Jak przechowywac czosnek po zbiorze i kopaniu w domu, w mieszkaniu miejskim, domu, lodowce, piwnicy? Przygotowanie czosnku do przechowywania na zime i przechowywanie go w oleju slonecznikowym, sloik z

Sposob na przechowywanie czosnku w piwnicy i lodowce.

Po zebraniu czosnku wielu letnich mieszkancow mysli o tym, jak go przechowywac. Istnieje wiele opcji przechowywania, ktore pozwola zachowac aromat i smak przyprawy na dluzej.

Wynik przechowywania czosnku zalezy od prawidlowego okreslenia jego dojrzewania i wydobycia z gruntu. Ponizej na zdjeciach znajduja sie zasady wykopywania czosnku.

Przygotowanie czosnku do przechowywania na zime: jak go przyciac na zime?

Przede wszystkim warto montowac glowice na czas. Gdy pogoda jest sloneczna i sucha, a glowki geste i elastyczne, a wierzcholki suche, mozna rozpoczac kopanie.

Odmiany przycinania czosnku:

  • W przeciwienstwie do wielu upraw czosnek nalezy suszyc wraz z lodygami. Konieczne jest zebranie plonu i pozostawienie go do wyschniecia.
  • Nastepnie, gdy korzenie i wierzcholki sa suche, nalezy przyciac korzenie, pozostawiajac 3 mm. Blaty nie sa calkowicie odciete, pozostaje 10 cm.
  • Nastepnie wybierany jest tryb przechowywania temperatury. Moze wynosic 16-20?C lub 2-4?C.

Przygotowanie czosnku do przechowywania na zime

Jak przechowywac czosnek

Przechodzimy do kolejnego etapu pytania, jak prawidlowo przygotowac czosnek do przechowywania na zime. Polega na wyborze sposobu przechowywania. Doswiadczeni ogrodnicy oferuja kilka takich metod:

  • Przechowywanie w warkoczach. W przygotowanych cebulach, czyli dobrze wysuszonych, lodyga nie jest cieta, a jedynie oczyszczana z lisci, korzenie sa ciete. Lodygi sa zbierane w warkocze. Sznurek lub naturalna lina jest wpleciona w podstawe dla wzmocnienia. Na koncu znajduje sie petla ulatwiajaca powieszenie. Warkocze mozna przechowywac w piwnicy, w szafie, w spizarni lub po prostu w przedpokoju, zwisajac z sufitu. Ciemne i suche to glowne warunki przechowywania czosnku w warkoczach;
  • Przechowywanie w pakietach. Po wyschnieciu lodyge pozostawia sie do 30 cm dlugosci, kilka cebulek wiaze sie w peczki, pozostawiajac petle do zawieszenia. Peczek mozna laczyc od 15 do 25 zarowek;
  • Przechowywanie w workach wykonanych z naturalnych tkanin. Tkaniny lniane lub bawelniane dobrze przepuszczaja powietrze, ta wlasciwosc jest wykorzystywana w tej metodzie przechowywania. Woreczki napelnia sie przygotowana cebula, wiaze i przechowuje w stanie zawieszonym. Dla dodatkowej gwarancji bezpieczenstwa zaleca sie zanurzenie woreczka w mocnym roztworze soli kuchennej (na 1 litr 3-5 lyzek stolowych). Wyciagnij, odcedz roztwor i osusz, a nastepnie zalej czosnkiem.
  • Przechowywanie w ponczochach, siatkach. Starannie wyselekcjonowane, dobrze wysuszone glowki sa skladane w nylonowe ponczochy lub siatki, przechowywane zawieszone;
  • Uzywaj do przechowywania koszy wykonanych z naturalnych materialow lub plastiku, ktore powinny miec wiele otworow wentylacyjnych;
  • Przechowywanie w drewnianych skrzyniach lub plastikowych skrzyniach z otworami;
  • Stosowanie szklanych pojemnikow, ktore sa wstepnie sterylizowane w dowolny dogodny sposob, dobrze wysuszone i wypelnione cebula;
  • Przy przechowywaniu czosnku zaleca sie posypac go maka, sola, trocinami, skorka cebuli, popiolem. Beda rodzajem antyseptykow i sorbentow, wchlona nadmiar wilgoci, w ktorej rozwijaja sie infekcje grzybicze;
  • Istnieje kilka innych sposobow, ktore maja na celu zapobieganie ewentualnemu wzrostowi korzeni. Korzenie i spod sa kauteryzowane lekkim ogniem lub zanurzane w plynnym wosku lub parafinie.

Rada! Nigdy nie przechowuj cebulek czosnku w hermetycznych pojemnikach.

Od czasu do czasu sprawdzaj zarowki pod katem pojawienia sie chorob, natychmiast usuwaj uszkodzone lub podejrzane. Poniewaz jedna gnijaca cebula moze zaszkodzic calej reszcie.

Niezaleznie od sposobu przechowywania nalezy przestrzegac temperatury, aby czosnek byl jak najlepiej zachowany. Odmiany letnie najlepiej przechowywac w temperaturze do 20?C.

W przypadku odmian zimowych odpowiednia jest wystarczajaco niska temperatura + 2 ? + 4 ? C. Kiedy rosnie, gozdziki wysychaja z powodu utraty wilgoci i sa dotkniete chorobami grzybiczymi. W przypadku odmian wiosennych najwazniejsza jest zgodnosc z warunkami temperaturowymi, poniewaz sa one mniej odpowiednie do przechowywania.

Optymalna wilgotnosc powinna byc utrzymywana do 50%.

Jesli z jakiegos powodu metody przechowywania czosnku w cebulkach nie sa odpowiednie, mozesz sprobowac przechowywac go w obranych zabkach:

  • W oleju roslinnym (odpowiednie sa rowniez olej slonecznikowy, oliwa z oliwek i olej lniany). Czosnek dzieli sie na gozdziki, ktore sa dokladnie czyszczone i myte, a nastepnie pozostawiane do calkowitego wyschniecia. Umieszcza sie je w szklanych pojemnikach, ktore najlepiej wstepnie wysterylizowac i dobrze wysuszyc, wypelnionych olejem. Pojemnik jest szczelnie zamkniety i przechowywany w lodowce. Dogodnie. Obrany czosnek zawsze pod reka. A olejek nabiera niezwyklego aromatu czosnku. Moze byc uzywany do roznych celow kulinarnych;
  • W winie lub occie. Potrzebny bedzie szklany pojemnik z ciasno dopasowana pokrywka. Pojemnik jest wczesniej myty, sterylizowany, dobrze suszony. Umieszcza sie w nim obrane zabki czosnku, polane winem lub octem stolowym 9%, do tych celow mozna rowniez uzyc wytrawnego bialego lub czerwonego wina. Pojemnik zamykany jest pokrywka. Lepiej przechowywac w lodowce;
  • W mace. Przygotowane szklane pojemniki wypelnia sie warstwa maki, na ktorej rozprowadza sie obrane zabki czosnku, myje i dokladnie suszy. Nastepnie znow jest warstwa maki i zabkow czosnku, az pojemnik bedzie pelny. Maka dziala jak sorbent, zapobiega rozwojowi grzybow, a czosnek z kolei zapobiega psuciu sie maki. Omijaja go robaki i cmy spozywcze. Maka z czosnkiem dobrze trzyma sie na polce szafki kuchennej;
  • W soli. Metoda jest taka sama jak w przypadku maki. Jedynym sorbentem jest sol. Do przechowywania mozna uzywac nie tylko szklanych sloikow, ale takze drewnianych pudelek lub pojemnikow na zywnosc bez duzych otworow. Naprzemiennie nakladaj czosnek z sola, przechowuj pojemniki w chlodnym, ciemnym miejscu;
  • Po zamrozeniu czosnek nie traci swoich wlasciwosci. Wloz czyste zabki czosnku do plastikowej torebki lub folii, wloz do zamrazarki. Siegnij w razie potrzeby.

Istnieje wiele sposobow na konserwowanie czosnku. Mozesz wybrac dowolny wedlug wlasnego uznania.

Czy cebule i czosnek mozna przechowywac razem?

Cebule i czosnek mozna przechowywac razem, ale nalezy je trzymac z dala od innych warzyw. Faktem jest, ze te warzywa nie toleruja nadmiernej wilgoci, plesn natychmiast zaczyna na nich, a cebulki gnija.

Opcje przechowywania cebuli i czosnku:

  • Cebule i czosnek nalezy wsypywac osobno do papierowych torebek, po przedziurawieniu w nich dziurkaczem.
  • Do pudelek warto wrzucic woreczki z czosnkiem i cebula. Gotowe glowki mozesz przechowywac w ponczochach. W tym przypadku sa zawieszone w cieple.

Czy cebule i czosnek mozna przechowywac razem?

Jak przechowywac zbiory czosnku i czosnku zima do wiosny w lodowce?

Ta opcja nie obejmuje obierania czosnku i rozkladania go na gozdziki. W lodowkach jest dosc wilgotno, a to jest obarczone wygladem zgnilizny glow.

Odmiany przechowywania czosnku w lodowce:

  • Banki. Czosnek uklada sie w wysterylizowanych sloikach i posypuje sola.
  • W paczkach. Glowki wlewa sie do papierowej lub tekturowej torby z otworami. Przechowuj w komorze na warzywa, ale unikaj umieszczania w poblizu ziemniakow, burakow i marchwi.
  • W workach. Glowy mozna wlozyc do plociennych woreczkow i posypac niewielka iloscia maki.

Jak przechowywac zbiory czosnku i czosnku zima do wiosny w lodowce?

Jak przechowywac glowki czosnku?

Radzimy przeczytac nasze inne artykuly

  • Jak prawidlowo podlewac winogrona
  • Hodowla owiec
  • Porzeczka odmiana Black Pearl
  • Jak karmic wiosenny czosnek

Co zaskakujace, istnieje niesamowita roznorodnosc metod przechowywania zimowego czosnku w domu! Mowiac dokladniej, ponad 50, ale moze wiecej, po prostu nie wszystkie sa wykorzystywane przez wspolczesne hostessy, wiec nie wszystkie sa przekazywane, ze tak powiem, z pokolenia na pokolenie. Ponizej opisano najbardziej praktyczne, popularne i latwe do wdrozenia metody.

Istnieje wiele metod przechowywania czosnku zimowego w domu.

  • Banki. Czosnek pakowany jest w duze – 3-litrowe sloiki, nie mozna go zamknac pokrywka i przechowywac w chlodnym, suchym pomieszczeniu lub pomieszczeniu. Mozesz je posypac sola. Sol zapobiegnie ich luszczeniu, poniewaz pochlania nadmiar wilgoci. Warstwa soli powinna byc mala – maksymalnie 5 cm, ale czosnek mozna rozlozyc w duzych warstwach o okolo 1/3. Na najwyzsza warstwe wlewa sie 2 cm soli. Zima sloiki sa kilkakrotnie rewidowane (mokra sol jest zastepowana sucha). Sol w tym przepisie mozna zastapic maka.
  • Glowki wlewa sie do bawelnianej torby, a tam rowniez uklada sie troche luski cebuli. Wielkosc workow moze byc duza lub mala, w zaleznosci od potrzeb gospodyni.
  • Przechowywanie w oleju roslinnym. Metoda jest bardzo prosta ? glowki wklada sie do sloika i zalewa olejem roslinnym. W tym przypadku olej nie traci na uzytecznosci, mozna go dalej spozywac, dodawac do salatek, smazyc na nim, staje sie jeszcze bardziej aromatyczny. Niektore hostessy oddzielaja poszczegolne gozdziki bezposrednio przed wlaniem oleju, aby uproscic ich pozniejsze uzycie.
  • Glowice umieszcza sie w zwyklej plastikowej torebce, torebke przekluwa sie w kilku miejscach i umieszcza w lodowce. Ale ta metoda ma wady. Poniewaz czosnek zimowy mozna przechowywac w torebce tylko w malych partiach, jest on odpowiedni glownie dla tych, ktorzy kupuja czosnek, a nie go uprawiaja.
  • W warkoczu. Podczas przechowywania ta metoda nie trzeba przycinac lodyg. Czosnek wplata sie w warkocze zaraz po zebraniu i dopiero wtedy wiesza sie go do wyschniecia i jednoczesnie przechowuje. Wazne jest tylko, aby nie zapomniec o usunieciu wierzchniej, brudnej warstwy luski i przycieciu korzeni.
  • Do drewnianej skrzynki z malymi otworami w scianach wsypuje sie niewielka warstwe soli. Na te warstwe naklada sie rzad czosnku, a nastepnie posypuje sola. Procedure powtarza sie, az pudelko zapelni sie do gory. Alternatywa dla soli moze byc popiol lub trociny.

Czosnek czesto przechowuje sie rowniez w ponczochach, siatkach, kartonach z otworami w scianach, wiklinowych koszach. Wszystkie te metody sa rowniez dobre i daja dobre wyniki, wazne jest tylko, aby pomieszczenie spelnialo wszystkie powyzsze normy.

Czy mozna i jak przechowywac czosnek w piwnicy?

Wymagania dotyczace warunkow w piwnicy:

  • Optymalna temperatura w piwnicy od +2 do +5?C
  • Wilgotnosc powinna wynosic od 50 do 80%
  • Brak grzybow i bakterii chorobotworczych
  • Dobra wentylacja

Opcje przechowywania:

  • Z nylonu
  • w warkocze

Czy mozna i jak przechowywac czosnek w piwnicy?

Jak prawidlowo przechowywac?

Najczesciej czosnek wysyla sie do przechowywania w nylonowych ponczochach lub rajstopach. Tak lezy przez dlugi czas dzieki dobrej cyrkulacji powietrza. Jednak opcja przechowywania tej kultury jest jeszcze bardziej powszechna, gdy jest spleciona w warkocze. Jednoczesnie wazne jest, aby tkanie warkoczy czosnkowych odbywalo sie w momencie, gdy lodyga rosliny jest jeszcze czesciowo zielona. Nastepnie, po przygotowaniu warkocza, suszy sie go naturalnie bezposrednio na scianie piwnicy lub spizarni.

Tymczasem najwazniejszym warunkiem dlugoterminowej przydatnosci tej kultury do pozywienia jest wilgotnosc i temperatura powietrza. Tak wiec czosnek jest doskonale przechowywany w temperaturach od – 2 do + 2 stopni Celsjusza i wilgotnosci nie wiekszej niz 75%. Nie zaleca sie jednak dopuszczania do znacznych wahan temperatury, poniewaz w tym przypadku kultura szybko zmieni swoj smak i uzyteczne cechy w negatywnym kierunku.

Nierzadko mozna znalezc przepyszna cebule w zwyklych szklanych sloikach. Do takiego przechowywania sa dokladnie czyszczone, suszone i dopiero potem umieszczane w czystych sloikach. Istnieja rowniez opcje, w ktorych szklane pojemniki sa zamykane pokrywkami, ale niektore przechowuja czosnek z dostepem powietrza. Czasami cebulki czosnku posypuje sie zwykla maka. Pomaga to zapobiegac negatywnemu wplywowi wysokiej wilgotnosci na plony. W koncu trwalosc suszonego czosnku bedzie dluzsza niz wilgotnego.

Jesli chcesz dluzej zachowac swieze zabki obranego czosnku, mozesz go marynowac z dodatkiem slonecznika lub oliwy z oliwek. Mozesz dowiedziec sie wiecej o tym, jak to zrobic w sieci.

A jesli kultura jest przechowywana w lodowce, w zadnym wypadku nie uzywa sie do tego torebek na zywnosc ani folii. Ponownie najlepszym pojemnikiem w tym przypadku jest szklany sloik z szczelna pokrywka. Mozesz rowniez umiescic glowki czosnku w woreczku na ubrania nasaczonym mocnym roztworem soli.

Okres waznosci czosnku

Zalezy to od warunkow przechowywania i miejsca, w ktorym bedzie lezec zarowka. Dlatego nie mozna powiedziec czegos jednoznacznego o trwalosci pachnacej kultury. Jest ich kilka:

  • W lodowce. Okres przechowywania swiezego czosnku wyniesie od 3 miesiecy do roku. Jednoczesnie temperatura powietrza w pomieszczeniu magazynowym nie powinna byc wyzsza niz +7 stopni Celsjusza. Jesli jest tam cieplej + 10 stopni Celsjusza, to przydatnosc glowek czosnku znacznie sie zmniejszy i wyniesie od 2 do 9 miesiecy.
  • W zamrazarce. Niektore gospodynie domowe probuja przedluzyc przydatnosc zabkow czosnku w ujemnych temperaturach. W takim przypadku nalezy wziac pod uwage, ktory czosnek jest przechowywany. Np. razem z ziolami zmielone z cebula w blenderze, a takze w postaci kostek lodu z kleiku czosnkowego lub kulek ze zmiazdzonej kultury z dodatkiem oleju roslinnego. Tak czy inaczej, ale okres przechowywania obranego czosnku w zamrazarce nie bedzie dluzszy niz 8 miesiecy.
  • W pokoju. Okres trwalosci tego produktu w takich warunkach jest dosc dlugi. W tym celu cebulki czosnku suszy sie w drewnianych skrzynkach, na ktorych dno wlewa sie warstwe soli. Nastepnie na wierzchu kladzie sie czosnek, a nastepnie ponownie dodaje sie sol itp. Dzieki temu cebulki zachowuja swoje wlasciwosci odzywcze i lecznicze przez 4 miesiace. Jednak temperatura powietrza nie powinna byc wyzsza niz +20 stopni Celsjusza.

Na zakonczenie dodam, ze wszedzie tam, gdzie zachowana jest korzenna i aromatyczna kultura, nie nalezy jej wystawiac na bezposrednie dzialanie promieni slonecznych. Tylko wtedy okres trwalosci czosnku zostanie zmaksymalizowany.

Przechowywanie czosnku w oleju slonecznikowym: wskazowki

W oleju przechowuje sie obrane zabki czosnku. Jest to idealne rozwiazanie w przypadku uszkodzonych zebow.

Instrukcje:

  • Gozdziki obieramy i dokladnie splukujemy woda.
  • Nastepnie gozdziki uklada sie na reczniku papierowym i czeka, az calkowicie wyschna.
  • Czosnek uklada sie w wysterylizowanym sloiku i wylewa na sama gore olejem slonecznikowym.

Przechowywanie czosnku w oleju slonecznikowym: wskazowki

Przechowywanie czosnku w domu. Jak zachowac swiezy i pachnacy czosnek do wiosny – okres przydatnosci do spozycia

Wybor sposobu przechowywania czosnku zalezy od dostepnych warunkow – w prywatnym domu lepiej jest korzystac z piwnicy, w mieszkaniu – loggii lub balkonu. Dobrze sprawdzi sie rowniez lodowka i zamrazarka.

  • dobrze wysuszone;
  • pomieszczenie spelnia kryteria wilgotnosci powietrza, oswietlenia i temperatury.

Zachowanie czosnku na wiosne do nastepnych zbiorow jest trudne, poniewaz glowki zaczynaja kielkowac. Aby tego uniknac, musisz trzymac je na mrozie.

Przygotowanie czosnku do przechowywania

Aby warzywo bylo jak najdluzej przechowywane, nalezy je wczesniej przygotowac:

  • wykopac przy suchej pogodzie;
  • otrzasnac sie z ziemi;
  • rozlozyc cienka warstwa w wentylowanym pomieszczeniu bez bezposredniego swiatla slonecznego;
  • suszy przez 5 do 10 dni, w zaleznosci od stanu uprawy;
  • nastepnie odetnij korzenie bez uszkadzania dna;
  • usunac szypulki, pozostawiajac kij o dlugosci 3-5 cm (jezeli metoda przechowywania nie zapewnia innej dlugosci).

Przed wyslaniem do przechowywania plon jest ponownie sortowany pod katem zepsutych lub uszkodzonych glowic podczas kopania.

Wygladac

Warunki przechowywania

Aby przechowywac czosnek przez cala zime, nalezy przestrzegac nastepujacych warunkow przechowywania:

  • wilgotnosc powietrza – od 50 do 80%;
  • temperatura – w granicach + 2?5 ? ? (w sezonie letnim – do +10 ? ?);
  • oswietlenie – brak jasnego swiatla, bezposrednie swiatlo sloneczne, w przeciwnym razie warzywo zacznie rosnac.

Aby zapobiec rozwojowi grzybow plesniowych, pomieszczenia sa traktowane roztworami fungicydow (siarczan miedzi, ?Ordan?, ?Sera VSK?, ?Sinclair?) lub zapala sie bombe dymna. Nastepnie dokladnie przewietrzyc.

Jesli plon jest wykopany w wilgotna pogode, glowy sa sproszkowane popiolem.

Zobacz autorski sposob gromadzenia i przechowywania:

Sposoby przechowywania czosnku w domu

Mozesz przechowywac swoje plony w piwnicy, piwnicy, lodowce, zamrazarce, szafce kuchennej lub na balkonie. Optymalna metode nalezy wybrac z dostepnych warunkow.

w warkocze

Popularny sposob na powieszenie czosnku w kuchni, balkonie lub piwnicy. Warzywo wykopuje sie, suszy, pozostawiajac lodygi o dlugosci 30 cm, a nastepnie zbiera sie je w peczki po 10?20 kawalkow i zaplata jak kosa.

W peczkach

Podczas kopania pozostawic lodygi o dlugosci 20-30 cm, a po wysuszeniu warzywa wiazac w peczki, wieszac lub ukladac na suchej powierzchni.

W koszach

Kosze wiklinowe przepuszczaja powietrze, dzieki czemu mozna w nich dobrze przechowywac czosnek. Aby zwiekszyc higroskopijnosc, warstwy posypuje sie trocinami i sucha trawa.

W lodowce

Czosnek mozna przechowywac w lodowce, chyba ze zaznaczono inaczej. Przygotowane warzywa umieszcza sie w plastikowym pojemniku, przykrytym pokrywka, umieszczamy na polce, gdzie nie jest cieplej niz +5 ? C.

Czosnek mozna przechowywac w zamrazarce w temperaturze -18?C. Jest mrozony z calymi glowami lub obranymi gozdzikami. Warzywa wklada sie do plastikowej torby lub pojemnika, wklada do komory. Ta metoda nadaje sie do konserwowania obranego czosnku.

Produktu nie mozna ponownie zamrozic po rozmrozeniu.

W ziemi

Biorac pod uwage glebokosc zamarzania gleby na srodkowym pasie, mozesz przechowywac czosnek do wiosny w ten sposob:

  • W suchym miejscu, gdzie wiosna nie dostaje sie woda, wykopac dolek o glebokosci 40 cm, owinac glowy 3 warstwami grubego papieru i polozyc na dnie.
  • Warstwy czosnku posyp trocinami, przykryj ziemia. Wiosna kopac, az snieg sie roztopi, az gleba bedzie mokra.
  • Jesli czosnek zmokl na wiosne, nalezy go wysuszyc na sloncu w wietrzny dzien, a nastepnie usunac na zimno.

    Sposoby przegladania:

    W szmacianych workach

    Wygodne jest przechowywanie czosnku w mieszkaniach miejskich w nastepujacy sposob:

  • Moczyc torby z tkaniny na dzien w roztworze soli – 1 lyzka. l. za szklanke. Suchy.
  • Zlozyc suszone warzywa, zawiazac warkoczem. Powiesic lub polozyc w ciemnym miejscu.
  • W oleju

    Glowki sa rozbierane na gozdziki, obierane, skladane w sterylne sloiki, wypelnione wstepnie przegotowanym olejem. Zamknij pokrywkami.

    Produkt mozna przechowywac w temperaturze pokojowej do 3 miesiecy, w lodowce – do szesciu miesiecy.

    Przechowywanie czosnku w sloiku z sola i bez: wskazowki

    Czosnek przechowywany w soli moze przetrwac cala zime. Glowki umieszcza sie w drewnianej skrzynce z otworami, posypujac kazda warstwe sucha sola stolowa. Wysterylizowane sloiki mozna napelniac glowkami, wypelniajac puste przestrzenie sola. Konieczne jest, aby zarowno dno, jak i gora pojemnika byly gruba kula soli (wysokosc okolo 2-3 centymetrow).

    Rada:

    • Pamietaj, aby wstepnie wysuszyc glowy lub zeby
    • Sloiki do przechowywania obranych gozdzikow nalezy wysterylizowac
    • Sol nie jest jodowana

    Jednak czosnek z nieobranymi gozdzikami rownie dobrze przechowuje sie w sloikach bez soli, pod warunkiem, ze sloiki sa suche i czyste (lepiej je wysterylizowac i wysuszyc) i lepiej przechowywac w chlodnym pomieszczeniu. Sloiki powinny byc szczelnie zamkniete pokrywkami.

    Przechowywanie czosnku w sloiku z sola: wskazowki

    Sposoby na zachowanie czosnku na zime

    Zebrany czosnek moze lezec do wiosny, jesli jest przechowywany na rozne sposoby. W zaleznosci od wlasnych preferencji i mozliwosci mozesz wybrac najbardziej odpowiedni.

    W piwnicy lub piwnicy

    Warunki temperaturowe, wilgotnosc i oswietlenie w piwnicach i piwnicach sa w pelni odpowiednie dla rodziny cebuli. Istnieje kilka opcji przechowywania plonow pod ziemia.

    W nylonowej ponczoszce

    Zawieszenie ponczoch na scianie pozwala zaoszczedzic miejsce i zmiescic w srodku duza liczbe glow ze wzgledu na rozciagliwosc materialu. Plytkie szczeliny miedzy splotami nylonu ulatwiaja przeplyw powietrza, co korzystnie wplywa na czas przechowywania.

    W plecionych warkoczach

    Aby przechowywac glowki poza pojemnikiem, mozesz zaplesc je w warkocze. W tym celu lodygi sa tkane lina lub sznurkiem i formowany jest warkocz o dowolnej dlugosci. Powstale plecionki mozna dodatkowo wykorzystac jako element dekoracyjny we wnetrzu.

    W trocinach

    Umieszczajac plon w roznych pojemnikach, zaleca sie wysypywanie na dno suszonych trocin. Nastepnie po ulozeniu warstwy czosnku nalezy ja rowniez posypac trocinami, powtarzajac procedure po kazdej warstwie.

    Wielu ogrodnikow staje przed pytaniem – czy mozna zastapic trociny innym materialem. Dozwolone jest stosowanie soli jako alternatywy, ale jej zuzycie bedzie bardzo wysokie.

    W koszu, pudelku lub szufladzie

    Nieoczyszczone cale glowy sa czesto umieszczane w pudelkach, skrzyniach i koszach wszelkich rozmiarow, a nastepnie posypywane trocinami, sola lub maka dla dodatkowej ochrony. Zaleca sie stosowanie pojemnikow ze sklejki i drewna z otworami do cyrkulacji powietrza.

    W workach

    Torby lniane wykonane z materialu organicznego sa dobre do przechowywania upraw. Aby przedluzyc okres przydatnosci do spozycia i zmniejszyc ryzyko plesni, mozna namoczyc glowki lub sam woreczek w silnie stezonym roztworze soli fizjologicznej. Po przetworzeniu worek nalezy dokladnie wysuszyc i nie zawiazac.

    W apartamencie

    Warunki mieszkania miejskiego sa odpowiednie do zachowania zapasow zimowych. W domu mozesz pakowac czosnek w rozne pojemniki, wykorzystujac dodatkowe metody ochrony glowek.

    W bankach

    W szklanych pojemnikach mozna pakowac zarowno nieobrane, jak i obrane gozdziki. Nastepnie zaleca sie umieszczenie sloika w chlodnym miejscu. W zaleznosci od skladu wewnetrznego sloiki pozostawia sie otwarte lub przykrywa polietylenem.

    W soli

    Posypanie sola przedluza trwalosc i zapobiega tworzeniu sie plesni. Umieszczajac glowki w sloikach z sola, wypelniamy pozostale puste przestrzenie. Na dole i na gorze powinna znajdowac sie warstwa soli okolo 2-3 cm.

    Spojrz tez

    Zasady i metody przechowywania burakow w domu na zime

    w parafinie

    Warstwa parafinowa zapobiega odparowywaniu wilgoci i zapewnia ochrone przed szkodliwymi mikroorganizmami. Wystarczy roztopic swiece parafinowe w kapieli wodnej i zanurzyc glowki w roztopionej substancji. Po odsaczeniu nadmiaru parafiny na powierzchni tworzy sie ochronny film.

    w mace

    Warstwa maki w pojemniku do przechowywania pochlania nadmiar wilgoci. Wystarczy wsypac make na dno pojemnika i dodatkowo zawinac w nim kazda glowke. Uprawe posypuje sie rowniez warstwa ochronna, a wieczko zamyka sie hermetycznie.

    Na loggii

    Dowolne pojemniki z czosnkiem mozesz zostawic na balkonie lub loggii, ale najpierw musisz stworzyc odpowiednie warunki srodowiskowe. Loggia powinna byc przeszklona i zaizolowana w celu zabezpieczenia przed ekstremalnym spadkiem temperatury. Jesli podczas przechowywania zajdzie potrzeba pozostawienia otwartych okien na loggii, nalezy kontrolowac doplyw opadow.

    W lodowce

    Wilgotne warunki w pudelkach i na polkach lodowki nie sprzyjaja dlugotrwalemu przechowywaniu czosnku, dlatego najpierw trzeba przygotowac zbiory. Aby zapobiec zepsuciu gozdzikow, umiesc je w sloikach lub torebkach. Za pomoca puszek nalezy wsypac luske, sol lub make i szczelnie zamknac wieczko.

    Czy czosnek mozna umyc przed przechowywaniem?

    Jesli przechowujesz czosnek w zabkach, po wczesniejszym oderwaniu luski, musisz go umyc. Nastepnie gozdziki nalezy wysuszyc. Jesli czosnek bedzie przechowywany w cebuli, nie wolno go myc. Glowice sa oczyszczone z brudu i wysuszone. Wszelki kontakt z woda jest zabroniony.

    Czy czosnek mozna umyc przed przechowywaniem?

    Przechowywanie mielonego czosnku

    Pokruszone obrane gozdziki nadaja sie do stosowania jako przyprawa do roznych potraw. Aby przygotowac gozdziki do przechowywania, sa one oczyszczane z powlokowych lusek, skrecane w maszynce do miesa lub drobno posiekane nozem, posypane sola w stosunku 1: 1 i umieszczane w wysterylizowanych sloikach.

    Z zastrzezeniem szczelnosci, trwalosc siega 2-3 miesiecy.

    W napelnieniu olejem

    Do przygotowania marynowanego czosnku czesto stosuje sie marynaty z dodatkiem oleju. Gozdziki w nadzieniu olejowym sa dlugo przechowywane i nabieraja pikantnego smaku. Proces gotowania obejmuje nastepujace kroki:

  • Glowice myje sie i oczyszcza z lusek, po uprzednim oblaniu wrzatkiem. Umyty plon jest badany w celu wyselekcjonowania zepsutych lub zgnilych okazow.
  • Gozdziki sklada sie do wysterylizowanych sloikow, dodaje sie przyprawy i wlewa olej roslinny.
  • Pojemniki przykrywa sie pokrywkami, umieszcza w rondlu z woda i gotuje przez 8-10 minut.
  • Puszki sa ostroznie wyjmowane i zamykane. Wstrzasaj sloikami przez kilka dni, aby rownomiernie rozprowadzic skladniki.
  • Czy czosnek mozna zamrozic na zime?

    Czosnek mozna rowniez przechowywac w stanie zamrozonym. Aby to zrobic, obierz gozdziki, umyj i osusz. Nastepnie gozdziki uklada sie na recznikach papierowych, az wilgoc calkowicie wyparuje. Nastepnie wlej gozdziki do torebek i wloz je do zamrazarki. Taki czosnek straci troche smaku, ale zachowa wszystkie korzystne wlasciwosci.

    Czy czosnek mozna zamrozic na zime?

    Trudnosci w przechowywaniu czosnku

    • Problem nr 1: Suszenie cebulek.

    Podczas przechowywania czosnek wysycha stopniowo. Dzieje sie tak w wyniku procesu odparowywania wilgoci, ktoremu mozna zapobiec za pomoca woskowania. Aby to zrobic, musisz stopic swiece i opuscic glowki w ciepla parafine. Po zestaleniu parafina tworzy na powierzchni banki warstwe, ktora zapobiega parowaniu wilgoci. A dwutlenek wegla, ktory gromadzi sie w bance w wyniku oddychania lodygi, powoduje smierc mikroorganizmow i chroni przed chorobami.

    • Problem nr 2: rozwoj plesni.

    Podczas przechowywania cebule moga rozwijac zielona plesn lub gnic czarna plesn. Te choroby grzybicze dotycza przede wszystkim uszkodzonych i zamrozonych cebul. Rozwojowi chorob sprzyjaja wysokie temperatury i wysoka wilgotnosc powietrza w miejscu przechowywania. Rozwiazanie problemu: po zbiorach susz czosnek na sloncu. Tak suszony czosnek jest odporny na choroby, poniewaz bezposrednie dzialanie promieni slonecznych powoduje smierc bakterii, grzybow i plesni.

    • Problem numer 3: kielkowanie cebul.

    Aby zapobiec kielkowaniu czosnku, przed przechowywaniem dna cebulek nalezy je lekko podpalic nad kuchenka gazowa. Ta technika pozwala wydluzyc czas przechowywania.

    Teraz wiesz rowniez, jak utrzymac tak uzdrawiajace i zdrowe warzywo, jak czosnek, przez dlugi czas. Przechowywanie go w domu jest bardzo proste. Zyczymy pomyslnego uratowania calego zbioru ?zebatego? warzywa.

    Dlaczego czosnek czernieje i gnije podczas przechowywania: powody

    Zgnilizna czosnku podczas przechowywania jest spowodowana przez zgnilizne i grzyby. Aby zapobiec gniciu czosnku, nalezy go odpowiednio przechowywac. W wiekszosci przypadkow przyczyna gnicia czosnku jest wysoka wilgotnosc. W zwiazku z tym przed przechowywaniem glowki nalezy wysuszyc i posypac adsorbentami. Moze to byc sol lub maka.

    Dlaczego czosnek czernieje i gnije podczas przechowywania: powody

    Jak widac, aby cieszyc sie pikantnym smakiem i aromatem czosnku, nalezy go odpowiednio przechowywac. Trzymaj sie zasad i unikaj moczenia glow.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko