Jak prawidlowo ugotowac jeczmien na przystawke: proporcje i przepisy

Jeczmien to zboze bardzo przydatne dla ludzkiego organizmu. Zawiera wiele pierwiastkow sladowych i witamin, ale ze wzgledu na specyficzny smak nie jest zbyt czesto obecny na stolach. W przygotowaniu owsianka jest bardzo prosta, jesli prawidlowo ugotowana, wszyscy czlonkowie rodziny to docenia.

Podczas przygotowywania kaszy jeczmiennej przede wszystkim musisz sam zdecydowac, jaka konsystencje ma ona miec.

W przypadku kruchej owsianki, ktora najlepiej nadaje sie jako przystawka, najlepiej jest wypic 1 szklanke platkow zbozowych na 600 mililitrow wody. Aby byla bardziej lepka, potrzebujesz wiecej plynu – 1000 mililitrow.

Jak gotowac jeczmien na przystawke w wodzie
Jak szybko i latwo ugotowac jeczmien na przystawke

Skladniki Ilosc
jeczmien perlowy 1 szklanka
sol smak
woda 0,6 litra
olej smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 125 Kcal

Szybkie i latwe przygotowanie sniadania to nie lada wyzwanie dla wielu gospodyn domowych. Jeczmien jest bardzo przydatny dla doroslych i dzieci, poniewaz nasyca organizm energia i uzytecznymi aminokwasami.

Aby owsianka byla smaczna i delikatna, bardzo wazne jest, aby wybierac rowne ziarna, bez domieszki smieci, kurzu i innych odpadow.

  • 200 g zboz dokladnie wyplukac kilka razy, az woda bedzie czysta, zalac kasza peczak taka sama iloscia wody i pozostawic na noc do specznienia;
  • Przygotowane platki ponownie dokladnie oplucz i wlej do rondla z wrzaca woda, do ktorego nalezy wlozyc kawalek masla;
  • Gotuj owsianke pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mieszajac, a na sam koniec dodaj sol do smaku i troche wiecej oleju.
  • Danie przygotowane wedlug tego przepisu okazuje sie bardzo smaczne i mozna je uzupelnic swiezymi warzywami – pomidorami, ogorkami, papryka.

    Aby kazdy mogl cieszyc sie smakiem jeczmienia, musisz umiec go prawidlowo ugotowac. Jesli nie ma absolutnie czasu na moczenie platkow zbozowych, mozesz je ugotowac bez tego wstepnego procesu.

    Skladniki:

    • kasze – 400 gramow;
    • woda – 1 litr;
    • Sol;
    • maslo.

    Czas gotowania: 90 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 127 kcal.

    Gotowanie kaszy jeczmiennej perlowej bez moczenia trwa nieco dluzej niz zwykle, ale z tego powodu nie traci smaku.

  • Kasze dokladnie kilkakrotnie wyplukac, zalac woda i postawic rondel na duzym ogniu;
    ulozyc kasze
  • Gotuj przez 45-65 minut, ciagle mieszajac, az owsianka bedzie calkowicie ugotowana;
    ugotowac platki zbozowe
  • Dodaj sol i olej do smaku, zdejmij z ognia i pozwol mu parzyc przez 15 minut.
    Dodaj oleju
  • Jeczmien jeczmienny moze byc smaczny, mimo ze wielu go nie lubi. Jesli dodasz do niego grzyby, gulasz lub inne skladniki, mozesz uzyskac nowy i niezwykly smak.

    Mozesz gotowac jeczmien jako dodatek na rozne sposoby. Do tego sluza nie tylko garnki z grubym dnem, ale takze piekarnik i wszelkiego rodzaju inne urzadzenia. Najlepiej namoczyc owsianke przed gotowaniem.

    w saszetkach kuchenka mikrofalowa Piekarnik Multicooker Szybkowar
    Do rondelka wlac wode, zagotowac, posolic i wlozyc woreczki z platkami zbozowymi. Gotuj na malym ogniu przez 45 minut. Wyjmij torebki, otworz je i poloz owsianke na talerzu, dodaj olej. Wez 320 mililitrow wody na 180 gramow kaszy jeczmiennej. Gotuj przez 30 minut przy mocy 400 watow. Zagotuj wode na kuchence, dodaj sol, kasze jeczmienna, zagotuj. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na pol godziny, nastepnie podniesc temperature do 220 i gotowac przez kolejna godzine. Pojemnik dokladnie posmarowac olejem, wylac kasze, dodac wode, sol. Gotuj w trybie ?Owsianka? przez 60 minut. Umiesc wszystkie skladniki w pojemniku i ustaw tryb ?owsianka? na 30 minut. Gotuj przez kolejne 20 minut w trybie grzania.

    Najlatwiej gotowac jeczmien w saszetkach. Takie zboza nie wymagaja wstepnego przetwarzania, moczenia, ale szybko sie gotuja. Ponadto proces jej przygotowania jest bardzo prosty, poniewaz nie ma potrzeby mieszania owsianki i nigdy sie nie przypali.

    Przygotowujac danie za pomoca urzadzen nalezy pamietac, aby ilosc wody i zboz nie byla zbyt duza, aby owsianka byla calkowicie ugotowana i okazala sie naprawde smaczna i krucha.

    Obecnie istnieje ogromna roznorodnosc roznych urzadzen gospodarstwa domowego, ktore ulatwiaja zycie gospodyniom domowym. Z ich pomoca mozna bez wiekszych obaw przygotowac pyszne jedzenie. Aby przygotowac jeczmien, nie trzeba gotowac owsianki, mozna ja zalac wrzaca woda i przechowywac w termosie przez kilka godzin.

    Skladniki:

    • 1 litr wody;
    • 200 gramow jeczmienia;
    • Sol;
    • maslo.

    Czas gotowania: 7 godzin.

    Kalorie na 100 gramow: 125 kcal.

    Aby przygotowac owsianke na przystawke w termosie, musisz rowniez zaopatrzyc sie w kociol, ktory pozwoli na pelne ugotowanie.

  • Zagotuj wode i wlej troche do termosu, aby sie rozgrzal, a nastepnie odcedz;
  • Wloz bojler do kolby, wlej platki, wlej wode i sol, odstaw na kilka minut;
  • Wlacz kociol do sieci i poczekaj, az woda sie zagotuje, nastepnie wyjmij go i przykrec termos pokrywka;
  • Calosc zostawiamy na noc do ugotowania owsianki, a rano wylozyc ja na talerz i dolac oliwy.
  • Jeczmien ugotowany w termosie okazuje sie delikatny i smaczny. Jego smak nie rozni sie od tego, ktory zostal ugotowany w rondlu lub kuchence mikrofalowej.

    Jak prawidlowo ugotowac jeczmien na przystawke: proporcje i przepisy
    Zeberka wieprzowe z grilla – Jak gotowac mieso na grillu lub grillu Kolejny przepis na piknik do Twojej ksiazki kucharskiej.

    Przeczytaj tutaj, jak zrobic domowy ser z twarogu i mleka.

    Przeczytaj jak prawidlowo przygotowac cienkie ciasto na pizze jak w pizzerii.

    Kasza jeczmienna moze byc gotowana nie tylko w wodzie, ale takze w mleku. Odpowiednio przygotowany bedzie nie tylko zdrowy, ale i pyszny. To zboze nie jest lubiane przez bardzo duza liczbe osob, ze wzgledu na swoj szczegolny, specyficzny smak.

    Skladniki:

    Jak prawidlowo ugotowac jeczmien na przystawke: proporcje i przepisy

    • mleko – 2 szklanki;
    • 200 gramow jeczmienia;
    • Sol;
    • maslo – 30 gramow.

    Czas gotowania: 6 godzin

    Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 145 kcal.

    Przed przygotowaniem jakiegokolwiek zboza nalezy je dokladnie posegregowac, a resztki, zepsute ziarna usunac, a nastepnie splukac pod biezaca woda.

  • Kasza jeczmienna jest myta i wylewana przez 12 godzin jednym litrem zimnej wody, dzieki czemu zboze gotuje sie szybciej i okazuje sie kruchy;
  • Woda jest spuszczana, nadal ponownie splukiwana woda;
  • Mleko wlewa sie do rondla z grubym dnem i doprowadza do wrzenia, nastepnie dodaje sie platki zbozowe, wszystko miesza;
  • Patelnie przenosimy do lazni wodnej, przykrywamy pokrywka i owsianke gotujemy na malym ogniu przez 6 godzin.
  • Kasza peczak po dlugim przygotowaniu okazuje sie wyjatkowo smaczna. Po prostu niemozliwe jest gotowanie owsianki w mleku w taki sam sposob, jak w wodzie, poniewaz mleko bedzie stale roslo, a sama owsianka sie spali.

    Owsianke jeczmienna mozna ugotowac nie tylko na sniadanie, ale takze na obiad i kolacje. Dodajac do niego rozne dodatki – mieso, bakalie, miod, mleko – mozna uczynic go bardziej delikatnym i niezwyklym. Jesli dzieci nie przepadaja za tym zbozem, konieczne jest eksperymentowanie i fantazjowanie.

    Do jeczmienia, jako dodatek, najlepiej wybrac dania z sosami i sosami. Sama owsianka moze byc troche sucha, dlatego idealnie komponuje sie z sosami smietanowymi, miesem, a takze gulaszem. Podczas gotowania mozesz dodac duszone mieso do owsianki, smazyc grzyby i warzywa, ale to wszystko wedlug wlasnego gustu i gustu.

    Jeczmien to bardzo zdrowa owsianka, dlatego koniecznie ugotuj ja dla rodziny i przyjaciol. Nasyca organizm pozytecznymi witaminami, aminokwasami i innymi substancjami, ktore maja korzystny wplyw na caly organizm czlowieka.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko