Jak prawidlowo suszyc grzyby: powszechne i niezwykle sposoby

Wiazka pachnacych suszonych grzybow byla i pozostaje najlepszym prezentem ze wsi.

Czy naprawde tylko na wsiach potrafia wybrac, odpowiednio wysuszyc i dlugo przechowywac grzyby?

Kazdy moze opanowac sztuke suszenia, uczac sie kilku prostych zasad.

Grzyby suszone

Ale przed zbadaniem procesu przydatne bedzie zapoznanie sie z uzytecznymi wlasciwosciami i wartoscia energetyczna gotowego produktu.

Ich Ekscelencja, suszony grzyb jest mile widzianym gosciem na kazdym stole, nie tylko ze wzgledu na zachowany w 100% smak – jest tez o wiele zdrowszy od konserwowego.

W procesie marynowania warzywa te nadal traca lwia czesc uzytecznych wlasciwosci, a mianowicie 70% substancji odparowuje, a po wysuszeniu grzyb moze stracic tylko wode i nic wiecej.

Zawartosc kalorii w suszonych grzybach nie jest bardzo niska – od 260 kcal, ale nikt nie bedzie kwestionowal ich wartosci energetycznej.

Bez wzgledu na to, jak proste moze wydawac sie zadanie suszenia grzybow, wymaga ono pewnej wiedzy, umiejetnosci i przestrzegania malych sztuczek.

Zalezy to od tego, jak aromatyczny, smaczny i bogaty w witaminy jest gotowy produkt.

Kosz na zniwa lesne
Rzadko kiedy grzybiarz opiera sie pokusie zebrania do kosza calej lesnej druzyny, skladajacej sie z borowikow, borowikow, kurek, grzybow osikowych – ogolnie ze wszystkich grzybow jadalnych, ktore maja pod reka.

Z calym tym bogactwem musisz cos zrobic, jakos to ugotowac.

Najprostszym sposobem jest oczywiscie suszenie, ale o to chodzi ? nie kazdy suszony grzyb bedzie mial idealny smak.

Sposrod wszystkich jadalnych okazow lesnych jedne nadaja sie tylko na patelnie, inne tylko w sloiku, a jeszcze inne do suszenia.

Wiec jakie grzyby mozna suszyc, a ktore nie?

Grzyb bialy jest uwazany za uniwersalny – jest dobry zarowno suszony, jak i smazony i marynowany.

Oprocz grzyba krolewskiego mozna suszyc wszystkie rodzaje grzybow rurkowych: pieczarki osiki, borowiki, borowiki, grzyby.

Nawiasem mowiac, oprocz statusu uniwersalnych, grzyby rurkowe otrzymaly rowniez tytul szlachetnych – sa slusznie uwazane za elite grzybowa.

Owoce z blaszkowatymi kapeluszami zupelnie nie nadaja sie do suszenia – golabki, pieczarki mleczne, pieczarki miodowe, kurki, ktore maja specyficzna ceche aromatyzujaca – do smaku gorzkiego.

Peeling skory
Powodzenie kazdego procesu kulinarnego zalezy wylacznie od jakosci produktow i pod wieloma wzgledami od etapu przygotowania.

Aby warzywa byly nie tylko smaczne i zdrowe, ale takze ?wyczuwalne estetycznie? ? czyste i piekne, nalezy ciezko przygotowac sie do suszenia.

Pierwszym dylematem do rozwiazania jest to, jak oczyscic nieumyty produkt.

Niepozadane jest obieranie grzybow na mokro, poniewaz po wchlonieciu wody schna dluzej niz zwykle.

Dlatego glownym narzedziem do czyszczenia jest noz.

Z jego pomoca nalezy ostroznie usunac igly, resztki lisci i trawe z czapek.

Nie trzeba dotykac skory – grzyby suszy sie zwykle ze skora.

Zmiesc piasek z czapek i nog miekka sucha szczotka, resztki zmyj pozniej – zima, poniewaz wysuszone potrawy moczy sie w wodzie przed gotowaniem.

Przetwory z owocow przeslij do sortowania wedlug wielkosci: susz duze, srednie i male osobno, tak aby kazda partia wysychala rownomiernie przez okreslony czas.

Nawet male grzyby nalezy przed suszeniem pokroic – nie w obawie, ze wilgoc czai sie w calym okazie, ale w celu sprawdzenia obecnosci pasozytow.

Czesto zdarzaja sie przypadki znalezienia robaka w pieknym i elastycznym warzywie.

Borowik z borowikiem, borowikiem i borowikiem cietym wzdluznie, oddzielajacym noge od kapelusza u samej podstawy.

Borowik podzielic na pol metoda naciec krzyzowych.

Plastikowy noz
Jesli pasozyt zostanie znaleziony wewnatrz robaka lub calej rodziny, powstrzymaj sie od dalszego przetwarzania, bez wzgledu na to, jak duzy i piekny jest grzyb.

Grzyby przeznaczone do suszenia najlepiej obrac i pokroic plastikowym nozem.

Chociaz praca z nimi jest calkowicie niewygodna, chociaz nie jest ostra i trudno sie do niej przystosowac, takie narzedzie ma jedna zalete – w kontakcie z miazga warzywna nie powoduje utleniania, jak metalowy.

Utlenione kapelusze i nozki grzybow to ogromny minus do smaku.

Aby warzywa po wysuszeniu nabraly jasniejszego aromatu i wyraznego smaku, przestrzegaj kilku podstawowych zasad prawidlowego suszenia grzybow:

  • pokroj duze kapelusze grzybow na kilka rownych czesci;
  • wyciac duze nogi borowikow, borowikow lub borowikow w postaci kolumn lub podkladek o grubosci co najmniej 2 centymetrow;
  • zacznij suszyc w naturalny sposob – to znaczy na ulicy, pod sloncem, i zakoncz w dowolnym dostepnym urzadzeniu: piekarniku, mikrofalowce, jesli w ogole – w rosyjskim piekarniku;
  • kazda metoda suszenia polega na przerwaniu procesu i przewietrzeniu produktu (2-3 razy w okresie suszenia).

Przechowywanie w banku

Pojemniki do przechowywania suszonych grzybow – szczelnie zamkniete sloiki szklane, torby lniane lub papierowe, ale nie celofan!

Wedlug grzybiarzy termin jest nieograniczony.

Ale nadal radzilibysmy ograniczyc go do roku.

Magazyn jest dobrze wentylowany.

Najbardziej poprawna metoda suszenia jest naturalna.

Ale jest to mozliwe tylko wtedy, gdy jest taka mozliwosc i pogoda dopisuje.

Jesli chodzi o mozliwosci, polegaja one na obecnosci strefy podmiejskiej i wiejskiego domu.

Zgadzam sie: suszenie grzybow w spokojnej okolicy i na balkonie domu w zagazowanej metropolii to rozne sposoby.

W przypadku suszenia na dworze owoce nalezy nawlec na mocna nitke lub zylke wedkarska, zachowujac odleglosc, aby nie mogly sie dotknac, a wiazki powiesic w najbardziej oswietlonym miejscu.

Stworz bariere przed owadami i kurzem z gazy lub cienkiego lnu.

A oto sprawdzona metoda suszenia w domu bez uzycia technologii:

Przejdzmy teraz do nastepnej metody: jak suszyc grzyby w piekarniku.

W piekarniku nagrzanym do 45o umiesc przygotowane surowce, pamietaj o ulozeniu warzyw na ruszcie (nie rozwazaj nawet opcji z blacha do pieczenia), kolejnosc rozkladania to zgrabne rzedy.

Drzwi piekarnika pozostaw uchylone podczas procesu, aby wilgoc, ktora beda wydzielac produkty, nie osiadla na scianach, a grzyby zamiast suszonych nie okazaly sie gotowane.

Gdy surowiec lekko wyschnie (po okolo 60 minutach) mozna podniesc temperature do +70o i kontynuowac suszenie przez 4-5 godzin, okresowo przewracajac owoce.

Suszenie w kuchence mikrofalowej
Ustaw temperature na +100o i wstaw pieczarki do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie otworzyc drzwiczki, aby odparowac nadmiar wilgoci (przez 7-10 minut), zamknac i suszyc przez kolejne 20 minut.

Jedna partia surowcow w kuchence mikrofalowej jest suszona w okolo godzine.

Swietny sposob dla tych, ktorzy chca przyspieszyc proces.

Niezbyt wygodny sposob – bedziesz musial caly czas miec zapalone palniki, ale jesli nie ma alternatywy, uzyj go.

Inna wada tej metody jest to, ze mozna ja zastosowac tylko wtedy, gdy nie zamierzasz gotowac w ciagu najblizszych 2-3 dni, w przeciwnym razie warzywa beda pochlaniac pare i zapach gotowanego jedzenia.

Zawies grzyby sznurkowe wysoko nad piecem – prawie pod sufitem i zapal palniki.

Przy ciaglym suszeniu (24 godziny na dobe) grzyby wysychaja w ciagu 3 dni.

W szybki sposob mozesz wysuszyc miesiste borowiki, krojac je na ?makaron?.

Cienkie paski rozlozyc rownomiernie na blasze do pieczenia lub duzym naczyniu, w zacienionym, przewiewnym miejscu i wysuszyc, od czasu do czasu obracajac.

Borowiki nawleczone na line, wisza w przeciagu, ale nie na otwartym miejscu na sloncu – lepiej pod dachem.

Borowiki mozna wysuszyc rozkladajac je na poziomej powierzchni – przy cieplej slonecznej pogodzie beda gotowe za kilka dni.

W kazdym razie pozostala wilgoc nie bedzie katastrofa – warzywa zawsze mozna wysuszyc w piekarniku.

Ich smak w postaci gotowej zalezy od tego, jak i w jaki sposob suszy sie borowiki.

Najskuteczniejsza metoda jest suszenie w specjalnie zaprojektowanej suszarce.

Olejek amarantowy
Roslina amarantowa jest czesto hodowana dla piekna, sadzac w klombach na osobistych dzialkach. Ale nie jest to cenne tylko dla piekna. Doslownie kazda czesc rosliny jest korzystna. Dzis przedstawiamy Wam artykul o jego oleju. Olejek amarantowy ? korzysci i szkody zwiazane z produktem leczniczym.

Spodziewasz sie duzych zbiorow jablek? Nie martw sie! Pokazemy Ci, jak z nich korzystac z korzyscia. Na przyklad zbierz marynowane jablka na zime.

Ciasto – tylko cztery litery, ale odgrywa tak ogromna role. Smaczniejsze sa z nim kotlety i ryby. Swoja droga opowiemy Wam tutaj o rybach, czyli jak je prawidlowo usmazyc w tym magicznym ciescie.

Jesli grzyb, ktory uwazales za doskonale wysuszony, latwo peka, to nie jest jeszcze gotowy.

Dobrze wysuszony produkt, ktory nie pozostawia dla siebie kropli wilgoci, dobrze sie wygina, ale trudno go zlamac, jest elastyczny i bardzo gesty, ale nie ma w nim nawet cienia wilgoci.

Dodatkowo posiada przyjemny jasny odcien, nie ma na nim plam, jest niespalony i nieprzyjemny zapach.

Sprobuj samodzielnie zbudowac suszarke, postepujac zgodnie z ponizszymi wskazowkami:

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko