Jak zrobic bimber z miazszu dojrzalych bananow

Opis plodu

W rzeczywistosci drzewo bananowe to ziolo, a owoce, odpowiednio, to jagody. Okazuje sie, ze bimber z tego produktu mozna nazwac napojem jagodowym.

Banany zawieraja okolo 25% cukru, ale jesli chodzi o dojrzale owoce. Na dostawe do naszego kraju banany sa zbierane jeszcze zielone, a gdy dojrzewaja w sklepach i magazynach, maja tylko 12% cukru. Ale to dobry wskaznik, poniewaz winogrona zawieraja tylko 16% cukru.

Owoce maja wysoka zawartosc kalorii, sa uwazane za hipoalergiczne, dlatego mozna je wprowadzac do zywnosci uzupelniajacej dla niemowlat. Banany sa bogate w potas, witamine E i C.

Banan – co to jest?

Glowne miejsce, w ktorym rosnie ta jagoda, znajduje sie w tropikalnych szerokosciach geograficznych o temperaturze powietrza co najmniej 10 ?. Tak, banan to jagoda, a roslina, ktora wydaje takie owoce, to nie drzewo, ale trawa.

Banan

Wiele odmian nie jest dostepnych do degustacji w odleglych krajach, poniewaz owoce szybko sie psuja. Z tego samego powodu prawie wszystkie banany importowane na nasze rynki sa zbierane i wysylane jako zielone. Juz w drodze i na polkach dojrzewaja. W pelni dojrzaly owoc zawiera od 25% do 30% cukrow prostych: glukozy, fruktozy, sacharozy. Biorac pod uwage, ze glowny produkt winiarski, czyli winogrona, zawiera tylko do 16% cukrow, staje sie oczywiste, ze banany zdecydowanie nadaja sie do warzenia domowego. Sa w nich rowniez obecne polisacharydy i skrobia, ale ich zawartosc to zaledwie 1-2%.

Poniewaz nie mozna zbierac bananow we wlasnym ogrodzie, bedziesz musial wydac okreslona kwote pieniedzy na ich zakup. Ale nie denerwuj sie, przejrzale owoce, najlepiej z przyciemniona skorka, lepiej nadaja sie do robienia zacieru. Takie banany beda kosztowac znacznie mniej, chociaz trzeba postarac sie znalezc co najmniej 10 kg przejrzalych owocow. Zgnile i splesniale owoce nie nadaja sie na bimber. Skore trzeba bedzie wyrzucic: najprawdopodobniej zostala potraktowana chemikaliami, aby zapewnic bezpieczenstwo ladunku podczas dlugiej podrozy.

Wybor odpowiednich skladnikow

Aby zrobic bimber z bananami, musisz starannie wybrac owoce. Najlepiej nadaja sie owoce przejrzale, ale w zadnym wypadku nie zgnile lub z obecnoscia plesni. Nie zaleca sie stosowania skorek z owocow, poniewaz sa one poddawane obrobce chemicznej, co pozwala przedluzyc okres przydatnosci do spozycia, a uzyte do tego substancje moga byc niebezpieczne dla zdrowia. Ponadto w skorupce jest malo cukru, wiec nie powinienes tak duzo oszczedzac.

Wazny !!! Jablkowy bimber w domu

Wazny! Jesli banany sa nadal zielonkawe, to przed zrobieniem zacieru nalezy dac im czas na dojrzewanie.

Przepis na zacier bananowy

Przepis bedzie wymagal nastepujacych skladnikow:

  • 10 kg bananow;
  • 1-4 kg cukru;
  • 5 litrow wody;
  • Drozdze do wina lub alkoholu, 4 lyzki. l.

Aby ugasic piane, potrzebujesz ciasteczek (na kazde 10 litrow 1 sztuki), lyzeczki kwasnej smietany lub kefiru lub stolu oleju roslinnego.

Z tej ilosci skladnikow otrzymujesz 2,5 litra bimbru. Cukier nalezy dodac do smaku, jesli chcemy pozostawic aromat i posmak owocu, to slodzika powinno byc mniej lub mozna go w ogole nie dodawac.

Prosty przepis na zacieru

Braga na bananach na bimber sklada sie z nastepujacych skladnikow:

  • owoce – 10 kg;
  • cukier (wedlug uznania winiarza) – 1-4 kg;
  • woda – 5 litrow. Jesli stosuje sie cukier, na kazdy kilogram cukru dodaje sie 4 litry wody;
  • drozdze suszone – 60 gramow lub brykietowane – 300g;
  • smietana lub kefir – 2 lyzki na 10 litrow brzeczki.

Banan braga tworzy ogromna ilosc piany. Lyzka kwasnej smietany z latwoscia go zgasnie, a napar przestanie sie ?unosic?.

Im wiecej cukru zostanie dodane, tym slabszy bedzie smak banana. Milosnikom – winiarzom zaleca sie gotowanie bez cukru.

Aby uzyskac wysokiej jakosci bimber, zaleca sie stosowanie wylacznie drozdzy winnych lub fermentu sporzadzonego wedlug standardowej receptury. Wraz z tym warto pamietac, ze proces fermentacji drozdzami winnymi lub zakwasem trwa kilkakrotnie dluzej niz zwykle.

Banan braga na bimber – produkcja krok po kroku:

  • usun skorke z owocu;
  • zmiel miazge do stanu papkowatego;
  • wlej wode do duzej aluminiowej patelni, dodaj mieszanke bananowa i dodaj cukier, jesli jej uzywamy;
  • mieszac do uzyskania jednolitej gestosci;
  • dodac drozdze lub zakwas;
  • jesli brzeczka jest gesta, dodaj wode i dobrze wymieszaj. Brzeczka musi byc plynna;
  • musisz napelnic pojemnik do polowy. Podczas fermentacji zacier bananowy tworzy duzo piany. Aby zacier nie wyplywal z pojemnika, dodaj 2 lyzki kwasnej smietany do 10 litrow brzeczki;
  • na pojemniku montujemy uszczelnienie wodne;
  • naczynie z zacierem stawiamy w cieplym miejscu, a dodatkowo owijamy kocem lub kocem;
  • brzeczka bedzie fermentowac przez 5 do 45 dni. Okres fermentacji zalezy bezposrednio od rodzaju i jakosci drozdzy oraz warunkow temperaturowych.
  • Pod koniec fermentacji przestanie sie wydzielac gaz, zacier bedzie mial gorzki smak i uwolni dosc duzy osad. Dzieki tym wskaznikom zacier jest gotowy do destylacji.

    Banan braga

    Skladniki do przygotowania zacieru bananowego:

    • owoce – 10 kilogramow;
    • cukier granulowany – 6 kilogramow;
    • woda – 29 litrow z cukrem i 5 litrow bez cukru;
    • drozdze – 145 gram suszu lub 720 gram brykietu; jesli zacier jest bez cukru, to 25 gramow suchej masy lub 120 gramow brykietow.

    Zacier bananowy na bimber i etapy jego produkcji:

  • usun skorke z owocu;
  • zagniesc do stanu kleiku;
  • wlej wode do duzej aluminiowej patelni, dodaj kleik i wlej cukier puder;
  • mieszaj do monotonii;
  • poloz patelnie na kuchence i podgrzej mieszanine do 55 stopni;
  • trzymaj patelnie na bardzo malym ogniu przez godzine, utrzymujac temperature mieszanki w granicach 55-58 stopni;
  • w tym czasie regularnie mieszaj mieszanke, aby sie nie palila i nie tworzyly grudek;
  • schlodzic mieszanine do 30 stopni;
  • wlac do pojemnika, w ktorym zacier bedzie fermentowal i dodac drozdze;
  • przynosimy smietane – 2 lyzki. l. na 10 litrow zacieru;
  • zaloz uszczelnienie wodne i umiesc w ciemnym miejscu, w ktorym temperatura powietrza powinna wynosic 18-27 stopni;
  • fermentacja potrwa 5-12 dni.
  • WAZNY. Podczas gotowania mieszanki niezwykle wazne jest, aby jej nie przegrzac. W temperaturach powyzej 60 stopni enzymy ulegaja zniszczeniu, co negatywnie wplywa na fermentacje.

    Kiedy w uszczelnieniu wodnym przestana pojawiac sie babelki lub rekawica odpadnie, oznacza to, ze zacier mozna poddac destylacji.

    Dostaje bananowy bimber

    Bimber bananowy zawiera nastepujace Skladniki:

    przefiltruj sfermentowany zacier przez 6-8 warstw gazy i dokladnie wycisnij miazsz. Zacier jest filtrowany, aby nie palil sie podczas destylacji. Spalony zacier nada gotowemu produktowi zly smak i zapach.

  • wlac zacier do kostki destylacyjnej;
  • pierwsza destylacje przeprowadzamy, az sila strumienia osiagnie 30 stopni;
  • mierzymy moc otrzymanych produktow, okreslamy obecnosc czystego alkoholu:
  • objetosc mnozy sie przez stopien sily i dzieli przez 100;
  • zrobiony bimber rozcienczamy woda do 20 stopni i ponownie destylujemy;
  • przy pierwszym zjezdzie zbieramy ok. 12-15% osobno. Niemozliwe jest spozycie wybranej ilosci plynu – jest to alkohol techniczny;
  • konczymy spozywanie alkoholu, gdy sila w strumieniu spada ponizej czterdziestu stopni. Odurzajacy plyn nie pali sie;
  • bimber na bananach rozcienczamy woda do pozadanej sily.
  • Przed degustacja alkohol przechowujemy w szczelnie zamknietym szklanym pojemniku przez 2-3 dni, aby ustabilizowac smak.

    Proces uzyskiwania napoju

    Na poczatku banany sa dobrze umyte i obrane. Dalej, proces krok po kroku wyglada tak:

    • posiekaj miazsz owocow do stanu papkowatego za pomoca blendera lub maszynki do miesa;
    • dodaj cukier (w razie potrzeby), wode i doprowadz do stanu jednorodnego;
    • wysylane do kontenera, ktory jest podpalany;
    • podgrzany do 56-60?C i utrzymywany w tej temperaturze przez 1 godzine;
    • mieszanine nalezy stale mieszac, aby nie tworzyly sie grudki, a kleik sie nie palil;
    • po 60 minutach powstala mieszanine chlodzi sie do 30 ? C;
    • wyslij brzeczke do pojemnika, w ktorym bedzie zaparzana;
    • dodawanie zakwasu lub drozdzy;
    • aby stlumic zwiekszone pienienie, dodac ciasteczka lub produkty mleczne, maslo;
    • szyjka pojemnika jest zakryta rekawica lub zainstalowanym uszczelnieniem wodnym.

    W tym stanie napar powinien stac od 7 do 30 dni. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczac 25?C. Konieczne jest naleganie w zacienionym miejscu. Zwinieta rekawiczka i metny osad na dnie beda oznaczac koniec procesu fermentacji.

    Destylacja i oczyszczanie produktu

    Banan braga podlega obowiazkowej filtracji, poniewaz istnieje duze ryzyko, ze spali sie podczas destylacji. Aby to zrobic, mozesz uzyc zwyklej gazy, zlozonej kilka razy, po czym uzyskana ciecz mozna wlac do kostki destylacyjnej.

    Wazny !!! Jak zrobic palony cukier na bimber

    Pamietaj, aby przeprowadzic pierwsza destylacje po raz pierwszy do sucha, az ilosc alkoholu w strumieniu spadnie do 10%. Jesli nie mozna bylo osiagnac takiej sily, surowiec rozciencza sie woda.

    Podczas drugiej destylacji przeprowadza sie destylacje frakcyjna, podczas ktorej wybiera sie ?glowy? i ?ogony?.

    Uwaga! Zaleca sie przeprowadzenie procesu czyszczenia pomiedzy pierwszym a drugim etapem destylacji.

    Dodatkowe czyszczenie jest glownym warunkiem uzyskania smacznego i wysokiej jakosci bimbru w domu.

    Bimber bananowy mozna obierac na kilka sposobow:

    • z mlekiem;
    • bialko jajka;
    • soda kalcynowana.

    Do czyszczenia mlekiem 10 litrow bimbru wymaga 1 litra mleka. Jednak metoda jest dlugotrwala, bedziesz musial poczekac, az utworzy sie osad, po czym nadal wymagana jest filtracja.

    Uzywajac jajek, nalezy oddzielic bialko, ktore jest ubijane woda w temperaturze pokojowej. Na 1 litr bimbru potrzebujesz 2 bialek. Najpierw ubita mieszanke miesza sie z niewielka iloscia bimbru, a nastepnie tylko z pozostala ciecza. Po utworzeniu osadu, co zajmuje okolo 2 godzin, przeprowadza sie filtracje.

    Wazny! Nie przeprowadza sie czyszczenia na etapie posrednim miedzy destylacjami z jajami. Nie nalezy uzywac manganu do filtrowania bimbru i zacieru z bananow.

    Filtracja soda kalcynowana polega na dodaniu jej do gotowego produktu – 1 g na 1 litr plynu. Mieszanine dobrze wstrzasa sie przez okolo 10 minut i przesacza.

    Nalewka bananowa na bimberze jest nie mniej ciekawa w smaku. Aby go przygotowac, 900 ml bimbru bedzie wymagalo 450 g suszonych owocow, cukru (450 g), 6 g imbiru. Mozesz dodac troche waniliny, jesli chcesz. Wszystkie skladniki sa mieszane z wyjatkiem cukru i podawane przez 3 tygodnie. Nastepnie syrop cukrowy przygotowuje sie w 600 ml wody, miesza z nalewka i nalega na kolejny 1 tydzien.

    Wazny !!! Gotowanie bimberu z brzoskwin w domu

    Zlozona opcja z oswietleniem

    Wyjasnienie prania odbywa sie w celu oczyszczenia z:

    • drobna zawiesina drozdzy;
    • eter etylowy;
    • oleje fuzlowe;
    • frakcje eterowo-aldehydowe;
    • inne szkodliwe zanieczyszczenia.

    Podczas procedury klarowania powyzsze substancje osadzaja sie na dnie pojemnika, w ktorym chodzi pranie. Nastepnie jest usuwany z osadu i destylowany do surowego alkoholu. Jesli nie zastosujesz sie do tej procedury, w koncu uzyskany produkt bedzie mial smak i zapach drozdzy, a ponadto pozostana szkodliwe substancje.

    Pranie metody klarowania

    • Najbardziej powszechna i uznana metoda jest zastosowanie bentonitu.

    Bentonit to w 100% naturalny material pozyskiwany z gliny bentonitowej. Charakteryzuje sie doskonalymi wlasciwosciami adsorpcyjnymi, ktore umozliwiaja oczyszczenie gotowego zacieru z metnosci i uczynienie go przezroczystym. Zasada dzialania bentonitu: w sfermentowanej cieczy bentonit wciaga ziarna zuzytych mikroczastek drozdzy i osadza sie z nimi na dnie, oczyszczajac w ten sposob napoj.

    Sprzedaja bentonit w opakowaniach termoplastycznych o wadze 150 gramow.

    Podczas stosowania bentonitu alkohol w pewnym stopniu traci swoj smak i aromat. Wielu winiarzy, wiedzac o tej wlasciwosci bentonitu, stara sie go uzywac rzadko.

    • Ponadto, aby wyjasnic zacieru, uzywaja: kazeiny, zelatyny i kleju rybnego. To praktycznie to samo, co bentonit. W rezultacie – ten sam wynik i te same straty.
    • Powszechna metoda klarowania jest trzymanie zacieru na zimno. Zanieczyszczenia w zacierze zamarzaja i wytracaja sie. Smak napoju nie zostaje utracony, ale takze nie ujawniony.

    Zasady przechowywania bimbru bananowego

    Zasadniczo kazdy pojemnik nadaje sie do przechowywania bimbru, ale szklo jest idealnym rozwiazaniem. To szklo, ktore nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Bardzo wazne jest szczelne zamkniecie pojemnika, aby opary alkoholu nie wyparowaly, a tym samym nie zmniejszyla sie moc. Nie przechowywac w pojemnikach, ktore nie sa przeznaczone do jedzenia, a nawet nie sa pozadane w krysztalowym pojemniku. Zawiera 30% tlenku olowiu, co niekorzystnie wplywa na jakosc produktu, a przy dlugotrwalym przechowywaniu ciecz moze nawet stac sie niebezpieczna dla zdrowia.

    Niedopuszczalne jest, aby promienie sloneczne padaly na bimber, temperatura w pomieszczeniu musi byc utrzymywana na tym samym poziomie. Napoj mozna przechowywac w lodowce (ale nie w zamrazarce), w piwnicy lub po prostu w szafie.

    Pamietaj, ze bimber, w ktorym pojawil sie osad, nie nadaje sie do spozycia, jest to oznaka niewlasciwego przechowywania napoju.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko