc czesto rozciencza sie destylatem. Glowna szkoda wody destylowanej jest brak w niej wiekszosci skladnikow odzywczych, co przyczynia sie do wyplukiwania, a nie nasycania skladnikow odzywczych w organizmie.
    • Woda destylowana ma nieprzyjemny zapach i specyficzny smak, dlatego nie nalezy jej uzywac. Nie ma innych ograniczen dotyczacych rozcienczania nim alkoholu. Chociaz, jesli dana osoba nie ma szczegolnie wrazliwego gustu, moze tego nie czuc. Ale niektorzy fani wrecz przeciwnie, wola uzywac wylacznie wody destylowanej, poniewaz bez dodatkowych dodatkow wodka z nia okazuje sie bardziej miekka i przyjemniejsza.
    • Alkohol nie jest rozcienczany woda gazowana, nie mozna osiagnac pozadanego efektu – smacznego, przyjemnego napoju. Dwutlenek wegla zwieksza wchlanianie alkoholu, podraznia sciany zoladka. Aby przyspieszyc wchlanianie alkoholu, lepiej po prostu zmyc gotowa wodke napojem gazowanym.

    Ciesz sie smakiem!

    efekt farmakologiczny

    Antyseptyczny. Stosowany zewnetrznie ma dzialanie przeciwdrobnoustrojowe. Dziala na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne oraz wirusy. Denaturuje bialka mikroorganizmow.

    Aktywnosc antyseptyczna wzrasta wraz ze wzrostem stezenia etanolu.

    Do dezynfekcji skory stosuje sie 70% roztwor, ktory lepiej niz 95% wnika w glebsze warstwy naskorka, co dziala opalajaco na skore i blony sluzowe.

    Stosowany ogolnoustrojowo ma zdolnosc wywolywania analgezji i znieczulenia ogolnego. Najbardziej wrazliwe na dzialanie etanolu sa komorki osrodkowego ukladu nerwowego, zwlaszcza komorki kory mozgowej, na ktore etanol wywoluje charakterystyczne pobudzenie alkoholowe, zwiazane z oslabieniem procesow hamowania. Nastepnie dochodzi do oslabienia procesow wzbudzenia w korze mozgowej, zahamowania rdzenia kregowego i rdzenia przedluzonego z zahamowaniem czynnosci osrodka oddechowego.

    Jest rozpuszczalnikiem wielu lekow, a takze ekstrahentem wielu substancji zawartych w leczniczych materialach roslinnych.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko