Jak prawidlowo skonfigurowac kolumne z jednostka do pobierania probek cieczy?

Rodzaje kontroli kolumn destylacyjnych i zaciernych – rodzaje jednostek selekcyjnych

Analiza porownawcza trzech schematow probkowania stosowanych w domowych kolumnach warzenia i rektyfikacji. Uwzgledniono cechy charakterystyczne, zalety i wady, a takze mozliwosc zastosowania w roznych opcjach destylacji. Kazda metoda ma swoj wlasny rodzaj sprzetu.
Aby z powodzeniem pracowac z kolumna, musisz dostosowac wspolczynnik refluksu. Sa na to trzy metody:

  • CM (cool managment) – kontrola natezenia przeplywu wody dostarczanej do chlodzenia chlodnicy zwrotnej;
  • LM (liquid managment) – kontrola ilosci wycofanego refluksu (wybor przez ciecz);
  • VM (vapor managment) ? kontrola ilosci odciaganej pary (odciag para).

Metody sterowania kolumna destylacyjna
Zanim zaczniemy mowic o rodzajach selekcji, zdefiniujmy pojecia.

Destylacja to proces odparowywania cieczy, po ktorym nastepuje kondensacja.

Jesli poczatkowo surowiec zostal odparowany z destylatora, to zostal skondensowany w lodowce (kondensatorze), to cokolwiek dzieje sie w trakcie tego procesu (przejscie pary przez kociol parowy, belkotke lub chlodnice zwrotna), w koncu nadal otrzymasz destylat.

Rektyfikacja to jedna z metod destylacji, ktora wyrozniaja dwa etapy technologiczne:

Wymuszony, scisle regulowany powrot powrotny za pomoca specjalnych urzadzen – chlodnic zwrotnych lub skraplaczy.

Zorganizowana jest wymiana ciepla i masy miedzy flegma a para unoszaca sie w przeciwnym kierunku. W celu zwiekszenia wydajnosci wymiany ciepla i masy stosuje sie kolumny z wypelnieniem lub polkami, w ktorych nastepuje ponowne odparowanie orosienia. W pierwszym przypadku proces ma charakter filmowy, w drugim to bulgotanie.

Celem rektyfikacji jest uzyskanie alkoholu o okreslonej mocy i oczyszczenie go z zanieczyszczen. Aby to zrobic, wspolczynnik refluksu musi byc zawsze wyzszy niz minimum (wiecej szczegolow na wykresie).

Jakosc produktu zalezy od wartosci wspolczynnika powrotu, ale im wyzszy, tym nizsza wydajnosc kolumny.

Rektyfikacja nie pozwala na wyodrebnienie jakiejkolwiek mieszaniny z grupy, a jedynie mniej lub bardziej calkowicie usuwa wszystkie zanieczyszczenia zgrupowane wedlug bliskiej lotnosci. W zwiazku z tym w przypadku korzystania z urzadzen rektyfikacyjnych do uzyskania np. destylatow owocowych istnieje ryzyko zgrupowania frakcji szczytowej w trudne do rozdzielenia azeotropy ? w celu usuniecia pozytecznych estrow odpowiedzialnych za aromat wraz ze zbednymi zanieczyszczeniami.

Jesli probujesz destylowac szlachetny destylat za pomoca aparatury rektyfikacyjnej, konieczne jest, aby podczas calej selekcji wspolczynnik powrotu nie przekraczal 1,5-2. W przeciwnym razie rownowaga zanieczyszczen zostanie zaklocona.

Rodzaje jednostek wyplat w kolumnie

LM – regulacja ilosci probkowania ciecza. Najwygodniejszy i najlatwiejszy w obsludze schemat, w ktorym wszystkie pary ulegaja skropleniu, nastepnie jedna czesc kondensatu wraca do kolumny, druga trafia do ekstrakcji.

Specyfikacje. Wspolczynnik powrotu jest kontrolowany przez pojedynczy kranik alkoholowy. Gdy zawor jest calkowicie otwarty, wspolczynnik powrotu wynosi zero, a wyjscie jest normalnym destylatem. Gdy zawor jest zamkniety, wspolczynnik powrotu jest nieskonczenie duzy – kolumna dziala sama. Regulacja za pomoca zaworu poboru cieczy pozwala w dowolnym momencie zmienic wspolczynnik refluksu od 0 do 100%. Moc grzania i chlodzenia jest dostosowana do optymalnego poziomu dla maksymalnej separacji kolumny i minimalnego chlodzenia zwrotnego.

Kolumna pobierania cieczy

Z reguly wspolczynnik refluksu jest ustawiony nieco powyzej minimum, co przy doborze ?korpusu? pozwala na stosunkowo dlugi czas obyc sie bez regulacji, jednak pod koniec selekcji konieczne jest aktywne regulowanie proces. Co wiecej, im mniej alkoholu pozostaje w kostce, tym czesciej konieczne jest zwiekszenie wspolczynnika refluksu.

  • nadaje sie do otrzymywania zarowno aromatycznych, jak i czystych alkoholi;
  • latwo i stosunkowo tanio zautomatyzowac az do ACS (automatycznego systemu sterowania) przez proces produkcyjny z blokami bezpieczenstwa;
  • nie ma zwiekszonej wrazliwosci na stabilnosc cisnienia wody chlodzacej.
  • jesli tempo selekcji jest ustalone na tym samym poziomie, to w miare postepu rektyfikacji wspolczynnik refluksu spadnie. Jest to sprzeczne z technologiczna potrzeba stopniowego zwiekszania szybkosci pod koniec selekcji, co jest glowna wada;
  • konieczne jest przerwanie strumienia (polaczenie z atmosfera) za zaworem sterujacym lub zaworem, w przeciwnym razie mozliwe sa nieprawidlowe dzialanie regulacji czestotliwosci probkowania z powodu podcisnienia w linii probkowania, ktore jest wytwarzane przez przeplywajacy przeplyw alkoholu.

Zarzadzanie para

VM – regulacja poprzez rozdzielenie strumieni pary przed chlodnica zwrotna. Kolumna jest sterowana poprzez zmiane ilosci odciaganej pary za pomoca zasuwy lub konwencjonalnego zaworu kulowego.

Specyfikacje. Stosunek powierzchni przekroju kolumny do rury wylotowej pary okresla minimalny wspolczynnik powrotu, ktory mozna zwiekszyc, regulujac polozenie zaworu.

Kolumna z odciagiem pary

Podczas destylacji ilosc odzyskiwanego refluksu mozna regulowac w zakresie od 80 do 100%. Najnizszy mozliwy wspolczynnik refluksu wynosi 4.

  • czulosc na polozenie kranu jest bardzo mala, co umozliwia precyzyjna regulacje;
  • wspolczynnik powrotu nie zalezy od zmian temperatury lub natezenia przeplywu wody chlodzacej w chlodnicy zwrotnej;
  • nie ma zwiekszonej wrazliwosci na stabilnosc cisnienia wody chlodzacej.
  • uklad sterowania jest bezwladnosciowy, od zmiany polozenia zurawia do zmiany predkosci probkowania moze uplynac do 10-15 sekund;
  • nie nadaje sie do otrzymywania aromatycznych alkoholi z naturalnych surowcow. Zmiany strukturalne sa wymagane, aby regulowac ilosc refluksu od 50 do 100%;
  • kolumna do pobierania pary jest wrazliwa na zanieczyszczenia w linii pobierania produktu. Jesli w wezu silikonowym utworzy sie kolumna produktu, splywajac w dol, wytworzy podcisnienie i, podobnie jak pompa, bedzie przyciagac pare do siebie, naruszajac ustawiony wspolczynnik powrotu. W rezultacie predkosc startu gwaltownie i w niekontrolowany sposob wzrosnie, a bez interwencji operatora system nie powroci do poprzedniego poziomu. Niekontrolowana ekstrakcje mozna zatrzymac poprzez nawiazanie polaczenia z atmosfera (stworzenie przerwy w strumieniu). Na przyklad wbij igle ze strzykawki w gore probowki;
  • automatyzacja jest trudna i kosztowna. Czesto wykonywany jest w formie sygnalizatora do osiagniecia okreslonych temperatur, ale bez silownikow. Pozadana jest rowniez automatyzacja bezpieczenstwa.

Zarzadzanie chlodzeniem (zarzadzanie chlodem)

CM – regulacja ilosci wody dostarczanej do deflegmatora. Pozwala kontrolowac ilosc pary przechodzacej przez chlodnice zwrotna do lodowki doboru produktow.

Specyfikacje. Wspolczynnik refluksu mozna regulowac w zakresie od 0 do 100%, ale system jest bardzo wrazliwy na ilosc dostarczanej wody i wymaga precyzyjnego zaworu iglicowego. Aby wyregulowac predkosc startu, dzwig musi zostac obrocony doslownie o ulamek milimetra. Moc grzewcza podczas calego procesu musi byc stala i zapewniac maksymalna wydajnosc separacji kolumny. Wraz ze wzrostem ilosci dostarczanej wody zwieksza sie ilosc cofania zwrotnego i odpowiednio wzrasta wspolczynnik cofania sie.

Kolumna z regulowanym doprowadzeniem wody do chlodnicy zwrotnej

Podczas rektyfikacji przy stalej mocy chlodzenia i ogrzewania nastepuje stopniowy spadek doboru, ale wspolczynnik powrotu pozostaje niezmieniony.

  • z powodzeniem moze byc wykorzystany do otrzymywania aromatycznych alkoholi z naturalnych surowcow.
  • najmniejsze wahania cisnienia prowadza do zmiany szybkosci probkowania i wspolczynnika powrotu. Jesli nie podejmiesz dzialan w celu ustabilizowania cisnienia wody chlodzacej w mieszkaniu, nawet toaleta splukiwana przez sasiadow wplynie na proces selekcji;
  • wzrost temperatury wody w chlodnicy zwrotnej przy niezmienionej jej ilosci zmniejsza wspolczynnik deflegmacji, dlatego dla utrzymania stalego wspolczynnika deflegmacji konieczne jest kontrolowanie natezenia przeplywu i temperatury wody dostarczanej do refluksu skraplacz;
  • wymagana jest komunikacja z atmosfera w linii wyboru produktu, w przeciwnym razie, jesli ogrzewanie zostanie przypadkowo wylaczone, a rura zanurzona w wyborze, caly produkt ponownie znajdzie sie w kostce;
  • system jest drogi i trudny do zautomatyzowania. Zazwyczaj na takich kolumnach rektyfikacyjnych instalowane sa najprostsze alarmy termiczne i automatyka bezpieczenstwa.

Co w koncu wybrac?

Jesli to mozliwe, wyprobuj oba rodzaje badan przesiewowych, a nastepnie porownaj:

  • ogolna latwosc uzytkowania;
  • jakosc, aromat i smak napoju;
  • wydajnosc i jakosc destylacji.

Nastepnie na podstawie uzyskanych danych mozna wyciagnac bardziej szczegolowe wnioski. Ale w rzeczywistosci wiekszosc gorzelnikow w koncu dochodzi do wniosku, ze w niektorych sytuacjach wygodniej jest uzyc doboru cieczy, w niektorych – pary, a czasami wskazane jest ich polaczenie podczas jednej destylacji.

Nikt jeszcze nie skomentowal materialu. Napisz pierwszy

Praktyka instalowania roznych jednostek ekstrakcyjnych na kolumnach z ekstrakcja plynna (LM)

W kolumnach domowych najbardziej rozpowszechnione jest pobieranie probek cieczy. Powod jest prosty – proces rektyfikacji 40 litrow bimbru jest opozniony o 18-20 godzin. Mozesz zmniejszyc mase o polowe, ale wtedy gwaltownie wzrasta udzial alkoholu pochodzacego z recyklingu (technicznego), ktory bedzie musial byc przetwarzany przy kazdej rektyfikacji.

Jesli mowimy o wydajnosci ukladu jako ilosci alkoholu handlowego uzyskanego w czasie calkowitego czasu rektyfikacji (lacznie z podgrzewaniem), to przy 2-krotnym zmniejszeniu objetosci nasypowej wydajnosc spada okolo 1,5 raza.

Innym sposobem na zminimalizowanie objetosci uzyskiwanego alkoholu technicznego przy maksymalnej wydajnosci jest automatyzacja procesu, ktora pozwala na prowadzenie destylacji wedlug ustalonego algorytmu bez udzialu operatora. System automatyki musi koniecznie miec nie tylko obwod wykonawczy, ale takze jednostke bezpieczenstwa, ktora natychmiast wylaczy sprzet w przypadku awarii.

Kolumna destylacyjna z poborem cieczy jest zautomatyzowana latwiej i taniej niz inne systemy, a pod wzgledem jakosci otrzymywanego alkoholu w niczym nie ustepuje innym rodzajom sprzetu.

Kolumny z odciagiem pary

Systemy selekcji parowej sa szeroko rozpowszechnione za granica, gdzie alkohol i jego pochodne maja mniejsza popularnosc niz destylaty (koniak, whisky itp.), ale doceniana jest wysoka moc napoju. Zagraniczni rzemieslnicy projektuja kolumny destylacyjne z ekstrakcja pary, o minimalnym wspolczynniku powrotu – tylko 1, a nie 4, jak w Rosji. W tym schemacie co najmniej 50% refluksu wraca do kolumny.

W trybie destylacji ekstrakcja pary praktycznie nie wymaga automatyzacji. Wspolczynnik refluksu ustawiony na poczatku wyboru ?ciala? pozostaje niezmieniony do konca, moze go zmienic tylko operator, ale nawet przy uzyskiwaniu alkoholu regulacja jest potrzebna doslownie kilka razy.

Szybkosc selekcji pod koniec destylacji gwaltownie spada, az do zatrzymania. Jesli istnieje chec polowania na estry enantyczne (pod wieloma wzgledami tworza one wlasciwosci organoleptyczne destylatow owocowych) – wymien puszki i zwieksz moc grzewcza, nastepuje selekcja frakcyjna i sortowanie.

Jesli estry enantowe nie sa wymagane, zrob to samo, ale dodatkowo stosuj przerwy, aby kolumna pracowala nad soba, aby pozostalosci alkoholu byly bardziej stezone i zawieraly mniej zanieczyszczen.

Automatyzacja w kolumnach z odciagiem pary jest potrzebna tylko na poziomie bloku bezpieczenstwa. Ponadto otrzymanie destylatu nie zapewnia grupowania zanieczyszczen we frakcje i ich calkowitego usuniecia, ale zrownowazonego obnizenia stezenia substancji do akceptowalnego poziomu z obowiazkowym zachowaniem skladnikow smakowych i zapachowych. To sprawa glownego gorzelnika, ktory kontroluje proces, regulacja instrumentami jest tutaj niewlasciwa. Masa jest ograniczona objetoscia, ktora mozna poddac destylacji pod kierownictwem czlowieka w dostepnym czasie.

Kolumny z regulowanym doprowadzeniem wody do chlodnicy zwrotnej

Pomimo wszystkich wad, ten rodzaj sprzetu jest czesto uzywany w Rosji przy budowie kolumn zacieru. Powodem jest mozliwosc uzyskania destylatow z dowolnego surowca, a w razie potrzeby bez zmiany konstrukcji (dodatkowa tsarga sie nie liczy) mozna zbierac wysoko oczyszczony destylat – prawie jak alkohol.

Kolumny z regulowanym doprowadzeniem wody do chlodnicy zwrotnej sa drogie w automatyce, wrazliwe na cisnienie i temperature wody chlodzacej, co sprawia, ze ??slabo nadaja sie do otrzymywania czystego alkoholu rektyfikowanego, ale przy niewielkich obciazeniach objetosciowych do 20 litrow i czujnej uwadze operator, takie kolumny sa w stanie wiele.

Ponadto fajny schemat zarzadzania jest najlepszy do wyboru glowy. Jesli wszystkie inne rzeczy sa takie same, nie mozna uzyskac wiekszej kontroli w systemach ekstrakcji pary i cieczy. To prawda, tylko wtedy, gdy poradzisz sobie ze stabilizacja temperatury i cisnienia wody w chlodnicy zwrotnej.

W ostatnich latach podjeto proby stworzenia hybrydowych kolumn rektyfikacyjnych, w ktorych ?glowki? pobierane sa przez pare metoda SM, a ?korpus? przez ciecz (LM). Poprawia to i tak juz wysoka jakosc alkoholu na kolumnach LM. Nie ma granic dla perfekcji.

Przy budowie kolumn zacieru skoncentrowanych na destylatach aromatycznych, sprzet VM ma przewage nad SM ze wzgledu na latwosc sterowania, a takze niewrazliwosc na temperature i przeplyw wody w chlodnicy zwrotnej – wieksza przewidywalnosc w ?czesaniu? zanieczyszczen. W przypadku cukru surowego kolumny piwne wedlug schematu SM sa bardziej obiecujace ze wzgledu na lepsze usuwanie frakcji szczytowej. Ale zarzadzanie nimi stwarza wiele problemow.

Zrodlo

Jednostka do pobierania probek cieczy – co jest dobre, zasada pobierania probek

Zarzadzanie destylacja na konwencjonalnym aparacie jest bardzo ?proste?: co minute trzeba zgadywac, o ile wlaczyc wode chlodzaca, aby selekcjonowac frakcje, ktore sa ustawione w carze w temperaturze wrzenia. Jest w kolejnosci glowa-cialo-ogon, bez mieszania sie i zatrzymywania. Tak, nadal musisz umiejetnie regulowac ogrzewanie kostki, zmniejszajac je w miare zblizania sie do tulowia i ogonow. I wez pod uwage skoki napiecia i skoki cisnienia w systemie zaopatrzenia w wode. Zmudna misja, ktora nie kazdy bimbrownik jest w stanie przejsc bez utraty jakosci alkoholu. Proces ten znacznie ulatwia nastepujacy montaz do doboru glowic ciecza:

Jednostka selekcyjna typu kubkowego

Do czego sluzy jednostka do pobierania probek cieczy?

Aby byc bardziej precyzyjnym, latwiejszym i czystszym, wybierz glowy i ogony.

Jak dziala jednostka poboru cieczy

Jest on instalowany przed druga destylacja wraz z jednostka do pobierania probek cieczy, pomiedzy chlodnica zwrotna a bokiem aparatu. Dziala jako dodatkowy zbieracz flegmy. W przeciwnym razie destylacja przebiega normalnie. Podczas destylacji za pomoca probnika cieczy alkohol okazuje sie bardziej aromatyczny, smaczniejszy, co jest wazne w przypadku alkoholi zbozowych i owocowych. Dzieki rektyfikacji i destylacji alkohol jest czystszy.

Schemat pobierania probek cieczy do destylacji

Zasada pobierania probek cieczy jest odpowiednia zarowno do destylacji, jak i rektyfikacji. Latwiejszy jest obwod chlodzacy z jednostka poboru cieczy. W zaleznosci od konstrukcji, woda musi byc najpierw doprowadzona do chlodnicy koncowej, nastepnie do lodowki, a stamtad do odplywu. Albo po prostu lodowka.

Jak korzystac z jednostki poboru cieczy?

Zasada pobierania probek ciecza: para unosi sie, kondensuje, ale refluks wchodzi do szescianu tylko przelewajac sie przez krawedz rurki na dole. Konieczne jest podgrzanie kostki, kolumna powinna pracowac przez 15-20 minut. Nastepnie powoli otworz zawor iglicowy na zespole. W takim przypadku refluks wplynie do poziomej rury bocznej, wejdzie do chlodnicy koncowej i zbiornika ekstrakcyjnego. Innymi slowy, w kazdej chwili mozesz ustawic frakcje w szeregu i wybrac dowolna, sledzac jej poczatek i koniec.

Destylacja z jednostka do pobierania probek cieczy: niuanse.

W pracy z jednostka do pobierania probek cieczy wystepuja pewne niuanse:

  • przy wyborze ciala wazne jest, aby nie spieszyc sie i upewnic sie, ze temperatura w carze nie wzrosnie, w przeciwnym razie wyrownane frakcje w carze zmieszaja sie, a ogony wejda do selekcji;
  • musisz monitorowac, jak bardzo zawor iglicowy jest otwarty i czy wzrasta temperatura, dostosowujac w ten sposob wybor.

Pytanie o kolumne z wezlem startowym

Ostatni, ubiegly, zeszly wyd. 09 czerwca 19, 18:11 przez daffer84

Jaki jest najlepszy i poprawniejszy sposob na rozpuszczenie chlodzenia na lodowce, chlodnicy zwrotnej i chlodnicy koncowej przy jednoczesnym ich uzyciu na takiej kolumnie (przeglad). daffer84, 09 czerwca 19, 15:04

I ogolnie, czy konieczne jest uzycie wszystkich trzech? daffer84, 09 czerwca 19, 15:04

Wszystko zalezy od sposobu, w jaki jezdzisz i od ?mocy? twojego def. Jesli nie zdejmiesz kilku glow, mozesz dodatkowo podniesc lodowke. deflegmator, a nawet stawiajac go zamiast malego deflegmatora. Lub poloz na sobie def i cold. W tej wersji potrzebne sa dwa regulatory wody, do: – chlodnicy koncowej – def z chlodzeniem

Jesli wybierzesz pare glowic, najwygodniej jest miec 3 regulatory do wody, wszystkie osobno.

Ostatni, ubiegly, zeszly wyd. 10 czerwca 19, 16:57 z krvsa

Podlacz gorny wylot lodowki do dolnej czesci chlodnicy koncowej. daffer84, 10 czerwca 19, 16:32

A jesli ciepla woda pochodzi z zimna. W dodatku niczego nie ochlodzi.

Mozesz zrobic z jednym regulatorem. Polacz agregat chlodniczy z chlodnica koncowa i chlodnica zwrotna. Jesli woda jest zimna, wszystko bedzie dzialac.

Pytanie o kolumne z wezlem selekcji. Pytania bimbrownikow. Ale regulacja dla def bedzie tak „zahamowana” i wydasz wiecej wody.

Powtorze sie. Najwygodniejsza opcja jest regulowanie wszystkiego osobno. Ale musisz wiedziec, jaki sposob jazdy wybrales. TS zobacz co napisalem powyzej.

Ostatni, ubiegly, zeszly wyd. 28 czerwca 19, 13:49 przez Tatsu

Dostosowujac wybor, mozesz uzyskac z klasycznych destylatow do 95% -95% NDRF. Tatsu, 28 czerwca 19, 13:37

Czy moze byc wiecej? Kupilem sobie jednostke selekcyjna, musze destylowac surowa kukurydze. Jak regulowac sile przez dobor tak, aby nie tracic aromatow i generalnie istnieja stosunkowo porownywalne stosunki parametrow (temp. w wezle / temp. w szescianie; zakres ruchu temp. w wezle przy doborze cialo itp.)

Dodano po 2 dniach. 5h 4min.:

Koledzy potrzebuja porady. Tak jak pisalem wczesniej, zakupilem zestaw do selekcji plynow. Zrobilem dwa podania. Na wyjsciu w obu przypadkach: glowy 95%; cialo 93%; 30% surowca z roznych surowcow (ryz i kukurydza). Bok szuflady 2? 500 mm, 4 miedziane obr./min plus spirale miedziane domowej roboty o wysokosci okolo 8 cm od boku szuflady. Selekcje przeprowadzono przy mocy 1,8 kW (element grzejny), szybkosci probkowania 1,2 l/h (odplyw z glowicy). Potrzebujemy rad i wskazowek, jak zmniejszyc sile ciala, aby bylo wiecej zapachu i nie lapac za ogony.

Ostatni, ubiegly, zeszly wyd. 29 lipca, 19, 13:31 przez Kendo Samogon

Nie wiem czy wytrzyma okablowanie grzalki czy indukcja. daffer84, 04 wrzesnia 19, 17:17

Tam potrzebujesz kolnierza z zaciskiem, aby zainstalowac na nim kolumne. daffer84, 04 wrzesnia 19, 17:30

cukrowy bimber daffer84, 05 wrzesnia 19, 18:15

Na poczatek chcialbym pocwiczyc na cukrze

Dodano po 22h. 31min.:

Dzien dobry. Ktoregos dnia postanowilem podlaczyc chlodzenie do mojej kolumny. Wyszlo tak (recenzja) Pytanie o kolumne z jednostka wyboru. Pytania bimbrownikow. … Ale stwierdzilem, ze cala woda przechodzi przez lodowke i nie trafia do chlodnicy zwrotnej, to znaczy woda plynie po sciezce najmniejszego oporu. I dopiero gdy zacisnalem waz biegnacy od wylotu lodowki do kanalizacji, woda zaczela splywac do deflegmatora. Jesli waz nie zostanie scisniety, cala woda ponownie przeplywa tylko przez lodowke. Stad pytania. Gdzie lepiej umiescic kran iglowy regulujacy doplyw wody do deflegmatora – przy wejsciu do lodowki, czy przy wejsciu do deflegmatora, a nawet na srodku? Takze gdzie umiescic trojnik (mam go wlozony bezposrednio do zaworu iglicowego)? A moze nawet dodac kran, regulowanie doplywu wody do lodowki? Wiec lepiej umiescic go na wlocie wody do lodowki czy na wylocie? Taka jest sytuacja.

Zrodlo

?

Ktory wybor jest lepszy? Kto ma racje?

Jesli jeszcze zastanawiasz sie nad wyborem, na poczatek radze zapoznac sie z opinia znajomych, bimbrownikow-ekspertow z YouTube’a, ludzi na forach tematycznych.

Po prostu od razu zawiode – nie pomoze to w sformulowaniu jednoznacznego stanowiska. Tutaj, jak w slynnej bajce Krylowa „Labedz, rak i szczupak” – kazdy ciagnie pociag bagazowy w swoim kierunku. Nie jest faktem, ze Twoj gust bedzie zbiezny z gustem znajomego, ale ekspert z YouTube moze byc nawet stronniczy i wydac opinie, ktora jest dla niego bardziej korzystna.

Dlatego uwazam, ze jedyne, w co warto wierzyc w tej sytuacji, to tylko osobiste doswiadczenie.

Jednostka do pobierania probek cieczy. Urzadzenie do ekstrakcji pary. Numer refluksu.

Istnieja dwa sposoby pobierania produktu z kolumn rektyfikacyjnych: ekstrakcja do fazy cieklej i ekstrakcja do fazy gazowej.

Schematy jednostki poboru cieczy i jednostki poboru pary

Pobieranie probek cieczy. Zasada wezla.

Wewnatrz kolumny wykonany jest pewien maly zbiornik odbiorczy (wanna), przez ktory caly orosienie skrapla sie na chlodnicy zwrotnej. Glownym wymaganiem tego projektu jest to, ze deflegmator musi byc mocny, musi usuwac cala wchodzaca pare.

Za pomoca zestawu do pobierania probek cieczy, przed pobraniem probki, kolumne nalezy pozostawic do nagrzania sie i pracy ?samodzielnie? przez 20-25 minut. W tym czasie frakcje ustawia sie w kolumnie i bedzie mozna rozpoczac selekcje glow. Z reguly na rurze spustowej umieszczony jest zawor iglicowy, za pomoca ktorego mozna bardzo dokladnie regulowac czestotliwosc probkowania (do kropli) – jest to niepodwazalny plus pobierania probek plynu. Poniewaz produkt opuszcza kolumne goracy, po kranie wymagana jest chlodnica koncowa.

W schemacie pobierania probek cieczy w gornym punkcie deflegmatora musi znajdowac sie rurka do komunikacji z atmosfera. Rurka ta jest potrzebna, aby w kolumnie nie bylo ani nadcisnienia (podczas ogrzewania), ani podcisnienia (podczas otwierania zaworu). Spadek cisnienia powaznie wplywa na wydajnosc struny i nalezy go unikac.

Wazny! Jesli w kolumnie wystapi powodz, goraca flegma wyleci z rury komunikacyjnej z atmosfera. Aby temu zapobiec, ze wzgledow bezpieczenstwa, zaleca sie zalozyc silikonowy waz na rurke do komunikacji z atmosfera i wlozyc go do pustego sloika.

Wezly wyboru do fotosow bimbru, co jest lepsze

Jednostka do pobierania probek cieczy jest nieco prostsza w konstrukcji – juz skondensowany refluks (alkohol) jest usuwany, ktory nalezy nieco schlodzic. Ale kran w urzadzeniu do ekstrakcji cieczy musi byc od czasu do czasu dokrecany, poniewaz ilosc alkoholu w zbiorniku stale sie zmniejsza.

Glowna zaleta, jaka daje odciag parowy, jest stabilnosc systemu. Na dokladnosc procesu nie maja wplywu zmiany ogrzewania, stopien cisnienia wody i jej temperatura. Ustawiamy dzwig w okreslonej pozycji i juz go nie dotykamy – wybor jest w porzadku bez naszego udzialu. Konieczne jest tylko wyregulowanie zaworu przy zmianie frakcji selekcji: dla ?glowic? jedna pozycja, dla ?korpusu? – inna. Dla poczatkujacych bimbrownikow bardziej preferowana bedzie jednostka doboru par.

Jedno jest pewne – urzadzenie do ekstrakcji cieczy i pary jest znacznie bardziej niezawodne, wygodniejsze i lepszej jakosci niz standardowa jednostka z deflegmatorem, gdzie bedziesz musial stale monitorowac stabilnosc grzania (stabilizator), cisnienie i temperature woda chlodzaca.

Korzysci z pobierania probek cieczy

Na poczatek przeanalizujmy roznice miedzy ekstrakcja cieczy i pary w standardowej kolumnie zacieru na konkretnych przykladach. W naszym przypadku bedzie to aparat Wayne 4.

Jaka jest istota selekcji w standardowej kolumnie zacieru?

Wezmy jako przyklad aparat Wayne 4.

Gdy podgrzewamy kostke, odparowuja w niej opary alkoholu, ktore za pomoca dyszy dostaja sie do szuflady. Opary przechodza przez nia i wchodza do zimnego chlodnicy zwrotnej. Czesc par jest schladzana i w postaci wrzenia opada. Nastepnie sa ponownie podgrzewane przez pare grzewcza i ponownie wznosza sie. Ten cykliczny proces, czyli wymiana ciepla i masy, prowadzi do tego, ze frakcje w carze sa ulozone jedna po drugiej: od gory – frakcje najlzej wrzace, od dolu – najciezsze wrzace zanieczyszczenia. Nastepnie zaczynamy selekcje. Frakcje (glowy, korpus, ogony) przechodza przez deflegmator i zbieramy je na wyjsciu z kolumny.

Jak zarzadzamy ekstrakcja w kolumnie zacieru?

Za pomoca chlodzenia dostarczanego do chlodnicy zwrotnej. Podajemy maksimum ? wszystkie pary docierajace do chlodnicy zwrotnej skraplaja sie w nim i wracaja do zbiornika. W takim przypadku kolumna dziala sama. Jesli chlodzenie zostanie nieznacznie zmniejszone, rozpocznie sie wybor. Najlzejsze wrzace frakcje (glowice) przechodza przez chlodnice zwrotna i przechodza do selekcji. Jeszcze bardziej ograniczamy wychladzanie ? rozpoczynamy dobor ciala.

Jak taki wybor moze byc niewygodny?

Do sterowania aparatura konieczne jest bardzo dokladne i precyzyjne dostrojenie chlodzenia na chlodnicy zwrotnej oraz mocy dostarczanej do kostki, szczegolnie przy doborze glowic. Dlaczego jest to niewygodne? Moc w sieci ciagle sie zmienia (czesto z niewiadomych przyczyn), cisnienie wody i jej temperatura moga rowniez podskoczyc podczas destylacji. W rezultacie glowy moga zostac odebrane zbyt szybko lub odwrotnie, proces calkowicie sie zatrzymuje.

W efekcie przez te kilka godzin, kiedy glowice sa zabierane, jestesmy zmuszeni do ciaglego monitorowania, aby w pore podkrecic zasilanie lub chlodzenie.

Jakie jest wyjscie z sytuacji?

Uzyj jednostki poboru cieczy! Jest to niewielka oprawa skladajaca sie ze specjalnego 1,5 lub 2 calowego kubka z dwiema wystajacymi rurkami wewnatrz i wystajaca z niego chlodnica. Wybiera frakcje wedlug cieczy.

Jak dziala jednostka poboru cieczy?

To calkiem proste. Posluzmy sie przykladem aparatu Wayne 4. Zespol selekcyjny jest zainstalowany miedzy bokiem szuflady a chlodnica zwrotna. Lodowka jest zamontowana pionowo na chlodnicy zwrotnej.

Opary sa rowniez podgrzewane w kostce, przechodza przez szuflade z dyszami, rurki w szklance i trafiaja do lodowki. Tam kondensuja i splywaja w postaci refluksu, ktory jest zatrzymywany w szkle. Rurki maja rozne dlugosci, wiec flegma zaczyna splywac po krawedziach dolnej i splywac w dol, nawadniajac dysze. Rozpoczyna sie petla procesowa, wymiana ciepla i masy. Kolumna pracuje sama, a frakcje, podobnie jak w przypadku ekstrakcji para, sa ulozone wedlug temperatury wrzenia.

Gdy kolumna jest w trybie, nadszedl czas na wybor. Do tego mamy boczny wylot z kranem wychodzacym z kubka.

Otwieramy zawor iglicowy. Czesc flegmy wyplywa ze szkla przez rurke wylotowa i trafia do chlodnicy koncowej, gdzie jest schladzana i przeksztalcana w alkohol.

W zwiazku z tym w pierwszym etapie, wybierajac glowice, lekko odkrec kurek, osiagajac czestotliwosc probkowania 1-2 kropli na sekunde. Nastepnie otwieramy kran troche szerzej i wybieramy korpus.

Nasze glowne zadanie na etapie doboru ciala

– upewnij sie, ze szybkosc selekcji nie jest zbyt duza. W przeciwnym razie wymagana objetosc refluksu przestanie powracac do cargi, przeplyw ciepla i masy zostanie zaklocony i nie nastapi rozdzial na frakcje.

Jak mozemy to kontrolowac? Z termometrem. Jesli wezmiemy za duzo, transfer ciepla i masy jest zaklocony, ciezsze frakcje pelzaja w gore i temperatura zaczyna rosnac. Naszym zadaniem jest dopilnowanie, aby podczas wyjmowania ciala temperatura w kolumnie nie wzrosla. Zauwaz, ze odczyty termometru podniosly sie – zmniejsz wybor.

Jakie sa zalety pobierania probek cieczy?

Proces selekcji przez wezel, w przeciwienstwie do kolumny zacieru, prawie nie zalezy od wahan cisnienia, temperatury wody czy napiecia w sieci.

Wszystko, co musimy kontrolowac, to stopien otwarcia zaworu iglicowego. To on okresla tempo selekcji. Dodatkowo chlodzenie jest znacznie latwiejsze do podlaczenia.

  • Proces pobierania probek cieczy nie zalezy od wahan napiecia w sieci, cisnienia i temperatury wody chlodzacej.
  • Pobieranie probek cieczy jest kontrolowane przez pojedynczy zawor iglicowy.
  • Chlodzenie podlacza sie w prostszy sposob.
  • Zasada dzialania jednostki selekcyjnej () Trzy zasady destylacji bimbru

    10/09/2021
    glownymi elementami brazhnoy lub kolumny destylacyjnej sa:

  • kostka destylacyjna (gdzie nastepuje odparowanie cieczy zawierajacej alkohol);
  • strona szuflady z wypelniaczem (dysza RPN lub SPN dla uzyskania lepszego produktu);
  • chlodnica zwrotna (lodowka, ktora schladza opary alkoholu i zawraca je do kostki destylacyjnej w postaci chlodnicy zwrotnej).
  • W zaleznosci od tego, w jaki sposob iw ktorej czesci kolumny planujemy wycofac produkt, istnieja rozne metody i rodzaje sprzetu.

    W tym artykule skupimy sie na trzech glownych

    obecnie najczesciej stosowane schematy selekcji. Porozmawiajmy o zaletach i wadach tych metod.

    Zarzadzanie chlodzeniem (CM-cool management)

    Glowna metoda selekcji. od poczatkujacego gorzelnika. to wybor poprzez dostosowanie ilosci wody dostarczanej do chlodnicy zwrotnej. Ta metoda zapewnia obecnosc minimalnego zestawu komponentow, skladanych, na zaciskach lub nieskladanej kolumny zacieru.

    Uzytkownik musi regulowac ilosc pary przechodzacej przez chlodnice zwrotna do lodowki, aby pobrac produkt pod cisnieniem wody.

    Glowna zaleta tego systemu jest mozliwosc uzyskania aromatycznych destylatow.

    Zwiekszajac selekcje lub wcale nie zawracajac flegmy do kostki (selekcja bezposrednia), mozliwe jest zachowanie smaku destylatow zbozowych, jagodowych i owocowych.

    Tam mozna przypisac warunkowo prosta korekte. Zmieniajac temperature grzania i predkosc wody dostarczanej do chlodnicy zwrotnej uzyskujemy pozadana wytrzymalosc produktu.

    Wada jest to, ze w praktyce bardzo trudno jest dostroic sterowanie startem. Deflegmator jest bardzo wrazliwy na cisnienie wody i nalezy zainstalowac zawor iglicowy, aby dokladnie wyregulowac cisnienie.

    Aby uzyskac produkt wysokiej jakosci, konieczne jest zastosowanie dyszy i praca na stalym poziomie mocy grzewczej i cisnienia dostarczanej wody. Przy niestabilnym napieciu w sieci i zmniejszeniu wyboru bedziesz musial stale dostosowywac sterowanie procesem.

    Ponadto ten rodzaj selekcji jest trudny do zautomatyzowania i wykorzystania w rektyfikacji.

    Wybor cieczy (LM ? zarzadzanie cieczami)

    Wybor za pomoca jednostki do pobierania probek cieczy, urzadzenia zainstalowanego miedzy bokiem szuflady a chlodnica zwrotna.

    Wszystkie opary unoszace sie do deflegmatora kondensuja i powracajac z powrotem wpadaja do jednostki startowej, otwierajac zawor na jednostce, mozliwa jest dokladna regulacja startu.

    Otworzylismy kran, predkosc wynosi 1-2 krople na sekunde – wybieramy „glowice”.

    Otwierajac wiecej, zwiekszamy wybor – bierzemy ?cialo?. Zamykajac kurek – kolumna pracuje „sama”, frakcje ustawiaja sie w carskiej wysokosci od niskowrzacej do ciezkiej.

    Glowna zaleta jest to, ze system ten jest bardzo latwy do zautomatyzowania i uzyskania wysokiej jakosci alkoholu, dlatego jest szeroko stosowany w rektyfikacji.

    Nie maja tez na nia istotnego wplywu wahania cisnienia wody lub napiecia w sieci.

    Predkosc startu zmienia sie natychmiast po przekreceniu kurka na jednostce startowej.

    Nie ma okresowej regulacji cisnienia wody, najpierw konieczne jest osiagniecie cisnienia, przy ktorym alkohol nie opusci kolumny przez rure do komunikacji z atmosfera i pozostawi takie cisnienie na calym odcinku.

    Zainstalowanie deflegmatora Dimrota jako lodowki pozwala znacznie zaoszczedzic na zuzyciu wody.

    Jednostka do pobierania probek cieczy jest odpowiednia do otrzymywania destylatow aromatycznych.

    Ten wybor nie ma znaczacych wad, ale warto wspomniec o dwoch rzeczach:

    • Do bezpiecznej i stabilnej pracy systemu wymagany jest mikrotelefon do komunikacji atmosferycznej (ATC).
    • operator kolumny przez caly przebieg bedzie musial kilkakrotnie zmniejszyc wybor produktu, poniewaz z biegiem czasu alkohol w kostce destylacyjnej staje sie mniejszy i odpowiednio konieczne jest zmniejszenie wyboru.

    Ekstrakcja pary (zarzadzanie para VM)

    Wybor za pomoca wyciagu parowego urzadzenia zainstalowanego miedzy bokiem szuflady a lodowka.

    Opary cieczy zawierajacej alkohol, unoszace sie do lodowki, dziela sie na dwa strumienie:

    • niektore wpadaja parami do jednostki selekcyjnej,
    • inni, zamieniwszy sie w flegme, splywaja z powrotem do szescianu.

    Regulujac otwarcie kranu uzyskujemy pozadana szybkosc wycofywania produktu, od malego dla ?glowic? do pelnego otwarcia dla ?korpusu?.

    Zaleta tego systemu jest to, ze jest to najprostsze i najwygodniejsze narzedzie dla poczatkujacego gorzelnika. Nie ma na nia wplywu moc/impulsywnosc grzania ani predkosc przeplywu wody chlodzacej.

    Jesli dostarczono mniej ciepla, mniej alkoholu wyparuje, a zatem bedzie mniejszy wybor produktow. Stanie sie rowniez odwrotnie, wraz ze wzrostem mocy grzewczej.

    Operatorowi wystarczy raz lekko uchylic dzwig, aby wybrac ?glowice?, nastepnie otworzyc go calkowicie w celu wyboru ?korpusu? i nie jest wymagana dalsza ingerencja w prace kolumny podczas calego przebiegu frakcyjnego.

    Wady tego systemu mozna przypisac zlozonej automatyzacji systemu, dlatego jest bardziej odpowiedni dla poczatkujacego lub nie lubiacego wielogodzinnych, duzych ilosci produktu destylowanego, destylatora.

    Podobnie jak w przypadku jednostki poboru cieczy, konieczne jest zapewnienie rury do komunikacji z atmosfera (TCA).

    To nie tylko uchroni Cie przed nadcisnieniem w kolumnie, ale rowniez uchroni Cie przed taka sytuacja, gdy wybrany produkt napelni dochladzacz, lub waz wchodzacy do zbiornika odbiorczego, a nastepnie wyplywajac wytworzy podcisnienie, ktore wyciagnie opary alkoholu z kolumny i zaburzy rownowage, co pogorszy jakosc produktu.

    W Internecie pojawilo sie stwierdzenie, ze aromat produktu pogarsza sie wraz z wezlem selekcji pary.

    Trudno to obalic lub potwierdzic, ze wzgledu na to, ze nalezy wziac pod uwage rodzaj kolumny lub wypelnienia, surowiec, z ktorego wytwarzany jest produkt, wytrzymalosc uzyskanego produktu i oczywiscie osobiste preferencje – wszystko to wplywa na jakosc otrzymanego produktu.

    Ale w obecnosci jednostki do selekcji pary mozna pracowac wedlug schematu, ktory nie zmniejsza smaku.

    Standardowo wybieramy „glowice”, przy przejsciu na „korpus” wylaczamy lub dostarczamy minimalne chlodzenie do deflegmatora, nastepnie pobieramy „korpus” produktu w przeplywie bezposrednim, zachowujac caly aromat surowiec.

    Jedyna rzecza, na ktora musisz zwrocic uwage, jest to, ze jesli jest TCA, to musi byc zamkniety, poniewaz gdy chlodnica zwrotna nie dziala, opary alkoholu beda przez niego uciekac.

    Po wybraniu ?ciala? dostarczamy deflegmatorowi chlodzenie i kontynuujemy selekcje ufortyfikowanych pozostalosci ?ciala? lub przechodzimy do wyboru ?ogonow?.

    Dlatego kupujac to urzadzenie, calkiem mozliwa jest praca z aromatycznymi surowcami.

    Podsumowujac ten artykul

    , chcialbym wyrazic opinie, ze zastosowanie jednostki nadawczej znacznie ulatwia i upraszcza procedure uzyskania gotowego produktu, w porownaniu z klasyczna metoda sterowania chlodzeniem (CM-cool managment), za pomoca deflegmatora.

    Uzycie wyciagu do pary lub cieczy pozostaje w gestii konsumenta, nie ma zasadniczych roznic w ich uzyciu. Wezel parowy jest latwiejszy w uzyciu dla mniej przeszkolonej osoby, wezel plynny moze byc uzywany w trybie automatycznym.

    Ten artykul zostal napisany przez administratora klubu Samogon-B12, Aleksandra Azarowa, w pazdzierniku 2021 roku.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko