Jak zrobic cukier puder w domu: sposoby

Cukier puder to granulowany cukier rozdrobniony na pyl. Jest uzywany w wielu przepisach cukierniczych. Nie trzeba za kazdym razem biegac do sklepu, poniewaz cukier puder mozna zrobic w domu.

cukier puder

Jedna z glownych wad produktu takiego jak cukier puder jest jego higroskopijnosc, czyli wciaga wilgoc i tworzy grudki, co jest wysoce niepozadane, poniewaz producent musi zapewnic kupujacemu produkt sypki.

Dlatego oprocz cukru do produkcji slodkiego proszku stosuje sie rowniez bezbarwne nielauinowe tluszcze roslinne bez wyraznego smaku.

Sama produkcja jest prosta i zawiera tylko trzy etapy:

  • Cukier miesza sie z dodatkami w mikserze;
  • Suszenie w celu zapewnienia minimalnej wilgotnosci produktu koncowego, ktore odbywa sie w suszarce bebnowej;
  • Szlifowanie za pomoca szlifierki przemyslowej lub mlynka tarczowego.
  • Cukier puder, ktory jest sprzedawany na polkach sklepowych, nigdy nie zawiera samego cukru, konieczne jest uzycie jednego z dodatkow, aby zachowac jego sypka konsystencje:

    domowy cukier puder

    • Blonnik ze slodkiej trzciny;
    • Drewno spozywcze;
    • Inwertaza proszkowa;
    • Maka ryzowa;
    • Skrobia ziemniaczana lub ryzowa.

    Rozwaz trzy babcine przepisy na robienie cukru pudru w domu, zwlaszcza jesli nie masz techniki mielenia.

  • Wez mozdzierz z marmuru lub porcelany i dodaj do niego cukier. Za pomoca tluczka, okreznymi ruchami, zmiel granulowany cukier na proszek;
  • Poloz na czystym, grubym papierze, wsyp slodki piasek, przymocuj innym arkuszem na wierzchu. Wez walek do ciasta lub szklana butelke i walcuj, az wcierasz piasek w proszek;
  • Wez lniana torebke, napelnij ja do polowy cukrem. Zawiaz go mocno i uderz mlotkiem. Jedyna wada tej metody jest to, ze czesto bedziesz musial odwiazac worek, aby okreslic stopien zmielenia cukru.
  • W tak prosty sposob, wykorzystujac mechaniczne dzialanie stalych przedmiotow i sile wlasnych rak, mozesz przygotowac cukier puder bezposrednio w swojej kuchni.

    Nikt nie mial trudnosci w produkcji cukru pudru przy uzyciu specjalnych urzadzen elektrycznych do mielenia, w tym blendera.

    Aby zrobic slodki proszek w blenderze, wystarczy cukier i sam blender. Wybierz drobny cukier, aby szybciej sie zmielil. W zadnym wypadku nie bierz cukru rafinowanego, poniewaz jego kawalki, przyspieszone duza predkoscia ostrzy, moga spowodowac uszkodzenie urzadzenia. Dodac cukier w malych porcjach i ubic z dodatkiem maki kukurydzianej.

    Nie nalezy gotowac duzych porcji slodkiego proszku, zwlaszcza bez dodatkow hydrofobowych, w przeciwnym razie powstanie duza slodka grudka. Lepiej zrobic slodki proszek w razie potrzeby.

    Aby przygotowac ten slodki kulinarny proszek w mlynku do kawy, wykonaj nastepujace kroki:

    • Przygotuj mlynek do kawy, cukier, grube sitko, sloik z pokrywka;
    • Do mlynka do kawy wrzuc kilka lyzek slodkiego piasku;
    • Zmiel piasek przez minute;
    • Przesiej powstaly proszek przez drobne sitko, aby dokladnie wykluczyc pojawienie sie najmniejszych krysztalow;
    • Otrzymany produkt wlac do suchego sloika i zamknac szczelnie dopasowana pokrywka, aby zapobiec wzrostowi zawartosci wilgoci w gotowym produkcie.

    Aby przygotowac ten produkt z mikserem, uzyj starego radzieckiego modelu, ktory ma nasadke z podwojnym ostrzem. Cukier nalezy ubic w malych porcjach, aby krysztaly dobrze sie zmielic.

    Kolor cukru pudru zalezy bezposrednio od koloru cukru, z ktorego jest zrobiony. Jesli chcesz zrobic kolorowy cukier puder, kup barwiony cukier.

    Czasami piekarze dodaja barwnik spozywczy do pylu cukrowego podczas jego przygotowania, aby kolor byl rownomiernie rozlozony w calej objetosci produktu.

    Glowne zastosowanie slodkiego proszku to cukiernictwo do dekorowania i przygotowywania slodyczy:

    • Produkcja glazury;
    • Ubijanie smietany i jajek;
    • Przygotowanie koktajli i napojow bezalkoholowych;
    • Polewa do pieczenia;
    • Gotowanie bezy i ciasta;
    • Do przygotowania najdelikatniejszego kremu bialkowego lub maslanego.

    Jak zrobic w domu zurawine w cukrze pudrze
    Jak szybko i latwo zrobic cukier puder

    Skladniki Ilosc
    cukier puder 1 szklanka
    zurawina 1 szklanka
    bialko jaja 1 szt.
    Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 267 Kcal

    Pyszne i bogate w witaminy danie, ktorego przygotowanie zajmuje minimum czasu – zurawina w slodkim proszku, ktora je sie jak slodycze lub uzywa sie do dekoracji deserow.

    Metoda gotowania:

  • Posortuj jagody, z wyjatkiem przejrzalych i zmiazdzonych;
  • Oplucz zurawine i pozostaw do wyschniecia;
  • Dobrze ubij bialko jajka mikserem lub trzepaczka;
  • Wrzucic z zurawina;
  • Na duzy plaski talerz wsypac slodki proszek;
  • Dodaj zurawine w malych porcjach;
  • Lekko dotykajac jagody palcami i dlonia, obtocz je w cukrze pudrze, jak sniezki;
  • Upewnij sie, ze na talerzu jest duzo proszku;
  • Suszyc zwiniete jagody w piekarniku w temperaturze 50 ? C przez pol godziny;
  • Niech jagody ostygna i umiesc je na osobnym naczyniu.
  • zapiekanka z twarogiem
    Przepisy na zapiekanke twarogowa z kasza manna w powolnej kuchence. Przeczytaj, jak zrobic delikatny, zdrowy, a przy tym niesamowicie smaczny deser.

    Jak prawidlowo gotowac orzechy z ciasteczkami ze skondensowanym mlekiem w puszkach, przeczytaj nasz artykul. Nasze rekomendacje pomoga Ci szybko zrobic plastikowe i smaczne ciasto. Coz, przed podaniem mozna je posypac proszkiem.

    Przeczytaj, jak prawidlowo ugotowac zupe jarzynowa z bulionem miesnym. Przepis na te zupe jest bardzo latwy i szybki w przygotowaniu.

    Cukier puder to powszechny produkt, z ktorym nie wszystkie hostessy sa w stanie sobie poradzic. Rozwaz rady wszechwiedzacych piekarzy, ktorzy czesto pracuja z tym produktem.

    • Aby produkt nie zgubil sie w piersiach i nie stracil plynnosci, nalezy go przechowywac w temperaturze do 40?C i wilgotnosci wzglednej do 75%;
    • Gotowy produkt moze wytrzymac maksymalnie 2 lata, po czym nie powinien byc juz uzywany do jedzenia, poniewaz pojawi sie goryczka;
    • Musisz przechowywac proszek w opakowaniu prozniowym, aby wykluczyc kontakt z powietrzem i wilgocia;
    • Jesli w proszku zaczely pojawiac sie grudki, przed uzyciem przesiej go przez drobne sito;
    • Nie posypac proszkiem tylko wypiekow wyjetych z piekarnika, w przeciwnym razie zbierze wilgoc i zamieni sie w paste;
    • Jesli masz przeterminowane ciastka z owocami i sa lekko wilgotne, posyp je proszkiem tuz przed podaniem;
    • Nie powinienes gotowac duzo cukru pudru do wykorzystania w przyszlosci, w razie potrzeby lepiej zetrzec swiezy;
    • Jesli zostala Ci duza ilosc tego produktu i nie zamierzasz go jeszcze uzywac, dodaj do niego 5% skrobi ziemniaczanej, dobrze wymieszaj i zamknij w szczelnym sloiku;
    • Cukier puder nalezy przechowywac w suchym i cieplym miejscu, z dala od pieca, gdzie mozliwe sa nagle zmiany temperatury i wilgotnosci;
    • Lepiej jest zrobic kolorowy proszek z natychmiast zabarwionego cukru.

    Cukier puder jest znany cukiernikom od ponad wieku. Puder jest lekki i slodki, a posypane nim potrawy zyskuja wyjatkowo atrakcyjny wyglad i aromat.

    Przygotowujac ten produkt w domu, mozesz miec 100% pewnosc, ze zawiera tylko cukier, bez zadnych zanieczyszczen, tak jak robi sie to w produkcji, aby zapewnic wieksza rozlewnosc produktu i wydluzyc okres przydatnosci do spozycia.

    Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko