Jak zrobic brandy w domu wedlug przepisu ze zdjeciem

Na bazie winogron

Starozytnym i tradycyjnym sposobem wytwarzania bimbru jest zacier winogronowy. Winogrona nie tylko nadaja napojowi wyjatkowy smak, ale takze dostarczaja wielu skladnikow odzywczych. Uzyj jagod, winogron i ciasta, ktore pozostaje po uwolnieniu soku.
Nalewka powstaje na gotowym, wyrafinowanym bimberze. Obejmuje:

  • 5 litrow bimbru;
  • slodkie czarne winogrona – 3-4 kg;
  • cukier lub syrop cukrowy.

Jagody umieszcza sie w pojemniku i ubija mozdzierzem, aby sok wyplynal. Do kompozycji dodaje sie cukier i polewa bimberem. Nalegaj w ciemnym miejscu przez 3 tygodnie. Napoj jest filtrowany i degustowany.

Brandy zrob to sam bedzie doskonalym dodatkiem do swiatecznego stolu. Napoj alkoholowy jest bezpieczny, poniewaz przygotowywany jest samodzielnie wedlug specjalnej receptury i zawiera wylacznie naturalne skladniki. Bedziesz mogl zaskoczyc swoich gosci owocowa brandy, a staniesz sie slawny jako doswiadczony winiarz.

Przepis na grappe

Grappa (wloska wodka) to napoj brandy, ktory po raz pierwszy zostal wyprodukowany wiele wiekow temu przez wloskich winiarzy. Jest przygotowywany nie z wina gronowego, ale z wyciskanych – miazgi, nasion, skorki.

Skladniki:

  • 10 litrow wytlokow winogronowych
  • 5 kg cukru pudru
  • drozdze winne – 100 g
  • 30 litrow przegotowanej i schlodzonej wody

Wytloki z winogron wkladamy do pojemnika (drewnianego, szklanego), dodajemy cukier i drozdze oraz wode, mieszamy i odstawiamy do fermentacji na 5-7 dni. Przez caly ten okres mieszamy napoj raz lub dwa razy dziennie. Nastepnie odkladamy zacier w ciemne miejsce na kolejne dwa tygodnie. Nastepnie filtrujemy zawartosc i destylujemy zacier za pomoca specjalnych urzadzen.

Po destylacji napoj mozna odstawic w beczce (dobrze jest uzyc drewnianych pojemnikow z debu lub wisni), a nastepnie zabutelkowac. Czas trzymania grappy okreslany jest zgodnie z zasada ?im dluzej tym lepiej?.

Jakie sa skladniki napoju?

Glownym skladnikiem sa oczywiscie jablka, chociaz istnieja przepisy na gruszki. Co wiecej, nie nadaja sie zwykle jablka z rynku – musza byc wysokiej jakosci, poniewaz wplynie to na smak gotowego produktu. W ojczyznie Calvados istnieja specjalne plantacje owocow, na ktorych uprawiane sa specjalne odmiany jablek, z ktorych przyrzadza sie ulubiony alkohol.

W zaleznosci od walorow smakowych owocow, Calvados dzieli sie na rozne typy:

  • gorzki;
  • Slodkie;
  • slodko-kwasny;
  • kwasny.

Wszystko jest zrobione w taki sposob, aby kazdy milosnik mogl znalezc swoj wlasny, wyjatkowy gust. Warto zauwazyc, ze aby ujawnic pytanie, jak zrobic Calvados, nalezy zapoznac sie ze wszystkimi 48 rodzajami uprawianych jablek, z ktorych powstaje ten napoj alkoholowy.

Jablka sa glownym skladnikiem Calvados.

Istnieja rowniez przepisy na robienie roznych brandy gruszkowej, ale jest to cos w rodzaju analogu, poniewaz oryginalny Calvados jest wytwarzany wylacznie na bazie jablka.

Wazny! Czasami do napoju mozna dodac troche przypraw, ale nalezy to robic z umiarem (aby nie zepsuc smaku Calvadosowi)

Koktajle z likierem wisniowym

Istnieje mnostwo koktajli, ktore zawieraja likiery wisniowe. Najpopularniejsze napoje z likierem wisniowym wymieniono ponizej.

?Brudna Shirley?

Pogarszac:

  • Wodka – 30 ml;
  • Likier wisniowy – 15 ml;
  • Grenadyna – 5 ml;
  • Soda – 150 ml.
  • Wisnia – 1 szt.

Przygotowanie:

Napelnij Hayball kruszonym lodem, wlej wodke i likier. Dodaj sode. Rzuc troche granatu. Poloz wisienke na wierzchu do dekoracji.

„Krew i piasek”

Skladniki:

  • Whisky – 25 ml;
  • Likier wisniowy – 25 ml;
  • Sok pomaranczowy – 25 ml;
  • Wermut czerwony – 25 ml.

Jak zrobic:

Wlej troche lodu do shakera. Dodaj whisky, likier, wermut i sok. Dokladnie wymieszac. Wlac do szklanek przez sitko bez lodu.

Technologia wytwarzania brandy

Ogolnie technologia przygotowania brandy sklada sie z trzech glownych etapow:

  • Poczatkowo wymagane jest przygotowanie surowca, ktory nalezy poddac dalszej destylacji za pomoca destylatora. Mozesz uzyc wina gronowego. Dobre mlode wino lub nieudany produkt na bazie winogron jest dobre do brandy. Rowniez ciasto winogronowe, ktore pozostalo po przygotowaniu wina, bedzie dobrym surowcem. Mozesz uzyc zacieru na bazie owocow.
  • Bezposrednio proces destylacji. Mozna to zrobic raz lub kilka razy. Liczba czasow destylacji zalezy od mocy zacieru i pozadanego rezultatu.
  • Ostatnim etapem jest starzenie sie napoju. Uwaza sie, ze im dluzej lezakuje ten alkohol, tym lepsza jest jego jakosc. Jednoczesnie istnieja dobrze znane odmiany brandy, ktore nie podlegaja procesowi starzenia. W przypadku, gdy nie ma debowych beczek do starzenia, mozna uzyc wiorow debowych. Jednak zrebki poprawiaja smak, jednoczesnie zmniejszajac moc alkoholu.
  • Proces produkcji brandy

    Ogolnie rzecz biorac, proces sprzedazy brandy w domu nie jest trudny. Ten napoj jest przygotowywany w roznych krajach, ma ogromna liczbe odmian.

    Domowe przepisy na bimber brandy

    Najprawdopodobniej wiele osob slyszalo o takim napoju alkoholowym jak brandy, ale nie wszyscy wiedza, czym rozni sie on od koniaku. Brandy obejmuje wszystkie napoje alkoholowe o mocy 40-60 stopni, ktore uzyskuje sie przez destylacje sfermentowanego soku owocowego. Brandy nazywana jest rowniez winem palonym. Napoj otrzymywany jest z soku z roznych owocow: winogron, gruszek, jablek i innych owocow. Jesli chcesz, mozesz zrobic wlasna brandy. Domowa brandy z bimberu, ktorej receptura nie jest prosta, niewiele rozni sie od oryginalnego napoju, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz palone wino zgodnie z zasadami.

    Jak zrobic brandy w domu?

    Poniewaz istnieje ogromna liczba odmian tego napoju, sklad brandy jest rowniez inny. Napoj moze rowniez roznic sie moca gotowego produktu. Ponizej jest kilka sposobow na przygotowanie tego napoju.

    Brandy z zacieru wytlokowego

    Skladniki tego przepisu beda nastepujace:

    • 5 kg ciasta;
    • 15 litrow wody;
    • 2,5 kg cukru;
    • 50 g suchych drozdzy.

    Ogolnie procedura przygotowania zacieru do brandy i innych napojow alkoholowych bedzie identyczna. Ciasto winogronowe nalezy wlozyc do duzej miski pod warunkiem, ze jest miejsce na proces fermentacji. Nastepnie musisz wlac cukier, dodac drozdze.

    Lekko podgrzej wode (do 30-35 C, nie wiecej) i przelej do naczynia z ciastem, cukrem i drozdzami. Otrzymana mase dokladnie wymieszac i pozostawic do fermentacji na okolo 14 dni. Miazge nalezy mieszac co kilka dni.

    Po fermentacji mozesz przejsc do drugiego etapu – destylacji. Powstale przemycie jest dobrze filtrowane. Ponadto zaleca sie wyprzedzic go dwukrotnie. Ponadto pierwsza destylacje nalezy przeprowadzic powoli (nie nalezy destylowac wiecej niz 3 litry w ciagu godziny).

    Po pierwszej destylacji konieczne jest dodanie wody do powstalego produktu (do pierwotnej objetosci) i ponowna destylacja.

    Ostatnim etapem bedzie starzenie sie napoju. W tym celu nalezy go wlac do przygotowanych debowych beczek lub szklanych pojemnikow, ktorych dno wylozone jest wiorami debowymi. Czas starzenia brandy wynosi od 6 miesiecy. Jednoczesnie wraz ze wzrostem okresu starzenia napoju jego jakosc ulegnie poprawie.

    Jak zrobic brandy z calych winogron

    Aby uzyskac napoj najwyzszej jakosci, do jego przygotowania mozesz uzyc samych winogron, a nie ciasta. W takim przypadku proces gotowania bedzie roznil sie od powyzszego przepisu tylko na etapie robienia zacieru. Destylacja i dojrzewanie napoju beda identyczne jak w poprzednim przepisie.

    Bedziesz potrzebowac nastepujacych skladnikow:

    • pol wiadra winogron (calkowita objetosc to okolo 4 litry);
    • 2,5 kg cukru;
    • 10 litrow wody (w razie potrzeby).

    W takim przypadku drozdze do zacieru nie sa wymagane. Wlozyc winogrona do duzego rondla i zmiazdzyc. Najlepiej wybrac naczynia emaliowane. Nastepnie musisz wypelnic okolo polowy cukru, wszystko wymieszac.

    Aby przygotowac wysokiej jakosci wino, ktore pozniej posluzy jako baza do brandy, zaleca sie zalozenie uszczelnienia wodnego i pozostawienie zacieru do fermentacji przez okolo 2 tygodnie. Gaz zostanie wypuszczony przez uszczelnienie wodne po kilku godzinach, jesli tak sie nie stanie, mozna dodac okolo 5 litrow wody.

    Pod koniec fermentacji nalezy odcedzic powstale mlode wino, dodac kolejne 5 litrow wody i pozostala polowe cukru. Nastepnie nalezy wlac wino do butelek lub puszek, wypelniajac pojemniki tylko 2/3, pozostawiajac miejsce do fermentacji. Czas trwania ?dodatkowej fermentacji? to jeszcze okolo 20 dni. Nastepnie mozesz przejsc do procedury destylacji.

    Do przepisu mozna dodac cynamon, wanilie, gozdziki lub karmel dla wzmocnienia aromatu i smaku. W takim przypadku dodaj zadane skladniki do powstalej bazy wina i pozwol mu parzyc jeszcze przez kilka dni, a nastepnie odcedz.

    Prosty przepis na brandy bez destylacji

    Do tego przepisu mozna uzyc dowolnych slodkich owocow lub jagod. Moga to byc brzoskwinie, sliwki, gruszki itp. Proces gotowania wyglada nastepujaco:

    • Nalezy przygotowac odpowiedni pojemnik. Moze to byc 3-litrowy szklany sloik lub inny ciasno dopasowany pojemnik. Pozadane jest wysterylizowanie tego pojemnika.
    • Nastepnym krokiem jest przygotowanie owocow. Musza byc umyte i obrane, nie zaleca sie zbyt drobnego krojenia owocow i usuwania z nich nasion.
    • Wlej warstwe cukru na dno pojemnika. Okolo 1,5-2 cm.
    • Poloz warstwe owocow, ponownie przykryj cukrem. Powinien dokladnie przykryc owoce.
    • Uloz naprzemiennie warstwy cukru i owocow, az na krawedzi pojemnika zostanie okolo 5 cm cukru.
    • Zamknac pojemnik i pozostawic do fermentacji na 5-6 miesiecy. Wybierz ciemne i chlodne miejsce do fermentacji brandy.

    Rezultatem jest slodka i niezbyt mocna brandy na bazie owocow.

    Obecnie znana jest ogromna liczba roznych opcji przygotowania brandy. Ten napoj jest dosc latwy do przygotowania w domu na bazie naturalnych i wysokiej jakosci skladnikow. Ta brandy mozna delektowac sie zarowno w przytulnej rodzinnej atmosferze, jak i tym napojem poczestowac gosci podczas swiatecznej uczty.

    Przepisy

    1) Najprostszy z punktu widzenia robienia brandy jest przepis zawierajacy owoce i cukier:

  • Najpierw nalezy przygotowac szklany pojemnik i dokladnie go wysterylizowac. Nastepnie mozesz przygotowac owoce – moga to byc morele, jablka, brzoskwinie, sliwki i inne owoce. Zaleca sie obrac owoce z szypulek i dokladnie umyc. Nie musisz kroic owocow, poniewaz do przygotowania brandy beda potrzebne cale owoce.
  • Cukier nalezy wylewac na dno pojemnika, tak aby grubosc jego warstwy wynosila 1,25 centymetra. Nastepnie poloz warstwe owocow na wierzchu cukru. Nastepnie cukier nalezy ponownie wylac na owoce i rozprowadzic, przy czym do krawedzi pojemnika powinno pozostac co najmniej 1,3 centymetra.
  • Sloik z polfabrykatem zwija sie i umieszcza na szesc miesiecy w ciemnym miejscu o niskiej temperaturze (moze to byc piwnica).
  • Po szesciu miesiacach brandy mozna przelac do innego pojemnika, jednoczesnie ja filtrujac. Te manipulacje mozna wykonac za pomoca plastikowego lejka. Nastepnie brandy mozna uznac za gotowa.
  • Brandy przygotowana wedlug najprostszej receptury zawiera minimum alkoholu, wiec nalezy do lekkich napojow alkoholowych.

    2) Domowa brandy mozna przygotowac, dodajac do przepisu drozdze. Najpierw musisz przygotowac 3 kilogramy dowolnego owocu o znacznej zawartosci cukru. Owoce nalezy dobrze umyc i pokroic w cienkie plasterki. Nastepnie bedziesz potrzebowac glinianego dzbanka, do ktorego beda wkladane skladniki potrzebne do przygotowania brandy.

    Najpierw musisz wlac cukier na dno pojemnika i rozprowadzic cienka warstwa. Owoce sa nastepnie rozprowadzane na cukrze rowna warstwa. Nie napelniaj dzbanka po brzegi, poniewaz podczas fermentacji brzeczki wydzieli sie duza ilosc piany.

    W miedzyczasie w szklance wody nalezy wymieszac szesc lyzeczek drozdzy. Nastepnie drozdze i wode wylewa sie na owoce i cukier. Nastepnie do przedmiotu dodaje sie 6 szklanek zimnej wody.

    Postaw dzbanek z brzeczke na tacce i przykryj pojemnik talerzem. Naczynia z brzeczki sa wysylane na tydzien w chlodne miejsce bez dostepu do swiatla. W tym czasie w przedmiocie powstaje alkohol, ktory pozwoli uzyskac prawdziwa brandy. Gotowy napoj wlewa sie do szklanych butelek i spozywa schlodzony.

    3) Jak wspomniano, brandy premium mozna wytwarzac z winogron, ale nie z winogron. Aby zrobic brandy, musisz wziac czterolitrowe wiadro winogron, 2,5 kg cukru i 10 litrow wody. Do tego przepisu nie dodaje sie drozdzy. Najpierw winogrona umieszcza sie w duzym rondlu i miazdzy. Nastepnie do jagod dodaje sie polowe masy cukru wskazanej w przepisie, wszystko dokladnie miesza.

    Zamkniecie wodne umieszcza sie na pojemniku z cukrem i winogronami i umieszcza w cieplym, ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po zakonczeniu fermentacji mlode wino trzeba przefiltrowac i wlac do niego 6 litrow wody z reszta cukru. Nastepnie cale mlode wino nalezy wlac do szklanych sloikow (ale nie po brzegi). Wino bedzie fermentowac przez okolo 20 dni, po czym mozna je poddac destylacji.

    Do brandy z winogron mozna dodac troche cynamonu lub wanilii, aby dodac smaku.

    4) W domu mozesz zrobic brandy z ciasta winogronowego. Aby to zrobic, wez 5 kilogramow ciasta, 15 litrow wody, 2,5 kilograma cukru i 50 gramow suchych drozdzy. Przede wszystkim ciasto uklada sie w pojemnym naczyniu i dodaje sie do niego cukier i drozdze. W miedzyczasie wode trzeba bedzie podgrzac do 35 stopni i wlac do blanku brandy. Mase nalezy wymieszac i pozostawic do fermentacji przez 14 dni. Miazge trzeba mieszac co kilka dni.

    Skladniki i proporcje prawdziwego koniaku z winogron

    Produkcja koniaku przebiega przez kilka etapow, z ktorych pierwszym jest dojrzewanie zacieru winogronowego. Dla niej potrzebujemy niemytych winogron z dzikimi drozdzami, dzieki ktorym rozpocznie sie fermentacja. Ale jesli nie masz doswiadczenia w tworzeniu takiego zacieru, dla pewnosci lepiej dodac kilka gramow drozdzy winnych.

    Wyglad Isabelli, ktory swietnie komponuje sie z koniakiem.

    • Winogrona – 30 kg.
    • Cukier – 2 kg.
    • Woda – 4 litry.
    • Drozdze do wina – 5 gramow (wedlug uznania bimbru).
    • Zrebki debowe, batony lub beczka.

    Cukier jest dodawany wylacznie w celu zwiekszenia wydajnosci alkoholu. Uwaza sie, ze czesciowo przerywa aromat winogron, wiec idealnie wszystko powinno sie bez niego.

    Ale z doswiadczenia mozemy powiedziec, ze roznica w smaku w ogole nie jest odczuwalna, a ilosc bimbru po destylacji faktycznie wzrasta.

    Skokowo

    Smakosze wykwintnych napojow alkoholowych czesto zadaja pytanie: ?Jak zrobic mocny napoj alkoholowy – brandy wisniowa wlasnymi rekami?? Nie nalezy myslec, ze przepis na alkohol jest dosc skomplikowany i nie nalezy zawracac sobie glowy, aby nie zepsuc efektu koncowego. Zapewniamy, ze pomimo obcej nazwy, calkiem mozliwe jest zrobienie takiego drinka w domu. Ponadto powstaly produkt zadziwi swoim wysmienitym smakiem i aromatem, najwazniejsze jest, aby nie skapic trudnosci.

    • 10 kg dojrzalych wisni;
    • 10 litrow oczyszczonej wody;
    • 2 kg cukru;
    • 50 g suchych drozdzy.

    Smak gotowej ?mikstury? mozna poprawic cynamonem, gozdzikami, wanilia lub karmelem. Wisniowa brandy przygotowywana jest wedlug ponizszego szczegolowego opisu, co ulatwi prace poczatkujacym:

  • Oddziel wisnie od szypulki, lisci i zepsutych okazow, zmiazdz drewniana miazga.
  • Przeniesc do naczynia fermentacyjnego (duza szklana butelka).
  • Wsypac cukier, aktywowane drozdze, zalac ciepla woda podgrzana do 35C?C.
  • Dobrze wymieszaj, zaloz hydrofobe lub zaloz rekawice medyczna na szyje, zabezpieczajac ja lina.
  • Pozostaw w cieplym miejscu na 10-15 dni i przez pierwsze 5-7 dni stracaj ?nakretke? miazszu, potrzasajac zawartoscia butelki.
  • Po zakonczeniu procesu fermentacji (syfon przestaje wpuszczac dwutlenek wegla, a rekawica opada, osad opada na dno, zacier staje sie lekki i ma gorzki smak) ostroznie odcedz zacier z osadu.
  • Odcedzic kilkakrotnie i wlac do aparatu, aby otrzymac destylat. Jesli w zacierze pozostanie osad, wplynie to negatywnie na smak koncowego rezultatu, poniewaz moze sie spalic w kostce destylacyjnej.
  • Wykonac podwojna destylacje, przelac do przygotowanych butelek, dodac dowolna przyprawe do smaku i 1-2 wiorki debowe.
  • Zamknij korkami i przenies butelki do piwnicy, pozostawiajac je do dojrzewania przez 3-4 miesiace.
  • Im dluzej brandy sie starzeje, tym smaczniejszy i bardziej aromatyczny bedzie napoj.
  • Z powstalej brandy mozesz zrobic swietne koktajle na impreze z przyjaciolmi.

    Czym rozni sie od koniaku?

    To nie jest do konca poprawne. Tak, napoje sa podobne, ale sa roznice. Koniak to jedna z odmian brandy.

    Szlachetny koniak jest produkowany wylacznie we Francji. Jest to udokumentowane, dlatego kazdy produkt wydany w innych stanach o tej nazwie jest falszywy. Nie ma Dagestanu ani Armenii.

    Napoje maja ze soba wiele wspolnego, ale slowo ?koniak? jest uzywane w odniesieniu do nich jako codziennego. Jest tak przyjety, ze nikogo to nie dziwi. Ale prawdziwy koniak mozna znalezc tylko we Francji.

    Koniak produkowany jest wylacznie na bazie winogron. Nie moze zawierac zadnych obcych dodatkow, na przyklad niektorych innych jagod. Jesli chodzi o moc, koniak i brandy sa tu ?na rowni?: nieco mniej wiecej niz 40.

    Brandy mozna wytwarzac z winogron, owocow i jagod. Obecnosc dodatkow jest calkiem do przyjecia. Czesto dla poprawienia smaku do napoju dodaje sie karmel. Alkohol przechowywany jest w debowych beczkach przez lata (jak koniak).

    Kto moze zrobic brandy? Zasadniczo kazdy: nie ma ograniczen. Na butelkach widnieja nazwy producentow z Holandii, Austrii, Niemiec, Rosji – licencje na produkcje moze wydac swoim obywatelom kazde panstwo.

    Jak prawidlowo pic brandy?

    Zaleca sie stosowanie napoju winogronowego w taki sam sposob, jak koniaku – ze snifterow (szklanki w ksztalcie garnka na krotkiej nozce) lub ze kieliszkow w ksztalcie tulipana. Oceniaja aromat, lekko rozgrzewajac go w dloni, pija malymi lykami.

    Owocowe brandy czesto pije sie z kieliszkow likieru malymi lykami, cieszac sie delikatnym aromatem oryginalnych owocow.

    Ponadto brandy dodaje sie do kawy, herbaty, miesza z sokami. Alkohol ten jest czestym ?gosciem? roznych koktajli. Dodawany jest rowniez do slodkich wypiekow i deserow, ciast i ciastek ze smietana.

    Wszystkie brandy dobrze komponuja sie z serem, gorzka czekolada, owocami, zwlaszcza jesli sa uzywane jako srodek trawienny – po posilku. A niektore odmiany sluza jako glowny alkohol przy stole.

    Wiecej na ten temat na kanale: Jak zrobic domowy gin

    Kupujac wysokiej jakosci brandy lub samodzielnie przygotowujac ja w domu zgodnie z zasadami, mozesz uraczyc swoich gosci i samemu cieszyc sie delikatnym smakiem i aromatem.

    Udostepnij artykul za posrednictwem sieci spolecznosciowych znajomym – wlascicielom witryn i milosnikom dobrego alkoholu.

    Technologia

    Bez wzgledu na to, ktory przepis na brandy zostal wybrany, powinienes najpierw zapoznac sie z technologia wytwarzania tego napoju. Pierwszym krokiem w przygotowaniu napoju jest przygotowanie produktu do destylacji. Role takiego moze pelnic domowe wino, a nawet to, ktore zawiodlo. Do przygotowania brandy mozna uzyc sfermentowanego ciasta winogronowego, ktore zostalo po przygotowaniu wina. Jako surowiec do produkcji brandy mozna uzyc zacieru z dowolnych owocow.

    Bimbrowa brandy

    Kolejnym etapem produkcji brandy jest destylacja wybranych surowcow zawierajacych alkohol. Takie surowce zwykle wymagaja 2 destylacji. Waznym etapem przygotowania brandy jest jej dojrzewanie w debowych beczkach. Jednak nie wszystkie bimbery maja takie urzadzenia, dlatego w warunkach domowych brandy jest przechowywana w pojemnikach z wiorkami debowymi. Warto wziac pod uwage, ze wiorki debowe nie tylko poprawiaja smak brandy, ale takze zmniejszaja jej moc.

    Najwyzszej jakosci brandy mozna uzyskac poprzez destylacje wysokiej jakosci wina, a moc takiego napoju wyniesie 36-80 stopni. Brandy z wytlokow winogronowych ma wyzsza wytrzymalosc (60-80%). Ten przepis jest szczegolnie popularny w Gruzji, gdzie czacza wytwarzana jest z ciasta winogronowego.

    Popularna jest rowniez brandy z zacieru owocowego, a ta grupa brandy obejmuje szeroka game napojow alkoholowych. Moc brandy z zacieru owocowego wynosi 30-60 stopni. Takie napoje powstaja z zacieru ze slodkich owocow: jablek, gruszek, moreli i innych owocow. Najpopularniejsze odmiany brandy owocowej to calvados, sliwowica, borowiki i wiele innych.

    Biorac pod uwage technologie robienia brandy w domu, nie mozna nie zwracac uwagi na cechy starzenia sie napoju. Brandy przygotowana wedlug najprostszej receptury w ogole sie nie starzeje, co wplywa na jakosc i smak alkoholu

    Za najtrudniejszy sposob dojrzewania uwaza sie napar brandy w debowej beczce przez szesc do dwunastu miesiecy. Inna metoda lezakowania brandy jest metoda Soler – mieszanie dobrze dojrzalego napoju z lekko dojrzalym.

    Jak zrobic pyszna domowa brandy z bimberu

    Brandy to napoje o sile 40-60 stopni, wykonane z surowcow owocowych. Najpopularniejsze nazwy to calvados (jablka), chacha lub grappa (winogrona), kirschwasser (wisnia) i framboise (maliny). Pokazemy Ci ogolna technologie wytwarzania brandy, a jako surowcow mozesz uzyc dowolnych z prezentowanych owocow i jagod.

    Chcialbym od razu wyjasnic, ze w innej publikacji rozwazalismy przygotowanie domowego koniaku z bimbru. Technologia produkcji jest nieco podobna, poniewaz konieczne jest naleganie zarowno na koniak, jak i brandy, ale napoje sa powaznie rozne w poczatkowych surowcach. Prawdziwy koniak winogronowy jest zazwyczaj wytwarzany tylko ze specjalnych odmian winogron (Lydia, Isabella).

    Domowy przepis na koniak na bimber

    Konieczne jest posiadanie wszystkich skladnikow i cierpliwosc. Powszechnym przepisem jest klasyczny koniak bimberowy:

    Wydrukuj przepis

    koniak bimber

    Glosy: Ocena: Ty:

    Ocen ten przepis!

    Czas przygotowania 20 minut
    Czas gotowania 20 minut
    Czas pasywny 5 dni
    Porcje

    Skladniki

    • 3 litry bimbru odpowiedniej jakosci, poniewaz ma on bezposredni wplyw na produkt koncowy
    • 2 krysztaly nadmanganianu potasu
    • 1 szklanka przegrody z orzecha wloskiego
    • 1 lyzka. l. naturalna czarna herbata wielkolistna bez dodatkow
    • 6 pakow gozdzikow
    • 1 lyzeczka Kminek
    • 1 lyzka. l. cukier waniliowy (!)
    • 5 g kwasu cytrynowego
    Czas gotowania 20 minut
    Czas pasywny 5 dni
    Porcje

    Skladniki

    • 3 litry bimbru odpowiedniej jakosci, poniewaz ma on bezposredni wplyw na produkt koncowy
    • 2 krysztaly nadmanganianu potasu
    • 1 szklanka przegrody z orzecha wloskiego
    • 1 lyzka. l. naturalna czarna herbata wielkolistna bez dodatkow
    • 6 pakow gozdzikow
    • 1 lyzeczka Kminek
    • 1 lyzka. l. cukier waniliowy (!)
    • 5 g kwasu cytrynowego

    Glosy: Ocena: Ty:

    Ocen ten przepis!

    Instrukcje

  • Wlej bimber do butelki i wymieszaj w niej nadmanganian potasu.
  • Dodaj gozdziki, liscie herbaty, przegrodki z suszonych orzechow wloskich
  • Poruszaj sie intensywnie.
  • Dodac cukier waniliowy, kminek, kwasek cytrynowy.
  • Przykryj butelke i umiesc ja w pomieszczeniu bez bezposredniego swiatla slonecznego i przeciagow. Temperatura powinna byc w temperaturze pokojowej. Niech parzyc przez piec dni.
  • Odcedz gotowa brandy i usun osad. Ostatnim etapem jest wlanie do naczyn.
  • Udostepnij ten przepis

    Z soku winogronowego

    Wysokiej jakosci brandy domowej roboty jest nie tylko zdrowa, przyjemna i smaczna, ale takze nie ma bolu glowy nastepnego ranka. Nie kazdy moze kupic drogi alkohol, dlatego proponujemy zrobic go w domu. Najlepiej zrobic brandy z wina gronowego, ktore przygotowuje sie wczesniej z bialych winogron. Jagody musza byc dojrzale, aby zawieraly duza ilosc cukru. Wysokiej jakosci material na wino zagwarantuje smaczna i bogata brandy o oszalamiajacym smaku winogronowym.

    • 10 litrow soku winogronowego;
    • 100 g drozdzy winnych.

    Jak prawidlowo zrobic brandy w domu, zostanie opisane ponizej w przepisie krok po kroku.

    Wycisnij sok z dojrzalych jagod, ponownie wycisnij sok z miazszu za pomoca specjalnej prasy. Cala uzyskana objetosc soku winogronowego wlej do przygotowanej butelki. Do 10 litrow soku dodac okreslona ilosc drozdzy, dobrze wymieszac. Zainstaluj uszczelnienie wodne i umiesc pojemnik w cieplym pomieszczeniu, po owinieciu samej butelki starym kocem. Pozostaw na 30-35 dni do zakonczenia intensywnego procesu fermentacji. Ostroznie odcedz wino z osadu za pomoca gumowej rurki, kladac butelke wina na stole, a drugi pojemnik na podloge. Zanurz jeden koniec tuby w winie, drugi w pustej butelce. Nastepnie za pomoca bimbru jeszcze 2 razy destyluj mlode wino

    Pomoze Ci to uzyskac doskonaly spirytus winogronowy. Powstaly alkohol wlej do debowej beczki (pomoze to uzyskac brandy o przyjemnych nutach drzewnych i przyjemnie wygladajacym jasnobrazowym kolorze). Jesli nie ma takiego pojemnika, mozesz uzyc zwyklych wiorow debowych, wlewajac je bezposrednio do butelek z alkoholem. Nalezy dodac niewielka ilosc karmelizowanego cukru, aby brandy byla troche slodka. Ponadto wiele osob dodaje do brandy gozdziki lub cukier waniliowy, dzieki czemu napoj bedzie bardziej wyrafinowany i oryginalny.

    Kultura uzytkowania

    Barmani twierdza, ze kieliszki w ksztalcie tulipana nadaja sie do serwowania tego alkoholu na stole. Aromat ujawnia sie w nich pelniej. Jednak w przypadku braku takich okularow mozna uzyc zwyklych kieliszkow koniakowych.

    Istnieja 2 przeciwne sposoby jego wykorzystania:

    • w postaci podgrzanej;
    • schlodzony.

    Pierwsza metoda polega na delikatnym podgrzaniu szkla na swiecy. Jego wada jest to, ze opary fuzlu moga sie unosic – w koncu brandy nie jest produktem ?czystym?, dopuszcza sie w nim zanieczyszczenia.

    Druga metoda to chlodzenie, ale nie do stanu zimnego, ale do komfortowej temperatury. Aromat jest wiec mniej odczuwalny, ale smak jest przyjemniejszy.

    Jak pic?

    Pija ten alkohol malymi lykami, dobrze sie bawiac. Niektorzy wola ?dodac? papierosa.

    Najlepiej uzyc brandy jako aperitif przed podaniem dan glownych.

    Jak prawidlowo pic alkohol iz czym?

    Likiery wisniowe – jak kazdy slodki alkohol, zwyczajowo spozywa sie go jako digestif po posilku. Konieczne jest schlodzenie napoju. Pij, delektujac sie malymi kieliszkami na dlugich nozkach o objetosci 25-30 ml, dzieki czemu bukiet wisniowego likieru jest lepiej wyeksponowany.

    Likier dobrze komponuje sie z lodami, slodkimi wypiekami, owocami. Portugalski likier wisniowy pije sie z kawalkami czekolady. Niektorzy wola pic likier z dodatkiem kostek lodu. Likier wisniowy jest idealny do czarnej kawy.

    Likier mozna pic nie tylko w czystej postaci, ale rowniez uzywac go jako skladnika do przygotowywania roznych orzezwiajacych koktajli, laczyc z sokami owocowymi i jagodowymi.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko