Jak prawidlowo zaparzyc zielona herbate: metody i tajemnice

Wyjatkowosc zielonej herbaty polega na tym, ze dzieki swoim wlasciwosciom leczniczym jest korzystna dla czlowieka. Tylko przestrzegajac zasad warzenia i kultury spozywania zielonej herbaty mozna docenic jej niepowtarzalny smak i aromat.

Jak prawidlowo parzyc i pic zielona herbate

W ostatnim czasie coraz czesciej wybiera sie herbate zielona, doceniajac jej wysmienity smak i uzyteczne walory. Ten napoj pomaga zmniejszyc ryzyko chorob serca i naczyn krwionosnych, chorob zebow i kamieni nerkowych.

Ze wzgledu na swoje wlasciwosci przeciwutleniajace jest srodkiem do profilaktyki nowotworow. Ponadto zielona herbata ma dzialanie tonizujace, wspomaga procesy metaboliczne w organizmie. Dowiedzmy sie, jak prawidlowo zaparzyc zielona herbate.

Smak i jakosc zielonej herbaty zalezy od potraw, w jakich jest przygotowywana. Zwyklym naczyniem do parzenia herbaty jest czajniczek. Czajniki roznia sie w zaleznosci od materialu produkcyjnego.

Rodzaj czajnika Godnosc Wady
Szklo Mozna zaobserwowac proces parzenia lisci herbaty. Niedrogi. Slabe zatrzymywanie ciepla.
Fajans Utrzymuje zadana temperature wody.
Porcelana Utrzymuje cieplo. Jest drozszy niz czajniczek fajansowy.
Ceramiczny Zatrzymuje cieplo, pozwala wydobyc smak i aromat herbaty.
Glina Pomaga „oddychac” liscmi herbaty. Rzadko spotykany w sprzedazy.
Metal Dobrze utrzymuje cieplo. Utlenia sie w przypadku zlej jakosci wykonania.

mozesz pic na zimno

Smak zielonej herbaty w duzej mierze zalezy rowniez od wody. Woda zrodlana jest uwazana za najlepsza, ale nie kazdy ma okazje z niej skorzystac.

Dlatego lepiej jest preferowac wode butelkowana lub uzywac wody z kranu, po uprzednim oczyszczeniu jej filtrem. Jesli nie jest to mozliwe, mozesz samodzielnie przygotowac wode.

Aby to zrobic, musisz przelac go do butelki i na chwile wlozyc do zamrazarki, az woda czesciowo zamarznie. Teraz butelke mozna wyjac z zimna, spuscic niezamrozona wode, a lod rozmrozic. Rezultatem jest stopiona woda oczyszczona w ten sposob z soli metali i innych zanieczyszczen.

Teraz mozesz zaczac gotowac wode, ale nie do 100 ? C. Optymalna temperatura do zaparzania zielonej herbaty to 85?C. Gdy tylko pojawia sie pierwsze wrzace babelki, woda jest gotowa.

Takie gotowanie nazywa sie ?srebrem?, gdy przegotowana woda nadal zatrzymuje zawarty w niej tlen. Teraz musisz podgrzac czajniczek, zalewajac go wrzatkiem. Pozwala to na szybkie zaparzenie i schlodzenie herbaty.

Ilosc wody zalezy od liczby filizanek. Na jedna filizanke nalezy wziac jedna lyzeczke suchych lisci.

Zaparzanie tej herbaty zajmuje mniej czasu niz herbaty czarnej. Gotowy do picia juz po 1 minucie. Jesli napoj bedzie wiecej podawany, stanie sie silniejszy, poniewaz do wody trafi wiecej garbnikow.

Dlatego wskazane jest picie herbaty zaraz po jej zaparzeniu. Bedzie wiec smaczniejszy i zdrowszy. Zielona herbate mozna zaparzyc wielokrotnie (do 7 razy) przy uzyciu tego samego naparu, jednoczesnie wydluzajac czas zaparzania. Z kazda kolejna filizanka w herbacie uwalnianych jest wiecej skladnikow odzywczych.

Dobrej jakosci zielona herbata ma zwykle cale liscie, ktore w trakcie procesu warzenia otwieraja sie calkowicie. Kolor lisci jest zielony ze srebrzystym lub zlotym odcieniem. Produkt w torebkach moze byc zlej jakosci, poniewaz czesto jest to odpad z produkcji herbaty. Smak napoju od roznych producentow moze sie znacznie roznic. Dlatego kazdy dokonuje wyboru, probujac kilku odmian.

herbata w filizance

Nie wszyscy wola uzywac czajnika, niektorzy sa zadowoleni z procesu parzenia herbaty w filizance. W takim przypadku obowiazuja te same zasady, co przy uzyciu czajnika.

Jak zaparzyc zielona herbate lisciasta bezposrednio w kubku: wode podgrzewa sie do pozadanej temperatury, nastepnie filizanke zalewamy wrzatkiem. Suche liscie wsyp do kubka z sucha lyzeczka i zalej je woda.

Po minucie mozesz juz wypic goracy napoj. Po pierwszej filizance napoju mozesz uzupelnic pozostaly napar woda, aby zrobic kolejna porcje.

Te herbate o nietypowej w naszym kraju nazwie docenilo niewielu, bo do niedawna nikt o niej nie slyszal. Ale coraz czesciej w herbaciarniach zaczeli oferowac sprobowanie tego egzotycznego napoju herbacianego.

Ma swoja nazwe, poniewaz smakuje mleczno-kremowo. Ta herbata nie jest tania i jest sprzedawana wylacznie w wyspecjalizowanych sklepach.

Sposob przygotowania oolonga mlecznego jest podobny do sposobu parzenia zwyklej zielonej herbaty.

Preferowane sa naczynia ceramiczne lub porcelanowe. Wrzaca woda nagrzewa sie do temperatury 85 ? C lub w razie potrzeby schladza sie do tej granicy. Zaleca sie uzywanie, jesli nie wody zrodlanej, to przynajmniej butelkowanej wody stolowej.

Jak wiec prawidlowo zaparzyc zielona herbate oolong? Czajnik nalezy oplukac goraca woda przed napelnieniem lisci herbaty. Nastepnie wlana objetosc naparu zalac woda podgrzana do wymaganej temperatury.

Na 500 ml wody pobiera sie 8-9 g suchych lisci herbaty. Po kilku sekundach wode z czajnika nalezy spuscic, pozostawiajac w srodku ugotowane na parze liscie herbaty. Zabieg ten pomaga ?obudzic? herbate, oczyscic ja ze zbednych zanieczyszczen i drobinek kurzu.

wsyp liscie herbaty

Nastepnie mozesz przejsc do glownego parzenia herbaty. Musisz wlac wode do czajnika i poczekac minute.

wlac mleko i miod

Nastepnie napoj mozna przelac do kubkow i mozna go pic.

dodac mleko i miod

Zaparzanie mleka oolong z jednej porcji naparu jest dozwolone do 8 razy. Najwazniejsze, aby nie zapomniec kontrolowac temperatury podgrzanej wody i stopniowo zwiekszac czas parzenia, za kazdym razem dodajac pol minuty.

mozesz sie napic

Zaleca sie picie mleka oolong rano, ale nie przed snem, poniewaz napoj ten orzezwia i dodaje sil.

  • Zielona herbate nalezy pic zaraz po zaparzeniu. Napoj, ktory byl parzony przez dluzszy czas, traci swoje zalety;
  • Nie pij schlodzonej zielonej herbaty. Nie zawiera juz witamin i skladnikow odzywczych;
  • Do napoju nie nalezy dodawac cukru ani miodu. Jesli naprawde chcesz, ugryz kes z herbata;
  • Nie nalezy pic herbaty bezposrednio po jedzeniu. Lepiej ugotowac go w pol godziny, umawiajac sie na mala ceremonie parzenia herbaty;
  • Mozesz pic nie wiecej niz 10 g suchego zielonego liscia dziennie. W jednej lyzeczce miesci sie 1-2 g lisci herbaty, w zaleznosci od rodzaju herbaty i wielkosci lisci herbaty.
  • cyganska ryba
    Przeczytaj, jak prawidlowo gotowac karas w smietanie. Ryba jest soczysta i miekka.

    Przepis na dzem sosnowy to smaczny i zdrowy przysmak dla calej rodziny.

    Jak ugotowac klasyczne pierniki Tula wedlug domowych przepisow.

  • Chiny nazywane sa ojczyzna zielonej herbaty. Wola pic herbate z niskich filizanek, a potem wdychac aromat z wysokich;
  • W Japonii goscie pija zielona herbate z jednej filizanki, ale pierwsza filizanka jest podawana glownemu gosciowi;
  • W Anglii zwyczajowo oferuje sie gosciom kilka rodzajow herbat do wyboru;
  • Liscie zielonej i czarnej herbaty sa zbierane z jednej rosliny – kamelii chinskiej. Zielona herbata zachowuje swoj kolor dzieki temu, ze nie ulega fermentacji;
  • Produkt moze byc arkuszem, plytka i pudrem. Herbata zielona o duzych lisciach jest wyzszej jakosci;
  • Przechowuj suche liscie herbaty w hermetycznym pojemniku, aby uniknac nieprzyjemnych zapachow. Podczas nalewania lisci herbaty do czajnika niepozadane jest dotykanie go rekami, lepiej uzyc suchej lyzki;
  • Zielona herbata jest aktywnie wykorzystywana w kosmetologii i perfumerii.
  • Kiedy raz zasmakujesz smaku i aromatu zielonej herbaty, nie sposob odmowic jej w przyszlosci. Dopiero po sprobowaniu kilku rodzajow herbat mozesz znalezc swoj ulubiony smak. Przestrzeganie pewnych zasad warzenia pozwoli Ci cieszyc sie tym napojem kazdego dnia i czerpac z niego korzysci.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko