Jak smacznie i prawidlowo ugotowac soczewice na dodatek, tluczone ziemniaki? Jak smacznie gotowac owsianke z soczewicy w powolnej kuchence: przepis

Czy soczewice nalezy namoczyc przed gotowaniem?

Soczewica to rosliny straczkowe o przyjemnym orzechowym smaku i niesamowitych wlasciwosciach zdrowotnych. Istnieje kilka glownych rodzajow soczewicy, a kazdy z nich jest wyjatkowy na swoj sposob. Nalezy pamietac, ze soczewice przyrzadza sie na rozne sposoby i wszystko zalezy od odmiany. Nie ma potrzeby moczenia soczewicy przed gotowaniem. Jest to wymagane tylko w przypadku odmian o gestszej siersci (czarna, brazowa, bieluga).

Odmiany soczewicy i ich gotowanie

Soczewica z warzywami i ziolami

Delikatny dodatek witamin do swiatecznej porcji.

Skladniki:

  • Marchewki – 2,5 szt.
  • Soczewica puis – 150 g
  • Warzywa – 500 g
  • Lodyga selera – 1,5 szt.
  • Swiezy tymianek – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Zieloni – 1 peczek
  • Pory – 1 szt.
  • Sol
  • Szalotka – 3 szt.
  • Zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj trzy rodzaje cebuli i podsmaz warzywa na oleju.

Po 2 minutach dodac starta marchewke, posiekany seler i pokrojone warzywa.

Mozesz uzyc dowolnych warzyw, ktore lubisz.

Ugotuj soczewice i dodaj do smazonych warzyw.

Dopraw danie do smaku i dopraw posiekanymi ziolami.

Kiedy posolic soczewice podczas gotowania?

Soczewica jest kultura roslin straczkowych, co oznacza, ze ??podczas gotowania wazne jest przestrzeganie jednej waznej zasady: danie powinno byc solone pod koniec gotowania. Gotowanie soczewicy w osolonej wodzie wydluzy czas gotowania kultury i nie bedzie w stanie dokladnie okreslic, czy danie jest gotowe, czy nie.

Byc moze w ogole nie bedziesz musial dodawac soli do naczynia, aby uniknac dodawania zbyt duzej ilosci i zepsucia soczewicy. Gotowe danie zawsze mozna doprawic, dzieki czemu bedzie zdrowsze, a sol nie straci swoich dobroczynnych mineralow podczas obrobki cieplnej. Ale bardzo mozliwe jest dodanie liscia laurowego do wody lub szczypiorku na poczatkowym etapie gotowania – soczewica okaze sie pachnaca i pikantna.

Co robi sie z krolowej fasoli?

Jak gotowac soczewice, aby byla zdrowa i smaczna? Przepisow jest wiele, dodaj wyobrazni, nie boj sie eksperymentowac, a mozesz zadowolic swoich bliskich niezwyklymi potrawami.

Owsianka

Rownie dobrze sprawdza sie zarowno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do miesa lub ryb.

  • Dobrze umyte zolte lub czerwone ziarna wsypac do wrzacej wody w proporcji jeden do dwoch.
  • Gotuj do miekkosci. Przez 5-7 minut nie zapomnij posolic i dodac przypraw i przypraw.
  • Odcedz nadmiar wody i gotuj pod przykryciem.
  • Smaz cebule i marchewke w oleju roslinnym na zloty kolor.
  • Pieczen mieszamy z soczewica, dodajemy maslo do smaku.
  • Przed podaniem posyp owsianke drobno posiekanymi ziolami.

    Puree

    Zaleca sie wybor odmiany czerwonej lub zoltej – dobrze sie gotuja.

    Dodaj soczewice do wrzacej wody w proporcji 1:2. Smaz przez okolo 15 minut z dodatkiem lyzki oleju roslinnego, dzieki czemu fasola bedzie bardziej miekka i delikatna. Na koniec dodaj sol i przyprawy. Aby wygladzic puree, ubij blenderem lub przecedz przez sito.

    Podawac ze swiezymi warzywami i ziolami. Wyjatkowego smaku doda listek miety w talerzu.

    zupa

    Jak gotowac brazowa soczewice? Co ugotowac? Sprobuj zupy z soczewicy, obfitego dania bogatego w bialko i mikroelementy. W zimnych porach nasyca, rozgrzewa, dodaje pikanterii i odrobiny egzotyki.

    Przepis na klasyczna zupe jest nastepujacy.

  • Gotuj jedna szklanke soczewicy w dwoch szklankach wody przez 20 minut.
  • Drobno posiekaj marchewki i cebule i usmaz na oleju roslinnym.
  • Polacz warzywa z soczewica, dodaj szczypte kurkumy, kminku, czerwonego i czarnego pieprzu. Sol.
  • Dusic na malym ogniu, az soczewica zmieknie.
  • Uzyj blendera, aby uzyskac jednolitosc i delikatnosc.
  • Dodaj szesc filizanek mocnego bulionu miesnego lub warzywnego.
  • Dopraw maslem, posyp posiekanymi ziolami i mielona papryka.
  • Ile gramow soczewicy znajduje sie w lyzce stolowej?

    Gotowanie potrawy z soczewica wymaga dokladnego zachowania wszystkich proporcji. Dzieki temu mozesz miec pewnosc, ze zupa nie bedzie gesta, a puree nie rozplynie sie. Soczewica rozni sie w zaleznosci od gatunku wielkoscia, ale ich waga jest w przyblizeniu taka sama.

    Stol pomiarowy:

    soczewica Gram
    Lyzeczka do herbaty 4-5
    Lyzka 9-10
    Szklo (fasetowane) do obrzeza 165-170
    Szklo (fasetowane) do gory 205-210

    Gesta zupa z soczewicy

    Soczewica z kurczakiem i papryka

    Soczewice spozywaja nie tylko wegetarianie. Kombinacje z roznymi rodzajami mies ujawniaja fasole na rozne sposoby. Ponizej znajduje sie przepis na ugotowanie dania z kurczakiem i papryka ze zdjeciem.

    Skladniki:

    • filet z udka (lub piersi) kurczaka;
    • soczewica;
    • papryka;
    • zarowka;
    • olej roslinny;
    • czosnek;
    • przyprawy.

    Kurczaka, soczewice, papryke i cebule nalezy spozywac w nastepujacych proporcjach – 400:100:200:60 (w gramach).

    Kroki do gotowania;

  • Gotuj fasole przez 40 minut.
  • Obierz warzywa.
  • Papryke pokroic w cienkie, podluzne cwiartki.
  • Pokroj cebule na polpierscienie.
  • Oplucz zabki czosnku.
  • Filet z kurczaka pokroj na sredniej wielkosci kawalki.
  • Smazyc warzywa.
  • Dodaj kurczaka do warzyw, kontynuuj smazenie.
  • Po 10 minutach dodaj fasole.
  • Dopraw sola i gotuj na malym ogniu przez 5 minut.
  • Przed podaniem zaleca sie udekorowac danie galazka ziol.

    Jak prawidlowo i smacznie ugotowac dodatek z soczewicy?

    Dekoracja z soczewicy jest nie tylko satysfakcjonujaca, ale takze pyszna. Soczewica ma bogaty orzechowy smak i przyjemny aromat, ktory z powodzeniem podkresla smak warzyw, swiezych salatek, gulaszow i innych fasoli.

    Prosty dodatek z soczewicy:

    • Soczewica czerwona lub zielona – 1 szklanka (205-210 g).
    • Cebula – 1 szt. (sredni mul o malych rozmiarach).
    • Marchewki – 1 szt. (sredni lub maly).
    • Dowolny olej roslinny
    • Lisc laurowy
    • Mieszanka pieprzowa do smaku i sol

    Przygotowanie:

    • Soczewice oplukac, napelnic czysta woda w scisle okreslonych proporcjach, do rondla dodac lisc laurowy.
    • Gotuj soczewice przez 15-20 minut (w zaleznosci od odmiany), spusc nadmiar wody i przykryj rondel pokrywka, pozostawiajac soczewice do pecznienia.
    • Podczas gdy soczewica znajduje sie w rondlu, smaz drobno posiekana cebule i starta marchewke na oleju roslinnym, doprowadz na zloty kolor.
    • Wymieszaj smazona potrawe z gotowana soczewica i dopraw do smaku.
    • Do smaku mozna rowniez dodac maslo lub czosnek debowy.

    Pyszny dodatek z soczewicy

    Jak gotowac soczewice z miesem

    Soczewica dobrze komponuje sie z kurczakiem, dlatego proponujemy przepis z filetem z kurczaka.

    W tym przepisie uzyjemy zielonych ziaren, poniewaz nie gotuja sie w puree ziemniaczanym jak np. czerwone.

    W tym daniu polaczylismy bialka roslinne i zwierzece, dzieki czemu jedzenie bedzie bardzo satysfakcjonujace i szybkie w przygotowaniu. I bedzie pysznie.

    Do gotowania potrzebujemy:

    • Soczewica zielona – 1 szklanka
    • Cebula – 1 szt.
    • Filet z kurczaka – 200 gr.
    • Czosnek – 2 gozdziki
    • Przyprawa do kurczaka
    • Olej roslinny

    1. Namoczone ziarna zalac zimna woda i gotowac okolo 45 minut.

    Uwaga: aby bulion byl bogatszy, skladniki nalezy zanurzyc w zimnej wodzie, aby sie podgrzaly i zdazyly nadac bulionowi swoje aromaty i smaki.

    2. Drobno posiekaj cebule i czosnek i smaz na oleju na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

    3. Filet drobno posiekac, wymieszac z przyprawami i sola, dodac na patelnie do cebuli i czosnku, smazyc do miekkosci.

    4. Do ugotowanego smazonego miesa wsypujemy ugotowana kasze z soczewicy. Mieszaj i smaz przez kolejne 3 minuty.

    Pyszne puree z soczewicy: przepis

    Przyrzadzanie pysznego puree z soczewicy jest latwe dzieki blenderowi kuchennemu. W ten sposob uzyskasz jednorodna mase bez grudek i rozgotowanej soczewicy. Uzyj czerwonej soczewicy do puree (preferowane).

    Bedziesz potrzebowac:

    • Soczewica – 1 szklanka (205-210 g)
    • Lisc laurowy – 1 szt.
    • Sol i przyprawy do smaku
    • Warzywa lub maslo – 1-2 lyzki

    Gotowanie:

    • Zagotuj szklanke soczewicy w wodzie, w scislym stosunku 1: 2.
    • Odcedz, przykryj rondel i pozwol fasoli troche puchnac.
    • Dodaj sol i przyprawy, troche oleju.
    • Uzyj blendera, aby zmielic owsianke na tluczone ziemniaki i pozwol tluczonym ziemniakom lekko ostygnac, schlodzone tluczone ziemniaki beda gestsze.

    Puree z soczewicy

    Przepis na dodatek z grzybami

    SKLADNIKI NUMER
    Oliwa z oliwek 50 ml
    mieszanka pieprzu 2 gramy
    woda 0,4 litra
    zarowki 1 szt.
    pieczarki 0,4 kg
    czosnek 3 zeby
    marchew 2 szt.
    Sol 5 gramow
    soczewica czerwona 0,2 kg

    Gotowanie zajmie 25 minut.

    Ile kalorii – 93.

    Jak gotowac:

  • Zetrzyj na grubo obrane marchewki.
  • Posiekaj cebule z piorami.
  • Pieczarki oczyszczone ze sciolki pokroj w plastry, niezbyt cienkie.
  • Marchew i cebule smazymy na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty.
  • Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne siedem minut. Czesto nie ma potrzeby ingerowania.
  • Fasole oplucz i dodaj na patelnie, wymieszaj.
  • Wlej okreslona ilosc wrzacej wody. Pora roku. Przykryj, gotuj przez pietnascie minut.
  • Gdy woda calkowicie zniknie, do produktow nalezy dodac posiekany czosnek. Mozesz takze dodac zielenie.
  • Nalegaj przez piec minut, a nastepnie podawaj.
  • O zaletach tych niezwykle smacznych roslin straczkowych mowilismy w artykule: Wlasciwosci soczewicy dla organizmu.

    Przeczytaj tutaj, jak zrobic pyszna zupe z soczewicy z miesem.

    A tutaj dowiesz sie, jakie inne potrawy mozesz ugotowac z soczewica.

    Owsianka z soczewicy: proste i smaczne przepisy

    Ze wzgledu na swoja konsystencje owsianka z soczewicy jest grubsza niz puree ziemniaczane, ale nie tak krucha jak dodatek.

    Bedziesz potrzebowac:

    • Soczewica (dowolna) – 1 szklanka
    • Woda lub bulion – 2-2,5 szklanki
    • Mieszanka soli i pieprzu (do smaku)
    • Lisc laurowy lub szczypiorek
    • Swieze ziola do dekoracji dania

    Gotowanie:

    • Gotuj soczewice troche dluzej niz dozwolony czas (10 minut).
    • Caly czas mieszaj soczewice, aby masa sie nie przypalila, a ziarna zmiekly.
    • Na poczatku gotowania dodaj do garnka 1 lisc laurowy i 1 zabek czosnku.
    • Jesli jest duzo nadmiaru wody, spusc po wylaczeniu ognia.
    • Kaszke zaparzyc pod pokrywka przez 10-15 minut, posypac ziolami i przed podaniem dodac oliwe.

    Pyszna owsianka z soczewicy

    Przepis wielkopostny z grzybami

    Laczac soczewice z innymi produktami spozywczymi, mozna uzyskac szeroka game potraw. Jednym z powszechnie stosowanych pokarmow uzupelniajacych sa grzyby.

    Skladniki:

    • 200 g brazowej soczewicy;
    • 300 g suszonych grzybow;
    • 1 cebula;
    • 1 marchewka;
    • woda;
    • Sol;
    • czarny pieprz;
    • przyprawy do smaku;
    • olej roslinny.

    Jak przygotowac danie:

  • Grzyby namoczyc w zimnej wodzie. Spuszczaj wode co 10-20 minut, az plyn przestanie zmieniac kolor.
  • Obierz warzywa.
  • Zetrzyj marchewki.
  • Pokroj cebule w sredniej wielkosci kostke.
  • Smazyc pieczarki.
  • Do grzybow dodaj warzywa i przyprawy.
  • Dodaj 100 ml goracej wody do niedogotowanych warzyw.
  • Gotuj mieszanine przez 2-3 minuty.
  • Soczewice ugotowac, wymieszac z warzywami.
  • Gotuj mieszanine przez 5-7 minut.
  • Danie moze stac sie przystawka lub samodzielnym daniem.

    Owsianka z soczewicy: przepis w powolnej kuchence

    Gotowanie owsianki w powolnej kuchence jest znacznie latwiejsze. Mozesz rowniez zrobic tluczone ziemniaki lub dodatek z ciemnych odmian kultury.

    Bedziesz potrzebowac:

    • Soczewica – 1 szklanka (dowolna)
    • Woda lub bulion – 2 szklanki
    • Lisc laurowy lub galka muszkatolowa – smak
    • Sol i przyprawy do smaku
    • Maslo lub olej roslinny

    Gotowanie:

    • Wlej umyta soczewice do miski blendera
    • Wyslij przyprawy i sol do ziaren
    • Soczewice zalac woda lub bulionem
    • Wlacz tryb ?owsianka? lub ?gotowanie? na 20 minut
    • W trakcie smazenia owsianke dokladnie wymieszac dwukrotnie, przed koncem smazenia doprawic olejem.

    Prosty dodatek z zielonej soczewicy w powolnej kuchence

    Pogarszac:

    • zielona soczewica – 0,2 kg;
    • woda – 0,5 l;
    • cebula – 70 g;
    • marchewki – 70 g;
    • papryka slodka – 80 g;
    • rafinowany olej roslinny – 40 ml;
    • sol, przyprawy – do smaku.

    Zawartosc kaloryczna na 100 g: 105 kcal.

    Metoda gotowania:

    • Umyj, obierz warzywa. Posiekaj marchewki na grubej tarce. Papryke pokroic w cienkie cwiartki krazkow. Cebule pokroic w cienkie polpierscienie.
    • Soczewice dokladnie oplucz.
    • Zagotuj wode wczesniej – lepiej napelnic fasole goraca woda.
    • Wlej olej do miski multicooker. Umiesc w nim posiekane warzywa. Uruchom maszyne na 10 minut w trybie smazenia lub pieczenia.
    • Dodaj przygotowana fasole, sol i dopraw do smaku.
    • Zalej jedzenie goraca woda. Aktywuj program odpowiedni do przygotowywania zboz. Mozna go nazwac ?kasza gryczana?, ?ryzem?, ?owsianka? lub czyms innym. Jesli multicooker nie wykryje automatycznie wymaganego czasu gotowania, ustaw minutnik na 40 minut.

    Po zakonczeniu programu glownego produkty nalezy wymieszac, po czym soczewice mozna juz ulozyc na talerzach i podawac jako dodatek lub jako samodzielne danie.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko