Jeczmien to zboze bardzo przydatne dla ludzkiego organizmu. Zawiera wiele pierwiastkow sladowych i witamin, ale ze wzgledu na specyficzny smak nie jest zbyt czesto obecny na stolach. W przygotowaniu owsianka jest bardzo prosta, jesli prawidlowo ugotowana, wszyscy czlonkowie rodziny to docenia.
Podczas przygotowywania kaszy jeczmiennej przede wszystkim musisz sam zdecydowac, jaka konsystencje ma ona miec.
W przypadku kruchej owsianki, ktora najlepiej nadaje sie jako przystawka, najlepiej jest wypic 1 szklanke platkow zbozowych na 600 mililitrow wody. Aby byla bardziej lepka, potrzebujesz wiecej plynu – 1000 mililitrow.
Jak gotowac jeczmien na przystawke w wodzie
Skladniki | Ilosc |
---|---|
jeczmien perlowy | 1 szklanka |
sol | smak |
woda | 0,6 litra |
olej | smak |
Czas gotowania: 60 minut | Kalorie na 100 gramow: 125 Kcal |
Szybkie i latwe przygotowanie sniadania to nie lada wyzwanie dla wielu gospodyn domowych. Jeczmien jest bardzo przydatny dla doroslych i dzieci, poniewaz nasyca organizm energia i uzytecznymi aminokwasami.
Aby owsianka byla smaczna i delikatna, bardzo wazne jest, aby wybierac rowne ziarna, bez domieszki smieci, kurzu i innych odpadow.
Danie przygotowane wedlug tego przepisu okazuje sie bardzo smaczne i mozna je uzupelnic swiezymi warzywami – pomidorami, ogorkami, papryka.
Aby kazdy mogl cieszyc sie smakiem jeczmienia, musisz umiec go prawidlowo ugotowac. Jesli nie ma absolutnie czasu na moczenie platkow zbozowych, mozesz je ugotowac bez tego wstepnego procesu.
Skladniki:
- kasze – 400 gramow;
- woda – 1 litr;
- Sol;
- maslo.
Czas gotowania: 90 minut.
Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 127 kcal.
Gotowanie kaszy jeczmiennej perlowej bez moczenia trwa nieco dluzej niz zwykle, ale z tego powodu nie traci smaku.



Jeczmien jeczmienny moze byc smaczny, mimo ze wielu go nie lubi. Jesli dodasz do niego grzyby, gulasz lub inne skladniki, mozesz uzyskac nowy i niezwykly smak.
Mozesz gotowac jeczmien jako dodatek na rozne sposoby. Do tego sluza nie tylko garnki z grubym dnem, ale takze piekarnik i wszelkiego rodzaju inne urzadzenia. Najlepiej namoczyc owsianke przed gotowaniem.
w saszetkach | kuchenka mikrofalowa | Piekarnik | Multicooker | Szybkowar |
---|---|---|---|---|
Do rondelka wlac wode, zagotowac, posolic i wlozyc woreczki z platkami zbozowymi. Gotuj na malym ogniu przez 45 minut. Wyjmij torebki, otworz je i poloz owsianke na talerzu, dodaj olej. | Wez 320 mililitrow wody na 180 gramow kaszy jeczmiennej. Gotuj przez 30 minut przy mocy 400 watow. | Zagotuj wode na kuchence, dodaj sol, kasze jeczmienna, zagotuj. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na pol godziny, nastepnie podniesc temperature do 220 i gotowac przez kolejna godzine. | Pojemnik dokladnie posmarowac olejem, wylac kasze, dodac wode, sol. Gotuj w trybie ?Owsianka? przez 60 minut. | Umiesc wszystkie skladniki w pojemniku i ustaw tryb ?owsianka? na 30 minut. Gotuj przez kolejne 20 minut w trybie grzania. |
Najlatwiej gotowac jeczmien w saszetkach. Takie zboza nie wymagaja wstepnego przetwarzania, moczenia, ale szybko sie gotuja. Ponadto proces jej przygotowania jest bardzo prosty, poniewaz nie ma potrzeby mieszania owsianki i nigdy sie nie przypali.
Przygotowujac danie za pomoca urzadzen nalezy pamietac, aby ilosc wody i zboz nie byla zbyt duza, aby owsianka byla calkowicie ugotowana i okazala sie naprawde smaczna i krucha.
Obecnie istnieje ogromna roznorodnosc roznych urzadzen gospodarstwa domowego, ktore ulatwiaja zycie gospodyniom domowym. Z ich pomoca mozna bez wiekszych obaw przygotowac pyszne jedzenie. Aby przygotowac jeczmien, nie trzeba gotowac owsianki, mozna ja zalac wrzaca woda i przechowywac w termosie przez kilka godzin.
Skladniki:
- 1 litr wody;
- 200 gramow jeczmienia;
- Sol;
- maslo.
Czas gotowania: 7 godzin.
Kalorie na 100 gramow: 125 kcal.
Aby przygotowac owsianke na przystawke w termosie, musisz rowniez zaopatrzyc sie w kociol, ktory pozwoli na pelne ugotowanie.
Jeczmien ugotowany w termosie okazuje sie delikatny i smaczny. Jego smak nie rozni sie od tego, ktory zostal ugotowany w rondlu lub kuchence mikrofalowej.
Zeberka wieprzowe z grilla – Jak gotowac mieso na grillu lub grillu Kolejny przepis na piknik do Twojej ksiazki kucharskiej.
Przeczytaj tutaj, jak zrobic domowy ser z twarogu i mleka.
Przeczytaj jak prawidlowo przygotowac cienkie ciasto na pizze jak w pizzerii.
Kasza jeczmienna moze byc gotowana nie tylko w wodzie, ale takze w mleku. Odpowiednio przygotowany bedzie nie tylko zdrowy, ale i pyszny. To zboze nie jest lubiane przez bardzo duza liczbe osob, ze wzgledu na swoj szczegolny, specyficzny smak.
Skladniki:
- mleko – 2 szklanki;
- 200 gramow jeczmienia;
- Sol;
- maslo – 30 gramow.
Czas gotowania: 6 godzin
Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 145 kcal.
Przed przygotowaniem jakiegokolwiek zboza nalezy je dokladnie posegregowac, a resztki, zepsute ziarna usunac, a nastepnie splukac pod biezaca woda.
Kasza peczak po dlugim przygotowaniu okazuje sie wyjatkowo smaczna. Po prostu niemozliwe jest gotowanie owsianki w mleku w taki sam sposob, jak w wodzie, poniewaz mleko bedzie stale roslo, a sama owsianka sie spali.
Owsianke jeczmienna mozna ugotowac nie tylko na sniadanie, ale takze na obiad i kolacje. Dodajac do niego rozne dodatki – mieso, bakalie, miod, mleko – mozna uczynic go bardziej delikatnym i niezwyklym. Jesli dzieci nie przepadaja za tym zbozem, konieczne jest eksperymentowanie i fantazjowanie.
Do jeczmienia, jako dodatek, najlepiej wybrac dania z sosami i sosami. Sama owsianka moze byc troche sucha, dlatego idealnie komponuje sie z sosami smietanowymi, miesem, a takze gulaszem. Podczas gotowania mozesz dodac duszone mieso do owsianki, smazyc grzyby i warzywa, ale to wszystko wedlug wlasnego gustu i gustu.
Jeczmien to bardzo zdrowa owsianka, dlatego koniecznie ugotuj ja dla rodziny i przyjaciol. Nasyca organizm pozytecznymi witaminami, aminokwasami i innymi substancjami, ktore maja korzystny wplyw na caly organizm czlowieka.