Jak suszyc pistacje w lupinach na mokro

Sposob smazenia pistacji w lupinach

Najpierw musisz uporzadkowac zakupione orzechy. Wyrzuc suche i splesniale. Sa bezuzyteczne. Wiele osob zastanawia sie, jak usmazyc pistacje w skorupkach. Do tego potrzebujesz:

  • Wybierz odpowiednia patelnie – lepiej miec gruby dno.
  • Pestki wsypujemy w jednej warstwie na patelnie i smazymy przez okolo 25-30 minut, caly czas mieszajac.
  • Pierwsza oznaka gotowosci jest trzaskanie pistacji.
  • Wlej orzechy do naczynia i ostudz.

Teraz jest jasne, jak smazyc pistacje w skorupkach na patelni. Ta metoda jest odpowiednia dla tych, ktorzy lubia ucztowac na pistacjach, obierajac je z muszli wlasnymi rekami.

Warto rozwazyc inny popularny sposob suszenia pistacji. Polega na uzyciu piekarnika. Zaleta tej opcji jest mozliwosc przetworzenia duzej ilosci pistacji za jednym razem. Niezbedny:

  • Rozloz orzechy rowna warstwa na blasze do pieczenia.
  • Piekarnik nalezy nagrzac do 200 stopni.
  • Wloz do piekarnika blache do pieczenia z orzechami.
  • W takim przypadku nalezy zastanowic sie, ile usmazyc pistacje, aby sie nie wypalily. Wystarczy 15 minut.
  • Co najmniej 2 razy w tym czasie nalezy wyjac blache do pieczenia i dobrze wymieszac pistacje, aby uzyskac rownomierne pieczenie.

Jak prawidlowo otwierac orzechy

Kazdy wie, jak otworzyc pistacje z duzym otworem. Odbywa sie to po prostu poprzez rozsuniecie skorupek, pekaja i orzech trafia do rak. Czasami mozna natknac sie na pistacje, ktore z jakiegos powodu nie otworzyly sie do konca.

Co wiecej, przy metodzie pieczenia bez lupin nie zaszkodzi nauczyc sie otwierac zamkniete pistacje bez uszkadzania orzechow czy rak. Nawet w zamknietej pistacji koniecznie jest niewielka szczelina. Konieczne jest wlozenie do niego krawedzia polowy skorupy z wczesniej otwartej nakretki. Obroc muszle przez szczeline. Zamknieta nakretka otworzy sie w kazdym przypadku po takiej manipulacji.

Milosnikom bogatszego smaku orzechow zaleca sie polewanie ich mocnym slonym roztworem na 30 minut przed smazeniem, gdy pistacje sa jeszcze surowe. Pamietaj, aby pozniej je wysuszyc. Mozesz smazyc w dowolny dogodny sposob.

Dla fanow slodkich nut posyp cukrem pudrem. Ten rodzaj pistacji bedzie odpowiedni, jesli bedzie podawany jako dodatek do kawy lub wina deserowego.

Pieczone pistacje mozna zjesc jako osobny przysmak. Ich zastosowanie w gotowaniu jest rowniez dosc powszechne. Orzechy sa uzywane w deserach, salatkach i przekaskach na calym swiecie.

Kazdy wie, jak otworzyc pistacje z duzym otworem. Odbywa sie to po prostu poprzez rozsuniecie skorupek, pekaja i orzech trafia do rak. Czasami mozna natknac sie na pistacje, ktore z jakiegos powodu nie otworzyly sie do konca.

Czy mozna zmienic skladniki?

Oczywiscie klasyczny przepis Mojito ma swoje zalety, ale to nie znaczy, ze nie mozna z nim eksperymentowac. Czesto jednego lub drugiego komponentu nie ma w domu, wtedy calkiem stosowne jest zastapienie go podobnym. Tak wiec w domowej wersji Mojito zamiast syropu cukrowego mozna dodac lyzke zwyklego cukru. Sode czesto zastepuje sie dowolnym napojem gazowanym (do smaku Sprite jest tutaj powszechny). Zamiast kruszonego lodu mozesz dodac zwykly lod w kostkach.

Mozesz byc takze zainteresowanyKlasyczny przepis na koktajl PunchTblisi – Koktajl z Chacha, nazwany na czesc stolicyEspresso Martini – Koktajl dla supermodelekJak smazyc pistacje w domu

Pistacje to smaczny produkt, ktory rozni sie od innych orzechow najnizsza kalorycznoscia i wysoka zawartoscia witamin. Wykazuja dzialanie tonizujace, pomagaja lagodzic chroniczne zmeczenie, stany depresyjne. Pistacje maja inna nazwe – „smieszny orzech” – ze wzgledu na wytwarzany efekt i pekanie skorupki, przypominajace usmiech. Najsmaczniejszy jest produkt iranski, ktory dodaje sie do bulek, lodow, koktajli. Orzechy mozna kupic w kazdym sklepie, gotowe od razu, lub samemu usmazyc pistacje.

Cydr „MOJITO”

Wynalezienie cydru czesto przypisuje sie Karolowi Wielkiemu (VIII-IX w.), ktory podobno kiedys siedzial na torbie przejrzalych jablek, co je zmiazdzylo, w wyniku czego powstal cydr. Jednak o napoju zrobionym z jablek wspomnial Pliniusz. Sila napoju z reguly wynosi od 1 do 8 obj. %. Ma zlocisty lub zielonkawy kolor i zapach jablek. Zawartosc cukru waha sie od suchego do slodkiego. Cydr (fr. Cidre) to napoj niskoalkoholowy, otrzymywany w wyniku fermentacji jablka, rzadziej gruszki lub innego soku owocowego.

Zwykle jablka spozywcze nie nadaja sie do produkcji cydru ze wzgledu na niska zawartosc garbnikow, preferowane sa specjalne odmiany hodowane specjalnie do tego celu. Cydry najlepszej jakosci produkowane sa we Francji, w regionach Normandii i Bretanii. W Niemczech znany jest pod nazwa Apfelwein (niem. Apfelwein – wino jablkowe); we Frankfurcie co roku na poczatku jesieni odbywa sie festiwal cydru – Apfelweinfest.

  • Alkohol: 4,9%
  • Ekstrakcja rz. z: 16%;

IE Kazakova N.I. Copyright ? 2021.

644034 Omsk, ul. Vavilova, 242 B, tel.: 40-79-15

Cenimy sobie nasza reputacje i gwarantujemy jakosc sprzedawanych przez nas produktow piwnych.

W zwiazku z tym posiadamy 7 dniowa gwarancje na piwo beczkowe w beczkach od daty sprzedazy.

Przeczytaj takze: Diprospan jak dlugo jest wydalany z organizmu

Jesli z jakiegos powodu piwo okazalo sie kiepskiej jakosci, a ubytek piwa z beczki byl mniejszy niz 30%, zrekompensujemy cala beczke napoju beczkowego.

Trening

Surowe pistacje po usmazeniu maja lagodny kremowy smak. Orzechy mozna gotowac w skorupce lub obrac, upiec w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na patelni. Dodatkowo doprawiane sa roznymi przyprawami, sola, a nawet slodkim proszkiem.

Aby usmazyc obrane pistacje, nalezy je dobrze obrac i wyplukac. Zanurz orzechy we wrzacej wodzie i gotuj przez 4-6 minut, wtedy konsystencja okaze sie delikatna, o oleistym smaku. Nastepnie usun je za pomoca durszlaka (sito), pozwol plynowi splynac, kilkakrotnie uloz produkt w zlozonym reczniku papierowym. Upewnij sie, ze pistacje sa calkowicie suche przed smazeniem. Bedziesz takze musial posortowac orzechy, splesniale i wysuszone, aby je usunac.

Zalecana literatura: Konserwowanie soku jablkowego

Mojito z grejpfrutem

Mieta dobrze komponuje sie z grejpfrutem, napoj okaze sie jasnym, wyraznym smakiem mojito. Przepis jest alkoholowy, wiec jest idealny na kazda impreze. W miedzyczasie podpowiemy, jak przygotowac taki napoj dla dwojga.

Owoc grejpfruta wyjmujemy i dokladnie obieramy, dzielimy na cwiartki lub kroimy, umieszczamy w shakerze. Tam dodac garsc listkow miety, sok z jednej cytryny lub limonki, troche rozgniesc lyzka. Dodaj 4 lyzeczki miodu, 100 ml bialego rumu i garsc kruszonego lodu. Zamknac shaker i kilka razy energicznie wstrzasnac.

Sugerujemy zapoznanie sie Po upiciu nogi odmowily mi co robic

Jak prawidlowo otwierac orzechy

W czasie dojrzewania orzechow sama lupina sie otwiera, jednak mozna rowniez zlapac calkowicie zakorkowane. Aby otworzyc zamknieta pistacje bez pekniec, uzyj szczypiec specjalnie zaprojektowanych do lamania orzechow. Jesli takie urzadzenie nie jest dostepne, mozesz uzyc prasy do czosnku lub zwyklych szczypiec.

Otwarcie pistacji z mala szczelina nie bedzie trudne. Pomoze tu skorupka z poprzedniego obranego orzecha. Jest wkrecany w szczeline i zwijany na bok. Twarda skorupa otwiera sie, wyskakuje pistacja.

Metody smazenia

Zakupione produkty nalezy w pierwszej kolejnosci uporzadkowac, a zepsute orzechy wyrzucic. Nie nadaja sie do uzytku. Pistacje mozna posiekac lub usmazyc bezposrednio w skorupce.

Orzechy nieluskane przygotowuje sie w nastepujacy sposob:

  • lepiej, jesli patelnia ma grube dno;
  • wloz ja do miski i smaz przez co najmniej pol godziny na malym ogniu, caly czas mieszajac;
  • pierwszym znakiem, ze orzechy sa gotowe, jest ich trzaskanie;
  • Usmazone pistacje wylej na talerz i poczekaj, az ostygna.

W ten sposob orzechy smazone sa na patelni. Ta metoda jest odpowiednia dla osob, ktore lubia jednoczesnie czyscic i cieszyc sie produktem.

Uwaga! Nie ma potrzeby dodawania oleju roslinnego podczas smazenia pistacji, poniewaz same orzechy sa tluste. W przeciwnym razie nie bedzie mozna ich spozywac ze wzgledu na duza ilosc tluszczu.

W piecu

Mozesz suszyc pistacje w piekarniku. Przewaga tej metody smazenia jest mozliwosc szybkiego przetworzenia duzej ilosci orzechow na raz.

Do tego bedziesz potrzebowac:

  • uloz swieze pistacje w rownej warstwie na czystej blasze do pieczenia;
  • rozgrzej piekarnik do 180-200 ? ?;
  • wloz orzechy i, co najwazniejsze, nie przesadzaj tutaj, aby sie nie palily, wystarczy na to 15 minut;
  • po 5 minutach smazenia nalezy wyjac pistacje i posypac sola lub inna przyprawa do smaku;
  • aby produkt byl rownomiernie usmazony, w tym czasie wyjmij blache do pieczenia 2-3 razy i dokladnie wymieszaj.

Dla tych, ktorzy lubia zbyt slone orzechy, trzeba posypac wieksza iloscia soli, dodac mniej przypraw. Niektorzy na ogol wola pistacje bez przypraw. Jednak dzieki nim produkt nabiera niezwyklego smaku. Tak przygotowany przysmak wlozyc do filizanki, przykryc papierowa serwetka i ostudzic.

W kuchence mikrofalowej

Obecnie coraz wiecej osob uzywa mikrofal do smazenia orzechow. Do ich przygotowania bedziesz potrzebowac:

  • wolny od skorupy;
  • wloz czyste pistacje do przegotowanej wody, gotuj przez kilka minut;
  • zaloz recznik papierowy i poczekaj, az calkowicie wyschnie;
  • nastepnie wstaw do kuchenki mikrofalowej na okolo 5 minut.

Uwaga! Zaleca sie spozywac pistacje schlodzone iw niewielkich ilosciach. Ale z drugiej strony warto sprobowac na cieplo na sol, bo gorace mocniej wchlaniaja przyprawy. W nocy nie mozna jesc orzechow, trawia je dlugo, a zoladek nie bedzie w stanie odpoczac. Zabronione jest oczywiscie przyjmowanie go na pusty zoladek, jesli nie jest to wyznaczenie specjalisty.

Jak wybrac produkt wysokiej jakosci

Aby nie nabrac sie na produkty zepsute przez plesn, przy zakupie nalezy kierowac sie pewnymi zasadami:

  • Lupiny pistacji dobrej jakosci powinny byc gladkie, o jednolitej strukturze i jasnozoltym kolorze. Jesli podczas smazenia zostana uzyte marynaty, kolor zmieni sie na pomaranczowy. Ciemniejszy odcien wskazuje na zepsuty produkt lub silna obrobke cieplna. Sugeruje to, ze nie bedzie zadnych korzysci.
  • Wysokiej jakosci jadro ma zielony odcien. Im bardziej nasycony, tym smaczniejszy produkt.
  • Cienki film, ktory jest lekko widoczny przez pekniecie, powinien byc brazowy, nigdy czerwony. Niektorzy producenci pokrywaja produkt niskiej jakosci barwnikami, aby nadac mu odpowiednia prezentacje. W takim przypadku nie musisz spieszyc sie z nienaturalnymi tonami.
  • Czesto, gdy dojrzeja, pistacje same pekaja, co ulatwia ich dotarcie. Jednak lepiej jest kupowac cale probki, poniewaz wielu kupcow traktuje ziarna srodkami chemicznymi na poczatkowych etapach dojrzewania, w wyniku czego powstaje fikcja ?dojrzalosci?.
  • W produkcie wysokiej jakosci wnetrze lekko wystaje z pekajacej szczeliny. Gdy jest gleboka, pekniecie dojrzalosci powstalo metoda mechaniczna lub chemiczna. W obu przypadkach kwestionowane sa wlasciwosci uzytkowe i smakowe pistacji.
  • Nie nalezy kupowac produktu znajdujacego sie w poblizu lad miesnych, rybnych, wedliniarskich – orzech natychmiast wciaga aromaty innych firm.
  • Pistacje musza znajdowac sie w przezroczystej torbie do pakowania, aby jakosc byla wyraznie widoczna. Obecnosc gruzu lub innych cial obcych powinna nadwyrezyc.
  • Kupujac, mozesz poprosic sprzedawce o otwarcie paczki i powachanie towaru, jesli jest zgnilizna, plesn, powinienes zrezygnowac z orzechow.
  • Jesli w pakiecie widocznych jest wiele pojedynczych jader, takich probek rowniez nie nalezy kupowac. Wskazuje to na zly transport, niedotrzymanie terminow zbioru orzechow i oszczednosci.

Kiedy na powierzchni pistacji widoczne sa osady soli o roznej grubosci, to ziarna sa juz oczywiscie zwietrzale, zostaly zebrane ponad rok temu, nawet jesli na opakowaniu jest wskazana swieza data.

Cydr musujacy Mojito

Napoj piwny Mojito Fiz ma niski stopien mocy, co oznacza, ze ??mozesz cieszyc sie pienista przyjemnoscia bez obawy, ze sie upijesz. Mojito Fizz to doskonala jakosc, niezapomniany smak, wyrazisty aromat. Gwarantowana przyjemnosc z kazdej kropli tego napoju.

Cydr gazowany polslodki

Napoj fermentacyjny Mojito Fiz otrzymywany jest technologia produkcji ?Szampana? poprzez fermentacje brzeczki jablkowej z dodatkiem naturalnych skladnikow cytryny i miety.

Sprzedajemy mojito od znanego producenta cydrow i napojow piwnych, Kaskadowej Fabryki Wina i Napojow. Z przyjemnoscia oferujemy naszym klientom pelna linie napojow piwnych i cydrow, w tym miodow pitnych z tej wytworni.

Tutaj mozesz cydr Mojito fizz
Mojito fizz beczkowe w jednorazowej beczce o pojemnosci 30 litrow na beczke 30 litrow. = 2430 rubli
Projekt mojito od innego producenta na litr = 81 rubli

Kompozycja cydru mojito z zakladu CascadeMojito polslodki cydr

Skladniki: fermentowana brzeczka z odtworzonego soku jablkowego, syrop cukrowy, naturalny aromat spozywczy ?Biale winogrona?, kwas cytrynowy (E 330), sorbinian potasu (E 202), dwutlenek wegla (CO2).

Wartosc odzywcza na 100 g piwa: Weglowodany – nie wiecej niz 5,2 g; wartosc energetyczna – 227 kJ / 52 kcal.

Alkohol 6,0% Cukier 30:50 g/dm3

Okres trwalosci cydru:

Temperatura przechowywania od 0?C do +20?C przy wilgotnosci wzglednej nie wiekszej niz 85% 180 dni trwalosc cydru mojito z zakladu Cascade w jednorazowym PET w 30 l beczce

Dostawa piwa z beczki, napojow i sprzetu

Wspolpracujemy z Przedsiebiorcami Indywidualnymi. Na poczatek konieczne jest zawarcie umowy na dostawe napojow beczkowych i paczkowanych. Do zawarcia umowy niezbedne jest dostarczenie poswiadczonych podpisem Przedsiebiorcy Indywidualnego, a jesli istnieje pieczec i pieczec, kopie nastepujacych dokumentow:

  • Zaswiadczenie o rejestracji przedsiebiorcy indywidualnego – OGRNIP (kopia)
  • Certyfikat NIP (kopia)
  • Kopia paszportu
  • Kopia umowy najmu lokalu (dostarczana w przypadku zamontowania naszego sprzetu)

Przeczytaj tez: Najlepsza metoda na alkoholizm

Sprzedaz hurtowa piwa dla przedsiebiorcow indywidualnych

Aby rozpoczac, musisz zawrzec umowe na dostawe napojow beczkowych. Umowe podpisuje Dyrektor Generalny organizacji lub osoba dzialajaca na podstawie pelnomocnictwa, w tym przypadku wymagane jest nalezycie poswiadczone pelnomocnictwo organizacji. Ponadto, aby zawrzec umowe na dostawe, musisz dostarczyc kopie nastepujacych dokumentow LLC:

Sprzedaz hurtowa piwa

Sprzedajemy piwo osobom prywatnym. Po uzgodnieniu mozesz podjechac, zaplacic gotowka lub karta i odebrac swoje zamowienie na piwo w dogodnym dla Ciebie terminie, sklep czynny jest od 11-00 do 23-00.

Do zakupu wymagane jest zamowienie w przedsprzedazy piwa pakowanego droga pocztowa

Mojito jest obecnie uwazany za jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na swiecie. Ale w Rosji jest to wciaz nowy napoj i niewiele osob wie o niuansach kultury jego uzywania. Opowiem Ci, jak prawidlowo pic Mojito podczas imprez lub innych swiat.

W wersji klasycznej Mojito powstaje z rumu, miety, limonki, cukru i sody. Takie polaczenie skladnikow neutralizuje sile rumu, a sam koktajl staje sie orzezwiajacy i przyjemny w smaku. Jest tez przepis bezalkoholowy (bez rumu), ale nas to nie interesuje.

Mojito nie ma specjalnej etykiety picia. Ten dobrze schlodzony kubanski koktajl jest zwykle podawany ze slomka, wiec pije sie go malymi lykami, probujac uchwycic smak i ugasic pragnienie.

W wiekszosci przypadkow przekaska bedzie zbedna, wiec kwestia tego, z czym pic Mojito, nie jest nawet podnoszona. Faktem jest, ze trudno znalezc odpowiednie danie na lekki orzezwiajacy koktajl, gdzie o wiele lepiej jest cieszyc sie nim schludnie.

Istnieje alternatywna opinia, ze ??wraz z Mojito mozna serwowac lokalne (kubanskie) przekaski – fasole, mieso lub ryby. Dla mnie osobiscie ta opcja jest absolutnie nie do przyjecia, ale jesli chcesz, mozesz sprobowac.

Przeczytaj takze: Pierwsza pomoc w padaczce alkoholowej

Podczas picia Mojito najwazniejsza jest dobra atmosfera i wysoka jakosc samego napoju (jego skladnikow). Wszystkie inne chwile znikaja w tle. Palacze nadal moga polecic cygaro, choc nie kazdemu podoba sie ta kombinacja.

Jesli podczas wakacji masz zamiar poczestowac gosci kilkoma napojami alkoholowymi, radze podac ostatnie Mojito na deser, gdy goscie sa juz najedzeni i chca tylko pogadac. Ten koktajl jest po prostu idealny do stworzenia odpowiedniej atmosfery.

Smak koktajlu zalezy od jakosci rumu.

Jak uzywac

Wiadomo, ze tylko surowe pistacje maja dobroczynny wplyw na organizm. Slony, tak ukochany przez wiekszosc mezczyzn, poniewaz sa doskonala przekaska do piwa, nie przyniosa pozadanych korzysci.

Zalecamy przeczytanie: Jak przechowywac Lavash w domu

Ich kalorycznosc nie przekracza 600 kcal w porownaniu z innymi rodzajami orzechow, dlatego czesto wykorzystywane sa w zywieniu dietetycznym.

Mozna przygotowac rozne posilki. Jest ciekawy przepis z dodatkiem pistacji, na przyklad sosu. Aby to zrobic, wez czerwonego dojrzalego pomidora, pokroj go na male plasterki. Nastepnie uloz drobno posiekana cebule z posiekanymi orzechami. Musisz dobrze wymieszac i wlozyc tutaj czerwona papryke, niech sie zapali.

Czy mozesz eksperymentowac z Mojito?

W naszych czasach pojawilo sie juz wiele odmian tego napoju.

Oprocz klasycznego przepisu, rozne kraje przygotowuja Mojito na swoj wlasny sposob. Na przyklad w Peru cwicza dodawanie roznych owocow do tego koktajlu. Tak pojawil sie koktajl ?Mojito de toronja? z grejpfrutem czy ?Mojito de maracuya? z marakuja. Mozesz rowniez dodac gruszke, truskawke, maline i pomarancze. Najpopularniejsza wersja jest Strawberry Mojito.

Mozesz pobawic sie przepisem i poszukac smaku, ktory naprawde podbije Twoje serce. Mojito to najbardziej podatny grunt do eksperymentow! Zamien sode na sprite, zmien gramy, aby koktajl byl mniej lub bardziej alkoholowy. Pamietaj, najpierw gotujesz dla siebie.

Jak posolic pistacje

Orzechy sa szeroko stosowane w roznych kuchniach narodowych. Maja bladozielony odcien i dobrze komponuja sie z warzywami i miesem, a takze sa dodawane do ciast, babeczek i innych deserow. Ale najczesciej pistacje sa uzywane jako przystawka do piwa, wina i innych napojow. Nie bedzie trudno otworzyc pistacje w domu i sol wedlug wlasnych upodoban.

Opis solonych pistacji:

  • Przygotuj nasycony roztwor soli. Bedziesz potrzebowal naczynia emaliowanego, wlej do niego wode i dodaj prosta sol kuchenna (dozwolona jest jodowana). Dokladnie wymieszaj, aby calkowicie rozpuscic krysztaly. Do przygotowanego roztworu soli wloz pistacje i trzymaj je w plynie w temperaturze pokojowej przez okolo 2 godziny, nie krocej. Ten czas wystarczy, aby zostaly zaimpregnowane.
  • Nastepnie po posoleniu w rondlu nalezy zebrac orzechy i wysuszyc je. Poloz je na zwyklym reczniku lub papierze, poczekaj, az woda odplynie. Wysuszony produkt mozna smazyc na patelni lub w piekarniku umieszczajac je na blasze do pieczenia. Wiele osob spozywa surowe pistacje i smazy je tylko dla wzmocnienia smaku.
  • Najciekawsze sa orzechy gotowane na ogniu. Na przyklad, relaksujac sie na lonie natury, mozesz zabrac ze soba wstepnie solone pistacje. Beda nie lada gratka dla doroslych i dzieci. W specjalnym garnku lub patelni grillowej stana sie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, poniewaz sa przesiakniete dymem. A laczac je z serem lub innymi produktami, danie jest idealne na wakacje.

Gotowy produkt sluzy jako przystawka do napoju chmielowego, wina, a nawet koniaku. Ciekawe sa rowniez orzechy dodawane do produktow miesnych, czesto mozna je znalezc w salatkach warzywnych np. w restauracji. Najczesciej podaje sie smazone pistacje z sola, ale jest wiele przepisow na slodkie desery, w ktorych sa obecne i zachwycaja swoim aromatem.

Mozna przygotowac rozne posilki. Jest ciekawy przepis z dodatkiem pistacji, na przyklad sosu. Aby to zrobic, wez czerwonego dojrzalego pomidora, pokroj go na male plasterki. Nastepnie uloz drobno posiekana cebule z posiekanymi orzechami. Musisz dobrze wymieszac i wlozyc tutaj czerwona papryke, niech sie zapali.

Alkoholowe ?Mojito? – klasyczny przepis

Jesli zdemontujesz przygotowanie koktajlu zgodnie ze wszystkimi zasadami barmanstwa, napoj musisz podac w specjalnej szklance typu highball (high glass) z cienka slomka. Jak wspomniano powyzej, napoj nalezy do kategorii ?long drink?, to znaczy dodaje sie do niego duza ilosc lodu i pije sie go przez dlugi czas, az lod sie rozpusci. Dekoracje szkla wykonuje sie plasterkiem limonki lub cytryny oraz zielona galazka miety.

Sklad receptury wg IBA:

  • rum srebrny lub bialy – 40 ml;
  • mieta pieprzowa – 6 listkow;
  • sok swiezo wycisniety z limonki ? 30 ml (owoce o masie ok. 70 g);
  • cukier trzcinowy bialy – 2 lyzki batonikowe;
  • Soda.

Proces gotowania jest prosty.

  • Liscie miety nalezy lekko zetrzec z dodatkiem cukru i soku z limonki.
  • Napelnij highball kruszonym lodem. Dodaj zmiksowany sok, miete i cukier, wymieszaj.
  • Wlej rum.
  • Uzupelnij szklanke sody.

To wszystko, wloz rurke, udekoruj szklanke i napoj gotowy. Oprocz orzezwiajacego smaku Mojito ma niepowtarzalny wyglad. Mrozone liscie miety dodaja smaku wizualnej swiezosci.

Trening

Pistacje mozna kupic w zwyklym supermarkecie lub zaopatrzyc sie w produkt w sklepie internetowym. Zaleca sie wstepne oczyszczenie obrabianego przedmiotu z muszli i lusek, dokladne splukanie i moczenie przez 30 minut w celu usuniecia goryczy.

W tym czasie mozna zagotowac wode w rondlu, w ktorym konieczne jest zagotowanie gotowych ziaren, aby konsystencja stala sie delikatna, z charakterystycznym tlustym posmakiem. Uloz pistacje na papierze pergaminowym, zlozone w kilka warstw lub osusz recznikiem, aby pozbyc sie nadmiaru plynu z orzechow.

Przygotowanie

Wez patelnie z grubym dnem, odpowiednia jest odmiana zeliwna, ktora jest podgrzewana na kuchence i lekko nasmarowana olejem. Rozloz pistacje cienka warstwa i wymieszaj drewniana lopatka, aby skladnik sie nie przypalil. Przygotowanie pysznej przystawki zajmuje 5 minut. Zaleca sie wziecie jednego orzecha i zlamanie go: jesli jest zlocisty w srodku i pachnie pysznie, mozna go usunac, jesli jest zielonkawy, trzeba go troche dluzej przytrzymac.

Druga opcja nie wymaga wstepnego przygotowania: pistacje bez obierania skorupki umieszcza sie na patelni i dokladnie miesza. Gdy zaczna trzeszczec, a mieszkanie wypelni sie aromatem prazonych orzechow, mozna je usunac.

Zalecana literatura: Jak przechowywac sadzonki truskawek kasetonowych w zimie

Zaleca sie pozostawienie produktu na serwetce lub pergaminie na kilka minut, aby usunac nadmiar tluszczu, w przeciwnym razie taka przekaska bedzie zbyt kaloryczna i zaszkodzi sylwetce.

Pistacje suszone w piecu utrzymuja sie przez okolo rok, kiedy swieze odmiany szybko psuja sie i nabieraja gorzkiego smaku.

Historia koktajlu Mojito

Teraz Twoi goscie nie pozostana obojetni. A dla szczegolnie zainteresowanych, mozesz opowiedziec kilka zabawnych faktow na temat historii napoju.

Przepis Mojito przyszedl do nas z goracych wysp Kuby. Jego poprzednik uwazany jest za ?Mroczny?, znany wsrod piratow starej Anglii. Bractwo to nie zawsze moglo sobie pozwolic na wysokiej jakosci rum, wiec szukali sposobu na lekkie upiekszenie smaku alkoholu. Piraci doszli wiec do wniosku, ze sok z limonki i miety dobrze maskuje nieprzyjemne smaki i uatrakcyjnia rum nawet dla najbardziej wybrednych koneserow.

W tej samej formie, ktora jest dzis popularna, Mojito po raz pierwszy pojawilo sie w menu w Sloppy Joe’s Bar w Hawanie w 1931 roku. Przepis znaleziono w notatkach barmana.

Koktajl szybko zyskal popularnosc, glownie ze wzgledu na jego zdolnosc do dobrego orzezwienia w czasie upalow.

Mojito to jeden z tych koktajli, ktore sa dobre zarowno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Napoj nie pozostawil obojetnym nawet Ernesta Hemingwaya. W jego autografie, pozostawionym do hawajskiego baru, widnialy slowa: ?Moje Daiquiri na Floridita, moje Mojito w Bodeguita?.

Nie susz pistacji w mikrofalowce dluzej niz 5 minut. +3 + 10 / – 7, 44 przeczytania

Jesli tak sie zdarzylo, ze kupiles pistacje w supermarkecie i okazaly sie mokre, nie zostawiaj ich ?suchych? w kuchence mikrofalowej przez dziesiec minut w szczelnie zamknietym pojemniku. Wyprobowany. Porady, jak je prawidlowo wysuszyc, przyjmowane sa z przyjemnoscia :)))

Jesli tak sie zdarzylo, ze kupiles pistacje w supermarkecie i okazaly sie mokre, nie zostawiaj ich ?suchych? w kuchence mikrofalowej przez dziesiec minut w szczelnie zamknietym pojemniku. Wyprobowany. Porady, jak je prawidlowo wysuszyc, przyjmowane sa z przyjemnoscia :)))

Funkcje przechowywania pistacji w lupinach

Aby pistacje byly korzystne, musza byc swieze i w pelni dojrzale. Mozesz przechowywac orzechy w lupinie i bez niej. W dojrzalych owocach jest lekko otwarty, jakby naciety, a kolor ziaren jest szmaragdowy. Powloka chroni orzechy przed srodowiskiem zewnetrznym i przedluza ich trwalosc.

Mozesz przechowywac pistacje:

  • W szafce kuchennej lub szafie. Przez szesc miesiecy beda zdatne do spozycia.
  • W lodowce w temperaturze od dwoch do szesciu stopni. Pistacje nie straca swoich dobroczynnych wlasciwosci nawet przez dziewiec miesiecy.
  • W zamrazarce. W takim miejscu orzechy przetrwaja co najmniej rok.

Aby pistacje pozostaly swieze i wysokiej jakosci przez caly okreslony czas, nie nalezy zapominac o kilku zasadach:

  • orzechy nalezy wlac do szklanego pojemnika lub szczelnej torby polietylenowej;
  • pistacje nalezy trzymac z dala od swiatla slonecznego i zrodel ciepla (baterie, grzejniki);
  • jesli w lecie termometr w pokoju wzrosl powyzej 25 stopni, lepiej przeniesc owoce z szafek kuchennych do lodowki;
  • wilgoc wplywa na bezpieczenstwo orzechow. Z powodu jego nadmiaru na pistacjach pojawia sie plesn i plesn. Dlatego, jesli w kuchni lub spizarni jest zbyt wilgotno, orzechy nalezy rowniez przeslac do lodowki;
  • okresowo nalezy sprawdzac pistacje, a owoce, ktore zaczely sie psuc, nalezy usuwac. Oznaki nieswiezosci to kropki na muszli, pojawienie sie ciemnych plam i plesni;
  • niepozadane jest mieszanie nowo zakupionych orzechow z tymi, ktore przez jakis czas byly przechowywane w pojemniku. Najprawdopodobniej takie pistacje maja rozna trwalosc. Mniej swiezych orzechow moze zepsuc nowa partie owocow;
  • pistacje nie znosza bliskosci innych rodzajow orzechow. Dlatego nie mozna ich przechowywac razem w jednym pojemniku.
Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko