Jak sprawdzic jakosc piwa w domu?

Etykieta

Musi byc wykonane na papierze dobrej jakosci. Oprocz nazwy marki etykieta musi zawierac informacje o producencie, skladzie i okresie przydatnosci do spozycia. Im mniej w skladzie roznych chemikaliow, tym lepszy napoj.

Okres przechowywania piwa moze wynosic od 3 dni do roku. Zalezy to od tego, czy zastosowano pasteryzacje. Oczywiscie lepiej jest pic niepasteryzowane piwo, ale obrobka cieplna nie wplywa bezposrednio na jakosc. Piwo na zywo tez nie zawsze jest wysokiej jakosci.

Ponadto na kazdej etykiecie piwa mozna zobaczyc dwie liczby. Z pierwszym z nich nie bedzie problemow – taka jest zawartosc alkoholu. Druga cyfra oznacza gestosc.

Grawitacja piwa to stezenie frakcji masy suchej masy w poczatkowej brzeczce. Zazwyczaj gestosc wyraza sie w procentach. Zawartosc i wage alkoholu nalezy rozpatrywac kompleksowo. Im mniej alkoholu w piwie, tym mniejsza jego gestosc. Piwo mocne powinno miec gestosc wieksza niz 14%, piwo o niskiej zawartosci alkoholu – 5%, piwo sredniej mocy powinno miec gestosc do 12%.

Jesli podczas otwierania butelki spod korka pojawia sie niewielki ?dym?, oznacza to, ze piwo zostalo sztucznie wzbogacone dwutlenkiem wegla. Wysokie stezenie dwutlenku wegla moze negatywnie wplywac na funkcjonowanie zoladka.

Jak okreslic jakosc piwa?

Piwo zaczyna sie od etykiety. Patrzac na nia nie tylko czytamy nazwe i dowiadujemy sie o producencie, ale staramy sie zrozumiec znaczenie liczb, ktore sa napisane na tej etykiecie. Jak kazdy Rosjanin, rozumiemy procentowa zawartosc alkoholu, ale na etykiecie jest jeszcze jedna nieznana liczba … I oznacza gestosc piwa – stezenie ulamka masowego suchej masy w poczatkowej brzeczce. Gestosc jest podawana w procentach lub stopniach Ballinga.

Karel Napoleon Balling, czeski chemik, ktory jeszcze w XIX wieku zaproponowal jednostke do pomiaru procentu wagowego ekstraktu, wyrazona w gramach ekstraktow zawartych w 100 g roztworu. Co daje wiedza o gestosci? Piwo o niskiej zawartosci alkoholu ma gestosc do 14%, mocne – ponad 14%. Okazuje sie, ze to bardzo przydatna liczba.

Jak okreslic jakosc piwa po jego wygladzie?

Wyglad piwa ocenia sie na podstawie dwoch glownych cech: koloru i piany. Kazda marka piwa ma swoj odrebny smak. Ponadto, mowiac o kolorze, nalezy zwrocic uwage nie tylko na charakterystyczny odcien, ale takze na przezroczystosc, obecnosc lub brak gamy kolorow. Najsurowsze wymagania stawiane sa piwu jasnemu. Jego kolorystyka powinna byc czysta, przejrzysta, zlota. Nie powinien miec czerwonawego, brazowawego ani zielonkawego odcienia. I jeszcze jedna bardzo wazna cecha: jasne piwo nie powinno swiecic.

Jakosc piwa wyraznie okresla kolor ? im jasniejsze piwo, tym wyzsza jakosc. Laik moze popasc w bledne przekonanie, ze piwo jest rozcienczane woda. Trzeba jednak wiedziec, ze piwowar, ktory nie moze stale utrzymywac najlepszej jakosci piwa, stara sie je przyciemnic. A piwo jasne to wizytowka firmy, wskaznik wysokiego poziomu.

Ciemne piwa moga nie blyszczec, byc brazowe i metne, a mimo to byc swietnym piwem. Ale zaden profesjonalista nie bedzie w stanie okreslic na podstawie koloru, czy jest dobry. W tym przypadku o jakosci piwa decyduje pianka.

Integralna czescia dobrego jakosciowo piwa jest obfita, gesta, trwala, specyficzna piana. Wlej piwo do duzej szklanki lub szklanki – na razie obowiazuje zasada dwoch czworek. Doskonale piwo powinno miec wysokosc piany co najmniej 4 cm i utrzymywac ja przez co najmniej 4 minuty. Od niepamietnych czasow zwyczajem bylo dmuchanie w kufel piwa. To nie tylko rytual. Jesli troche nadmuchniesz pianke i zniknie, to piwo jest zle. Dobre, wysokiej jakosci piwo nie pieni sie, a raczej zwija sie na szkle. Inna znana metoda: umiesc monete na warstwie pianki. Moneta nie tonie – to kolejny wskaznik dobrej jakosci.

Profesjonalni degustatorzy wiedza, ze pianka musi ?przyklejac sie? do scian. Po wypiciu piwa na sciankach szklanki powinny pozostac slady piany. Jesli tak to piles prawdziwe piwo, sprobujmy piwa.

Oczywiscie mozna okreslic jakosc piwa, jak mowia, ?na oko?. Aby jednak nadac napojowi ostateczna ocene, uchwycic wszystkie aspekty smaku i zapachu, trzeba skosztowac calego bukietu piwa. I nie tylko do smaku, ale takze do wachania. Co wiecej, wech odgrywa tu decydujaca role.

Troche fizjologii

Kiedy smakujemy piwo lub inny napoj, odbieramy to przede wszystkim nie jezykiem, ale przede wszystkim nosem, kiedy wdychamy i wydychamy aromat smakowanego produktu. W koncu zmysl wechu jest wieloaspektowy i bardziej wrazliwy niz smak. Jesli chcesz ocenic jakosc piwa na podstawie jego zapachu, musisz okreslic, jak harmonijna jest kombinacja wszystkich zapachow, ktore wdychasz i wydychasz, powachajac piwo, a nastepnie wypic pierwszy lyk …

Przy charakterystyce zapachow eksperci posluguja sie pojeciami: chmielowe, czyste, swieze, slabe chmielowe, drozdzowe, kwiatowe, piwo zepsute (kwasne, zgnile). Nazwy mowia same za siebie…

Trudno od razu uchwycic caly bukiet zapachow.

Jesli chcesz uchwycic zapach bardziej namacalnie, powinienes wdychac kilka razy z rzedu przez nos, wydychajac przez usta. Ponadto, pijac piwo wdychamy zapachy: ruch napoju w ustach kieruje rowniez aromaty na blone wechowa. Nawiasem mowiac, najwieksze odczuwanie wechu objawia sie w momencie, gdy konczymy lyk. Sprobuj ?wachac? piwo w ten sposob – przyjemne uczucie oznacza, ze ??piwo, ktore pijesz, jest dobre, a jesli lubisz zapachy, to jest to twoje piwo.

I oczywiscie powinienes sprobowac piwa!

Degustujac smak ustalamy temperature, konsystencje, lepkosc, cierpkosc, oleistosc ? wszystko to razem i daje nam wyobrazenie o smaku piwa. A moze byc zupelnie inaczej ? dla amatora ? slodkawy, slony, gorzki lub kwasny. Bardzo wazna cecha piwa jest nie tylko smak, ale rowniez ten, ktory pozostaje w ustach przez pewien czas po pierwszym lyku.

Na przyklad milosnicy ?slodkiego? piwa wola natychmiast sprobowac napoju – slodki smak zauwaza sie, gdy tylko piwo wchodzi do ust. Ale przyjemnosc z ?gorzkiego? piwa zaczyna byc realizowana znacznie pozniej, po wypiciu pierwszego lyka. Tym samym milosnicy ?gorzkiego? piwa niejako przedluzaja przyjemnosc.

Jednak wiekszosc marek piwa zawiera wszystkie cztery smaki w roznych kombinacjach. A pojecie ?smacznego piwa? sklada sie ze zlozonego doznania slodkiego i gorzkiego, kwasnego i slonego, ktore nie jest natychmiastowe, ale rozciagniete w czasie. Jest to stopniowe przejscie od smaku do smaku, dajace przyjemne odczucie, a takze ogolny posmak. To umiejetnosc piwowara – zrownowazyc wszystkie cztery zmysly. Najmniejszy dysonans – i czar smaku znika.

Nawiasem mowiac, dlugotrwale uczucie goryczy w posmaku swiadczy o niskiej jakosci piwa, niskiej jakosci produktow uzytych do przygotowania piwa lub naruszeniu technologii. Wyprobuj rozne piwa, poszukaj takiego, ktore stanie sie Twoim ulubionym na dlugie lata.

Studenci, zwlaszcza niemieccy, ktorzy pili piwo w zawrotnych ilosciach, przez dlugi czas wyrozniali sie przywiazaniem do piwa. ?Tradycje piwne? ksztaltowaly sie w srodowiskach studenckich, najpierw w ?narodach? i ?wspolnocie?, a nastepnie ? w przedmiocie studiow.

Juz w XVII wieku. pojawila sie specjalna karta, okreslajaca zwyczaje i ceremonie zwiazane z uzywaniem piwa. W XIX wieku. uczniowie zebrali sie w swoich kneippsach (skrzyzowanie karczmy i pubu). Kazda korporacja miala swoje specjalne male studenckie czapki, rozniace sie kolorem i przypominajace odwrocony spodek. Czapke mocowano z tylu glowy sznurkiem ukrytym we wlosach.

Fuchs zostal wylany z beczki, jak wezwano studentow pierwszego roku, ktorzy jeszcze nie przeszli sesji. Istnialo specjalne ?prawo piwa? (Bier-Comment) i pojecie ?honoru piwa?. Glownym wymaganiem bylo wypicie takiej ilosci piwa, z jaka normalny zoladek nie mogl sobie poradzic. Po kazdym toascie na czesc obecnych nalezalo oproznic kubek. Dopuszczono przerwe 5 minut. Zdjecia uczniow trzymajacych kufel piwa byly rownie tradycyjne jak te z folia ogrodzeniowa.

Uzaleznienie od piwa bylo rowniez tradycyjne wsrod angielskich studentow. W Oksfordzie i Cambridge w przeszlosci kazda uczelnia miala swoj wlasny browar. Nie tak dawno prasa doniosla o ciekawym przypadku ze studentem Uniwersytetu Oksfordzkiego Tomem Bowderem, ktory podczas egzaminu zazadal, powolujac sie na stara tradycje, szklanki piwa. Poniewaz w Anglii szanuje sie tradycje, otrzymal szklanke piwa, ale od razu zostal ukarany grzywna za zlamanie innej starej zasady, zgodnie z ktora uczniowie musza stawic sie na egzamin z mieczy.

Zapewne obfite uzycie solonego miesa przygotowanego do przyszlego uzytku oraz obfitosc przypraw byly jedna z przyczyn popularnosci piwa nawet w najwyzszych kregach sredniowiecznego spoleczenstwa i zycia dworskiego, zwlaszcza wsrod Slowian i Niemcow. Polski ksiaze i krol Boleslaw Chrobry, ktory bronil niepodleglosci Polski od Swietego Cesarstwa Rzymskiego i zalozyl korone krolewska w 1025 roku, zawsze wozil ze soba w pociagu beczki piwa, z powodu swojej milosci, za ktora otrzymal przydomek ?Napoj piwo.”

Ich malzonkowie nie pozostawali w tyle za polskimi krolami. Zona Przemyslawa II, ksiecia wielkopolskiego i krakowskiego, ktory zostal krolem w latach 1295-1296, Ludgarda przed obiadem pila piwo do poznej starosci, a jej dekretem zbudowano w Kaliszu trzy browary. Anglia miala swoje wlasne tradycje. Ksiaze Lancaster w 1349 roku przeznaczyl dla swoich czterech pokojowek 40 litrow piwa tygodniowo.

Na dworze zalozyciela dynastii Tudorow, krola Henryka VII (1485-1509), uregulowano wyzywienie na dany dzien. Na sniadanie kazda z pan otrzymala 4,5 litra piwa.

Zgodnie z rozkazem w piwnicach ksiecia Sachsen-Gotha Ernsta Poboznego (1648) przewidziano nastepujace normy wydawania piwa dla hrabin i ?szlachetnych dam?: 4 pollitrowe kufle po poludniu i 3 w wieczor.

Trwale tradycje konsumpcji piwa byly charakterystyczne dla dworu pruskiego. Nawet elektor brandenburski Fryderyk Wilhelm I (1640-1668) zalecal, aby oficerowie pili piwo zamiast wina. Jego syn, krol pruski Fryderyk I (1701-1713), wspominal, ze jako dziecko nie pil zadnego innego napoju poza zupa piwna. Jego zdaniem piwo pasuje do niemieckiego klimatu i jest zdrowsze niz kawa. Zupy piwne znalazly sie w narodowym menu nie tylko Niemcow, ale takze Belgow, Szwedow, Dunczykow, Polakow, Litwinow i Lotyszy.

Pamietasz tez ?norweska zupe? z mieszanki goracego piwa i mleka, od dawna uzywana przez norweskich zeglarzy jako lekarstwo na przeziebienia. Pod koniec XIX – poczatku XX wieku. w Rosji, poczawszy od Petersburga, rozpowszechnila sie ?zupa? o egzotycznej nazwie ?limpopo?. Oparta byla na finskiej zupie chlebowej ?leipakeito? zrobionej ze slodko-kwasnego chleba, ale wode w nim zastapiono piwem, a chleb wyrzucono. Wlasciwie ?zupa? zamienila sie w napoj, nazwany na czesc rzeki Limpopo pod wplywem wojny anglo-burskiej z lat 1899-1901.

Jak mozesz to wypic?

Czlowiek nauczyl sie cieszyc niemal wszystkim, co go otacza. Piwo nie jest wyjatkiem na niekonczacej sie liscie naszych malych radosci. Ale aby naprawde cieszyc sie napojem jeczmiennym, konieczne jest, aby wiedziec, jak go pic. Istnieje kilka zasad, ktorych nalezy przestrzegac. Jest to pozadane, poniewaz mozna po prostu odrzucic glowe do tylu i bezpiecznie wyslac zawartosc butelki do plonacych wnetrznosci. Ale to usunie tylko niektore objawy, nic wiecej. Odbieranie przyjemnosci to nauka z pogranicza sztuki.

Najpierw wybierz dania. Szklanka, szklanka lub pollitrowy kubek moze sluzyc jako danie, to nie ma znaczenia, najwazniejsze jest to, ze gorna czesc wybranego pojemnika lekko sie zweza. I oczywiscie powinny byc wykonane ze szkla, porcelany lub ceramiki. Metal lub plastik sa surowo zabronione. Wnetrze naczynia jest gladkie lub minimalnie uzebrowane, aby piwo plynnie splywalo.

Nie zaleca sie mieszania piwa z czymkolwiek, nawet jesli jest to piwo dwoch marek lub jednej marki, ale nierownego stopnia. Piwo to napoj o specyficznym charakterze i czystosci. Mieszajac go z innymi skladnikami pozbawimy go typowych wlasciwosci.

Nalezy pamietac, ze piwo najsmaczniej jest schlodzone. Optymalna temperatura podawanego piwa to plus 6-8 stopni. W kazdym razie nie powinna byc wyzsza niz 10 stopni i nizsza niz 5 stopni. W nizszych temperaturach traci sie aromat i smak piwa. Piwa nie nalezy mocno schladzac, np. wkladac butelek do zamrazarki lub podgrzewac.

Wazna jest umiejetnosc prawidlowego nalewania piwa

Piwo wlewa sie do srodka kubka lub innej szklanki z wysokosci 2,5 cm powyzej krawedzi naczynia. Po zgestnieniu piany podczas pierwszego nalewania, piwo dolewa sie w taki sposob, aby jego poziom siegal okolo trzech czwartych wysokosci szklanki lub specjalnego znaku.

Piana piwna powinna miec kremowa konsystencje, stala i zwarta, bez babelkow, prawie calkowicie biala. Prawidlowo nalane piwo tworzy charakterystyczna dla tego typu piany. Mozna to osiagnac, przycinajac pianke wokol krawedzi kubka, na przyklad nozem kuchennym, przed ponownym napelnieniem koncowego piwa. Chcac uzyskac wzorowa pianke, musimy uzywac patelni wolnych od tluszczu.

Piwa nigdy nie nalezy przelewac z jednego naczynia do drugiego ani dodawac do swiezo nalanego piwa w stanie surowym. Piwa nie wolno wstrzasac ani mieszac. Tlen w powietrzu szybko utlenia piwo i metnieje.

Piwo nalezy wypic trzema lykami

Za pierwszym lykiem wypija sie polowe piwa, druga polowe reszte, a za trzecim reszte. Wazny jest rowniez sposob, w jaki piwo jest zbierane do polkniecia i jak jest polykane. Lyk powinien byc wyczuwalny: od razu ma polknac okolo trzech czwartych ilosci, ktora jestesmy w stanie maksymalnie przelknac.

Piwo nadaje sie do wszystkich rodzajow potraw, zwlaszcza tlustych mies, dziczyzny, wedlin i tlustych serow. A jakie pyszne jest piwo z solona ryba. Nalezy to wziac pod uwage tylko wtedy, gdy chcesz poczuc smak piwa, nie ?zapychaj? go jedzeniem.

Pianka

To wlasnie piana jest najwazniejszym wskaznikiem jakosci piwa. Z wygladu powinien wygladac jak smietana, nie zawierac babelkow i byc calkowicie bialy. Przy okreslaniu jakosci piwa degustatorzy oceniaja obfitosc i grubosc jego piany. W tym celu piwo wlewa sie do duzej szklanki (szklanki) i obserwuje:

  • jesli wysokosc piany jest mniejsza niz 4 centymetry lub trwa krocej niz 4 minuty, jest to napoj niskiej jakosci, ktorego nie zaleca sie pic;
  • pianka nie powinna znikac po nadmuchaniu, tylko ?ugina sie?;
  • pianka z dobrego piwa przykleja sie do scianek szklanki, wiec na sciankach pustej szklanki powinny byc slady piany;
  • jesli polozysz mala monete na piance, nie powinna zatonac.

Przyklad dobrej pianki

Oznaki zywego piwa

Tak wiec zwyczajowo nazywa sie napoj zawierajacy drozdze piwne, ktory nie zostal poddany pasteryzacji. Takie piwo moze byc niejasne, ze wzgledu na zawiesine brzeczki piwnej i kolonii samych mikroorganizmow. Mimo popularnosci takiego napoju, pod wzgledem jakosci, skladu i smaku nie rozni sie niczym od butelkowanego. Chociaz niektorzy eksperci twierdza, ze zywe piwo jest znacznie zdrowsze niz standardowe piwo.

Jednak ze wzgledu na obecnosc mikroorganizmow w napoju jego okres przydatnosci do spozycia jest znacznie skrocony. Obecnosc drozdzy piwnych sprzyja dalszej fermentacji czastek brzeczki, dzieki czemu piwo to nadaje sie do picia tylko przez trzy dni po rozlaniu. W przeciwnym razie napoj stanie sie kwasny, co prowadzi do zatrucia pokarmowego.

Jesli chcesz kupic wysokiej jakosci piwo, musisz zwrocic uwage na wszystkie szczegoly. Zacznij od pakowania i etykietowania. Jesli mowi, ze piwo jest niefiltrowane, jasne, ciemne lub pasteryzowane, to napis musi odpowiadac zawartosci pojemnika. Konieczne jest przyjrzenie sie dacie produkcji towaru, poniewaz kazde piwo ma swoja wlasna date waznosci, ktora wedlug Roskachestvo odpowiada 6 miesiacom.

Smak piwa

Dobre piwo typu lager ma gorzki smak z chmielowym posmakiem. Ciemne odmiany sa lekko slodkie, z nuta jagod, ziol i przypraw w posmaku. Oznaka wysokiej jakosci piwa jest brak gorzkiego posmaku po kilku lykach.

Wskazane jest, aby dla kazdej odmiany uzywac wlasnego szkla.

Nalezy pamietac, ze percepcja smaku jest indywidualna. Nawet kilku profesjonalistow moze nadac jednej marce bardzo rozne oceny. Jesli jestes zadowolony ze smaku piwa, to znalazles swoja ulubiona marke. Moze to byc Baltika, Gambrinus, Porter, Zhigulevskoe lub jakikolwiek inny. W naszej rzeczywistosci wysoki nie zawsze odpowiada idealnej jakosci.

Twoja ocena:

Szkoda od piwa niskiej jakosci

Oprocz szkod, jakie powoduje nadmierne spozycie jakiegokolwiek napoju alkoholowego, podrabiane piwo moze prowadzic do:

  • do zatruc pokarmowych spowodowanych obcymi dodatkami chemicznymi lub mikroorganizmami zawartymi w niepasteryzowanym napoju;
  • zwiazki kobaltu, nadal stosowane jako stabilizator, uszkadzaja naczynia krwionosne, miesien sercowy, az do pojawienia sie ognisk martwiczych;
  • Alkohol metylowy zawarty w kiepskiej jakosci piwie wywoluje silne odurzenie, grozac kalectwem lub smiercia.

To tylko kilka konsekwencji zdrowotnych zwiazanych ze spozywaniem podrobek. Co wiecej, te zagrozenia sa rownie nieodlaczne w przypadku produktow butelkowanych i przeciaganych, wiec picie go w barach rzemieslniczych moze byc rowniez niebezpieczne.

Odmiany spienionego napoju i metody jego czyszczenia

Nowoczesne technologie piwowarskie umozliwiaja wytwarzanie wysokiej jakosci napoju roznego rodzaju, ktore w duzej mierze zaleza od sposobu przygotowania i oczyszczania.

W zaleznosci od technologii czyszczenia moze to byc:

  • przefiltrowany;
  • niefiltrowane;
  • pasteryzowane;
  • nie pasteryzowane.
  • Pasteryzacja to jeden ze sposobow na wydluzenie okresu przydatnosci piwa do spozycia. Podczas pasteryzacji drobnoustroje chorobotworcze sa niszczone, ale traci sie czesc smaku.

    Filtracja to lagodniejszy sposob na oczyszczenie piwa z ewentualnych zanieczyszczen, co rowniez wydluza jego zywotnosc.

    Istnieja dwa rodzaje:

    • sterylny – przechodzacy przez filtr kartonowy;
    • ziemia okrzemkowa – oczyszczanie za pomoca naturalnej kopalnej ziemi okrzemkowej, ktora jest w stanie zatrzymac bakterie chorobotworcze i male frakcje.

    Rowniez nowoczesne browary stosuja technologie klarowania, ktora jest stosowana tylko w przypadku napojow niefiltrowanych i niepasteryzowanych. Jego istota polega na dodaniu stabilizatorow, ktore powinny osiadac na dnie osadu drozdzowego, zmniejszajac zapach drozdzy i wydluzajac okres przydatnosci do spozycia.

    Uwielbiane przez wielu piwo zywe nie podlega filtracji i pasteryzacji, a takze posiada osad, jesli proces klarowania nie przeszedl.

    To dzieki temu zywe piwo ma swoj niepowtarzalny smak i uzyteczne wlasciwosci.

    Termin waznosci w zaleznosci od opakowania i rodzaju piwa:

    Rodzaj piwa Najlepiej spozyc przed terminem
    przefiltrowany od 1 do 6 miesiecy
    nie filtrowane ciemny do 8 dni / jasny do 3 dni
    pasteryzowane od 6 miesiecy do 1 roku (z konserwantami)
    nie pasteryzowane ciemny do 8 dni / jasny do 3 dni
    rekodzielo od 1 do 3 miesiecy
    zywy 24 godziny
    domowej roboty do 6 miesiecy (po dwoch tygodniach lezakowania)

    Dlaczego piwo kocha bezplodnosc?

    Brzeczka slodowa jest idealna pozywka dla kazdej mikroflory i bakterii. To oni, dostajac sie do odurzajacego napoju, psuja jego smak i powoduja zepsucie produktu.

    Dla tych, ktorzy przez dlugi czas warza piwo dla siebie w domu, konieczne jest zachowanie absolutnej sterylnosci podczas jego przygotowania. Mozna to osiagnac, stosujac specjalne rozwiazania podczas obrobki potraw. Pomiedzy nimi:

    – Chlor Neodisher. Dostepne w formie tabletek specjalnie do urzadzen do przetwarzania zywnosci

    – Neomoscan. Najpopularniejszy skoncentrowany roztwor wszystkich stosowanych w przetworstwie sprzetu do piwa.

    Mieszanie detergentow moze prowadzic do powstania niekontrolowanych zwiazkow chemicznych. Po specjalnej obrobce caly sprzet jest dokladnie splukiwany pod biezaca woda.

    W przypadku braku specjalnych narzedzi naczynia i pojemniki mozna obrabiac soda oczyszczona i roztworami kwasu octowego lub cytrynowego. Lepiej jest przeprowadzic jakikolwiek zabieg w gumowych rekawiczkach, nie dopuscic do przedostania sie roztworow na skore twarzy i powierzchnie oczu. Specjalne plyny powoduja chwilowe podraznienie, przy silnym stezeniu ? oparzenia.

    https://youtube.com/watch?v=y0Q81KK8xfIrel%3D0%26controls%3D0%26showinfo%3D0

    • piwo-styl.ru
    • popivy.ru
    • hleb-pivo-doma.ru
    • samogonpil.ru

    Roskachestvo znalazlo sie w pierwszej dziesiatce najlepszych piw w Rosji

    Zgodnie z wynikami oceny degustacyjnej ani jedno piwo nie uzyskalo najwyzszej oceny prowizyjnej 5,5 punktu.

    Zdjecie: Oleg RUKAVITSYN

    Sprawdzilismy najpopularniejsze piwo, ktore wybraly zarowno konsumenci, jak i agencje analityczne: Heineken, Stella Artois, Bud, Efes, Lowenbrau, Ochakovo, Klinskoe, Krusovice Imperial, Amstel, Carlsberg, Zhiguli i inne.

    Badanie przeprowadzono etapami w kilku kierunkach, oceniono ponad 30 wskaznikow jakosci i bezpieczenstwa napoju. Jak pokazaly wyniki, 11 z 40 marek stalo sie towarami o lepszej jakosci, ktore w pelni odpowiadaja nie tylko obecnym, ale i podwyzszonym standardom.

    Najlepszym piwem pod wzgledem zestawu wskaznikow bylo piwo:

    Amstel (oddzial ?Heineken Brewery? LLC ?OPH?) 5,35 pkt

    „Khalzan” (JSC „MPBK” Oczakowo „) 5328 punktow

    Heineken (oddzial ?Heineken Brewery? LLC ?OPH?) 5313 punktow

    Stella Artois (JSC „SUN InBev”, Klin) 5298 punktow

    ?Trzy Niedzwiedzie? (oddzial ?Heineken Brewery? LLC ?OPH?) 5298 punktow

    Bawaria (oddzial JSC „Browar Moskwa-Efes” w Kaludze) 5283 pkt

    Krusovice (oddzial ?Heineken Brewery? LLC ?OPH?) 5283 punkty

    Faxe (CJSC ?Moskiewska Firma Piwowarska?) 5283 punkty

    Lowenbrau (SUN InBev JSC) 5275 punktow

    Zlaty Bazant (oddzial w Woldze Heineken United Breweries LLC) 5275 punktow

    Piwo Krusovice Imperial (Heineken Ceska republika, as) rowniez uzyskalo wysoka ocene, ale poniewaz jest to produkt importowany, nie moze ubiegac sie o rosyjski znak jakosci.

    Piwo nie jest zrobione z proszku

    W pierwszym etapie eksperci sprawdzili piwo pod katem zgodnosci z jego cechami identyfikacyjnymi, po zbadaniu posrednich wskaznikow ilosci i jakosci surowcow – produktow slodowych i nieslodowanych, ktore sa wykorzystywane do produkcji piwa lekkiego. Okazalo sie, ze na rynku piwnym nie ma piwa ?w proszku? produkowanego przez mieszanie roznych skladnikow. Ale jest problem braku metod kontroli obowiazkowych wymagan dla piwa.

    ?Roznica miedzy piwem a piwnym napojem polega na ilosci slodu. Piwo ma 80% slodu, kazda wartosc ponizej tego wskaznika jest proba falszerstwa ?- powiedzial Alexander Mordovin, przewodniczacy Unii? Jeczmien, slod, chmiel i piwo Rosji ?. – W przepisach brakuje jednak metod monitorowania przestrzegania tych wymogow, ktore prawnie umozliwilyby odroznienie piwa od napojow piwnych.

    Dlatego w programie badan Wszechrosyjskiego Instytutu Badawczego Przemyslu Piwowarskiego, Bezalkoholowego i Winiarskiego (VNIIPBiVP) uwzgledniono wskaznik masowego stezenia azotu, co posrednio wskazuje na spadek udzialu produktow slodowych, co oznacza, ze produkt mozna uznac za napoj piwny.

    – Proponuje sie identyfikacje piwa jasnego za pomoca dodatkowych wskaznikow – stezenia masowego skladnikow lotnych, kwasow organicznych, zawartosci azotu calkowitego itp., ktore pozwalaja okreslic jakosc gotowego piwa certyfikowanymi metodami instrumentalnymi – powiedzial dyrektor instytutu Lew Oganesyanty. – Wartosci liczbowe tych wskaznikow zostaly uwzglednione w normie Roskachestvo i programie testowym

    Odchylenia tego wskaznika stwierdzono w produktach pieciu marek z 40: Arsenalnoye, Okskoye, Gorkovskoye, Sverdlovskoye i Samara. Mozna przypuszczac, ze podczas produkcji piwa naruszone zostaly proporcje proporcji surowcow. Prawdopodobnie do produkcji piwa uzywano malo lub slabej jakosci slodu. Na chwile obecna nie stanowi to naruszenia prawa, a uznanie tych produktow za napoje piwne jest prawnie niemozliwe (patrz Oficjalnie).

    Nikt nie osiagnal idealnego smaku

    Czlonkowie komisji degustacyjnej przyznawali bezosobowym probkom punkty za smak, kolor, aromat, zachowanie glowy. Ostatni wskaznik, zgodnie z przepisami, sprawdzany jest hostowana metoda pomiaru wysokosci piany i czasu jej osiadania. Trzy produkty (Sibirskaya Korona, Samara i Arsenalnoye) nie spelnialy tego obowiazkowego wymogu, wiec zostaly usuniete z degustacji.

    Zgodnie z wynikami oceny degustacyjnej ani jedno piwo nie uzyskalo najwyzszej oceny prowizyjnej 5,5 punktu. Liderami w rankingu degustacyjnym byly piwa Amstel, Halzan, Heineken, Stella Artois, Three Bears, Krusovice Imperial (produkcja czeska), Efes, Bavaria, Krusovice (produkcja rosyjska), Faxe. Wysoka ocena komisji degustacyjnej piwa Bud nie zostala uwzgledniona w koncowej ocenie ze wzgledu na wskazniki mikrobiologiczne.

    Antipyaterka: Zhigulevskoe (produkowane przez oddzial browaru Moskwa-Efes w Kazaniu), Gorkovskoe, Okskoe, Baltika nr 3, Sverdlovskoe.

    Woda nikogo nie zabija

    Badaniami objeto probki piwa o udziale objetosciowym alkoholu od 4,0 do 7,5%. Wszystkie testowane gatunki spelnialy informacje o alkoholu podane na etykiecie. Oznacza to, ze wsrod probek nie ma piwa rozcienczonego, poniewaz gdy piwo jest rozcienczane, zawartosc ulamka objetosciowego alkoholu spada. Potwierdzaja to wyniki badan innych parametrow fizykochemicznych, w tym ekstraktu brzeczki wyjsciowej, do ktorego eksperci rowniez nie mieli zastrzezen.

    Jesli chodzi o konserwanty stosowane w przemysle spozywczym w celu ograniczenia rozwoju bakterii, w zadnym wypadku nie zostaly one zidentyfikowane. W Bud jednak testy laboratoryjne wykazaly nadmiar plesni. Firma szybko zareagowala i przeprowadzila wlasne testy tej samej partii produktow w kilku laboratoriach. Producent podczas testow nie ujawnil zadnych odchylen od normy panstwowej, wysylajac swoje badania do Roskachestvo w celu wspolnego okreslenia przyczyn rozbieznosci w wynikach testow.

    Kontynuowany bedzie projekt badawczy dotyczacy jakosci piwa i napojow piwnych. W 2021 roku Roskachestvo na prosbe konsumentow bada jakosc ciemnego piwa.

    TAK POZA TYM

    Czeski czy Rosyjski?

    Eksperci porownali oba piwa Krusovice. Krusovice Imperial o wartosci 260 rubli / litr. – Produkcja czeska, kolejne Krusovice o wartosci 140 rubli / litr. – produkcja rosyjska (oddzial „Heineken Brewery” LLC „OPH”). Punkty degustacyjne sa prawie identyczne. Krusovice 50167, Krusovice Imperial 5034 punktow.

    Oznacza to, ze mit, ze zagraniczne piwo (przynajmniej butelkowane) jest lepsze, jest tylko mitem. ALE zagraniczne sa prawie dwa razy drozsze. To zrozumiale ? cena importowanego piwa obejmuje jego dostawe.

    OFICJALNIE

    Piwo GOST proponuje zrewidowac

    Jesli masa produktow nieslodowanych przekracza 20%, takiego napoju nie mozna nazwac piwem. Ale chociaz przepisy tego nie reguluja, takie piwo jest legalnym podrobka.

    Ogolnorosyjski Instytut Badawczy Przemyslu Piwowarskiego, Bezalkoholowego i Winiarskiego (VNIIPBiVP) opracowal metode okreslania poziomu slodowych surowcow na podstawie stezenia masowego azotu. Opracowanie metody przeprowadzono na zlecenie Rosalkogolregulirovanie.

    Alla Danilovtseva, zastepca dyrektora generalnego ds. badan, JSC Rosspirtprom, kandydat nauk technicznych, uwzgledniono wskaznik ?Ulamek masowy azotu calkowitego nie mniej niz 600 mg / dm3?.

    Szef Centrum Badan Federalnych i Regionalnych Rynkow Alkoholowych Vadim Drobiz z zadowoleniem przyjmuje zmiany w GOST, poniewaz dotychczasowy zostal przyjety ponad 30 lat temu, a w tym czasie rynek piwa zmienil sie o 100%.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko